|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3961 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5
Cytat:
![]() Tutaj są przeciwskazania do rodzenia w Domu Narodzin. Do porodu domowego kryteria są jeszcze ostrzejsze. - ciężkie choroby matki (układu krążenia, oddechowego, pokarmowego, moczowego, endokrynologiczne, nowotworowe, zakaźne, neurologiczne, psychiczne, metaboliczne) mogące mieć wpływ na przebieg porodu - stan po zapłodnieniu pozaustrojowym lub długoletnim leczeniu niepłodności lub powyżej 2-ch poronień w wywiadzie - urodzenie dziecka martwego lub z urazem okołoporodowym - stan po operacjach macicy (również cięciu cesarskim) - stan po poważnych uszkodzeniach dróg rodnych, atonii macicy, krwotoku położniczym, zaburzeniach krzepnięcia, drgawkach, stanach zatorowo – zakrzepowych - ciężarna jest wieloródką - powyżej 4 porodów - ciężarna ma powyżej 40 lat lub jest niepełnoletnia - nadużywanie środków odurzających i alkoholu - nadciśnienie tętnicze, białkomocz, odmiedniczkowe zapalenie nerek przebyte w ciąży - niedokrwistość ze stężeniem hemoglobiny poniżej 10 g./dl. - cukrzyca - istotne klinicznie krwawienie przed porodem - infekcja z gorączką powyżej 38°C w okresie okołoporodowym - konflikt serologiczny - szacowana masa płodu poniżej 2500 g lub powyżej 4200g (stosunek AC/HC > 4 cm w USG) - zwiększona (AFI>20) lub zmniejszona (AFI < 5) ilość płynu owodniowego - początek porodu przed ukończeniem 37 i po ukończeniu 42 tygodnia ciąży - położenie inne niż główkowe w momencie rozpoczęcia porodu - ciąża mnoga - opryszczka genitalna lub kłykciny kończyste - konieczność indukcji porodu
Edytowane przez perfuzja Czas edycji: 2013-10-19 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3962 | |
Zakorzenienie
|
byłam na szybkich zakupach i wstąpiłam do cerefoura na wileniaku. Miałam dosłownie 5 rzeczy w koszyku i poszłam do kary pierwszeństwa- oczywiście tam kolejka więc kulturalnie zaczęłam przepraszać i wymijać ludzi.
No i trafiłam na takiego chama i chamkę, że szok. ROZMOWA WYGLĄDAŁA TAK: -Przepraszam czy może mnie pan przepuścić ja jestem w ciąży - a niby dlaczego - bo to jest kasa pierwszeństwa a pan do niej stoi- ja tu mam pierwszeństwo. - ale ciąża to nie choroba (żona chama) - nie zna pani mojej sytuacji i proszę nie oceniać. Cham zaczyna coś się wywnętrzać i coś tam gada i do mnie jakieś wąty ma cały czas- że jestem bezczelna itp no to ja mu tak: - beszczelny to pan jest i proszę nie mówić do mnie takim tonem (cham dalej podniesionym głosem coś się pulta i ma do mnie wąty) w końcu ja mówię: - dlaczego pan takim tonem do mnie mówi? - bo nie podoba mi się pani - na pan również do najprzystojniejszych nie należy ai widać że żona kiepski gust ma ![]() uuuuu co się działo- chama zatkało, zrobił się czerwony i mało nie pękł ![]() Ja mu powiedziałam że skończyłam z nim rozmowę i może oszczędzać ślinę bo może mu jej zabraknąć. Na koniec skwitowałam: -praskie chamstwo- do sklepu przyszli a słoma z butów wyłazi a cham do mnie tak: - do po co pani tu przyszła - po to aby zobaczyć takich wieśniaków jak pan bo myślałam że to społeczeństwo jest już na wyższym poziomie ale jak widać istnieją jeszcze takie jednostki jak pan. naa tym sprawa się zakończyła. Najlepsze to, że kasjerka jak mnie zobaczyła to od razu mówi- prosze pani podejdzie tu do mnie i poda mi zakupy, proszę przed wszystkimi mi podać- bardzo miła kobieta. Wiedziała na jakiej kasie siedzi i zareagowała- bardzo duży plus za to. Ta sytuacja, nie powiem, rozdrażniła mnie ale również uświadomiła jacy ludzie są nie mili i jakie chamstwo i znieczulica panuje w tym narodzie. Przykre bo każdy oczekuje pomocy od innych jak mu się coś stanie ale sam z siebie nie daje nic w takim właśnie codziennym życiu. Ja może aniołem i wzorem cnót nie jestem ale chamem również i staram się być dla ludzi życzliwa- no chyba, że ktoś mnie rozdrażni to wtedy- uuuuu niech sam się broni skoro był na tyle odważny aby zaczepić ![]() A TAK NA MARGINESIE- W CAREFOURZE SĄ KOMBINEZONY ZIMOWE PO 39 ZŁ całkiem fajne, grube z ortalionu zapinane na suwak. ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
oooo to będziesz miała wizytację ![]()
![]() |
#3963 |
Gang Iren
|
Magnusia
![]() ![]()
#3964 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3965 |
Konto usunięte
|
Tak piszecie o porodach w domu, a mnie od kilku dni złapał stres, że w styczniu będzie sroga zima i z mojej wsi nie uda Nam się do szpitala dojechać. Jak coś to można po karetkę z położną dzownić, ale co to mi da skoro i tak nie dojadą
![]() Magnusia jakby Jego żona była w ciąży to by się wepchnął w kolejkę bez pytania, a tak jeszcze cwaniaczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3966 |
Zadomowienie
|
podobnie z kasami do 10 artykułów
![]()
#3967 |
Zakorzenienie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;43337604] Kasy pierwszeństwa są, ale ludzie niestety nie wiedzą do czego służą[/QUOTE]
dokładnie- tylko jakby taki cham miał nogę w gipsie i o kulach chodził albo tak jak piszecie jego żona byłaby w ciąży to by szybciutko wiedział do czego taka kasa służy aha - kupiłam też kocyk do wózka- taki gruby i miękki- bardzo fajny za 24.99 zł tu jakaś stara ulotka i jest na stronie 15 (takie misie na słoniu) http://www.carrefour.pl/~/media/Publ...H39v1_pdf.ashx
![]() |
#3968 |
Raczkowanie
|
magnusia - jesteś boska
![]() ![]()
#3969 |
Zakorzenienie
|
no tego też nigdy nie zrozumiem- w sklepie jest 50 kas, czynne 40 z czego dwie do 10 artykułów i zawsze tam lecą ludzie z pełnymi koszykami ![]() Powiem Wam że ja dziś do tej kasy pierszeństwa nawet bym nie poszła ale były straszne kolejki do normalnych, do tych takich zbiorczych też dziki tłum i do tych samoobsługowych też wielka kolejka. Ja nie wiem cholera czy ludzi nie mają co robić tylko o 9 rano lecieć i zakupy robić na dwa tygodnie??? była w sklepie ok 11:30 i ludzi multum i każdy pełny wózek a CH czynne do 23 ![]()
#3970 |
Zakorzenienie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;43337604]Tak piszecie o porodach w domu, a mnie od kilku dni złapał stres, że w styczniu będzie sroga zima i z mojej wsi nie uda Nam się do szpitala dojechać. Jak coś to można po karetkę z położną dzownić, ale co to mi da skoro i tak nie dojadą
![]() Magnusia jakby Jego żona była w ciąży to by się wepchnął w kolejkę bez pytania, a tak jeszcze cwaniaczy ![]() to idziesz do wójta,bądź burmistrza gminy i informujesz grzecznie że jesteś w ciąży i termin masz taki czy taki (ale to dotyczy też przed terminem) i droga powinna być odśnieżona. Gorzej jeśli własną dojazdówa macie długa. U nas mąż jak z dziewczynami byłam w ciąży był u wójta to droga była na cacy odśnieżona. A że mieszkamy na styku dwóch gmin to druga też się angażowała. A wiadomo jak to może być w ciąży-różnie. Przy małych dzieciach też taki przepis obowiązuje,ale o tym się nie mówi.
#3971 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poprosiłam, czy ktoś by mnie przepuścił. Każdy tylko odwracał głowę ![]() A skoro sa takie kasy, to mozna z nich korzystać, a innym nic do tego ![]() np. w Super Pharm, czasem się zdarza, że proszą do kasy kobietę w ciąży, ale dosłownie czaaaasem. Niedawno sama podeszłam, na sklepie do kobiety, i mnie skasowała ![]() A w Ikea, też podobno są kasy uprzywilejowane, nie spotkałam takowej ;P Moja mama pamięta czasy, kiedy to w PKS, były miejsca dla kobiet w ciąży i z małymi dziećmi, zaraz za kierowcą. ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- http://www.dlarodzinki.pl/rodzice/ka...6.html?&page=0
Niebo jest limitem...! ________Włosomaniaczka ![]() 9.01.14 Zuzanka ![]() 1.03.18 Igusia ![]() Edytowane przez marieee Czas edycji: 2013-10-19 o 13:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3972 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3973 |
Zakorzenienie
|
Mariee, w ikea są kasy dla uprzywilejowanych tylko, że u nich uprzywilejowani to nie jak wszędzie indziej "tylko niepełnosprawni i kobiety w ciąży". W ikei też rodziny z dziećmi z tej kasy mogą korzystać a takich przecież tam jest z połowa klientów chyba
![]() Przy okazji: Wielki minus dla tego sklepu za brak normalnych wózków bo tachanie tej siaty i potem przy kasie schylanie się po nią co krok do przodu nie było fajne ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 ![]() 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3974 | ||
Raczkowanie
|
Ja już po diabetologu. Dziękuję za kciuki!
Pan doktor powiedział, że na dzień dzisiejszy wyniki mam super, więc insuliny nie trzeba, ale cukier mierzyć muszę i dietę trzymać, bo cukier może się wściec w każdej chwili, a wtedy już bez insuliny nie da rady. Jeśli będzie dieta, to powinno się wszystko udać i być super bez leków. A tak przy okazji-przez tydzień schudłam 3,5 kg... ![]() ![]() ![]() Moje dziecko nadal ma rozwolnienie... Chyba nas czeka wizyta u lekarza, bo suszone jagody i probiotyki nie wystarczają... Ale przynajmniej nie wymiotuje... ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Magnusia, ![]()
![]() |
#3975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
super, że wyniki sa w porządku i obędzie się bez insuliny ![]() nie za dobrze że schudłaś tak dużo ale może to spowodowane zmianą diety właśnie i inna przemianą materii. Na pewno dietetyk pomoże ![]() dzięki Dziewczyny za poparcie mojego dzisiejszego zachowania ![]()
![]() |
#3976 |
Zakorzenienie
|
Magnusia dałaś czadu
![]() Gosia będziesz mieć wesoło ![]() Witam Przespałam całą noc i nawet nie poczułam jak zmieniałam pozycję ![]() Z rana pojechaliśmy do budowlanego po zakupy, potem do spożywczego, wróciliśmy załadowani o 11, szybki obiad i teraz dopiero się położyłam, mała ma dziwną pozycję i ciągle czuję ją przy żebrach, dziwne uczucie ![]() Jem teraz pomarańcza, są pyszne i soczyste....polecam dziewczyny ![]()
#3977 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Byłam na wykładzie, ale weź tu się człowieku skup jak ci dziecko z brzucha robi salę gimnastyczną! Stwierdziłam, że to nie ma sensu, wyszłam w połowie i już jestem w domu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3978 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja jadę dziś do szkoły tylko się na listę wpisać. A niech gadają... Moje zdjęcia + film ze ślubu i wesela będzie w środę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3979 |
Zadomowienie
|
magnusia brawo!!!! Ja tez nie cierpie chamstwa, bardzo dobrze mu powiedzialas
![]() ![]() ![]() EVI07 super, ze obejdzie sie bez insuliny, musisz tylko uwazac i bedzie dobrze ![]() Ufff posprzatalam mieszkanie, bylam u mamy na kawie, wlasnie zjadlam grzybowa z makaronem (pyszna byla) i teraz sie relaksuje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3980 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Ja staram się nie robić wtedy zakupów. Cytat:
Super. Najważniejsze,że obyło się bez insuliny. Na pewno będzie dobrze. Dlaczego? Coś nie zajarzyłam...
![]() |
#3981 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ten paralizator to dobra myśl. Mnie najbardziej irytują kasy w tesco-jedna kolejka do wszystkich kas ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3982 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3983 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3984 |
Wtajemniczenie
|
Magnusia masz gadane
|
![]() ![]() |
![]() |
#3985 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3986 |
Zakorzenienie
|
#3987 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam ta pizzę. Pyszna wyszła
![]()
#3988 |
Raczkowanie
|
Evi, cieszę się, że jest ok i obędzie się bez insuliny.
Magnusia, dobrze powiedziane. ![]() Mamy kochane, powiedzcie mi proszę, czy dla takiego noworodaska pod prześcieradło na materacyk kładzie się jakieś podkłady? Takie, jak dla nas po porodzie czy coś innego???
![]() |
#3989 |
Zadomowienie
|
hej,
witam się - od godziny Was nadganiam i napisałam już taaakiego długiego posta, ale się wciął ![]() gonię Was dalej
#3990 | |
Zakorzenienie
|
Ja też dziś robię pizzę
![]() ---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:18.