|
|
#481 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI)
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43474318]no ja przeczytała, sześćdziesiat i czekałam na wyjaśnienia moja pediatra robi tak, że wypisuje skierowanie i mówi np. "napisalam pani zaburzenia neurologiczne, bo COŚ muszę napisać, jakoś to ująć ale proszę się nie martwić bo chodzi o skontrolowanie tego". I jest ok. nooo ![]() nie można - kręgoslup niegotowy, NOGI niegotowe! a potem piękna koślawość stóp i kolan i albo reh., albo obuwie ortopedyczne Jak skierowanie masz, to niech sprawdzą czy np. mięśnie brzuszka nie są slabe, koleżanki córa nie siadała, i okazało się, że ma sląbe mięśnie boków Dorka nie siada, ale siedzi, bo nauczyla się podciągać po UU (lub - "uu" ) i wówczas siedziala - ale ona prosto plecy, normalnie manipuluje rękami, bawi się, reh. pochwalila że bardzo prawidlowo to robi i kazala po bokach kłaść zabawki by musiala ręką się podpierać i w ten sposób, jakby odwrotnie, uczyć siadać samodzielnieLady, ja ci pisalam, Agatka miala taki sen. Obstawiam emocje z dnia. Może być niedojrzały uklad nerwowy albo po prostu mały wrażliwiec emocjonalny u nas teraz dopiero się w miarę unormowało, są w nocy pobudki jak coś się przyśni, ale już w normie, kilka nocy w miesiącu takich że się obudzi. A powiedz, jak mały w dzień śpi? czujnie? ehhhh żadnej zabawki darmo nie dostalam ![]() ale bzdura też wożę tak, i u nas od dupy strony to idzie, za przeproszeniem, bo jak pisalam, naumiała się podciągać ale, że technikę siedzenia ma prawidlową to siedzi Fewciu, ale JAKOŚ trzeba to nazwać jak dziecko nie mówi długo, to się to zwie "opóźniony rozwój mowy" i też niefajnie brzmi, a też jest często i nie niesie niczego zlego za sobą.Idę logopedkę naszą zlapać to pogadam.[/QUOTE] dziękuje ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43474785]Fewciu, złapałam logopedkę. Czy ty dużo mówisz? Bo jeśli tak, to możliwe, że Blanka nie ma szans na odezwanie się to tak działa, że jeśli rodzic gada, gada, gada, to dziecko skupia się na słuchaniu i jednocześnie nie ma możliwości wbicia się w słowotok. Natomiast odrębną kwestią jest prowokowanie do mówienia, i tu u maluchów fajnie sprawdza się naśladowanie zwierzaków (na zasadzie: twarzami do siebie i naśladujesz, ale robiąc przerwy, albo pokazując ilustracje* i opowiadając z naśladowaniem - nie wiem, co fascynującego jest w dźwiękach zwierzęcych ale działa ), śpiewanie, masowanie aparatu mowy - czyli np. silikonowa szczoteczka na palec twój i masujesz dziąsełka, policzki od srodka i zewnątrz, języczek, pokazujesz małej jak dmuchać, parskać, cmokać - nie będzie tego od razu powtarzać, ale zacznie. Gryzienie - bardzo ważne, czyli jak najmniej papek a duuużo pracy samodzielnej. Chrupki, ryżowe wafelki, marchewa, jabłko. I do memlania rzeczy z różnymi fakturami.Uff, się rozpisałam ![]() A od siebie jeszcze - nawet jeśli laryngolog nie zleci, możesz małej zrobić audiogram. Proste, bezbolesne badanie (na chwilkę wkłada się taką słuchaweczkę w uszka z muzyką i aparat rejestruje... hmmm... reakcję na dźwięk, fale, im wyższy stożek zapisu tym lepszy słuch), prywatnie u nas kosztuje 30zł, więc niewiele.[/QUOTE] gadam dużo bo ciągle jestem sama w domu więc opowiadam Blance co robię.Papek już nie je. Daje jej spore kawałki jedzenia,chrupki również. Dobrze sobie radzi. Będę się z nią więcej bawić w te odgłosy bo może za mało? Kochana jesteś strasznie że zapytałaś logopedę. Poszukam gdzie to badanie można u nas zrobić. Cytat:
Dobrze że jest na co zrzuci ![]() A tak poważnie to dziękuje Wam za zainteresowanie,nie wiem co bym bez Was zrobiła. Jak nic miejsce w Tworkach ![]() Pstryczku fajne sanie,czyżby wypłata wpłynęła że na allegro buszujesz? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#482 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś ćwiczyłam chodakosko
już trochę mniej się męczyłam niż za pierwszym razem zrobiłam wczoraj sobie zdjęcia, i rozpiskę na lodkówkę kiedy i jakie ćwiczenia robić czuje powera ! oby jak najdłużej
|
#483 |
|
Zakorzenienie
|
Meneq gratuluje!
Bokeh podeślij komplet na lodówkę ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
muszę się w końcu za to zabrać co by w przyszłe wakacje nie wyglądać jak morświn na plaży
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
bokeh brawo!!!
Meneq, za dwie górne jedynki!!!a, pozytyw taki, że bąbel kompletnie nie miał problemów z przestawieniem się na nowy czas zasypia o 20 wstaje o 6.30 - 7
|
#486 |
|
Zakorzenienie
|
Śpi prawie godzinę
A wstawała 4 razy leżąc przy uu, zanim ciałko zmiękło i padła. Pewnie wstanie z dobrym humorem.Sprzątnęłam z grubsza (znaczy 1 pokoj), umyłam głowę, zjadłam śniadanie, kawę wypiłam, jajko już się gotuje bo będziemy jeść żołtko, próbować, chlebek przygotowany. Wczoraj znowu był regres z jedzeniem, zawsze jak się ucieszę to na następny dzień dupa. Dziewczyny kp czy otoczenie daje Wam znać, że "czas kończyć"? ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- A słuchajcie - żółtko to tylko na twardo? |
|
|
|
#487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odpakuj ją DZIŚ!!!! Fewciu, ale w sumie nic takiego mam rozpisane Chodakowska skalpel Abs + przysiady chodakowska sklalpel Abs + przysiady po 4 dniach dzien przerwy i wtedy hulahopowanie w ten dzień i 4 takie serie czyli dwa tygodnie mniej więcej. A potem zamieniam sklapel na killera i znów 4 serie po 4 dni i liczbę przysiadów zaczynam od 100 i zwiększam co 10 za każdym razem. nie wiem czy jasno to napisałam
Edytowane przez bokeh Czas edycji: 2013-10-29 o 11:26 |
|
|
|
|
#488 |
|
Wtajemniczenie
|
gdzie jest hje i illusion?
dziękuję za wszystkie komentarze w k. jesteście Kochane Julas zasnął i miałam iść prasować, a ja co... wlazłam sobie na wizaż....
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Wstała, od razu inne dziecko
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze do biedry po Dady muszę iść bo dwie ostatnie pieluszki mi zostały
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Ill chyba w pracy ma młyn. Fajny masz av
|
|
|
|
|
#493 |
|
Wtajemniczenie
|
coraz bardziej Amelka do Ciebie podobna a grzywka jej w oczka leci jak u Julki ![]() śliczna! a tu Julas
|
|
#494 |
|
Zadomowienie
|
rany julek alesmy pzezyli histeria wracajac z parku
Normalnie mam dosc
|
|
|
|
#495 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego drugiego to jest taki blog: położna-blog online czy coś takiego i właśnie ostatni wpis jest o kp i bardzo fajnie napisane. Nadrabiam nadrabiam i napisac nie mam czasu co u nas bo caly czas ktoś mnie odrywa albo przez plecy zagląda. U nas dzisiaj trochę lepiej z pobudką: o 1mleko, o 4:15 dałam herbatkę no i pobudka już na dobre o 5:30, ale qupa była więc to chyba powód był. Ale wieczorem ciężko było ją przetrzymać do 19. Co do tych legginsów może któraś by mi kupiła i wysłała ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Ale słodziak z niej
|
|
#497 | ||
|
Zadomowienie
|
pstryczku
sanki swietne, sama wezme dla Niuni tylko ta wysyłka 30zł to chyba trochę duzo peikna ![]() słodziaczek ![]() Cytat:
siada w wozku i w foteliku i na rekach z pozycji pollezacej Cytat:
i oby noce byly juz spokokjnecudeńko małe jak fajnie stoi sobie ![]() DZiewczyny CZYM ROZNI SIE ROMER OD BRUTAX ROMER BO SZUKAM NA ALLEGRO GDZIE NAJTANIEJ i nie kumam |
||
|
|
|
#498 | |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
ALE...nie będe za dużo się rozpisywać, jak moje dziecko będzie tak spało jak np. dzisiaj to ja będę najszczęśliwszą osobą, sporo nam brakuje do przespanych nocek, ale jest SUPER, jedna pobudka rozpłakana i tu pomogło mleczko i tatuś odłożył dziecko do łóżeczka ( łóżeczko stoi bez boku przy naszym łóżku ) i potem nie za bardzo kojarzę jak czy ja wstałam, czy dziecko przepełzło w każdym razie obudziliśmy się jak co dzień z małym spiącym w poprzek pomiędzy nami. WYSPANI ![]() Meneq brawa za ząbki
|
|
|
|
|
#499 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#500 |
|
Zadomowienie
|
acha LAdy jeszcze jednen pomysł, który od kilku dni u nas przynosi efekty, zredukowaliśmy małemu liczę i czas drzemek. To moje pstro o ile nie było w wózku na spacerze to i tak sie czasem wybudzało, an spacerze to i 3h mogł sobie pospać, ale w weekend tak esperymentalnie spróbowaliśmy, że jak się zacznei przebudzać to nie kołyszemy i w sobotę były 2 drzemki po 30-40 min, i to bylo zdecydowanie za mało, więc zrobił sobie 3 drzemkę też jakies 30 minutek, w niedziele 2 x po godzince i wczoraj to samo, z tymże 2 drzemka to zazwyczaj na spacerze z nianka i ja jej przekazałam, żeby go deliktanie wybudzała po tej godzince. Nie wiem czy to to, czy po porostu mój syn dorasta, ale serio nocki ostatnie jak ta lala
pewnie nie powinnam tego pisać, bo przechwale i wrócimy do naszej okrutnej normy, ale chciałam sie podzielić czego próbujemy,
|
|
|
|
#501 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pisz jak Wam życie idzie i zostań z nami Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
napisz mi tylko jakie chcesz (rozmiar i ewentualny kolor )Cytat:
![]() Cytat:
Bokeh mnie zawsze rozwala jak Ty piszesz tżbokeh U mnie nie, ale właściwie spotykam się tylko z rodzicami i najbliższymi przyjaciółkami, a oni mnie zawsze wspierają w kp. Dziewczyny mam nowa miłość z Biedronki - takie malutkie ciasteczka w czekoladzie
|
||||||||
|
|
|
#502 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
uwielbiam je
|
|
|
#503 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Tak podczytuje i podczytuje i się nie mogę zebrać, ale teraz póki Blanka się chwila czymś zajęła (papierek po czekoladzie, która właśnie zjadłam ) to się odzywam. Mało mnie tu ostatnio. :/Deli 6 ![]() Fewciu dziewczyny wszystko już napisały, nie martw się nic bo to na pewno nic groźnego. Masz dobrego pediatrę co dmucha na zimne po prostu. Bokeh gratuluje motywacji! Oby tak zostało jak najdłużej. meneq brawa za zęby ! ![]() Lady współczuje nocek. oby lekarz coś na to poradził ![]() Blogerko absolutnie nie jesteś ta zła co to niczego nie pozwala.Bardzo dobrze, że reagujesz. To Ty jesteś mamą Boryska i wiesz co dla niego najlepsze. Ale rozumiem , u mnie w rodzinie podobnie wszyscy mówią że ja przesadzam i że nic się nie stanie jak przez chwile coś tam zrobią i wtedy czlowiek głupieje . Moja dziewczyna kończy dziś 9 miesięcy ! jest już taka dorosła chlip chlip ![]() Mam pytanie do dziewczyn, które mają tatuaż: czy decyzja o nim zapadła spontanicznie czy długo się zastanawiałyście nim zrobiłyście? Żałujecie czy cieszycie się nadal? uff, pisałam posta jakąś godzine
|
|
|
|
#504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam nie żałuję i ciesze się nadal w kwietniu minęły 4 lata od kiedy go mam. Planuje następny ale tżbokeh (szklanko ) się nie zgadza ;(I raczej planowałam go tzn robiłam w marcu a może w styczniu postanowiłam że zrobię. Chciałam na stope więc musiałam czekać aż będę mogła ubierać odsłonięte buty Tzn ogólnie od gimnazjum chciałam ale jednak musiałam trochę dojrzeć do dezycji no i wiadomo musiałam czekać minimum na 18stkę.
|
|
#505 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytalas o sadzanie. Ja tez myslalam, ze absolutnie nie wolno. Ale ostatnio rehabilitant stwierdzil, ze to rzeczywiscie prawda, ale w przypadku naszych dzieci (8 miesiecy i wyzej) jest juz inaczej, bo ich kregoslupki nie sa juz tak delikatne jak w przypadku dzieciaczkow 2-3 miesiecznych. Pozwolil nam sadzac Kube w okreslonej pozycji (na kolanach, tak, by jego plecki scisle przylegaly do brzucha osoby, ktora go sadza; jednoczesnie trzeba kontrolowac by plecy pozostawaly proste). Nie mozemy sadzac Kubusia np na podlodze/lozku bez jakiegokolwiek wsparcia - chodzi wlasnie o to, by nie lecial do przodu. Cytat:
U nas tesciowa jest rzeznikiem ![]() Kurde, ile mozna zrobic w domu nie wchodzac rano na wizaz ![]() ![]()
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2013-10-29 o 13:15 |
||
|
|
|
#506 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dla BlaneczkiJa tatuaż robiłam mając 17 lat i teraz żałuję, bo jest beznadziejny Jakby mogła cofnąć czas to bym poczekała i wybrała inny wzorek
|
||
|
|
|
#507 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm t.delikatnie podpytuje, TZ cos tam kiedys przebąkiwał, ale jakiegos wiekszego tematu nie bylo.
Mnie tez ![]() ![]()
|
|
|
|
#509 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby to była przyczyna gorszych nocek ![]() Cytat:
moja mama mówiła, że kiedyś żółtko dodawano do kaszki i gotowało się to żółtko razem z kaszką, myślę, że można by było w ten sam sposób do zupki dawać. Cytat:
![]() ja ostatnio przez przypadek poznałam nowy wymiar rozkoszy z Biedronki, Bonitki takie prostokąty w czekoladzie z wymalowanymi stateczkami na tej czekoladzie, nie powiem, ile zjadłam jak byłam u mamusi, ale podpowiem, szło w paczkach nie sztukach ![]() coraz gorzej się czuję, boję się, że zarażę Kubusia ale on nie uznaje mojej maseczki na twarz ![]() i coraz bardziej martwię się Jego jedzeniem :/ dzisiaj 90 ml ledwo w niego wepchnęłam, potem zjadł 3 łyżeczki zupki i dwa chrupki kukurydziane :/ |
|||
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama przebąkuje, że "po roku trzeba odstawiać" "później będzie trudno odstawić, będzie cię za bluzkę szarpać, za duża na kp" itp itd.
Przebąkuje też, że mało je, że powinna więcej, żebym jej może kaszki dawała (daję), ale dodaje przy tym "przecież musi troszkę cukru". Ona wszystko życzliwie, nie narzuca, raczej rady z pracy przynosi, ale niektóre są takie trochę nie bardzo. Jak np z tym cukrem i kaszkami, wychodzi jakby miały być lepsze niż moje kp. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.

z brzuszka się podniesie i usiądzie, bawi się. jak stoi i się przewraca i Ją asekuruje, żeby na pupe spadła to też jak zostawie tak to siedzi. ale np z pleców się nie podniesie, dźwiga się ale nie usiądzie. ale zostawiona w pozycji siedzacej nie sklada się już jak scyzoryk jak kiedyś.
zasnęła po 8, w nocy pobudka na smoczek tylko
u nas teraz dopiero się w miarę unormowało, są w nocy pobudki jak coś się przyśni, ale już w normie, kilka nocy w miesiącu takich że się obudzi. A powiedz, jak mały w dzień śpi? czujnie? 

bo ciągle jestem sama w domu więc opowiadam Blance co robię.
za dwie górne jedynki!!!

Normalnie mam dosc
22.05.2008
14.08.2011