|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
"Dzieci jak się rodzą są: czasami umorusane krwią, mazią płodową (jest koloru białego), albo nieskazitelnie czyste jakby wyszły z kąpieli
Są też takie które oddały smółkę w trakcie rodzenia się i nie pachną zbyt przyjemnie. Ich ciałka bywają różowe, blade, czerwone bądź fioletowe. Niektóre płaczą od startu, inne zakwilą po kilkunastu sekundach. Zaś rodzice niektórzy jeszcze dobrze nie obejrzą maluszka już tulą, mówią, że jest najpiękniejsze, najwspanialsze. Czasami mówią “czekaliśmy na ciebie”, “już jesteś, będzie dobrze” itd. Bywa, że mamy chcą, żeby maluszek został wytarty ubrany i dopiero podany. Bywają sytuacje kiedy maluszek się rodzi i nikt się nie cieszy… Bywa, że mama chce zostawić dziecko do adopcji, wtedy nie wita się z nim. Sytuacji jest cała gama. Bywają też niespodzianki związane z płcią Spodziewamy się narodzin dziewczynki, a tu tadam! Rodzi się CHŁOPAK! Na którego w domu czeka różowy pokoik ;-)Oczywiście takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko, ale zdarzają się. Poniżej są niesamowite, wzruszające zdjęcia z przywitania się rodziców z maluszkiem" - http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...-z-maluszkiem/
|
#1712 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
fotelik też miał znaleźć, ale oczywiście skończyło się na tym, że sama znalazłam, a on już tylko poczytał na ten temat i zgodził się z moim wyborem. Tak samo było z wózkiem. Z drugiej strony ja siedzę już od dawna w domu, on pracuje i jednak mam o wiele więcej czasu na czytanie i szukanie rzeczy do wyprawki. Cytat:
http://www.skapiec.pl/site/cat/336/c...95_komentarze/ Jest ok. Kupowaliśmy chyba na allegro, więc cena była całkiem znośna ![]() Cytat:
Cytat:
Z kosmetyków kupiłam płyn do kąpieli, balsam nawilżający (nie wiem czy będę stosować, w razie czego sama zużyję ), krem do buzi ochronny, sudocrem (małe opakowanie), linomag, bepanthen (chyba sama go zużyję przed porodem Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1713 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1714 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1715 |
|
Wtajemniczenie
|
A teraz coś do pooglądania:
1. http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...odzin-dziecka/ - najlepsze zdjęcia z narodzin 1a. Zdjęcie nr.6 - kosmos! -> http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...rakcie-porodu/ 2. blog narodziny: http://keilajunephotography.blogspot...eys-birth.html 3. http://blog.zapytajpolozna.pl/polog-...ienia-piersia/ - Zdjęcia z karmienia piersią 4. I na koniec kontrowersyjne zdjęcia macierzyństwa (hmmm): http://blog.zapytajpolozna.pl/macier...projekt-ciaza/ "Zgodnie z talmudyczną legendą dziecko, przychodząc na świat, pamięta swoje poprzednie życie, ale anioł, który towarzyszy narodzinom, nakazuje mu zachować tę wiedzę w tajemnicy. Kładzie palec na ustach niemowlęcia, aby mogło o wszystkim zapomnieć. Anielski dotyk poprzedza pierwszy krzyk dziecka i pozostawia ślad – niewielkie wgłębienie pomiędzy górną wargą a nosem…”
|
#1716 |
|
Rozeznanie
|
Mój mąż oczywiście z zapałem nie śledzi Allegro pod względem rzeczy wyprawkowych, ale w sklepach stacjonarnych wszystko wybieramy razem i on bardzo sie w to angażuje. Nawet w wybieranie ubranek
![]() W ogóle w Łodzi w manufakturze otworzył sie salon Alles i dziś zakupiłam tam dwa biustonosze do karmienia. Okazało sie, ze miseczkę mam większa o 2 rozmiary niż przed ciąża... Sklep ma bardzo szeroka rozmiarówke wiec nie ma problemów z niestandardowymi obwodami. Staniki i koszulki wyglądają na żywo cudnie, na dodatek dostałam tez prezent w postaci świecy zapachowej do masażu, pisma dla mam i bon na 50 zł. Sam salon jest ślicznie urządzony, a kupione produkty pakowane są w torbę, która z powodzeniem można wykorzystać np na zakupy. Ja na pewno jeszcze tam wrócę po kolejny stanik i koszulkę do karmienia. Polecam wszystkim dziewczynom z Łodzi i okolic. Co do wózków Bebetto, to o ile bardzo mi sie podobały wizualnie w internecie, to na żywo już mniej. Materiał wydawał sie sztywny i szorstki, zapięcia w spacerówce wyglądały mało solidnie. Mnie te wózki nie przekonały. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1717 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spojrzałam na all- eeeeeeeeeeeee trochę że tak powiem drogie http://allegro.pl/listing/listing.php?string=venta+lw44 ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
może ja jestem jakaś dziwna i nieczuła ale niektóre zdjęcia są dla mnie obrzydliwe.... ja wiem że to natura i tak jest ale mnie to obrzydza. Zdjęcie noworodka z pępowiną jak na sznurku brrr Może z własnym dzieckiem jest inaczej (i pewnie jest) ale tak oglądać inne to nic fajnego. No i ja nie wyobrażam sobie cykania fotek w tym momencie
|
|
|
#1718 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoje dziecko pewnie odbiera sie inaczej, ale takie zdjecia obcych osob jakos mnie nie przekonuja. No i nigdy bym nie chciala byc uwieczniona w takim momencie.... |
|
|
|
|
#1719 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1720 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
, by Twoja córeczka szybko wróciła do zdrowia! I do domu! ![]() Cytat:
Nawet jeśli coś zbroili to przynajmniej konsekwentnie po sobie i swoich gościach sprząta
|
||||
|
|
|
#1721 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Szczególnie te gdzie dzieci wychodzą z łona matki, lub gdzie matki rodzą w wodzie, albo te na których krzyczą...jak to widzę, to sobie myślę, że nigdy nie chcę już być w ciąży i rodzić. I jeszcze jedno, bardzo przepraszam za to co napiszę, nie chcę nikogo urazić, ale zdjecie na którym matka karmi dwoje dzieci - jedno malutkie i drugie większe, skojarzyło mi się z "dojną krową"
|
||
|
|
|
#1722 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj kupiłam używaną kołyskę. Jest całkiem spora, myślę, że maluch spokojnie przez kilka m-cy będzie mógł w niej spać.
Po woli zaznajamiam kota z nowymi meblami i akcesoriami, żeby potem nie wskakiwał do kołyski z dzieckiem. Powłazi trochę i mu się znudzi. |
|
|
|
#1723 | |
|
Zakorzenienie
|
mam wyniki krwi i nie wiem czy panikowac- mam mało limfocytów, norma jest 20-45 a ja mam 13 i za dużo leukocytów ale tylko trochę- norma jest do 10 a ja mam prawie 12
![]() ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
może lepiej Ty tego kota wyjmuj żeby wiedział że nie wolno- co? Chyba że z takiego typu że jak się opatrzy to się nudzi i potem olewa Nie wiem jaki Twój kociak jest ale ja moją właśnie tak chcę uczyć aby nie wchodziła bo jak popuszczę to żadnej świętości nie będzie- wszędzie wlezie kołyska świetna- ile dałas?
|
|
|
#1724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włożyłam go specjalnie, żeby pospał, wydaje mi się, że na 99% mu się znudzi. Teraz wydaje mi się, że boi się sam wyjść, bo normalnie to budzi się i stoi przy misce, a teraz przebudził się i nic Do wózka wskakiwać nie chciał. Na moje krzesło na kółkach (przy biurku) też boi się wskoczyć. Tylko na okap mi dzisiaj wskoczył (a waży prawie 6 kg!) i go wykrzywił , bo mucha do środka okapu wleciała i bzyczała. Ochrzan dostał, ale instynkt łowcy był silniejszy od niego ![]() Dzięki |
|
|
|
|
#1725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cały czas trzymamkciuki za Dorotke i Dominika !!!!!! Iwantyou tu jedna szczepionka kosztuje ok 1500€,nie wiem,ile ich potrzeba. |
|
|
|
|
#1726 |
|
Zakorzenienie
|
Magnusia norma leukocytow w ciazy jest do 15.
Frakcje białych krwinek zawsze mam wahniętę (a w ciazy to juz w ogole) i nikt na to nie zwraca uwagi
|
#1727 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Dobry wieczor!!
mialam w planie nadrobic Was juz w poludnie, ale... zasnelam!! bylam w pracy i w przerwie polozylam sie w fotelu i mi sie przysnelo ![]() tak wiec nadrobilam dopiero teraz ![]() POLECAM!!! ja juz sobie nie wyobrazam spanie bez rogala!! nawet jak na 2 dni wyjezdzam to go biore ze soba. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
apteki i czesto sklepy sa czynne od 8do 12 i od 15 do 19, w sobo y tylko rano, a w niedziele wszystko jest zamkniete!!!!Cytat:
co do wozka, to po prostu sie uparlam, ze chce ten i zaden inny i Tz wiedzial, ze nie ma sensu dyskutowac na ten temat. A jesli chodzi o samochod, to powiedzialam, ze ten mi sie podoba i bym go chciala, no i jest!! i jeszcze na dokladke ja jezdze tym nowym, duzym co kupilismy rok temu, a Tz smiga starym malenstwem (mowi, ze woli, zebym ta ja miala bezpieczniejszy samochod i ze jemu jest wszystko jedno czym jezdzi). Tak wiec z mojego meza zaden maniak samochodowy
tp: 01/06/2015 Edytowane przez Soleil_Rouge Czas edycji: 2013-10-30 o 20:54 |
||||||
|
|
|
#1728 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Magnusia trwasz jeszcze w fochu? |
||
|
|
|
#1729 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1730 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[położna] - Wszystko dobrze? [ja] - Jak na razie dobrze. [p] - No to jak dobrze, to dobrze. Nie narzekam, do tej pory wszystko rzeczywiście idzie książkowo (odpukać). Mam nadzieję, że jakby się coś działo, to by się nami zajęli. Choć wolę się o tym nie przekonywać osobiście. Cytat:
Nawet mnie pyta, ile mamy kasy na koncie.
|
||
|
|
|
#1731 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żadna siła nie zmusiłaby moją kotę do ruszenia tyłka za muchą w okapie ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
aha- dzięki ekspertko ![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43499712] Magnusia trwasz jeszcze w fochu?[/QUOTE] oczywiście- jestem twarda
|
|
|
#1732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1733 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43496018]
U nas jak mam dobry dzień i dużo do mówienia to jest tak: Justyna: a wiesz kochanie bla bla bla Mąż: mhm Justyna: ale coś tam coś tam Mąż: ... Justyna: Kochanie powiedz chociaż trzy słowa Mąż: Tak masz rację. to u nas większość rozmów tak wygląda że ja gada m gadam gadam a TŻ tylko yhmmm ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1734 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1736 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
Co do różnic w prowadzeniu ciąży między UK, a PL to wydaje mi się, że ma to związek z kasą oczywiście. Z tego co wiem w UK dostaje się od 3 m-ca ciąży jakąś dodatkową kasę (ale oczywiście poprawcie mnie dziewczęta mieszkające w UK, ja to wiem od koleżanki, która mieszka w Londynie i urodziła syna 5 lat temu). Generalnie sporo dostaje się kasy na dziecko. Pewnie dlatego wprowadzony jest tańszy rodzaj badań/prowadzenia ciąży, ale przypuszczam, że gdy coś dzieje się nie tak to szybko następuje interwencja. Ciąża to nie choroba i pewnie nie ma powodu, by tak non stop kontrolować, jeśli wszystko jest w porządku.W PL za to mamy mega ochronę życia poczętego, za to później po porodzie jest już znacznie gorzej Jak w przypadku małego Dominika - nie należy mu się refundacja, bo jest "za mało pokrzywdzony" :/Przypuszczam, że w UK czy innych Zach. krajach wiele kobiet prowadzi także ciąże prywatnie (albo wykupuje spec. ubezp.) i kontroluje ciążę tak jak my w PL (zresztą same też robimy wiele badań za swoją kasę, prywatnie). |
|
|
|
#1737 | |
|
Konto usunięte
|
Hehe ja trwam trzeci dzień ale przy mojej niemowie to nie jest jakiś wyczyn... Ale powiem że przy fochu zawsze udaje mi się zrobić 2x więcej rzeczy niż normalnie - i na zakupy mam czas, i na domowe spa, i ogarnięcie swoich domowych rzeczy. No cuda!
Cytat:
|
|
|
|
|
#1738 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mam mieszane szczególnie odnośnie tych macierzyńskich - z gołymi kobietami i dziećmi ... No ale to jest rodzaj jakiejś tam sztuki - a ta wiadomo, często bywa "dziwna" i niezrozumiała...
|
|
#1739 |
|
Zadomowienie
|
hej
gratuluję wizyt, wyników trzymam kciuki za kolejne ![]() u nas bez zmian, byłam u lekarza w poniedziałek, wszystko w porządku wyniki mi się poprawiły same z siebie, bez leków Jutro zaczynamy SR zobaczymy co z tego będzie
|
|
|
|
#1740 |
|
Zakorzenienie
|
mój mąż zaczął niewinne rozmowę- ha ha ha
rozmowa - o komar -..... - o ☠☠☠**ny -.... moja kota:- miauuuuuuuuuuuuuuuuu ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43499900]Hehe ja trwam trzeci dzień ale przy mojej niemowie to nie jest jakiś wyczyn... Ale powiem że przy fochu zawsze udaje mi się zrobić 2x więcej rzeczy niż normalnie - i na zakupy mam czas, i na domowe spa, i ogarnięcie swoich domowych rzeczy. No cuda! [/QUOTE] u mnie nie gadanie to wyczyn nie lada cięzki dobrze napisane: SWOICH RZECZY- ha ha ha mam to samo.Złożę SWOJE ciuchy, powieszę SWOJE pranie, umyję SWÓJ kubek, zrobię SOBIE kanapkę
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.

Są też takie które oddały smółkę w trakcie rodzenia się i nie pachną zbyt przyjemnie. Ich ciałka bywają różowe, blade, czerwone bądź fioletowe. Niektóre płaczą od startu, inne zakwilą po kilkunastu sekundach. Zaś rodzice niektórzy jeszcze dobrze nie obejrzą maluszka już tulą, mówią, że jest najpiękniejsze, najwspanialsze. Czasami mówią “czekaliśmy na ciebie”, “już jesteś, będzie dobrze” itd. Bywa, że mamy chcą, żeby maluszek został wytarty ubrany i dopiero podany. Bywają sytuacje kiedy maluszek się rodzi i nikt się nie cieszy… Bywa, że mama chce zostawić dziecko do adopcji, wtedy nie wita się z nim. Sytuacji jest cała gama. Bywają też niespodzianki związane z płcią 

on ma jeszcze czas przecież na to :P
fotelik też miał znaleźć, ale oczywiście skończyło się na tym, że sama znalazłam, a on już tylko poczytał na ten temat i zgodził się z moim wyborem. Tak samo było z wózkiem. Z drugiej strony ja siedzę już od dawna w domu, on pracuje i jednak mam o wiele więcej czasu na czytanie i szukanie rzeczy do wyprawki.
sa jakieś z jonizacją i z higrostatem, są takie co mają tylko jedno z tych rzeczy 
brrr
16.06.2012 

, by Twoja córeczka szybko wróciła do zdrowia! I do domu! 

apteki i czesto sklepy sa czynne od 8do 12 i od 15 do 19, w sobo