|
|
#1 | |
|
Raczkowanie
|
Nie radzę sobie!..
Z moja 3 letnią córą. Z dnia na dzień jest coraz gorzej... Robi awantury o wszystko. Nawet o to, że dostanie inne ciastko niż chce, gdzie najpierw zje to pierwsze. I tak jest przez cały dzień, o wszystko, o bułkę, poduszkę, zabawkę, bajkę. Cały dzień wrzeszczy, gryzie rączki, tupie, bije mnie... Wszyscy którzy to widzieli, słyszą to, doradzają wizytę u psychologa... Ja mówię, że trzeba przeczekać, bo ona od zawsze była marudna, beksa lala itp, i może przechodzi teraz bunt 3 latka i nas próbuje?.. Nie wiem, czy szukać pomocy u psychologa?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nie radzę sobie!..
Minie
![]() U nas fazami, prawie 3,5 roku ma i czasem jest ok, a czasem masakra powody - bo gumka do włosów upadła. Bo szklanka, a ona kubek chce. Bo pralka akurat pierze. Bo... cokolwiek U nas nałożyło się w dodatku z narodzinami młodszej siostry. Ale pewnie, jeśli masz się uspokoić to idź do psychologa. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
A jak Ty się zachowujesz kiedy córka urządza takie sceny?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Nie przejmuj się- ja mam tak samo! Tylko moja ma takie fazy- tydz- dwa diabełek, wszystko na nie od rana do wieczora a potem kilka dni aniołek do schrupania i wszystko na tam. Ja na razie nie wiem co robić gdy ma te gorsze dni. Moja ma 3 lata. |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43302961]Minie
![]() U nas fazami, prawie 3,5 roku ma i czasem jest ok, a czasem masakra powody - bo gumka do włosów upadła. Bo szklanka, a ona kubek chce. Bo pralka akurat pierze. Bo... cokolwiek U nas nałożyło się w dodatku z narodzinami młodszej siostry. Ale pewnie, jeśli masz się uspokoić to idź do psychologa.[/QUOTE] hahaahahahahahahahah u mnie to samo. Córka nie ma rodzeństwa, ale zachowuje się identycznie. Ma 3 lata i 2 miesiące. Czyli wszystko w normie.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
A co to znaczy ?
troche mnie to zaniepokoiło takie postrzeganie wlasnego dziecka. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez sobie nie radze ale nie wiem czy do psychologa sama powinnam isc czy dzieci wyslac
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
A mnie zastanawia czy wszystkie dzieci w tym wieku zachowują się podobnie
Bo jak czytam niektóre wątki na wizażu to serio, ogarnia mnie przerażenie.Autorko ja nie pomogę, bo ten etap dopiero przed nami. Ale znając życie musisz uzbroić się w olbrzymie pokłady cierpliwości.. |
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Glam, dawno cię nie było
ale u was 3 dzieci więc o wiele trudniej jednak.
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na plaży zero biegania, skakania tylko siedzenie na tyłeczku z zabawkami. Najchętniej cały czas Zosia by spędziła siedząc albo leżąc, mało co sprawia jej radość, taką typowo dziecięca, że się ucieszy nie może doczekać, jedyna jej pasja to jedzenie. Od pobudki "mamo jestem głodna, co będzie na obiadek, czy dostane ciastko albo loda" śnią jej się parówki do przedszkola chodzi z radością tylko z powodu jedzonka :pWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
Swoją drogą znamienne, że słychać tylko o buncie 2latka a o dalszych etapach nic
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Nie reaguje, nie odpowiadam... Czekam aż jej przechodzi, wycieram nos i próbuje rozmawiać...
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43307141]Swoją drogą znamienne, że słychać tylko o buncie 2latka a o dalszych etapach nic
[/QUOTE]Moja teściowa jest logopedą i w obecnej literaturze mówi się praktycznie o buncie dwulatka, ponieważ rozwój u dzieci jest o wiele szybszy i szybciej pojawia się bunt, ale teściowa - pracownik z 30 letnim stażem pracy, od zawsze powtarzała, że bunt dwulatka jest i owszem, ale za to 3latek naprawdę potrafi dać w kość. Dlatego też, jak czasem przeglądam jej starą literaturę, tam właśnie są tematy dotyczące buntu ale 3-latka. Teraz to się pozmieniało i wszystko na siłę idzie do przodu. Ale ile zachowań dzieci, tyle razy mogłybyśmy mówić o buncie na każdym etapie ich rozwoju.
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
musisz znaleźć swój sposób na nią. Ja mam córkę 2 lata i 10 miesięcy i non-stop bunt - drze się jak cos jej nie pasuje, jak jest zmęczona. Reaguje jak niemowlak czyli płaczem i krzykiem. Wczoraj Mycie głowy to byl koszmar. Jak pytałam jak mam jej spłókac szampo z włosów to było NIE. Powiedziała, że nic nie chce...
Mi pomaga Neopersen - ziołoy jest i pozwala się zdystansować troszkę... Może jak twoja córka lubi jeść to zainteresują ją gotowaniem? Trudno, ze sie pobrudzi, ale sama zobaczy że coś co stworzyła ma sens i cel:P |
|
|
|
|
#15 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"a co? Ziemniaczki? I co do tego? Chyba kotlet i sałatka!" ![]() Czasem jest taka kochana, ale zdarza się to rzadko i tylko wtedy kiedy ma sto procent mojej uwagi i zgodę na wszystko co wymyśli... Co do ziółek uspokajających, to nie chodzi o to, że ja jestem złą czy sfrustrowana, no może trochę, ale bardziej (wiem, że to głupie )boję się, opinii sąsiadów, że ja bije, albo nie daje jej jeść... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez sandy_sugar_lips Czas edycji: 2013-10-17 o 13:56 |
||
|
|
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o zioła, nie brałam tego nigdy. Jakoś od momentu kiedy urodziłam, włączyła mi się opcja cierpliwości. Czasem się złoszcze, denerwuję, ale kto nie ma gorszych dni. Jestem sfrustrowana, ze praca, dom, przedszkole, w pracy atmosfera okropna, po parcy biegiem do przedszkola, jakieś zakupy, w domu burdel, gary do mycia, dziecko coś chce, pranie, s...., ale co na to poradzić????? Trzeba jakoś spokojnie do tego podejść. Teraz jestem na opiece, bo córka chora, burdel dokumentny, bo do salonu poznosiła większośc zabawek od siebie, plasteline, farby, ale co tam. Przyjdzie mąż, niech sprzątają obydwoje.
A teraz światy mam dwa - różowy i niebieski Mój najdroższy i najpiękniejszy skarb - Amelka Edytowane przez Ewelinka13 Czas edycji: 2013-10-17 o 14:01 |
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#18 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
![]() Moja też wie, że może oczy zasłonić, ale lepiej się drzec. U mnie tez taki problem, że włosy ma prawie do pasa i gęste bardzo, więc z płukaniem schodzi dłużej.
|
|
|
#19 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
mnie sasiadka zaczepiła jak młoda miała zapalenie spojówek i musiałam 4x dziennie krople wpuszczać...zapytała czy wszystko w porządku...było mi przykro...
w poniedziałak po powrocie z przedszkola poprosiłam mała żeby schowała buty do szafy jak zdejmie, tak normalnie jej powiedziałam i co?...40 minut rzucała jej po całym domu z wściekłością...jak założyłam sluchawki na uszy i poszłam do sypialni się położyć... ja nawet boję się po nią do przedszkola iść, bo nie wiem w jakim humorze będzie do domu szła...raz jak wracałyśmy się darła, że lizaka juz i tu i teraz, na co ja że nie bo nie jest grzeczna teraz. Jakas pani nas zaczepił, że ją zabierze - nie cierpie takich zaczepek starych bab, więc jej powiedziałam, że nie życzę sobie straszenia mojego dziecka i wtrącania się. A ona do mnie z pyskiem "Co z ciebie za matka!". Jedyna korzyść z tego była taka, że mała sie uspokoiła i powiedziała, że mnie kocha
|
|
|
|
|
#21 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
W tamtym roku moje dziecko na wakacjach na rynku centralnym bardzo fajnego turystycznego miasta zaczeło się drzeć ponieważ nie pozwoliliśmy jej iść z dziećmi angielskich turystów do ich hotelu. No ale weź wytłumacz 2,5 latkowi, że to obcy ludzie i nie wolno, a oni zażartowali, ze jak chce Ami to niech idzie z nimi i ich dziećmi. Tak strasznie sie darła, tak krzyczał, biła nogami i rekami, a mąż ja przez ramię i dawaj do auta. Ludzie sie na nas gapili, a krzyk sie z niej wydobywał taki, ze z drugiego końca rynku ludzie się odwracali. Nikt sie nic nie odezwał. Policja tez się nie pojawiła.
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Moi sąsiedzi stale mnie pytają, czemu Zosia wrzeszczy, płacze... A ja jak taki czubek czuje się winna i się tłumacze...
W pracy jedna pani mi opowiadała, taka młoda mama jak ja, że sąsiadka jej przysłała opiekę, bo jej 5 latek też stawia na swoim... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez sandy_sugar_lips Czas edycji: 2013-10-17 o 14:36 |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czytalam takie artykuły, ze policja przyjeżdżała do domów gdzie była przemoc i np. mówili oprawcy, że jak ma bić to niech chociaż cicho to robi żeby ludzie się nie interesowali. Masakra jakaś.
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje mają 3 lata i 10 lat i takie "cyrki" znam na szczęście tylko ze słyszenia lub wizażu ![]() za to starsza teraz wchodzi w "głupi wiek" i nadrabia brak wcześniejszych buntów, oj nadrabia i to z nawiązką...
|
|
|
|
|
|
#25 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Poza tym nie widze u niej marudzenia a raczej inne upodobania (od tych, które oczekujesz). Cytat:
Moze sąsiadka zapytała, bo sie zmartwila. Nie wiem czemu ci przykro.
|
|
|
|
#26 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez sandy_sugar_lips Czas edycji: 2013-10-17 o 15:06 |
||
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Tak ignorowałam. Bo to jest jedyny sposób, który nie nasila jej wścieku
Psycholog dziecięcy, do którego chodzimy też tak radzi - pani widziała kilka nagranych akcji młodej i sama mi zaproponowała, że to chyba najlepsze wyjście. Wczesniej jak reagowałam to zazwyczaj obrywałam - tak moja córka potrafi w szale wściekłości bic i kopać. Sasiadla pytała z troski, ale mimo wszytsko było mi przykro, że nie mam innego sposobu zapanowania nad dzieckiem niz pozwolic jej sie wykrzyczec. sandy_sugar_lips to minie i potem bedą inne problemy, które za każdym razem będą nam spędzać sen z powiek, ale zawsze trzeba sobie powtarzać, że kocham moje dziecko niezależnie od wszystkiego.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Ale do przedszkola chodzi? Panie nie sygnalizują dziwnych zachowań? Bo pisałaś wcześniej, że do przedszkola chodzi ze względu na jedzonko. Ale te kilka godzin w przedszkolu to przecież nie samo jedzenie, a zabawa z dziećmi, nauka.
|
|
#29 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
Ja jeszcze tłumaczę, tłumaczę i jeszcze raz tłuamczę. Też ze spokojem, bo darcie nic nie da, ale tłukę do głowy, ze tak nie można, tak nie wolno.
Ostatnio pani z przedszkola mi powiedziała, ze Ami dokuczała ze swoją najlepszą koleżanką podczas jedzenia a panie bały się, ze powylewają na siebie zupę i na inne dzieci. W domu natłuczone do głowy miala, ze tak nie wolno, że brzydko się zachowuje, że przy obiedzie się siedzi przy stoliku i je ładnie, a nie wygłupia. Na drugo dzień na dzień dobry powiedziała paniom w przedszkolu, że" miała bardzo poważną rozmowę z rodzicami i nie będzie więcej rozrabiać przy obiedzie" hahaahahah. Ale coś poskutkowało, bo więcej się to nie powtórzyło.
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.

powody - bo gumka do włosów upadła. Bo szklanka, a ona kubek chce. Bo pralka akurat pierze. Bo... cokolwiek

ale u was 3 dzieci więc o wiele trudniej jednak.

)