Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-30, 19:21   #1711
selena85
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

"Dzieci jak się rodzą są: czasami umorusane krwią, mazią płodową (jest koloru białego), albo nieskazitelnie czyste jakby wyszły z kąpieli Są też takie które oddały smółkę w trakcie rodzenia się i nie pachną zbyt przyjemnie. Ich ciałka bywają różowe, blade, czerwone bądź fioletowe. Niektóre płaczą od startu, inne zakwilą po kilkunastu sekundach. Zaś rodzice niektórzy jeszcze dobrze nie obejrzą maluszka już tulą, mówią, że jest najpiękniejsze, najwspanialsze. Czasami mówią “czekaliśmy na ciebie”, “już jesteś, będzie dobrze” itd. Bywa, że mamy chcą, żeby maluszek został wytarty ubrany i dopiero podany. Bywają sytuacje kiedy maluszek się rodzi i nikt się nie cieszy… Bywa, że mama chce zostawić dziecko do adopcji, wtedy nie wita się z nim. Sytuacji jest cała gama. Bywają też niespodzianki związane z płcią Spodziewamy się narodzin dziewczynki, a tu tadam! Rodzi się CHŁOPAK! Na którego w domu czeka różowy pokoik ;-)
Oczywiście takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko, ale zdarzają się.
Poniżej są niesamowite, wzruszające zdjęcia z przywitania się rodziców z maluszkiem" - http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...-z-maluszkiem/
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 19:24   #1712
Nemezis23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
lolita u mnie tak samo . Dostaje wypłatę część przelewam na wspólne konto a reszte kasy wydaje na małego . Zakupy jedzeniowe większe płaci mąż . I Grubsze rzeczy do kupna też płaci mąż ze wspólnego konta a wszytskie drobne rzeczy kupuję ze swojej wypłaty . Jak mi kasy brakuję dzwonie do męża i mi wyciąga z konta . W końcu to nasza wspólna kasa

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ----------

Co do samochodu to ja już drugi miesiąc chodzę za mężem i każe mu kupić opony do samochodu a on mówi , ze za następną wypłatę kupi bo teraz małemu trzeba to i to kupić
My mamy wspólne konto i razem zarządzamy kasą (no może bardziej ja zarządzam). Co do samochodu to mój ciągle siedzi przed kompem i ogląda samochody, szuka jaki teraz kupimy i różnych akcesoriów do niego. On jest maniakiem samochodowym

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
ale przynajmniej coś próbował sam a mi chodzi, że u nas tego nie ma. dział dziecięcy przelatuje tempem maratończyka jakiś czas temu nawet, żeby go zachęcić kazałam wybrać fotelik- taaa jasne on ma jeszcze czas przecież na to :P
zna, nie zna, ja mu nie karzę wybierać bodów czy innych rzeczy gdzie może mieć problem chociażby z materiałem czy rozmiarem. ja chcę tylko trochę uwagi - zawsze lubiłam chwalić się co kupiłam jak gdzie kiedy. a on usilnie stara się ten temat omijać. chociaż- zwracam honor- ostatnio zainteresowała go kwestia pampersów i rozmiarów ale to było po jednej z moich "zwróceń" uwagi
Mój chodzi ze mną na dział dziecięcy, ale jakoś bez entuzjazmu. Wybiera ze mną jedynie już konkretny wzór czy kolor fotelik też miał znaleźć, ale oczywiście skończyło się na tym, że sama znalazłam, a on już tylko poczytał na ten temat i zgodził się z moim wyborem. Tak samo było z wózkiem. Z drugiej strony ja siedzę już od dawna w domu, on pracuje i jednak mam o wiele więcej czasu na czytanie i szukanie rzeczy do wyprawki.

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny z innej beczki- chcę kupić nawilżacz powietrza ale kompletnie nie mam pojęcia jaki sa jakieś z jonizacją i z higrostatem, są takie co mają tylko jedno z tych rzeczy nie miałam pojęcia, że tyle tego jest.
Macie jakieś sprawdzone?
My mamy taki:
http://www.skapiec.pl/site/cat/336/c...95_komentarze/

Jest ok. Kupowaliśmy chyba na allegro, więc cena była całkiem znośna

Cytat:
dziewczyny to ile tych pieluch tetrowych zakupic? bo już nie wiem dziecię będzie korzystało z jednorazówek, więc to kwestia "ściereczkowego" wykorzystania
Zamówiłam 16 tetrowych w dwóch rozmiarach. Do tego 5 flanelowych.

Cytat:
W ogole mam problemy z ilosciami. Ile pieluch na poczatek malutkich i potem, ile husteczek nawilzajacych, ile kosmetykow (tutaj planuje na poczatku minimum - cos delikatnego kropelke do kapieli, puder i cos sudecremowego). I kompletnie nie wiem co i jak. Tyle dobrego, ze jak zbraknie to sklepy i apteki calodobowe sa, a jak zostanie to mozna oddac albo odsprzedac.
Planuję kupić małe opakowanie Pampersów New Born i jedną paczkę Dady z Biedronki, zobaczymy co Małej będzie pasowało. Z chusteczkami podobnie, nie chcę szaleć, bo może się okazać, że będzie miała uczulenie.
Z kosmetyków kupiłam płyn do kąpieli, balsam nawilżający (nie wiem czy będę stosować, w razie czego sama zużyję ), krem do buzi ochronny, sudocrem (małe opakowanie), linomag, bepanthen (chyba sama go zużyję przed porodem )

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Juz wyjaśniam co to za lek. Jego nazwa to Synagis INN palivizumab. Jest to bardzo skuteczna , ale niestety krótko działająca imunoglobulina zapobiegająca zarażeniem wirusem RSV który jest głównym winowajca sezonowych chorób układu oddechowego. Jak wiadomo wlasnie te choroby sa dla wczesniakow ale nie tylko bardzo niebezpieczne ze względu na słabe płuca po urodzeniu czy wady serduszka które tez wczesniaki dotykają. Na świecie podaje sie je dzieciom w okresie od listopada do marca ( wtedy jest najwiecej zachorowań). Dostają je wszystkie wczesniaki oraz dzieci donoszone które miały problemy oddechowe po urodzeniu lub nadal cierpią np na dysplazje oskrzelowo-płucna.
W Polsce lek dostają tylko dzieci urodzone przed 28tc0dni te z diagnozowana dysplazja lub te intubowane przez conajmniej 30 dni. Niestety taki nasz kraj ze dzieci dzieli sie na te chore i bardziej chore.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Czytałam dzisiaj na ten temat. Może spróbujcie napisać do różnych fundacji z prośbą o dofinansowanie, chociażby częściowe.
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 19:32   #1713
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
My mamy wspólne konto i razem zarządzamy kasą (no może bardziej ja zarządzam). Co do samochodu to mój ciągle siedzi przed kompem i ogląda samochody, szuka jaki teraz kupimy i różnych akcesoriów do niego. On jest maniakiem samochodowym

Mój chodzi ze mną na dział dziecięcy, ale jakoś bez entuzjazmu. Wybiera ze mną jedynie już konkretny wzór czy kolor fotelik też miał znaleźć, ale oczywiście skończyło się na tym, że sama znalazłam, a on już tylko poczytał na ten temat i zgodził się z moim wyborem. Tak samo było z wózkiem. Z drugiej strony ja siedzę już od dawna w domu, on pracuje i jednak mam o wiele więcej czasu na czytanie i szukanie rzeczy do wyprawki.

My mamy taki:
http://www.skapiec.pl/site/cat/336/c...95_komentarze/

Jest ok. Kupowaliśmy chyba na allegro, więc cena była całkiem znośna

Zamówiłam 16 tetrowych w dwóch rozmiarach. Do tego 5 flanelowych.

Planuję kupić małe opakowanie Pampersów New Born i jedną paczkę Dady z Biedronki, zobaczymy co Małej będzie pasowało. Z chusteczkami podobnie, nie chcę szaleć, bo może się okazać, że będzie miała uczulenie.
Z kosmetyków kupiłam płyn do kąpieli, balsam nawilżający (nie wiem czy będę stosować, w razie czego sama zużyję ), krem do buzi ochronny, sudocrem (małe opakowanie), linomag, bepanthen (chyba sama go zużyję przed porodem )

Czytałam dzisiaj na ten temat. Może spróbujcie napisać do różnych fundacji z prośbą o dofinansowanie, chociażby częściowe.
Niestety zbliża sie koniec roku. Fundacje maja mało pieniędzy a dzieci chorych bardzo dużo.

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 19:35   #1714
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość

Shiloh
może zwiększyć dawkę Mg? żadnego wcześniejszego rozpakowania ma tutaj nie być, rozumiemy się?

Też nad tym myślę, że może magnez to jest to czego mi potrzeba.
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 19:36   #1715
selena85
Wtajemniczenie

A teraz coś do pooglądania:

1. http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...odzin-dziecka/ - najlepsze zdjęcia z narodzin
1a. Zdjęcie nr.6 - kosmos! -> http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...rakcie-porodu/
2. blog narodziny: http://keilajunephotography.blogspot...eys-birth.html
3. http://blog.zapytajpolozna.pl/polog-...ienia-piersia/ - Zdjęcia z karmienia piersią
4. I na koniec kontrowersyjne zdjęcia macierzyństwa (hmmm): http://blog.zapytajpolozna.pl/macier...projekt-ciaza/

"Zgodnie z talmudyczną legendą dziecko, przychodząc na świat, pamięta swoje poprzednie życie, ale anioł, który towarzyszy narodzinom, nakazuje mu zachować tę wiedzę w tajemnicy. Kładzie palec na ustach niemowlęcia, aby mogło o wszystkim zapomnieć. Anielski dotyk poprzedza pierwszy krzyk dziecka i pozostawia ślad – niewielkie wgłębienie pomiędzy górną wargą a nosem…”
Stary 2013-10-30, 19:39   #1716
sweet_vintage
Rozeznanie

Mój mąż oczywiście z zapałem nie śledzi Allegro pod względem rzeczy wyprawkowych, ale w sklepach stacjonarnych wszystko wybieramy razem i on bardzo sie w to angażuje. Nawet w wybieranie ubranek

W ogóle w Łodzi w manufakturze otworzył sie salon Alles i dziś zakupiłam tam dwa biustonosze do karmienia. Okazało sie, ze miseczkę mam większa o 2 rozmiary niż przed ciąża... Sklep ma bardzo szeroka rozmiarówke wiec nie ma problemów z niestandardowymi obwodami. Staniki i koszulki wyglądają na żywo cudnie, na dodatek dostałam tez prezent w postaci świecy zapachowej do masażu, pisma dla mam i bon na 50 zł. Sam salon jest ślicznie urządzony, a kupione produkty pakowane są w torbę, która z powodzeniem można wykorzystać np na zakupy. Ja na pewno jeszcze tam wrócę po kolejny stanik i koszulkę do karmienia. Polecam wszystkim dziewczynom z Łodzi i okolic.

Co do wózków Bebetto, to o ile bardzo mi sie podobały wizualnie w internecie, to na żywo już mniej. Materiał wydawał sie sztywny i szorstki, zapięcia w spacerówce wyglądały mało solidnie. Mnie te wózki nie przekonały.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 19:56   #1717
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
ja mam nawilżacz firmy venta lw44- nawilża i oczyszcza powietrze i jest prosty w budowie. Kupowałam go w de, ale widziałam też w media. Jak dla mnie jest super, szczególnie w sezonie grzewczym.

spojrzałam na all- eeeeeeeeeeeee trochę że tak powiem drogie
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=venta+lw44

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
A teraz coś do pooglądania:

1. http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...odzin-dziecka/ - najlepsze zdjęcia z narodzin
1a. Zdjęcie nr.6 - kosmos! -> http://blog.zapytajpolozna.pl/porod/...rakcie-porodu/
2. blog narodziny: http://keilajunephotography.blogspot...eys-birth.html
3. http://blog.zapytajpolozna.pl/polog-...ienia-piersia/ - Zdjęcia z karmienia piersią
4. I na koniec kontrowersyjne zdjęcia macierzyństwa (hmmm): http://blog.zapytajpolozna.pl/macier...projekt-ciaza/

może ja jestem jakaś dziwna i nieczuła ale niektóre zdjęcia są dla mnie obrzydliwe.... ja wiem że to natura i tak jest ale mnie to obrzydza. Zdjęcie noworodka z pępowiną jak na sznurku brrr
Może z własnym dzieckiem jest inaczej (i pewnie jest) ale tak oglądać inne to nic fajnego.
No i ja nie wyobrażam sobie cykania fotek w tym momencie
Stary 2013-10-30, 20:10   #1718
Le La
Zadomowienie

Cytat:
może ja jestem jakaś dziwna i nieczuła ale niektóre zdjęcia są dla mnie obrzydliwe.... ja wiem że to natura i tak jest ale mnie to obrzydza. Zdjęcie noworodka z pępowiną jak na sznurku brrr
Może z własnym dzieckiem jest inaczej (i pewnie jest) ale tak oglądać inne to nic fajnego.
Eeeee myslalam, ze tylko ja mam takie odczucia
Swoje dziecko pewnie odbiera sie inaczej, ale takie zdjecia obcych osob jakos mnie nie przekonuja.
No i nigdy bym nie chciala byc uwieczniona w takim momencie....
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 20:13   #1719
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:

a kurs swoją drogą by się przydał. teraz jak teraz. ale sytuacja później- pilnie potrzebujesz np bodów, leży dziecko z gołą pupą, nie za bardzo możesz odejść. a stoi taki tatuś koło szafy i pół godziny myśli co Ty chciałaś i jak to wygląda
Dzisiaj w SR położna zrobiła tatusiom taki test Pokazywała element garderoby i kazała nazywać. Mój zgadł śpiochy
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 20:31   #1720
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Co do wyprawki właśnie się Em ma śmiała , że na wątku teraz dziewczyny szaleją z wyprawką zapewne i ma rację .
Pisała też , że mąż zmotywował się do remontu a reszte zakupów wyprawkowych zleciła mamie i siostrze . Ale pisała , że nie dużo jej zostało do kupna .
Dobrze, że mama i siostra mogą jej pomóc w zakupach wyprawkowych

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
jaki proszek dla dzieci polecacie ?? czy może lepiej płyn ?? czy jeszcze coś innego ??
Też się nad tym zastanawiam. Ja znam 2: Lovela i Jelp. Loveli używam sama do brania swojej bielizny, bo inne proszki są dla mnie zbyt chemiczne. Pewnie będę używać któregoś z tych.

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
Moja Niunia już po zabiegu, narkozę zniosła nieźle, ale jest mocno obolała i na razie śpi. Tata czuwa, ale zaraz do nich jadę znowu. Trochę mi ulżyło, ale muszę przyznać, że ten stres mnie zmęczył bardzo!
Kciuki , by Twoja córeczka szybko wróciła do zdrowia! I do domu!

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, sorry, za nie odzywanie się, od soboty szykowanie 18tki było (domkami!)
Wszystko się udalo, noc w hotelu też nie najgorsza, bardzo wypasione śniadanko w cenie, po przyjściu dom stoi, wręcz lśni, syn jeszcze na szmacie tańczył
No proszę, jak fajnie wychowany chłopak Nawet jeśli coś zbroili to przynajmniej konsekwentnie po sobie i swoich gościach sprząta A to wg mnie bardzo cenne
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 20:33   #1721
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
spojrzałam na all- eeeeeeeeeeeee trochę że tak powiem drogie
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=venta+lw44

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Eeeee myslalam, ze tylko ja mam takie odczucia
Swoje dziecko pewnie odbiera sie inaczej, ale takie zdjecia obcych osob jakos mnie nie przekonuja.
No i nigdy bym nie chciala byc uwieczniona w takim momencie....
dziękuję Wam, że to napisałyście bo już myślałam, że jestem jakaś nieczuła, wyrodna i w ogóle. We mnie te zdjecia żadnych emocji nie wzbudzają pozytywnych, poza niechęcią

Szczególnie te gdzie dzieci wychodzą z łona matki, lub gdzie matki rodzą w wodzie, albo te na których krzyczą...jak to widzę, to sobie myślę, że nigdy nie chcę już być w ciąży i rodzić.
I jeszcze jedno, bardzo przepraszam za to co napiszę, nie chcę nikogo urazić, ale zdjecie na którym matka karmi dwoje dzieci - jedno malutkie i drugie większe, skojarzyło mi się z "dojną krową"
Stary 2013-10-30, 20:35   #1722
milka-pilka
Zakorzenienie

Dzisiaj kupiłam używaną kołyskę. Jest całkiem spora, myślę, że maluch spokojnie przez kilka m-cy będzie mógł w niej spać.
Po woli zaznajamiam kota z nowymi meblami i akcesoriami, żeby potem nie wskakiwał do kołyski z dzieckiem. Powłazi trochę i mu się znudzi.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4282.jpg (49,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4287.jpg (41,3 KB, 37 załadowań)
Stary 2013-10-30, 20:39   #1723
magnusia
Zakorzenienie

mam wyniki krwi i nie wiem czy panikowac- mam mało limfocytów, norma jest 20-45 a ja mam 13 i za dużo leukocytów ale tylko trochę- norma jest do 10 a ja mam prawie 12

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Cytat:
Napisane przez milka-pilka Pokaż wiadomość
Dzisiaj kupiłam używaną kołyskę. Jest całkiem spora, myślę, że maluch spokojnie przez kilka m-cy będzie mógł w niej spać.
Po woli zaznajamiam kota z nowymi meblami i akcesoriami, żeby potem nie wskakiwał do kołyski z dzieckiem. Powłazi trochę i mu się znudzi.

może lepiej Ty tego kota wyjmuj żeby wiedział że nie wolno- co? Chyba że z takiego typu że jak się opatrzy to się nudzi i potem olewa
Nie wiem jaki Twój kociak jest ale ja moją właśnie tak chcę uczyć aby nie wchodziła bo jak popuszczę to żadnej świętości nie będzie- wszędzie wlezie

kołyska świetna- ile dałas?
Stary 2013-10-30, 20:48   #1724
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
może lepiej Ty tego kota wyjmuj żeby wiedział że nie wolno- co? Chyba że z takiego typu że jak się opatrzy to się nudzi i potem olewa
Nie wiem jaki Twój kociak jest ale ja moją właśnie tak chcę uczyć aby nie wchodziła bo jak popuszczę to żadnej świętości nie będzie- wszędzie wlezie

kołyska świetna- ile dałas?
Mój kot jest z takich bojaźliwych. Sam tam nie wskoczył. Myślę, że bardziej zachęcił go ten żółty koc, na którym pozwalam mu czasem leżeć.
Włożyłam go specjalnie, żeby pospał, wydaje mi się, że na 99% mu się znudzi. Teraz wydaje mi się, że boi się sam wyjść, bo normalnie to budzi się i stoi przy misce, a teraz przebudził się i nic
Do wózka wskakiwać nie chciał. Na moje krzesło na kółkach (przy biurku) też boi się wskoczyć. Tylko na okap mi dzisiaj wskoczył (a waży prawie 6 kg!) i go wykrzywił , bo mucha do środka okapu wleciała i bzyczała. Ochrzan dostał, ale instynkt łowcy był silniejszy od niego

Dzięki Za kołyskę zapłaciłam 200 zł. Nowa kosztuje ok. 350 zł + przesyłka. Znalazłam na tabilca.pl z odbiorem w Wawie. Sporo rzeczy tam można wyszukać Polecam
Stary 2013-10-30, 20:48   #1725
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Ja nie pozwoliłabym wybierać czegokolwiek mężowi, on się na tym nie zna i nawet nie próbuję sobie wyobrazić jak by się to skończyło
Zresztą on jest szczęśliwy ze ja wiem co mam kupić, no wózek wybieraliśmy razem
Czasami z czymś wyskoczy ale nie zawsze to jest praktyczne i delikatnie staram się mu wytłumaczyć ze to się nie przyda, kiedyś w sklepie uparł się na ocieplane spodnie a były tylko w rozmiarze 74, gdzie nasza Lenka miałaby je ubrać latem
Poprosiłam go żeby wybrał nianie elektr to poszukał i pokazał mi taką za 1500 zł z kamerą i WiFi no bo przecież on mógłby wtedy z iphone obserwować co robi mała wszystko pod swoje gadżety
Chyba taniej byłoby kupić używanego laptopa i podglądać dziecko przez skype

Cały czas trzymamkciuki za Dorotke i Dominika !!!!!!

Iwantyou tu jedna szczepionka kosztuje ok 1500€,nie wiem,ile ich potrzeba.
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 20:49   #1726
perfuzja
Zakorzenienie

Magnusia norma leukocytow w ciazy jest do 15.
Frakcje białych krwinek zawsze mam wahniętę (a w ciazy to juz w ogole) i nikt na to nie zwraca uwagi
Stary 2013-10-30, 20:50   #1727
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Dobry wieczor!!
mialam w planie nadrobic Was juz w poludnie, ale... zasnelam!! bylam w pracy i w przerwie polozylam sie w fotelu i mi sie przysnelo
tak wiec nadrobilam dopiero teraz

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
Po nieprzespanej nocy też sie zastanawiam nad rogalem.
POLECAM!!! ja juz sobie nie wyobrazam spanie bez rogala!! nawet jak na 2 dni wyjezdzam to go biore ze soba.

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Hehhhh faceci
Wiecie mój to w ogóle się nie orientuje co ja mam kupione, czasami mu pokazuje ale tak jakby się tym nie interesował, czasami gadam i gadam do niego, produkuję się, staram dokładnie wytłumaczyć a on na końcu " ale o co chodzi"
Moj wie co mamy z tych "duzych" rzeczy (wozek, lozeczko, przewijak, wanienka...) a z tych mniejszych, to ja sama nie wiem - robilam ostatnio zamowienia na allegro i prawie wszystko juz doszlo do moich rodzicow w Polsce, a ja je dostane dpiero w grudniu... poza tym w polowie listopada mamy rodzinne spotkanie u Tz i wszyscy juz nam powiedzieli ze nam dadza pelno roznych rzeczy, wiec za ostateczne zakupy zabierzemy sie po powrocie z tego spotkania...

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
pomysł z dniem narodzin (parzysty, nieparzysty) i decyzją losu o imieniu mi przypadł do gustu zaproponuje tżowi, zobaczymy co powie ;P i tak jak wypadnie nie po jego myśli, to pewnie będzie mi mówił, że zrobiłam to specjalnie LOL (on też woli Hubcia)
mi tam sie bardziej podoba Bruno. Ale w sumie to ja kiepski doradca jestem - dla swojego dziecka nie potrafie wybrac a co dopiero dla kogos innego

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie - wyoglądała mnie, wymacała, mierzyła bicie serca. Na szczęście macica się nie obniża.

Ale mały jest ułożony dość nisko główką do dołu, więc albo się jeszcze przekręci do góry albo tak już zostanie, a wtedy wiadomo, że poród może być wcześniejszy.

8 kg na plusie, krew ok, mocz ok, ale jestem lekko odwodniona więc dużo pić, ...coś czuję, że chyba się wypakuję wcześniej jeśli do tego czasu nie trafie na porodówkę, to za 3 tyg mam być znów na wizycie.
wiesz, moja jest glowka w dol i bardzo nisko juz od jakis 2 miesiecy. bardzo szybko sie przekrecila i tak juz zostala... tez mi wroza przedwczesny porod, ale poki co siedzi w brzuchu i mam nadzieje ze tak zostanie jeszcze ok 6 tygodni... choc do konca ciazy zostalo mi 10!!

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
No to jestem po wizycie. Coraz gorzej widac tą naszą Fasolke bo już taki duży chłopczyk że ogladamy tylko po kawałku. Ale nasze małe szczęście ma już 1350g (28 tydz 1 dz). Szyjka trzyma, przepływy w normie, główka już ustawiona na dole, tylko buziaka nie pokazał bo sie odwrócił w strone kręgosłupa.
super - gratuluje ciesze sie ze wszystko jest dobrze

Cytat:

W ogole mam problemy z ilosciami. Ile pieluch na poczatek malutkich i potem, ile husteczek nawilzajacych, ile kosmetykow (tutaj planuje na poczatku minimum - cos delikatnego kropelke do kapieli, puder i cos sudecremowego). I kompletnie nie wiem co i jak. Tyle dobrego, ze jak zbraknie to sklepy i apteki calodobowe sa, a jak zostanie to mozna oddac albo odsprzedac.
no nie wszedzie apteki i czesto sklepy sa czynne od 8do 12 i od 15 do 19, w soboy tylko rano, a w niedziele wszystko jest zamkniete!!!!

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
hehe... tak mi jakos dziwnie, bo wiele z Was pisze o tym, ze Wasi faceci ogladaj samochody zamiast wozkow i wybieraja nowy samochod... u nas to ja wybieram jaki wozek i jaki samocho kupujemy co do wozka, to po prostu sie uparlam, ze chce ten i zaden inny i Tz wiedzial, ze nie ma sensu dyskutowac na ten temat. A jesli chodzi o samochod, to powiedzialam, ze ten mi sie podoba i bym go chciala, no i jest!! i jeszcze na dokladke ja jezdze tym nowym, duzym co kupilismy rok temu, a Tz smiga starym malenstwem (mowi, ze woli, zebym ta ja miala bezpieczniejszy samochod i ze jemu jest wszystko jedno czym jezdzi). Tak wiec z mojego meza zaden maniak samochodowy

Edytowane przez Soleil_Rouge
Czas edycji: 2013-10-30 o 20:54
Soleil_Rouge jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 20:51   #1728
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Dzisiaj w SR położna zrobiła tatusiom taki test Pokazywała element garderoby i kazała nazywać. Mój zgadł śpiochy
Bardzo fajny test

Cytat:
Kołyska jest przepiękna

Magnusia trwasz jeszcze w fochu?
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 20:51   #1729
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
śliczna kołyska
Stary 2013-10-30, 20:52   #1730
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Brytyjska służba zdrowia i ich podejście do ciąż jest baaardzo "lajtowe" :/
Tak tu jest. Moje wizyty można podsumować tak:
[położna] - Wszystko dobrze?
[ja] - Jak na razie dobrze.
[p] - No to jak dobrze, to dobrze.
Nie narzekam, do tej pory wszystko rzeczywiście idzie książkowo (odpukać). Mam nadzieję, że jakby się coś działo, to by się nami zajęli. Choć wolę się o tym nie przekonywać osobiście.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja nie mam teraz swoich pieniędzy,bo nie pracuję.
Ale u nas od zawsze było,że nie ma moje,twoje,jest nasze. Ja trzymam męża karty i z nich wszystko płacę,planuję zakupy,co do jedzenia,co dzieciakom kupić. A on dostaje tylko kieszonkowe
U nas jest tak samo, to ja pamiętam o rachunkach. Mąż długo nawet PINu do swojej karty nie pamiętał, choć ostatnio był zmuszony zrobić sam zakupy, to sobie przypomniał. Nawet mnie pyta, ile mamy kasy na koncie.
Stary 2013-10-30, 20:57   #1731
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Mój kot jest z takich bojaźliwych. Sam tam nie wskoczył. Myślę, że bardziej zachęcił go ten żółty koc, na którym pozwalam mu czasem leżeć.
Włożyłam go specjalnie, żeby pospał, wydaje mi się, że na 99% mu się znudzi. Teraz wydaje mi się, że boi się sam wyjść, bo normalnie to budzi się i stoi przy misce, a teraz przebudził się i nic
Do wózka wskakiwać nie chciał. Na moje krzesło na kółkach (przy biurku) też boi się wskoczyć. Tylko na okap mi dzisiaj wskoczył (a waży prawie 6 kg!) i go wykrzywił , bo mucha do środka okapu wleciała i bzyczała. Ochrzan dostał, ale instynkt łowcy był silniejszy od niego

żadna siła nie zmusiłaby moją kotę do ruszenia tyłka za muchą w okapie jak cos lata to jest zainteresowanie typu- "zobacz, mucha i lata ale nei chce mi się ruszyć. Możesz przynieść"

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Magnusia norma leukocytow w ciazy jest do 15.
Frakcje białych krwinek zawsze mam wahniętę (a w ciazy to juz w ogole) i nikt na to nie zwraca uwagi

aha- dzięki ekspertko

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43499712]

Magnusia trwasz jeszcze w fochu?[/QUOTE]

oczywiście- jestem twarda odzywam się tylko do koty
Stary 2013-10-30, 20:57   #1732
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Mam taką samą po siostrzenicy tylko trzeba ją odświeżyć
Stary 2013-10-30, 20:57   #1733
senira666
Zakorzenienie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43496018]
U nas jak mam dobry dzień i dużo do mówienia to jest tak:

Justyna: a wiesz kochanie bla bla bla
Mąż: mhm
Justyna: ale coś tam coś tam
Mąż: ...
Justyna: Kochanie powiedz chociaż trzy słowa
Mąż: Tak masz rację. [/QUOTE]
to u nas większość rozmów tak wygląda że ja gada m gadam gadam a TŻ tylko yhmmm

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Powiem wam że mój mąż to wspaniały facet ale nie jest zbyt wylewny czy romantyczny. A dziś powiedział mi że pięknie wygladam w ciąży i faktycznie ten stan mi słuzy Normalnie szczęka mi opadła. Oczywiscie po chwili dodał że to niedobrze bo jeszcze będę chciała trzecie nie daj Bóg To właśnie cały mój mąż
No żeby Ci za dobrze nie było

Cytat:
fajniutka i nawet cena przyzwoita

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Chyba taniej byłoby kupić używanego laptopa i podglądać dziecko przez skype .
ale to już by takie gadżeciarskie nie było
Stary 2013-10-30, 20:58   #1734
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Mam dokładnie taką:
http://allegro.pl/poduszka-170-do-ka...652928655.html

A później i do karmienia się nada, tak więc myślę, że warto.
O dziękuję Zaraz sobie kliknę
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 21:00   #1735
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Chyba taniej byłoby kupić używanego laptopa i podglądać dziecko przez skype

Cały czas trzymamkciuki za Dorotke i Dominika !!!!!!

Iwantyou tu jedna szczepionka kosztuje ok 1500€,nie wiem,ile ich potrzeba.
Dziękuje bardzo za informacje. Ceny podobne wiec jak w Polsce. No cóż będziemy o to walczyć. Najwyżej Dominik bedzie miał odebrane kieszonkowe do 50 roku życia

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 21:01   #1736
milka-pilka
Zakorzenienie

Dziękuję

Co do różnic w prowadzeniu ciąży między UK, a PL to wydaje mi się, że ma to związek z kasą oczywiście. Z tego co wiem w UK dostaje się od 3 m-ca ciąży jakąś dodatkową kasę (ale oczywiście poprawcie mnie dziewczęta mieszkające w UK, ja to wiem od koleżanki, która mieszka w Londynie i urodziła syna 5 lat temu). Generalnie sporo dostaje się kasy na dziecko. Pewnie dlatego wprowadzony jest tańszy rodzaj badań/prowadzenia ciąży, ale przypuszczam, że gdy coś dzieje się nie tak to szybko następuje interwencja. Ciąża to nie choroba i pewnie nie ma powodu, by tak non stop kontrolować, jeśli wszystko jest w porządku.
W PL za to mamy mega ochronę życia poczętego, za to później po porodzie jest już znacznie gorzej Jak w przypadku małego Dominika - nie należy mu się refundacja, bo jest "za mało pokrzywdzony" :/
Przypuszczam, że w UK czy innych Zach. krajach wiele kobiet prowadzi także ciąże prywatnie (albo wykupuje spec. ubezp.) i kontroluje ciążę tak jak my w PL (zresztą same też robimy wiele badań za swoją kasę, prywatnie).
Stary 2013-10-30, 21:02   #1737
Konto usunięte

Cytat:
oczywiście- jestem twarda odzywam się tylko do koty
Hehe ja trwam trzeci dzień ale przy mojej niemowie to nie jest jakiś wyczyn... Ale powiem że przy fochu zawsze udaje mi się zrobić 2x więcej rzeczy niż normalnie - i na zakupy mam czas, i na domowe spa, i ogarnięcie swoich domowych rzeczy. No cuda!

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
to u nas większość rozmów tak wygląda że ja gada m gadam gadam a TŻ tylko yhmmm
Nasi mężowie jakiś klub powinni założyć. Byłoby tak, jak przy spotkaniach mojego męża z mężem siostry - siedzą, popijają whisky i nic nie mówią
Stary 2013-10-30, 21:03   #1738
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:

Fakt, zdjęcia mogą budzić różne uczucia - pewnie o to w nich chodzi
Ja mam mieszane szczególnie odnośnie tych macierzyńskich - z gołymi kobietami i dziećmi ... No ale to jest rodzaj jakiejś tam sztuki - a ta wiadomo, często bywa "dziwna" i niezrozumiała...
Stary 2013-10-30, 21:05   #1739
tajeczka
Zadomowienie

hej
gratuluję wizyt, wyników
trzymam kciuki za kolejne
u nas bez zmian, byłam u lekarza w poniedziałek, wszystko w porządku
wyniki mi się poprawiły same z siebie, bez leków
Jutro zaczynamy SR zobaczymy co z tego będzie
tajeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-30, 21:08   #1740
magnusia
Zakorzenienie

mój mąż zaczął niewinne rozmowę- ha ha ha
rozmowa

- o komar
-.....
- o ☠☠☠**ny
-....

moja kota:- miauuuuuuuuuuuuuuuuu

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43499900]Hehe ja trwam trzeci dzień ale przy mojej niemowie to nie jest jakiś wyczyn... Ale powiem że przy fochu zawsze udaje mi się zrobić 2x więcej rzeczy niż normalnie - i na zakupy mam czas, i na domowe spa, i ogarnięcie swoich domowych rzeczy. No cuda!

[/QUOTE]

u mnie nie gadanie to wyczyn nie lada cięzki dobrze napisane: SWOICH RZECZY- ha ha ha mam to samo.
Złożę SWOJE ciuchy, powieszę SWOJE pranie, umyję SWÓJ kubek, zrobię SOBIE kanapkę a do tego- relaksacyjna kąpiel, zrobię sobie pazury, poczytam, poleżę itp

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości