|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
| Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
10 | 18,87% |
| Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
|
4 | 7,55% |
| Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
14 | 26,42% |
| Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
21 | 39,62% |
| Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
|
2 | 3,77% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
|
|
|
|
|
#602 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
może po prostu rozumiesz co potrzebuje dziecko, zapewniasz mu bezpieczeństwo i ono odwzajemnia to będąc grzeczną dziewczynką szczerze mówiąc ja z Adim dotarliśmy się po 2 miesiącach (na początku pewnie było tak źle przez przepuklinę, ale po powrocie ze szpitala jak nowe dziecko) i teraz ma swoje fochy, jakieś dziwne fazy, krzyki i marudzenia, ale bardzo łagodnie to przechodzimy Wręcz nie zauważyłam jak pół roku minęło tak szybko i nawet bez większych problemów. Kolek nie miał ufffff, nocne wstawanie czasami się zdarza, ale on jest bardzo wyrozumiały dla mamuśki Synuś mamusiDziś przyszła niania na kilka godzin, została zaakceptowana ), nakarmiła go, zjadł bez marudzenia, dużo się śmiał, mam nadzieję że jutro będzie to samo i nam niańka nie zwieje
|
|
|
|
|
#603 | ||||
|
Zakorzenienie
|
e
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale i tak najfajniej, że od stycznia będąc w domku będziesz miała nad tym kontrolę
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie mlody sobie wrzasnac musi, ale to chyba jak go szczypie. bo samo wklucie na nim najwyrazniej wrazenia nie robi a i po paru sekundach jest po wrzasku.jak zwykle lekarz mial wyrzuty sumienia, ze mlodego musi igla potraktowac, bo ten walil do niego takie usmiechy... ech, no ale na nic wzbudzanie sympatii doktorka, igla i tak musiala byc. a co tam jeszcze z nowosci i ciekawostek?
|
|
#605 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
za przekroczenie 6 kgdobry dobry ![]() Cytat:
wróciliśmy ze spaceru, spotkaliśmy śmieszną babcię która utwierdziła mnie w wyrodności mojej (po zachwycie nad I. stwierdziła że teraz matki są wyrodne bo posyłają dzieci do przedszkoli, żłobków, kupują pierogi w barze bo nie chce im się gotować, i niby pracują a ona też pracowała i potrafiła znaleźć czas na pierogi i rodzinę), młody zaliczył marchewkę z pietruszką i właśnie coś stęka także trzeba będzie zmienić pieluchę
|
|
#606 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
hump, o ty wyrodna matko, jak to tak ... nie pracujesz jeszcze, a czasu na lepienie pierogow nie znajdziesz? a potem co, do pracy pojdziesz i tak oddasz malego do obcych?
ciekawe jak ta baba pracowala nie oddajac dziecka do zlobka, hmmm... pewnie dziecko sie darlo, a ona szla pracowac, potem wracala, dziecko dalej sie darlo, a ona lepila te pierogi cholerne, no!ech, ja nie mam tu biedronki, a i kawy nie pijam
|
#608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
|
|
#609 |
|
Rozeznanie
|
ta
tesciowa mi kiedyś powiedziała, że tylko ja powinnam latać wokół małej, w międzyczasie sprzątać, gotować i spać wtedy kiedy mała śpi. tylko: 1. Oni mieszkali z babcią do ukończenia przez TŻ 8 lat. i przez 8 lat Teściowa WCALE nie opiekowała się nim ani siostrą, nie gotowała, nie sprzątała, bo robiła to babcia 2. Jak chcieli małą na kilka dni to mówili, że na nic nie mają czasu, bo wiecznie "się opiekują" i nawet nie mają kiedy obiadu zrobić. we dwójkę. i wtedy przyznała mi rację, że to chyba tak łatwo się nie da A ja się z nieróbstwa tłumaczę opieką nad dzieckiem, a tak naprawdę to wyrabiam kilometry maszyną, ale cii
|
|
|
|
#610 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przeszlismy na skype pisany, bo zmienili im kompy i mają tylko skypa służbowo, gg już nie ma.
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
Siema
U nas chyba jednak wirus i tzw. 3-dniówka.Przy ząbkowaniu gorączka nie byłaby taka wysoka i nie utrzymywałaby się tak długo ![]() W każdym razie, zbijam gorączkę nurofenem i paracetamolem. Ale ulga i tak na krótko. Wczoraj był u nas pediatra, zamówiliśmy prywatną wizytę. Powiedział, że albo ząbki albo 3-dniówka. Jeśli 3-dniówka to gorączka wysoka przez 3 dni a na 4 dzień wysypka i koniec choroby. Dzwoniłam do kuzynki, jej mała przechodziła tą 3-dniówkę niedawno, u drugiej kuzynki to samo i jeszcze u kilku jej znajomych z małymi dziećmi. Polecała mi syropek Neosine. Już się zaopatrzyłam.. ale teraz czytam ulotkę i sama nie wiem czy jednak go podawać. ![]() ehhhhhh ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Dodzwoniłam się do pediatry. Powiedział, żeby jednak na razie nie dawać tego syropku. A kuzynki obie bardzo go zachwalały... No ale trudno, ufam lekarzowi i nie daję. |
|
|
|
#612 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#613 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo trzeba ugotować, posprzatac itd. a teraz to jakos tak samo wychodzi i swietnie dajemy rade. corka mnie wspiera hehe.---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
hehe to co to za roznica czytac, czy już wstać do młodego? gdyby to był brak snu to oczy nie miałyby sily na ksiazke hehe. przyznaj się, ze brakuje Ci czasu na "nic-nie-robienie" i to nie chodzi o Przemusiowe spanie ![]() ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- już po spacerze, obiadku szpinakowym i Nelusia wlasnie uznala, ze czas na drzemke uciekam w takim razie przygotować nasz dorosły obiad.---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
Cytat:
a ja nadal nie kliknelam, chyba czekam az mnie cos opeta ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
i tez widze lysawy placek z tylu glowy ale czupryna to ona może szpanować! ekstra.i za obroty.---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie wygralam aukcje na ebayu... mam kombinezon dla mlodego. ale chce jeszcze
za 1,5h kolejna aukcja, bardzo chce wygrac, bo ten kombinezon/spiworek jest idealny.......
|
#615 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
tez tak robiłam...ale teraz musieliśmy się skumulować do jednego pokoju z wszystkimi gratami (pozbyliśmy się jednego dużego segmentu mojej mamy) w drugim sypialnia i miejsca brak, a w trzecim plac boju szafowego i chomik w metrowej klatce
czekam az w końcu wszystkie graty wroca na miejsce i wtedy rozłożymy puzzle i zabawki tez będą pod kontrola Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- ja nazwałabym to inaczej, jeden wielki burdel ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
|
||||||
|
|
|
#616 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już chyba ulotek czytac nie będę, bo ostatnio wyczytałam, ze syrop od 3 lat, a pediatra mowila, ze od 5 mies. no i nie kupiłam go...niby malej szybko przeszlo, ale i tak miałam jakies takie wewnętrzne poczucie, ze kurcze nie zaufałam lekarzowi, a kaszel moglby po tyk specyfiku szybciej odpuscic ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
zazdroszczę ebaya. w Polsce to się kompletnie nie oplaca, niestety
|
||
|
|
|
#617 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a te wytarte włoski!! boskie![]() Cytat:
WoW ale cudnie i kolorowo ![]() Cytat:
|
|
|
#618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokaż
|
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Eeee nie, ona nie spała Ćwiczy coś, cokolwiek to będzie ![]() Dziękujemy za komplement dot.łysego placka
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
diabli, to taki zwyczajny kombinezon, za 20 minut bede wiedziec, czy udalo mi sie dorwac to co naprawde chce
ten kupilam za 4 euro:
|
#621 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko przewracało się na puzzlach piankowych. Nagle cisza a ona na brzuszku i głowa na dole. Myślę sobie "ogląda", podchodzę, patrzę i co widzę? Wylizuje puzzle
|
#622 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lonely zdrówka! A Młoda zaczęła jakby raczkowac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#624 | |
|
Wtajemniczenie
|
hej
zrobiłam dzisiaj Wojtkowi zupkę z cukinią... ale mu coś nie poszedła...;/ tzn zjadł, ale się krzywił i trochę wypluwał (to nie to co szpinak )... kurcze ja jutro też mam to samo... dzisiaj W znowu włączyły się marudy... no i przez cały dzień chlusta zupką... tydzień temu też tak chlustał i był marudny i płaczliwy ,a potem następnego dnia wyszedł mu ząbek... także może i teraz coś się święci oby...od 2:30 do 4 w nocy walczyliśmy z bólem dziąsełek... bez suszarki oczywiście się nie obeszło salviae- Kubuś woli mleczko mamusi?? ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- najlepsze jest to "jakby" hehe. następny watek to: nasze pełzaki to rozrabiaki - zarówno dziewczynki jak i chłopaki PROSBA: PODAJCIE JAKIES SPRAWDZONE SZYBKIE PRZEPISY NA OBIADY - bo moje menu w tym tygodniu calkiem ladnie się ukladalo, a na jutro zupełnie nie mam pomysłu. |
||
|
|
|
#626 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie sredecznie! Dzis Sofia konczy pol roczku
z tej okazji robimy pizze a Sofka dostala pierwsza porcje marchewki (znalazlam w pl sklepie bobowity- 14% ryzu Cytat:
No prosze Cie Diabli, naprawde uwazasz, ze jak sie jakiejs mamie zdarzy pojsc do toalety z dzieckiem na rekach, ktore akurat ma okres, ze nie moze sposcic mamy ze wzroku to i z 3 latkiem bedzie chodzila? u nas zdarzylo sie raz - tak jak u Hump-sofka w bujaczku w drzwiach, a ja na kibelku ale wydawalo mi sie to bardziej humanitarne niz pozwolic sie jej zanosic placzem w pokoju... U nas nie jest idealnie ale Sofia dorasta i coraz dluzej jest w stanie sie soba zajac, a ja w tym czasie zajmuje sie czyms innym. Juz tak nie placze jak w okresach skokow rozwojowych sprzed 2 mcy... Ale spi wciaz tylko przy mnie. Budzi sie po max 5min jak odejde. I jestem pewna, ze nie bedzie to tak wygladac jak bedzie miala 3 lata bo dzieci dojrzewaja. Ale w Twoim walkowaniu tego tematu jednego nie rozumiem. Zadziwia Cie, ze dzieci potrafia tak plakac, ze mama nie mze wyjsc z pokoju, czy to, ze mamy nie oleja dziecka i pojda sobie mimo wszystko pod prysznic czy na dwojke? Zapewniam Cie, ze gdyby Nelka strasznie plakala to nie w glowie byby by Ci prysznice. W kazdym razie ja juz teraz jestem w stanie zrozumiec wszystko. Nawet ta biedna mame z dzieckiem na rekach na kibelku... |
|
|
|
|
#627 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() na maśle+oliwie smażysz ząbek czosnku, dodajesz łososia wędzonego, jak się zrobi bladoróżowy to serek mascarpone (tak żeby się roztopił). osobno gotujesz makaron. i voila! albo zupa meksykańska: podsmażasz mięso mielone z cebulą, dorzucasz puszkę kukurydzy i fasoli (nieodsączone), puszkę pomidorów, kostkę rosołową. doprawiasz i voila! można jeszcze dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, i wodę jakby wychodziło zbyt gęste no i danie wyrodnej matki: pierogi z baru albo z zamrażarki
|
|
#628 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sto lat Sofia! Cytat:
jeśli dziecko nie placze to można isc do łazienki zrobić co trzeba i wrocic, nie? :Pi zupełnie nie dziwi mnie to, ze dzieci placza...dziwi mnie to, ze moje nie placze ![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Cytat:
o widzisz, tego lososia Mysi miałam już kiedyś zapisanego, a ze jutro piątek to będzie idealnie brzmi tak prosto jak moje ulubione tunczykowe spaghetti, wiec trzeba w końcu sprobowac.zupa w przyszym tyg, a pierogi były dzisiaj hehe. |
|||
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
tego co chcialam nie wygralam, ale za to kupilam calkiem fajny kombinezon "na zmiane" za 1 euro
![]() diabli, Florek jest jeszcze moim kruszynkiem Ash, brawa dla Sofci za pol roczku czasem sie inaczej nie da...
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
hipp wypuscil dwie nowości po 5 mies:
http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...emniakami.html http://hipp.dodomku.pl/salon_hipp/pr...owina_BIO.html pierwsze z naturalnym żelazem
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.

zjadłam sniadanie, pozmywalam, a ona dalej tak ladnie się bawi, ze nie potrafie jej przeszkodzić
a powinnysmy zbierac się na spacer. także mama czeka...a corka szaleje na swoim placu zabaw.

szczerze mówiąc ja z Adim dotarliśmy się po 2 miesiącach (na początku pewnie było tak źle przez przepuklinę, ale po powrocie ze szpitala jak nowe dziecko) i teraz ma swoje fochy, jakieś dziwne fazy, krzyki i marudzenia, ale bardzo łagodnie to przechodzimy
07.07.2012 
za przekroczenie 6 kg

z tej okazji robimy pizze
(znalazlam w pl sklepie bobowity- 14% ryzu ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)