|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Cytat:
![]() Więc decyzja męża - nie kupujemy.
|
|
#1833 |
|
Przyczajenie
|
Witam, wreszcie i ja zdecyduję się dołączyć do Waszego grona. Termin porodu mam na 28 stycznia i moim brzuchu szaleje mały chłopiec.
![]() Jeżeli chodzi o wadę wzroku i wskazania do CC, to zarówno moja ginekolog i okulista twierdzą zgodnie, że to nie wada jest wskazaniem, a zmiany zwyrodnieniowe na obwodzie siatkówki. Ja mam -10 i do tego astygmatyzm, zmian zwyrodnieniowych mam niewiele, więc rodzić będę siłami natury (o ile nic innego nie wyniknie w trakcie) Piszecie też o badaniu szyjki, ja mam sprawdzaną na każdej wizycie przez USG "od dołu". Na szczęście się nie skraca. |
|
|
|
#1834 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie tak z innej beczki.
Czy Wy wycinacie te wszystkie metki co są w środku np. body?? Tak się zastanawiam, czy one drażnią skórę takiego maluszka, czy nie Bo mnie to szlag trafia, jak mnie metka "gryzie" i nie wiem co robić, czy się bawić w wycinanie tego, czy zostawić, bo dziecku to nie przeszkadza ![]() Ale mam dylematy....
|
|
|
|
#1835 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny, czytam Was na bieżąco, ale nie mam weny, by pisać
. Nie odniosę się do wszystkich Waszych postów, ale żadna strata, bo żelek z mózgu mnie dopadł niesamowity .Podziwiałam z ukrycia Wasze brzuszki, zdjęcia maluchów i zakupy .perfuzja, cieszę się, że mały ułożył się główkowo, wiem, że zależy Ci bardzo na sn iwantyou99, cudowne wieści o Dominiku, dzielny i silny z niego chłopczyk Mam nadzieję, że uda się zdobyć dla niego ten lek.Em ma Evi, zdrówka dla córy! Le La, zdrówka dla męża, niech ręka goi mu się jak najprędzej. Cytat:
. Mam wadę -10 (albo i więcej w tej chwili ). Dziś na 17.00 mam wizytę u okulisty i zobaczymy, co powie. Sama wada wzroku nie jest wskazaniem do cc, ale stan siatkówki oka. Jeśli czujesz, że wzrok Ci się pogarsza, nie czekaj i umów się do okulisty. Lepiej się przebadać, niż potem żałować, że widzi się jeszcze gorzej (lub wcale). A jaką Ty masz wadę?Bardzo stresuje mnie dzisiejsza wizyta u okulisty. Zupełnie nie wiem czemu, ale już wolę ginekologa, czy dentystę. Mam jakiś uraz do badania wzroku. Poproszę o kciuki .Justien, cieszę się i zazdroszczę, że masz już to za sobą i wiesz na czym stoisz. Negrid, mój TŻ też miał motor, który sprzedał na wieść o ciąży; nie powiem, ulżyło mi trochę, ale żal było patrzeć jak żegna się ze swoim "przyjacielem". Widziałam, że nawet łza mu w oku stanęła . I choć nie był to motor "na drogę", tylko taki crossowy to i tak jestem spokojniejsza. Jak jeździł, wciąż się bałam, że się połamie. Oczywiście już mam zapowiedziane, że jak Kacper podrośnie to kupi dwa motorki - mały i duży . Już teraz czai się na rowerek biegowy KTM...Olenia1, witaj
Edytowane przez Amberella Czas edycji: 2013-10-31 o 11:24 |
|
|
|
|
#1836 |
|
Rozeznanie
|
Odnośnie spędzania świąt i ja sie wypowiem.
Ogólnie co roku zawsze święta 1 listopada i Wigilie spędzaliśmy zarówno tu u mojej rodziny i jednoczesnie u rodziny tz. W tym roku na 1 listopada pojedzie sam tz bo ja jestem leżąca. A kwestia Wigilii... Już zapowiedziałam że nie będzie tak jak co roku, bo jest inna sytuacja i nie będę narażać ciąży żeby spedzac wigilie tutaj z rodzicami moimi (10km) i jednoczesnie potem jechac 60 km do rodzicow tz. Oczywiscie moglo by tak byc ze wigilia moglaby byc u nas - ale oczywiscie rodzice tz nie odzywaja sie z moimi rodzicami, wiec niestety ale ja nie bede wybierać kogo mam zaprosić na wigilie, nie zaprosze jednych żeby później drudzy mieli pretensje. No i po co są święta 1 dzien i drugi dzień? W 1 dzien swiat niech przyjada jedni a w drugi drudzy... Tylko że własnie -swojej mamie juz o tym powiedzialam i przyznala mi racje, tz tez przytaknął choć entuzjazmu nie było. Gorzej będzie z "szanowną" teściową która jak sie dowie ze nie spędzi wigilii ze swoim jedynaczkiem to dostanie sraczki....w sensie moze strzeli focha ze jej i ojca tz nie zaprosi sie na wigilie... A ona wyjatkowo jest wkurzajaca, taka oh i ah ,ja zupelnie nie potrafie z nią gadać ,naprawde nie potrafie nawet 1 minuty z nią pogadać. W dodatku w tą wielkanoc to jej zachowanie to sięgału zenitu...przyjechalismy do nich w pierwszy dzien świąt, i mieslismy jechac po południu od nich do mojej rodziny, to tylko usłyszalam ze przeciez moi rodzice to maja nas blisko i nie musimy jechac, w dodatku ze oni maja syna i maja z kim być,a oni to maja tylko tz-jedynaka. No i co chwila tesciowa pytala sie jak nakrecona mnie czy pojedziemy jutro, czy zostaniemy na noc to wielce powiedziala ze są w drugim pokoju bo tam zimno jest. . Takze w tą wigilie to ja już zrobie porządek, juz teraz tz powtarzam jak będzie żeby czasem już coś "tamta" nie planowała Nawet teraz juz sie wkurzyłam jak to pisałam....
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#1837 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie wycinam, mam nadzieję że małą nie będzie uczulało.
Dla mnie jest to wygodne, bo tam jest rozmiar i temperatura prania, a ponieważ nie mam doświadczenia w tych kwestiach to wygodniej spojrzeć mi na metkę. A odnośnie prania, co sądzicie o płynach do prania Biały Jeleń? Piorę w nich swoje rzeczy i zastanawiam się czy uprać też wyprawkę Zosi. Jest hipoalergiczny, więc powinien nadać się dla dziecka. I to ten sam producent co proszku Dzidziuś. Położna w SR oczywiście zachwalała płatki mydlane, ale to dla mnie ostateczność. Trzeba namaczać, żeby nie zapchały pralki, a najlepiej uprać w ręku. Już to sobie wyobrażam w lutym jak piorę ciuchy w ręku
|
#1838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na pewno zwrócę uwagę żeby była na baterie bo tak ciągle latać i nakręcać to nie fajnie
|
|
#1839 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Mojego męża siostra też nie niezła. Niedawno przyjechała zza granicy gdzie mieszka już wiele lat i siedziała tutaj grubo ponad miesiąc. Przez ten czas nie wpadła na to, żeby odwiedzić babcię mieszkającą 100 km dalej, która od paru miesięcy jest w bardzo ciężkim stanie i lekarze nie wróżą jej długiego życia. No, ale jaka matka taka córka, bo teściowa też się do niej nie pofatygowała mimo, że była odwiedzić innych w tej miejscowości ![]() Cytat:
![]() Cytat:
patent z parciem na pęcherz mi się podoba.Pisałyście o szyjce. Mi gin sprawdza na usg dowcipnym. Ostatnio nie miałam sprawdzanej, bo miałam tylko połówkowe w innym gabinecie, także mam nadzieję, że wszystko jest ok. |
||||
|
|
|
#1840 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do badania szyjki - mój gin na każdej wizycie mnie bada. Póki co, wszystko z nią w porządku. Karuzelę do łóżeczka mam po siostrze, ale chyba od razu jej nie zamontujemy. Zauważyłam przy starszych dzieciach, że zaczynała się sprawdzać tak po miesiącu, dwóch...Wcześniej działała jakby drażniąco, jak pisała któraś z dziewczyn wcześniej.
|
|
#1841 |
|
Zakorzenienie
|
Co do wigilii to ja nie wiem czy pojedziemy do teściów w tym roku będą nam musieli raczej wybaczyć nieobecność . Ale na pewno zaprosimy ich do siebie . Chyba żebym świetnie się czuła więc może i pojedziemy chociaż osobiście cały czas wszystkim dudnię , że w grudniu nigdzie się nie ruszam
, żeby mały do stycznia wysiedział w brzucha---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Dziewczyny a co mogę jeszcze z grubszych rzeczy kupić małemu w sklepie dziecięcym ? Na liście mam : Komode z przewijakiem łóżeczko materac wózek mate na przewijak wanienkę ze stojakiem ( na początek małą kupie ) pościel z allegro zamówię . Ale skoro już będę kupować kilka rzeczy w sklepie to może jest coś z tych grubszych/droższych rzeczy o których zapomniałam ? |
|
|
|
#1842 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam dziś na nic siły, boli mnie spojenie, brzuch pobolewa i plecy, chyba znowu mi brzuch rośnie
![]() Jestem jakaś taka śpiąca, rozbita....oby do stycznia
|
#1843 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe mamusie
![]() Co do metek to też sie zastanawiałam... Olenia--- ja też 28 styczen i też chłopak
Edytowane przez magnusia Czas edycji: 2013-10-31 o 11:57 |
|
|
|
#1845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1846 |
|
Zadomowienie
|
hej, witam się i ja po wczorajszej nieobecności, i kolejnej kiepskiej nocy...
usg wyszło dobrze, chłopak "nadrobił" rozmiarami i wagą (i jak w 22 tc był z niektórymi rzeczami o tydzień nawet do tyłu, tak teraz w 28 jest albo na równi albo trochę do przodu nawet) jestem strasznie z tego powodu szczęśliwa i też jak wagą był poprzednio tuż przed 50 centylem, tak teraz jest trochę powyżej (chyba będzie grubasek, bo obwód brzuszka ma największy ) i waży już to moje dziecko 1350 g!co do Waszych wczorajszych tematów, to gratuluję wyników (Lidka, mamy podobne dzieci ) i zakupów, wczoraj się poczułam, jakbym dostała skrzydeł i się biorę za wyprawkęu nas z kasa jest tak, że bardziej ja to ogarniam, to znaczy wspólne rachunki, a mąż mi przelewa kasę (swoją dolę ) co miesiąc a oprócz tego duże zakupy (i tankowanie) robimy na zmianę (ale jakoś bez spinki, bardziej na zasadzie "ja zapłacę" niż "ty płać"). jakieś większe wydatki to ustalamy i decydujemy razem (np. z budową, fotelikiem czy laktatorem) a mniejsze (albo takie co nie ma wyjścia) po prostu sobie mówimy- trzeba kupić to czy to. z wyprawką trochę go angażuję i opowiadam, co trzeba albo z czym mam dylematy (pomógł wybrac kolory)i oczekuję jego wsparcia (jak nie mogę się zdecydować np), ale rozumiem, że nie będzie się w to angażował tak jak jana rogala już jestem zdecydowana, myślę o tym: http://allegro.pl/poduszka-dla-kobie...638477747.html - ma któraś z Was? a w ogóle zła jestem, bo zamówiłam sobie lotion Palmersa, który mnie urzekł zapachem z próbki, a ten co przyszedł w ogóle nie pachnie(???). muszę go porównać gdzieś stacjonarnie i reklamować chyba
|
#1847 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o wzrok to wskazaniem są właśnie zwyrodnienia siatkówki Cytat:
Amberella trzymam mocno kciuki żeby wszystko było po Twojej myśli Nie stresuj się ![]() PS Ja tam uwielbiam chodzić do dentysty
|
||
|
|
|
#1848 | ||
|
Zadomowienie
|
Nettk_a witaj
Cytat:
. Tyle, że u mnie całe życie sutki były schowane, dopiero w ciąży więcej są na zewnątrz niż w środku (hormony?), więc mój mąż zainteresował się tematem w necie i wyczytał o tym hartowaniu. Osobiście uważam, że i tak będzie bolało, ale będę miała inną motywacje, więc po co teraz mam sobie dodawać bólu.olenia1 witaj Cytat:
Amberella kciuki za wizytę u okulisty . Znam ten ból i pewnie za tydzień będę przeżywała to samo, szczególnie, że mam wrażenie, że słabiej widzę, a po ciemku w ogóle![]() i jeszcze artykuł z zakresu tematyki, która bardzo mnie dotyczy (niestety mój macierzyński ograniczy się do 2 mcy, właśnie jestem na etapie przenoszenia biura do domu), może którejś się przyda: http://www.edytazajac.pl/2012/12/jak...oszalec-z.html Edytowane przez forester Czas edycji: 2013-10-31 o 12:14 |
||
|
|
|
#1849 |
|
Zakorzenienie
|
fotelik będę mieć od brata .
lolita baldachimu nie chcę . A na początek i tak wanienkę chcę mniejszą i raczej dla wygody stojak . A później będę kombinować albo kupię później taki drugi zestaw albo samą wanienkę wiadomo dziecko będzie większe to już łatwiej będzie mi je wyciągnąć |
|
|
|
#1850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1851 |
|
Zakorzenienie
|
Le Le to już mam
![]() Czyli wychodzi na to , że to końcówka już zakupów . Jeszcze na allegro muszę domówić kilka rzeczy w tym zestaw pościeli . I zostały zakupy kosmetyków dla małego i zakupy z apteki A i jeszcze do szpitala muszę kupić szlafrok i jakieś kapcie po szpitalu
|
|
|
|
#1852 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1853 |
|
Zakorzenienie
|
Pouczenie
|
#1854 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1856 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mała się dziś chyba prostuję i rozpycha bo i obrywa moje spojenie i moje narządy, normalnie widzę jak mi się brzuch unosi zaraz pod piersiami, tak wysoko jej jeszcze nie było, no w końcu ma już 35 cm
|
#1857 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1858 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1859 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Kacper bedzie miec po Eryku karuzelke FP rainforest,taka: http://image.ceneo.pl/data/products/...rest-k3799.jpg Przy noworodku specjalnie nie puszczalam. Ale jak mial 2-3 miesiace zaczela go interesowac. Nie widzialam oznak,ze go drazni. Mozna wylaczyc krecenie karuzelki i wlaczyc tylko granie melodii,ktore moim zdaniem sa bardzo przyjemne i Eryka uspokajaly. Cytat:
Cytat:
Nie wycinam. Zadna metka nie draznila jak dotad. Wszystkie co kupilam ubranka mialy delikatne metki. Cytat:
|
|
#1860 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy te zwyrodnienia siatkówki o których piszecie sprawdza się poprzez badanie dna oka? Czy to jakieś inne badanie?
ps. ja też jestem za tym, by nie wycinać metek
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.

. Nie odniosę się do wszystkich Waszych postów, ale żadna strata, bo żelek z mózgu mnie dopadł niesamowity
.
.
.
. Już teraz czai się na rowerek biegowy KTM...
.