Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 1 2,56%
Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile 6 15,38%
Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy 3 7,69%
Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy 19 48,72%
Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie 5 12,82%
Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi 1 2,56%
Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę 4 10,26%
Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-04, 13:54   #2041
inezka92
Raczkowanie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I

hej
Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość

z czego pobierli krew?
krew pobieraja z raczki, jesli nie idzie to z nozki. u nas ani z tego ani z tego nie poszlo, wiec wbijali sie w glowke i dopiero pobrali.

ja tez najpierw przebieram, pozniej karmie.

w ogole to moje dziecko dalo mi dzisiaj pospac i bylam w ogromnym szoku.. spalysmy do 12-stej w miedzy czasie tylko jedna pobudka na karmienie o 7 i dalej w kime
inezka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 13:57   #2042
jo_asiek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
hej wam nie mam kiedy nawet was poczytać i nadrobić a przyszłam się wygadać bo nie wiem co z moją mała... jak wróciłyśmy ze szpitala to przez pierwsze dni jadła i spała i było ok a teraz ? od piątku jest problem chciałaby cały czas jesc do tego nic nie przybrała praktycznie bo moja ciocia połozna w sobote ją ważyła wiec od wczoraj na noc ja dokarmiamy mlekiem sztucznym ja nie wiem może mój pokarm jest mało wartościowy i ona się nie najada?? je po 20 minut przerwę robi i później kontynuacja bo się denerwuje i ciamka i szuka i się denerwuje, jak już ja drugi raz dostawie to niby wywali cyca to się ciesze ze pojdzie spac a ta ani myśli a przecież nie ma nawet dwóch tygodni i powinna spac a miedzy karmieniami spi może godzine ?? ciocia mowi zebym zaczęła karmić co 2 godziny zobaczymy czy to pomoże bo ja już nie wiem w takim momencie przeszłabym na mleko sztuczne bo już jestem zmeczona mega a teraz zamiast spac to lezy i oczy ma jak 5 zł :|
hej! doskonale Cię rozumiem U nas waga początkowo też stała w miejscu, później Szymek przybierał niecałe 10g dziennie, czyli zdecydowanie za mało. Od 4 dni częściej go przystawiam do piersi, ssie intensywnie jakieś 10 minut, później przysypia ale też ssie około 10 minut i wtedy go odstawiam, pilnuje żeby odbił po każdym jedzeniu i chyba są pierwsze efekty. W piątek było 3950g, w sobotę już 3980g, a wczoraj 3995-4000. Szymek między karmieniami też śpi w ciągu dnia maksymalnie godzinę, a najczęściej są to tylko krótkie drzemki. Jak się przebudzi (a wiem, że pół godziny temu skończył jeść) i dalej ma odruch ssania, to podaję mu smoczek. Wiem, że Ci ciężko, ale musisz być cierpliwa Mnie też dopadają kryzysy, ale wierzę, że niebawem na pewno się wszystko unormuje.
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:00   #2043
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Żaba to jest starsza kolekcja a szop nowsza, nie były szyte jednocześnie, może Chińczycy korzystali z innych szablonów.
aaaaa,

co mam zrobić... cyce już pełne, a młody śpi, pewnie za pół godziny sie obudzi.. Mam ściągnąć?? w pół godziny nie będę miala aż tyle pokarmu, żeby się najadł..

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:04   #2044
inezka92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
aaaaa,

co mam zrobić... cyce już pełne, a młody śpi, pewnie za pół godziny sie obudzi.. Mam ściągnąć?? w pół godziny nie będę miala aż tyle pokarmu, żeby się najadł..
jak mowisz, ze za pol godz wstanie to moze zacznij go juz rozbudzac.
inezka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:05   #2045
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
witam z angielskiego na uniwerku
byle do 15, pozniej jakies zakupy w zlotych tarasach bo o 18 pociag i zobacze Julie
ale jakie powitanie będzie

Cytat:
Napisane przez katarzyna2811 Pokaż wiadomość
A my po wizycie u pediatry. Mały waży 5150 więc przytył 1500 od wagi urodzeniowej
Niestety nie został zaszczepiony. Wg lekarza jest ewidentnie żółty i dostaliśmy skierowanie na morfologię, bilirubinę, Alat i Aspat. I w środę z wynikami z powrotem i zobaczymy. Dodatkowo mały ma przepuklinę pępkową i mamy mu ściskać okolice pępka i kleić plastrami, póki nie zniknie.
Cóż nie miałam na co narzekać to teraz mam
piękna waga

u nas też przepuklina, ale chirurg sam przykleił i na zmianę też do lekarza jedziemy

Cytat:
Napisane przez inezka92 Pokaż wiadomość
krew pobieraja z raczki, jesli nie idzie to z nozki. u nas ani z tego ani z tego nie poszlo, wiec wbijali sie w glowke i dopiero pobrali.
czeka nas to pod koniec listopada

Cytat:
aaaaa,

może ściągnij tyle, żebyś poczuła ulgę?
Stary 2013-11-04, 14:11   #2046
katarzyna2811
Wtajemniczenie

Ja pojadę na pobieranie dzisiaj po 18 do szpitala, jak mąż wróci z pracy, bo chociaż jestem twarda to czuję że jakieś wsparcie będzie mi potrzebne . Będę ryczeć jak mojemu Bartusiowi będą krew pobierać

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ----------

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
ale jakie powitanie będzie

piękna waga

u nas też przepuklina, ale chirurg sam przykleił i na zmianę też do lekarza jedziemy
Passion a to jakieś specjalne plastry muszą być czy jak? Pytam bom zielona w tym temacie a z wrażenia zapomniałam spytać pediatry

Damian 23 01 2002
Mateusz 27 12 2005
Bartosz 18 09 2013
katarzyna2811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:12   #2047
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Moje dziecko śpi już na brzuszku 3,5 godz. bez przebudzenia. Zauważyłam,że tylko na brzuszku tak świetnie jej się śpi.
Muszę zacząć kłaść mojego na brzuchu. Dziś chciałam być sprytna i jak pojadł to wsadziłam go do wózka i woziłam po mieszkaniu. Ale niestety nie dało efektów spaceru bo postękiwał, marudził ale nie podeszłam i teraz śpi... ciekawe ile
Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
hej wam nie mam kiedy nawet was poczytać i nadrobić a przyszłam się wygadać bo nie wiem co z moją mała... jak wróciłyśmy ze szpitala to przez pierwsze dni jadła i spała i było ok a teraz ? od piątku jest problem chciałaby cały czas jesc do tego nic nie przybrała praktycznie bo moja ciocia połozna w sobote ją ważyła wiec od wczoraj na noc ja dokarmiamy mlekiem sztucznym ja nie wiem może mój pokarm jest mało wartościowy i ona się nie najada?? je po 20 minut przerwę robi i później kontynuacja bo się denerwuje i ciamka i szuka i się denerwuje, jak już ja drugi raz dostawie to niby wywali cyca to się ciesze ze pojdzie spac a ta ani myśli a przecież nie ma nawet dwóch tygodni i powinna spac a miedzy karmieniami spi może godzine ?? ciocia mowi zebym zaczęła karmić co 2 godziny zobaczymy czy to pomoże bo ja już nie wiem w takim momencie przeszłabym na mleko sztuczne bo już jestem zmeczona mega a teraz zamiast spac to lezy i oczy ma jak 5 zł :|
To, że nie przybiera to faktycznie średnio. Może nie ssie efektywnie. Tzn tylko ciamka pierś. Słyszysz przełykanie?
Co do spania pomiędzy posiłkami- raczej nie ma "powinna" bo dzieci są różne i nie każde wg schematu funkcjonuje. Mój też chce często jeść, ostatnio mało co śpi dłużej niż 30min czy godzinkę. Zaraz włącza syrenę bo nalepsiej przy cycku mamy...
A swoją drogą, może ona się dopomina co godzinę bo głodna jest? Poje to co łatwo leci, idzie spać i zaraz ją mały głodek męczy...?

Miki dziś lepiej niż wczoraj ( odpukać). I oby tak pozostało. Nie ma co prawda szału, ale i masakry takiej jak wczoraj też nie

Kciuki za przybieranie.

Wymianka.

Edytowane przez cotynato
Czas edycji: 2013-11-04 o 14:14
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:16   #2048
Brydzia_
Zakorzenienie

Czy to normalne ze Igor ostatnio sie mocno slini ?

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
jesteśmy po badaniu bioderek- wszystko gra kontrola za 2 miesiące
w ogóle Misio grzeczny- 4 dziaciaczków była przed nami i każde płakało a Miki szczęśliwy

uuuu, to by było super gdyby Miko spał całą noc
u nas nie cyc, butla, smok i wszystko gra

ja nie ladan, ale też tak Mika noszę- wiązanie kieszonka
za siostrę
no i super, że Oli się wyprawa spodobała

my tez bylismy w poczekalni to te dzieci tam wrzeszczaly jakby je obdzierali ze skory... mowie do tz ze uciekamy :p
A Igor nic... nie zrobilo to na nim wcale wrazenia :p
Na cale szczescie... bo nie wiem jak przetrwam szczepienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
MISIA zauwazylam ze piszesz ze najpierw karmisz a potem przebierasz dziecko
czy ktos jeszcze tak robi??
bo ja najpierw przebieram... zeby mu sie przyjemniej jadło bez dodatkowych dystraktorów ... plus przebieram jak usłysze ze poszła kupa ale czasem nie słysze i w niej spi

ale moze zle robie....
Ja najpierw karmie a potem przewijam bo moj zawsze w trakcie karmienia zrobi kupe... nie przeszkadza mu to w tym zeby pozniej zasnac

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Passion - bylam 3 razy u pediatry i za kazdym wspominalam o tym i na odczepnego mi dala. Ide dzis prywatnie ale jestem pewna ze powie ze normalne i nawilzac powietrze i nos. Najbardziej charczy czy ma problem z odfychaniem w nocy jak w pokoju jest goraco i zaduch

Ja jak spodziewam sie kupy w czasie jedzenia nocnego to przewijam po a jak kupy brak to wcale

moj tez charczy... szczegolnie w nocy :/ juz to tutaj pisalam... przez co potem schizuje czy go przeziebienie jakies nie bierze... a w przyszlym tygodniu szczepienie. Nawilzam nos marimerem... co jeszcze mozna robic ?

Cytat:
f

Moj Filip spi w nocy na brzuchu po 6 h a pozniej na plecach po za nielicznymi nocami jak dzis gdzie spal w nosidle i bujalam go przez sen bo sie przebudzal. Kiedys napisalam fu ze spi na brzuchu to dziewczyny na mnie nakrzyczaly ze to niebezpieczne.. on swietnie kontroluje przekrecanie glowy i nawet jak zadziybakuje to na chwile i przyvladalam sie ze oddycha - niespi na zadnych kocykach.

Ale wieje...
Ja na poczatku sie balam klasc na brzuchu bo sie naczytalam na necie... ale terax luz

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:18   #2049
katarzyna2811
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
Czy to normalne ze Igor ostatnio sie mocno slini ?

my tez bylismy w poczekalni to te dzieci tam wrzeszczaly jakby je obdzierali ze skory... mowie do tz ze uciekamy :p
A Igor nic... nie zrobilo to na nim wcale wrazenia :p
Na cale szczescie... bo nie wiem jak przetrwam szczepienie

Ja najpierw karmie a potem przewijam bo moj zawsze w trakcie karmienia zrobi kupe... nie przeszkadza mu to w tym zeby pozniej zasnac

moj tez charczy... szczegolnie w nocy :/ juz to tutaj pisalam... przez co potem schizuje czy go przeziebienie jakies nie bierze... a w przyszlym tygodniu szczepienie. Nawilzam nos marimerem... co jeszcze mozna robic ?

Ja na poczatku sie balam klasc na brzuchu bo sie naczytalam na necie... ale terax luz

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Pytałam o to pediatry i kazał tylko nawilżać

Damian 23 01 2002
Mateusz 27 12 2005
Bartosz 18 09 2013
Stary 2013-11-04, 14:19   #2050
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
aaaaa,

sciagnij troszke

a my teraz znow sie karmimy
przyszla paczka od rp
pierwszy raz mnioe troche zawiodł...

a poza tym kupilam kawke medeli laktacyjna i masakra
fuuuuj

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:19   #2051
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Może ściągnij tak żebyś poczuła ulgę. Albo przebudź małego.

Ja to znów mam z piersiami. Wczoraj dostałam gorączki, a prawa pierś boli masakrycznie, nie mogę jej nawet dotknąć. Robiłam już okład z kapusty. Mam nadzieję, że to takie chwilowe tylko.
A wczoraj poszłam spać już o 20.00, Filipa wykąpaliśmy po 18, bo dziecko moje przez tą zmianę godzin całkowicie rozregulowało się.
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:29   #2052
misia332
Zakorzenienie

obudził się jak tylko właczyłam laktator... chyba usłyszał.ze mu mleko kradną

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:33   #2053
katarzyna2811
Wtajemniczenie

Cytat:
He he
Też właśnie sobie siedzę i ściągam porcję na wieczór

Damian 23 01 2002
Mateusz 27 12 2005
Bartosz 18 09 2013
Stary 2013-11-04, 14:37   #2054
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Żaba to jest starsza kolekcja a szop nowsza, nie były szyte jednocześnie, może Chińczycy korzystali z innych szablonów.
Angel Ty to chyba wiesz wszytsko o H&M.
mam zniżke z newslettera a nie wiedziałam co mam kupić jak wpadłam na szybko..

Cytat:
byle do 15, pozniej jakies zakupy w zlotych tarasach bo o 18 pociag i zobacze Julie
dasz rade!

Cytat:
aaaaa,

odciągnąc troche?

Moje dziecko śpi od rana z przerwą na jedzenie odsypia noc... co będzie w nocy...
Stary 2013-11-04, 14:42   #2055
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:

A my po wizycie u pediatry. Mały waży 5150 więc przytył 1500 od wagi urodzeniowej
Niestety nie został zaszczepiony. Wg lekarza jest ewidentnie żółty i dostaliśmy skierowanie na morfologię, bilirubinę, Alat i Aspat. I w środę z wynikami z powrotem i zobaczymy. Dodatkowo mały ma przepuklinę pępkową i mamy mu ściskać okolice pępka i kleić plastrami, póki nie zniknie.
my również mamy jeszcze żółtaczkę, przy wypisie było pięknie wskaźnik 11,20, a po czwartkowej kontroli bilirubiny jest aż 14- od tego zaczynaliśmy fototerapię w szpitalu. Pediatra mówiła żeby nie panikować, mam dawać młodemu do picia 4 razy dziennie 10 ml glukozy i w piątek idziemy na kolejne kłucie bilirubina plus morfologia

u nas pani od razu z główki pobierała, pooglądała nóżki, rączki, ale ja jej powiedziałam że na głowie żyłę widzi, a tak młody się strasznie spłacze i nie wiadomo jaki rezultat pobierania będzie... Hubercik był bardzo dzielny tylko przy wkłuciu zapłakał, tata go trzymał, bo ja jakoś nie bardzo czułam się na siłach żeby na to patrzeć, na koniec pani skomplementowała mi chłopaków... że tacy fajni i przystojni i że mały do taty podobny- tz wyszedł z gabinetu cały rozpromieniony

z przepukliną tez możemy sobie piątkę przybić, jutro o 10:45 idziemy do chirurga dziecięcego i zobaczymy co powie, mam nadzieję że od razu da plasterek...

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość

ja tez sie dygałam kłaść młodego na brzuszku, moja sis która jest fizjoterapeutą przyjeżdża do nas często i mi pokazuje jak fajnie go układać, nosić
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:44   #2056
butterfly20
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za rady, ale ja jej zakrapiam solą fizjologiczną kilka razy dziennie. Może ma to po mnie i mojej mamie, bo my mamy katar cały rok (oczywiście nie jakiś upierdliwy i non stop) i taka nasza uroda Może nawilżacz pomoże

Cytat:
MISIA zauwazylam ze piszesz ze najpierw karmisz a potem przebierasz dziecko
czy ktos jeszcze tak robi??
bo ja najpierw przebieram... zeby mu sie przyjemniej jadło bez dodatkowych dystraktorów ... plus przebieram jak usłysze ze poszła kupa ale czasem nie słysze i w niej spi

ale moze zle robie....
Ja najpierw przewijam, bo ona na cycu najczęściej ładnie zasypia to po co mam ją budzić

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Dla mnie 20 stopni to też zdecydowanie za mało. Wiadomo, że im większa temperatura to bardziej suche powietrze i gorzej się oddycha. Ale tak 23 stopnie to ok Ja nawet lubię wyższą temperaturę

A właśnie mojemu Filipowi zaczęła się przesuszać skóra. Co mnie dziwi, bo od samego początku używam tego samego do kąpania
My trzymamy temperaturę 21 stopni, czasem w salonie 22...I nawet nie jest źle,ale jak widać nawet przy takiej mamy suche powietrze.

Cytat:
f

Moj Filip spi w nocy na brzuchu po 6 h a pozniej na plecach po za nielicznymi nocami jak dzis gdzie spal w nosidle i bujalam go przez sen bo sie przebudzal. Kiedys napisalam fu ze spi na brzuchu to dziewczyny na mnie nakrzyczaly ze to niebezpieczne.. on swietnie kontroluje przekrecanie glowy i nawet jak zadziybakuje to na chwile i przyvladalam sie ze oddycha - niespi na zadnych kocykach.

Ale wieje...
Jak już dużo razy pisałam,ja jestem boidupa i jak kładę małą na brzuszku to muszę mieć na nią oko, pomimo,że super przekłada już główkę (nawet T. się dzisiaj zdziwiła,że jej to tak sprawnie idzie). Dlatego nie umiem jej położyć na brzuszku nad ranem jak jeszcze śpię

U nas słońce,ale też wieje konkretnie...góry... dlatego małą weranduję dzisiaj.

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
bajka do lekarza na pewno pójde... zastanawiam się czy ona nie ma jakieś nietolerancji pokarmowej? Często mi ulewa,czasem wymiotuje,no i meczy ją brzuszek wieczorami ;/
Ciężko powiedzieć,ale skoro jest tyle objawów to śmigusiem do lekarza

Cytat:

Super że wszystko ok . No a gwiazdka prześliczna

Przebieram przed karmieniem, a w nocy jak potrzeba.

Brawa za wagę! I kciukam za badania

Cytat:
aaaaa,

Ja nigdy nie odciągam jak jest tak blisko karmienia. Bo nigdy nie wiesz ile się naprodukowało, a co jak ściągniesz i dla dziecka nie będzie?

Cytat:
sciagnij troszke

przyszla paczka od rp

fuuuuj

Czemu Cię zawiódł?
Myślałam o zakupie tej kawki, dobrze,że mówisz

Ja zrobiłam zamówienie w aptece Gemini, znowu 160 zł nie moje...

Na ile Wam starcza ten Linomag zielony?Bo mam wrażenie,że za dużo mi go schodzi

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:48   #2057
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
sciagnij troszke

przyszla paczka od rp

fuuuuj
A czemu zawiódł?Ja tam lubię bociankaPiłam tez z Herbapolu ale po niej moje zęby stały się nadwrazliwe.

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Ojej nie wiem jak ja przeczytałam..wydawało mi sie ze piszesz o herbatce a Ty o kawce-przepraszam
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:50   #2058
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
aaaaa,

daj mi hahaha moje cyce wiecznie puste

w ogole to mielismy jechac na spacer...maly ubrany w wozku, ja ubrana a tu ni z tego ni z owego padac zaczelo, najpierw troszeczke a potem jak sie rozlalo to pada do teraz... maly wyjechal wozkiem na balkon a mamusia wziela sie za prasowanie...teraz niezapeszajac jeszcze spi wiec moze troche sie poudzielam bo nadrabiam glownie na komorce jak wisze na laktatorze

ja nie wiem jak to jest, ale moj syn jak mial 2 tygodnie to potrafil nie raz przespac cala noc bez jedzenia, az sie martwilam ale polozna nie kazala mi budzic...a teraz od jakis 2 tyg czy wiecej dzien w dzien pobudka miedzy pare minut to 1 i po 5... jeszcze po tej 1 to zasypia w mig, ale o 5 to oczy jak 5 zl i opowiada :P jeszcze od paru dni upodobal sobie ta pore nocy na zrobienie kupy i zawsze wali mi ja na kolanach w trakcie karmienia dzis o 1 nie przebieralam mu pampera a o 5 byl juz mocno przesikany i czulam kupe wiec mu przebralam przed karmieniem ale kupy nie bylo, a po karmieniu musialam przebierac jeszcze raz... wprawdzie zasnal przy butli ale nie chcialam zeby spal w kupie... nio i potem jak mu sie gadka wywiazala to gadal do 6

apropo pampkow to ja sie zastanawiam nad przejsciem na 3...bo niby od 4 kg one sa a maly juz wazy pewnie przeszlo 5 kg bo tydzien temu jak go wazyla polozna to bylo prawie 5... uzywa ktoras z was juz 3??
moze by ich tak nie przesikiwal w nocy, zwlaszcza ze juz za niedlugo ma spac cala noc

my tez juz powoli zegnamy rozmiar 56...i wlasnie nie wiem co robic z tymi wszystkimi rzeczami...o ile ciuchow nowych nie mam tak strasznie duzo bo wiekszosc jest po synie przyjaciolki i musze jej oddac bo planuja 2 dzidzi to zastanawiam sie co zrobic z wszystkimi wozkami, lezaczkami, matami kiedy juz Bartosz wyrosnie...chcemy drugie dziecko ale nie wiemy kiedy a magazynowac tego nie ma gdzie...

a w ogole to malz mnie zabil tekstem ze jesli chcemy drugie to najlepiej teraz ale go wyprostowalam ze z 2 malych dzieci, sami tutaj nie damy sobie rady... nawet wyjsc na spacer bedzie ciezko jak jedno bedzie mialo 2 latka a drugie w wozku bedzie... wiec trzeba poczekac...
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:50   #2059
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za rady, ale ja jej zakrapiam solą fizjologiczną kilka razy dziennie. Może ma to po mnie i mojej mamie, bo my mamy katar cały rok (oczywiście nie jakiś upierdliwy i non stop) i taka nasza uroda Może nawilżacz pomoże

Ja najpierw przewijam, bo ona na cycu najczęściej ładnie zasypia to po co mam ją budzić

My trzymamy temperaturę 21 stopni, czasem w salonie 22...I nawet nie jest źle,ale jak widać nawet przy takiej mamy suche powietrze.

Jak już dużo razy pisałam,ja jestem boidupa i jak kładę małą na brzuszku to muszę mieć na nią oko, pomimo,że super przekłada już główkę (nawet T. się dzisiaj zdziwiła,że jej to tak sprawnie idzie). Dlatego nie umiem jej położyć na brzuszku nad ranem jak jeszcze śpię

U nas słońce,ale też wieje konkretnie...góry... dlatego małą weranduję dzisiaj.

Ciężko powiedzieć,ale skoro jest tyle objawów to śmigusiem do lekarza

Brawa za wagę! I kciukam za badania

Ja nigdy nie odciągam jak jest tak blisko karmienia. Bo nigdy nie wiesz ile się naprodukowało, a co jak ściągniesz i dla dziecka nie będzie?

Czemu Cię zawiódł?
Myślałam o zakupie tej kawki, dobrze,że mówisz

Ja zrobiłam zamówienie w aptece Gemini, znowu 160 zł nie moje...

Na ile Wam starcza ten Linomag zielony?Bo mam wrażenie,że za dużo mi go schodzi
Ja mam ten w słoiczku o nazwie Linoderm i jest mega wydajny.Uzywam go juz 10 tyg i jeszcze sporo zostało
Stary 2013-11-04, 14:52   #2060
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Muszę zacząć kłaść mojego na brzuchu. Dziś chciałam być sprytna i jak pojadł to wsadziłam go do wózka i woziłam po mieszkaniu. Ale niestety nie dało efektów spaceru bo postękiwał, marudził ale nie podeszłam i teraz śpi... ciekawe ile
bo trzeba czasem zrobic efekt krzywego chodnika i np. jezdzic eoz.iem po kablu jakims zeby podskakiwal co pewien czad. Testowane z powodzeniem na corce znajomych.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:54   #2061
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
bo trzeba czasem zrobic efekt krzywego chodnika i np. jezdzic eoz.iem po kablu jakims zeby podskakiwal co pewien czad. Testowane z powodzeniem na corce znajomych.
Hahaha!Dobre Monia!
Stary 2013-11-04, 14:54   #2062
katarzyna2811
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
my również mamy jeszcze żółtaczkę, przy wypisie było pięknie wskaźnik 11,20, a po czwartkowej kontroli bilirubiny jest aż 14- od tego zaczynaliśmy fototerapię w szpitalu. Pediatra mówiła żeby nie panikować, mam dawać młodemu do picia 4 razy dziennie 10 ml glukozy i w piątek idziemy na kolejne kłucie bilirubina plus morfologia

u nas pani od razu z główki pobierała, pooglądała nóżki, rączki, ale ja jej powiedziałam że na głowie żyłę widzi, a tak młody się strasznie spłacze i nie wiadomo jaki rezultat pobierania będzie... Hubercik był bardzo dzielny tylko przy wkłuciu zapłakał, tata go trzymał, bo ja jakoś nie bardzo czułam się na siłach żeby na to patrzeć, na koniec pani skomplementowała mi chłopaków... że tacy fajni i przystojni i że mały do taty podobny- tz wyszedł z gabinetu cały rozpromieniony

z przepukliną tez możemy sobie piątkę przybić, jutro o 10:45 idziemy do chirurga dziecięcego i zobaczymy co powie, mam nadzieję że od razu da plasterek...

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

ja tez sie dygałam kłaść młodego na brzuszku, moja sis która jest fizjoterapeutą przyjeżdża do nas często i mi pokazuje jak fajnie go układać, nosić
No to przybijam piątkę.
Moje dziecko też ma widoczne żyły na główce więc może będą stamtąd pobierać. Obyśmy trafili na kompetentną pielęgniarkę . Ale zła jestem na to że w szpitalu nic na ten temat nie mówili. Tylko tyle że to żółtaczka fizjologiczna i samo zejdzie. Żadnych zaleceń ani kontroli. Dawno bym miała już to skontrolowane. A teraz czuję się jak wyrodna matka która zaniedbała własne dziecko . Chore co nie?

Damian 23 01 2002
Mateusz 27 12 2005
Bartosz 18 09 2013
Stary 2013-11-04, 14:58   #2063
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
a w ogole to malz mnie zabil tekstem ze jesli chcemy drugie to najlepiej teraz ale go wyprostowalam ze z 2 malych dzieci, sami tutaj nie damy sobie rady... nawet wyjsc na spacer bedzie ciezko jak jedno bedzie mialo 2 latka a drugie w wozku bedzie... wiec trzeba poczekac...
da sie. Mam takie wlasnie. Samo juz chodzi przeciez. Gorzej mlodsze bo wtecy trzeba podwojny wozek ale tez sie da. Dla mnie eyznacznikiem "doroslosci" mojej dwulatki jedt to ze bez wozka juz chodzimy i po schodach na 4 pietro sama wejdzie.

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 14:59   #2064
katarzyna2811
Wtajemniczenie

Samba ja jadę na trójkach ale dady i to od około ponad dwóch tyg. Bartosz ma aktualnie 5150. A przeszłam tak szybko bo też przesikiwał non stop dwójki pampersa. I teraz mam spokój.

Damian 23 01 2002
Mateusz 27 12 2005
Bartosz 18 09 2013
Stary 2013-11-04, 14:59   #2065
karolson
Zakorzenienie

Cytat:

apropo pampkow to ja sie zastanawiam nad przejsciem na 3...bo niby od 4 kg one sa a maly juz wazy pewnie przeszlo 5 kg bo tydzien temu jak go wazyla polozna to bylo prawie 5... uzywa ktoras z was juz 3??
moze by ich tak nie przesikiwal w nocy, zwlaszcza ze juz za niedlugo ma spac cala noc

my tez juz powoli zegnamy rozmiar 56...i wlasnie nie wiem co robic z tymi wszystkimi rzeczami...o ile ciuchow nowych nie mam tak strasznie duzo bo wiekszosc jest po synie przyjaciolki i musze jej oddac bo planuja 2 dzidzi to zastanawiam sie co zrobic z wszystkimi wozkami, lezaczkami, matami kiedy juz Bartosz wyrosnie...chcemy drugie dziecko ale nie wiemy kiedy a magazynowac tego nie ma gdzie...
ja myśle nad zakupem 4 w Lidlu co prawda mam jeszcze zapas 150 szt 3 ... napewno 4 sie niezmarnuja

co do rozmiaru to my juz 62 wykańczamy - jak piore wyciagam na długość.. a nosimy już glownie 68. ja to co miałam pożyczone małe oddałam, to co sama kupiłam pożyczam koleżance- ubranka i ona ma mi oddać a ma termin na 01.01 ale widze jak się nieszczą w praniu to mi nie szkoda cos tam będzie dla drugiego a coś się dokupi (wiekszosc mam unisex)

wóz zostaje dla drugiego, ale mamy 3.w 1 wiec troche posłuży, lezaczek tez do 18 kg, mata zostaje..
Stary 2013-11-04, 15:02   #2066
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
daj mi hahaha moje cyce wiecznie puste

w ogole to mielismy jechac na spacer...maly ubrany w wozku, ja ubrana a tu ni z tego ni z owego padac zaczelo, najpierw troszeczke a potem jak sie rozlalo to pada do teraz... maly wyjechal wozkiem na balkon a mamusia wziela sie za prasowanie...teraz niezapeszajac jeszcze spi wiec moze troche sie poudzielam bo nadrabiam glownie na komorce jak wisze na laktatorze

ja nie wiem jak to jest, ale moj syn jak mial 2 tygodnie to potrafil nie raz przespac cala noc bez jedzenia, az sie martwilam ale polozna nie kazala mi budzic...a teraz od jakis 2 tyg czy wiecej dzien w dzien pobudka miedzy pare minut to 1 i po 5... jeszcze po tej 1 to zasypia w mig, ale o 5 to oczy jak 5 zl i opowiada :P jeszcze od paru dni upodobal sobie ta pore nocy na zrobienie kupy i zawsze wali mi ja na kolanach w trakcie karmienia dzis o 1 nie przebieralam mu pampera a o 5 byl juz mocno przesikany i czulam kupe wiec mu przebralam przed karmieniem ale kupy nie bylo, a po karmieniu musialam przebierac jeszcze raz... wprawdzie zasnal przy butli ale nie chcialam zeby spal w kupie... nio i potem jak mu sie gadka wywiazala to gadal do 6

my uzywamy 3 juz dłuższy czas dwójek zużyłam niecałe dwie paczki , równy tydzień temu mały wazył 5,5 kilo a ubranka 62 sa na styk i czesto zakładamy 68

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

[QUOTE=karolson;43558158]ja myśle nad zakupem 4 w Lidlu co prawda mam jeszcze zapas 150 szt 3 ... napewno 4 sie niezmarnuja

co do rozmiaru to my juz 62 wykańczamy - jak piore wyciagam na długość.. a nosimy już glownie 68. ja to co miałam pożyczone małe oddałam, to co sama kupiłam pożyczam koleżance- ubranka i ona ma mi oddać a ma termin na 01.01 ale widze jak się nieszczą w praniu to mi nie szkoda cos tam będzie dla drugiego a coś się dokupi (wiekszosc mam unisex)

wóz zostaje dla drugiego, ale mamy 3.w 1 wiec troche posłuży, lezaczek tez do 18 kg, mata zostaje..[QUOTE]
ja własnie wysyłam tż do lidl apo te pampy ale 3 ...ciekawe czy jeszcze beda
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 15:03   #2067
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Niech no Encia podrośnie, to będę jeździć Tobą do Złotych

Cytat:

Aaaa, Elenka waży 5300 g

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 15:03   #2068
karolson
Zakorzenienie

moj dzieć spał na dworzu w kombinezonie grubym misiu i pod kocem, ale wystawił sobie 4 paluszki przez dziurke w łapce i ma lody... jakies cienkie rekawiczki mu zakupić czy nic mu niebedzie?? ten kombinezon ma łapki ale tez ma małą dziurke na dłoń a ze jeszcze ciut za duzy jest to tak wyszło..
Stary 2013-11-04, 15:05   #2069
ewacia85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Niech no Encia podrośnie, to będę jeździć Tobą do Złotych

Aaaa, Elenka waży 5300 g

konkretna kobietka
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-04, 15:08   #2070
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Angel Ty to chyba wiesz wszytsko o H&M.
mam zniżke z newslettera a nie wiedziałam co mam kupić jak wpadłam na szybko..
Tak się składa, że też mam te same komplety (nawet rozmiary te same!) a pamiętam, że Żabę brałam z wyprzedaży jak jeszcze byłam na początku ciąży.

U mnie hitem są komplety body kopertowe+spodenki, ciepłe, mięciutkie, nie rozwalają się w praniu.Nieco droższe, ale naprawdę super.
http://www.hm.com/pl/product/10784?article=10784-A
http://www.hm.com/pl/product/10782?article=10782-A

Poza tym kombinezony dresowe i misiakowe na wyjścia.

Mój mały też ma przepuklinę pępkową. Jak nie zejdzie za 2-3tyg to mamy iść na konsultację do chirurga.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości