|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.9
Witam, mam taki problem od lipca stosuję tabletki Vibin mini. Do tej pory wszystko było w porządku, okres występował w czasie 7 dniowej przerwy, ale w tym miesiącu zaobserwowałam coś dziwnego. Dzisiaj powinnam wziąć pierwszą białą tabletkę (placebo) tymczasem od dwóch dni, od soboty zauważyłam dziwną brunatną wydzielinę. Do tego bolą mnie jajniki, nie jest to bardzo ostry ból, tylko taki normalny jak w trakcie miesiączki. Wydzieliny nie jest dużo, jedynie kilka kropelek, zdarza się, że w trakcie podcierania się na papierze obserwuję czerwone gęste "niteczki". Ne mam pojęcia czy powinnam biec do lekarza czy spokojnie przeczekać tydzień placebo, zy jest to normalne? Dodam, że prawdopodobieństwo ciąży jest bliskie zeru, bo żadnej tabletki nie pominęłam przyjmuje je bardzo regularnie, nie brałam antybiotyków, a dodatkowo często stosujemy prezerwatywy. Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam.
|
|
|
|
#3392 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Stosunek
Proszę, błagam, wątek zbiorczy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=680081&page=111
I było już milion razy o płodnych, wsuwaniu i przerywanym. |
|
|
|
#3393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3394 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Dziwna wydzielina z pochwy , ciąża?
zgłoś się do ginekologa
Bo co prawda okres w ciązy jest niebezpieczny, ale zdarza się ![]() Idź do lekarza i powiedz jak poszło
|
|
#3395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3396 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie to moze byc falszywy alarm. Dalabym jeszcze tydzien na rozeznanie sie w sytuacji... Krwawienie w ciazy moze wystapic. Ginekolodzy takie krwawienie w terminie okresu (lub kilka dni przed terminem) nazywają "miesiączką fałszywą" albo używają fachowego terminu "plamienie implantacyjne". Pojawienie się krwi jest związane z zagnieżdżaniem się zapłodnionego jaja w błonie śluzowej macicy. Przyjmuje się, że ten proces zaczyna się ok. 7 dni po zapłodnieniu, czyli między 6. a 12. dniem po jajeczkowaniu. Nawet jeśli plamienie wypadnie idealnie w terminie miesiączki, kobieta raczej nie powinna pomylić go z okresem. "Miesiączka fałszywa" jest bardzo skąpa - może to być kilka kropli krwi lub jedynie zabarwiony krwią śluz. Najczęściej plamienie implantacyjne ma kolor bladoróżowy, rzadziej czerwony lub brązowy (wtedy zwykle bywa oznaką niedoboru progesteronu). Ostateczne rozstrzygnięcie da test ciążowy - najbardziej wiarygodny wynik otrzymuje się 2-3 dni po plamieniu. Co istotne, "miesiączka fałszywa" nie ma wpływu na ciążę i zdrowie dziecka. Uwaga! Normalne krwawienie w terminie miesiączki może także oznaczać bardzo wczesne poronienie. Wtedy test ciążowy daje wynik negatywny. http://www.mamazone.pl/artykuly/ciaz...o-mozliwe.aspx |
|
|
|
|
#3397 |
|
Przyczajenie
|
Też już czytałam o tym że w czasie ciąży można dostać miesiaczkę. Od wczoraj wieczora dostałam okres tzn krwawie ale dość obficie... Może to był fałszywy alarm .
|
|
|
|
#3398 |
|
Przyczajenie
|
Oszem jest
radziłabym o tym poczytać i wzbogacić swoją wiedzę
|
|
#3399 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Sprawa wygląda w następujący sposób:
Biorę tabletki antykoncepcyjne Cyprodiol. 16.09 dostałam krwawienie z odstawienia, które trwało około tygodnia, w czasie którego zaczęłam już kolejne opakowanie. Współżyłam z chłopakiem od 8-12 dc, później zachorowałam. Musiałam przez 10 dni brać antybiotyk który obniża działanie moich tabletek, więc od tamtej pory nie współżyłam. Jako że ostatnia tabletka w opakowani, wypadała mi akurat w ostatni dzień atybiotyku, musiałam połączyć dwa opakowania, by dodatkow tydzien po antybiotyku się jeszcze dodatkowo zabezpieczyć. Dzisiaj jest 6 dzień nowego opakowania. Ale zaobserwowałam u siebie pewne zmiany... pod koniec brania 1 opakowania, czyli pod koniec brania antybiotyku, czyli tuż przed okresem- ktorego nie dostalam bo nie zrobilam przerwy zaczely mnie bolec same sutki- i to tak dosc mocno, nidy nie mialam takich objawow, zazwczaj bolaly mnie cale piersi, jesli w ogole. po tak 4-5 dniach przestaly. W miedzy czasie przez 3 dni co chwile odwiedzalam lazienke, caly czas cos mi cisnelo na pecherz, nie raz mialam zapalenie pecherza ale zawsze przy tym odczuwałam ból i dyskomfort, a teraz po prostu cały czas chciało mi się siku-mineło. Poza tym zaobserwowala ze mam na piersiach zyly niebieskie- i tera juz ne wiem czy oszalalam i one juz tam byly, czy wybily sie teraz. dodam, że piersi znacznie sie powiekszyly, ale mnie nie bola. Wczoraj - 30 dni od ostatniej miesiączki i 18 dnia od ostatniego współżycia zrobiłam test krwi wynik <1,2 mlU/ml. Wydaje mi się że moje "objawy" są charakterystyczne dla późniejszej ciązy, tj 3-4 tydzien kiedy hcg zdecydowanie przekracza ten poziom. Moj wynik wskazywałby na ultra wczesna ciąże, ale wydaje mi się ze i tak chyba nie ma sie o co martwic? Zastanawiam sie tylko czy dla braku ciazy wynik nie powinien wynosic 0 :/? jak myślicie? Czy może to błąd labolatoryjny, czy powtórzyć badanie po paru dniach? Chyba to zrobię w sobotę i zobacze czy od wtorku hcg wzroslo... to mnie uspokoi- albo odwrotnie. wiem , że wariuję, że przecież biorę tabletki i w ogóle, że wszystkie moje"objawy" to jakaś nadinterpretacja. Zastanawiam się czy przypadkiem nadmiar hormonów? |
|
|
|
#3400 |
|
Zadomowienie
|
Witam.
Mam pytanie. Wtym cyklu nie zabezpieczaliśmy się z mężem. Wczoraj postanowiłam sprawdzić za pomocą testu czy jestem w ciąży. Po 2 minutach od zrobienia testu pojawiła się druga kreska, widoczna. Po czym zanim zdążyłam dojść do męża ona zniknęła. Po minucie znowu się pojawiła na jakiś czas i zniknęła. Dzisiaj rano robiałam pre-test i wyszedł tak jak zdjęcie z załącznika. Co myślicie?
Edytowane przez kami_165 Czas edycji: 2013-10-16 o 18:13 |
|
|
|
#3401 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny nie mam miesiączki od 3 m. powinnam mieć zawsze pod koniec miesiąca brzuch mnie pobolewa tak jak do miesiączki ale jej nie dostałam tylko takie brązowe plamienie czy to ciąża ?
|
|
|
|
#3402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3403 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Czy moge być w ciąży?
Cytat:
Po drugie, od kiedy nie masz miesiączki (3 m. to 3 miesiące?)? Czy są w ogóle szanse na ciążę? Uprawiałaś seks bez zabezpieczenia, zabezpieczenie zawiodło? Robiłaś już jakiś test ciążowy?
|
|
#3404 |
|
Przyczajenie
|
3mieśące . Uprawiałam seks bez zabezpieczenia.nie nie robiłam testu.
|
|
|
|
#3405 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3406 |
|
Raczkowanie
|
W takim razie proste, że możesz być w ciąży. I dziwię Ci się, że przez 3 miesiące nie zrobiłaś testu.
|
|
|
|
#3407 |
|
Rozeznanie
|
Ale stosunek był pełny? W jakim jesteś wieku? Dotychczas Twoje miesiączki były regularne?
Ja gdybym miała obawy, już dawno sięgnęłabym po test.
|
#3408 |
|
Zadomowienie
|
Pełny, niepełny - i tak istnieje ryzyko zajścia w ciążę. I z każdym dniem rośnie. A 3 miesiące bez miesiączki to naprawdę dużo (chyba że masz 16 lat, wtedy takie przerwy są nieco bardziej normalne).
|
#3409 |
|
Zadomowienie
|
Ile masz lat ? Jesteś pełnoletnia ? Przepraszam, ale chyba KAŻDA dziewczyna ( przynajmniej tak mi się wydawało do tej pory), która uprawia seks bez zabezpieczenia, czy nawet z ( cuda się zdarzają) chyba wie, co może oznaczać brak miesiączki przez 2-3 tygodnie, miesiąc, a co dopiero 3 miesiące ! Pierwsze co, to powinnaś zrobić test i udać się do ginekologa.
|
#3410 |
|
Przyczajenie
|
23lata.nie partner twierdzi że to nie możliwe nie był stosunek pełen . miesiączki miałam różnie raz 2 razy w miesiącu...nie kiedy 2mieśące nie miałam ale jak dostałam to bardzo obfite i bolesne .ale nigdy nie miałam plamienia
|
|
|
|
#3411 |
|
Raczkowanie
|
Juz dawno powinnas test zrobic albo pojsc do lekarza....
|
#3412 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Preejakulat P.S. Prosimy o pisanie po polsku. |
|
|
|
|
#3413 |
|
Rozeznanie
|
nikt ci tutaj na podstawie fusów nie wywróży czy jesteś w ciąży
!idź do lekarza jak najszybciej skoro przeczuwasz taką ewentualność, zwłaszcza, że masz podstawy by sądzić że tak jest. Wiem, że pewnie panikujesz, ale jednak trzeba być bardziej rozgarniętym;p
|
#3414 |
|
Przyczajenie
|
dzięki....
|
|
|
|
#3415 |
|
Raczkowanie
|
Kobieto! Uprawiałaś seks bez zabezpieczenia, 3 miesiące nie masz okresu i się pytasz? Leć jak najszybciej po test!
A nawet jeśli wyjdzie negatywny powinnaś jak najszybciej udać się do lekarza skoro masz tak nieregularne miesiączki. |
|
|
|
#3416 |
|
Przyczajenie
|
a ile taki test może kosztować ?
|
|
|
|
#3417 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3418 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3419 | |
|
Zadomowienie
|
dziewczyno leć po test albo zaklep sobie termin u ginekologa ... test kosztuje różnie, u mnie w aptece 6zł-20zł
|
|
|
#3420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce mi się wierzyć że dziewczyna w wieku 23 lat, współżyjąca seksualnie zadaje takie pytania. Tak możesz być w ciąży, twój facet też chyba tak mądry jak ty, tak przy stosunku przerywanym istnieje ryzyko ciązy...
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.