Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-24, 21:09   #361
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Kacperek znowu sie nie odzywa. Juz kilka godzin
Połóż się i zjedz coś bardzo słodkiego, nie denerwuj się bo to tylko pogarsza sytuację, pewnie zaraz się poruszy
Stary 2013-10-24, 21:17   #362
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Kacperek znowu sie nie odzywa. Juz kilka godzin
Popros tz zeby przylozyl ucho do brzucha. Polozna nam tak poradzila, czasem nie czujemy ruchow dziecka, ale tz mozecje "uslyszec" i tetno tez przez skore moze wyczuc.
Stary 2013-10-24, 21:32   #363
iwantyou99
Zadomowienie

Proszę przekazać em me moje kciuki i życzenia wszystkiego dobrego. Jestem z nią myślami.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 21:32   #364
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
Popros tz zeby przylozyl ucho do brzucha. Polozna nam tak poradzila, czasem nie czujemy ruchow dziecka, ale tz mozecje "uslyszec" i tetno tez przez skore moze wyczuc.
Chyba najwyzej swoje

Gosia jak sie niepokoisz to jedz do szpitala

Ja wróciłam z SR, dzisiaj mocno bez szału...
Stary 2013-10-24, 21:37   #365
souris5
Raczkowanie

gosia261282 pomerdaj brzuszkiem, pewnie śpi. Albo się połóż na plecach, dzieci raczej tego nie lubią, mój się zawsze wkurza jak się tak położę. Oczywiście nie na długo.

em ma też trzymam kciuki, mam nadzieję że wszystko dobrze i że wkrótce będziesz nam mogła napisać że to fałszywy alarm był.

Mojej koleżance przed porodem żeby się dzieć obrócił kazali mu puszczać muzykę. Lekarz już ją straszył cc, a jednak ta muzyka pomogła, kilka dni przed porodem dosłownie.

[QUOTE=Olcia_1983;43416356]

Też chciałam kupić tylko turystyczne, ale w sklepie sobie je dokładniej pooglądałam i wydawały mi się takie 'chwiejne'.

QUOTE]

Też mam w planach turystyczne bo po kilku miesiącach od urodzenia czeka nas przeprowadzka do innego kraju i nie chcemy się ze wszystkimi gadżetami tłuc, a już łóżeczko zwykłe to najmniej nam będzie potrzebne, tak sobie myślę. Ale jeszcze się zastanawiam.

Fajne macie brzuszki dziewczyny
A ja dziś byłam na długim spacerze i na gimnastyce i przypominam o mięśniach K które dziś ćwiczyłam też !
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 21:37   #366
demonyianioly
Rozeznanie

EVI i Sadlaczyca, porównywanie do byłej było przed ciążą... Najlepsze zrobiła kiedy mój tz planował mi się oświadczyć i chciał zabrać mnie na zagraniczny weekend we dwoje. Kobieta to ukróciła tłumacząc, że skoro przyjechał na chwilę do Polski to nie ma na to czasu... Mojemu narzeczonemu się to wymsknęło ostatnio.

Mam nadzieję, że wszystko dobrze z Emma! Mnie na jednym usg lekarka powiedziała, że szyjkę mam 2,5 cm - czyli krótką i stwierdziła, że urodzę dużo przed czasem albo będę leżeć ostatni miesiąc. Na następnej wizycie i kolejnych było 4 cm, czyli wtedy się pomyliła?? Tak, że miejmy nadzieję, że chwilowo coś się podziało. Zestresowała mnie tym bardzo, czułam się winna, bo gimnastykowałam się od początku ciąży. Nie jakiś hardcore, pilates, joga itp.

Proszę również o dopisanie mnie do listy lutowej Aneta, 24 l, chłopiec 14 luty termin
demonyianioly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 21:39   #367
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Ja wróciłam z SR, dzisiaj mocno bez szału...
A na jaki temat dzisiaj mieliście zajęcia?

My mamy trochę nie w tej kolejności co trzeba, ponieważ główna prowadząca miała niedawno operację wyrostka robaczkowego i plan zajęć uległ zmianie.
Ostatnie zajęcia dot. pielęgnacji malucha, prowadziła je położna ze Św. Zofii - Wiola Mierzejewska. Niestety niektóre moje pytania zbywała
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 21:42   #368
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
A na jaki temat dzisiaj mieliście zajęcia?

My mamy trochę nie w tej kolejności co trzeba, ponieważ główna prowadząca miała niedawno operację wyrostka robaczkowego i plan zajęć uległ zmianie.
Ostatnie zajęcia dot. pielęgnacji malucha, prowadziła je położna ze Św. Zofii - Wiola Mierzejewska. Niestety niektóre moje pytania zbywała
Dzisiaj było ogólnie o porodzie i o tym jak wygladaja formalności i opieka w szpitalu. Mówiła polozna, z która planowalam podpisać umowę, ale dobrze, ze tego nie zrobiłam, bo zdecydowanie charakterologicznie nie odpowiadamy sobie.
Stary 2013-10-24, 21:49   #369
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj było ogólnie o porodzie i o tym jak wygladaja formalności i opieka w szpitalu. Mówiła polozna, z która planowalam podpisać umowę, ale dobrze, ze tego nie zrobiłam, bo zdecydowanie charakterologicznie nie odpowiadamy sobie.
My chyba właśnie taki temat powinniśmy mieć na zajęciach.
A pamiętasz dane położnej? (czy nie chcesz pisać oficjalnie?)

Mi przypadła do gustu położna z pierwszych zajęć (lekko nawiedzona w stylu new age, ale z pozytywną energią), niestety jest na macierzyńskim i z tego co zrozumiałam to w tej chwili w szpitalu nie pracuje.
Stary 2013-10-24, 21:59   #370
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
My chyba właśnie taki temat powinniśmy mieć na zajęciach.
A pamiętasz dane położnej? (czy nie chcesz pisać oficjalnie?)

Mi przypadła do gustu położna z pierwszych zajęć (lekko nawiedzona w stylu new age, ale z pozytywną energią), niestety jest na macierzyńskim i z tego co zrozumiałam to w tej chwili w szpitalu nie pracuje.
W tym tygodniu prowadziła szefowa domu narodzin - Katarzyna Grzybowska

W zeszłym tygodniu prowadziła Beata Kolodziejczyk i zrobiła na mnie duuzo lepsze wrażenie, ale niestety jest na wychowawczym.
Stary 2013-10-24, 22:03   #371
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Miałam juz pisać, ze nikt nie zauważył, ze mamy 5000 postów, ale emma w pogotowiu!

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

A tak w ogole to o co chodzi z tym, ze po 5000 zaklada sie nowy watek, skoro w starym nadal "da sie PIsac"?
Serio nie wiem, z wizazem mam stycznosc odkad zobaczylam na teście 2 krechy, wczesniej podczytywalam, ale nic nie pisalam...
Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
Dzien dobry!!
My to sie chyba jakos myslami przyciagamy, wczoraj intensywnie myslalam nad Toba i Marta, co na blizniaki czeka, tez sluch o niej zaginął... Fajnie, ze wróciłas

Ja tez zaczelam tą szkole rodzenia, dzis byly czwarte zajecia, z psychologiem 2 h wykladu, jak to bylo, jak jest teraz i jak to bedzie. Fajnie, ze udalo mi sie wyciagnac tzta na zajecia, chociaz komunikowal dosadnie, ze robi to dla swietego spokoju. Na 5 dziewczyn, 4 udalo sie przytargac faceta. I szczerze mowiac wszyscy wygladali na takich, co przyszli dla swietego spokoju. Jeden nawet uciął komara mój przynajmniej stwarzał pozory zainteresowanego tematem a kilka rzeczy wychwycił i chyba zakodował. To dobrze

Poczytalam na wyrywki, za Emme oczywiscie kciuki, miejmy nadzieje, ze nawet jesli porod przedwczesny, to nie az tak bardzo przedwczesny.

Pisalyscie o swoich 100dniówkach, ja swoja przespalam jak dobrze licze, zostaly mi... 68 dni wg om i 73 dni wg usg :p a zycie pokaze ile tak naprawde... To juz chyba czas na pranie i prasowanie :p

A co do marchewki z groszkiem, bo i taki temat widzialam, to polecam knajpe o takiej wlasnie nazwie na krakowskim kazimierzu, mniami! Pomidoróweczka tamtejsza mmmmm i racuszki z jabłkami.... Mniam mniam, tak samo buraczki na ciepło i surówka z kiszonej kapuchy i kompocik do tego tak, wszystkomto zamówiłam na jeden raz, razem

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 22:06   #372
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
W tym tygodniu prowadziła szefowa domu narodzin - Katarzyna Grzybowska

W zeszłym tygodniu prowadziła Beata Kolodziejczyk i zrobiła na mnie duuzo lepsze wrażenie, ale niestety jest na wychowawczym.
Beata Kołodziejczyk () to dokładnie ta sama położna, która i mi się spodobała

Mojej koleżance, która kilka m-cy temu rodziła w Św. Zofii też zupełnie nie "podeszła" Katarzyna Grzybowska (chyba o tej koleżance kiedyś pisałam - podpisała umowę z Magdaleną Kukulską - to ta, która niedawno miała operację wyrostka - ona nie mogła pojawić się przy porodzie i w zastępstwie była Katarzyna Grzybowska). Zatrzymywały się jej przy obecności tej położnej skurcze porodowe Dużo lepiej "pracowało" się mojej koleżance z położną z przydziału szpitalnego.
Stary 2013-10-24, 22:09   #373
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Beata Kołodziejczyk () to dokładnie ta sama położna, która i mi się spodobała

Mojej koleżance, która kilka m-cy temu rodziła w Św. Zofii też zupełnie nie "podeszła" Katarzyna Grzybowska (chyba o tej koleżance kiedyś pisałam - podpisała umowę z Magdaleną Kukulską - to ta, która niedawno miała operację wyrostka - ona nie mogła pojawić się przy porodzie i w zastępstwie była Katarzyna Grzybowska). Zatrzymywały się jej przy obecności tej położnej skurcze porodowe Dużo lepiej "pracowało" się mojej koleżance z położną z przydziału szpitalnego.
Ja wlasnie coraz bardziej skłaniam się do tego, zeby zdać się na położną z dyżuru. Jak mi nie podejdzie, to przynajmniej nie będę miec poczucia wywalenia pieniędzy w błoto
We wtorek mam usg, i tak do tego czasu nie będę dzwonić do żadnej położnej, bo jednak przy ułożeniu miednicowym na sn się nie piszę.
Stary 2013-10-24, 22:11   #374
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Mój mąż wlasnie mnie wygonil z kanapy do łóżka. Stwierdził ze tak źle to juz dawno nie wygladalam (w sensie ze taka zmęczona sie wydaje) i mam natychmiast iść spać!! No to leże juz w łóżeczku

PawMaj13 - witaj postaram sie juz teraz częściej zaglądać i nie zniknąć na dłużej!!
Stary 2013-10-24, 22:12   #375
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wlasnie coraz bardziej skłaniam się do tego, zeby zdać się na położną z dyżuru. Jak mi nie podejdzie, to przynajmniej nie będę miec poczucia wywalenia pieniędzy w błoto
We wtorek mam usg, i tak do tego czasu nie będę dzwonić do żadnej położnej, bo jednak przy ułożeniu miednicowym na sn się nie piszę.
Masz rację Najważniejsze jest położenie Malucha.
Swoją drogą mi dwie dziewczyny (m.in. ta koleżanka) mówiły, żebym się zastanowiła nad podpisywaniem umowy z położną Generalnie wg nich to wcale nie jest takie potrzebne
Stary 2013-10-24, 22:13   #376
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi, czy ktoras z Was miala dodatnie wyniki na toxo i robila po tym awidność ???? Bo chyba jajko zniose do tego poniedzialku......
Mi nie kazał robić sama się upomnialam , o toxo, a w sumie jak widziałam jak przeglądał moje pierwsze badania...to jeszcze je z ciocia pielęgniarka omowilam. Idź jutro zrób sobie prywatnie i po 15będziesz miała wynik. Będziesz spokojniejsza.
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 22:14   #377
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Masz rację Najważniejsze jest położenie Malucha.
Swoją drogą mi dwie dziewczyny (m.in. ta koleżanka) mówiły, żebym się zastanowiła nad podpisywaniem umowy z położną Generalnie wg nich to wcale nie jest takie potrzebne
No wlasnie, w sumie w DN na dyżurze jest 1 polozna na 3 lozka (z czego podobno baaardzo rzadko zdarza się, zeby wszystkie były zajęte), na poloznictwie 4 na 7 łóżek (tu oblozenie jest duzo większe). Wiec w sumie opieka darmowa jest chyba całkiem niezła.
Stary 2013-10-24, 22:16   #378
gosia261282
Gang Iren

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady.
Już jest OK,tzn rusza się
Mi się też chyba atmosfera wątku udziela,bo wcześniej też miałam dłuższe przerwy w ruchach,a nie świrowałam tak jak teraz...
Stary 2013-10-24, 22:18   #379
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady.
Już jest OK,tzn rusza się
Mi się też chyba atmosfera wątku udziela,bo wcześniej też miałam dłuższe przerwy w ruchach,a nie świrowałam tak jak teraz...
To super
Ja tez od narodzin Dominika jestem bardziej wyczulona
Stary 2013-10-24, 22:26   #380
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie, w sumie w DN na dyżurze jest 1 polozna na 3 lozka (z czego podobno baaardzo rzadko zdarza się, zeby wszystkie były zajęte), na poloznictwie 4 na 7 łóżek (tu oblozenie jest duzo większe). Wiec w sumie opieka darmowa jest chyba całkiem niezła.
W DN na pewno jest mniej rodzących, to na plus W szpitalu to raczej wszystkie miejsca będą zajęte, ale faktycznie opieka niezła.
Ja dopiero będę miała ten temat (poród) na zajęciach to się jeszcze wypytam.

Gdyby to była mniejsza kwota to pewnie bym się tak nie zastanawiała, ale 1500 zł to jednak sporo kasy, a jeszcze nie ma się pewności, że akurat ta położna na którą się nastawię i z którą podpiszę umowę będzie mogła być przy porodzie.
Jeszcze żebym jakąś fajną znalazła…
Stary 2013-10-24, 22:30   #381
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Ja od wczoraj też pilnie monitoruję ruchy małego, nie tylko w związku z porodem iwantyou, ale też w związku ze szczepionką. Bo czytałam wczoraj, że może powodować słabsze ruchy dziecka.

No, ale staram się nie popadać w paranoję, bo w okolicach 30 tc ruchy stają się mniej intensywne gdyż dziecko ma mało miejsca.
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 22:41   #382
isia4891
Zadomowienie

Uff od 4godz was nadrabiam.
Em ma 3 mam kciuki, żeby wszystko było.
I dobranoc
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 22:41   #383
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Mi nie kazał robić sama się upomnialam , o toxo, a w sumie jak widziałam jak przeglądał moje pierwsze badania...to jeszcze je z ciocia pielęgniarka omowilam. Idź jutro zrób sobie prywatnie i po 15będziesz miała wynik. Będziesz spokojniejsza.
Wiesz co, ja mialam robione tokso , bo mi zlecil. Jak wyszlo dodatnie, to od razu kazal zrobic ta awidnosc i wyszla mi wysoka, czyli do zarazenia i choroby doszlo przed ciaza. Robilam te badania w 1 trymestrze. Poza tym te wyniki nasz gin konsultowal z innymi lekarzami z oddzialu, bo ja bylam z tymi wynikami u niego w szpitalu i oni powiedzieli, ze o toxo mam sie nie martwic, bo juz ja przechodzilam itd., no a dzisiaj w tej przychodni ta babka przy okazji ogladania innego wyniku zobaczyla ten z toxo i kazala mi go powtorzyc
No nic, w poniedzialek ide robic badania i od razu zrobia mi tez te na toxo.

A co do interpretacji wynikow na tokso tu masz dokladnie opisane: http://parenting.pl/portal/wyniki-toksoplazmozy
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 22:42   #384
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yummi_mummy Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny o jakiej hurtowni w Lubinie piszecie ??
Pewnie też chętnie bym się wybrała
Piszemy o tej hurtowni na ul. Kolejowej Jak się przejeżdża przez tory to widoczna jest duża reklama
Stary 2013-10-24, 22:47   #385
agoola83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość

a na ustępowanie miejsc ze względu na brzuch nie liczę. ostatnio w laboratorium, oczywiście bez kurtki coby wyeksponować brzuchola musiałam odstać swoje. i nie ważne, że kolejka długa, ja na czczo ledwo stałam z nogi na nogę, a na drzwiach były wielkie naklejki z ustępowaniem pierwszeństwa kobietom w ciąży i z małymi dziećmi. jakoś o swoje się dopominać nie umiem. w marketach do kas z pierwszeństwem nawet się nie zbliżam
ale o, przepraszam. ostatnio jak byłam w lidlu i była giga kolejka to kasjerka otwierająca nową kasę poprosiła mnie pierwszą tylko niestety jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Ja już też o tym pisałam...Dodam, że wszedzie chodzę prawie z mężem mój brzuch jest podobno bardzo duży, nie da się go NIE zauważyć A mój mąż CHODZI O 2 KULACH!!!I w Rossmanie staliśmy w dłuuugiej kolejce do kasy z paczką pieluch newborn Przyszła pani, otworzyła drugą kasę i...wiecie co? Normalnie nas stratowali...zostaliśmy stać, trzy kobiety nas wyminęły, jedna mnie szturchnęła koszykiem i w ogóle...przykro...mój mąż twierdzi, że może ludzie się boją, że zatarasujemy przejście lub zablokujemy kasę....a każdemu się przecież spieszy...cały mój mąż...

16.06.2012r.
t.p. 21.01.2014r.

ZOSIA 21.01.1014r.
agoola83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-24, 22:57   #386
milka-pilka
Zakorzenienie

Tego to już nie rozumiem, jeśli ktoś chodzi o kulach to jest już zupełnie zwolniony ze stania w kolejce...
Stary 2013-10-24, 22:59   #387
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
Ja już też o tym pisałam...Dodam, że wszedzie chodzę prawie z mężem mój brzuch jest podobno bardzo duży, nie da się go NIE zauważyć A mój mąż CHODZI O 2 KULACH!!!I w Rossmanie staliśmy w dłuuugiej kolejce do kasy z paczką pieluch newborn Przyszła pani, otworzyła drugą kasę i...wiecie co? Normalnie nas stratowali...zostaliśmy stać, trzy kobiety nas wyminęły, jedna mnie szturchnęła koszykiem i w ogóle...przykro...mój mąż twierdzi, że może ludzie się boją, że zatarasujemy przejście lub zablokujemy kasę....a każdemu się przecież spieszy...cały mój mąż...
niestety znieczulica ogólna panuje. ale są ludzie i ludzie. ja stojąc w przy kasie z większymi zakupami i widząc 'normalną' (czyli nie w ciąży, nie chorą, bez dziecka) osobę z trzema rzeczami na krzyż przepuszczam . a właściwie przepuszczałam, bo teraz robię sama takie mini zakupy na większe jeździ mąż.
nie wiem, czy ludzi po prostu te dodatkowe 3 minuty czegoś pozbawią, czy jak... pamiętam jak przyjaciółka wpadła. chodziłyśmy do liceum. rano jak wsiadałyśmy do autobusu to ja taranowałam ludzi i zajmowałam jej miejsce ona w tym czasie kasowała bilety albo powoli szła w moją stronę. normalne, że kobieta w ciąży się przepychać nie będzie. a ile komentarzy przy tym, że dziecko z brzuchem (dawniej lat 19 nikogo nie dziwiło)
sama teraz czasem też się czuję pod ostrzałem spojrzeń, szczególnie właśnie w laboratorium. i nawet świecenie obrączką nic nie da, bo przecież ślub pewnie był z przymusu. może i moje 23 lata to mało, ale jestem młoda i świadoma.
u Was w ogóle kiepska sytuacja- kobieta z brzuchem, mężczyzna o kulach ... ale co poradzimy, że w takich czasach żyjemy. najgorsze, że jak ktoś nie umie krzyczeć po swoje to go zjedzą.

no. to się wyżaliłam na wszystkich
Stary 2013-10-24, 23:01   #388
milka-pilka
Zakorzenienie

Kliknęłam coś dla siebie na ASOSie (gdyby któraś z Was chciała to jest kod na -10% 10XTRA)
biustonosz klik i legginsy klik
Mam nadzieję, że będą dobre

Edytowane przez milka-pilka
Czas edycji: 2013-10-24 o 23:02
Stary 2013-10-24, 23:02   #389
perfuzja
Zakorzenienie

Kurcze, ja mam poczucie, ze na jakiejs innej planecie żyje. Od kiedy moj brzuch jest widoczny ani razu nie zdarzyło mi sie, zeby ktos nie ustąpił mi miejsca w komunikacji miejskiej. W kolejkach tez baardzo czesto mnie przepuszczają albo kasjerki wołają.
Stary 2013-10-24, 23:02   #390
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Ja od wczoraj też pilnie monitoruję ruchy małego, nie tylko w związku z porodem iwantyou, ale też w związku ze szczepionką. Bo czytałam wczoraj, że może powodować słabsze ruchy dziecka.
A jak się czujesz po szczepionce?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości