![]() |
#211 | |
BAN stały
|
Dot.: ZAFIOLIOWANE ,martwe prosięta w sklepowej lodówce
Cytat:
A ci z większą ilością ziemi sieją dodatkowo zboża, rzepak i też jakoś żyją. Mając kawałek ziemi, swoje warzywa, kartofle i kury z głodu nikt nie umrze na wsi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pierdzielenie o szopenie, wybacz szczerość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dorabiają na ten prąd i paliwo bo zawsze dorabiali. Mój teść był kolejarzem, przed pracą krowy oporządził, po pracy to samo. Gdy go nie było zwierząt doglądała niepracująca zawodowo teściowa. Albo mój mąż jeśli akurat nie był w szkole czy potem w pracy. W innych gospodarstwach tak samo było. Współmałżonek, teściowie, dziadkowie, dzieci. Z głodu czy niewydojenia aż tak bardzo krowy nie ryczały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
BAN stały
|
Stanowisko dla krowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, bo te 'szczęśliwe' krówki w wielopokoleniowej krówkowej rodzinie to fanaberia, a posiadanie 2 krów to zmuszenie rolnika do prowadzenia gospodarstwo czysto hobbystycznie. Ciekawe czy któaś z Was chciałaby wstawać rano, zajmowac się zwierzętami, iść do pracy, wracać, iść na pole, znowu do zwierząt, spać i rano od nowa. To męczące i niedochodowe. Takie gospodarstwa nie mają przyszłości chyba, że stanowią część gospodarstwa agroturystycznego, bądź są własnością pasjonata z chłopomanią. ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Nie rozumiem po co to mi pokazujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
BAN stały
|
Cytat:
To dla ogółu pokazać ile krowa ma miejsca dla siebie w nowoczesnej oborze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zadomowienie
|
Przecież w systemie wolnostanowiskowym krowa może chodzić po całej oborze, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd. Poza tym na podłodze jest ściółka albo maty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
BAN stały
|
A w nowoczesnych gospodarstwach/oborach to nie trzeba rano wstawać i doić , obrządzać, szykować paszę, wywalać gnój, nadzorować itp.?
Też cały dzień , także weekendy i święta musi to być robione. Mając 2 krowy poranny czy wieczorny obrządek pójdzie szybko. Mając więcej musisz poświęcić znacznie więcej czasu. W tym czasie ktoś mający 2 krowy idzie do innej pracy na etacie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Im jest wygodnie na takim podłożu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
BAN stały
|
Cytat:
To jest fotka z wystawy maszyn rolniczych i akcesoriów a nie z obory. Ściółka albo mata w oborze jest , nie przeczę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | ||
Zakorzenienie
|
One nie stoją na takim podłożu, na tym jest wyłożona ściółka.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To zawód jak każdy inny. Ma przynosić dochody. Pogodzenie go z pracą etatową jest wykańczające i bezsensowe, bo zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, że krowy nie żyją energią z kosmosu, więc niestety ale posiadając zwierzęta musisz też uprawiać ziemię. I robisz to wszystko w wolnym czasie, jak tylko skończysz etat. EDIT dobra, ja porzucam dyskusję, bo dla mnie zeszła ona po prostu do głupich wniosków, i nie mam nawet po co szukać argumentów ![]() Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-10-17 o 20:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z pewnością się orientujesz , że mnóstwo gospodarstw rolnych w Polsce to takie do kilku hektarów. Oni są , chcesz czy nie chcesz, jakoś egzystują.Coś produkują, gdzieś tam dorabiają. Chętnie by trzymali 2-3 krowy tak jak kiedyś gdyby mieli możliwość sprzedaży zbędnego im mleka. Te kilkaset zł za to mleko przydałoby się do domowego budżetu.Trochę z tego , trochę z malin i już na rachunki jest. Ale dziś nie ma takiej możliwości, nikt od nich tego mleka nie przyjmie. Poza tym w przepisach unijnych jest taki wymóg jak dobrostan zwierząt i taka obórka jak za babcinych czasów bez kafelków na ścianach, bieżącej wody, płyty gnojowej itp. by nie przeszła. I nigdy nie narzekali, ze im ciężko. Bo przyzwyczajeni do takiego życia. Zamiast na siłownię czy inny fitness to gnój wywalać czy siano wozić. A korzyść z tego jakaś była. I ci co tak pracowali mają nawet teraz. Bo biorą emeryturę pracowniczą i jeszcze pół emerytury z KRUS. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
BAN stały
|
Na koniec.
Mimo, że jestem mięsożerna to takiego prosiaczka uważam za fanaberię, coś zbędnego. To bardziej dekoracja niż posiłek. A mógłby urosnąć i zostać przerobiony na coś takiego.Więcej osób by się najadło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
BAN stały
|
Cytat:
Cielę do uboju waży kilkadziesiąt kg a nie tak jak ten prosiak tylko 4kg. Kartofle nazywane są młode bo są z tego sezonu a nie przechowywane przez zimę. Ale zbyt większe to by już nie urosły.Kopane za kilka tygodni są na wielkość podobne. Botwinkę ja gotuję z przerywanych buraczków/wyrywam te co za gęsto rosną/. Wtedy te pozostałe będą miały więcej miejsca i składników z ziemi i większe urosną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Nikt nie mówi o starym baranie. No, cielę waży kilkadziesiąt kilogramów, ale krowa waży kilkaset, więc to też duża różnica. I mięso z młodej świni na pewno jest smaczniejsze i delikatniejsze niż z dużej. A młode ziemniaki jednak zazwyczaj są mniejsze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z takiego prosiaka wcale nie jest smaczne. To głównie taki dziwny tłuszcz, miękkie kości i chrząstki.Świnia jest hodowana do odpowiedniej wagi, hodowanie dalsze jest nieekonomiczne. A kartofle?popatrz sobie . To moje kopane na początku października. Są małe i duże. I takie były pod koniec lipca.Nic nie urosły leżąc w ziemi. Po tych młodych kartoflach i buraczkach często ogrodnicy sadzą coś na drugi zbiór np. kapustę. Cena za młode jest często wyższa niż w pełni wegetacji dlatego zbierają małe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Copyraptor
|
Ok, ziemniaki były złym przykładem, po prostu w sklepach jak widzę młode to są malutkie, takie na raz, a jak widzę "zwykłe" to potrafią ważyć po 300-400g.
Ale idę o zakład, że niektórzy lubią te miękkie chrząstki i dziwne mięso, tak jak niektórzy lubią kawior, który dla mnie jest okropnym, pękającym w zębach glutem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja nie odważyłam się tego spróbować. Kawioru też nie lubię, brzydzę się nawet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Krewetki obrzydliwe? Grubello, chyba nie mówisz o takich bez pancerza i głowy (bo akurat rozumiem, że full wypas kreweta oko estety mogłyby podrażnić..)?!
Pyszne, zdrowe. ![]() Jeny. Idę spać, bo a) to nie wątek kulinarny, a do tego sprowadzają się moje obecne myśli (yum yum!) i b) tesco 24h otwarte i jeszcze bym się wybrała! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9300 ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9300
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.