Jesienna dynia - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-10-23, 13:44   #31
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Jesienna dynia

podam dwa przyklady, jednak zadnego nie robilam

dynia z ryżem i rodzynkami
500g dyni
1 szklanka ryżu
1\2 szklanki mleka
2-3 lyżki cukru
100 g masła
70 g rodzynek
sól

dynię obrać, pokoić na małe kawałki, wrzucić do rondla, zalac goraca woda (1\2 szklanki). przykryc i gotowac 15 minut. nastepnie dodac mleko, ugotowany ryz, polowe masla, sol, cukier. gotowac jeszcze 10-15 minut na malym ogniu, mieszajac. na patalni stopic reszta masla, wrzucic umyte rodzynki. gdy napecznieja, przelozyc do rondla z dynia. wymieszac i podawac na goraco.

salatka z dyni i sliwek
250 g dyni
200 g sliwek
sok z cytryny
miod lub sos curry

dynie utrzec na tarce, sliwki drobno pokroic. skladniki wymieszac przyprawic do smaku. podawac schlodzone z lodowki.

moze ktos skorzysta i wyprobuje, wtedy napiszcie co wyszlo
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 15:53   #32
kalija
Zadomowienie
 
Avatar kalija
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 614
Dot.: Jesienna dynia

Odświeżam

Cytat:
Napisane przez Vogue Pokaż wiadomość
Placuszki dyniowe
Tu przepis kopiuje i szczerze mowiac nie probowalam go jeszcze, ale brzmi tak pysznie, ze na pewno przyzadze niedlugo. Na koncu podaje link do strony oryginalnej.

- pół kg dyni obranej ze skórki pozbawionej pestek wraz z miękką otoczką
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki masła
- szklanka mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania:
- śmietana
- cukier
- ewentualnie cynamon

Dynię zetrzyj na grubej tarce. Żółtka oddziel od białek, po czym utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywno. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Racuszki smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
Podawaj na ciepło ze śmietaną, cukrem i ew. cynamonem. Racuszki można przyrządzić również w wersji słonej. Nie używa się wtedy cukru, a podaje je ze słonym sosem, choćby keczupem.


http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/2,..._PRZEPISY.html
Zrobiłam te placuszki, ale wyszły mi dość cienkie (pomimo dodania łyżeczki proszku do pieczenia), choć w smaku bardzo dobre. Następnym razem ciut bardziej zmodyfikuje przepis.

A teraz coś ode mnie:

Naleśniki z nadzieniem serowo-dyniowym

- 2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
- 100 g sera białego (twarogu)
- Sos imbirowy:
250 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru
- ciasto naleśnikowe (wg uznania)

Zrobić ciasto na naleśniki. Następnie przygotować dynię (obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę) i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut. Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem
imbirowym. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni teflonowej. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym.

Smacznego

ps. w załączniku zdjęcie moich mizernych placuszków
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg placuszki z dyni (Small).jpg (49,1 KB, 21 załadowań)
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 19:08   #33
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: Jesienna dynia

ostatnio był tydzień dynii i tu podsumowanie:
http://mojakuchnia.blogspot.com/2008...sumowanie.html
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 13:34   #34
Fraoch
Rozeznanie
 
Avatar Fraoch
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Wrzosowisko
Wiadomości: 784
Dot.: Jesienna dynia

znalazłam taki skarbczyk przepisów z dyni - niektóre całkiem ciekawe .. nie wiem czy już ktoś podawał więc wklejam linke - http://pumpkin.pl/przepisy.htm
__________________
Braon de dhrúcht na bhflaitheas,
Is deach de thobar na ngrás,
Go mbronna Dia ar d`anam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 14:39   #35
Snaefridur
Raczkowanie
 
Avatar Snaefridur
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 339
Dot.: Jesienna dynia

Ciasto z dyni!Jest genialne,trochę jak piernik,ale bardzo wilgotne,puddingowe nieco.Oto przepis wygrzebany z neta (sama robię na oko i dodaję morzechy i rodzynki):

mąka 1 szkl
jajka 2 szt
olej 1/2 szkl
dynia pokrojona w kostke 1 szkl niepełna
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
soda 1/3 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
cukier 1/2 szkl.
__________________
"Miałem niepowtarzalny sen, w którym odrzuciłem wszystko, co nie było mi potrzebne..."

Edytowane przez Snaefridur
Czas edycji: 2008-11-14 o 14:42 Powód: szczegół brakujacy
Snaefridur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 21:19   #36
Jagoda 8
Raczkowanie
 
Avatar Jagoda 8
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Bieszczady
Wiadomości: 75
Dot.: Jesienna dynia

Witam!

Od kilku lat robię konfiturę z dyni.

Potrzebne: dynia cukier żelujący, cynamon.
Dynię obieram, kroję w kawałki, zasypuję cukrem (proporcja 1:1), zagotowuję, n koniec dodaję trochę cynamonu. Do słoików. Bez pasteryzacji w zimnym przetrwa ok. roku.

Pozdrawiam!
Jagoda 8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 21:50   #37
Ludowa
Zakorzenienie
 
Avatar Ludowa
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
Dot.: Jesienna dynia

Przepisy na dynię, któe wypróbowałam i mogę polecić:

1) Zupa z dyni
2) Zupa z dyni i ziemniaków, z grzankami, dziś na kolację - pyszna!
3) Risoto z dynią, idealne, kocham je odkąd zrobiłam pierwszy raz
4) Ciasto dyniowo-pomarańczowe, też bardzo dobre
5) Masełko dyniowo-jabłkowe

Dynia jest pyszna

Na zdj. dania 1 i 4.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5564.jpg (21,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5591.jpg (26,3 KB, 11 załadowań)
__________________

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-28, 21:32   #38
kos20
Raczkowanie
 
Avatar kos20
 
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 117
Dot.: Jesienna dynia

ja robię zupę dyniową tak jak w przepisie Ludowej, ale daję inne przyprawy - dodaję imbir tarty i z zieleniny melisę lub kolendrę. I dodaję sok z pomarańczy. Wychodzi wspaniała. Tż zjada kilka talerzy na jeden posiłek .

i chyba wypróbuję zapiekankę Maviki, bo mam ochotę na zapiekankę z kaszy, a dynia ostatnio jest moim ulubionym warzywem...
__________________
jeślibym zapomniała...
codziennie dziękuję Ci za dzisiaj i wszystko co mnie spotkało...

Edytowane przez kos20
Czas edycji: 2008-11-28 o 21:35
kos20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-30, 19:59   #39
Ludowa
Zakorzenienie
 
Avatar Ludowa
 
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
Dot.: Jesienna dynia

Chciałam polecić prosty i pyszny sposób na dynię na wytrawnie, wykombinowany na dzisiejszą kolację - smażoną dynię z cebulą i serem Wystarczy obrać i pokroić dynię, cebulę i czosnek, rozpuścić oliwę z masłem, wrzucić najpierw cebulę i czosnek, potem dynię, smażyć kilka minut, lekko podlać wodą, odczekać aż całkiem odparuje doprawiając solidnie solą i pieprzem. W miseczce posypać tartym serem i wymieszać. Podawać gorącą.

Ja jadłam z chlebem, ale sądzę, że znakomicie sprawdzi się z makaronem

To naprawdę dobre!
__________________

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 09:02   #40
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 9 769
Dot.: Jesienna dynia

Odświeżam wątek z racji tego, iż dyni nie docenia się na polskich stołach w należyty sposób.
Wczoraj jadłam cudowną konfiturę oraz ciasto z dyni i nie mogę oprzeć się pokusie wklejenia Wam informacji, które być może zachęcą do przygotowania potraw z niej.

"Wartości odżywcze
Wartość kaloryczna dyni nie jest wysoka - 100g świeżej masy daje około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża, znacznie większa niż ogórka. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają także pektyny i kwasy organiczne.

Poszczególne gatunki w obrębie danego rodzaju lub poszczególne odmiany w obrębie jednego gatunku mogą się od siebie nieznacznie różnić wartościami odżywczymi. Poniżej przedstawiamy ważniejsze cechy różnych roślin z tego rodzaju:
• miąższ dojrzałej dyni olbrzymiej zawiera 4,34-7,85% węglowodanów, jej owoce zawierają dużo karotenu (prowitamina A), a także małe ilości witaminy B1, B2 i C,
• nasiona dyni zwyczajnej zawierają 35-45% tłuszczów; jej odmiana - dynia oleista jest źródłem bardzo cennego oleju jadalnego (zawartość w nasionach: 23-50%),
• pokrywa nasienna dyni oleistej zawiera 25-50 % tłuszczów,
• kabaczek zawiera 2,9% węglowodanów i dużo składników mineralnych. W 100 g świeżej masy znajduje się 15 mg witaminy C i 0,75 mg witaminy B1,
• owoce kabaczków i cukinii zrywa się nie całkiem dojrzałe i dlatego zawartość witamin jest nieco mniejsza niż u dyni olbrzymiej,
• porcja 100g lekko ugotowanej cukinii lub patisona dostarcza zaledwie 19 kcal,
patisony mają więcej witaminy C, bo około 30 mg % oraz więcej związków mineralnych (Mg, K, Ca i Fe) niż ogórek.

Wpływ na zdrowie i urodę
Właściwości lecznicze mają przede wszystkim tzw. pestki, czyli nasiona dyni. Od niepamiętnych czasów świeże, nieprzesuszone pestki stosowane są przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego tj. robaczycy i tasiemcom. (Niszcząca robaki jest prawdopodobnie zawarta w pestkach kukurbitacyna). Poleca się je dzieciom jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych. Jedzenie pestek dyni zapobiega również rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Stwierdzono, że w krajach bałkańskich, gdzie pestek zjada się bardzo dużo, mężczyźni rzadziej chorują na tę dolegliwość. Nasiona składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy. Ponadto znajdują się w nich łatwo strawne białka, witamina E i mikroelementy; selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Stosuje się je od bardzo dawna w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. Dobre efekty spożywania tych nasion odnotowano u dzieci mimowolnie moczących się w łóżku. Ze względu na znaczącą zawartość cynku, nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skory takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach. Nasiona te chętnie zjadane są szczególnie prażone. Są więc smaczne, zdrowe, pożyteczne i potrzebne każdemu w każdym wieku, a szczególnie dzieciom i ludziom starszym.

Dynia w kuchni
Ze względu na niską zdolność wiązania azotanów z gleby, dynia jest lepszym od marchwi produktem w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii. Dynie wzmacniają także system immunologiczny.
Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej (skąd dynie się wywodzą). Popularnością cieszą się też w kuchni zachodnioeuropejskiej. My sami znamy je dobrze jako składniki wielu potraw kuchni polskiej. Spośród roślin dyniowatych stosowanych w kuchni, najczęściej spotyka się dynie, kabaczki, cukinie, arbuzy, melony i oczywiście ogórki. Poniżej przedstawiamy informacje dotyczące sposobu przyrządzania warzyw dyniowatych, a także kilka różnorodnych przepisów, które mogą okazać się przydatne na naszych stołach."


Tekst na podstawie:
http://www.biol.uni.wroc.pl
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-13, 19:17   #41
wakkiki
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 79
Dot.: Jesienna dynia

Ja polecam:
1) przepyszne ciasto z dyni: http://kolorowakuchnia.blogspot.com/...o-dyniowe.html
2) placuszki dyniowe: http://kolorowakuchnia.blogspot.com/...ki-z-dyni.html
3) makaron z pesto dyniowym: http://kolorowakuchnia.blogspot.com/...onej-dyni.html
__________________

wakkiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-13, 19:43   #42
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 9 769
Dot.: Jesienna dynia

Z chęcią wypróbuję przepis na makaron.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 20:51   #43
mirra78
Zadomowienie
 
Avatar mirra78
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Wiadomości: 1 294
Dot.: Jesienna dynia

Witam
Ja przetestowałam to ciasto: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/ciasta-i-d...-pychota,39632
Pyszne, wilgotne i proste w wykonaniu.
Ponadto polecam ciasto drożdżowe z dynią: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/ciasta-i-d...-dyniowe,27199 Więcej z nim zachodu, ale warto!
mirra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-23, 17:03   #44
Marmu
Raczkowanie
 
Avatar Marmu
 
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomości: 152
Dot.: Jesienna dynia

Przepis który dziś wypróbowałam, przyklejam z http://damaztorebka.pl/. Boskie, pyszne, idealne!

Pierogi z nadzieniem z dyni i sera pleśniowego z orzechami:

Ciasto
- 3 szklanki maki

- 3 łyżki oleju

- 2 małe jajka

- Szczypta soli

- Ciepła woda


Nadzienie
- 700-800g dyni

- Oliwa

- 150g niebieskiego sera pleśniowego

- 2-3 łyżki bulki tartej

- Sól, pieprz i papryka słodka

- Garść orzechów włoskich (np. Bakalland)

- 1-2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich (np. Bakalland), podsmażonych na złoty kolor na 1 łyżce dobrej oliwy lub masła

Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody – na koniec zmiksować na gadką papkę. Dodać pokruszony ser pleśniowy, bułkę tarta, orzechy włoskie i doprawić do smaku. Ostudzić całkowicie. Mąkę wrzucić do sporej miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i wbić jajka. Zamieszać i wlewając po odrobinie wody, wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w czystą ściereczkę i odłożyć na 15min. Porcje ciasta wałkować na cienki placek, wykrawać kółka i napełniać je gotowym nadzieniem, pamiętając o dokładnym sklejeniu brzegów. Wrzucać partiami do gotującej się wody z dodatkiem oliwy i gotować około 2-3min od wypłynięcia.

Podawać z orzeszkami piniowymi lub włoskimi podsmażonymi na oliwie, lub na maśle oraz listkiem bazylii lub kolendry.
__________________
Zapuszczam włosy 45 ->>> 65
Marmu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-23, 19:56   #45
bartoldzik
Raczkowanie
 
Avatar bartoldzik
 
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 134
Dot.: Jesienna dynia

Z dyni mogę polecić całą masę przepisów, bo sam ją uwielbiam. Zapraszam więc na kilka pysznych dań:

Zupa krem z dyni i jabłek

Risotto z dynią i szałwią

Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą

Jesienne placki ziemniaczane z dynią

Placek z dyni, najlepszy na świecie

Gulasz z dyni i fasoli - Porotos granados

Zupa krem z dyni
__________________
Nigdy nie mów nigdy... Ugotuj to - BLOG Facet Na Talerzu
bartoldzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 12:23   #46
MariaWu
Raczkowanie
 
Avatar MariaWu
 
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomości: 53
Dot.: Jesienna dynia

Właśnie się szykuję do dżemików robienia, chociaż mam trochę inny przepis.. Może zrobię trochę Twoją metodą, trochę tą którą mi ktoś wcześniej podsunął.
MariaWu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.