![]() |
#121 | ||||
Raczkowanie
|
Dot.: Pozostawiona ciężarna ...
Cytat:
---------- Dopisano o 01:29 ---------- Poprzedni post napisano o 01:27 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ---------- Cytat:
Wiem że dostałam tyle stron porad ale przecież dziecka jeszcze nie ma żebym mogła ubiegać się o alimenty i tak jak pisałam nie da się tak o zapomnieć szybko o tym wszystkim co łączyło mnie i jego w dodatku że mam z nim w drodzę dziecko... ---------- Dopisano o 01:36 ---------- Poprzedni post napisano o 01:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:37 ---------- Poprzedni post napisano o 01:36 ---------- czemu pytasz? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sadze, ze mozesz spodziewac sie wszystkiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Czyli ogólnie wychodzi na to z tymi alimentami że zależy dużo od Sądu i to jakie Sędzia ma poglądy na takie sprawy...Ogólnie to się uczę zaocznie po to by pójść później do pracy bo póki co to wiadomo że nie mogę a on też uczy się zaocznie i pracuje na umowę.Jest zdrowy,silny nie ma jakiś problemów i przeciwskazań żeby nie pracować no i plusem jest to że ma prawko więc ma więcej możliwości .Co do komentarzy dziewczyn które już oceniają jaką będę matką..nie sądzę by to było dojrzałe pisanie typu współczuje dziecku takiej matki czy tego typu rzeczy skoro znacie tylko urywek z mojego życia a żeby człowieka móc ocenić to myślę że trzeba bardzo dobrze go znać .Sądzę że każda a bynajmniej większość z was przeżyła wielką miłość i wie jakie to trudne zapomnieć o kimś kogo darzyło się takim uczuciem bez względu na to co się działo .Zresztą to moje pierwsze dziecko i mam prawo nie wiedzieć wszystkiego co do wychowania dziecka i dlatego po to jest rodzina by pomóc poza tym wiem że w każdej kobiecie (matce) budzą się instynkty i równie dobrze mogę po urodzeniu zająć się wyłącznie dzieckiem i nie przejmować się nim..ale będąc w ciąży potrzebuje wsparcia a zwłaszcza ze strony ojca dziecka a nie ma go więc jest mi teraz o wiele ciężej się z tym wszystkim pogodzić...
---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ---------- No tak...mam tylko nadzieję że nie będzie się odgrywał kosztem dziecka...chociaż częściowo już to zrobił |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że nie ma co roztrząsać kwestii alimentów, jakieś dostaniesz na pewno, a jakie to czas pokaże. Skup się raczej na tym, żeby wychować to dziecko na osobę, która nie będzie robić takich głupot jak Ty. Musisz dojrzeć, bo za 17 lat przyjdzie do Ciebie córka i powie, że chłopak ją bije, a Ty poradzisz jej strzelenie sobie dzidziusia. Czy Twoi rodzice wiedzą jak wyglądał Wasz związek? Rozmawiacie o tym jak rozwiążecie kwestie organizacyjne? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Autorko wątku, poczytaj może wątki na "Mamie z Klasą", poczytaj o karmieniu piersią - choćby dzięki temu zaoszczędzisz kilkaset złotych miesięcznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja Cię nie chcę oceniać, krytykować, ale boli mnie, kiedy kobiety psują sobie życie na własne życzenie. A Ty niestety tak właśnie zrobiłaś. I dlatego czytasz tu słowa takie a nie inne. Dlatego wizażanki Cię krytykują. Bo niektórym zwyczajnie nie może zmieścić się w głowie takie zachowanie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem wypowiedzi typu: Ach po cózes to zrobiła? Trzeba było go rzucic, i do tego zlosliwosci, jakas Ty głupia, a ja taka mądra, bo mogę sobie podreperować ego i pouzywać. O mądrosci takie teksty zbytnio nie swiadczą, bo machiny powrotu do przeszlosci póki co nie wynaleziono
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
nie zdajesz sobie sprawy, ilu facetów miga się od płacenia alimentów, bo im szkoda kasy na dzieci, które sami spłodzili. nawet na wizażu pisała jakaś dziewczyna, że ojciec zataja dochody, byle płacić jej marne grosze. na papierku najniższa krajowa, a w rzeczywistości kilka razy tyle w kieszeni. po drugie- idz do biblioteki i wypożycz jakieś książki o rozwoju dziecka. a do tego przeczytaj je.
![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-11-07 o 08:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
Fakt to co piszesz jest bardzo naiwne. Oczekujesz wsparcia w ciąży od ojca dziecka, mimo tego że ten facet Cie bił, odszedł do innej, nie ma dla Ciebie szacunku, nie kocha Ciebie. Myślenie że się zmieni, że nagle okaże Ci wsparcie jest bardzo naiwne. Jesteś nadal w niego zapatrzona, zaślepiona i nie widzisz tego co oczywiste.
Tak samo masz naiwne myślenie na temat wychowywania dziecka. Nie, nie każda kobieta czuje od razu po narodzinach miłość do dziecka, nie każda kobieta ma instynkt macierzyński, nie każda kobieta powinna być matką. Oczywiście nie oznacza to że Ty nie możesz być dobrą matką , piszę tylko że to nie jest oczywista oczywistość że ten instynkt musi się pojawić. Lepiej weź się za zdobywanie solidnej wiedzy na temat ciąży, porodu, opieki nad maluchem, bo jakoś nie widzę abyś tą wiedzę miała. W swoich wypowiedziach piszesz ciągle "koleżanka miała wysokie alimenty, więc ja też dostanę", "wszystkie kobiety mają instynkt macierzyński, więc jak też będę dobra matką", "wszyscy partnerzy wspierają kobietę w ciąży, więc mój też w końcu to zrobi". To myślenie jest bez sensu. Wybrałaś sobie na partnera i ojca swojego dziecka nieodpowiedzialnego dupka, który Cię nie szanuje, nie kocha i bije. To był Twój wybór, Twój błąd. Teraz znowu musisz decydować w wielu sprawach. Myślenie typu wszystkie kobiety są dobrymi matkami, więc ja też, wszyscy faceci wspierają swoje kobiety, więc mój też w niczym Ci nie pomoże, bo jest dziecinne, naiwne i nieprawdziwe. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-11-07 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Bardzo przykra jest ta cała sytuacja... Teraz daj sobie trochę czasu, skup się na zdrowiu swoim i maleństwa, odpocznij, pozbieraj myśli, odbuduj swoją wiarę w siebie
![]()
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że takie naiwne myślenie autorki nie bierze się tylko i wyłącznie z jej młodego wieku, ale z całego środowiska, w którym przyszło jej żyć.
Bo co na razie mamy? -autorka jest nastolatką w ciąży -ma koleżankę z dzieckiem -dziewczyna, do której odszedł jej facet ma dziecko -autorka była w związku przemocowym -teraz inna radośnie wskoczyła z tym przemocowcem w związek -rodzice autorki wydają się nie interesować nadto relacjami z córką- czy wiedzieli w ogóle, że ich pociecha chce mieć dziecko by utrwalić związek z bijącym facetem? To patologiczne myślenie bierze się z patologicznego środowiska, bo tam zapewne normalne jest, że się młodo zachodzi w ciążę, z nieodpowiednim facetem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
![]() Wogole nie rozumiem takich ludzi jak ty. Wiedząc, ze laska jest w ciazy i rozwija sie w niej nowe zycie, celowo ja strasujesz, wiedzac, ze to szkodzi jej i dziecku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Jeśli dobrze zrozumiałam, to Autorka:
- ma tylko osiemnaście lat - nie pracuje i nie uczy się - nie odeszła od faceta, który podnosił na nią rękę - jeszcze świadomie i z rozmysłem zaciążyła z tym facetem, aby "ratować" związek - wierzy w to, że wydoi z tego faceta wysokie alimenty i z tego będą żyć z dzieckiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko wątku musisz, ale naprawdę musisz postarać się zmienić swoje myślenie. Nie bierz przykładu z byle kogo, tylko staraj się równać do góry. Same narodziny dziecka wiele zmienią, po pierwszych miesiącach sama dojdziesz do pewnych wniosków, ale pracuj nad sobą już teraz. Oddziel to, co realne, na co na pewno możesz liczyć, od mrzonek, marzeń i nadziei. Nie możesz dłużej żyć pt. wydaje mi się, chciałabym, aby było tak i tak, może. Odebrałaś sobie to prawo, zachodząc w ciążę. Teraz już nie ma odwrotu, chyba, że zastanowisz się nad opcją adopcji. Może Ci się nie podobać to, jak inni oceniają Twoje postępowanie, ale prawda jest taka, że narobiłaś wielu głupot. Pod wpływem uczucia, OK, to się zdarza, ale jednak narobiłaś. I o ile niedojrzałość, bezmyślność u większości nastolatek to upicie się na imprezie i mega kac następnego dnia, albo nieprzykładanie się do nauki i potem nadrabianie wszystkiego w stresie pod koniec roku szkolnego, to u Ciebie skutki tejże bezmyślności są nieodwracalne i bardzo realne. Bo niestety nie ma u niepewnej siebie, tkwiącej w złym, w dodatku chyba pierwszym związku nastolatki czegoś takiego, jak świadome planowanie macierzyństwa. Bo same przebłyski pt. chciałabym być mamusią, mieć z ukochanym dzidzię, to nie jest planowanie bycia rodzicem, tylko zachcianka typowa dla osób w tym wieku - "raz chcę tego, za 5 minut tamtego, a za rok nie będę pamiętała czemu w ogóle to było ważne". Jedyne, co teraz możesz, to minimalizować straty. Bo jeżeli zmądrzejesz, to na pewno wiele zyskasz będąc dobrą matką, ale również nie ma co się oszukiwać: wiele stracisz, wiele się zmieni niekoniecznie na lepsze. Więc nie "jakoś to będzie", ale "co mogę zdobić, aby było dobrze - ja sama, nie licząc na fagasa, któremu się wymyśliło przez kilka minut życia, aby mnie zapłodnić". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ona wie doskonale, ze popełnila błedy, myslisz ze nie? A to, ze teskni za facetem do którego wciaz cos czuje to chyba normalne. Nikt ot tak nie wyrzuca kogos, do kogo cos czuje z pamięci. Trzeba czasu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Acha spoko i w ramach nie stresowania ciężarnej mamy jej napisać: wszystko się ułoży, będzie wspaniale, chłopak zmądrzeje, dorośnie jak tylko zobaczy dzidziusia, będziecie razem, a jeśli nawet nie to i tak spotkasz kogoś wspaniałego. Nic wielkiego się nie stało, byłaś z kimś kto Cie nie kochał, nie szanował i bił, ale to nic każdemu sie może zdarzyć, więc nie myśl o tym, nie wyciągaj wniosków, bo przecież błędy są po to aby je popełniać" I niby taka wypowiedź ma jej pomóc? W czym i w jaki sposób? Dziewczyna raczej nie uważa swojego postępowania za błąd bo nadal chce wrócić do tego chłopaka i liczy że jak się dziecko urodzi to będą razem. Takie wypowiedzi tylko utwierdzą ją w przekonaniu że jest na dobrej drodze aby stworzyć szczęśliwą rodzinę. Takie wypowiedzi spowodują że nie będzie się zastanawia nad tym co sie stało. Nie wyciągnie wniosków i przyszłości być może powtórzy te błędy. Ja nie rozumiem takich ludzi jak Ty, którzy uważają że wystarczy pogłaskać po główce rzucić kilka banalnych frazesów że "wszystko się ułoży" i "jakoś to będzie". Jak się popełniło błąd to trzeba umieć się do tego przyznać, przemyśleć i wyciągnąć wnioski aby już nigdy takiego samego błędu nie zrobić. Ignorowanie sprawy i udawanie, że nic się nie stało nic nie zmieni, w niczym nie pomoże a wręcz zaszkodzi. Szczerze mówiąc wolałabym w swoim otoczeniu mieć ludzi którzy w podobnej sytuacji powiedzieli mi jasno i prosto gdzie według nich popełniłam błąd (nawet jeśli te słowa byłyby przykre dla mnie). Bo taka rozmowa pomogłaby mi uporać się z problemami. Nie chciałaby aby ktoś tylko się uśmiechał, klepał po plecach i udawał że jest ok. nic się nie stało i nie ma o czym mówić I nadal uważam że nie każda kobieta czuje instynkt macierzyński (ile dzieciobójczyń było już w tym roku?) Wcale nie napisałam że ona będzie złą matką, a wręcz podkreśliłam że to co pisze nie oznacza że tak o niej myślę. Niestety autorka sama przyznaje że nie ma wiedzy na temat małych dzieci (uważa że to pierwsze dziecko i może nie wiedzieć i od tego ma rodzinę). Swoje wyobrażenia na temat przyszłego macierzyństwa opiera na przekonaniu że każda kobieta tak ma i już. To trochę za mało. Dziewczyna nie odróżnia swoich mrzonek, pragnień od rzeczywistości jeśli nikt jej nie pomorze w obudzeniu się to niestety może ją spotka duże rozczarowanie. I moim zdaniem to jest prawdziwa pomoc, nie głaskanie po główce i udawanie że nic się nie stało, ale konkretna rada jak dalej postępować. Konkretnych rad już było sporo czy dziewczyna z nich skorzysta to już jej sprawa. Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2013-11-07 o 12:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() O to mi właśnie chodzi. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-11-07 o 11:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
mimi
|
Przecież nikt tu nikogo nie głaska tu po główce, po prostu spojrzała na sprawę z drugiej strony. Możecie dalej bez przeszkód kontynuować swój lincz.
Autorka wystarczającą krzywdę wyrządziła sama sobie i myślę że i bez tego jest tego świadoma.
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Aha. Lincz. Ok.
Jednak nie ma sensu pomagać ludziom na forum. Naprawdę nie ma. Bo znajdą się tacy, co i tak stwierdzą, że się linczuje daną osobę, tylko dlatego, że napisało się parę słów prawdy i chciało doradzić. Najlepiej stwierdzić: "Nic się nie stało" - to rzeczywiście najlepsza pomoc dla autorki, młodej dziewczyny, która może jeszcze wiele w życiu błędów popełnić i należy przynajmniej próbować ją przed tym uchronić. Ale nie, nie wypada przecież napisać, że źle zrobiła, no bo jak to? Gratuluję takiego podejścia do sprawy. Dla mnie EOT. Ze swojej strony życzę autorce i jej dziecku wszystkiego dobrego, bez względu na to, jakie życiowe decyzje podejmie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
mimi
|
Nikt dotąd nie wypowiadał się w tych kategoriach, więc nie rozumiem Twoich zastrzeżeń do podejścia innych, nie wiem o jakich podejściach w ogóle mowa.
Ona wie co zrobiła źle, nie musimy jej uświadamiać w tak dobitny sposób, ona i tak swoje zrobi, my nie uchronimy jej od kolejnych niemądrych decyzji wjeżdżając jej w tak drastyczny sposób na psychikę. Szkoda nerwów co niektórych, my możemy wskazać jej co powinna zrobić, po to tu napisała. Jeśli ustosunkuje się do naszych rad - ok, jeśli z powrotem zacznie brnąć - trudno, nie ma co popadać w skrajności.
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żeby nie dała się nabrać na kolejne świetne gadki nowych partnerów,którzy będą chcieli pozostawić swoje DNA.oby nie miała piątki dzieci z każdym innym partnerem
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2013-11-07 o 14:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym w tym wypadku poradziła autorce by zgłosiła się po pomoc np. do OPS-u. Może pomoc psychologiczna, grupa wparcia, pomoc materialna czy prawna. Może opiekun rodziny by się przydał?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Ja trochę się zgadzam z wypowiedziami o "linczu". Oczywiście trzeba uświadomić autorce, że facet to idiota i że musi go sobie odpuścić, wziąć się w garść i myśleć o dziecku o sobie. Jednak z drugiej strony wypowiedzi typu: "jesteś głupia", jesteś idiotką", "zmarnowałaś sobie życie", "szkoda mi twojego dziecka" są nie na miejscu i raczej nie pomogą, wręcz przeciwnie mogą spowodować, ze dobre rady spotkają się z odrzuceniem.
Ja gdybym szukała gdzieś rady, pomocy itd. a usłyszałabym jaka jestem głupia i jak mogłam to zrobić, pewnie bym się do reszty załamała i nie dałoby mi to siły do zmiany swojego życia. Owszem trzeba postawić czasem kogoś do pionu, ale z szacunkiem i tak trochę delikatniej. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-11-07 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Do tego ten ckliwy tytuł; porzucona cięzarna; ja tu porzuconej cięzarnej nie widzę, tylko dziewoję zaskoczoną tym, że bardzo słabej jakości związek jednak nie przetrwał. Piszesz autorko, że chodzisz do psychologa. I bardzo dobrze, życzę Ci, abyście razem ogarnęli Twoje poglądy życiowe. Dobrze, że możesz liczyć na pomoc rodziców. Tego faceta wybij sobie z głowy. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zeby nie było, nie pisze konkretnie o Tobie, ale o wszystkich dziewczynach, które nie mogły sie powstrzymać przed złosliwosciami i docinkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
mimi
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#150 |
BAN stały
|
a ja jednak mam wrażenie, że dziewczyna powinna nieco zastanowić się nad sobą.
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-07 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.