|
|
#451 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI)
Cytat:
dla Boryska, załatwił babcię
|
|
|
|
|
#452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) załatwia sprawę, a że dzieje się to czasem co godzinę ... Na szczescie czesciej są te min. 2 h przerwy
Edytowane przez treselle0 Czas edycji: 2013-10-29 o 08:33 |
|
|
|
|
#454 |
|
Zakorzenienie
|
Wpadam sie przywitać i usprawiedliwić padłam nie mam sił podczytuje was ale kompletnie nie mam sił odpisać a wbić sie w temat to juz w ogóle pędzicie jak szalone
Dopadło mnie mega zmęczenie nie mam siły na nic jakieś przesilenie lub cuś młody wstaje po 4 wiec jest wesoło jak przypypia przy UU to ja juz do pracy musze wstać Jesteśmy po weekendzie u teściowej i juz całkiem dupny humor mam a najgorsze ze Tz po jej stronie stoi a mi krańcówka wybiła kilka razy nie bede tam jeździć w dupie mam Aha i pierwszy guz za nami Julek wypadł z Huśtawki w tamtym tygodniu masakra prawie zawału dostałam
|
#455 |
|
Zadomowienie
|
Ale jestem bardzo ciekawa, co powie Wam lekarz, także daj znać
![]() ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- a jeszcze, co do siedzenia/siadania dzieci. Myślałam, że nasza już, ale chyba jeszcze nie. Jak siada z raczków, czy stania to zawsze jedną nóżkę daje za siebie - taka rónoważnia, równie często, albo i częściej siada na nóżkach.... A ja już ja wożę całkiem na siedząco w wózku i w krzesełku do karmienia tak samo (inaczej mam krzyki wrzaski i wychodzenie ), Ile taki etap trwa?? Miałyście tak??? Jest tu jeszcze takie dzieciątko stosujące taki asekuracyjny sposób siedzenia?
|
|
|
|
#456 |
|
Zakorzenienie
|
Meneq jasne że się nie gniewam! Tylko ten zapis "zaburzenia mowy" wywołał u mnie niepokój.
Już się nie stresuje. Blanka zaczęła robić małe kroczki przy kanapie. Więc zwyczajnie nie ma czasu rozmowy. ![]() Blogerko nie można prowadząc za raczki! To tak jest że wszyscy starsi uważają że wiedzą najlepiej. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#457 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Blogerko współczuję Ci. Co za ciemni ludzie, masakra z takimi się użerać Byłam ostatnio u kumpeli w moim wieku, ma córkę, która skończy niedługo 5 lat. Już kiedyś pisałam tu o niej w związku z jej zdziwieniem, że nie sadzam Domci, jak jeszcze nie siedziała, bo ona Emilkę sadzała i poduchami obkładała. No więc mówi mi ostatnio, że jej Emilka w ogóle nie chciała się ruszać i wiecie co pomogło? CHODZIK!
|
||||
|
|
|
#458 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba samo "mmmmmmmmmmm" jak tak dłużej o tym myślę, to chyba mnie fewcia nastraszyła... Cytat:
![]() mika, hej
|
|
|
#459 | |
|
Zakorzenienie
|
wczoaj malz zamowil fotelik
![]() roznica cenowa w dwoch sklepach ktore sa na przeciwko siebie - 100 zl! powariowali! w tym co jescze jezdzi mlody to wyglada jak bida ![]() ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#460 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#461 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
chociaż karmiłam tylko 3 miesiące
|
|
#462 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#463 | |
|
Zakorzenienie
|
szklanko chyba nie, bo u mnie na grobach już byliśmy a tż nie ma bliskiej rodziny na cmentarzu. Poza tym oboje jesteśmy chorzy więc szykuje się weekend w łóżku
![]() ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
fajnie, że można pchacza zdemontować |
|
|
|
|
#464 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
uwielbiam porady mam, babć cioć- sadzaj, prowadzaj, moja koleżanka wczoraj- jak Ci tak wszędzie staje to chodzik kup, włożysz i będzie sobie stała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
z brzuszka się podniesie i usiądzie, bawi się. jak stoi i się przewraca i Ją asekuruje, żeby na pupe spadła to też jak zostawie tak to siedzi. ale np z pleców się nie podniesie, dźwiga się ale nie usiądzie. ale zostawiona w pozycji siedzacej nie sklada się już jak scyzoryk jak kiedyś. Dzień dobry tak btw ![]() Hania się przestawiła na zimowy czas i wstała o 7.30 zasnęła po 8, w nocy pobudka na smoczek tylko![]() ale mam dość tego stawania. żadna zabawka nie istnieje. tylko stanie, gdyby jeszcze umiała się przewracać to nie. leci jak kłoda. uczę Ją spadanie na pupę, ale coś nie idzie:/
|
|
#465 | |||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no ja przeczytała, sześćdziesiat i czekałam na wyjaśnienia Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jak skierowanie masz, to niech sprawdzą czy np. mięśnie brzuszka nie są slabe, koleżanki córa nie siadała, i okazało się, że ma sląbe mięśnie boków Dorka nie siada, ale siedzi, bo nauczyla się podciągać po UU (lub - "uu" ) i wówczas siedziala - ale ona prosto plecy, normalnie manipuluje rękami, bawi się, reh. pochwalila że bardzo prawidlowo to robi i kazala po bokach kłaść zabawki by musiala ręką się podpierać i w ten sposób, jakby odwrotnie, uczyć siadać samodzielnieCytat:
Lady, ja ci pisalam, Agatka miala taki sen. Obstawiam emocje z dnia. Może być niedojrzały uklad nerwowy albo po prostu mały wrażliwiec emocjonalny u nas teraz dopiero się w miarę unormowało, są w nocy pobudki jak coś się przyśni, ale już w normie, kilka nocy w miesiącu takich że się obudzi. A powiedz, jak mały w dzień śpi? czujnie? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale, że technikę siedzenia ma prawidlową to siedzi Cytat:
Fewciu, ale JAKOŚ trzeba to nazwać jak dziecko nie mówi długo, to się to zwie "opóźniony rozwój mowy" i też niefajnie brzmi, a też jest często i nie niesie niczego zlego za sobą.Idę logopedkę naszą zlapać to pogadam. |
|||||||||
|
|
|
#466 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Kurde jak zwykle, za dużo dałam do cytowania i poucinało, a nie pamiętam więc tylko to co mam to się odniosę
![]() U mnie było ostatnie spanie 20-30min o 17:30, ale teraz od tego odchodze bo potem Oliwka do 21 nie mogła zasnąć a nie spała wcale dłużej rano. Co prawda marud jest i ciężko wytrzymac do 19 ale jakoś dajemy radę Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Słodka. Bokeh Ty masz jakies większe łóżeczko czy standardowe, że tak się "prawie mieści"?? I ze jej wygodnie tak?? Cytat:
Cytat:
|
|
#467 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Raczej jak kukiełka którą się steruje.. Poszukałabym argumentów medycznych, skoro Twoja t, próbuje być na siłę taka "oczytana i na czasie" np jakichś filmików Zawitkowskiego np? On zawsze fajnie argumentuje. Cytat:
Cytat:
A, że Kubuś leci do przodu to bym się nie przejmowała. Amelka leciała, jednego dnia usiadła, troszkę leciała, a drugiego juz siedziała prosto jak struna i tak jest do tej pory. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() BorysekCytat:
|
||||||||||
|
|
|
#468 |
|
Konto usunięte
|
Fewciu, złapałam logopedkę. Czy ty dużo mówisz? Bo jeśli tak, to możliwe, że Blanka nie ma szans na odezwanie się
to tak działa, że jeśli rodzic gada, gada, gada, to dziecko skupia się na słuchaniu i jednocześnie nie ma możliwości wbicia się w słowotok. Natomiast odrębną kwestią jest prowokowanie do mówienia, i tu u maluchów fajnie sprawdza się naśladowanie zwierzaków (na zasadzie: twarzami do siebie i naśladujesz, ale robiąc przerwy, albo pokazując ilustracje* i opowiadając z naśladowaniem - nie wiem, co fascynującego jest w dźwiękach zwierzęcych ale działa ), śpiewanie, masowanie aparatu mowy - czyli np. silikonowa szczoteczka na palec twój i masujesz dziąsełka, policzki od srodka i zewnątrz, języczek, pokazujesz małej jak dmuchać, parskać, cmokać - nie będzie tego od razu powtarzać, ale zacznie. Gryzienie - bardzo ważne, czyli jak najmniej papek a duuużo pracy samodzielnej. Chrupki, ryżowe wafelki, marchewa, jabłko. I do memlania rzeczy z różnymi fakturami.Uff, się rozpisałam ![]() A od siebie jeszcze - nawet jeśli laryngolog nie zleci, możesz małej zrobić audiogram. Proste, bezbolesne badanie (na chwilkę wkłada się taką słuchaweczkę w uszka z muzyką i aparat rejestruje... hmmm... reakcję na dźwięk, fale, im wyższy stożek zapisu tym lepszy słuch), prywatnie u nas kosztuje 30zł, więc niewiele. |
|
|
|
#469 | |
|
Raczkowanie
|
Witam sie w nowym wątku
![]() Dziewczyny dziękuję za miłe słowa odnosnie zdjęć i torta, Fewciu nie przejmuj się na pewno wszystko jest w porządku z Blaneczką. Ona po prostu ma swój rytm i wszystko zacznie się dziać w swoim czasie. Długo była w szelkach więc teraz nadrabia rozwój ruchowy a zobaczysz za chwilkę jak zwolni w rozwoju ruchowym i zacznie gadać A później wiadomo i bedzie się rozwijać ruchowo i w gadaniu jednocześnie.Ja się bałam o Wicia bo ciągle go do Michasi porównywałam, że jeszcze nie raczkuje, a powinien bo Michasia już raczkowała w tym czasie, że jeszcze nie mówi, a michasia mówiła tata mając niecałe 7m i co? Nadrobił wszystko. Także głowa do góry Cytat:
A wczoraj w ciągu dnia jak robiłam mleczko to popatrzył na butle i zawołał mama ama ![]() Blogerko za rączki nie można prowadzać. Jedynie chyba można prowadzać jak się trzyma pod paszki. |
|
|
|
|
#470 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43474318]Dorka nie siada, ale siedzi, bo nauczyla się podciągać po UU (lub - "uu" ) i wówczas siedziala - ale ona prosto plecy, normalnie manipuluje rękami, bawi się, reh. pochwalila że bardzo prawidlowo to robi i kazala po bokach kłaść zabawki by musiala ręką się podpierać i w ten sposób, jakby odwrotnie, uczyć siadać samodzielnie[/QUOTE] no właśnie moja też ładne plecki, siada ze stania, z raczków, ale po chwili asekuracja i noga w tył Chyba jednak jeszcze za mało stabilna. No, ale wózek muszę na prosto bo inaczej bysmy tylko w nosidle wychodziły dzięki za odpowiedzi![]() Muszę pochwalic moją Oleńkę, (mam nadzieję, że dziewczyny nie zaczną się znowu martwić swoimi dzieciaczkami), ale zaczęła gadać jak szalona Idziemy przez miasto a ta nawijjja, a krzyczy, no szał Cudnie się jej słucha, wczoraj jak tz wrócił z pracy to mu chyba cały swój dzień opowiedziałaA przy jedzeniu mnie normalnie małpuje Ja zawsze do niej: mhhh, niam niam, jakie dobre i ona jak idzie łyżeczka to patrzy na mnie i: mhhMykamy na spacerek, wiec milego popoludnia |
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Sa! Przebily sie jednoczesnie gorne jedynki; mam nadzieje, ze to one byly winowajca ostatnich makabrycznych nocy...
|
|
|
|
#472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tzn wkładam łyżeczke do buzi a Ona-mmmmmm i chciałoby się dopowiedzieć mmm jakie pyszne mama dajesz i to jest praktycznie zawsze przy jedzeniu;p moja smakoszka![]() a z kolei nauczyła się krzyczeć, nie, nie krzyczeń drzeć się na cały głos! na spacerze ludzie się oglądają
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
hej
Godzina 7 rano a na zewnątrz 15 st. Czuję się jakby LATO było. Więc spacerek do sklepu z rana zaliczony. Teraz zupka się gotuje, dziecko ma drzemkę, a ja kawkę piję ![]() Blogerko Borysek wiedział jak t. załatwić |
|
|
|
#474 |
|
Zakorzenienie
|
Ponieważ ja się produkuję karmiąc młodą to nauczyła się robić "mniam" za mną, jak je
|
|
|
|
#475 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja od razu zakumałam, że miało być sześć o.
A nie 60. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A co do budowania napięcia, to w sumie mogłam napisać tylko wstęp i sobie pójść. Pstryniu, super te saneczki.
|
|||
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
Pstryczku: saneczki super, sama je wezmę pod uwagę. Bardzo dobrze, że śpiworek jest.
|
|
|
|
#477 |
|
Konto usunięte
|
Meneq, gratuluję!
Lady, moje córy już same zostają Dorka na dywaniku, Agata obok np. duplo buduje. Tyle, że drzwi pootwierane, 60m2 to też nie salony więc słyszę wszystko. Jak za cicho to zerkam
|
|
|
|
#478 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43474318]moja pediatra robi tak, że wypisuje skierowanie i mówi np. "napisalam pani zaburzenia neurologiczne, bo COŚ muszę napisać, jakoś to ująć ale proszę się nie martwić bo chodzi o skontrolowanie tego". I jest ok. Dorka nie siada, ale siedzi, bo nauczyla się podciągać po UU (lub - "uu" ) i wówczas siedziala - ale ona prosto plecy, normalnie manipuluje rękami, bawi się, reh. pochwalila że bardzo prawidlowo to robi i kazala po bokach kłaść zabawki by musiala ręką się podpierać i w ten sposób, jakby odwrotnie, uczyć siadać samodzielnie[/QUOTE] No dokładnie, przeciez coś musi napisać, a lepiej jak więcej bo większa uwage potem specjalista do tego przywiążę, ze to nie twój wymysł tylko że jednak trzeba sprawdzić.
|
|
#479 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie u nas też tak jest, że z salonu widać pokoik małego :P
chcemy po nowym roku zdemontować tą wielgachną szafę, odmalować pokój i wstawić jakieś mebelki, stoliczek krzesełko, szafę dla bąbla, bo rzeczy coraz większe i już mi się wysypują z komody Szaja, Piotruś śpi w dzień, że tak powiem, jak zabity. Ale ululać go to ojej, albo w wózku, albo na spacerze, nawet mt nie pomaga, chusta też już nie
|
#480 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zostań z nami ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Zazdroszczę Wam tych zębów ![]() U NAs dziś pobudka o 4 rano i tugeza ..... ![]() Już zła nawet byłam, co ze mnie za matka że się denerwuję jak dziecko nie śpi;( tymbardziej że potem dopiero skumałam że brzuch ją boli na szczęscie tżbokeh ją potem ululał
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.

wpadl w histerie po czym rzucil sie na mleko ktore mu podalam. Jej mina byla bezcenna 
dla Boryska, załatwił babcię 
jak to rozpoznac? Po kazdej nocce jest jedna wiecej
) załatwia sprawę, a że dzieje się to czasem co godzinę

22.05.2008
14.08.2011

.....