![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pozostawiona ciężarna ...
Cytat:
Przypomnę Ci tylko Twoje własne słowa. Przeczytaj jeszcze raz ten post i się zastanów jak jest naprawdę. Co innego napisałaś na początku co innego piszesz teraz. Napisałaś wyraźnie że go kochasz i chcesz z nim być, że liczysz na to że wróci jak urodzisz. Teraz hardo wypisujesz że będziesz starać się o alimenty, że nie wrócisz do niego. To jak miłość już tak szybko Ci wyparowała? To że jesteś jeszcze nieodpowiedzialna i nierozsądna to fakt. Dałaś sobą tak długo manipulować, wierzyłaś w kolejne puste słowa i zapewnienia. Mało tego, dla uratowania tego chorego związku zaszłaś w ciąże. I to jest najlepszy dowód tego jak nieodpowiedzialna jesteś. Żadne Twoje zaprzeczenia tego nie zmienią to jest fakt: świadomie zaszłaś w ciąże z facetem który Cię nie raz uderzył, z którym chciałaś sie już rozstać (właściwie sie rozstałaś, ale wróciłaś bo się go bałaś), tylko dlatego żeby dziecko was zbliżyło. Jak można tylko z takiego powodu i w takiej sytuacji starać się o dziecko? Totalny brak rozsądku, dojrzałości i odpowiedzialności. Teraz musisz szybko wydorośleć. Przestań się fochować i tupać nóżką, sprzeczając się że to co zrobiłaś było szczytem rozsądku i dojrzałości. Nie było. Im szybciej to zrozumiesz i zaakceptujesz, wyciągniesz wnioski tym lepiej. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-11-05 o 20:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Wiesz patrząc na to co piszą inne Wizażanki to ty nie masz pojęcia o alimentach i nie powinnaś się wypowiadać .Poczytaj sobie o tym na jakims forum prawnym a później sie wypowiadaj.Nie wiem gdzie ty tam widzisz że ja twierdzę że facet mnie utrzyma...zachowaj sobie swoje uszczypliwe komantarze dla siebie bo to jest tu niepotrzebne bo ty zamiast mówić coś pomocnego tylko się czepiasz i piszesz jakieś ironiczne teksty.Nie wiem co cię w tym wszystkim cieszy .Gratuluje poczucia humoru i kpiny z takich tematów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ona nie wpadła. To było działanie z premedytacją. Uważam też, że niedojrzałość, którą prezentuje tu autorka, nie jest na poziomie 18-latki. Ona ma jakiś patologiczny sposób postrzegania świata. I to jest najbardziej przerażające. Choć chwilami mam wrażenie, że pisze to 10-latek, więc cały czas mam nadzieję, że to jednak prowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przyszło ci do głowy,że mogę się tym interesować z prywatnego punktu widzenia? kpina jest to,że wierzyłaś 17 -to latkowi i z ochotą dałaś sobie ulepić dzidziusia ,ups,a może to bocian ci przyniesie?
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2013-11-05 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Napisałaś w pierwszy poście że chcesz z nim być, że chcesz aby po urodzeniu dziecka do Ciebie wrócił. Skoro tak chcesz z nim być, a on być może rzeczywiście będzie chciał wrócić i będziecie razem to alimenty nie będą potrzebne. To się zdecyduj chcesz z nim być, liczysz że wróci do Ciebie (tak jak pisałaś na początku) czy zdecydowanie (niezależnie od tego co on powie) nie chcesz z nim być i starasz się o alimenty. I rzeczywiście nie planuj swojego przyszłego życia, utrzymania siebie i dziecka tylko na podstawie alimentów, bo możesz sie przejechać. Uczysz się? Chcesz dokończyć szkołę po porodzie? Chcesz iść do pracy po porodzie? Kto zajmie się dziekiem w tym czasie kiedy Ty będzie się uczyć lub pracować? Jesli nie chcesz iść do pracy kto będzie zarabiał na Ciebie i dziecko? Gdzie będziecie mieszkać? Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-11-05 o 21:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym alimenty płaci się po połowie,tak więc nie on bedzie w całości utrzymywał twoje dziecko,ale oboje musicie je utrzymać.
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2013-11-05 o 21:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sąd zdecyduje,czy wzrosły koszty utrzymania dziecka ,a nie w/g kaprysu podnosić.
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I autorko,koleżanka wyżej ma racje.Sąd napewno będzie chciał dochody wszystkich osób prowadzących wspólne gospodarstwo domowe. Tak więc nawet jesli Twój byly partner zarabia te 2000 zł,a wykaże że rodzice mają niskie dochody i musi im pomagac w utrzymaniu domu licz się z tym że alimenty moga byc naprawde małe...
![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zadomowienie
|
Widzisz mam niestety wrażenie że to Twoje pisanie o alimentach to tylko tak na pokaz, że tak naprawdę nadal liczysz że wróci do Ciebie i będziecie razem. Liczysz że słodki dzidziuś zmieni go i będziecie szczęśliwą rodziną. Dawałaś sie tak łatwo manipulować i zastraszać dość długo i nie wierze że teraz tak szybko nagle otrzeźwiałaś. Powiedz to sobie głośno, napisz na kartce i powieś nad łóżkiem "nie wrócę do niego choćby nie wiem co, choćby on prosił, choćby straszył, nie będę tracić czasu z człowiekiem który mnie bije.". Trzymaj się tej decyzji. Przemyśl inne sprawy związane z przyszłością. Nie opieraj wszystkich planów na pieniądzach z alimentów, bo różnie może być. Musisz podjąć ważne decyzje. Nie licz że "jakoś to będzie" i że "samo sie ułoży". Nic samo się nie układa.
Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-11-05 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#105 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Wspolczuje Twojemu dzieciakowi. Jako przyszlosc czeka go przy matce, ktora nie bedzie potrafila zapewnic mu bezpieczenstwa i spokoju? ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dostalas 2 czy 3 strony porad co powinnas zrobic, a robisz i tak po swojemu. Brak slow. Cieszysz sie, ze on nie bedzie z ta druga dziewczyna, interesujesz sie ich zwiazkiem i analizujesz czy on z nia zamieszka, zamiast zajac sie, do ciezkiej cholery, ukladaniem swojego zycia i mysleniem o tym, ze masz w drodze dziecko!! ![]() Na dodatek ewidentnie rozwazasz mozliwosc powrotu do niego, moge sie zalozyc, iz wystarczy ze kiwnalby palcem w twoim kierunku, a polecialabys jak na skrzydlach i dalej bys sobie wmawiala, ze on sie zmieni i pomoze ci w wychowaniu dziecka. Jak mozesz az tak bardzo nie miec szacunku do siebie, jak mozesz az tak nie szanowac istoty, ktora nosisz pod sercem, ze zgadzasz sie na 'niby chce dziecko, zobaczymy jak bedzie'? Bo ode mnie po takim tekscie facet dostalby tak poteznego kopa, ze chyba o ksiezyc by sie rozbil. Piszesz, ze rodzicow masz w porzadku. Szkoda, ze oni nie widza co sie dzieje i nie potrafia wplynac na to, bys sie opamietala. Co z tego, ze on ci kiedys czegos naobiecywal, skoro widzisz, ze cie oklamal? Wmawiaj sobie dalej, ze jestes uzalezniona od faceta, ktory cie leje i nie szanuje. Po raz kolejny tylko napisze-strasznie szkoda tego dziecka, ktore ma sie urodzic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Wtajemniczenie
|
Co do tych alimentów to naprawdę dużo zależy od sędziego. Znajoma ostatnio na dwuletnie dziecko dostała oszałamiającą kwotę 350 zł. Pan oczywiście wykazał że zarabia bardzo mało, pomaga rodzinie, spłaca kredyty, ma komornika etc.
A tu mamy 19-letniego chłopaka którego zapewne utrzymują rodzice... nie sądzę by alimenty były duże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Szkoda słów, tylko pamiętaj że jak podniósł rękę na Ciebie to i może podnieść na dziecko.
Jesteś strasznie infantylna i naiwna. Nikt nie musi być w Twojej sytuacji żeby trzeźwo ją ocenić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
zawsze mnie ciekawiło - zdjęcie w avatarze jest twoje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Mnie także ale wstydziłam się zapytać
![]() Autorko, ja tam pisać nie będę, że zmarnowałaś sobie życie, ani Ciebie oceniać bo jestem ostatnia, która miałaby do tego prawo (nie pytaj dlaczego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
.
|
Cytat:
kwestia poboczna nr 1 - czy te 2 tys. to dochody brutto czy netto? ![]() kwestia poboczna nr 2 - czy ma umowę o pracę, czy jest zatrudniony na czarno? albo czy nie ma na umowie zaniżonych dochodów, a resztę wypłacaną pod stołem ![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Taka ciekawostka, niedawno się dowiedziałam i byłam zaskoczona. Alimentów nie ustala się na podstawie obecnego wynagrodzenia, ale na podstawie przewidywanego wynagrodzenia, biorąc pod uwagę wiek, wykształcenie, sytuacje na rynku pracy w danym regionie. I jest to chyba maksymalna kwota jaką wg ich obliczeń może otrzymać ze swoim wykształceniem ojciec, I np. jeśli ojciec jest bezrobotny, a sąd uzna, że ma możliwość zarobienia 2000 wtedy i tak musi płacić od tej sumy alimenty, tak samo jeśli jakiś ojciec zarabia mało, wtedy również kwora od której wylicza się alimenty może być wyższa. I oczywiście bierze się pod uwagę także koszt utrzymania dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście bywa różnie, ale choć w części sędzie czy sędzina muszą brać pod uwagę co napisali w kodeksie i zasadą powinno być obliczanie poprzez możliwości, a nie dochody na papierze, co pozwala uniknąć zaniżania alimentów przez pracę na czarno czy zaniżania dochodów w umowie. I z tego co wiem taka jest praktyka.
Bo przyznaję sędziny (bo ich jest w sądach rodzinnych 90%) naprawdę potrafią dawać bzdurne argumenty zaniżając alimenty np. wyrzucają zakup pampersów (jako liczący się do kosztów utrzymania dziecka) tłumacząc, ze można używać pieluch tetrowych. -_- Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-11-06 o 00:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Rany, nastolatka stara się o dziecko, z nieodpowiedzialnym przemocowcem tylko po to, żeby umocnić ten nader "szczęśliwy" związek... Żart? Telenowela? Troll? Jak można na własne życzenie tak sobie zmarnować życie? Sobie, pół biedy, ale temu niczemu nie winnemu dziecku?
Dziewczyno, jesteś w ciąży, nie myśl teraz o tym bydlaku, ale o sobie i przede wszystkim o dziecku, bo ono się samo na świat nie prosiło. Zapomnij o gościu, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. Staraj się o alimenty, bo masz do tego prawo, ale od faceta trzymaj się z daleka. I niech Ci nie przychodzi do głowy do niego wracać! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
A ja wiem, że nie jest
![]() Edytowane przez BadLife Czas edycji: 2013-11-06 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak jak ojciec naliczany jest ze stawki średniej,tak i matka. dodatkowo obowiązkiem dziadków jest pomoc,więc mieszkając u rodziców autorka będzie zmuszona prosić rodziców o pomoc w utrzymaniu w okresie końcówki ciąży i połogu ![]()
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2013-11-06 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Boże widzisz i nie grzmisz. Obyś potrafiła wychować to dziecko na mądrzejsze od siebie. Pamiętaj podniósł rękę na Ciebie, podniesie i na dzicko. Tego chcesz dla swojego Maleństwa??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysokość alimentów jest liczona na podstawie możliwości zarobkowych plus kosztów utrzymania dziecka. sąd bierze pod uwagę to jakie osoba mająca płacić alimenty ma wykształcenie, wiek zdrowie, jakie ma możliwości zarobkowe. to ile zarabia też ALE ze zwględu na to, że często "tatusiowe" robią na czarno a oficjalnie są bezrobotni, patrzy się na możliwości. młody, zdrowy chłopak z wykształceniem mimo że oficjalnie bezrobotny może płacić wyzsze alienty niż mu się wydaje. edit: widzę że nie byłam pierwsza ![]() to dodam jeszcze że nie zawsze koszty dziecka dzielone są pół na pół. matka które rezygnuje z pracy żeby wychowywać dziecko może ubiegać się o większą część od ojca dziecka.
N. ♥ Edytowane przez kuroikaze Czas edycji: 2013-11-06 o 17:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.