|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Cytat:
Temat od razu sie zakonczyl, ale cisnienie i tak mi sie podnioslo.... ![]()
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2013-11-02 o 00:05 |
|
|
|
|
#2072 |
|
Zadomowienie
|
Wychowamy Blankę na fajtera! Jak ktoś powie do niej 'blant' to ona go pobije! A tatko będzie jej pożyczał do tego celu swój kij baseballowy
|
|
#2073 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki krem na sutki polecacie? Położna w SR mówiła o tym, że powinien być z lanoliną
Zauważyłam, że niektóre firmy produkuję kremy do pielęgnacji brodawek bez lanoliny. Widzicie jakąś różnicę w stosowaniu/działaniu? (to pytanie do Naszych doświadczonych Mamuś) ![]() Ważne, by nie trzeba go było zmywać przed karmieniem dziecka. |
|
|
|
#2074 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a towarzystwo olej i tyle, ja bym ostro opier.... za takie glupie teksty i zakonczyla ten zalosny temat. Myślalam, że ludzie w pewnym wieku mają wiecej rozumu w glowie, widac mylilam sie ... W ogole co to kur... za jakies wtracanie sie w kwestie imion i komentowanie czy ladne czy brzydkie przez szanowna rodzinke?! Jak czytam dziewczyny, że niektore z Was maja takie problemy z tym to az mi sie cienienie podnosi. Wszyscy wielcy doradcy i krytykanci, a gó..... ich to obchodzi, jak bedzie dziecko miec na imię, nie oni je wychowaja. |
|
|
|
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej
Akma przestan się przejmować rodzina! Kiedyś oni wybierali imiona a teraz Wasza kolej. To Wam się ma imię podobać. W sierpniu tak kuzynkę ustawiłam i koniec końcem dała imię takie jak jej się podobało-Antonina. A naprawdę pół rodziny kręciła nosem. I jestem z niej dumna. A co do Twojej rodziny oznajmij im że i tak nie zmienisz zdania. Ja mam swoim otoczeniu mała Blankę i naprawdę nigdy mi do głowy takie coś nie przyszło. A teraz Kochana świętujemy nasza 100-DNIOWKE!!! Sadlaczyca wytrzymasz,wszystko dla tego małego człowieka ![]() Katharist-bardzo mi przykro z powodu Twojego taty. Ale teraz myśl o dziecku bo stres i rozpacz mogą mu zaszkodzić. U nas remont trwa,tzn jeden pokój został-nasza sypialnia. Ale na szczęście tylko ściany umalowac,i szafę skręcić która teraz sobie w kartonach leży. I będę cieszyć się spokojem.
|
#2076 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, wreszcie witam się po lepszej nocy, wyspana i bez żadnych bóli, skurczy i innych takich- Hurra! Ale fakt, że spałam poobkładana poduszkami
![]() Mam pytanie jeszcze do rogala, czy on nie hałasuje bardzo? (wyczytałam, że te podróbki wypełnione są granulatem styropianu- to chyba głośne?) Akkma, łączę się w bólu, u mnie moja własna mama nie akceptuje imienia, ale akurat z nią trudno będzie zerwać kontakt, bo razem mieszkamy (nawet mi powiedziała, że owszem, ja mam prawo nazwać syna jak chcę, ale ona może się do niego tak nie zwracać Ale pomysł z fajterem dobry, podkradam zresztą podejrzewam, że mały po mamie będzie pyskaty, to sobie da radę Co do butelek i sterylizatora, to myślę że w komplecie z laktatorem butelka jakaś będzie i na razie mi to wystarczy (jak nie, to kosztują niewiele, zdążę dokupić) a sterylizować można gotując lub wyparzając, tak jak dziewczyny pisały A jeszcze ciekawostka- na SR położna mówiła, że jeśli uda się dziecku nie dać smoczka do 6 tygodnia, to potem nie będzie już potrzebny
|
#2077 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2078 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo położna mówiła, że teraz wbrew teorii o twardych materacach noworodki (z szczególnie wcześniaki) w pierwszych tygodniach raczej powinny mieć miękko (w sensie jakąś kołderkę podłożyć albo kocyk) Czytałam już o czymś takim, ale myślałam, że to nie do końca prawda, a jak jest u Was?
|
|
#2079 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2080 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2081 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzien dobry. Po beznadziejnej nocy... nie mogłam spac i wiercilam sie tylko na łóżku. I mam pytanie trochę z innej beczki - czy saszetki koloryzujace łapią na farbowanych wlosach ?? Bo pamiętam że pare lat do tylu tk nie bardzo dzialalo... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2082 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Przebudziłam się dziś w nocy i nie mogłam zasnąć przez godzinę wierciłam się i wierciłam aż zasnełam
|
#2083 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia na codzień chyba nie dawalabyn mleka Erykowi, ale na przykład przy infekcji jak najbardziej
Milka moim zdaniem wszelkie sterylizatory sa kompletnie bez sensu. Jesli dziecko nie jest wczesniakiem i jest zdrowe to przesadne trzymanie w sterylnosci moze tylko zaszkodzić. Akkma nie przejmuj sie głupimi opiniami. Jesli to Twoje ulubione imię to nadawać bez wahania.
|
#2084 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak jak radziły dziewczyny - jak ktoś nie potrafi do dziecka powiedzieć po imieniu, to niech go w ogóle nie widuje. Ja tak zrobie z teściową. Niech no tylko usłyszę, że mówi do Łucji Lucyna, zabronie odwiedzać i nie zaprosze na chrzciny dopóki nie napisze 100 razy na kartce Łucja. A ostatnio powiedziała, że krzywdzimy dziecko jak powiedzieliśmy jak damy na drugie... i to przy gościach, rodzinie i znajomych. Ja oczywiście wczoraj usłyszałam: "a gdzie jest ta Twoja ciąża, nic nie widać" ehhh... ludziska
|
|
|
|
|
#2085 |
|
Rozeznanie
|
Witam się i ja po beznadziejnej nocy.Najpierw nie mogłam zasnąć kręciłam się prawie do 3, a po 6 już byłam na nogach. Cud miód i malinki, ehhh
![]() senira666- widzę ,że i ty niezbyt spałaś. bella7-brawa dla 100dniówki , to co opijamy Piccolo ?![]() Akkma- współczuję ci z tym imieniem. Kurcze, ja nie rozumiem co ludzie tak się czepiają jak ktoś nazywa dziecko. Rozumiem ,że jakby to było coś obraźliwego. Ale Blanka to normalne, ładne imię.Jakby ktoś z rodziny przezywał moje dziecko, więcej by go nie widział. ![]() Nie przejmuj się i daj córce takie imię jakie WAM się podoba. katharsist- Bardzo przykro mi z powodu taty.Trzymaj się kochana i bądź silna , bo masz dla kogo ![]() sadlaczyca- wypoczywaj i trzymaj się jakoś. Już nie tak dużo ci zostało ![]() iwontyou- cały czas cała trójką trzymamy kciuki za ciebie i Dominika. Oboje jesteście bardzo silni A w ogóle jak nasza em ma ?? |
|
|
|
#2086 |
|
Rozeznanie
|
cześć
podczytywałam trochę przez ostatni czas, ale nie miałam siły pisać. Mam strasznie zj... humor od dwóch dni. ![]() Po pierwsze gratuluję ostatnich wizyt Po drugie trzymam kciuki za dziewczyny leżące w szpitalu! ![]() oraz Ambrellę, oby wszystko było ok! katharsist przyjmij moje kondolencje z powodu śmierci taty. Po trzecie trzymam kciuki za Dominika! oraz witam nowe mamy Wczoraj byłam na grobach (jedna tura) i po raz kolejny potwierdziło się, że nie cierpię tam chodzić. Cmentarze są fajne, szczególnie nocą ale groby bliskich już nie. Było mi bardzo ciężko i fizycznie i psychicznie. Po raz kolejny uświadomiłam sobie jak bardzo brakuje mi osób nad grobami których stałam, modliłam się i paliłam znicz. Przypominałam sobie ich choroby, pogrzeby, męki albo niespodziewaną śmierć zbyt szybko. Nic na to nie poradzę, że na na cmentarzu widząc ich nagrobki tylko takie myśli przychodzą mi do głowy... Żadna zaduma i żadne wspominki, które są tylko podczas domowych rozmów i oglądania zdjęć. z innej beczki, znalazłam w końcu listę wyprawkową, która mnie naprawdę zadowala, bo jest wszystko opisane. Trochę dopisałam, zaraz wrzucę. |
|
|
|
#2087 | |||||||
|
Rozeznanie
|
dzien dobry wszystkim
katharsist - strasznie Ci wspolczuje Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wychowanie corki na "fajtera" to bardzo dobry pomysl, ale poki co Ty sama musisz powalczyc i wprost powiedziec rodzince, ze to jest wybor Twoj i Tz i nie pytasz ich o zdanie i albo to zaakceptuja, albo juz zadnych wiesci od Ciebie nie uslysza!!! nie daj im sie - co za ludzie!!! co to za zwyczaj komentowac wybor imienia przyszlych rodzicow... ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
my wczoraj debatowalismy z Tz na temat imienia... nie jest to taka latwa sprawa... kazde z nas zrobilo oddzielna liste, a potem eliminowalismy te, ktore nie przypadlo do gustu jednemu z nas i w ten sposob w chwili obecnej zastanawiamy sie nad 1 z tych trzech: Klara, Karina, Karolina...ktore najlepsze?? w sumie to nie wiem czemu zostaly nam same imiona na 'K' - tak jakos wyszlo
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
Soleil dla mnie Klara na 100%! Potem dlugo, dlugo nic, Karolina, dlugo, dlugo, dlugo nic i Karina
Gdybyśmy mieli dziewczynkę to nazwalibysmy ją wlasnie Klara albo Łucja. A my cały czas nie jestesmy w 100% przekonani do tego Joachima Nie wiem czy nie przeganiany trochę i dzieciak nie bedzie miał przerąbane w szkole...
|
#2089 |
|
Rozeznanie
|
bazowałam na poście szajajajby, gdzie dodaje komentarz do praktycznie każdej rzeczy, bardzo mi ułatwiła wybór. Może wydawać się ogromna na pierwszy rzut oka, ale tak nie jest, zresztą wiele rzeczy z niej nie kupowałam, ale wolałam przeczytać i mieć wykreśone na kartce :
wyprawka: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1509 reszta to tylko moje małe dopiski z innych wyprawek. ze stronek: wyprawka dla noworodka; http://www.mama.na6.waw.pl/wyprawka/...worodka-lista/ wyprawka dla niemowlaka: http://www.mamagama.pl/category/wyprawka-dla-niemowlaka wyprawka z apteki dla noworodka: http://www.mama.na6.waw.pl/pielegnac...ego-noworodka/ pakowanie torby do szpitala: http://www.zapytajpolozna.pl/ciaza/w...-szpitala.html niezbędny zestaw dla malucha: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...83&postcount=2 |
|
|
|
#2090 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A które imię najbardziej pasuje do nazwiska? I jaki Twój typ? |
|
|
|
|
#2091 |
|
Rozeznanie
|
NO I MOJA LISTA:
Zaznaczam, że drukowałam razem z szajajaby komentarzami, opisami plus moje dopiski. ORAZ dopiero na kartce wykreślałam niepotrzebne rzeczy np wiaderko do kąpania, bo wolałam mieć to przed oczami (jestem wzrokowcem) i wiedzieć dlaczego dana rzecz jest mi niepotrzebna. Wyprawka niemowlęca – program minimum 1. Wózek z gondolą (np. 3 funkcyjny: gondola, spacerówka i fotelik samochodowy), - akcesoria: folia przeciwdeszczowa, moskitiera i parasol przeciwsłoneczny (parasol można zastąpić praktycznym dodatkowym daszkiem lub osłoną); - torba do wózka na podręczne rzeczy dziecka (przewijanie, ubranka i jedzenie); - fotelik samochodowy (tzw. „kołyska” dla dziecka do 13 kg, która najczęściej starcza do 1 urodzin); - kocyk lub śpiworek do wózka – zależnie od pory roku (nie polecam gotowej pościeli do wózka); przy noworodkach jesienno-zimowych najlepiej kupić ciepły śpiworek; 2. Łóżeczko -plus ochraniacze na szczebelki i przybornik 3. Materac (lateks, pianka, pianka-kokos, pianka-gryka, pianka-gryka-kokos) 4. Przewijak na łóżeczko (droższa wersja – komoda z przewijakiem) – odradzam niekupowanie przewijaka, po jednym dniu kręgosłup do wymiany 5. Rożek (może być z usztywnieniem albo bez, miałam bez, wygodniej mi było, a właściwie to miałam 2 rożki i polecam, dziecko robi kupę która czasem przez pieluchę przeleci…) 6. Prześcieradła 3 sztuki 7. Coś do spania na okres po-rożkowy, czyli po 2-3 tygodniach (śpiworek, ew. kołderka czyli wypełnienie i 3x poszwa) 8. Ceratka do łóżeczka x 2 9. Kocyki (2 ciepłe, 1 lekki, a latem i tak przykrywałam samą pieluchą albo wcale, córa w samej pieluszce jeździła) 10. Wanienka (+ ew. stojak, i polecam od razu wanienkę dużą, a nie malutką, bo malutka starczy na max. 3 miesiące) Plus wkładka do wanienki 11. Ręczniki z kapturkiem (2-3 sztuki) 12. Ręcznik kąpielowy bez kapturka 13. Termometr do wody (po 2-3 dniach trafił go szlag i więcej nie użyłam) 14. Pieluchy tetrowe (20-30 sztuk, raczej więcej, niż mniej – do torby wózkowej kilka, do przytulenia się, na przewijak, do łóżeczka, do wanienki, do wózka, na bujaczek, przeciw ulewaniu… To zdecydowanie nie jest za duża ilość.) 15. Środek do kąpieli OD PIERWSZEGO DNIA DZIECKA (np. HIPP żel do mycia ciała i włosów, jeśli dziecko nie ma skórnych problemów, stosujemy zasadę: im mniej chemii, tym lepiej) 16. Gruszka lub Frida (do usuwania smarków, gruszkę miałam, Fridy się brzydzę) 17. Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar) 18. Coś do pielęgnacji pępka (Octenisept, gaziki nasączone spirytusem, gaziki jałowe + spirytus) 19. Płatki higieniczne (np., do przemywania buzi) 20. Waciki do uszu z ogranicznikiem 21. Coś na odparzenia (np. sudocrem) 22. Krem nawilżający po kąpieli (np. emolium, stosowałam i stosuję tylko, gdy skóra się przesuszy lub jest czymś podrażniona. Kiedyś polecana była oliwka, ale ona zbyt tłusta jest, użyłam tylko jakąś próbkę otrzymaną, w pierwszych 10 dniach po urodzeniu, gdy skórka się dziecku łuszczy) 23. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy (np. Dada, Pampers, Softino) 24. Nożyczki do paznokci (ale przez pierwsze 3 tygodnie i tak nie tniemy, pazurki same się mają wykruszać, inaczej można płytkę paznokcia uszkodzić) 25. Pieluchy – najmniejszy rozmiar (najpierw miałam pampers new born, a potem i do dzisiaj DADA) 26. Szczoteczka i grzebyk do włosków (szczoteczka prócz normalnego czesania przydaje się, gdy dzieciak ma ciemieniuchę – wówczas pół godziny przed kąpielą nacieramy oliwką, potem wyczesujemy i normalnie myjemy) 27. Termometr (np. do przykładania do czoła/ucha) 28. Coś do prania ubranek (np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś – odradzam Lovelę, lubi uczulać, nas obie po 3 miesiącach wysypało po niej) 29. Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent, Nuk, Dr. Browns, Tommy Tippee – nawet, gdy chcecie piersią karmić – wszystko się może zdarzyć, a nie ma nic gorszego niż wyjące z głodu dziecko i wasze nerwy w poszukiwaniu butli w sklepie…) 30. Wówczas – szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki + mleko (np. Bebilon, Bebiko, Nuk, Gerber, sprawdziłam je wszystkie i teraz polecam Bebilon, po reszcie zaparcia są mocne) 31. Smoczek – uspokajacz (również najmniejszy, Avent, Rossmann Babydream, Nuk, kauczukowy lub silikonowy, tez wszystkie sprawdziłam i została córa przy rossmannowskich, najtańsze i fajne) 32. Osłonki silikonowe na sutki 33. 3-4 śliniaczki 34.dzienniczek dnia i nocy maluszka 35. Ubranka (raczej rozmiar 56, jeśli dziecko jest powyżej 55cm i tak w rozmiarze 62 będzie pływało): - 5x kaftanik na zatrzaski + śpiochy (nie na guziki czy wiązania!) - 5 x pajacyk - 5 x body z długim rękawem - 5 x body z krótkim rękawem - 2 x sweterek - 2 x razy bluza (bez kaptura) - 5 razy bluzka z długim rękawem - kilka par skarpet - 2 pary niedrapków - 3 czapeczki cienkie wiązane - jedna grubsza czapeczka - rajstopki 3-4 pary - opcja na lato: zdecydowanie więcej bodziaków z krótkim rękawem/bez rękawów, kilka sztuk rampersów, dla dziewczynek sukieneczka bawełniana - opcja na zimę: kombinezon, ciepła czapka zimowa, dodatkowe rajstopki, skarpetki grubsze, może jakaś grubsza bluza) Zaznaczam, że miałam większą ilość, niż podałam, i nie żałuję, bo dziecię ulewało przeokrutnie, ciągle mokre było. Przy takiej ilości, którą podałam, to bym się skichała. No i – dzięki większej ilości (jakoś dwa razy większej) pranie robiłam co 3-4 dni, a nie codziennie). OPCJA PLUS Prócz powyższych przydatne bywają różne utensylia dzieciowe. 1. Leżaczek – bujaczek 2. Mata edukacyjna (po 2 miesiącu) 3. Niania elektroniczna (nie miałam) 4. Podgrzewacz do butelek (nie miałam) 5. Wyparzacz (do butelek, smoczków) (nie miałam, najpierw gotowałam, potem olałam) 6. Regał na dzieciowe rzeczy (wielce przydatny!) 7. Karuzelka nad łóżeczko (miałam zwykłą, plastikową, żałuję że nie kupiłam jakiejś fajnej, z długogrającą melodyjką) 8. Myjki frotte (nie używałam, wolałam myć dłonią, poza tym to siedlisko bakterii) 9. Gąbka – podkładka do kąpieli (jak wyżej) 10. Pieluchy flanelowe sztuk 5 (miałam, w sumie niepotrzebne, użyłam jako prześcieradełka do wózka lub podkładka na przewijak) 11. Parafina ciekła (przydała się, gdy córa dostała koszmarnych potówek) 12. Kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol, sabsimplex – ten nie do dostania w PL) (miałam, były pomocne) 13. Pudełeczko podwójne na czystą i brudną wodę, do mycia dziecka (nie miałam) 14. Wiaderko do kąpieli Tummy Tub (nie miałam) 15. Olejek mentolowy (np.olbas oil – gdy dziecko ma katar, kilka kropli dodajemy do takiego zapachowego podgrzewacza lub do miski z gorącą wodą, postawionej w pokoju – łatwiej oddychać) 16. Nawilżacz powietrza (nie posiadam) 17. specjalna poduszka do karmienia- rogal 18. Laktator i pojemniki do przechowywania odciągniętego pokarmu 19.warto aby blisko łóżeczka była lampa, bo na początku dzidziolek nie rozróżnia dnia od nocy, wiadomo jak wstanie w dzień i będzie jasno będziemy do niego rozmawiać, zabawiać itd, a w nocy żeby mu nie robić wrażenia dnia świecąc górne światło warto mieć lampkę żeby był tylko półmrok RZECZY DLA MAMY: 1. Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem!) 2. Koszule do karmienia (miałam dwie, za mało mi, teraz dokupię kolejne 2) 3. Podkłady porodowe SENI 4. Podpaski rozmiar gigant (chyba tylko apteki, takie gigantyczne Bella lub inne są też, a dopiero potem rozmiar xxxl jakieś zwyklejsze, potem coraz mniejsze aż do wkładek dojdziecie – a tych największych to ze 4 opakowania) 5. Majtki jednorazowe (ja się pociłam w tym, więc kupiłam najtańsze gacie bawełniane z przeznaczeniem na wyrzucenie) – w opakowaniu jest 5-7 sztuk. 6. Staniki do karmienia (ja miałam też takie sportowe np. gatta, bawełniane, fajne bo tylko odsuwałam troszkę, a nie są jakieś sztywne wielkie) 7. Herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna, ja miałam i nie użyłam) 8. Tantum rosa (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek) 9. Laktator 10. Wkładki laktacyjne |
|
|
|
#2092 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no cudowna rodzinka nie ma co... i żeby jeszcze zapowiadać że sami tak będą mówić nie poddawaj się- to Twoje dziecko i to Ty decydujesz o wszystkim dla niej.Jak rodzina będzie się wyśmiewać czy komentować zagroź że przestaniesz ich odwiedzać- z Blanką też. Ewentualnie możesz pomyśleć na jakimiś porównaniami do ich imion i im przywalić takimi wierszykami ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Cytat:
ja nie mam w ogóle...
|
|
|
#2093 |
|
Zadomowienie
|
U męża też była wczoraj rozmowa nad imieniem dla naszego dziecka, że było już modne 3 lata temu? A co mnie to obchodzi, moje dziecko, mój wybór!!! Olewam już komentarze wszystkich...
|
|
|
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
he he he- genialne porównanie no właśnie- zawsze możesz się takim porównaniem "odwdzięczyć" to może się zamkną.
|
|
|
#2095 |
|
Rozeznanie
|
Co do imienia - dziewczyny to jest wasz wybór, wasze dziecko i nie przejmujcie sie takimi głupimi gadkami! Poza tym imie Blanka jest naprawde bardzo ładne, swego czasu fascynowałam sie sama tym imieniem...
A u nas brak imienia i coraz bardziej mnie to denerwuje... Tz mowi do brzucha roznie, ale w szczegolnosci mowi jedno imie ktore niestety ale nie podoba mi sie zbytnio. Mam 2 typy imion ktore podobaja mi sie bo: oliwier i kacper, ale u tz w rodzinie juz sa dzieciaki z takimi imionami i tz stanowczo mowi nie super...najladniejsze imiona, a teraz jakie wybrac? Eh
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#2096 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Karolcia fajne najbardziej mi się podoba z tych co wymieniłaś.Klara- fajne ale jakieś takie chłodne mi się wydaje a Karina nie kojarzy mi się najlepiej- no ale to oczywiście moje zdanie. Karolina fajne imię i jest dużo zdrobnień, poza tym jak byłam mała bardzo lubiłam bajkę o koraliku, który znalazła dziewczynka Karolina i on był zaczarowany ![]() aha- i tak mam na drugie imię ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
a jakie imię macie "rezerwowe"? Poza tym kurczę ja już się do Joachima przyzwyczaiłam to normalne imię przecież.---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
patrz nie wiedziałam, że są jakieś "modowe okresy" dla imion i że po takim okresie nie wolno już takiego imienia nadawać ![]() Rany co te rodziny mają do tych imion ???
|
|
|
#2097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to chyba moja ulubiona ksiazka byla ![]() A z imieniem - przyznam, ze uleglam. Ja chcialam Marysie. Ale tez bylo Manka, Maryska, Marycha ... Co mnie troche zniechecilo. Wiec bedzie Amelka tutaj slysze, ze to taka straszna choroba ble, ble. Ok, jak ktos sie interesuje imionami i pochodzeniem niech czyta, ale ze zrozumieniem. Amelia to stare imie, choroba jest stosunkowo nowa. A ze tak nazwana? Co to ma do rzeczy ... Ja juz widze jak wolam Ami, Mie, Amcie ![]() Blanka tez mi sie bardzo podoba, a to dlatego chyba, ze jestem fanka bajek Disneya ![]() A Marysia zostanie moja druga corka, bo cos czuje ze chlopca sie nie doczekam ![]() Imiona na K - Karina, Klara, Karolina mam kuzynke Karine i stad do imie mi sie bardzo dobrze kojarzy. Karin, Kina, Inka, Karo Klara, neutralne, chociaz tez mi sie podoba i znam bardzo, az za bardzo, sympatyczna posiadaczke tego imienia. A Karolina tak jak i Dominika byly kiedys moimi ulubionymi imionami w zabawach, ale juz mi fascynacja dawno minela i ile Karolin tyle charakterkow, chociaz raczej wszystkie mile ![]() W ogole dzien dobry w 29tc i po drugiej przespanej nocy a poza tym wczoraj nie bylam na wizycie wieczornej. Mam nadzieje, ze powol doczlapie ![]() Wlasnie myslam wczoraj wieczorem o Emmie. Sa jakies wiesci ?
|
|
#2098 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do wyparzania to moja mama do dziś przeklina i wspomina poparzone palce i czas który na to traciła a teraz sterylizacja np w mikrofalówce trwa kilka minut. A mama wcale nie wyparzała czy wygotowywała często, tylko na początku, później olała. Tak samo było z podgrzewaczem, ciotka przywiozła jej ten wynalazek zza granicy i to był jej ulubiony gadżet. Karmiła mieszanie i nie musiała wstawać, zapalać kuchenkę, gotować wodę, wstawiać butelkę itd w kuchni po drugiej stronie domu. Tak było za każdym razem zanim dostała podgrzewacz. |
|
|
|
|
#2099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to nie jest tak, ze któreś z nas marzyło o tym imieniu od dziecka. Zreszta i tak raczej mówię o dziecku per Maly/Mlody...Myśleliśmy o Filipie, ewentualnie Emilu, Hubercie albo Kornelu. Ale jakos żadne bez szału...
|
|
#2100 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny dopieszczam wyrawkę. Tzn co mam kupić już wiem, ale z jakich firm ilość sztuk jeszcze itd bo robię mniej więcej wyliczenie kasy potrzebnej, 80% rzeczy kupimy w Polsce w grudniu.I tu moje pytania:
Edytowane przez Muminek1991 Czas edycji: 2013-11-02 o 10:16 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.

Zauważyłam, że niektóre firmy produkuję kremy do pielęgnacji brodawek bez lanoliny. 

16.06.2012