|
|
#2041 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy z kielc 2013
Cytat:
Ja nadal myślę, z której opcji skorzystać. za pierwsze ząbki. Pytanie do wszystkich mamusiek jak dbacie o higienę jamy ustnej Waszych pociech i kiedy zaczęłyście? |
|
|
|
|
|
#2042 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do higieny jamy ustnej dziecka to ja pier mylam w środku platkiem zamoczonym w przegotowanej wodzie a pozniej szorowalam dziąsła taka silikonowa szczoteczka na palec |
|
|
|
|
|
#2043 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny nie udzielam się ostatnio bo mam same problemy z małą ,jestem strzępkiem człowieka. Od miesiąca walczę o karmienie piersią i mam dośc. Jutro ostateczny dzien albo pierś albo butla. Najpierw zaczęły się pleśniawki i odrywanie głowy od piersi. Tak mi ponadrywała sutki że goraczkowałam a karmienie przeszywało bólem nieziemskim
Musiałam przerwać na trzy dni karmienie bo piersi wcale się nie goiły. Jak już wychodziłam na prostą to teraz bunt bo chyba woli butelkę.(dodam ze przez te trzy dni bez cyca płakała bo nie chciała butli) Uryczałam się z nią że aż głowa boli. Dzisiaj musiałam na siłę wtykać jej piers żeby pobudzić laktację. Jak już złapała cyca to trzymała w buzi. Teraz śpi zmęczona i głodna... Mówie Wam że już psychicznie nie wytrzymuje. Bardzo chciałabym ją karmic, ale nie mam sumienia jej tak męczyć. Zobaczymy co będzie w nocy...aż się bojęBabku ja składałam wniosek od razu na rok urlopu i mam 80% wynagrodzenia. Kiedyś rozmawiałam z sąsiadką która jest księgową i mówiła że lepiej się na tym 80% wychodzi...ciekawe |
|
|
|
|
#2044 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoją droga, ja na ząbkowanie polecam żel Dentinox n - u starszego syna pomagał zawsze i u młodszego też (choć u Kacperka dopiero dziś zaczełąm smarować, bo dopiero dziś dojrzałam prześwitujące ząbki )Cytat:
Ale przynajmniej Kacperek jest szczęśliwy, wesoły, rozwija się super Nie rób nic na siłę. Ja na początku wpychałam mu pierś na siłę. Płakał i on i ja - bez sensu.Cytat:
Przykładowo, ktoś ma: a) 2000zł jako 100% przez poł roku (2000zł*6=12000zł) plus 1200zł (60% z 2000zł) przez pół roku (=7200zł). Razem po 12 miesiącach 19200zł. b) 80% z 2000zł = 1600zł*12miesięcy= 19200zł Dokładnie to samo Liczyłam zanim się zdecydowałam Różnica tylko taka, że w przypadku 80% na rok składasz papiery od razu, a jak chcesz najpierw 100% a potem 60% to biegasz dwa razy.Ja wolałam najpierw 100%, potem 60%, bo do końca roku mam więcej kasy i szybciej mieszkanie wykończymy (parę drobiazgów, typu żyrandole nam jeszcze brakuje ), a potem to już tylko "na życie" pieniądze potrzebne.
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2013-11-04 o 21:47 |
|||
|
|
|
|
#2045 |
|
Zadomowienie
|
co do macierzynskiego /rodzicielskiego to ja nie miałam wyboru i skladałam na dwa razy , ale bylam pewna ze jak tylko ustawa wejdzie to biore rok. Jakbym miala wybor to bym wziela rok od razy i 80% , bo nagly przeskok ze 100 na 60% to masakra ;P
Pytanie do mam co maja juz dzieci. Znacie jakis dobry żłobek w Kielcach? |
|
|
|
|
#2046 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2047 |
|
Raczkowanie
|
esmeralda ja też mam krys laktacyjny
moja hanka dużo śpi w nocy a w dzień chce dużo i często jeść i na karmienie po kąpieli wieczorem miałam już mało pokarmu a ona chciała dużo jeść przed snem i zaczęłam jej podawać butlę z mm na to ostatnie karmienie. I chyba tak jej się butla spodobała że od jakiegoś tygodnia w ciągu dnia zdarza się że się rzuca przy piersi i wymusza butlę, staram się cierpliwie jej podawać pierś, czasem się nie udaje więc daję butlę a potem odciągam pokarm i podaję wieczorem. Błędne koło się robi. Z tego wychodzi że 2 razy dziennie dostaje mm a 4 razy pierś. Dodatkowo pojawił mi się już okres, a jestem 2 miesiące po porodzie . Bardzo mi zależy żeby ją karmić naturalnie i nie wiem cobędzie dalej Może uda mi się coś jeszcze wywalczyć. Strasznie zazdroszczę wszystkim dziewczynom u których kp przebiega bezproblemowo.
29.08.2013 Edytowane przez senna87 Czas edycji: 2013-11-05 o 13:39 |
|
|
|
|
#2048 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiadomo ze każda z nas chce karmic piersia bo chce dla dziecka jak najlepiej ale skoro pojawiaja sie z tym tak duże problemy to chyba trzeba wziąć pod uwage karmienie mm co do urliopu to wychodzi tak samo jak jestes od razu na 80% jak i druga opcja po 100% i 60% nie moze wyjsc inaczej ![]() ycnan też mam ten żel Dentinox n na ząbkowanie ale na razie sporadycznie smaruje głównie wieczorem bo najwyrazniej go tak bardzo nie bolą te pierwsze jedynki |
|
|
|
|
|
#2049 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) Mała zaczęła jeść. Dałam jej w południe 60 ml mleka modyfikowanego kubeczkiem coby dziecię nie zagłodzić i co godzinka pierś. W nocy często wstawała i na śpiocha wtykałam piers i pare łyczków zjadała, a rano już się uzbierała porcja mleczka. Na szczęście dałam radę. Myśle że przy drugim dziecku człowiek jest bardziej stanowczy. Przy pierwszym na pewno nie wytrzymałabym tego płaczu i buntu. Mam nadzieje że jutro będzie juz ok.Co do tego urlopu też mi sie wydaje że nie ma różnicy, ale jak ona to wyliczyła to nie wiem...
|
|
|
|
|
|
#2050 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2051 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
wlasnie a jakiego kubeczka używacie ? bo j mam taki z dzubkiem ale z niego to chyba trzeba umiec dobrze ciagnąć zeby coś leciało ja za bardzo nie umialam a co dopiero dziecko
|
||
|
|
|
|
#2052 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
butelka lovi samosterylizujaca ma tez taki kubeczek do popijania Edytowane przez esmeralda007 Czas edycji: 2013-11-05 o 19:07 |
|
|
|
|
|
#2053 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny,
Trafiłam tu dziś przez przypadek szukając dobrego lekarza. Czytając was widzę że macie spore doświadczenia, proszę więc Was o pomoc. Zapisałam się do dwóch lekarzy, Rokity i Roguli z tym że do drugiego termin oczekiwania miesiąc . Z moich obliczeń wynika że jestem już w 7-8 tygodniu. Czy czekać miesiąc na wizytę, czy nie będzie za późno? Macie jakieś doświadczenia z tymi lekarzami, którego wybrać? Pozdrawiam i z góry dzięki za info
|
|
|
|
|
#2054 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja bym wybrała Rogulę mimo ze u żadnego z nich nie byłam to jednak z opinii jakie mam na ten temat wybrałabym Rogulę on chyba na Kościuszki nadal pracuje w szpitalu a Rokita na czarnowie wiec jeszcze musialabyś sie zasugerowac szpitalem w których chcesz rodzić bo jednak dobrze miec lekarza ze szpitala w którym chcesz rodzić. Co do terminu to ja byłam w 8 tygodniu i raczej dluzej bym nie wytrzymała musialam wiedziec czy wsyztsko jest ok poza tym chyba do becikowego potrzebne jest zaswiadczenie ze od 10 tygodnia była ciąza prowadzona przez lekarza ale to mozna obejsc bo lekarz prowadzacy i tak ci pewnie wystawi takie zaswiadczenie nie bedzie dokladnie sprawdzal czy bylac u niego w 10 czy w 13 tygodniu
|
|
|
|
|
|
#2055 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedź
Też bardziej jestem za Rogula ale właśnie to czekanie jest najgorsze bo termin wizyty wyznaczony dopiero na 6 grudnia. Co do szpitala też nie mam za dużej wiedzy bo to moja pierwsza ciąża. Ojjjj muszę to jeszcze przemyśleć Pozdr
|
|
|
|
|
#2056 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na przeciwciała kilku chrób( różyczka, toxoplazmoza,cytomegalia, kiła,żółtaczka) i hormony (progesteron i TSH), poziom glukozy. Pierwsze obowiązkowe usg, gdzie bada się przezierność karkową i określa wiek ciąży musisz wykonać pomiędzy 11 a 14 tygodniem-potem gdzy płód będzie większy już nie da się zmierzyć pewnych parametrów. Jeszcze będziesz miała czas na zmianę lekarza jak Ci się nie spodoba, ale pierwszą wizytę odbądź jak najprędzej ![]() Taka moja rada ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- jak już mowa o becikowym, to czy któraś z was jest na bieżąco jaka kwota dochodów na osobę teraz jest? gdzie to się właściwie załatwia? w mopsie? ja w ogóle o tym becikowym zapomniałam
|
|
|
|
|
|
#2057 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Szpitala na Czarnowie nie znam, więc się nie wypowiem, ale Rokita jest tam ordynatorem, a to dzięki niemu w końcu urodziłam za pierwszym razem (cale szczęście, że trafiłam na jego dyżur). Polecić mogę za to szpital na Prostej i dr Kołodziejskiego. Na wizytę czeka się 2 tygodnie max. Z tym, że cały listopad jest na urlopie (ale z wpisaniem tygdni ciąży na zaświadczeniu do becikowego nie ma potem problemu). Na pierwszą wizytę idź gdziekolwiek. Np na podkarczówce przyjmuje fajna lekarka - przychodzisz rano i niemal od razu wchodzisz do gabinetu Ona da Ci (musi ) Skierowanie na pierwsze badania, na NFZ więc nic nie zapłacisz. Test na HIV każe robić na Karczówkowskiej w takiej poradni dla uzależnionych A potem już sobie pójdziesz do swojego wybranego lekarza.Cytat:
Przeciętny obywatel się załapie A załatwiasz w MOPR na ul.Bodzentyńskiej. Troszkę dużo papierów się składa, ale np z zaświadczenie z US można zastapić swoim oświadczeniem i już jest łatwiej, bo nie trzeba się fatygować do US
|
|||
|
|
|
|
#2058 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Choć wątpię, żeby zrobili ci usg od razu, tak jak w prywatnym gabinecie. Ale zrobią Ci na przykład badania, a tych początkowych jest najwięcej. Kosztują coś ok 300 zł. Zawsze lepiej wydać to na coś innego Tylko ksero sobie zrób.3-4 tys na osobę?? Kurczę to muszę się dowiedzieć co i jak, bo już ich przeklęłam, że nie dostanę. Ja czytałam, że 1922 zł na os. |
|
|
|
|
|
#2059 |
|
Zadomowienie
|
jakie 3-4 tysiace ??? babku dobrze czytasz wlasnie 1922 zł na osobę w tym jest już brane pod uwagę dziecko
|
|
|
|
|
#2060 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny. Ja juz po wszystkim;-) Lezalam na patologii caly poniedzialek. zrobili mi probe otc. We wtorek mialam miec zalozony balonik.Ale niespodziewanie w nocy z pon na wt zaczal bolec mnie brzuch. Poszlam do lazienki ale nie pomogl o. W koncu o 3.30 poszlam do poloznych bo mialam zglosic gdyby cos sie dzialo. Zbadal mnie lekarz i co? 7 cm rozwarcia!Na wozek i na porodowke. Bylam w szoku. Do 9 cm bole byly znosne. Dali mi zastrzyk i oxy. Wtedy bolalo. Aaale ogolnie porod to bylo dla mnie mistyczne przezycie bylo. A wiec trafilam na porodowke o 4.45 a o 7.37 zostałam mama Julci-3020gr i 55 cm dl. Uwielbiam ja;-) I jestem przeszczesliwa. Mam nadzieje ze troszke pocieszylam przyszle mamy.
Nie bojcie sie!Zycze wam takich porodow jak ten moj. Najwazniejsza rada:sluchajcie poloznej i skupcie sie na oddychaniu a nie bolu. A dacie rade. Pozdrawiam was serdecznie:-* |
|
|
|
|
#2061 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
już jesteście w domu?
|
|
|
|
|
|
#2062 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przepraszam Faktycznie jest 1922zł/osobę, ale to netto i właśnie już z dzieckiem licząc.Cytat:
![]() A tak szybkiego porodu zazdroszczę
|
||||
|
|
|
|
#2063 |
|
Zakupowy odwyk :)
|
jjastin cześć
ja jeszcze dwa miesiące temu za Rokite dałabym się pokroić. Dziś NIE polecam,bo kiedy byłam w szpitalu widziałam go raz. Nawet nie przyszedł po porodzie,nawet nie marzylam żeby był podczas. Popytaj dziewczyn do kogo chodziły i wybierz kogoś innego bo on nieźle kosi kase i nic z tego nie wynika. nattier89 ogromne gratulacje dla Was dziewczyny i buziaczki dla Julci
|
|
|
|
|
#2064 |
|
Zadomowienie
|
czarne co tam u Nataszki ?
![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- wiewi WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI "18-NASTKI" |
|
|
|
|
#2065 |
|
Przyczajenie
|
Jeszcze nie jestesmy w domu. Moze jutro;-) Dziekujemy,odezwiemy sie niebawem;-) Aaa ale jesli chodzi o opieke na poloznictwie na Czarnowie to na razie na same piz***trafilam. Przepraszam za okreslenie ale trudno to inaczej niestety okreslic. Na patologii i porodowce wspaniale kobiety ale tu...jedna wczoraj nawrzeszczala na dziewczyne,ktora byla 3h po porodzie ze zostawiła koszule porodowa na szafce zamiast zaniesc do brudnika...i to tak ja obrazala ze brak slow. Wczoraj z kolei mojej malutkiej ciezko oddychalo sie przez nosek. Meczyla sie. Wiec poszlam do dyzurki poprosic o pomoc. Pani powiedziala ze przeciez normalnie oddycha. Po moich dalszych probach ta sama co nawrzeszczala na ta kolezanke stwierdzila szyderczo ze moja corka jest ssakiem i dlatego tak ma...no jakbym ja plazem conajmniej byla. Brak slow naprawde...
---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Aaaale zapomnialam o najwazniejszym...dzis w miarę mila polozna zabrala mala na badanie sluchu i pyta mnie dlaczego nie zgłosiłam ze dziecko rak ciezko oddycha i ze zakropila jej do noska sol fizjologiczna bo tyle wystarczylo zrobic... |
|
|
|
|
#2066 |
|
|
nattier89 jedna tam taka babka była,loki,spódniczka przed kolanko,bizuteria,wcale nie taka młoda i tez tak darła się że szok. Zyczę Ci duuużo cierpliwości i wracajscie szybko z Juleńką do domku
|
|
|
|
|
#2067 |
|
Zadomowienie
|
nattier89 niestety w kazdym szpitalu trafia sie jakies zołzy obyscie szybko wyszly
|
|
|
|
|
#2068 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kieruj sie szpitalem bo czasami lekarz jest na urlopie czy inna sytuacja losowa jest. Ja rodzilam na Czarnwie i w sumie jestem zadowolona. Zołzy wszedzie sie trafia, ale ja w miare miałam znosne babeczki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#2069 |
|
|
trooskava wiem,pamiętam i dlatego zwracam honor. Mi też powtarzał,że będzie,że mam dzwonić do niego i że na pewno mi pomoże i tak jak mówisz,na obchodzie nawet się nie zapytał jak sie czuję już po ( a miałam krwotok przy porodzie,rodziłam z tym młodziutkim),zero zainterosowania. Teraz idę tylko na wizytę poporodową i nigdy więcej nie wrócę do niego.
Mam pytanko:jeszcze kilka dni temu piersi miałam ogromne i twarde. Mała ssała i była spokojna. Teraz mam takie mięciutkie "smętne uszy jamnika" ale mała jak dostaje cyca to je. Czy warto wybrać już jakieś mm? Czy po prostu mam pokarm ale moja laktacja się uspokoiła pod potrzeby małej?
Edytowane przez czarne Czas edycji: 2013-11-06 o 14:11 |
|
|
|
|
#2070 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a zobaczysz jaki bedzie mily na wizycie kontrolnej ![]() laktacja ci sie ustabilizowala i prdukuje tyle ile trzeba. poki Nataszce starcza pokarmu , najada sie nie mysl o mm ![]() ja zaczeam dokarmiac ale moja nie najadala sie potem pokarm szybko zanika.
Edytowane przez trooskava Czas edycji: 2013-11-06 o 14:39 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.

za pierwsze ząbki. 

Musiałam przerwać na trzy dni karmienie bo piersi wcale się nie goiły. Jak już wychodziłam na prostą to teraz bunt bo chyba woli butelkę.(dodam ze przez te trzy dni bez cyca płakała bo nie chciała butli) Uryczałam się z nią że aż głowa boli. Dzisiaj musiałam na siłę wtykać jej piers żeby pobudzić laktację. Jak już złapała cyca to trzymała w buzi. Teraz śpi zmęczona i głodna... Mówie Wam że już psychicznie nie wytrzymuje. Bardzo chciałabym ją karmic, ale nie mam sumienia jej tak męczyć. Zobaczymy co będzie w nocy...aż się boję
)
Ale przynajmniej Kacperek jest szczęśliwy, wesoły, rozwija się super
Nie rób nic na siłę. Ja na początku wpychałam mu pierś na siłę. Płakał i on i ja - bez sensu.
Różnica tylko taka, że w przypadku 80% na rok składasz papiery od razu, a jak chcesz najpierw 100% a potem 60% to biegasz dwa razy.
. Bardzo mi zależy żeby ją karmić naturalnie i nie wiem cobędzie dalej Może uda mi się coś jeszcze wywalczyć. Strasznie zazdroszczę wszystkim dziewczynom u których kp przebiega bezproblemowo.

wiadomo ze każda z nas chce karmic piersia bo chce dla dziecka jak najlepiej ale skoro pojawiaja sie z tym tak duże problemy to chyba trzeba wziąć pod uwage karmienie mm
wlasnie a jakiego kubeczka używacie ? bo j mam taki z dzubkiem ale z niego to chyba trzeba umiec dobrze ciagnąć zeby coś leciało ja za bardzo nie umialam a co dopiero dziecko

. Z moich obliczeń wynika że jestem już w 7-8 tygodniu. Czy czekać miesiąc na wizytę, czy nie będzie za późno? Macie jakieś doświadczenia z tymi lekarzami, którego wybrać? Pozdrawiam i z góry dzięki za info
Choć wątpię, żeby zrobili ci usg od razu, tak jak w prywatnym gabinecie. Ale zrobią Ci na przykład badania, a tych początkowych jest najwięcej. Kosztują coś ok 300 zł. Zawsze lepiej wydać to na coś innego