Słodzik, miód, ksylitol, stewia, erytrol... - czym najlepiej słodzić? - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-30, 15:26   #271
czarna_zmora
Raczkowanie

Dot.: słodziki - który najlepszy w smaku?...

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Tylko co zrobić jak do wszystkiego dodają to dziadostwo? Nawet do chipsów.
Nie jeść chipsów, płatków kukurydzianych i innych wysoce przetworzonych rzeczy. Proste! a jak dobrze wpłynie na sylwetkę

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
czarna_zmora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 09:15   #272
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_zmora Pokaż wiadomość
Nie jeść chipsów, płatków kukurydzianych i innych wysoce przetworzonych rzeczy. Proste! a jak dobrze wpłynie na sylwetkę

W chlebie też jest.
No wiem - można samemu piec
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 09:23   #273
czarna_zmora
Raczkowanie

Dot.: Co większą trucizną? Cukier czy słodzik?

Jest ale w piekarniach "sieciowkach" i gdy ma miesiąc ważności. osobiście to albo sama piekę albo staram się kupować chleb nie paczkowany i z lokalnych małych piekarni. Tam nikomu nie opłaca się dodawać jakiś syfów. Przynajmniej mam taką nadzieję

Stary 2013-10-31, 10:38   #274
manipura
Raczkowanie

To jak poznać, czy ksylitol jest podrabiany, czy naturalny? Używam od niedawna i po smaku nie potrafię odróżnić. Miód w niewielkich ilościach działa leczniczo, jak mniemam. !
A że bez cukru da się żyć, to święta prawda. Wychowałam się bez słodyczy i do dziś mam wszystkie ( własne) zęby !!!

Edytowane przez manipura
Czas edycji: 2013-10-31 o 10:42
manipura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 13:35   #275
Syla_81
Raczkowanie

Miód owszem w niewielkich ilościach ma zbawienny wpływ na ludzki organizm-ale miód SUROWY. Jest taki i nie kosztuje wcale więcej niż zwykły sklepowy. Różnica tkwi w obróbce miodu- sklepowy jest podgrzewany do temperatury 40 stopni po to aby zachował płynną konsystencję i ładnie wyglądał na półkach. Co więcej do miodu sklepowego dodaje się fruktozę i glukozę. Więcej cukru w cukrze. Surowy miód ma konsystencję stałą, gładką fakturę, jest miękki i ma szary kolor. I co najważniejsze-jest nieogrzewany. Nie traci nic ze swoich właściwości. Miód który stoi za długo na półkach sklepowych owszem tez ma stałą konsystencję ale jedząc da się wyczuć mnóstwo grudek. To jest właśnie ta dodana fruktoza. Co do ksylitolu-najlepiej go szukać w sklepach ze zdrową żywnością i czytać etykiety. Chociaż i tu trzeba być ostrożnym.
Syla_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 13:36   #276
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_zmora Pokaż wiadomość
Jest ale w piekarniach "sieciowkach" i gdy ma miesiąc ważności. osobiście to albo sama piekę albo staram się kupować chleb nie paczkowany i z lokalnych małych piekarni. Tam nikomu nie opłaca się dodawać jakiś syfów. Przynajmniej mam taką nadzieję

W sklepach samoobsługowych kupuję tylko paczkowane. Skąd wziąć skład niepaczkowanych?

Cytat:
Napisane przez manipura Pokaż wiadomość
To jak poznać, czy ksylitol jest podrabiany, czy naturalny? Używam od niedawna i po smaku nie potrafię odróżnić. Miód w niewielkich ilościach działa leczniczo, jak mniemam. !
A że bez cukru da się żyć, to święta prawda. Wychowałam się bez słodyczy i do dziś mam wszystkie ( własne) zęby !!!
Ja kupuję tylko w jednym sklepie co ma niby z brzozy z Finlandii ale czy to prawda to nie wiem.
Stary 2013-10-31, 18:07   #277
Fantazola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
sussina gold - w proszku, bez aspartamu. ja kupuję w kauflandzie, w sumie nie widziałam nigdzie indziej. nie znalazłam lepszego, łatwo mi się go przelicza np. do wypieków i nie czuję różnicy w smaku.
Kupiłam kiedyś w kauflandzie słodzik w plastikowej butelce (w płynie) chciałam coś do pieczenia, ewentualnie deserów... Nie pamiętam nazwy ale jak tylko spróbowałam to musiałam wyrzucić, tak musi smakować zło...
Stary 2013-10-31, 19:18   #278
czarna_zmora
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
W sklepach samoobsługowych kupuję tylko paczkowane. Skąd wziąć skład niepaczkowanych?
Na chlebach niekrojonych powinna być przyklejona karteczka z piekarnią i składem. Piszę powinna bo już dawno takiego chleba w rękach nie miałam.
A co do pakowanego chleba- mam swoją ulubioną piekarnię, gdzie chleb kosztuje po 6-7zł za normalny bochenek, a kolejki są wręcz za drzwi i tam piekarz powiedział babce, że nie sprzeda jej chleba jeśli ma go trzymać w foliowej reklamówce, bo to w jakiś sposób niszczy chleb (nie pamiętam dokładnie jak on to ujął). I tak stał przez 5 min się z nią kłócił, póki babka nie ustąpiła i nie kupiła papierowej reklamówki. Taka ciekawostka
Stary 2013-11-03, 15:49   #279
2assa
Przyczajenie

Hej ja polecam naturalny słodzik stewia. Można kupić w sklepach ekologicznych lub kuchania świata w postaci np. naturalnej, czyli kruszonych liści. Stewia jest 200 razy słodsza od cukru. na długo starcza. w niektorych sklepach stewia jest tez srzedawana w postaci kapsułek, nie jest jakaś droga.
Najgorszy słodzik to aspartam. Aspartam jest ubocznym produktem toskycznym. Kiedyś bodajże 1978 znajdował się na liście broni cheicznej pentagonu... jednak koncerny przekupiły rząd i obecnie nas trują;/... aspartam przy metabolizmie produkuje metanol i formalinę który odkłada się dożywotnio w naszym mózgu, powodujac choroby neurologiczzne. O stewii dowiedziałam się będąc na diecie zwanej dieta candida i stosuję do dziś. Stewia działa ponad to przeciw zapalnie i antyfungalnie.Polecam

Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a
Czas edycji: 2014-10-02 o 11:20
2assa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 21:18   #280
jagodka13
Przyczajenie

Dot.: Stewia-niskokaloryczna słodycz

Może i stewia jest zdrowa ,słodsza od cukru i ma zero kalorii,ale w smaku jest ohydna.Przynajmniej taka w postaci suszonych listków,dla mnie nie do przełknięcia.
jagodka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 19:15   #281
Butterfly07
Rozeznanie

A czy ktoś ma może doświadczenie z tym produktem? http://allegro.pl/stewia-stevia-so-s...833036911.html Przyznam, że cena jest kusząca, choć skład tabletek nieco długi jak na mój gust (ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny, dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu) - no ale wiem, że uzyskanie postaci tabletki wymaga dodatku pewnych substancji pomocniczych. Coś, ktoś?
Stary 2014-01-15, 20:09   #282
Krewka Ewka
Przyczajenie

hej
próbowałam różnych słodzików: Krugera, aspartamu no i ostatnio stewii. Better stewii konkretnie. Ze wszystkich słodzików jest najgorsza: mało słodka a smak obrzydliwy. OBRZYDLIWY!
Wracam do ksylitolu brzozowego, ten przynajmniej jest smaczny jak cukier. Ksylitol -jak dobrze poszukać- można kupić 1 kg za 38 zl wiec da się przeżyć.
Krewka Ewka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-22, 20:21   #283
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Krewka Ewka Pokaż wiadomość
hej
próbowałam różnych słodzików: Krugera,
One, two, Freddy's coming for you...

Przepraszam. Musiałam.

Czas wypróbować ksylitol.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 18:18   #284
anlulu
Przyczajenie

Ja też eksperymentuję ze stewią i ksylitolem. Ksylitol rzeczywiście ma przyjemniejszy smak i jest łatwiejszy w obsłudze, bo używa się go w tych samych proporcjach co cukru. Macie jakieś konkretne przepisy na desery z zamiennikami cukru???

Ja znalazłam w necie kilka ciekawych, m.in.:
http://www.znajdzprzepisy.pl/click/i....blogspot.com#
http://pomidoribazylia.blogspot.com/...ersja-dla.html

I nowa strona, ale też ksylitolowo-stewiowa
http://howsweet.pl/deser-jogurtowo-malinowy/
http://howsweet.pl/kruche-ciastka-z-nutka-kakao-5/

Może komuś się przydadzą przepisy
anlulu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-21, 17:23   #285
muzeumolbrzymuf
Rozeznanie

Coś cicho tutaj

Dużo czytałam na temat stewii, ale jakoś nigdy ciągnęło mnie do kupienia jej. Wolałam unikać słodyczy, niż je czymś zastępować. Ostatnio w Rossmanie w oko mi wpadło pudełko z olbrzymim napisem "Stevia". Bez wahania i przeczytania składu kupiłam. I to był błąd. Skład: maltodekstyryny, glikozydy stewiolowe. Niby 9.90 zł, ale pieniądze i tak wyrzucone w błoto. Dziś odżałowałam 16,99 zł i zakupiłam stewię w listkach. Rzeczywiście dość słodka (dodałam jej do herbaty).

Szkoda tylko, że jest taka droga
muzeumolbrzymuf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-21, 21:15   #286
Arcydiakon
Raczkowanie

Ostatnio na swoim blogu umieściłem artykuł o tym, że stewia może być niebezpieczna dla zdrowia. Gdy ją zażywamy, organizm przygotowuje się na dawkę cukru i wydziela insulinę, co nie jest zdrowe, bo potem poziom glukozy spada jeszcze bardziej. Artykuł na ten temat jest tutaj
Arcydiakon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-21, 22:10   #287
muzeumolbrzymuf
Rozeznanie

Arcydiakon - mogłabyś przesłać mi linka do artykułu w PW? Bo nie wiem czy to wina mojego komputera, czy Wizaż coś zablokował, ale nie mogę wejść, a zaciekawiłaś mnie.
muzeumolbrzymuf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 21:49   #288
Arcydiakon
Raczkowanie

już wysyłam

Edytowane przez Arcydiakon
Czas edycji: 2014-02-26 o 21:51
Arcydiakon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-11, 09:49   #289
Magusek_M
Przyczajenie

Będę wdzięczna za pomoc w ankiecie dot. substancji intensywnie słodzących

http://www./ankieta/137751/substancj...-slodzace.html

Edytowane przez Magusek_M
Czas edycji: 2014-03-11 o 09:53
Magusek_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-11, 12:42   #290
sylvia_doll
CORELIPS

A mi sie chyba przejadla ta stewia... Poza slodzeniem kawy, do niczego innego jej nie uzywaam, bo w ogole nic innego nigdy nie slodzilam. Eh, a gdy sobie przypominam jakze mi ona smakowala na poczatku
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-24, 15:03   #291
persefona89898
Raczkowanie

Dot.: Słodzik, miód, ksylitol. Co wybrać?

ja zamienilam cukier na ksylitol i super sie sprawdza. mozna juz kupic w sklepach nie trzeba specjalnie szukac ja mam np z sante. slyszalam ze dobra tez jest stewia
persefona89898 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-24, 15:05   #292
persefona89898
Raczkowanie

Dot.: czym słodzić by było najlepiej/najzdrowiej?

ksylitol nie trzeba pisac przez x ja mam z sante polecam super sprawa jezeli chcemy troche zdrwowiej słodzić
Stary 2014-03-24, 15:07   #293
persefona89898
Raczkowanie

ja tez mam ksylitol kupilam z sante bo tylko to bylo u mnie w sklepie dostępne ) ale juz do zwyklego cukru nie wroce!
Stary 2014-03-24, 18:31   #294
braun00
Raczkowanie

Dot.: Słodzik, miód, ksylitol. Co wybrać?

tak stewia jest ostatnio bardzo popularna i polecana.Tylko ciekawe jak z dostępnością;(
braun00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 08:27   #295
effcia82
Zakorzenienie

Polecam kupować ksylitol przez internet. Duża różnica w cenie. Ja inwestuję w 5 kilo zaoszczędzając koszty dostawy i mam spokój na pół roku.
Stary 2014-03-31, 23:09   #296
radosna_22
Raczkowanie

Dot.: Który słodzik jest najlepszy? Czym najlepiej słodzić?

mam to samo co persefona. Tylko taki miałam w sklepie, ale to nic złego. Bo się sprawdził
radosna_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-07, 17:17   #297
mania789
Raczkowanie

ja dziś zamówiłam stewię w tabletkach i póki co to jestem pozytywnie nastawiona
mania789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-22, 15:10   #298
Dotka90
Zakorzenienie

Kupiłam stewię w kroplach, upiekłam ciasto - wyszło gorzkie...

Z kolei wczoraj słodzilam ser zmiksowany z jogurtem i mimo wkropienia sporej ilości, nadal było to niesłodkie..
Mam stevię w firmy Planta Dulce.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 21:53   #299
o_Khaleesi_o
Zadomowienie

Dot.: zdrowy słodzik ?

Ja właśnie zakupiłam Kruger viva sweet i jest to mój pierwszy słodzik, jako, że nie mogę się odzwyczaić od picia kawy z cukrem, postanowiłam go zastąpić słodzikiem. Ciekawa jestem jak się spisze, właśnie przyrządzam kawę.
o_Khaleesi_o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-16, 08:26   #300
FashandRoll
Raczkowanie

Dot.: zdrowy słodzik ?

Ksylitol, czyli cukier brzozowy. Wyglądem i smakiem jest najbardziej zbliżony do białego cukru. Nadaje się dla cukrzyków. Jedynym minusem jest dość wysoka cena, ale jeśli ktoś chce go używać np. tylko do herbaty to nie odczuje tego wydatku.
FashandRoll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości