Offtopowa walka o zdrowe i piękne włosy cz. XXVII - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-29, 20:02   #1111
Scarrabeo
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowa walka o zdrowe i piękne włosy cz. XXVII

Że się wtrącę..

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
Podejrzewam, że tak będzie - akurat on jest strasznym bałaganiarzem, jego mama robi za niego wszystko i wątpię, by sam z siebie cokolwiek zrobił .. Nie zamierzam być 'wszystkim w jednym' i być kurą domową, na szczęście jego rodzice pracują razem, ale i tak ma utrwalony schemat, że to kobieta jest od sprzątania i gotowania, i obawiam się, że kłótnie będą głównie o to, bo nie dam się usidlić w domu z dziećmi.
Mamusia zawsze jest najważniejszą kobietą w życiu mężczyzny i tego nie zmienisz. Jak bardzo by facet za babą nie szalał, tak koniec końców zawsze mamusie wygrywają.
Mojemu ojcu po śmierci dziadka zaczęło odbijać, że najchętniej każdy weekend spędzałby z babcią. Zakupy jej wozi, rachunki płaci, spłuczkę w kiblu naprawi, na każde zawołanie babci jest, a babcia sprytnie to wykorzystuje. I żeby nie było, babcia mieszka w innym województwie, więc argument 'jak najdalej od teściowej' od pewnego czasu też jest dla mnie martwy.
To jest facet, tego nie ogarniesz.

Dostałam dzisiaj włosowego komplementa. Co jak co, ale włosowego kompletnie się nie spodziewałam.

Edit:
Cytat:
Napisane przez edytah10 Pokaż wiadomość
Oj Kobietko, po całości się z Tobą zgadzam... siedzę tak sobie na matematyce, liczę macierze i zastanawiam się, która to może być już lekcja? 5, 6? A nie, figa. Dopiero 2
Masz macierze w liceum? Na podstawie czy rozszerzeniu?

Edytowane przez Scarrabeo
Czas edycji: 2013-10-29 o 20:04
Scarrabeo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:03   #1112
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewuniaa16 Pokaż wiadomość
19 i 20.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dziwna sytuacja.. Co prawda sama nie przepadam za "teściową" przez jej nadopiekuńczość w stosunku co do TŻta ale jak tam jestem to zachowują się w porządku Pogadaj z facetem, tu nie ma z czym zwlekać
Mój tata to już wgl nie wejdzie do pokoju kiedy jest TŻ a drzwi zamknięte albo woła mnie z dołu, często pisze smsa

Cytat:
Napisane przez aleeexandra Pokaż wiadomość
U mnie tylko studenci pierwszego roku mają dzień rektorski
Jutro idę podciąć końcówki... I farbować włosy
a co to reszta gorsza? dziwne czyli bym się nie załapała u Ciebie
Ja idę 8.11 i sama nie wiem czy cieniować końce czy nie

Edytowane przez izaa29
Czas edycji: 2013-10-29 o 20:06
izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:17   #1113
aleeexandra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
a co to reszta gorsza? dziwne czyli bym się nie załapała u Ciebie
Ja idę 8.11 i sama nie wiem czy cieniować końce czy nie
Reszta ma od 12 dopiero. Nie wiem dlaczego
Ja próbuję określić jaki mniej więcej chcę odcień. Chcę zostać przy brązie, ale już sama nie wiem czy ciemniejszy czy jaśniejszy
aleeexandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:18   #1114
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
Reszta ma od 12 dopiero. Nie wiem dlaczego
Ja próbuję określić jaki mniej więcej chcę odcień. Chcę zostać przy brązie, ale już sama nie wiem czy ciemniejszy czy jaśniejszy
Dziwne
A farbujesz się u fryzjerki czy sama w domu?
izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:26   #1115
Inkus97
Rozeznanie

Matko najświętsza, Kobiety nie straszcie tymi mamami TŻ aż tak bardzo, proszę Mamy mojego prawie TŻ jeszcze nie znam i nie śpieszy mi się do tego aby ją poznać, ale doszły mnie słuchy od przyjaciółki, że jest w porządku kobieta. Mimo wszystko, będę odwlekać moment poznania jej jak najdalej

W czwartek wychodzę z M. i znajomymi do clubu pobawić się trochę. Planuję walnąć sobie loczki bo na co dzień mam dosyć swoich prostych kłaków, a i lekka zmiana wyjdzie mi na dobre. ( no chyba, że włosy nie będą ze mną współpracować i oklapną to w d.pie z nimi ). Nawiązując do sedna, loczki mam zamiar robić lokówką bo do etapu kręcenia prostownicą jeszcze nie doszłam. Zauważyłam, że nie dość, że moje włosy nie lubią zmian ( zawsze gdy je polokuję to po chwili się prostują, a do tego mam straszny puch po rozczesaniu ) to jeszcze się buntują i każdy pojedynczy włos żyje własnym życiem. Polecacie jakieś sposoby może na rozwiązanie tegoż problemu?
Inkus97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:33   #1116
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inkus97 Pokaż wiadomość

W czwartek wychodzę z M. i znajomymi do clubu pobawić się trochę. Planuję walnąć sobie loczki bo na co dzień mam dosyć swoich prostych kłaków, a i lekka zmiana wyjdzie mi na dobre. ( no chyba, że włosy nie będą ze mną współpracować i oklapną to w d.pie z nimi ). Nawiązując do sedna, loczki mam zamiar robić lokówką bo do etapu kręcenia prostownicą jeszcze nie doszłam. Zauważyłam, że nie dość, że moje włosy nie lubią zmian ( zawsze gdy je polokuję to po chwili się prostują, a do tego mam straszny puch po rozczesaniu ) to jeszcze się buntują i każdy pojedynczy włos żyje własnym życiem. Polecacie jakieś sposoby może na rozwiązanie tegoż problemu?
Po co rozczesujesz loki?

Jak długie masz włosy?
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:35   #1117
Morfinkka
Przyczajenie

Melduję się jako nowy członek

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

W czwartek wychodzę z M. i znajomymi do clubu pobawić się trochę. Planuję walnąć sobie loczki bo na co dzień mam dosyć swoich prostych kłaków, a i lekka zmiana wyjdzie mi na dobre. ( no chyba, że włosy nie będą ze mną współpracować i oklapną to w d.pie z nimi ). Nawiązując do sedna, loczki mam zamiar robić lokówką bo do etapu kręcenia prostownicą jeszcze nie doszłam. Zauważyłam, że nie dość, że moje włosy nie lubią zmian ( zawsze gdy je polokuję to po chwili się prostują, a do tego mam straszny puch po rozczesaniu ) to jeszcze się buntują i każdy pojedynczy włos żyje własnym życiem. Polecacie jakieś sposoby może na rozwiązanie tegoż problemu? [/QUOTE]

Ponoć na wałkach dłużej wytrzymają
Walczę z nerwami
Morfinkka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-29, 20:36   #1118
versatille
Zakorzenienie

Cytat:
Jutro idę podciąć końcówki... I farbować włosy

Ja polecam jaśniejszy kolorek
Cytat:
U mnie wszystkie fryzury kończą się kucykiem

Gdy schudniesz będziesz fajnie wyglądać w ubraniu,
gdy ćwiczysz - świetnie wyglądasz we wszystkim, zwłaszcza nago!
versatille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:53   #1119
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Miałyście może kiedyś któryś z szamponów Kallosa?

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość
Że się wtrącę..

Mamusia zawsze jest najważniejszą kobietą w życiu mężczyzny i tego nie zmienisz. Jak bardzo by facet za babą nie szalał, tak koniec końców zawsze mamusie wygrywają.
Mojemu ojcu po śmierci dziadka zaczęło odbijać, że najchętniej każdy weekend spędzałby z babcią. Zakupy jej wozi, rachunki płaci, spłuczkę w kiblu naprawi, na każde zawołanie babci jest, a babcia sprytnie to wykorzystuje. I żeby nie było, babcia mieszka w innym województwie, więc argument 'jak najdalej od teściowej' od pewnego czasu też jest dla mnie martwy.
To jest facet, tego nie ogarniesz.

Dostałam dzisiaj włosowego komplementa. Co jak co, ale włosowego kompletnie się nie spodziewałam.

Edit:

Masz macierze w liceum? Na podstawie czy rozszerzeniu?
Na rozszerzeniu, 2 klasa, przy okazji układów równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi

Edytowane przez edytah10
Czas edycji: 2013-10-29 o 20:58
edytah10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 20:59   #1120
Amalia1989
Rozeznanie

Nie mam siły. Próbuję wydobyć skręt z moich włosów,ale nie umiem. Pianka nic nie dała. Wyszły mi dredy. Ostatnio próbowałam jeszcze piankę+ lakier i wyszedł makaron.

Sprawdziłam na Allegro cenę odzywki DeBa. Kosztuje tam 17 zł. , a w Biedronce tylko 6 zł.
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:09   #1121
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

zaszalałam przez Was lakierowo: Golden Rose Carnival 08 i GR matte 05

do tego mam też gwiazdki milkyway
Stary 2013-10-29, 21:22   #1122
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Na rozszerzeniu, 2 klasa, przy okazji układów równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi
pozdrawiam koleżankę z rozszerzenia
Stary 2013-10-29, 21:28   #1123
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amalia1989 Pokaż wiadomość
Chemii w kosmetykach się nie boję. Ale wolę np. zioła od suplementów czy niektórych leków, bo są tańsze, mniej szkodliwe (tymianek na trądzik, zamiast antybiotyku, oszczędzi mi wątrobę) i lepiej działają. W dodatku czytałam,że kiedyś nowotwory rzadko występowały, a obecnie ich przyczyną jest nadmiar chemii, której kiedyś nie było. A nowotwory u coraz młodszych osób skądś się muszą brać? Mam nadzieję,ze nie podniosłam Ci ciśnienia.
Wiesz, mnie takie rzeczy naprawdę pyrkają i powiewają, gdy siedzę jak wczoraj 10h w oparach pirydyny

Wiesz skąd? Przestała się sprawdzać selekcja i dobór naturalny. Słabsze osobniki przeżywają ze względu na rozwój medycyny (sama jestem słabszym osobnikiem jakby co ). Mutacje się przenoszą.

P.S. w XIV-XVIII wieku notorycznie bielono twarz pastą ołowiową, a nowotworów tyle nie było. Słabsze ludzkie osobniki po prostu szybko umierały...
Cytat:
Napisane przez Amalia1989 Pokaż wiadomość
Sprawdziłam na Allegro cenę odzywki DeBa. Kosztuje tam 17 zł. , a w Biedronce tylko 6 zł.
Odżywki i produkty tworzone dla Biedronki często są chrzczone

Jestem przy randkowej nadziei...

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Hm, miałam to na podstawie
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:29   #1124
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
pozdrawiam koleżankę z rozszerzenia
Witam, witam szanowną Kuleżankę
Co ja robię na 7 lekcjach matematyki w tygodniu?

Nie zdążyłam kupić tej Deby
Stary 2013-10-29, 21:36   #1125
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Witam, witam szanowną Kuleżankę
Co ja robię na 7 lekcjach matematyki w tygodniu?
Ja mam 6, ale jestem rok wyżej, więc jeszcze stara podstawa
Stary 2013-10-29, 21:46   #1126
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
Ja mam 6, ale jestem rok wyżej, więc jeszcze stara podstawa

Słuchy mnie dochodzą, że w 3 klasie będę miała osiem no nie powiem, cieszy mnie to barz
Zastanawiam się nad zdawaniem matury z matematyki rozszerzonej, doszłam do wniosku, że ta nasza nowa pseudo-matura to będzie chyba jeszcze bardziej zaniżać poziom
Stary 2013-10-29, 21:49   #1127
aleeexandra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
Dziwne
A farbujesz się u fryzjerki czy sama w domu?
U fryzjerki. Boję się sama. Z resztą, fryzjerki też się boję

Cytat:
Napisane przez versatille Pokaż wiadomość

Ja polecam jaśniejszy kolorek
Dlaczego mnie to nie dziwi?

Podsuńcie mi jakiś ładny brąz
aleeexandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 21:51   #1128
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Hm, miałam to na podstawie
To ja się pytam- gdzie ja byłam, że tego w liceum na podstawie nie miałam? No gdzie?
Za to dzisiaj miałam 4 godziny wykładu o macierzach, który to wykład sprawił, iż mój mózg ómarł i nie powstał nawet po dwóch kawach z automatu, amen.

Cytat:
P.S. w XIV-XVIII wieku notorycznie bielono twarz pastą ołowiową, a nowotworów tyle nie było. Słabsze ludzkie osobniki po prostu szybko umierały...
So tru. Wszystkim się podoba ten biały imidż, peruki i czarne pieprzyki tu i ówdzie, a mało kto wie, że pieprzyki były naklejane lub malowane, bo im syfy okrutne na ryjach od blejwajsu wyłaziły. Piękne czasy.
Stary 2013-10-29, 22:08   #1129
edytah10
Wtajemniczenie

GG do edytah10

Cytat:
To ja się pytam- gdzie ja byłam, że tego w liceum na podstawie nie miałam? No gdzie?
Za to dzisiaj miałam 4 godziny wykładu o macierzach, który to wykład sprawił, iż mój mózg ómarł i nie powstał nawet po dwóch kawach z automatu, amen.

So tru. Wszystkim się podoba ten biały imidż, peruki i czarne pieprzyki tu i ówdzie, a mało kto wie, że pieprzyki były naklejane lub malowane, bo im syfy okrutne na ryjach od blejwajsu wyłaziły. Piękne czasy.
No tego to ja nie wiedziałam
W długi weekend mam zamiar zagrzebać się w antycznym Rzymie, więc może też coś w ten deseń wyciułam
Stary 2013-10-29, 22:19   #1130
M4rt3czk4_92
Zakorzenienie

hej

kupiłam dziś szampon seboradinu do wypadających i przerzedzających się włosów nie mogłam nigdzie lotionu znaleźć ale to dobrze, bo mam jeszcze radical, jantar i kozieradkę ;P
jutro od rana jest u mnie TŻ, zrobiłam nam na obiad zupę gulaszowa i pierogi z kapustą i grzybami, siedziałam 3h w kuchni nad tym

Ewa na prawdę bardzo nieciekawa sytuacja, ale nie będę powtarzać wypowiedzi dziewczyn bo podzielam ich zdanie. Oby się wszystko Wam ułożyło po Twojej myśli.
M4rt3czk4_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 22:28   #1131
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Matko najświętsza, Kobiety nie straszcie tymi mamami TŻ aż tak bardzo, proszę Mamy mojego prawie TŻ jeszcze nie znam i nie śpieszy mi się do tego aby ją poznać, ale doszły mnie słuchy od przyjaciółki, że jest w porządku kobieta. Mimo wszystko, będę odwlekać moment poznania jej jak najdalej

spoko, mama mojego TŻ akurat jest super, szczaw mi zawsze w słoikach przesyła bo wie, że lubię no i jak TŻ narozrabia to zawsze po mojej stronie jest więc nie musisz trafić źle

próbowałaś nie rozczesywać loków po myciu?

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 22:36   #1132
M4rt3czk4_92
Zakorzenienie

Mama TŻ też jest zawsze po mojej stronie i obiad zawsze mi dają nie biorąc pod uwagę nawet tego, że w domu już jadłam :P
M4rt3czk4_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-29, 22:41   #1133
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
W długi weekend mam zamiar zagrzebać się w antycznym Rzymie, więc może też coś w ten deseń wyciułam
Bo tego na historii się nie dowiesz, tak jak nie dowiesz się nigdy dlaczego pekińczyki i papillony były tak popularne na królewskich dworach, wśród pięknych młodych dam. Nikt Ci tego w szkole nie powie. Nikt.
Stary 2013-10-30, 05:46   #1134
usmiechnieteoczy
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiesz skąd? Przestała się sprawdzać selekcja i dobór naturalny. Słabsze osobniki przeżywają ze względu na rozwój medycyny (sama jestem słabszym osobnikiem jakby co ). Mutacje się przenoszą.
prawda, prawda, bardzo prawda

Blog!
Uśmiech nie boli!
usmiechnieteoczy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 06:13   #1135
Inkus97
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SoBitterSoSweet Pokaż wiadomość
Po co rozczesujesz loki?

Jak długie masz włosy?

Przeczesuje grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami bo inaczej włosy są strasznie ulizane u nasady Nie wiem czym jest to spowodowane i nawet nie próbuję się dowiadywać bo moich włosów nikt nie jest w stanie rozszyfrować

Włosy mam do zapięcia od stanika. Postaram się jutro o fotkę jak je polokuję.

Zjadłam śniadanie i siedzę sobie z aloesowym Mr's Potters na włosach. Nie pamiętam działania tej odżywki na moje włosy więc troszkę obawiam się tego co będzie gdy wysuszę włosy. Mam nadzieję, że nie przyklap totalny.

Edytowane przez Inkus97
Czas edycji: 2013-10-30 o 06:16
Inkus97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 07:25   #1136
halbtrocken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do halbtrocken

Hej,
mam dużo roboty i mało czasu, chociaż w miarę nadążam Was czytać.
A moje kłaczyska jak na złość coraz krócej świeże. Wy tu z odżywkami na głowie siedzicie, a ja wczoraj stwierdziłam, że walić to, bo nie zdążę umyć i tak, wybrałam sen zamiast mycia i postanowiłam dzisiaj przechodzić w brudnych. A co! Kto bogatemu zabroni? Troszkę mnie poratowała mąka ziemniaczana, ale szału nie ma.

Kaś, ja się znowu włosowo-chemicznie muszę do Ciebie uśmiechnąć. Jeśli masz chwilę i wiesz to podziel się ze mną proszę wiedzą na temat:
Przy jakim pH łuski włosa będą się elegancko podnosić, ale nie stanie się włosom krzywda?

"Jeśli chodzi o porządek, to zawsze mam czystą w pokoju."
halbtrocken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 07:27   #1137
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Witam z rozszerzenia histerycznego Łączę się z Tobą . Mam historię z największym postrachem szkoły, wczoraj postawił 15 kap z odpowiedzi Przed każdą historią jest panika, przed sprawdzianem na dwa tygodnie przed wszyscy dostają biegunek Masakra..

Cytat:
Bo tego na historii się nie dowiesz, tak jak nie dowiesz się nigdy dlaczego pekińczyki i papillony były tak popularne na królewskich dworach, wśród pięknych młodych dam. Nikt Ci tego w szkole nie powie. Nikt.
delightful_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-30, 08:12   #1138
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Cytat:
Przeczesuje grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami bo inaczej włosy są strasznie ulizane u nasady Nie wiem czym jest to spowodowane i nawet nie próbuję się dowiadywać bo moich włosów nikt nie jest w stanie rozszyfrować

Włosy mam do zapięcia od stanika. Postaram się jutro o fotkę jak je polokuję.
A próbowałaś kręcić włosy kokiem skarpetowym? Myślę, że mogłoby się to u ciebie sprawdzić, bo po pierwsze jak zrobisz go wysoko to nie będzie przyklapu a po drugie jak prześpisz w nim całą noc to może będzie trwalszy

Nie mogę spać, chyba już na tym L4 nadspałam, bo jak zawsze śpię długo tak dzisiaj obudziłam się o 7 i koniec
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 08:24   #1139
201704240919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez delightful_ Pokaż wiadomość
Witam z rozszerzenia histerycznego Łączę się z Tobą . Mam historię z największym postrachem szkoły, wczoraj postawił 15 kap z odpowiedzi Przed każdą historią jest panika, przed sprawdzianem na dwa tygodnie przed wszyscy dostają biegunek Masakra..

Ja miałam historię na rozszerzeniu, żeby napisać sprawdzian na 4-5 musiałam uczyć się od samego początku. Nauczycielka dużo wymagała, ale paradoksalnie zbyt dużo wiedzy nie przekazywała. Uczyła dobrze, ale gdybym nie interesowała się historia w życiu nie dostalabym nawet 4
A z tą selekcją naturalną całkowitą prawda, kiedyś nie było aż tyle chorób, bo nikt nie podejmował się leczenia, tylko dokonywał selekcji, tak jak robią to zwierzęta.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201704240919 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 08:25   #1140
miranda122
Zakorzenienie

Hej Kochane. Wstałam wcześniej by umyć włosy, znowu mi tyle wypadło ;( Wgl takie dziwne są, końcówki suche, rozdwajają się.. Nie wiem o co chodzi

A poza tym jest mi smutno i nie chce mi się iść do szkoły

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości