|
|
#271 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: słodziki - który najlepszy w smaku?...
|
|
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co większą trucizną? Cukier czy słodzik?
Jest ale w piekarniach "sieciowkach" i gdy ma miesiąc ważności. osobiście to albo sama piekę albo staram się kupować chleb nie paczkowany i z lokalnych małych piekarni. Tam nikomu nie opłaca się dodawać jakiś syfów. Przynajmniej mam taką nadzieję
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#274 |
|
Raczkowanie
|
To jak poznać, czy ksylitol jest podrabiany, czy naturalny? Używam od niedawna i po smaku nie potrafię odróżnić. Miód w niewielkich ilościach działa leczniczo, jak mniemam. !
A że bez cukru da się żyć, to święta prawda. Wychowałam się bez słodyczy i do dziś mam wszystkie ( własne) zęby !!!
...nie warto żyć życiem niezbadanym... Edytowane przez manipura Czas edycji: 2013-10-31 o 10:42 |
|
|
|
|
#275 |
|
Raczkowanie
|
Miód owszem w niewielkich ilościach ma zbawienny wpływ na ludzki organizm-ale miód SUROWY. Jest taki i nie kosztuje wcale więcej niż zwykły sklepowy. Różnica tkwi w obróbce miodu- sklepowy jest podgrzewany do temperatury 40 stopni po to aby zachował płynną konsystencję i ładnie wyglądał na półkach. Co więcej do miodu sklepowego dodaje się fruktozę i glukozę. Więcej cukru w cukrze. Surowy miód ma konsystencję stałą, gładką fakturę, jest miękki i ma szary kolor. I co najważniejsze-jest nieogrzewany. Nie traci nic ze swoich właściwości. Miód który stoi za długo na półkach sklepowych owszem tez ma stałą konsystencję ale jedząc da się wyczuć mnóstwo grudek. To jest właśnie ta dodana fruktoza. Co do ksylitolu-najlepiej go szukać w sklepach ze zdrową żywnością i czytać etykiety. Chociaż i tu trzeba być ostrożnym.
|
|
|
|
|
#276 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#277 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#278 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do pakowanego chleba- mam swoją ulubioną piekarnię, gdzie chleb kosztuje po 6-7zł za normalny bochenek, a kolejki są wręcz za drzwi i tam piekarz powiedział babce, że nie sprzeda jej chleba jeśli ma go trzymać w foliowej reklamówce, bo to w jakiś sposób niszczy chleb (nie pamiętam dokładnie jak on to ujął). I tak stał przez 5 min się z nią kłócił, póki babka nie ustąpiła i nie kupiła papierowej reklamówki. Taka ciekawostka
|
|
|
|
|
|
#279 |
|
Przyczajenie
|
Hej ja polecam naturalny słodzik stewia. Można kupić w sklepach ekologicznych lub kuchania świata w postaci np. naturalnej, czyli kruszonych liści. Stewia jest 200 razy słodsza od cukru. na długo starcza. w niektorych sklepach stewia jest tez srzedawana w postaci kapsułek, nie jest jakaś droga.
Najgorszy słodzik to aspartam. Aspartam jest ubocznym produktem toskycznym. Kiedyś bodajże 1978 znajdował się na liście broni cheicznej pentagonu... jednak koncerny przekupiły rząd i obecnie nas trują;/... aspartam przy metabolizmie produkuje metanol i formalinę który odkłada się dożywotnio w naszym mózgu, powodujac choroby neurologiczzne. O stewii dowiedziałam się będąc na diecie zwanej dieta candida i stosuję do dziś. Stewia działa ponad to przeciw zapalnie i antyfungalnie.Polecam Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2014-10-02 o 11:20 |
|
|
|
|
#280 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Stewia-niskokaloryczna słodycz
Może i stewia jest zdrowa ,słodsza od cukru i ma zero kalorii,ale w smaku jest ohydna.Przynajmniej taka w postaci suszonych listków,dla mnie nie do przełknięcia.
|
|
|
|
|
#281 |
|
Rozeznanie
|
A czy ktoś ma może doświadczenie z tym produktem? http://allegro.pl/stewia-stevia-so-s...833036911.html Przyznam, że cena jest kusząca, choć skład tabletek nieco długi jak na mój gust (ekstrakt ze Stevii, Rybozyd A 97%, monowodzian laktozy, kroskarmeloza sodowa, koloidalny, dwutlenek krzemu, hydroksypropuloceluloza, stearynian magnezu) - no ale wiem, że uzyskanie postaci tabletki wymaga dodatku pewnych substancji pomocniczych. Coś, ktoś?
|
|
#282 |
|
Przyczajenie
|
hej
próbowałam różnych słodzików: Krugera, aspartamu no i ostatnio stewii. Better stewii konkretnie. Ze wszystkich słodzików jest najgorsza: mało słodka a smak obrzydliwy. OBRZYDLIWY! Wracam do ksylitolu brzozowego, ten przynajmniej jest smaczny jak cukier. Ksylitol -jak dobrze poszukać- można kupić 1 kg za 38 zl wiec da się przeżyć. |
|
|
|
|
#283 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#284 |
|
Przyczajenie
|
Ja też eksperymentuję ze stewią i ksylitolem. Ksylitol rzeczywiście ma przyjemniejszy smak i jest łatwiejszy w obsłudze, bo używa się go w tych samych proporcjach co cukru. Macie jakieś konkretne przepisy na desery z zamiennikami cukru???
Ja znalazłam w necie kilka ciekawych, m.in.: http://www.znajdzprzepisy.pl/click/i....blogspot.com# http://pomidoribazylia.blogspot.com/...ersja-dla.html I nowa strona, ale też ksylitolowo-stewiowa ![]() http://howsweet.pl/deser-jogurtowo-malinowy/ http://howsweet.pl/kruche-ciastka-z-nutka-kakao-5/ Może komuś się przydadzą przepisy
|
|
|
|
|
#285 |
|
Rozeznanie
|
Coś cicho tutaj
![]() Dużo czytałam na temat stewii, ale jakoś nigdy ciągnęło mnie do kupienia jej. Wolałam unikać słodyczy, niż je czymś zastępować. Ostatnio w Rossmanie w oko mi wpadło pudełko z olbrzymim napisem "Stevia". Bez wahania i przeczytania składu kupiłam. I to był błąd. Skład: maltodekstyryny, glikozydy stewiolowe. Niby 9.90 zł, ale pieniądze i tak wyrzucone w błoto. Dziś odżałowałam 16,99 zł i zakupiłam stewię w listkach. Rzeczywiście dość słodka (dodałam jej do herbaty). Szkoda tylko, że jest taka droga
|
|
|
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio na swoim blogu umieściłem artykuł o tym, że stewia może być niebezpieczna dla zdrowia. Gdy ją zażywamy, organizm przygotowuje się na dawkę cukru i wydziela insulinę, co nie jest zdrowe, bo potem poziom glukozy spada jeszcze bardziej. Artykuł na ten temat jest tutaj
|
|
|
|
|
#287 |
|
Rozeznanie
|
Arcydiakon - mogłabyś przesłać mi linka do artykułu w PW? Bo nie wiem czy to wina mojego komputera, czy Wizaż coś zablokował, ale nie mogę wejść, a zaciekawiłaś mnie.
|
|
|
|
|
#288 |
|
Raczkowanie
|
już wysyłam
Edytowane przez Arcydiakon Czas edycji: 2014-02-26 o 21:51 |
|
|
|
|
#289 |
|
Przyczajenie
|
Będę wdzięczna za pomoc w ankiecie dot. substancji intensywnie słodzących
http://www./ankieta/137751/substancj...-slodzace.html Edytowane przez Magusek_M Czas edycji: 2014-03-11 o 09:53 |
|
|
|
|
#290 |
|
CORELIPS
|
A mi sie chyba przejadla ta stewia... Poza slodzeniem kawy, do niczego innego jej nie uzywaam, bo w ogole nic innego nigdy nie slodzilam. Eh, a gdy sobie przypominam jakze mi ona smakowala na poczatku
|
|
|
|
|
#291 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Słodzik, miód, ksylitol. Co wybrać?
ja zamienilam cukier na ksylitol i super sie sprawdza. mozna juz kupic w sklepach nie trzeba specjalnie szukac ja mam np z sante. slyszalam ze dobra tez jest stewia
|
|
|
|
|
#292 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czym słodzić by było najlepiej/najzdrowiej?
ksylitol
nie trzeba pisac przez x ja mam z sante polecam super sprawa jezeli chcemy troche zdrwowiej słodzić
|
|
|
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
ja tez mam ksylitol kupilam z sante bo tylko to bylo u mnie w sklepie dostępne
) ale juz do zwyklego cukru nie wroce!
|
|
|
|
|
#294 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Słodzik, miód, ksylitol. Co wybrać?
tak stewia jest ostatnio bardzo popularna i polecana.Tylko ciekawe jak z dostępnością;(
|
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam kupować ksylitol przez internet. Duża różnica w cenie. Ja inwestuję w 5 kilo zaoszczędzając koszty dostawy i mam spokój na pół roku.
|
|
|
|
|
#296 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Który słodzik jest najlepszy? Czym najlepiej słodzić?
mam to samo co persefona. Tylko taki miałam w sklepie, ale to nic złego. Bo się sprawdził
|
|
|
|
|
#297 |
|
Raczkowanie
|
ja dziś zamówiłam stewię w tabletkach i póki co to jestem pozytywnie nastawiona
|
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam stewię w kroplach, upiekłam ciasto - wyszło gorzkie...
Z kolei wczoraj słodzilam ser zmiksowany z jogurtem i mimo wkropienia sporej ilości, nadal było to niesłodkie.. Mam stevię w firmy Planta Dulce. |
|
|
|
|
#299 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: zdrowy słodzik ?
Ja właśnie zakupiłam Kruger viva sweet i jest to mój pierwszy słodzik, jako, że nie mogę się odzwyczaić od picia kawy z cukrem, postanowiłam go zastąpić słodzikiem. Ciekawa jestem jak się spisze, właśnie przyrządzam kawę.
|
|
|
|
|
#300 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: zdrowy słodzik ?
Ksylitol, czyli cukier brzozowy. Wyglądem i smakiem jest najbardziej zbliżony do białego cukru. Nadaje się dla cukrzyków. Jedynym minusem jest dość wysoka cena, ale jeśli ktoś chce go używać np. tylko do herbaty to nie odczuje tego wydatku.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.

i tam piekarz powiedział babce, że nie sprzeda jej chleba jeśli ma go trzymać w foliowej reklamówce, bo to w jakiś sposób niszczy chleb (nie pamiętam dokładnie jak on to ujął). I tak stał przez 5 min się z nią kłócił, póki babka nie ustąpiła i nie kupiła papierowej reklamówki. Taka ciekawostka