|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |
|
dryfuję słowami
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Mam pytanie, który Enfamil podajecie dzieciom?
U nas to już są 24h/dobe kolki. Miłosz w ogóle by nie spał gdybysmy nie zabrali go do siebie, a i tak cały czas chodził dźwięk, a to odkurzacza, a to deszczu, a mały ciągle się budził i stękał. Do tego są luźniejsze stolce. Tydzień temu pojawił się zielony, Dicoflor nie pomógł. Ciągle luźne. Wczoraj znów zielonkawy ze i już z kawałkami śluzu. I kolejny niby żółty, ale jeszcze luźniejszy. Wczoraj dostał od pediatry puszkę Hipp Comfort Combiotic, wypił 2 porcje, ale wcale nie jest lepiej. Pręży się, napina, stęka. A paranoja kupować takie mleko (niby łagodzi wzdęcia i zaparcia + obniżona zawartość laktozy), bo w DOZ droższe niż Nutramigen 1 bez recepty. Myślę, że kwestia mleka, tylko nie wiem czy tego konkretnego Hippa, czy też laktozy. Martwi mnie to, że on już właściwienie daje znać, że jest głodny. Wcześniej dopominał się co 2,5-4h, a teraz sama muszę pamiętać żeby mu dać. Jak śpi w nocy, to nawet sie nie budzi. Jak już je, to stęka, podkurcza nogi ![]() Na buzi ma wysypke od ponad tygodnia, ale niby trądzik niemowlęcy. I zaczęła się wysuszać ciemieniucha. Nie wiem czy zbieg okoliczności czy jednak laktoza. Cytat:
Dziecko koleżanki musiało aż w szpitalu wylądować żeby w końcu dostała to durne zaswiadczenie. Dermatolog się wypiął, bo zman skórnych akurat nie miała. A i tak alergolog wypisać nie chciała, bo oczywiście ona nie może stwierdzić alergii na 100%. Dopiero jak ona powiedziała babie żeby w takim razie na swoją odwiedzialność dała zaśw, że jej dziecko jest zdrowe to migiem dała skierowanie do gastroenterologa. A tam lekarz dał zaśw i mała dostała Nutramigen refundowany do 18m-cy. Po ukończeniu 17 m-cy zaczęła pić na próbę normalne mm i okazało się, że alergia minęła. ---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Albo jak dostała wysypę, to nawet dermatolog może stwierdzić AZS. Tylko chyba zaśw od dermatologa nie daje refundacji na mm.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-10-30 o 08:08 |
|
|
|
|
#1082 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki
![]() Nie mam jak pisać, bo od niedzieli mamy z Olą jazdę bez trzymanki. Płacze prawie non stop i to tak przeraźliwie, że nawet noszenie na rękach nie pomaga za bardzo. A najbardziej płacze po jedzeniu. Mieliśmy 2 zielone kupy, ale teraz są już normalne, tylko częściej. Nie wiem o co chodzi. Na buzi ma wysypkę, ale się nie nasila. Na czole jeden suchy placek, ale też tylko jeden i się nie pogarsza. Za tydzień w środę mamy szczepienie, to chyba wymogę na lekarzu receptę na nutramigen albo bebilon pepti na próbę, bo już nie daję rady Masakra słuchać płączu dziecka i widzieć jak się męczy i nie umieć pomócWczoraj byłam u endokrynologa. moja niedoczynność tarczycy przeszła chwilowo w nadczynność i muszę zmniejszyć czasowo dawkę leku. A poza tym dostałam receptę na lek na zatrzymanie laktacji. Młoda od niedzieli w ogóle nie chce jeść z cyca, jak ją przystawiam, to wyje jeszcze głośniej, pręzy się i odpycha. Trochę ściągam,a le jak jestem z nią sama, to nie bardzo mam jak, więc chyba za długo nie pociągnę. No i byliśmy wczoraj u ortopedy i bioderka ma nieprawidłowe. Mamy ćwiczenia na 5 tygodni i potem do kontroli. Lekarz powiedział, że jak się nie poprawi to trzeba będzie założyć szynę. Nawet nie chcę wiedzieć co to jest... Także ćwiczymy... A z pozytywów, to w weekend zamierzam się wybrać też na jakieś zakupy ubraniowe, ja i tylko ja Dla relaksu, ale też dlatego, że spodnie sprzed ciąży na mnie za małe jedak jeszcze, mimo że zostało mi 3 kg do zrzucenia, ale od 3 tygodni waga stoi.Jeszcze wam chciałam powiedzieć, że zazdroszczę tym, które mają mamy i teściowe w tym samym mieście. My jesteśmy już tak padnięci i zdesperowani, że rozważamy wyjazd do teśiów na weekend 11 lisytopada, chociaż nie wiem, czy Ola nie jest za mała na taką podróż. To by było 3h jazdy. Jak myślicie? Sorki, że tak tylko o sobie. Doczytałam, ale nie pamiętam, gdzie się miałam odnieść. Inwersja - bierzesz jeszcze ten bromergon? Odciągałaś mleko przy hamowaniu laktacji, czy tylko same tabletki brałaś>
|
#1083 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
rusałko jesteś Cytat:
![]() Asiek84, jo_asiek, rusałka_1 super opisy porodow brydzia, rubinko bojatoja |
||||||
|
|
|
#1084 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
na początku tylko musiałam ten biust masakrować, bo pomimo brania bromergonu jeszcze przez 3-4 dni miałam zastoje. więc trzeba było je targać, w kapuste i bandaże owijać. dopiero jakoś nastepnego dnia wieczorem po tym jak zaczelam brac lek, to mogla odciągnać tyle żeby ulge poczuć. ale jak zastoj zniknął to juz nie odciągała. jedynie to sprawdzalam czy dalej jest mleko. ono z reszta dalej bedzie naplywac, ale z czasem cycki sfalczeją i mleko zmieni kolor na żółty. a i jesli chodzi o objawy uboczne, to po odstawieniu okazalo sie,ze zniknelo nadmierne napiecie miesniowe/pobudzenie miesni. wszystkie miesnie mi sie telepaly, rece,nogi chodzily jakbym byla w delirce. masakra ;/ łykalam magnez,nie pomagał. odstawilam bromergon i jak reka odjal.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-10-30 o 08:46 |
|
|
|
|
#1085 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
makrala niunia cudna ![]() paulinka Twoja mała ma niezły fryz ![]() Cytat:
Natalce odstawiliśmy jak miała ok. roczek i później bezproblemowo przeszliśmy na zwykły Bebilon. Wszystkie zupki/ deserki/owoce jadła bezproblemowo/bez bóli brzuszka. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas bida Wpierw się pochorowała Natalka a teraz Ewa ma katar jak stąd do Warszawy Wczoraj byliśmy z Nią u pediatry na osłuchaniu i Bogu dziękować płuca i oskrzela czyste. Dostała kolejne medykamenty na katar -teraz z każdym mleczkiem coś Jej muszę podawać a z lekami na anemię ma tego sporo 1 i 1/2 saszetki Actiferolu(żelazo) ,5kropli cebionumulti, 1 tab. kwasu foliowego(5mg) ,1/2 tab. wit. B6-na anemię i na katar -3ml Calcium, 2x5kropli cebionu, do noska Euphorbium no i kapsułkę wit. D3...Wszystkie szczepienia mamy odroczone aż do podwyższenia poziomu hemoglobiny (Ewa dwa tygodnie temu miała 9,8 a szczepi się od 10). Kontrola morfologiczna za dwa tygodnie i wierzę,że Hgb podskoczyło
|
||||||
|
|
|
#1086 |
|
Zakorzenienie
|
hejo
pobudka o 2 i o 5 moje dziecko coraz dużej śpi po kąpaniu ale z kolei dziś znowu zaliczyłam kłótnię z tż dziewczyny poradźcie... chciałabym wprowadzić swojej Ani dietę.. bardziej zieloną, bogatą w błonnik. Tylko jak cholercia przekonać ją do zmiany upodobań? pół ciąży leżałam, a w tym czasie tż ją rozpuścil słodyczami, teraz bidula męczy się z kupkami. Soków nie pije, bo jest przyzwyczajona tylko do wody, za to cukier je kilogramami znacie jakieś potrawy dla takich 2latków? i czy powinnam trzymać ją przy stole tak długo aż zje, czy odpuścić? nie mam pomysłu na wychowanie swojego dziecia
|
|
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1088 |
|
Zakorzenienie
|
hej
ja na chwile zaraz ide na miasto ale deszcz pada;/zobaczcie jaka opaske zamowilam na chrzciny http://allegro.pl/show_item.php?item=3637997782
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
ja
sprobuj karmic w otulaczku, albo wez pieluche i zwin w nia Pole w rakietemnie to ratowalo przez pierwsze tygodnie teraz juz mlody nie walczy z piersia ale pocatkowo to nie walka tyljo przeszkadaja raczki nad ktorymi dziecko nie na kntroli a nawet jak jest jeszcze jakis powod to pomagalo ![]() Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#1091 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tż Asiu z doświadczenia wiem,że nie zmusisz malucha do zjedzenia nielubianej potrawy. Ja swego czasu próbowałam- były zachęty/ba pojawiły się nawet obietnice zakupu fajnej zabawki ,było i trzymanie przy stole dopóki nie zje ale czasami trwało to i 2h a zdarzyło się,że mi od razu zwróciła na talerz to co zjadła także odpuściłam i wprowadziłam reguły dopiero po 4 roku życia ---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
Współczuję problemów brzuszkowych. Pozostaje nam tylko czekać aż układ pokarmowy dojrzeje. Bebilon Pepti jest dostępny w Rossmannie normalnie bez recepty |
||
|
|
|
#1092 |
|
dryfuję słowami
|
papalinka, jak ja pokazalam zdjecie kupki Milosza tydzien temu to stwierdzila, ze jeszcze nie jest taka zła. fajnie, to mam czekać aż gorsza bedzie?
teraz zjadl 3 porcje tego Hipp Comfort Combiotic i niby spi, wczoraj od raka przeciez lamęt był. W nocy też nie spał spokojnie. Cały czas sie budził, stękał. A w czoraj od rana niby zasypiał mi na rekach + smoczek, bo bez niego to w ogóle nie ma mowy, odlozylam do łożeczka, 5 min i czarna rozpacz ![]() a czasem to i na rękach ciężko go uspokoić aaa, dupa, nie śpi, leży, wieci się. choć tyle, że nie płacze jak wczoraj. ten normalny Hipp ma 52g laktozy za 100, a ten Comfort 20,3g. Poczekam na kupke i na to jak dalej będzie z brzuszkiem. Nam wczoraj powiedzieli,ze oni nie mogą wypisac recepty na te mleka, ze to tylko specjalista. I że dopiero wtedy jak juz na prawde są traficzne kupy. I że oni nie zaczynają od razu od takich typowych mlek na alergię. Super, tylko u każdego dziecka moze byc inne nasilenie alergii i mogą być różne objawy (niekoniecznie wszystkie na raz) i na te większe objawy bywa, ze trzeba długo czekać, a co za tym idzie dziecko dłużej się męczy. Jak będzie mu lepiej po tym mleku, to tylko potwierdzi alergię. A jak pisalam, bez sensu kupowac takie mleko, które jest droższe niż podstawowy Nutramigen bez refundacji! Jeszcze mi polożna przy ważeniu pierniczy, że te mleka to przecież nie takie drogie, że teraz też płacę. Tjaa, ale koszt wychodzi ponad połowę taniej.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-10-30 o 09:00 |
|
|
|
#1093 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie życzę oczywiście. Po co odciagasz pokarm, skoro chcesz zatrzymać laktację? Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
pomocyyyy czy ta czapka bedzie dobra na 2 miesieczne dzieco bo chce zamowic a nie wiem ;/
http://allegro.pl/czapka-i-buciki-ch...646400849.html
|
#1095 |
|
Zakorzenienie
|
Diorisha - nie wiedziałam, że można bez recepty,a wsumie mleko teraz kupuję w rossmanie i nie zauważyłam tego pepti. Chyba poczekam jeszcze do przyszłej środy, bo idziemy wtedy i tak do pediatry przed szczepieniem, to pogadam. Nie chcę tak na własną rękę ciągle zmieniać mleka. Zresztą nie mam pewności, że to pomoże, ale chyba warto spróbować, bo my już naprawdę nie wiemy, co robić. Kciuki za Ewcię, żeby wyzdrowiała i żeby można było szczepić. Ale tych leków faktycznie jej musisz mnóstwo podawać...
Inwersja - dlatego ja mam receptę nas parlodel, a nie bromergon. Pisałam Ci kiedyś, że po bromergonie miałąm straszne jazdy, a parlodel brałam i nie było wcale skutków ubocznych, mimo że to niby ta sama substancja. Tyle że byłam senna przez kilka dni, potem minęło. W pon idę do gina to jeszcze pogadam, jak to z tym zatrzymaniem jest, ale już raczej jestem zdecydowana Misia - ale z Ciebie lachon ![]() Matal - a Edzik miał skazę czy nietolerancję laktozy, że miałąś takie przeboje z nim? Miał wysypkę skórną czy tylko objawy brzuszkowe?
|
|
#1096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak lubi makaron to duzo rzeczy mozna ukryc w sosach, lasagne itp a co do jedzenia to zasada ktora zawsze sie sprawdza (przepraszam ale mam tylko podrecznikowa i obserwacyjna wiedze) to niechce niech nie je dziecko z glodu nie umrze a jak zglodnieje to zje to co podasz najlepeij podawac to samo do skutku lub jak zawsze na kolacje jest nalesnik to z uporem.podawac na kolacje nalesnika o wlasnie dzieci kochaja nalesniki wiec tutaj mozesz przemycic warzywa i nawet jakas make pelnoziarnista czy cos Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#1097 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- dobra odszczekuje, jednak stęka i popłakuje ![]() ziewa, ale nie spi
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-10-30 o 09:05 |
|
|
|
|
#1098 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A przy okazji Bartuś skończył właśnie 6 tyg. |
|
|
|
|
#1099 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Była u nas położna, to powiedziała, że może być skaza, ale żeby potwierdzić, to muszą się jeszcze nasilić objawy skórne Cytat:
|
|
#1100 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
katarzyna gratulujemy Bartusiowi 6 tyg. |
||
|
|
|
#1101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w ogóle to moje dziecko do niedzieli je 2 razy więcej niż wcześniej, nawet więcej mm niż jest na puszce zalecane. Nie wiem, czy tak może? Czy się nie przeje? Próbowałam jej podać mniej, to był ryk. A w ogóle nie wiem, c zemu nagle tak zaczęła jeść znienacka
|
|
#1102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Inwersja ale ile kosztuje ten Hipp o którym piszesz i jaką gramaturę ma puszka ? |
|
|
|
|
#1103 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny która się orientuje czy mogę smarować szyję i bark maścią rozgrzewającą. Albo czymkolwiek bo zwariuję z bólu.
|
|
|
|
#1104 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no ale on jest mega wiercipięta Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ja enfamil 1 z lipil, ale jak macie kolki to chyba jest jakiś specjalny a masz butle antykolkowe?Cytat:
Cytat:
za bioderka, oby szyna nie była potrzebna ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1105 |
|
Wtajemniczenie
|
dzien dobry
dzis wstałam jak nowonarodzona coć w nocy jeszce ciezko mi było wstawac do sebastianka....ale twarda babka jestem ![]() na dodatek adi jest cory bardzo brzydko mi kaszle i do przedszkola nie codzi wie dodatkowo urwanie głowy seba dzielnie znisół szczepienie tylko adi ciagle na niego kaszle bo zapomina zasłonić buźke mam nadzieje że nic go nie dopanie
|
|
|
|
#1106 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia a ja się nie zgadzam z tym, żeby dziecku dawać jedzenie, którego nie lubi do skutku
Ty byś jadła nielubianą potrawę? bo ja nie
|
#1107 | |||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
przeciez to zwykla alergia, tak samo jak u dorosłych, tak jak u dzieci mogą byc różne objawy i o różnym nasileniu. a jakos nie wierze, ze jak dziecko butelkowe ma rzadkie, zielone czy tam zielonkawe (nieistotne jest natężenie, sam fakt, że juz nie jest taka jak byc powinna) kupki i ze śluzem + kolka 24h na dobę, to tak może być. no raczej, to wina mleka, a konkretnie tego co w nim jest. srają sie, bo potem trzeba sie tlumaczyc przed NFZtem. Cytat:
---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
ale czuje, ze to moze byc alergia, bo przeciez kupki gorsze z kosmosu sie nie wzięły. nie rozumiem, ze oni czekają na wszystkie objawy. dziecko musi chyba juz byc na skraju wyczerpania zeby jednak stwierdzili AZS, albo choc napisali, ze jest w tym kierunku diagnoza.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dowiem się dopóki nie spróbuję
Zresztą ona w domu też jakoś super nie zasypia
|
#1109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1110 |
|
Zakorzenienie
|
Wcale nie każde. Mój mąż ma 2 siostrzeńców i dla nich każdy owoc i warzywo jest be, mimo że szwagierka się stara jakoś przemycać
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.

- śnięta byłam, a bez mleka nie umiem 

masakra, musze sie ogarnac do 11 stycznia bo swiadkowa bede na slubie przyjaciolki, wiec nie moge byc kaszalotem

jak długo była na tym mleku? i czy później były jakieś problemy z jedzeniem, specjalna dieta???
ja na chwile zaraz ide na miasto ale deszcz pada;/