|
|
#2431 |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Dot.: Świnki morskie cz. III
to i to możesz
tylko nie na raz i trochę, żeby zobaczyć, czy nim mu po tym nie jest najlepiej jednego dnia dynię, a następnego figę.
|
|
#2432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dynie zostawiam na pozniej ![]() dzieki
|
|
|
#2433 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny ja mam 3 swinke od tygodnia..
Swinke dlugowlosa,jeszcze malutka (okolo m-ca) Mam nadzieje ze dziewczyny ja polubia bo na poczatku ja popychaly ![]() A teraz maluszka boi sie z klatki byc brana i kwiczy.. myslicie ze sie przyzwyczai? Bo tamte nie kwiczaly przy wyciaganiu. Strasznie maluszka duzo je.. Wklejam zdjecie..nie wyrazne bo sie kreci
|
|
|
#2434 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj bylam z Frankiem na manicure
bardzo sie stresowal (ja rowniez ...w sumie nie wiem kto bardziej ![]() ![]() ![]() ![]() Wasze swinki tez kichaja? bo mojemu sie zdarza co jakis czas, ale lekarka kazala obserwowac i jesli to nie jest czeste, to moglo gdzies mu zawiac tylko i nic zlego sie nie dzieje... ![]() ilo16na, moj tez czeto zwiewa jak chce go zlapac, az w koncu stale i daje sie wziac na rece
|
|
#2435 |
|
Zakorzenienie
|
Mi sie zdarzylo, ze Luna raz psinknela tak glosno ze sie wystraszylam!
|
|
|
|
|
#2436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2437 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej jej nic nie bylo, mysle ze to jest normalne
|
|
|
|
|
#2438 |
|
Zakorzenienie
|
Gdy kicha często, inaczej niż dotychczas podczas zwykłego kichnięcia to można się martwić.
|
|
|
#2439 |
|
Zakorzenienie
|
Franek wczesniej nie kichal, dlatego to byla nowsoc, ale i zimniej sie zrobilo, wiec moze to z tego powodu (nie kicha czasto, ale mu sie zdarza)
|
|
#2440 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno to reakcja na zmianę temperatury
Moja Rzaba zaczyna więcej jeść jak zima nadchodzi Na posterunku co chwilę i prosi
|
|
|
#2441 |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Lavi92 ma rację
prosiaki jak każdy - czasami kichają. Ważne, żeby je obserwować i jakby się coś działo smigać do weterynarza.Sama się kiedyś przestraszyłam jak mój zaczął bardzo dużo pić. Wg niepokojących objawów mógł być to początek zapalenia oskrzeli lub płuc kilka dni dobrze patrzyłam czy przypadkiem nie traci apetytu albo nie oddycha mu się gorzej. Odpukać nic takiego się nie działo. Po prostu mu się ubzdurało, że będzie więcej pił ![]() Teraz pogoda jest jaka jest. Pamiętajmy o papryce i pietruszce bo mają dużo wit. C. Swoją drogą - muszę jutro się wybrać na zakupy
|
|
#2442 |
|
Zakorzenienie
|
moj maz tez ostatnio cos dawala i mowi, ze Oliwka tak kichnela pare razy, to ja zaraz jej wit.C do pyszczka
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#2443 |
|
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Przeprowadziłam się do Warszawy z małego miasteczka w którym weterynarze nie znali się kompletnie na szynszylach i tu pytanie do Was czy macie do polecenia w Warszawie dobrego weterynarza, który ma naprawdę pojęcie o szynszylach - moja jedna szynszyla ma podejrzenie wrastającego zęba i może być konieczna operacja więc tu naprawdę jest potrzebny ktoś kto się zna. Z góry dzięki za odpowiedzi
|
|
|
#2444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2445 |
|
Raczkowanie
|
Już tam pisałam to zostałam odesłana tutaj do wątków o "mniejszych zwierzakach"
No nic, ale jakby ktoś coś wiedział to piszcie
|
|
|
#2446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na Caviarnii sprawdzałaś? Może tam znajdziesz jakiś "trop"
|
|
|
|
#2447 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() ja mam od dawna dwie świnki i zawsze korzystałam z trocin, teraz jednak zastanawiam się nad żwirkiem - ze względu na szybko pojawiający się smrodek przy trocinach czytałam tu troszkę, wiele z Was go zachwala... nie wiem jednak czy świnki 'zaakceptują' zmianę ? żwirek jest jednak trochę twardszy.. a one nigdy nie miały z nim do czynienia. nie wiem też jak jest z kwestią finansową - bardziej opłaca się żwirek czy trociny ?
|
|
#2448 |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Wiadomo, że trociny nie sa chłonne i szybo pojawia sie nieprzyjemny zapach. No i z tego powodu trzeba je często wymieniać.
To może na początek żwirek drewniany a na niego trochę trocin? Co do pieniędzy. Trociny są wg mnie dużo gorze więc i tańsze. Pisałam o żwirkach na poprzedniej stronie chyba, zajrzyj sobie. Mnie opakowanie 10l (mój ulubiony żwirek w takiej gramaturze kosztuje ok 12 zł). Starcza na max tydzień ( klatka 80, wymieniam mu ten hmm zasikany żwirek co 2, 3 dni). ==================== Edit: na str 80 pisałam o żwirkach
Edytowane przez Synthesthesia Czas edycji: 2013-10-15 o 15:19 |
|
|
|
|
#2449 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() mam nadzieje ,ze dobrze trafiłam ![]() Od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem kupienia dla dzieci świnki długowłosej . Trochę mnie nurtuje problem pielęgnacji takiej swinki , mam mieszane uczucia , czytałam ze sie brudzą itd. Bedę wdzięczna jak ktos rozjaśni mi problem , jak wyglada pielęgnacja i na co trzeba uważać . Ewa. |
|
|
|
|
#2450 | |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
Swoją drogą, w jakim wieku te dzieci są? Pytam, bo świnki to bardzo delikatne stworzonka ( maja delikatne kręgosłupy) a małe dzieci potrafią każde zwierzę "zajechać"
|
|
|
#2451 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny miałyście doczynienia z takimi cudami?
![]() http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/...ryzonie/313891
|
|
|
#2452 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje dziewczyny sa wieku 15 i 3 lat ze starsza nie problem , młodsza lubi zwierzęta wrecz zachwycona , z drugiej strony zdystansowana , popatrzy ale nie rwie sie zeby brać na ręce , do tej pory mieliśmy chomiki i tak sie zastanawiam nad kupnem świnki z rodowodem czy zwyczajnie ze sklepu zoologicznego ... Musze jeszcze podyskutować z dziewczynami nad wyborem swinki (rozetka czy długowłosa ), w końcu to obowiązek nie na rok ale na pare lat... Jeszcze małe pytanko samiec czy samica ? Chodzi mi o to która płec łagodniejsza ![]() Jeszcze Was dziewczyny trochę pomęczę, jaka karmę wybrać sucha ?, o ściółce juz wiem ...jak sie pytałam faceta w sklepie zoologicznym co najlepiej podawać świnkom , to on tylko daje sucha karmę , w sumie to nie wiele mi powiedział .Pozdrawiam Ewa. |
|
|
|
|
|
#2453 | ||
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do płci to podobno samczyki są większymi pieszczochami. Zresztą to zależy od charakteru świnki. Tylko trzeba uważac na jedną rzecz - czasami w sklepach i hodowlach samce i samiczki sa trzymane razem a one dość wcześnie są w stanie się rozmnażać. Możesz więc kupić samiczkę w pakiecie ![]() Tylko sucha karmę? Współczuje tym świnkom :/ Tzn podstawa to sucha karma, siano i woda ( do tego świnki muszą mieć dostęp cały czas - karmy tak mniej więcej 25-35 g dziennie ). Poza tym prosiaki kochają ogórki, sałatę rzymska i cykorię, koperek i natkę pietruszki. No i jest jeszcze kwestia podawania witaminy C - tez obowiązkowo! Tu masz stronę, na której możesz sie wielu rzeczy dowiedzieć...np jaka duża klatka, jakie wyposażenie powinna mieć ( odpadają chomikowe kołowrotki, świnki maja za delikatne kręgosłupy na to!), co może jeść a co nie. http://www.swinkimorskie.eu/SPSM/ind...d=91&Itemid=79 Jesli chodzi o konkretny rodzaj karmy, najlepsze i polecane to Versele Lagai Beaphar Care +. Tej 2giej nie znam, ale Versele Laga mogę polecić. Mój świnek od małego dostawał Versele Laga Cavia Nature ( karma ma niejednolitą postać i mały cwaniak wyjadał co lepsze), potem zmieniłam na Versele Laga Cavia Complete ( tu karma jest jednolita, dzięki czemu świnek je wszystko i dostarcza organizmowi wszystkie witaminy i minerały). Link: http://www.versele-laga.com/nutri/nu...cts/result.jsp Fakt, te karmy nie należą do najtańszych ale maja bardzo dobry skład i są warte swojej ceny. Np u mnie ( samczyk, teraz ma pół roku), opakowanie Cavia Complete 0.5 kg starcza na 3 tygodnie, kosztuje ok 15 zł. Jeśli będziesz miała jeszcze jakies pytania, śmiało
|
|
|
#2454 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziekuje za linki wieczorem zrobie sobie lekturę Teraz to sie zaczęłam zastanawiać , za pół roku wróce na cały etat do pracy , wiadomo jak to jest , prosiak bedzie sam do 15 -przewaznie o tej porze starsza wraca ze szkoły . Dwie swinki hmm , byłam dzis w drugim sklepie zoologicznym i z nowu babka powiedziała ,ze moze byc problem z dwiema ,po jakims czasie moga sie gryźć ... Pewnie zdecyduje sie na jedną , jutro facet ze sklepu ma sie rozejrzeć w hodowli jakie maja świnki , nawet jedna długowłosa ma przywieźć na sklep , ma ale ze 3 rozetki . Żebym nie wylądowała ze świnka w domu nie mając klatki ![]() Synthesthesia jeszcze mnie jedno nurtuje jak kupie świnkę płci męskiej ,czy nie będzie problemu ze znaczeniem terenu , burza hormonów ?Pozdrawiam Ewa. |
|
|
|
|
|
#2455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Pyska odzyla przy kolezance.
|
|
|
|
#2456 |
|
Raczkowanie
|
ciezko mi się zdecydować na dwie świnki , trochę sie obawiam ,że będą walczyć miedzy sobą...
Masz dwie samiczki ? |
|
|
|
|
#2457 | |
|
Zakorzenienie
|
ja tez jestem za dwoma, ale samiczki wtedy
![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Cytat:
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#2458 |
|
Raczkowanie
|
6 ? łał jak sobie radzisz z pielęgnacja , sprzątaniem klatki ?
|
|
|
|
|
#2459 |
|
Zakorzenienie
|
spoko daje rade, czesciej musze niz przy dwoch chociazby, ale uwielbiam to, a to krotkowlose, tylko jedna ma dluzsze, ale od kupra ma podciete z natury, wiec czysciutkie i same o siebie dbaja w tym zakresie
|
|
|
|
#2460 |
|
Raczkowanie
|
a zapach , nie przeszkadza? bo mimo wszystko to i tak trochę czuc .
Pewnie przy takiej ilosci klatka sporych rozmiarów ? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

tylko nie na raz i trochę, żeby zobaczyć, czy nim mu po tym nie jest 

bardzo sie stresowal (ja rowniez ...w sumie nie wiem kto bardziej 

kilka dni dobrze patrzyłam czy przypadkiem nie traci apetytu albo nie oddycha mu się gorzej. Odpukać nic takiego się nie działo. Po prostu mu się ubzdurało, że będzie więcej pił