|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Kolejny wątek będzie nosił nazwę: | |||
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. cz. XII |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Rodzić juz nadchodzi czas - przerażenie jest wśród nas! |
1 | 2,04% |
JEDNE TULĄ JUŻ MALUSZKI, DRUGIE JESZCZE MAJĄ BRZUSZKI |
19 | 38,78% |
1,2,3 do rozpakowanych dołącz TY! |
0 | 0% |
Dzieci w brzuchu, dzieci w wózkach - poczekalni to końcówka! |
7 | 14,29% |
RĘCE SKŁADAM, MODŁY WZNOSZĘ - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK |
22 | 44,90% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Zawsze lepiej umierać w czystych ![]() Ja to na bank dostanę świra po porodzie. Sama w czterech ścianach. Chłop wychodzi przed 7, wraca ok. 19. Pewnie wykąpie Małego, pójdzie pracować do swojego biura, spać pójdzie ok 24, raz w nocy wstanie do dziecia, potem do pracy... A w sobotę i ndz będzie robił dodatkowe zlecenia, no bo na kasie nie śpimy. Obawiam się, że już po dwóch tygodniach zastanie mnie z pampersem na głowie, dzieckiem przy cycu i nogami w misce z wodą... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#902 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedne karmią, drugie rodzą, trzecie jeszcze w ciąży chodzą! Mamy XI-XII 2013r.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
![]() Kociak Napisz bo ciekawa jestem. ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Ja to nawet teraz bym sobie zrobiła ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Cytat:
![]() Ten nie w moim typie ![]() ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Zadomowienie
|
Dzidziu, jak zobaczyłam Witusia na tym zdjęciu w niebieskim kubraczku, to poczułam taką radość życia, ze szok
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#904 | ||
Zadomowienie
|
O nie! Zapomniałam, że zjedzą mnie teraz myszy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzidzia Witek jest przesłodki! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgagi też nie mam.. A jakie przerażone musi być dziecko jak już wyjdzie na świat, albo nawet wcześniej jak przeciska się przez kanał ![]() Dzidzia Też buziak ![]() Trele Tylko właśnie słyszałam że te kropelki są najlepsze.De chyba zachwalała.W razie czego będzie nam przesyłać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#908 |
Zadomowienie
|
Och,TŻ zszedł ze swego biurowego poddasza przed 24
![]() ![]() Zmykam spać zatem, skoro mam szansę zasnąć przy nim, a nie czekając na niego ![]() Dobranoc Dwupaki, Mamusie i Dzieciaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#909 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ten u Ciebie co był to w Twoim typie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#910 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Rośnie pięknie mały męźczyzna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
![]() Tylko 10 g ??? Wow to już tak niewiele ![]() ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- No i dobranoc ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#912 |
Zadomowienie
|
Bole przeszly. I super bo fajny film ogladalam - Infiltracja (Snitch) z dwaynem johnsonem
![]() ![]() Dzidzia cudny babelek ![]() Babku moglaby Olcia jeszcze chwile zaczekac - 6 dni do wizyty w szpitalu, zeby mogli mi cesarke zaplanowac, a nie na swiat tak sie bez zapowiedzi pchac... |
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba powinnam to nazwac - Kryzys Godziny 2 !
Chyba przełoze na ta godzine gotowanie, albo prasowanie bo I tak spač nie będę I tak ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#914 |
Zadomowienie
|
No i ja dzisiaj niestety bezsenną noc zaliczam. od 2:30 zasnąć nie mogę, to stwierdziłam, że Wam spiszę z tym zzo, co się wywiedziałam.
Po 1) jest kilka przeciwwskazań do zrobienia zzo: -anestezjolog musi być dostępny (u nas w szpitalu na porodówce jest tylko jeden anestezjolog na dyżurze, więc jak np jest jakieś cc to pierwszeństwo ma babka z cc), no ale to logiczne - jest już za duże rozwarcie (tzn 8cm i więcej) - wtedy się nie opłaca robić, bo samo założenie cewnika itd trwa 10 do 15 min i od podania leku do momentu jak zacznie działać kolejne 15 min. Więc jak już babka ma ponad 8 cm rozwarcia to po tych 30 min to zazwyczaj ma już maluszka obok siebie - zdarza się, że jest problem z wprowadzeniem cewnika (budowa odcinka lędźwiowego) - kategorycznie nie podaje się zzo jeśli w badaniu krwi liczba krwinek jest mniejsza niż 100 tyś No i tak poza tym to tak: -zzo może powodować przyśpieszenie I fazy porodu (np. podaje się przy 4 cm rozwarcia i zaraz się robi 9 czy 10 cm) - może za to powodować spowolnienie II fazy porodu (statystycznie powinna ona trwać max. do godziny, zazwyczaj trwa od 10-30 min, ale przy podaniu zzo może się wydłużyć nawet do 3 godz) - może też na tyle wyciszyć fazę II porodu, że koniecznie jest cc albo użycie próżnociągu - inna opcja jest taka, że może też wyciszyć fazę I porodu i wtedy się nie podaje więcej dawek tylko czeka na wznowienie akcji i później to już decyzja pacjentki i położnika czy próbować jeszcze raz z zzo jak akcja się wznowi To wszystko to oczywiście może a nie musi. To wszystko może też się zdarzyć bez podania zzo. I jeszcze takie ciekawostki: - zzo jest zupełnie bezpieczne dla dziecka - jedna dawka działa przez ok. 1,5 godz - podaje się tyle, ile trzeba, można oczywiście przerwać podawanie kolejnych dawek - jedna dawka leku to ok 1/8 tego co podaje się przy operacjach jako znieczulenie, ponieważ ma ona za zadanie przynieść ulgę, a nie sprawić, że kobieta w ogóle nie czuje skurczy - jak już jest wprowadzony cewnik można chodzić, siedzieć na piłce itp, tylko że najlepiej zawsze z kimś, bo można mieć zawroty głowy, ciężkie nogi itp. - jednocześnie nie łączy się zzo z gazem rozweselającym To chyba tyle. Generalnie ona ani nie zachęcała ani nie zniechęcała. Raczej przekazywała rzetelne informacje, co może się dziać, ale oczywiście nie musi. Ja tylko utwierdziłam się w moim przekonaniu - będę próbowała rodzić bez zzo. Najpierw będę próbowała innych sposobów (piłka, prysznic, gaz rozweselający). No chyba, że to nic nie pomoże, a będę umierała z bólu to dopiero wtedy zzo. Ale dobrze jest mieć świadomość, że w razie potrzeby mam taką możliwość ![]() Dobra, idę spróbować zasnąć.
#915 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#916 |
Zadomowienie
|
Hello!
Wstałam o 6.50, obudziłam męża, bo zaspał, włączyłam zmywarkę, zjadłam śniadanko, wypiłam kawę i idę spać znowu bo ledwo na nogach stoję. Normalnie zataczam się, jakbym trzy noce na imprezy zarwała ![]() Kociak, fajnie, że kobieta podawała suche fakty. Lubię lekarzy, którzy nie namawiają stanowczo, lecz przedstawiają sprawę, jak jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#917 |
Zakorzenienie
|
Dzieeeeeeen doooobry!
Witam sie nadal w dwupaku ![]() Usnelam przed tv i wszystkie bolaczki mi przeszly wczoraj ![]() U mnie tez nie byl ten pan na warsztatach o pierwszej pomocy ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Trele wg mnie Bobotic jest lepszy od Espumissanu. najpierw stosowaliśmy E. ale przeżuciliśmy się na B.. u nas nie było efektu rozleniwienia jelit ![]() Dzień dobry ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#919 | |
Zakorzenienie
|
Dzidzia, Witusiek
![]() ![]() ![]() ![]() Trele ja słyszałam własnie że ten sab simplex najlepszy, ale sama nie używałam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
![]() trzeba się starać żeby nie dostać do głowy, nie sfrustrowac się za bardzo. Ważne że w dni kiedy już jest w domu brał aktywnie udział w opiece, żebyście znelźli chociaż 10 minut żeby usiąśc w spokoju i po prostu się przytulić choćby bez rozmowy jak siły nie ma, mi to dużo dawało ![]() starałam się tez jak najwięcej wychodzić z dzieckiem do ludzi, zapraszac koleżanki, albo sama jeździłam z natalką gdzieś, bo siedząc w domu rzeczywiście można zwariować nawetz tak słodką istotką jak nasze maleństwa ![]() Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2013-10-24 o 07:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#920 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Witam się nieprzytomna z kubkiem kawy ![]() ![]() od 3 nie spałam wogóle,, ale najgorsze było to że zaczęło mnie potwornie boleć podbrzusze tak jak nagorsze bóle okresowe , aż się zaczęłam zastanawiać czy to czegoś nie zwiastuje. o 4.30 szukałam już nospy bo wytrzymać nie mogłam - niestety nic nie dała ![]() ![]() Dzidzia - Wituś zmężniał , śliczny jest ! ![]() ![]() Abby - super opis ! zazdroszczę Ci takiego szybkiego porodu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiem co ze mną jest nie tak ale naprawdę póki co karmienie piersią jest dla mnie karą może dlatego że tak wszyscy na mnie naskakują, w nocy ja się męcze a mąż sobie smacznie chrapie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tak w ogóle to dzień dobry, w miarę wyspana jestem, budziłam się co 3-4 godziny mniej więcej na karmienie małej. Teraz czekamy na położną i koleżanka ma dzisiaj do mnie przyjechać w odwiedziny
![]() |
#922 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |||
Wtajemniczenie
|
Hej mamusie!
Współczuję ciężkiej nocy, u nas dzisiaj całkiem ok było i to bez wstawania do wc. Tylko jak usłyszałam deszcz bębniący o szyby to mi się humor zepsuł :P Miałam w planach od rana odkurzać i pucować auto w środku... Nie mam co zjeść na śniadanie... bieda w lodówce. A naszła mnie ochota na tosty przez Was! Może się skoczę po chleb tostowy bo z głody zejdę. Cytat:
Dzidzia słodkie, rozczulające zdjęcia! Widać, że przybiera mały Wituś ![]() Cytat:
![]() Ten gościu z filmiku to jak koń wygląda ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#924 |
Rozeznanie
|
witam się z rana z kawką, chłopcy w szkole i przedszkolu. Umyłam rano włosy bo już patrzeć na siebie nie mogłam a dziś wizyta. Ostatnie dwa dni były dla mnie straszne - ból z prawej strony żeber nie daje mi spokoju nawet jak leżę. A jak chodzę lub siedzę to jakaś masakra aż mi łzy z oczu lecą. Normalnie jakby mnie ktoś kleszczami ściskał. Dziś wizyta zobaczymy co lekarz na to powie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Rozeznanie
|
Aaby, Anulka GRATULACJE!
![]() Rusalka12 też zauważyłam u siebie bardzo dużą ilość upławów, pytałam położnej i powiedziała że to normalne w tym okresie ciąży. Dzidzia ależ Wituś już duży! pięknie rośnie ![]() U mnie słabo. W nocy z soboty na niedzielę takich bóli dostałam, że miałam już wybrać się na ip, ale że po nospie przeszło to odpuściłam sobie. We wtorek na ktg byłam, skurcze się delikatne pisały, ale ponoć to normalne. Tak czy inaczej od soboty cały czas jestem w nerwach, stresie, humor straszny, płaczę bez powodu, a do tego od wczoraj mam zawroty, ból głowy głowy, słabo mi i czasami zbiera się na wymioty. Była u mnie wczoraj doktor rodzinna...ciśnienie w normie, nie widziała odchyleń neurologicznych. Dała mi skierowanie na ip. Później zadzwoniłam jeszcze do mego gin, który oczywiście już o wszystkim wiedział, on też kazał mi iść na ip. Tak więc zrobiłam, tam dr powiedział że jeśli chcę to może mnie przyjąć na oddział, ale muszę mieć konsultację neurologiczną. Ależ się wkurzyłam. Liczyłam że zrobią mi podstawowe badania i po tym stwierdzą czy zostawać czy nie a tu nic. Tak więc wróciłam do domu. A że byłam strasznie zdenerwowana, popłakałam się i jakoś zasnęłam. Przespałam całą noc, od prawie 3 tygodni nie spania! Obudziłam się po 6, ale głowa nadal boli i taka chwiejna jestem. Strasznie się boję ![]() ![]()
![]() killer abs by Jill mel b abs / cardio / brzuch Edytowane przez Zuzziak Czas edycji: 2013-10-24 o 08:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Coś zasmarkana jestem od rana i w ogóle do ![]() Na dziś mam raczej dużo ambitnych planów, więc raczej mnie nie będzie ![]() ![]() Buziaki i miłego dnia życzę ![]()
#927 |
Zadomowienie
|
Zuzziak trzymaj sie. :-*
I dzieki za info. Mao mi sie wydaje, ze to zanikanie pokarmu spowodowane jest stresem i ta ogolna nagonka. Im bardziej na ciebie naciskaja, tym bardziej sie stresujesz, tym mniej ci sie to podoba i pokarmu zaczyna byc coraz mniej. Wspolczuje ci sytuacji. Ja generalnie wszystkich mialam w d... I nie sluchalam, co mieli do powoedzenia na temat karmienia - a mieli duzo (za rzadko karmie, za czesto karmie, po co karmic trzy razy w ciagu nocy - dziecko powinno spac). To naprawde niczyj interes jak karmisz swoje dziecko, tylko twoj. Jesli zdecydujesz sie karmic mm to bedzie to tylko i wylacznie twoja decyzja. Ty decydujesz jak karmic swoje dziecko. Trzymaj sie i nie dawaj innym! |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
Maomami bo możesz już zgłosić malucha. Nie ponosisz żadnych kosztów z tego tytułu. Ale przychodnia nie ma prawa tego od Ciebie rządac na mus.
A co do mleka-zanika przez Twoje nerwy i nastawienie. Nie chcesz, to nie karm. To na być naturalny odruch fizjologiczny a nie kara ![]() ![]() Wituś Dziękuję ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#929 | |||||
Wtajemniczenie
|
Witam się
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- A Wituś już wcale nie jest taki mały!!Ale przystojniak no wygląda bosko! |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Zadomowienie
|
Ta ja chyba ta szczesciara - moj jak wychodzi po 6 ro wraca o 16:00, jak idzie po 13:30 to wraca po 23:00
Kiedy ja pracuje to on ma na ranna zmiane i po 16:30 on zajmuje sie Zuolem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:01.