Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek
 
Narzêdzia
Stary 2013-10-27, 18:57   #1561
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez cpp Poka¿ wiadomo¶æ
Tak sobie czytam twoje jad³ospisy i wszystko fajnie, kolorowo, ró¿norodnie, ale co z ruchem? Æwiczysz co¶?
Oczywi¶cie
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 19:59   #1562
Rule Britannia
BAN sta³y
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 537
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Generalnie 3 uwagi:
1. Ju¿ samo za³o¿enie tak niskiej kaloryczno¶ci jest nie ten teges. Liczy³a¶ swoje zapotrzebowanie i BMR? ¯eby wystarcza³o Ci tak ma³o, to na dobr± sprawê powinna¶ le¿eæ nieprzytomna. Nie chcê byæ z³o¶liwa, ale je¶li nie wa¿ysz 40 kg (a wtedy z czego siê odchudzaæ?) i nie spêdzasz ca³ego dnia w pozycji siedz±co-le¿±cej (czytaj - nie chodzisz na zajêcia, nie pracujesz itp.) to potrzebujesz zdecydowanie wiêcej, tak¿e na redukcji.

Generalnie sprawa ma siê tak, ¿e za tê dietê zap³aci³am 70 z³. Nie, nie na Allegro. U dietetyka ^^ Tak¿e... no a tryb dnia raczej g³ównie siedz±cy poza tym ¿e siê zmuszê i poæwiczê te 30-60 minut. Zwiêkszyæ bia³ko czy wêglowodany? Bo no g³odnawa jestem.

2. Mam alergiê na okre¶lenie, ¿e kto¶ je czego¶ "trochê", bo mi siê to kojarzy z porcjami dla przedszkolaka. Jak du¿e/ma³e jest Twoje "trochê"? Mog³aby¶ podaæ jaki¶ punkt odniesienia i rozwiaæ w±tpliwo¶ci? W szczególno¶ci "trochê" warzyw podnosi ci¶nienie - tych mo¿esz je¶æ do woli i, poza paroma wyj±tkami, nie wliczasz ich do bilansu kcal.

Wiem, wiem, ale nie lubiê warzyw z rana, wiêc zawsze trochê :d Jeden ogórek, æwiartka papryki i æwiartka pomidorka.

3. Gdzie t³uszcze? Nie wpisujesz ich czy wszystko robisz takie suche bez t³uszczu? Smarujesz kromki? U¿ywasz jakiego¶ t³uszczu do sma¿enia/duszenia?

Kurczaczka sma¿y³am na oliwie, je¶li nie sma¿ê na niej to robiê sa³atkê z tuñczyka z sosem vinegrette jakkolwiek siê to pisze oczywi¶cie wersja dietetyczna w³a¶nie z oliw± bez przetwarzania. Nie jem nabia³u w ogóle, uczulenie, niczym nie smarujê ich.

Edytowane przez Rule Britannia
Czas edycji: 2013-10-27 o 20:01
Rule Britannia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 20:22   #1563
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Rule Britannia Poka¿ wiadomo¶æ
Generalnie 3 uwagi:
Generalnie sprawa ma siê tak, ¿e za tê dietê zap³aci³am 70 z³. Nie, nie na Allegro. U dietetyka ^^ Tak¿e... no a tryb dnia raczej g³ównie siedz±cy poza tym ¿e siê zmuszê i poæwiczê te 30-60 minut. Zwiêkszyæ bia³ko czy wêglowodany? Bo no g³odnawa jestem. Wpisz swoj± wagê, wzrost, wiek i inne potrzebne dane w jaki¶ kalkulator (ja u¿ywam potreningu, ale mo¿e byæ inny) i podaj mi tu, jaka Ci wysz³a podstawowa przemiana materii i zapotrzebowanie kcal, to wtedy bêdê w stanie sensownie podpowiedzieæ. Generalnie i jednego i drugiego ilo¶ciowo i jako¶ciowo jest s³abo.

2. Mam alergiê na okre¶lenie, ¿e kto¶ je czego¶ "trochê", bo mi siê to kojarzy z porcjami dla przedszkolaka. Jak du¿e/ma³e jest Twoje "trochê"? Mog³aby¶ podaæ jaki¶ punkt odniesienia i rozwiaæ w±tpliwo¶ci? W szczególno¶ci "trochê" warzyw podnosi ci¶nienie - tych mo¿esz je¶æ do woli i, poza paroma wyj±tkami, nie wliczasz ich do bilansu kcal.

Wiem, wiem, ale nie lubiê warzyw z rana, wiêc zawsze trochê :d Jeden ogórek, æwiartka papryki i æwiartka pomidorka. I to wszystkie warzywa jaki jesz? Strasznie tego ma³o. Warzyw jako takich mo¿esz spokojnie w³adowaæ nawet kilogram dziennie i bêdzie gites. Jak rano masz problem z warzywami, to owoce.

3. Gdzie t³uszcze? Nie wpisujesz ich czy wszystko robisz takie suche bez t³uszczu? Smarujesz kromki? U¿ywasz jakiego¶ t³uszczu do sma¿enia/duszenia?

Kurczaczka sma¿y³am na oliwie, je¶li nie sma¿ê na niej to robiê sa³atkê z tuñczyka z sosem vinegrette jakkolwiek siê to pisze oczywi¶cie wersja dietetyczna w³a¶nie z oliw± bez przetwarzania. Nie jem nabia³u w ogóle, uczulenie, niczym nie smarujê ich.
Te¿ prawie nie jem nabia³u, ale z innych powodów, wiêc w razie czego mogê Ci podpowiedzieæ, sk±d czerpaæ bia³ko.
Nie no, teraz to ju¿ mnie ca³kiem krew zala³a, ale nie na Ciebie. Nie chcê Ciê uraziæ, ale zmieñ dietetyka, bo ten Ci krzywdê robi S± dietetycy i "dietetycy" i chyba mia³a¶ pecha trafiæ na tego drugiego. Nie dziwiê siê, ¿e jeste¶ g³odna na takich ilo¶ciach jedzenia. Uwierz mi, 7 dych to nie s± pieni±dze nie do od¿a³owania w porównaniu z ryzykiem rozwalenia sobie metabolizmu, narobienia niedoborów itp. Zdrowie ma siê jedno.

Zrób proszê to, co zasugerowa³am w pierwszej uwadze, i daj mi znaæ tutaj albo na priv. Jak masz problem ze znalezieniem kalkulatora, to nawet napisz mi na priv swoj± wagê, wzrost i wiek, to spróbujê wyliczyæ.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 20:54   #1564
essero
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-06
Lokalizacja: Polska
Wiadomo¶ci: 59
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Naprawdê robi wra¿enie! Jedyne, co rzuca siê w oczy, to ta ogromna ilo¶æ jab³ek (choæ sama uwielbiam) - to jakie¶ z domowego ogrodu, czy co¶? Mo¿na by je urozmaiciæ jakimi¶ innymi owocami, w sklepie ostatnio widujê same gigantyczne brzoskwinie, dla przyk³adu.
Dziwne, ¿e tyjesz na tym tak wolno - ale¿ twój organizm musi teraz pracowaæ.
Co do jab³ek to sta³am sie jab³komaniekiem hahah u nas we Wrocku jest taka gie³da jab³ek teraz i tam kupi³am 2 kg i na weekend ledwo starczy³o hehe uwielbiam Jonarored i Jonagold oraz golden delicious.
No to a¿ dziwne ,¿e tak powoli tyje Kiedys tosie ba³am ,ze od jogurtu na noc przytyje hahha

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e nie jest to "szczyt zdrowotno¶ci", ale skoro Tobie tak smakuje i przybierasz na tym, to ok Jedno mnie trochê niepokoi: w tym jad³ospisie masz bia³ko g³ównie z nabia³u, a to nie jest najlepszy pomys³ Zawsze tak jesz czy dzisiaj wyj±tkowo tak wysz³o? I pytanie nr 2: jak z warzywami? I nr 3 : nie widzê tu za bardzo t³uszczy. Smarujesz kanapki? I je¶li mo¿esz je¶æ orzechy, to dorzuci³abym ich trochê. Poza tymi w±tami ca³o¶æ fajna, apetyczna i chyba jedzona z przyjemno¶ci±, a o to chodzi
Co do kaszy mannato nie by³a rzadka ( lubie na gesto) moze mam inne ³yzki ja sypie takimi drewnianymi haha Co do bia³ka to mam go z nabiallu owszem bo mama kupuje twarog od takiej pani z wioski pod Wrockiem on jest pelnotlusty z maslem i smietana z t³usciutkiego mleczka ,ale równie¿ z jajek które jem codzinnie tylko dzisiaj na kolacje niestety , a od wtorku wracam do rybek wedzonych + kanapki na sniadanie bo m sie jajka troche przejad³y jak jad³am codziennie 4 na sniadanie + 3 kanapki haha Nie lubie niestety orzechów A i kanapki owzem smaruje A czemu jeszce mam takie pytanko s±dzisz ,ze nie jest to zdrowy jad³ospis? pozdrowionka
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 21:01   #1565
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez essero Poka¿ wiadomo¶æ
A czemu jeszce mam takie pytanko s±dzisz ,ze nie jest to zdrowy jad³ospis? pozdrowionka
Nie powiedzia³am, ¿e ca³kiem niezdrowy Rzuci³ mi siê w oczy nabia³ jako g³ówne ¼ród³o bia³ka, wêglowodany g³ownie z produktów m±cznych (chleb, ³azanki, nalesniki) i niewiele warzyw. Ale przejrza³am sobie Twoje rozpiski wstecz i zwracam honor, bo widzê, ¿e to jednorazowo tak

P.S. Te¿ uwielbiam wiejski twaróg domowej roboty. Zw³aszcza teraz, mieszkaj±c w Niemczech, strasznie za takim têskniê. Tutaj ciê¿ko dostaæ inny ni¿ serek wiejski albo taki zmielony jak na sernik (chyba ¿e ja nie umiem szukaæ).
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 21:07   #1566
Bibiannaa
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomo¶ci: 552
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Baberki kochane,z wlasnego doswiadczenia,o ile wiecej kalorii jesc zeby tyc i jakim czasie? Chcialabym kg na tydzien lub dwa. Jakies rady z autopsji?
Bibiannaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 21:11   #1567
essero
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-06
Lokalizacja: Polska
Wiadomo¶ci: 59
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Nie powiedzia³am, ¿e ca³kiem niezdrowy Rzuci³ mi siê w oczy nabia³ jako g³ówne ¼ród³o bia³ka, wêglowodany g³ownie z produktów m±cznych (chleb, ³azanki, nalesniki) i niewiele warzyw. Ale przejrza³am sobie Twoje rozpiski wstecz i zwracam honor, bo widzê, ¿e to jednorazowo tak

P.S. Te¿ uwielbiam wiejski twaróg domowej roboty. Zw³aszcza teraz, mieszkaj±c w Niemczech, strasznie za takim têskniê. Tutaj ciê¿ko dostaæ inny ni¿ serek wiejski albo taki zmielony jak na sernik (chyba ¿e ja nie umiem szukaæ).
O tak prawdziwy polski twaróg to jest to Mi siê smaki bardzo zmieni³y po ED i teraz jem cebule której kiedys nie mog³am zniesc w³a¶nie twaróg z miodem i mleko z miodem pychota oraz sery kozie i cammemberty czy brie lub laroul mniam Jak by³am u wujka w Szwecji to równie¿ nie mog³am znale¶æ twarogu ;( No có¿ to polski specja³ i dostêpny tylko u nas
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-10-27, 21:49   #1568
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

chyba mi siê w koncu uda³o po lu¼nemu ...

U/P relaksacyjne, niedzielne, rodzinne
8:30 ¶niadanie: owsianka (50-60gram) na mleku 2% z twarogiem pó³t³ustym, otrebami zytnimi garscia orzechów wloskich i spora ilo¶cia borówek; zielona herbata
spacer do kosciola....
i.. posiadówka z rodzin±
12 II sniadanie rosó³ domowy na udkach z cala marchewk± gotowana, pietruszk±, natki pietruszki i porcja makaronu domowego roso³owego nitki.
14.30 Obiad: piers kurczaka (cala, duza) zapieczona z zio³ami prowansalskimi + 4 srednie ziemniaki z koperkiem okraszone maslem + sa³atka grecka z serem feta (duza porcja) i oliwa z oliwek -> pyszne bylo ale sie najadlam
17.45 Podwieczorek: kawa; sernik "krakowski" 2 porcje
21 Kolacja: 3 kromki razowca z : 1/2 awokado rozciapcianego + mozzarella+szynka parmeñska + rukola, pomidor i ocet balsamiczny
po: 60g orzechow laskowyc h i kilka duszonych ¶liwek

zapowiada sie maraton filmowy wiec pewnie pojde spac pozno

ale ... dzien normalnego jedzenia jak czlowiek BEZ NAPADU! (cii ale chyba to zasluga tego ze caly dzien jadlam normalnie, to co wszyscy i nie wazylam jedzenia ) )

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

[QUOTE=DudiBoy;43453475]Zabiegane, szalone, przeprowadzkowe U/R
(szaleñstwem nazywam gotowanie obiadu dysponuj±c w kuchni jedynie takimi powierzchniami jak stó³ i kuchenka )

Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny i ³y¿eczk± miodu lipowego

1: ¿ytnianka na wodzie z bananem, granatem, jogurtem tarta malinowa, migda³ami i makiem

sprz±tanie, opró¿nianie szafek, segregowanie, wynoszenie ubrañ i wszelakich akcesoriów

2: jajecznica z na mase³ku i mleku z kie³bas± wiejsk±, cebulk± i rukol±
+ grahamka z avocado, pomidorem, papryk±, ogórkiem ma³osolnym i kie³kami broku³a
+ jab³ko

Tata nakupi³ mi za duzo awokado i teraz codziennie musze wcinac chociaz polowke bo kupil juz takie "miekkie" ale nie ma opcji zeby mi sie przejadlo, kocham awokado btw. kiedys jadlam jajecznice z lososiem wedzonym i awokado to byla poezja! Musze sobie poprzypominac te wszystkie "smaki"

odkrêcanie i wynoszenie szafek, wyrzucanie ¶mieci, rupieci i gratów

3: pier¶ z kurczaka w cytrynie i kolorowym pieprzu, sma¿ona na oliwie
+ pêczak z warzywami (3 kolorowe papryki, cebulka, ogórek konserwowy) i natk± pietruszki
+ duuu¿o broku³a z sosem czosnkowym (jogurt, czosnek, pieprz, sok z cytryny)
+ brukselka z wody

noszenie mebli, itp, itd, zamiatanie , zmywanie pod³óg

[B]4:[COLOR=DarkOrchid] sernik wiedeñski
+kawa bez cukru z mlekiem 1,5%
+ gar¶æ orzeszków zimnych
+ jab³ko

to sie nazywa idealnie zbilansowany podwieczorek! Jest slodkosc, NNKT, owoc i napój bogów czyli kawa z mlekiem 100lat nie jadlam sernika wiedeñskiego, ostatnio albo klasyczny "krakowski" albo z kajamkiem - uwielbiam
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-28 o 07:50
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 21:50   #1569
eddin
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-10
Wiadomo¶ci: 415
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Rule Britannia Poka¿ wiadomo¶æ
2. Mam alergiê na okre¶lenie, ¿e kto¶ je czego¶ "trochê", bo mi siê to kojarzy z porcjami dla przedszkolaka. Jak du¿e/ma³e jest Twoje "trochê"? Mog³aby¶ podaæ jaki¶ punkt odniesienia i rozwiaæ w±tpliwo¶ci? W szczególno¶ci "trochê" warzyw podnosi ci¶nienie - tych mo¿esz je¶æ do woli i, poza paroma wyj±tkami, nie wliczasz ich do bilansu kcal.
A jakie to wyj±tki?
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 21:54   #1570
Unex
bez kija nie podchodz
 
Avatar Unex
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: UK
Wiadomo¶ci: 9 126
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez eddin Poka¿ wiadomo¶æ
A jakie to wyj±tki?
np ziemniaki, buraki, marchew, ale raczej nikt nie je marchwi w kilogramach, no chyba, ¿e jednak tak
na sfd czytalam, ze takie wliczamy do bilansu
Warzywa takie jak:
Karczochy
Gotowana marchew
Buraki
Ziemniaki
Zielony groszek
Okrê
Pietruchê
Seler
Dynie
S³odki ziemniak
seler
Oraz
Warzywa str±czkowe.
No ale niech lepiej kto¶ to potwierdzi.
__________________
Czyli Ex-Klucha dzwiga
-32,5 kg


Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14




Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2013-10-27 o 21:56
Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 21:57   #1571
eddin
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-10
Wiadomo¶ci: 415
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
np ziemniaki, buraki, marchew, ale raczej nikt nie je marchwi w kilogramach, no chyba, ¿e jednak tak
Dziêki kurczê, ja jem mnóstwo marchwi i buraków, i nie wlicza³am...
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-27, 22:00   #1572
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

czy slodkie ziemniaki sa "zdrowsze" od normalnych?
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 05:45   #1573
olik187
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: kraków
Wiadomo¶ci: 914
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Naprawdê robi wra¿enie! Jedyne, co rzuca siê w oczy, to ta ogromna ilo¶æ jab³ek (choæ sama uwielbiam) - to jakie¶ z domowego ogrodu, czy co¶? Mo¿na by je urozmaiciæ jakimi¶ innymi owocami, w sklepie ostatnio widujê same gigantyczne brzoskwinie, dla przyk³adu.
Dziwne, ¿e tyjesz na tym tak wolno - ale¿ twój organizm musi teraz pracowaæ.
to nie jest dziwne a normalne
wiem z do¶wiadczenia ¿e po pewnym czasie nawet na tej ilo¶ci waga mo¿e zacz±æ spadaæ i trzeba bêdzie zwiêkszyæ

---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
np ziemniaki, buraki, marchew, ale raczej nikt nie je marchwi w kilogramach, no chyba, ¿e jednak tak
na sfd czytalam, ze takie wliczamy do bilansu
Warzywa takie jak:
Karczochy
Gotowana marchew
Buraki
Ziemniaki
Zielony groszek
Okrê
Pietruchê
Seler
Dynie
S³odki ziemniak
seler
Oraz
Warzywa str±czkowe.
No ale niech lepiej kto¶ to potwierdzi.
potwierdzam resztê mo¿na je¶æ do woli
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 08:18   #1574
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

edytowany- wielocytuj- kilka postów ni¿ej
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-10-28 o 11:36
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 09:22   #1575
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Tata nakupi³ mi za duzo awokado i teraz codziennie musze wcinac chociaz polowke bo kupil juz takie "miekkie" ale nie ma opcji zeby mi sie przejadlo, kocham awokado btw. kiedys jadlam jajecznice z lososiem wedzonym i awokado to byla poezja! Musze sobie poprzypominac te wszystkie "smaki"

3: pier¶ z kurczaka w cytrynie i kolorowym pieprzu, sma¿ona na oliwie

to sie nazywa idealnie zbilansowany podwieczorek! Jest slodkosc, NNKT, owoc i napój bogów czyli kawa z mlekiem 100lat nie jadlam sernika wiedeñskiego, ostatnio albo klasyczny "krakowski" albo z kajamkiem - uwielbiam
Twój tata dobrze zrobi³ bo avocado to super zdrowy owoc. No i w po³±czeniu z jajkami i ³ososiem jest to po prostu poezja, kurczê a¿ mi smaka narobi³a¶. Trzeba kupiæ ³ososia

Obiad by³ robiony na prêdce, po¶ród kartonów, do dyzpozycji mia³em 2 palniki przeno¶nej kuchenki, która sta³a na stole, wiêc nie by³o czasu ani miejsca na kombinowanie. Piersi wcze¶niej umy³em, natar³em sol±, grubo zmielonym kolorowym pieprzem, oliw± (odkry³em bardzo delikatn± w smaku oliwê, w dodatku Bio i w przystêpnej cenie, dostêpna w Lidlu), czosnkiem oraz start± skórk± z cytryny. Potem podsma¿y³em na patelni po parê minut z ka¿dej strony, a¿ do uzyskania z³otego koloru, nastêpnie zawin±³em piersi w foliê aluminiow±, z powrotem w³o¿y³em na patelniê, przykry³em pokrywk± i potrzyma³em jeszcze parê minut ¿eby dosz³y. Taka prowizorka bez piekarnika

Sernik wiedeñski niestety by³ tylko z nazwy, ale tak to ju¿ jest je¿eli nie ma czasu piec samemu i trzeba polegaæ na cukierni/piekarni. Zawsze brali¶my sernik z ros± - o ten to im wychodzi, cud miód i orzeszki, ale niestety w niedzielê nie maj± ju¿ za du¿ego wyboru, chyba ¿eby o 8 rano przyj¶æ...

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
czy slodkie ziemniaki sa "zdrowsze" od normalnych?
Na pewno maj± wiêcej potasu i karotenu
Osobi¶cie uwielbiam, szkoda tylko ¿e nie chc± tañsze byæ

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-28 o 09:25
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-28, 09:39   #1576
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
to nie jest dziwne a normalne
wiem z do¶wiadczenia ¿e po pewnym czasie nawet na tej ilo¶ci waga mo¿e zacz±æ spadaæ i trzeba bêdzie zwiêkszyæ

---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:42 ----------



potwierdzam resztê mo¿na je¶æ do woli
Rowniez potwierdzam.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 10:40   #1577
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie
 
Avatar teczowa dlolinka 21
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 6 855
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
np ziemniaki, buraki, marchew, ale raczej nikt nie je marchwi w kilogramach, no chyba, ¿e jednak tak
na sfd czytalam, ze takie wliczamy do bilansu
Warzywa takie jak:
Karczochy
Gotowana marchew
Buraki
Ziemniaki
Zielony groszek
Okrê
Pietruchê
Seler
Dynie
S³odki ziemniak
seler
Oraz
Warzywa str±czkowe.
No ale niech lepiej kto¶ to potwierdzi.

Ja te¿ potwierdzê, ale z jednym ALE nie wliczamy marchewki czy pietruszki któr± zjedli¶my w zupie czy ³y¿kê groszku do sa³atki. Wêgle z warzyw wliczamy tylko przy du¿ej ilo¶ci, no tak jak kto¶ wspomnia³ jak siê 1kg marchwi na dzieñ+2 kg buraków

P.S. Dziewczyny te¿ bez paranoi w drug± stronê, jak która¶ buraczka zjad³a czy marchewkê to tylko na zdrowie a nie sobie wyliczaæ
__________________
04.03.2011
25.06.2014 , 21.12.2014
15.08.2015

13.03.2016 II kreseczki


https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 10:45   #1578
Unex
bez kija nie podchodz
 
Avatar Unex
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: UK
Wiadomo¶ci: 9 126
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja te¿ potwierdzê, ale z jednym ALE nie wliczamy marchewki czy pietruszki któr± zjedli¶my w zupie czy ³y¿kê groszku do sa³atki. Wêgle z warzyw wliczamy tylko przy du¿ej ilo¶ci, no tak jak kto¶ wspomnia³ jak siê 1kg marchwi na dzieñ+2 kg buraków

P.S. Dziewczyny te¿ bez paranoi w drug± stronê, jak która¶ buraczka zjad³a czy marchewkê to tylko na zdrowie a nie sobie wyliczaæ
No tak tak, napisalam to, ze jak kto¶ je w duzych ilosciach
Ja je czasem wliczam jak sobie naladuje np pol talerza burakow
__________________
Czyli Ex-Klucha dzwiga
-32,5 kg


Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14



Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 10:52   #1579
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Nie no, to sie chyba (?) rozumie samo przez sie, ze nie chodzi o panike, bo sie zjadlo jedna marcheweczke czy - o moj Boze - ugotowalo bulion na marchwi i pietruszce
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 11:19   #1580
Unex
bez kija nie podchodz
 
Avatar Unex
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: UK
Wiadomo¶ci: 9 126
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
oliw± (odkry³em bardzo delikatn± w smaku oliwê, w dodatku Bio i w przystêpnej cenie, dostêpna w Lidlu)
to ta ?
KLIK
__________________
Czyli Ex-Klucha dzwiga
-32,5 kg


Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14



Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 11:35   #1581
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
to nie jest dziwne a normalne
wiem z do¶wiadczenia ¿e po pewnym czasie nawet na tej ilo¶ci waga mo¿e zacz±æ spadaæ i trzeba bêdzie zwiêkszyæ
Czy taka zale¿no¶æ jest tylko na P w przypadk naturalnej chudo¶ci, czy przy wychodzeniu z "nabytej" na skutek ED (anoreksja-bulimiczna) równiez tak sie dzieje? Zastanawiam siê do ilu d±¿yæ na moim P. mniej wiecej.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
to ta ?
KLIK
Fakt, smaczna i delikatna -tylko, ¿e to nie jest oliwa z oliwek (olive olil) niestety tylko "mieszanina olejów" Po obejrzeniu jakiego¶ starego odcinka "Wiem co jem" na temat oliw nie kupuje ju¿ tej z Lidla.

Ale bardzo polecam ta: http://ekosfera24.pl/media/products/...?lm=1381517147

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Twój tata dobrze zrobi³ bo avocado to super zdrowy owoc. No i w po³±czeniu z jajkami i ³ososiem jest to po prostu poezja, kurczê a¿ mi smaka narobi³a¶. Trzeba kupiæ ³ososia

Obiad by³ robiony na prêdce, po¶ród kartonów, do dyzpozycji mia³em 2 palniki przeno¶nej kuchenki, która sta³a na stole, wiêc nie by³o czasu ani miejsca na kombinowanie. Piersi wcze¶niej umy³em, natar³em sol±, grubo zmielonym kolorowym pieprzem, oliw± (odkry³em bardzo delikatn± w smaku oliwê, w dodatku Bio i w przystêpnej cenie, dostêpna w Lidlu), czosnkiem oraz start± skórk± z cytryny. Potem podsma¿y³em na patelni po parê minut z ka¿dej strony, a¿ do uzyskania z³otego koloru, nastêpnie zawin±³em piersi w foliê aluminiow±, z powrotem w³o¿y³em na patelniê, przykry³em pokrywk± i potrzyma³em jeszcze parê minut ¿eby dosz³y. Taka prowizorka bez piekarnika

Sernik wiedeñski niestety by³ tylko z nazwy, ale tak to ju¿ jest je¿eli nie ma czasu piec samemu i trzeba polegaæ na cukierni/piekarni. Zawsze brali¶my sernik z ros± - o ten to im wychodzi, cud miód i orzeszki, ale niestety w niedzielê nie maj± ju¿ za du¿ego wyboru, chyba ¿eby o 8 rano przyj¶æ...



Na pewno maj± wiêcej potasu i karotenu
Osobi¶cie uwielbiam, szkoda tylko ¿e nie chc± tañsze byæ
dzieki za przepis, wypróbuje
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 11:42   #1582
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie
 
Avatar teczowa dlolinka 21
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 6 855
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Nie no, to sie chyba (?) rozumie samo przez sie, ze nie chodzi o panike, bo sie zjadlo jedna marcheweczke czy - o moj Boze - ugotowalo bulion na marchwi i pietruszce

Ja rozumiem, Ty rozumiesz, no ale sama wiesz ze ró¿ne osoby tu zagl±daj±
__________________
04.03.2011
25.06.2014 , 21.12.2014
15.08.2015

13.03.2016 II kreseczki


https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 12:33   #1583
Maddie
Wtajemniczenie
 
Avatar Maddie
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomo¶ci: 2 671
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Dzisiejsza redukcja:

I: jajecznica z 3 jaj sma¿ona na ma¶le klarowanym z wêdzonym ³ososiem + 2 pomidory.
II: du¿y jogurt grecki z malinami i p³atkami kokosowymi.
III: dynia, pier¶ z kurczaka, papryka i marchew sma¿one na oleju kokosowym w sosie pomidorowym; surówka z pekiñskiej i ogórka z oliw±.
IV: surówka z obiadu z mozarell± i tuñczykiem.

I wczorajsza:

I: omlet z 3 jaj i m±ki kokosowej z bananem i orzechami pecan; dwie mandarynki.
II: 2 ziemniaki, pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju kokosowym, surówka z ró¿nych warzyw z oliw±.
III: sa³atka z obiadu z wêdzonym ³ososiem.
IV: serek wiejski z kilkoma truskawkami i wiórkami kokosowymi.

I jak?
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 12:47   #1584
eddin
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-10
Wiadomo¶ci: 415
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Dziêki
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 12:59   #1585
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
to ta ?
KLIK


Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Fakt, smaczna i delikatna -tylko, ¿e to nie jest oliwa z oliwek (olive olil) niestety tylko "mieszanina olejów" Po obejrzeniu jakiego¶ starego odcinka "Wiem co jem" na temat oliw nie kupuje ju¿ tej z Lidla.
A po czym wnosisz ¿e jest to mieszaniana olei?!!
Bo jak na moje oko i kubki smakowe jest to oliwa w 100% W dodatku producent zapewnia ¿e jest to "Bio oliwa z oliwek najwy¿szej jako¶ci z pierwszego t³oczenia. Produkt rolnictwa ekologicznego. Najwy¿sza kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpo¶rednio z oliwek i wy³±cznie za pomoc± ¶rodków mechanicznych". Mo¿e z t± najwy¿sz± kategori± to czysta zuchwa³o¶æ producenta, gdy¿ próbowa³em lepszych (równie¿ Bio), ale smak, kolor, zapach, ciemna butelka - wszystko siê zgadza. Nie jest to oliwa z wyt³oczyn, ale bezpo¶rednio z oliwek. Jest certyfikat rolnictwa z UE GR-BIO-03, jest data i miejsce butelkowania (Bio Sitia S.A. , Kloster Topolu, Kreta) wiêc naprawdê nie wiem sk±d Twoje przypuszczenia ¿e to nie oliwa


Po tym poznasz dobr± oliwê:




Ogl±damy butelkê – aspekt zewnêtrzny


1. Najlepsza oliwa jest niefiltrowana, czyli nie jest cedzona i wygl±da mêtnie.

2. Oliwa powinna byæ zapakowana w butelkê z ciemnego szk³a, aby j± chroniæ przed szkodliwym dzia³aniem ¶wiat³a. Na pólkach sklepowych powinna byæ umiejscowiona z dala od ¼róde³ ciep³a

3. Kolor – powinien byæ zielonkawy lub lekko wpadaj±cy w ¿ó³æ. Je¶li jest w innym kolorze, np. pomarañczowym oznacza to, ¿e oliwa siê utleni³a np. ze staro¶ci i nie nadaje siê ju¿ do spo¿ycia



Czytamy etykietkê


Reg. UE 182/2009 z 6 marca 2009 r. na temat etykiet oliwy z oliwek vergine i extravergine normuje przejrzysto¶æ pochodzenia produktu. Obowi±zkowe jest wskazanie pañstwa pochodzenia oraz miejsca, w którym oliwki zosta³y zebrane, a tak¿e gdzie zosta³a wyprodukowana oliwa. Odnosi siê to równie¿ do oliw mieszanych z innymi oliwami (nie istnieje zakaz komercjalizowania oliw mieszanych pochodz±cych z innych pañstw), gdzie etykieta musi wskazywaæ: miscela di oli di oliva comunitari (mieszanka oliw z oliwek pochodz±cych z krajów UE), miscela di oli di oliva non comunitari (oliwek z poza UE) i jeszcze miscela di oli di oliva comunitari e non comunitari (z oliwek z UE i z poza UE).

(Czêsto na etykiecie widnieje napis: Olio extravergine d’oliva comunitario. Oznacza on mieszankê ró¿nych oliw – czêsto gorszej jako¶ci – z dodatkiem oliwy z pierwszego t³oczenia. Uwaga! np. a¿ 20% oleju orzecha laskowego mo¿e byæ dodane do oliwy z oliwek i nadal nie bêdzie on wyczuwalny dla konsumenta).

Na etykietce oliwy z oliwek powinny siê znale¼æ nastêpuj±ce informacje: opis metody t³oczenia, kraj pochodzenia, sk³ad, kto i gdzie rozlewa³, adres i nazwa dystrybutora lub importera. Tu musi byæ wyra¼nie napisane, ¿e jest to oliwa z oliwek albo tylko z wyt³oków oliwkowych.


Ja mam jeszcze jeden ( poza najwa¿niejszym - pieprzno, gryz±cym smaku) sposób ¿eby stwierdziæ czy oliwa nie jest oszukana. W³o¿yæ j± do lodówki. Je¿eli zacznie gêstnieæ i tworzyæ grudki to jest ok. ¯aden inny tani olej który móg³by udawaæ oliwê nie gêstnieje w lodówce. (Wiem kokosowy gêstnieje, ale robi siê bia³y)

Co jak co, ale oliwy w Lidlu maj± godne polecania. Najlepsza z nich wed³ug mnie to oliwa z Krety (tydzieñ grecki), ale i Terra Di Bari D. O. P. z tygodnia w³oskiego i Andorinha z tygodnia Portugalskiego, oraz oliwy z De Luxa te¿ s± niczego sobie.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-28 o 13:14
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 13:42   #1586
Unex
bez kija nie podchodz
 
Avatar Unex
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: UK
Wiadomo¶ci: 9 126
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Dudiboy a co myslisz o oleju z pestek z winogron z Lidla, jest w nowosciach. Zastanawialam siê nad nim.
__________________
Czyli Ex-Klucha dzwiga
-32,5 kg


Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14



Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 15:12   #1587
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ




A po czym wnosisz ¿e jest to mieszaniana olei?!!
Bo jak na moje oko i kubki smakowe jest to oliwa w 100% W dodatku producent zapewnia ¿e jest to "Bio oliwa z oliwek najwy¿szej jako¶ci z pierwszego t³oczenia. Produkt rolnictwa ekologicznego. Najwy¿sza kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpo¶rednio z oliwek i wy³±cznie za pomoc± ¶rodków mechanicznych". Mo¿e z t± najwy¿sz± kategori± to czysta zuchwa³o¶æ producenta, gdy¿ próbowa³em lepszych (równie¿ Bio), ale smak, kolor, zapach, ciemna butelka - wszystko siê zgadza. Nie jest to oliwa z wyt³oczyn, ale bezpo¶rednio z oliwek. Jest certyfikat rolnictwa z UE GR-BIO-03, jest data i miejsce butelkowania (Bio Sitia S.A. , Kloster Topolu, Kreta) wiêc naprawdê nie wiem sk±d Twoje przypuszczenia ¿e to nie oliwa


Po tym poznasz dobr± oliwê:




Ogl±damy butelkê – aspekt zewnêtrzny


1. Najlepsza oliwa jest niefiltrowana, czyli nie jest cedzona i wygl±da mêtnie.

2. Oliwa powinna byæ zapakowana w butelkê z ciemnego szk³a, aby j± chroniæ przed szkodliwym dzia³aniem ¶wiat³a. Na pólkach sklepowych powinna byæ umiejscowiona z dala od ¼róde³ ciep³a

3. Kolor – powinien byæ zielonkawy lub lekko wpadaj±cy w ¿ó³æ. Je¶li jest w innym kolorze, np. pomarañczowym oznacza to, ¿e oliwa siê utleni³a np. ze staro¶ci i nie nadaje siê ju¿ do spo¿ycia



Czytamy etykietkê


Reg. UE 182/2009 z 6 marca 2009 r. na temat etykiet oliwy z oliwek vergine i extravergine normuje przejrzysto¶æ pochodzenia produktu. Obowi±zkowe jest wskazanie pañstwa pochodzenia oraz miejsca, w którym oliwki zosta³y zebrane, a tak¿e gdzie zosta³a wyprodukowana oliwa. Odnosi siê to równie¿ do oliw mieszanych z innymi oliwami (nie istnieje zakaz komercjalizowania oliw mieszanych pochodz±cych z innych pañstw), gdzie etykieta musi wskazywaæ: miscela di oli di oliva comunitari (mieszanka oliw z oliwek pochodz±cych z krajów UE), miscela di oli di oliva non comunitari (oliwek z poza UE) i jeszcze miscela di oli di oliva comunitari e non comunitari (z oliwek z UE i z poza UE).

(Czêsto na etykiecie widnieje napis: Olio extravergine d’oliva comunitario. Oznacza on mieszankê ró¿nych oliw – czêsto gorszej jako¶ci – z dodatkiem oliwy z pierwszego t³oczenia. Uwaga! np. a¿ 20% oleju orzecha laskowego mo¿e byæ dodane do oliwy z oliwek i nadal nie bêdzie on wyczuwalny dla konsumenta).

Na etykietce oliwy z oliwek powinny siê znale¼æ nastêpuj±ce informacje: opis metody t³oczenia, kraj pochodzenia, sk³ad, kto i gdzie rozlewa³, adres i nazwa dystrybutora lub importera. Tu musi byæ wyra¼nie napisane, ¿e jest to oliwa z oliwek albo tylko z wyt³oków oliwkowych.


Ja mam jeszcze jeden ( poza najwa¿niejszym - pieprzno, gryz±cym smaku) sposób ¿eby stwierdziæ czy oliwa nie jest oszukana. W³o¿yæ j± do lodówki. Je¿eli zacznie gêstnieæ i tworzyæ grudki to jest ok. ¯aden inny tani olej który móg³by udawaæ oliwê nie gêstnieje w lodówce. (Wiem kokosowy gêstnieje, ale robi siê bia³y)

Co jak co, ale oliwy w Lidlu maj± godne polecania. Najlepsza z nich wed³ug mnie to oliwa z Krety (tydzieñ grecki), ale i Terra Di Bari D. O. P. z tygodnia w³oskiego i Andorinha z tygodnia Portugalskiego, oraz oliwy z De Luxa te¿ s± niczego sobie.
w tym programie, mowiono, ¿e na etykiecie powien byc oznaczony poziom kwasowosci i poni¿ej xyz to jest oliwa extra vergin takiej a takiej jakosci.

kurcze, tak patrze na ta oliwe moze pomylilam butellki :sciana: bo na tematej, ktora ja kupilam w Lidlu nie bylo kraju pochodzenia i zadnych dodatkowych oznaczeñ o ktorych mowisz.
ale racja nie warto podpadac ze skrajnosci w skrajnosc
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 16:11   #1588
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
w tym programie, mowiono, ¿e na etykiecie powien byc oznaczony poziom kwasowosci i poni¿ej xyz to jest oliwa extra vergin takiej a takiej jakosci.

kurcze, tak patrze na ta oliwe moze pomylilam butellki :sciana: bo na tematej, ktora ja kupilam w Lidlu nie bylo kraju pochodzenia i zadnych dodatkowych oznaczeñ o ktorych mowisz.
ale racja nie warto podpadac ze skrajnosci w skrajnosc
I co jak nie ma oznaczonej kwasowo¶ci to ju¿ oznacza ¿e nie jest to oliwa?? No we¼ przestañ
Producenci nie musz± umieszczaæ na etykiecie takiej informacji to po pierwsze, po drugie producent mog± umie¶ciæ na etykiecie napis "extra vergine" TYLKO WTEDY je¿eli produkowana przez nich oliwa ma poziom kwasowo¶ci poni¿ej 0,8%. Wiêc z tego co czujê i mi wiadomo, chyba jednak jest to oliwa

(Oczywi¶cie najlesze s± te na poziomie kwasowo¶ci 0,3% i chyba nawet kiedy¶ taka w Biedronce by³a, tak chyba z Gallo)


Unex nie próbowa³em jeszcze tego oleju z Lidla wiêc nie mogê Ci pomóc.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 16:13   #1589
Unex
bez kija nie podchodz
 
Avatar Unex
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: UK
Wiadomo¶ci: 9 126
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

dezet tez czasami ogladam ten program, w sumie nie wiem czy wszystko co mowi± jest prawda.
Robia troche cyrk z tego programu ze wzgledu na prowadz±c±

A jaki olej kokosowy polecacie ?
bo jak narazie uzywalam tylko oliwy z oliwek..
__________________
Czyli Ex-Klucha dzwiga
-32,5 kg


Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14



Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-28, 16:13   #1590
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
kurcze, tak patrze na ta oliwe moze pomylilam butellki :sciana: bo na tematej, ktora ja kupilam w Lidlu nie bylo kraju pochodzenia i zadnych dodatkowych oznaczeñ o ktorych mowisz.
a czyta³a¶ etykietê z ty³u...?
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.