![]() |
#31 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Jesienna dynia
podam dwa przyklady, jednak zadnego nie robilam
![]() dynia z ryżem i rodzynkami 500g dyni 1 szklanka ryżu 1\2 szklanki mleka 2-3 lyżki cukru 100 g masła 70 g rodzynek sól dynię obrać, pokoić na małe kawałki, wrzucić do rondla, zalac goraca woda (1\2 szklanki). przykryc i gotowac 15 minut. nastepnie dodac mleko, ugotowany ryz, polowe masla, sol, cukier. gotowac jeszcze 10-15 minut na malym ogniu, mieszajac. na patalni stopic reszta masla, wrzucic umyte rodzynki. gdy napecznieja, przelozyc do rondla z dynia. wymieszac i podawac na goraco. salatka z dyni i sliwek 250 g dyni 200 g sliwek sok z cytryny miod lub sos curry dynie utrzec na tarce, sliwki drobno pokroic. skladniki wymieszac przyprawic do smaku. podawac schlodzone z lodowki. moze ktos skorzysta i wyprobuje, wtedy napiszcie co wyszlo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 614
|
Dot.: Jesienna dynia
Odświeżam
![]() Cytat:
A teraz coś ode mnie: Naleśniki z nadzieniem serowo-dyniowym - 2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion - 100 g sera białego (twarogu) - Sos imbirowy: 250 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru - ciasto naleśnikowe (wg uznania) Zrobić ciasto na naleśniki. Następnie przygotować dynię (obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę) i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut. Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni teflonowej. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym. Smacznego ![]() ps. w załączniku zdjęcie moich mizernych placuszków |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: Jesienna dynia
ostatnio był tydzień dynii i tu podsumowanie:
http://mojakuchnia.blogspot.com/2008...sumowanie.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
|
Dot.: Jesienna dynia
znalazłam taki skarbczyk przepisów z dyni - niektóre całkiem ciekawe .. nie wiem czy już ktoś podawał więc wklejam linke
![]()
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 339
|
Dot.: Jesienna dynia
Ciasto z dyni!Jest genialne,trochę jak piernik,ale bardzo wilgotne,puddingowe nieco.Oto przepis wygrzebany z neta (sama robię na oko i dodaję morzechy i rodzynki):
mąka 1 szkl jajka 2 szt olej 1/2 szkl dynia pokrojona w kostke 1 szkl niepełna proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska soda 1/3 łyżeczki cynamon 1 łyżeczka cukier 1/2 szkl.
__________________
"Miałem niepowtarzalny sen, w którym odrzuciłem wszystko, co nie było mi potrzebne..." Edytowane przez Snaefridur Czas edycji: 2008-11-14 o 14:42 Powód: szczegół brakujacy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Bieszczady
Wiadomości: 75
|
Dot.: Jesienna dynia
Witam!
Od kilku lat robię konfiturę z dyni. Potrzebne: dynia cukier żelujący, cynamon. Dynię obieram, kroję w kawałki, zasypuję cukrem (proporcja 1:1), zagotowuję, n koniec dodaję trochę cynamonu. Do słoików. Bez pasteryzacji w zimnym przetrwa ok. roku. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Jesienna dynia
Przepisy na dynię, któe wypróbowałam i mogę polecić:
1) Zupa z dyni 2) Zupa z dyni i ziemniaków, z grzankami, dziś na kolację - pyszna! 3) Risoto z dynią, idealne, kocham je odkąd zrobiłam pierwszy raz 4) Ciasto dyniowo-pomarańczowe, też bardzo dobre 5) Masełko dyniowo-jabłkowe Dynia jest pyszna ![]() Na zdj. dania 1 i 4.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 117
|
Dot.: Jesienna dynia
ja robię zupę dyniową tak jak w przepisie Ludowej, ale daję inne przyprawy - dodaję imbir tarty i z zieleniny melisę lub kolendrę. I dodaję sok z pomarańczy. Wychodzi wspaniała. Tż zjada kilka talerzy na jeden posiłek
![]() i chyba wypróbuję zapiekankę Maviki, bo mam ochotę na zapiekankę z kaszy, a dynia ostatnio jest moim ulubionym warzywem...
__________________
jeślibym zapomniała... codziennie dziękuję Ci za dzisiaj i wszystko co mnie spotkało... Edytowane przez kos20 Czas edycji: 2008-11-28 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Jesienna dynia
Chciałam polecić prosty i pyszny sposób na dynię na wytrawnie, wykombinowany na dzisiejszą kolację - smażoną dynię z cebulą i serem
![]() Ja jadłam z chlebem, ale sądzę, że znakomicie sprawdzi się z makaronem ![]() To naprawdę dobre! ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 9 769
|
Dot.: Jesienna dynia
Odświeżam wątek z racji tego, iż dyni nie docenia się na polskich stołach w należyty sposób.
![]() Wczoraj jadłam cudowną konfiturę oraz ciasto z dyni i nie mogę oprzeć się pokusie wklejenia Wam informacji, które być może zachęcą do przygotowania potraw z niej. "Wartości odżywcze Wartość kaloryczna dyni nie jest wysoka - 100g świeżej masy daje około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża, znacznie większa niż ogórka. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają także pektyny i kwasy organiczne. Poszczególne gatunki w obrębie danego rodzaju lub poszczególne odmiany w obrębie jednego gatunku mogą się od siebie nieznacznie różnić wartościami odżywczymi. Poniżej przedstawiamy ważniejsze cechy różnych roślin z tego rodzaju: • miąższ dojrzałej dyni olbrzymiej zawiera 4,34-7,85% węglowodanów, jej owoce zawierają dużo karotenu (prowitamina A), a także małe ilości witaminy B1, B2 i C, • nasiona dyni zwyczajnej zawierają 35-45% tłuszczów; jej odmiana - dynia oleista jest źródłem bardzo cennego oleju jadalnego (zawartość w nasionach: 23-50%), • pokrywa nasienna dyni oleistej zawiera 25-50 % tłuszczów, • kabaczek zawiera 2,9% węglowodanów i dużo składników mineralnych. W 100 g świeżej masy znajduje się 15 mg witaminy C i 0,75 mg witaminy B1, • owoce kabaczków i cukinii zrywa się nie całkiem dojrzałe i dlatego zawartość witamin jest nieco mniejsza niż u dyni olbrzymiej, • porcja 100g lekko ugotowanej cukinii lub patisona dostarcza zaledwie 19 kcal, patisony mają więcej witaminy C, bo około 30 mg % oraz więcej związków mineralnych (Mg, K, Ca i Fe) niż ogórek. Wpływ na zdrowie i urodę Właściwości lecznicze mają przede wszystkim tzw. pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. (Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Jedzenie pestek dyni zapobiega również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Stwierdzono, że w krajach bałkańskich, gdzie pestek zjada się bardzo dużo, mężczyźni rzadziej chorują na tę dolegliwość. Nasiona składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy; selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Dobre efekty spożywania tych nasion odnotowano u dzieci mimowolnie moczących się w łóżku. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skory takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach. Nasiona te chętnie zjadane są szczególnie prażone. Są więc smaczne, zdrowe, pożyteczne i potrzebne każdemu w każdym wieku, a szczególnie dzieciom i ludziom starszym. Dynia w kuchni Ze względu na niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dynia jest lepszym od marchwi produktem w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii. Dynie wzmacniają także system immunologiczny. Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą). Popularnością cieszą się też w kuchni zachodnioeuropejskiej. My sami znamy je dobrze jako składniki wielu potraw kuchni polskiej. Spośród roślin dyniowatych stosowanych w kuchni, najczęściej spotyka się dynie, kabaczki, cukinie, arbuzy, melony i oczywiście ogórki. Poniżej przedstawiamy informacje dotyczące sposobu przyrządzania warzyw dyniowatych, a także kilka różnorodnych przepisów, które mogą okazać się przydatne na naszych stołach." Tekst na podstawie: http://www.biol.uni.wroc.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 79
|
Dot.: Jesienna dynia
Ja polecam:
1) przepyszne ciasto z dyni: http://kolorowakuchnia.blogspot.com/...o-dyniowe.html 2) placuszki dyniowe: http://kolorowakuchnia.blogspot.com/...ki-z-dyni.html 3) makaron z pesto dyniowym: http://kolorowakuchnia.blogspot.com/...onej-dyni.html |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 9 769
|
Dot.: Jesienna dynia
Z chęcią wypróbuję przepis na makaron.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Wiadomości: 1 294
|
Dot.: Jesienna dynia
Witam
Ja przetestowałam to ciasto: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/ciasta-i-d...-pychota,39632 Pyszne, wilgotne i proste w wykonaniu. Ponadto polecam ciasto drożdżowe z dynią: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/ciasta-i-d...-dyniowe,27199 Więcej z nim zachodu, ale warto! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomości: 152
|
Dot.: Jesienna dynia
Przepis który dziś wypróbowałam, przyklejam z http://damaztorebka.pl/. Boskie, pyszne, idealne!
Pierogi z nadzieniem z dyni i sera pleśniowego z orzechami: Ciasto - 3 szklanki maki - 3 łyżki oleju - 2 małe jajka - Szczypta soli - Ciepła woda Nadzienie - 700-800g dyni - Oliwa - 150g niebieskiego sera pleśniowego - 2-3 łyżki bulki tartej - Sól, pieprz i papryka słodka - Garść orzechów włoskich (np. Bakalland) - 1-2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich (np. Bakalland), podsmażonych na złoty kolor na 1 łyżce dobrej oliwy lub masła Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody – na koniec zmiksować na gadką papkę. Dodać pokruszony ser pleśniowy, bułkę tarta, orzechy włoskie i doprawić do smaku. Ostudzić całkowicie. Mąkę wrzucić do sporej miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i wbić jajka. Zamieszać i wlewając po odrobinie wody, wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w czystą ściereczkę i odłożyć na 15min. Porcje ciasta wałkować na cienki placek, wykrawać kółka i napełniać je gotowym nadzieniem, pamiętając o dokładnym sklejeniu brzegów. Wrzucać partiami do gotującej się wody z dodatkiem oliwy i gotować około 2-3min od wypłynięcia. Podawać z orzeszkami piniowymi lub włoskimi podsmażonymi na oliwie, lub na maśle oraz listkiem bazylii lub kolendry.
__________________
Zapuszczam włosy 45 ->>> 65 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 134
|
Dot.: Jesienna dynia
Z dyni mogę polecić całą masę przepisów, bo sam ją uwielbiam. Zapraszam więc na kilka pysznych dań:
Zupa krem z dyni i jabłek Risotto z dynią i szałwią Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą Jesienne placki ziemniaczane z dynią Placek z dyni, najlepszy na świecie Gulasz z dyni i fasoli - Porotos granados Zupa krem z dyni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomości: 53
|
Dot.: Jesienna dynia
Właśnie się szykuję do dżemików robienia, chociaż mam trochę inny przepis.. Może zrobię trochę Twoją metodą, trochę tą którą mi ktoś wcześniej podsunął.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.