|
|
#631 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Tak, zmyśliłam sobie tą historyjkę, przyznaję się
.Dziwna jest czasem z wami rozmowa.
|
|
#632 |
|
kobieta za ladą
|
a dlaczego w interesie matki jest dostosować sie do inyych ludzi
![]() to jak wychodze z młodą na spacer to mam wziąść pod uwagę ze jak np ide do parku a sąsiad lubi biegać o tej godzinie co ja wychodze to mam iść pózniej bo mu alejkę parkową zatarasuje wózkiem
|
|
#633 | |
|
Rozeznanie
|
faktycznie
![]() hmm spotykałam się najczęściej z włącznikami dość wysoko i od razu wyobraziłam sobie 4latka z kijem ![]() Cytat:
Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-10-27 o 14:05 |
|
|
|
|
|
#634 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#635 |
|
kobieta za ladą
|
no ale dlaczego
![]() zostając mamą jest sie nadal człowiekiem mającym takie samo prawo do korzystania z tego wszystkiego z czego sie korzystało co więcej dziecko które sie rodzi też jest człowiekiem więc ma takie samo prawo jak inni w tym matka
|
|
#636 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
I ja, i ta matka z wózkiem czekamy na autobus i chcemy wsiąść te 4 przystanki pod uniwerkiem, kiedy autobus jest już tak pełny, że nikt się nie wciśnie. Więc jedzie bez nas. I obie albo czekamy na następny, albo obczajmy inną trasę, albo idziemy z buta. Proste? Ewentualnie na drugi raz obie pomyślimy, by jechać inaczej albo wcześniej. Dotarło?
|
|
|
#637 | |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43394470]dobrze się czujesz?
faktycznie karetka przyjedzie do dziecka mającego 39,5stopnia i anginę. Aha... Walisz argumenty takie, jakbyś kompletnie nie ogarniała rzeczywistości. Albo z nas idiotki chcesz zrobić, albo głupią udajesz. równie dobrze pasażerowie mogli POKORNIE wysiąść i ustąpić jej miejsca ----------------------- Mnie regularnie (bo kilka razy tygodniowo co najmniej jeżdżę z wózkiem i z 3,5 latką za rękę) kur...ca bierze, bo: - kierowca jadąc NISKOPODŁOGOWYM autobusem staje jakieś 50-70cm od krawężnika. Wejść się nie da, zjechać na ulicę też nie. Za każdym razem mam ochotę podejść i go zrypać z góry na dół. Najłagodniejsze określenie to "kretyn". Nie wspomnę o tym, że kierowca w dupie ma najczęściej matkę z dziećmi i nie patrzy - tym sposobem np. zatrzasnął mi drzwi na wózku! ludzie zaczęli się drzeć to spojrzał dopiero. I chyba zacznę numery kierowców spisywać i skargi walić. - pasażerowie wsiadający to najczęściej tłum egoistów, którzy NAJPIERW się wepchają, a potem łaskawie pozwolą mi wsiąść. A logiczne, że łatwiej dla wszystkich, jeśli chodzi o możliwość ustawienia się, jest wpuścić wózek! wsiadam, ustawiam się na odpowiednim miejscu i już nikt nie musi się przesuwać ani extra ruszać dla wózka. Ale nie, bo po co. - pasażerowie jadący i nie patrzący w ogóle, że człowiek wysiada - w niedzielę w efekcie przejechałam po butach pewnej okazałej damy i miałam jeszcze ochotę jej coś rzec - kupa ludzi wysiada, ta NIC, stała przy drzwiach zamiast na sekundę wyjść, widzi, że idę też ja z wózkiem i małym drugim dzieckiem - nie ruszy się. A następnym razem przy takim zachowaniu może trafi na jakiegoś łysego, który jej puści wiązanę i tyle będzie. I wcale mi nie będzie takiej flądry żal. I nie, moja frustracja nie wynika dlatego że mam OZM i tylko na siebie patrzę, ale ludzie zwyczajnie w autobusach są bezmyślni i po kilkunastu latach jazdy mam dość Ale trafiają się i normalni i mili, z reguły przy wysiadaniu jakas pani sama z siebie mi starszą bierze za rękę i pomaga wysiąść. W sumie na palcach jednej ręki mogę też policzyć sytuacje, gdy musiałam sama prosić o pomoc, zazwyczaj jak coś się dzieje to ktoś bez pytania pomaga. To miłe ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- mało wiesz, mało widziałaś lekarz rodzinny, dermatolog, laryngolog - choćby ci u nas przyjmują i maluchy i dorosłych.[/QUOTE]Cytat:
|
|
|
|
|
|
#638 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odniosłam sie do jej pytania czy odmieni jej sie jak sama zostanie matka, moze sie odmieni , może nie , trudno ocenić bo nie wiemy jaką jest osoba, a o tym co napisałam na pewno powinna pomysleć przed decyzją o dziecku i sama odpowiedzieć sobie na pytanie [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43449273]Ciri, a trzy - mogłaś odmówić, skoro ci to nie pasowało i po problemie.[/QUOTE]ano właśnie, nie chcesz sie zajac dzieckiem , odmów i po problemie Cytat:
powiem wiecej w autobusach są miejsca wyznaczone na wózek i najczęściej stoją tam osoby , które nie powinny i wiesz co? w du...szy miałabym to ze autobus jest pełen, skoro miejsce takie ktoś wyznaczył to mam prawo z niego skorzystać i nie rozumiem dlaczego matka z wózkiem musi sie dostosować do reszty , a reszta do matki w wózkiem nie-wiem, wiem, bo ma wózek z dzieckiem i sie pcha
|
||
|
|
|
|
#639 |
|
Zakorzenienie
|
nie popadaj w paranoję ,jak mówisz dziecku,ze ma się sluchać Ciebie to znaczy,ze ma się słuchać każdego żula? analogia taka sama
|
|
#640 |
|
kobieta za ladą
|
proste tylko ty tak zobrazowałaś ze matka z wózkiem nie ma prawa jechać autobusem wogóle i ma planować swój przejazd pod innych
![]() proste ? dotarło?
|
|
#641 |
|
Konto usunięte
|
No przeciez ciri chodzi o to o czym pisalaś - ona ustala swoją trase tak żeby nie jeździć zapchaną puszką, więc matka z wózkiem też mogłaby tak robić, bo jednak jedna ciri zajmuje mniej powierzchni niż matka + wozek. I faktycznie w godzinach 7-8 parę przystanków przed uczelnią matka może by i weszła, ale wózek to chyba trzeba by przywiązać do autobusu żeby jechał za nim
|
|
|
|
|
#642 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast tutaj wielokrotnie było podkreślane ze to matka z wózkiem ma rezygnować bo swoimi gabarytami zajmuje miejsce innym, bez wózka i stąd ta dyskusja nie każdy postąpiłby tak jak ty, nawet tutaj na watku było wielokrotnie podkreślane że to mamy z wózkami te złe roszczeniowe itd bo do autobusu chcą, padło nawet ze taksówke maja sobie zamawiac bo miejsca nie ma, ale jedna z drugą osobą same w ten autobus sie wpychaja |
|
|
|
|
|
#644 |
|
kobieta za ladą
|
czyli generalnie 4 przystanki przed uczelnią nikt nie wysiada ani jeden człowiek
|
|
#645 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Na moim przystanku już jest tłoczno rano, ale i ja i matka z dzieckiem byśmy się zmieściły, jakby ludzie się poprzesuwali(a poprzesuwaliby się, z doświadczenia). Ale za te 10 przystanków już nie będzie, nawet nie ma się gdzie przesunąć. ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Bywa tak.
|
|
|
#646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
serio?myślałam ze wolny kraj i każdy ma prawo skorzystać wtedy kiedy mu sie podoba mam wrazenie ze nei wiesz o czym piszesz-serio ty musisz na uczelnia, a matka z wózkiem musi np do urzedu, lekarza czy w innej ważnej sprawie dla mnie kazdy człowiek jest taki sam i tak ich tez traktuje czy wsiada do autobusu sam, z psem, wielkimi tobołami itd-kazdy ma prawo, skoro kazdy sie pcha takie osoby tez moga sie pchać i chcieć gdzieś dojechać |
|
|
|
|
|
#647 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem ile wysiada, ale faktem jest, że od pewnego momentu stoję na jednej nodze rozpłaszczona na szybie :P
|
|
|
|
|
#648 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
W takim razie, jako matka wymagasz, by nikt nie wsiadał, bo Ty nie możesz? Tak jakbym miała wielką torbę podróżną lub plecak(choć to i tak słabe porównanie z wózkiem) - też bym się nie pchała, ale mam mieć pretensje do jakiegoś człowieka, że dla niego starczyło miejsca? ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
Naprawdę nie rozumiesz, ze od pewnego momentu matka z wózkiem nie da rady się wepchać? A jak wsiądą trzy następne osoby, które po ściśnięciu zajmą tyle, ile pół wózka to już żadna osoba się nie wepchnie?
|
|
|
#649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie dyskusja była ze w ogóle smie sie pchac i do twgo wszytkiego sie odnoszę, a ostatnie wpisy podaje zeby pokazać absurdalność sytuacji i wymagań co niektórych-bo to działa w dwie strony mam wrazenei ze po prostu uczepiłas sie jednego i nie umiesz lub nie chcesz zrozumiec co staram sie przekazać , po prostu |
|
|
|
|
|
#650 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jeśli widzi, że jest miejsce, a nie że ludzie są rozpłaszczeni na szybie - spoko, niech się pcha, niech ludzie przejdą z miejsca dla wózków gdzie indziej, to jej się należy. Ale nie wtedy, gdy ludzie są ściśnięci jak sardynki.
|
|
|
#651 |
|
Zakorzenienie
|
Po lekturze wątku stwierdzam, że zapalenie mózg nie przydarza się tylko matkom.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2013-10-27 o 15:17 |
|
|
|
|
#652 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#653 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43450490]lubię to
[/QUOTE]hmmm ...wyjątkowo -ja też
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
Śmiem twierdzić, że matki są z grupie mniejszego ryzyka
|
|
#655 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#656 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#657 |
|
Zakorzenienie
|
Lillka,ale matka z wózkiem jest osobą uprzywilejowaną,tak jak ktoś na wózku,inwalida itd.
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadza się, w metrze czy autobusach są miejsca wyznaczone właśnie dla takich mam z wozkami. Gdy jeżdżę z corka, nigdy nie wchodzimy do przepchanych środków komunikacji miejskiej, ale i tak czasem spotkałam się z jakimiś fuknieciami czy komentarzami, gdy w umiarkowanie zatłoczonym przedziale itp chciałam zająć wyznaczone miejsce, a akurat komuś się wygodnie tam stało, bo mógł się oprzeć i gazetke poczytać. W okresie letnim miejsca dla wózków dziecięcych i inwalidzkich namiętnie zastawiali rowerzyści i też był wielki bulwers, gdy prosiłam o przesunięcie jednosladu, chociaż w regulaminie wiszacym na ścianie było wyraźnie zaznaczone, że powinni się przesunąć.
|
|
#659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A o ile jest to możliwe ustąpić osobie na/ z wózkiem lub staruszkom. Np gdy się wsiada i wózek by się zmieścił, a na przystanku taki stoi + tłumek pojedynczych. Wtedy wózek bym puściła przodem.
|
|
|
#660 |
|
Konto usunięte
|
Z regulaminu mojego przewoźnika:
1. W pojeździe są wydzielone i oznaczone znakiem graficznym (piktogramem) miejsca dla: 1) osób z dzieckiem oraz kobiet w ciąży, 2) osób niepełnosprawnych (inwalidów), 3) wózków dziecięcych. 2. Osoby wymienione w ust. 1 pkt 1 i pkt 2 posiadają pierwszeństwo w zajmowaniu wydzielonych miejsc. Dyskusja ciekawa. Obym nigdy nie musiała doświadczyć pełnego autobusu z wózkiem... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:57.

.