Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. X - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-15, 09:41   #2761
hje
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, cz. X

Acha. Mama z siostrą opiekują się dziadkiem takim i z jego synową się zaznajomiły dość blisko. I jej tatę od jakiegoś czasu już brzuch bolał. W niedzielę rano wezwali karetkę, bo już tak się źle czuł, zanim dojechali do szpitala, stracił przytomność. Okazało się, że pękł mu tętniak, gdzieś między płucami miał. 6 godzin go operowali, został w śpiączce, a wczoraj rano zmarł Jeden dzień...

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Hje tę kaszę manną gotujesz na mm?
Nie, na zwykłym mleku.

Edytowane przez hje
Czas edycji: 2013-10-15 o 09:43
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 09:42   #2762
ILLUSION
Wtajemniczenie

Ooo czyli ulepszyli chyba w tym roku te kombinezony z Lidla! Super bo ładny ten w kolorowe kwadraciki.

Nadrobiłam przy kawie i lecę pracowac bo od ch.ja mam spraw i to takich powaznych bo do sądu idą...
Buziaki
Stary 2013-10-15, 09:52   #2763
s i l v e r
Zakorzenienie

Blogerko dużo siły Ci życzę

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość

zapomniałam Wam powiedzieć, że mój Tż ma wolne do końca tygodnia i jedziemy do Włocławka do moich Rodziców
Ale super

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Blogerko: Dużoooo siły i uściski dla Ciebie. Ja niestety wczoraj, pomyślałam sobie po czytaniu Twoich postów, że jest jak piszesz: teraz to mu dopiero...wygodnie. Od razu przeszedł do konkretów, alimentów, widzeń z Małym (skądinąd nie ma dużych wymagań;/), wróci sobie do starego życia...Niestety, to nie jest dojrzały człowiek, partner.
Odzywa się w ogóle?
No właśnie. Blogerko to jest przykre że od razu przeszedł do konkretów Tym udowodnił że nie zależy mu ....

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Kochane, dziekuje za zainteresowanie
Nie mam jak Wam poodpisywac (blogerko ), czasu brak, spadly na mnie male problemy... (nie chodzi o TZ).
Mam nadzieje, ze z 2 dni do Was wroce.
Wracaj szybko kochana

Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
Silver, zaszalej obetnij grzywke - wlosy zawsze odrosną jak Ci sie nie spodoba
Chyba tak zrobię

Dziękuję Wam za odpowiedzi dot. grzywki
Macie racje, włosy i tak odrosną

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Yae w koncu usiadla i siedzi. Na pamiatke zdjecie dla wizazowych ciotek
Załącznik 5445538
Stary 2013-10-15, 09:54   #2764
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam za odpowiedzi dot. grzywki
Macie racje, włosy i tak odrosną
To co, decyzja zapadła? Pochwal się koniecznie

Misiaela też chcę Cię na fb

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 09:57   #2765
bokeh
Zakorzenienie

U Was też taka beznadziejna pogoda? Wstaje człowiek rano a tam ciemno :/ mgła i w ogóle szaro buro

Dziś chyba będę mieć dzien prasowania bo już tyle tego.... w ogóle do czego dajecie ubranka już nie noszone? mi się ciągle zbiera i zbiera i już nie mam gdzie dawać.

Cytat:
Co Ci sie snilo?

Ehhh. Niby nic tzn żadne tam horrory czy coś ale często mi się to śniło kiedyś i po prostu jest to irytujące
Śni mi się mój ex. Nie rozstaliśmy się w zgodzie, tzn najpierw tak ale potem jak on się dowiedział, że mam mojego tżta to zaczął pisać np że mam mu oddać kasę które wiszę mu za wakacje (mimo, że wzięłam tą kase na wakacje i żyliśmy z niej tam ale nie dałam mu fizycznie do rąk bo wtedy nie chciał) i zaczął mi wygarniać wiele rzeczy)
No i śni mi się on że mnie przeprasza i ja przepraszam jego.
Dziś np śniło mi się że go zobaczylam na ulicy z dziewczyną i dzieckiem okazało się że też dziewczynka Hania i troche młodsza od Hani mojej. I on potem spławił tamtą dziewczynę bo chciał być ze mną i przepraszał i błagał żebym wróciła i ja już chciałam wrócić ale dowiedziałam się, że mój tż zaginał i w ogóle strasznie płakałam że tylko jego najbardziej kocham i co jak zrobię jak umrze. I potem mój tż się odnalazł i jednak wybrałąm jego a tamten odszedł obrażony.
I budzę się potem taka.... czemu mi się śni że chce wrócić do tamtego.....

Stary 2013-10-15, 10:01   #2766
meneq
Zakorzenienie

bokeh oj beznadziejna; w ogole lepiej nie mowic.
Wiesz, ze ze snami to jest na odwrot, czyli wszystko w porzadku. Ale to musi byc i tak meczace
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:14   #2767
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Hej!

Nasza noc straszna,był płacz,nie wiem czemu Dzisiaj będę się kładła odpoczywać jak tylko będzie okazja,szkoda że nie umiem spać w dzień

Blogerko wygląda na to że jemu dziecko zwyczajnie przeszkadzało! A jak było w ciąży? Interesował się? Chciał mieć dziecko? Czy to dopiero rzeczywistość tak go "przytłoczyła"?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja tak do tego się odniosę tylko - facet jet dorosly i na miejscu Blogerki guzik by mnie obchodzilo, że on sobie z tym nie radzi. To niech SIĘ ogarnie i zacznie se radzić. Tyle, tu w sumie nie ma się nad czym rozwodzić, dziewczyna ma synka a nie dwóch.

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
to wygląda jak te rybki co obgryzają stopy

i jaki Yae ma fajny wagonik drewniany z myszami?

ja też ja też ! ale duże te nasze dzieciaki !

hahaha no wczoraj z tż to oglądaliśmy patrzymy i tylko taki wzrok na siebie o co kaman i ten zez gitarzystki taki very intelidżent

ale kto nie przestawił??? fotograf????

Helllo ! ;* witam się ino i lece oglądać chirurgów nowych

a tu coś dla Nas http://kwejk.pl/obrazek/1931020/jest...zwiazanie.html
Fajny wagonik, a te puzzle piankowe w tk maxx są u nas teraz

Cytat:
Podobne, nawet mi to do glowy nie przyszlo.
Kiedy wagonik jedzie, to glowki myszek sie unosza i opadaja. Yae dostala od znajomej t. a uwaga zabawka wyprodukowana w Czechach. I jeszcze kolka tak piszcza, jakby to te myszki piszczaly

----------------
A dzisiaj rano PADLAM. Idę do lazienki, a tam @ - bez ŻADNYCH objawów wcześniej, no, może już wiem, czemu taka nabuzowana chodzilam po półtora roku bez, w trakcie kp...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:15   #2768
charlizz
Zadomowienie

Cytat:
charlizz, serio chciałabyś więcej? ja mam 173 i mi dość, butów na obcasie przez to nie noszę no i tżtów musiałam zawsze szukać wysokich, a tu prosze trafił się pare cm wyższy :P

I niech ino sprobują poderwać

w ogóle miałam dziś gupi sen juz mnie wkurzają te moje sny
Ja mialam chłopa 192cm to nie narzekałam

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Acha. Mama z siostrą opiekują się dziadkiem takim i z jego synową się zaznajomiły dość blisko. I jej tatę od jakiegoś czasu już brzuch bolał. W niedzielę rano wezwali karetkę, bo już tak się źle czuł, zanim dojechali do szpitala, stracił przytomność. Okazało się, że pękł mu tętniak, gdzieś między płucami miał. 6 godzin go operowali, został w śpiączce, a wczoraj rano zmarł Jeden dzień...

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Nie, na zwykłym mleku.
Jak byłam w szpitalu, to mojemu bratu ciotecznemu pękł tętniak, jego teść go znalazł martwego... a jakiś tydzień wcześniej okazało się, że jego żona w ciąży, a o dziecko starali się jakieś... 8 chyba lat. Niedawno urodziła...

Hje, ja kukurydziana dorosłą mam taka, że się robi jak taka dla dzieci, bez gotowania, po prostu sypię, mieszam i gotowe.

charlizz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:20   #2769
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Szaja dlatego napisałam to w cudzysłowie. Zgadzam się z każda literką Twojej wypowiedzi

fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:20   #2770
meneq
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43272079]Ja tak do tego się odniosę tylko - facet jet dorosly i na miejscu Blogerki guzik by mnie obchodzilo, że on sobie z tym nie radzi. To niech SIĘ ogarnie i zacznie se radzić. Tyle, tu w sumie nie ma się nad czym rozwodzić, dziewczyna ma synka a nie dwóch.

Fajny wagonik, a te puzzle piankowe w tk maxx są u nas teraz

----------------
A dzisiaj rano PADLAM. Idę do lazienki, a tam @ - bez ŻADNYCH objawów wcześniej, no, może już wiem, czemu taka nabuzowana chodzilam po półtora roku bez, w trakcie kp...[/QUOTE]

U nas te puzzle za przewijak sluza ;-)
Stary 2013-10-15, 10:25   #2771
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
ojacieniemoge!! mega porażka!!!
Cytat:
hahaha no wczoraj z tż to oglądaliśmy patrzymy i tylko taki wzrok na siebie o co kaman i ten zez gitarzystki taki very intelidżent

Cytat:
Acha. Mama z siostrą opiekują się dziadkiem takim i z jego synową się zaznajomiły dość blisko. I jej tatę od jakiegoś czasu już brzuch bolał. W niedzielę rano wezwali karetkę, bo już tak się źle czuł, zanim dojechali do szpitala, stracił przytomność. Okazało się, że pękł mu tętniak, gdzieś między płucami miał. 6 godzin go operowali, został w śpiączce, a wczoraj rano zmarł Jeden dzień..

Cytat:
Chyba tak
Ale dopiero pójdę do fryzjera jutro albo pojutrze bo tż na razie pracuje i nie mam jak.

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość
Jak byłam w szpitalu, to mojemu bratu ciotecznemu pękł tętniak, jego teść go znalazł martwego... a jakiś tydzień wcześniej okazało się, że jego żona w ciąży, a o dziecko starali się jakieś... 8 chyba lat. Niedawno urodziła...
jezu..jakie życie jest niesprawiedliwe...
Stary 2013-10-15, 10:25   #2772
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
U nas te puzzle za przewijak sluza ;-)
w PL są one fest drogie.... A wy kupe na n1i1ch1 przebieracie no pięknie ! 1
Stary 2013-10-15, 10:26   #2773
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Hje bardzo mi przykro

Laski mam same dobre wieści!!!
Właśnie miałam Wam ponarzekać że mąż wyjeżdża na tydzień w delegację do Szczecina Ale właśnie dzwonił, że prawdopodobnie nie pojedzie Mało tego, Szefowa kazała Mu wybrać urlop (nie był jeszcze na tym dwutygodniowym) więc od 25 jest ponad tydzień na urlopie
A na koniec wisienka na torcie, Blanka zasnęła SAMA w łóżeczku! W dzień Jej się to nie zdarza Siedziałam obok i czytałam co u Was, patrzę, a Ona śpi
Stary 2013-10-15, 10:28   #2774
Kija80
Zadomowienie

Charlizz kukurydzę na razie testujemy na kleiku kukurydzianym ale nie bardzo go chce jeść, nie wiem co jej nie pasuje, smak czy konsystencja. Może i smak bo za chrupkę też się nie zabiera. No zobaczymy, może się przekona. Albo faktycznie poszukam kaszki. O jaglanej też myślałam ale jest na dalszym miejscu listy przebojów rozszerzeniowych, jak do niej dojdę to pewnie będę wołać o pomoc przy przyrządzeniu Za szybko nam to nie idzie bo wprowadzamy mniej więcej dwie rzeczy na tydzień. Ale nie jest tak źle jak myślałam, na razie oprócz ryżu nie było problemów. Fakt, ryżu mi szkoda bo z nim fajne obiadki można robić, ale trudno. Może jej przejdzie za jakiś czas. Bardziej mi zależy na glutenie, jeszcze nie próbowałyśmy więc nie wiem co będzie
Kija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:29   #2775
s i l v e r
Zakorzenienie

Najlepsze życzonka dla Oli za 9 m-cy
i Tosi za 8 m-cy

A mi aż ciężko uwierzyć że Daria już skończyła 9 miesięcy. Czas ucieka strasznie... Jeszcze trochę i do pracy trzeba będzie wrócić

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2013-10-15 o 10:30
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:30   #2776
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość

Hje, ja kukurydziana dorosłą mam taka, że się robi jak taka dla dzieci, bez gotowania, po prostu sypię, mieszam i gotowe.
Masakra

Ja takiej nie znalazłam, więc wzięłam jaka byłą, ale następnym razem poszukam. Choć wątpię, żeby u nas we wsi w którymkolwiek sklepie była taka

Cytat:
Cudnie, cudnie, i jeszcze bardziej cudnie!
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:32   #2777
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Hje bardzo mi przykro

Właśnie miałam Wam ponarzekać że mąż wyjeżdża na tydzień w delegację do Szczecina Ale właśnie dzwonił, że prawdopodobnie nie pojedzie Mało tego, Szefowa kazała Mu wybrać urlop (nie był jeszcze na tym dwutygodniowym) więc od 25 jest ponad tydzień na urlopie
A na koniec wisienka na torcie, Blanka zasnęła SAMA w łóżeczku! W dzień Jej się to nie zdarza Siedziałam obok i czytałam co u Was, patrzę, a Ona śpi
Ale SUPER!!! I JESZCZE RAZ
Stary 2013-10-15, 10:35   #2778
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
w PL są one fest drogie.... A wy kupe na n1i1ch1 przebieracie no pięknie ! 1
U nas byly w przyzwoitej cenie. Tylko zauwaz na czym leza. Tak na tatami, czyli matach ze slomy ryzowej. Jak to by sie kupa umazalo, to nic tylko przeprowadzka... Poza tym koszt wymiany swoja droga.
Stary 2013-10-15, 10:40   #2779
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Hje bardzo mi przykro

Super I brawo dla Blaneczki!

Dominika

Alicja
Stary 2013-10-15, 10:40   #2780
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Hje bardzo mi przykro

Same dobre wiesci: bardzo sie ciesze!
Stary 2013-10-15, 10:41   #2781
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Dziewczyny jakim masłem (roślinnym???) moge smarować chlebek Blance??? Ona skazowa.
Stary 2013-10-15, 10:43   #2782
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
Charlizz kukurydzę na razie testujemy na kleiku kukurydzianym ale nie bardzo go chce jeść, nie wiem co jej nie pasuje, smak czy konsystencja. Może i smak bo za chrupkę też się nie zabiera. No zobaczymy, może się przekona. Albo faktycznie poszukam kaszki. O jaglanej też myślałam ale jest na dalszym miejscu listy przebojów rozszerzeniowych, jak do niej dojdę to pewnie będę wołać o pomoc przy przyrządzeniu Za szybko nam to nie idzie bo wprowadzamy mniej więcej dwie rzeczy na tydzień. Ale nie jest tak źle jak myślałam, na razie oprócz ryżu nie było problemów. Fakt, ryżu mi szkoda bo z nim fajne obiadki można robić, ale trudno. Może jej przejdzie za jakiś czas. Bardziej mi zależy na glutenie, jeszcze nie próbowałyśmy więc nie wiem co będzie
U nas kukurydza jest hitem! I chyba nie ma dziecka, ktoremu nie podejdzie smakowo - sprobuj ze swiezej kukurydzy zrobic. Sama sie zajadalam!! Pycha!!

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:
Dziewczyny jakim masłem (roślinnym???) moge smarować chlebek Blance??? Ona skazowa.
Moze oliwa skropic?
Stary 2013-10-15, 10:45   #2783
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aska27adopcje Pokaż wiadomość
dziendobrek .. laski nie jestem w stanie byc na bierzaco 10 stron dzoennie i wy macie dzieci ???

kurde mamy lipe ze zdjeciami. w aparacie nie przestawili z manuala na auto i fotki ciemne, niewyrazne, ziarno jak cholera ... mama robila tel swoim ale miala brudny obiektyw i tez brzydkie sa ... takze zostalismy z beznadziejnymi fotkami .. no trudno :p

zaraz mloda bede usypiac ale ostatnio klade sie z nia i razem spimy ta godzine ...

buxiaki sprobuje cos nadrobic ...
u nas kuzynka Tż miała robic w kościele, i tak poustawiała, tak poprzestawiała, że nic nie widać:/ tragiczne mamy z kościoła:/

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
I kto tu komu powinien gratulowac nockiZazdroszcze
SAM Ale ja mam dobrego tz, przekochanego Obsługuje pralkę, prasuje sobie koszule, myje naczynia, posprząta
tylko, że u nas to ta nocka z tych gorszych
Kochana bo przeoczyłam, brawa dla Oli za siedzenie

Cytat:

Pola przespała całą noc 22.30-6.30, papu i jeszcze do 7.30 dociągnęła.
Paaaaaskudnie jest

Cytat:

Misiaela też chcę Cię na fb
wysłałam Ci pw

Cytat:
Hje bardzo mi przykro

super

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 10:49   #2784
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Buziaki dla naszych Kochany Dzieciaczków rocznicowych!!!!:cm ok::cmo k:

Blanka od paru dni raczkuje! I to tak fajnie, bez podpierania się nóżką. Więc przyznaję - i na Nią przyszedł czas. Miałyście rację

Bokeh czemu Ci się to śni? Za dużo myślisz?

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Michaela ja też poprosze zaproszenie
Stary 2013-10-15, 10:51   #2785
s i l v e r
Zakorzenienie

Idę na 12.00 z Darią do pediatry z wynikami z moczu.
I niepokoi mnie jedna rzecz. Od paru dni Daria często łapie się za lewe uszko I tak dziwne robi główką jakoś...pochyla ją w bok co jakiś czas (w stronę uszka które ciągle dotyka)...... Jest jakby bardziej marudna niż zwykle. Martwię się bo dopiero co miała zapalenie ucha. Zobaczymy co pediatra powie na to.
Stary 2013-10-15, 10:53   #2786
meduzza
Zadomowienie

Fewciu No widzisz jak fajnie?

Ja czekam aż się Maluch obudzi i sio na spacer bo po południu ma padać. Chyba się przejdę zobaczyć ten kombinezon z lidla....Chociaż coś mi mówi, że on cienki jest
Tak miałam wysprzątać na przyjazd Mamy a mi się nie chce Mam jeszcze kilka godzin...
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 11:04   #2787
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Blanka od paru dni raczkuje! I to tak fajnie, bez podpierania się nóżką. Więc przyznaję - i na Nią przyszedł czas. Miałyście rację

Co do raczkowania to Domcia najczęściej odpycha się prawą nóżką - ciągle ma ją z przodu. Chyba tak jest jej wygodniej niż normalnie raczkując. Normalne to to

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Idę na 12.00 z Darią do pediatry z wynikami z moczu.
I niepokoi mnie jedna rzecz. Od paru dni Daria często łapie się za lewe uszko I tak dziwne robi główką jakoś...pochyla ją w bok co jakiś czas (w stronę uszka które ciągle dotyka)...... Jest jakby bardziej marudna niż zwykle. Martwię się bo dopiero co miała zapalenie ucha. Zobaczymy co pediatra powie na to.
Mam nadzieję, że to jednak nie to

Dominika

Alicja
Stary 2013-10-15, 11:09   #2788
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
U nas byly w przyzwoitej cenie. Tylko zauwaz na czym leza. Tak na tatami, czyli matach ze slomy ryzowej. Jak to by sie kupa umazalo, to nic tylko przeprowadzka... Poza tym koszt wymiany swoja droga.
Cytat:
Buziaki dla naszych Kochany Dzieciaczków rocznicowych!!!!:cm ok::cmo k:

Bokeh czemu Ci się to śni? Za dużo myślisz?

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Michaela ja też poprosze zaproszenie

a co do drugiego to nie, ani troche....
Stary 2013-10-15, 11:11   #2789
misiaeel
Wtajemniczenie

Dziewczyny odezwę się wieczorem bo ruszamy w drogę

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 11:12   #2790
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Cytat:

Co do raczkowania to Domcia najczęściej odpycha się prawą nóżką - ciągle ma ją z przodu. Chyba tak jest jej wygodniej niż normalnie raczkując. Normalne to to

Mam nadzieję, że to jednak nie to
Blanka też tak zaczynala,pytałam tu dziewczyny to mówiły że to nic złego

Cytat:

a co do drugiego to nie, ani troche....
Może podświadomie?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości