Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI) - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-07, 15:25   #2101
Debrah
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XI)

Cytat:
Napisane przez ezzo Pokaż wiadomość
Debrah, ja to wiem, że do tego służy płacz, z tymże nie jest chyba normalne, żeby dziecko, zdrowe, najedzone, które ma zaspokojone wszelkie potrzeby budziło się nawet co 15 minut z gromkim płaczem. Pani doktor tłumaczyła mi, że najprawdopodobniej w okresie noworodkowym doskwierał mu dotkliwie brzuch i lub coś innego i on już ma taki schemat, że się budzi często i chce mamy bo mama zawsze była, pomimo tego, że obecnie nic mu nie dolega.
Ja sama mam ogromny mętlik w głowie, bo nie chcę i nie będę przetrzymywać swojego dziecka z płaczem, ale biorąc pod uwagę to, że jestem już naprawdę wykończona to wiem, że musimy znaleźć jakieś rozwiązanie.
Zupełnie mnie nie przekonuje tłumaczenie pani doktor.Dlaczego? Bo inaczej dziecko musiało by dokonywać zaawansowanych operacji umysłowych, planować - i to w dodatku PRZEZ SEN.
Na zasadzie : "obudzę się, zapłaczę, ha! przyjdzie mama"

To jest małe dziecko. Jeśli płacze to MA POWÓD. Chyba, żeby za manipulację uznać potrzebę bliskości.
Jest w takim okresie, że nadal bardzo intensywnie rozwija się układ nerwowy, jest wrażliwy na wszystko. To, że dziecko śpi, nie znaczy, że nie odbiera bodźców z otoczenia, które mogą wybudzać. Może mieć złe sny, biologicznie w tym wieku dzieci mają coraz płytszy sen, zmieniają się proporcje poszczególnych faz snu.

Moja też budzi się z płaczem, z większości drzemek, jeśli trwają za krótko, z nocy. Te pobudki wiązę z jakimś dyskomfortem : czy to jest głód, pielucha, wybudzenie hałasem, czy sen = się strach po przebudzeniu, bo nie ma mamy - samotność też jest potrzebą, bo powoduje lęk. I ja, jako mama dążę do zredukowania lęku.

Jeśli zaś wytoczyć argument, że to zalatuje "bezstresowym" wychowaniem - to nie. Bo rodzic ma za zadanie kontrolować stres docierający do dziecka, a nie chronić przed nim całkowicie. W umiarkowanym zakresie stres jest potrzebny, do wykształcenia strategii radzenia sobie, tych skutecznych. I do redukowania lęku również, bo gdyby izolować całkiem to kiedy się stres pojawia - jest panika.

Reasumując i przenosząc to na maluchy : stres, lęk i inne emocje jakich dziecko doświadcza i będzie doświadczać - są mu też potrzebne, ale rodzic jest nie po to aby dziecko od nich izolować, ale właśnie po to by TOWARZYSZYĆ i pomóc przez nie przejść, czyniąc je mniej strasznymi.
Np: usypianie : przyzwyczajanie do łóżeczka, jeśli to dla rodzica uciążliwośc (np to wspólne spanie) tak - można, ale z obecnością rodzica, i z nauczeniem dziecka, że NIE MA POWODU SIĘ BAĆ BO MAMA PRZYJDZIE ZAWSZE KIEDY ZAWOŁAM.

Są dzieci wrażliwsze, są dzieci, które "mocniej" odbierają rzeczywistość, może to być temperamentalne, może to być rozwojowe - i wówczas zniknie za jakiś czas. One są takie biologicznie. Walka z tym to męka i dla rodzica i dziecka. Metody popularne, imo, mogą zadziałać, ale w złą stronę, bo "stępią" i stłumią ową wrażliwość u dziecka. A jeśli trudność jest, to walka z nią nie ma sensu imo, sens ma pomaganie w przejściu przez to, co ma miejsce w możliwie najbardziej komfortowy sposób i dla rodzica i dla dziecka.
Przedłużanie płaczu : żeby odzwyczaić - nie jest fajne ani dla rodzica ani dla dziecka, ponadto w zasadzie..nic dobrego nie wniesie.

Czy u Was dużo jest tych okresów przedlużonego płaczu, co wtedy działa i jak szybko??
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:29   #2102
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
mam niedaleko kauflanda ale strasznie nie lubię tam robić zakupów...
a jak z Kubusiowym pełzaniem?
co do cukru w owocach, teraz nie je ich w ogóle, bo się obraził na jedzenie ale kiedyś potrafił zjeść np całe jabłko gotowane albo pół jabłka z gruszką, ale nie wiem czy to dużo czy mało

na pewno nadgoni, u nas jedynie pełzanie ale to i tak ostatnio jakby mniej, kiedyś np jak jakaś zabawka była dalej to się dopełzał do niej a teraz leży, robi samolot i płacze...
Dlaczego nie lubisz Kauflandu?

Jesli chodzi o pelzanie, to jest ok.
Co prawda nie lata po calym mieszkaniu, ale do kabelkow czy innych zakazanych rzeczy oczywiscie wie jak dojsc Nie musze go zachecac, sam pelza jak cos go ciekawi.

Mysle, ze cale jablko jest jak najbardziej ok

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Ja polewam sosem waniliowym, robię z budyniu nie tak na gęsto, tylko taki lejący żeby był A jak mi się nie chce zapiekać, to gotuję normalnie ryż, przekładam jabłkami ze słoika (mam w piwnicy) i polewam sosikiem. Mam właśnie ugotowany ryż i jabłuszka w lodówce
To musi byc pyszne!!!
Chyba zrobie dzis wieczorem.

Cytat:
Mam jeszcze pytania kulinarne

Czy myślicie, że gotując kaszkę jaglaną dla młodego, moge mu wrzucić trochę ziaren siemienia lnianego?
Zeby siemie mialo wlasciwosci, musi byc zmielone (dorosly czlowiek, a tym bardziej maluszek nie jest w stanie pogryzc kazdej pesteczki).
Jak podasz w calosci, to po prostu przeleca, organizm ich nie strawi.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:43   #2103
e_vel
Wtajemniczenie

Pytałyście o kosmetyki Oriflame, w tamtym tygodniu mi przyszła kredka czarna Giordani Gold Całkiem fajna
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:46   #2104
Debrah
Zakorzenienie

Zupka mi wyszła bardzo fajna, pachnie super, konsystencja idealna, dużo wyszło, więc może zamrożę... Mała wstała wyspana z drzemki, bawi się. Wsadzam do fotelika : tarcie oczu, odwracanie głowy (ale przed drzemką zjadła uu może głodna nie jest?), jedną łyżeczkę jakoś podałam, żeby poczuła smak : to jej się aż mleko cofnęło... ;( odpuściłam.

Bawi się, za pół godziny drugie podejście.. nie wiem co już mam robić po prostu.
Stary 2013-11-07, 15:49   #2105
ezzo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Zupełnie mnie nie przekonuje tłumaczenie pani doktor.Dlaczego? Bo inaczej dziecko musiało by dokonywać zaawansowanych operacji umysłowych, planować - i to w dodatku PRZEZ SEN.
Na zasadzie : "obudzę się, zapłaczę, ha! przyjdzie mama"

To jest małe dziecko. Jeśli płacze to MA POWÓD. Chyba, żeby za manipulację uznać potrzebę bliskości.
Jest w takim okresie, że nadal bardzo intensywnie rozwija się układ nerwowy, jest wrażliwy na wszystko. To, że dziecko śpi, nie znaczy, że nie odbiera bodźców z otoczenia, które mogą wybudzać. Może mieć złe sny, biologicznie w tym wieku dzieci mają coraz płytszy sen, zmieniają się proporcje poszczególnych faz snu.

Moja też budzi się z płaczem, z większości drzemek, jeśli trwają za krótko, z nocy. Te pobudki wiązę z jakimś dyskomfortem : czy to jest głód, pielucha, wybudzenie hałasem, czy sen = się strach po przebudzeniu, bo nie ma mamy - samotność też jest potrzebą, bo powoduje lęk. I ja, jako mama dążę do zredukowania lęku.

Jeśli zaś wytoczyć argument, że to zalatuje "bezstresowym" wychowaniem - to nie. Bo rodzic ma za zadanie kontrolować stres docierający do dziecka, a nie chronić przed nim całkowicie. W umiarkowanym zakresie stres jest potrzebny, do wykształcenia strategii radzenia sobie, tych skutecznych. I do redukowania lęku również, bo gdyby izolować całkiem to kiedy się stres pojawia - jest panika.

Reasumując i przenosząc to na maluchy : stres, lęk i inne emocje jakich dziecko doświadcza i będzie doświadczać - są mu też potrzebne, ale rodzic jest nie po to aby dziecko od nich izolować, ale właśnie po to by TOWARZYSZYĆ i pomóc przez nie przejść, czyniąc je mniej strasznymi.
Np: usypianie : przyzwyczajanie do łóżeczka, jeśli to dla rodzica uciążliwośc (np to wspólne spanie) tak - można, ale z obecnością rodzica, i z nauczeniem dziecka, że NIE MA POWODU SIĘ BAĆ BO MAMA PRZYJDZIE ZAWSZE KIEDY ZAWOŁAM.

Są dzieci wrażliwsze, są dzieci, które "mocniej" odbierają rzeczywistość, może to być temperamentalne, może to być rozwojowe - i wówczas zniknie za jakiś czas. One są takie biologicznie. Walka z tym to męka i dla rodzica i dziecka. Metody popularne, imo, mogą zadziałać, ale w złą stronę, bo "stępią" i stłumią ową wrażliwość u dziecka. A jeśli trudność jest, to walka z nią nie ma sensu imo, sens ma pomaganie w przejściu przez to, co ma miejsce w możliwie najbardziej komfortowy sposób i dla rodzica i dla dziecka.
Przedłużanie płaczu : żeby odzwyczaić - nie jest fajne ani dla rodzica ani dla dziecka, ponadto w zasadzie..nic dobrego nie wniesie.

Czy u Was dużo jest tych okresów przedlużonego płaczu, co wtedy działa i jak szybko??
Dziekuje Debrah
W ciagu dnia nie ma u nas zazwyczaj placzu, chyba, ze sie przwroci lub jedziemy samochodem, tu niestety czesto wpadamy w histerie
W nocy taki placz trwa czasem i 5 minut, tak na prawde ciezko stwierdzic, ale czasem wydaje mi sie nieskonczonoscia, pomaga chyba czas i noszenie. Widzidz u nas zawsze bylo i jest tak, ze maly tylko zaskrzeczy a my od razu bieg do niego, zeby byc jak najszybciej, zeby sie w tym placzu nie rozkrecil. I jak juz sie go wezme na raczki, to trzeba nosic, bujac, szuszac do ponownego uspienia.
Ciezko mi odpowiedziec czy duzo, jak dla mnie w nocy zdecydowanie za duzo. Srednio okolo 5 wiekszych placzy na noc, takich, ktore koncza sie lulaniem.

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Dlaczego nie lubisz Kauflandu?

Jesli chodzi o pelzanie, to jest ok.
Co prawda nie lata po calym mieszkaniu, ale do kabelkow czy innych zakazanych rzeczy oczywiscie wie jak dojsc Nie musze go zachecac, sam pelza jak cos go ciekawi.

Mysle, ze cale jablko jest jak najbardziej ok

To musi byc pyszne!!!
Chyba zrobie dzis wieczorem.

Zeby siemie mialo wlasciwosci, musi byc zmielone (dorosly czlowiek, a tym bardziej maluszek nie jest w stanie pogryzc kazdej pesteczki).
Jak podasz w calosci, to po prostu przeleca, organizm ich nie strawi.
Nawijko, ale w procesie gotowania siemienia wydziela sie z niego taki jakby sluz, to nie ma zadnych wartosci? Poza tym, i tak calosc na koniec blenduje.
ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:53   #2106
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Jej jak się cieszę że dała się odłożyć i nie gorączkuje, buziaczki dla Amelci!

Wiesz co? To ty jesteś matką a nie teściowa, ty decydujesz na co pozwalasz a na co się nie zgadzasz. Ja rozumiem, starsze pokolenie, szacunek do starszych, ale na boga, to TWOJE dziecko, jak mówisz, że czegoś nie wolno, nie akceptujesz, to nie i KONIEC! Ja bym po prostu podeszła, wzięła dziecko z podłogi i nie obchodziło by mnie ich zdanie na ten temat. A jak by mi powiedziała że chce Boryska na kilka godzin, bo bym się jej spytała czy to zabawka albo rower że chce sobie pożyczyć? Z dzieckiem może spędzać czas w Twojej obecności i na Twoich zasadach. Dałaś sobie wejść na głowę

Ja jeśli chodzi o jakieś cukierki, ciasteczka czy czekoladki będę unikała jak długo się da

Ja też tego łosia uwielbiam, pokażę mężowi, może kupimy Misiowi. Dziś przyszedł jeździk, ten co Pstryczkowa za 1,50 kupiła Fajny, leciutki, podoba mi się. Młody na Mikołaja dostanie

Piąteczka No ale jeszcze muszę sama z tym skończyć, żeby młody nie miał argumentu że przecież ja jem

Ja polewam sosem waniliowym, robię z budyniu nie tak na gęsto, tylko taki lejący żeby był A jak mi się nie chce zapiekać, to gotuję normalnie ryż, przekładam jabłkami ze słoika (mam w piwnicy) i polewam sosikiem. Mam właśnie ugotowany ryż i jabłuszka w lodówce

Jak ja Cię doskonale rozumiem

Zdrówka dla Yae

Lecę dalej czytać.
ale mi smaka narobiłaś
a tak w ogóle to

Debrah uwielbiam Cię czytać, słuchać zresztą też

nawijko kauflanda nie lubię, bo zawsze przy wejściu stoi kilku panów nawalonych w cztery d...py, a jak nie da się im kasy to np podchodzą pod koła samochodu...
a czy przypełza do Ciebie i do zabawek dalej oddalonych?Czy musi mieć coś interesującego w pobliżu?
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:56   #2107
mala_19kw
Zakorzenienie

Kurde Oskar marudny,śpiący ale uspać sie nie da

Oooo właśnie sie zwalił w galoty.... mmmm ale aromaty:mdl eje:
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 15:56   #2108
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje Debrah
W ciagu dnia nie ma u nas zazwyczaj placzu, chyba, ze sie przwroci lub jedziemy samochodem, tu niestety czesto wpadamy w histerie
W nocy taki placz trwa czasem i 5 minut, tak na prawde ciezko stwierdzic, ale czasem wydaje mi sie nieskonczonoscia, pomaga chyba czas i noszenie. Widzidz u nas zawsze bylo i jest tak, ze maly tylko zaskrzeczy a my od razu bieg do niego, zeby byc jak najszybciej, zeby sie w tym placzu nie rozkrecil. I jak juz sie go wezme na raczki, to trzeba nosic, bujac, szuszac do ponownego uspienia.
Ciezko mi odpowiedziec czy duzo, jak dla mnie w nocy zdecydowanie za duzo. Srednio okolo 5 wiekszych placzy na noc, takich, ktore koncza sie lulaniem.

Nawijko, ale w procesie gotowania siemienia wydziela sie z niego taki jakby sluz, to nie ma zadnych wartosci? Poza tym, i tak calosc na koniec blenduje.
A boi się hałasu? Płacze przy ubieraniu, obcinaniu paznokci?
To przytulak czy raczej nie?

A ten Wasz bieg natychmiast jak płacze wziął się z czegoś konkretnego? Że np jeśli się to opóźni to wpada w histerię trudną do uspokojenia?
To, że rodzic reaguje najszybciej jak może na płacz swojego dziecka jest potrzebną normą. Ale warto się też przyjrzeć, co ten płacz Wam robi, czujesz strach kiedy dłużej płacze, że "znowu będzie trudno uspokoić"?

Jak się przewróci np, uderzy, cokolwiek nieprzewidzianego, głośnego itepe - długo płacze?
Boi się głośnych sprzętów?
Stary 2013-11-07, 16:25   #2109
ezzo
Zadomowienie

Cytat:
A boi się hałasu? Płacze przy ubieraniu, obcinaniu paznokci?
To przytulak czy raczej nie?

A ten Wasz bieg natychmiast jak płacze wziął się z czegoś konkretnego? Że np jeśli się to opóźni to wpada w histerię trudną do uspokojenia?
To, że rodzic reaguje najszybciej jak może na płacz swojego dziecka jest potrzebną normą. Ale warto się też przyjrzeć, co ten płacz Wam robi, czujesz strach kiedy dłużej płacze, że "znowu będzie trudno uspokoić"?

Jak się przewróci np, uderzy, cokolwiek nieprzewidzianego, głośnego itepe - długo płacze?
Boi się głośnych sprzętów?
Z reguły nie boi sie hałasu, ale jezeli jest to hałas nagly i intensywny to zdarza mu sie zaplakac. Przy ubieraniu placze, ale jak da mu sie zabawke to sie nia zajmie i da sie spokojnie ubrac, obcinanie paznokci wzbudza jego zainteresowanie, do czasu jednak- po kilku palcach okazuje narastajace zniecierpliwienie.
Przytulak ogromny, uwielbia sie wtulac w mame, tate, nianie i dziadkow.

Ten bieg wzial sie chyba stad, ze nie chcielismy zeby plakal i zawsze reagowalismy jak najszybciej, a z 9 miesiecznego doswiadczenia juz kilka razy przekonalam sie, ze im pozniejsza moja reakcja tym pozniej trudniejsze uspokajanie. Co czuje kiedy placze? Przede wszystkim niemoc, strach rowniez, strach o dziecko co mu moze dolegac, ale obecnie, jakkolwiek absurdalnie to brzmi noc budzi we mnie strach.
Co do uderzen i przestraszenia sie w ciagu dnia, to placze krociotko, latwo go uspokoic i skupic uwagę na czymś innym.
ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 16:36   #2110
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Zupka mi wyszła bardzo fajna, pachnie super, konsystencja idealna, dużo wyszło, więc może zamrożę... Mała wstała wyspana z drzemki, bawi się. Wsadzam do fotelika : tarcie oczu, odwracanie głowy (ale przed drzemką zjadła uu może głodna nie jest?), jedną łyżeczkę jakoś podałam, żeby poczuła smak : to jej się aż mleko cofnęło... ;( odpuściłam.

Bawi się, za pół godziny drugie podejście.. nie wiem co już mam robić po prostu.

Kurczę, chciałabym Ci coś mądrego doradzić ale zupełnie nic nie przychodzi mi do głowy.
Przykro mi

14.08.2010
baby

Edytowane przez onaella
Czas edycji: 2013-11-07 o 16:37
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 17:33   #2111
gojka24
Zakorzenienie

Cytat:
Gojka: ja nie przebiję bo u nas 3. A też taką masakrę miałyście jak my?
tragedi jakiejś wielkiej nie było, ale mała cały czas musiała być przy mnie... Ciągle wisi mi przy nodze i ciągnie za spodnie... Choć wydaje mi się, że to taki etap... W nocy fakt budzi się, ale szybko zasypia... choć najczęściej to my zasypiamy a kiedy ona

Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
Remis
U nas też były 4 przez jedną noc
A myślałam, że tylko u nas...

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
No to widzę ,że "rajcuje" nas to samo
Kocham ten Bożonarodzeniowy nastrój... Jak wieczorem całe miasto oświetlone, zwłaszcza nasza uczelnia... Cudny widok... Jak będę miała okazję zrobić zdjęcie wieczorem to Wam kiedyś pokażę... Kocham piosenki świąteczne, choinkę i wogle... Nie mogę się już doczekać tego nastroju... W zeszłym roku mnie to omineło, bo leżałam w szpitalu, Boże Narodzenie też tam spędziłam, co prawda była choinka, ale to nie to samo...

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

gojka - my tez mamy elmexa, nie plucze po pascie. mlody ja poprostu polyka. o matko, ale przezycie z tym kleszczem!!! Gratki za zebiszcza!
Nic nie mów, brzydzę się ich strasznie. Psu nigdy nie wyciągam, bo zawsze głowę urwę... A jak na złość byłam sama... Musiałam dać radę... Całe szczęście, że tylko siedział na rączce, no i że szybko go zobaczyłam... Po jakimś czasie wbiłby się i kłopot murowany....
gojka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 17:37   #2112
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
kurcze Hania bawia sie pilotami i nie mam głosu w tv mimo że włączony jest.....

Daria mi wczoraj cos kliknęła w laptopie i cały ekran miałam do góry nogami. Musiałam do Tżta dzwonić do pracy i pytać co mam zrobić. Na szczęście wiedział o co cho
ehh te dzieciaczki
Cytat:
Napisane przez Kija80 Pokaż wiadomość
Silver ja na razie nie planuję kupować tej osłony ale zobaczymy jak przyjdzie sezon. My nigdy młodej nie zostawiamy samej w salonie, już prędziej w sypialni na piętrze. Jak już rozpalamy w kominku to wszyscy się tam złazimy i relaksujemy więc najwyżej któreś z nas się rozłoży przed kominkiem i zrobi żywą zaporę, np Grześ z klockami A w sytuacji awaryjnej zawsze można młodą uziemić w łóżeczku turystycznym które stoi w salonie
My mamy kawalerkę więc Daria ma łatwy i szybki dostęp do kominka a interesuje ją bardzo więc jak najszybciej musimy coś wymyślić

Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
Zoch w załaczniku
Ale podobna do Ciebie!
Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
Odnośnie cukru, ostatnio byliśmy na imprezie Halloweenowej i był tam niski stół dla dzieci. I podczas zabawy Wiktorek sobie sam do niego podszedł, zjadł chyba ze 3 mandarynki i wafelek od lodów. Wcześniej zabrał dziewczynce batonika i zanim do niego podeszłam już miał go w buzi
To są oczywiście sytuacje tak naprawde nie do uniknięcia ale specjalnie słodkiego nie podaje. Kaszki tylko bez cukru, tak samo deserki czy jogurty dla dzieci.
Ostatnio Wiktorek zajada się deserkami z jogurtem i otrębami. Jabłko z wanilią czasem mu podkradam
to on już tak sobie radzi? Łał!A jest 3 dni młodszy od Darii!

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2013-11-07 o 17:40
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 17:38   #2113
LadyWhisper
Zakorzenienie

debrah, bylabys wspanialym psychologiem dzieciecym!!!!!! uwielbiam czytac Twoje posty, amelcia ma wspaniala mame

u nas jak u ezzo, lecimy na najmniejszy krzyk w obawie pred histeria. czasem(zazwyczaj) po drzemce budzi sie z mega wielkim krzykiem i pomagaja tylko przytulasy, noszenie, lulanie, jak sie go odlozy do zabawek/na ziemie czy nawet posadzi na kolanach bez przytulenia - histeria. dopiero po 5-10 minutach przytulasow mozna go odlozyc i sie z nim pobawic na ziemi

robie golabki oszukane

czy kp mozna isc na saune???

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 17:39   #2114
e_vel
Wtajemniczenie

i jeszcze w tym roku to będą pierwsze święta naszych Maleństw
Stary 2013-11-07, 17:41   #2115
LadyWhisper
Zakorzenienie

silver, u nas tak kota robi, i namietnie zmienia rozdzielnosc ekranu

debrah, probowaliscie odwracac uwage Amelci od jedzenia? ostatnio babel nie chcial jesc to ja siedzialam na podlodze z kotem a michal karmil

Stary 2013-11-07, 17:49   #2116
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gojka24 Pokaż wiadomość

Kocham ten Bożonarodzeniowy nastrój... Jak wieczorem całe miasto oświetlone, zwłaszcza nasza uczelnia... Cudny widok... Jak będę miała okazję zrobić zdjęcie wieczorem to Wam kiedyś pokażę... Kocham piosenki świąteczne, choinkę i wogle... Nie mogę się już doczekać tego nastroju... W zeszłym roku mnie to omineło, bo leżałam w szpitalu, Boże Narodzenie też tam spędziłam, co prawda była choinka, ale to nie to samo...
hi hi, u nas tez byla choinka....z gumowych rekawiczek

dzwonila sis z pomyslem na prezent urodzinowo-gwiazdkowy dla malego (Bosz, JUZ????!!!!! Jak to zlecialo )
zamowi Dżejkobsowi frofesjonalna sesje zdjeciowa
fajnie, bo w sumie zabawek pewnie dostanie i tak z pierdyliard a on tymi zabawkami pobawi sie 5 minut i finito
a taka sesja - super pamiatka.....

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

http://demotywatory.pl/4234040/Podob...omaga-schudnac

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 18:00   #2117
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość

BTW. Postanowiłam nie jeść słodyczy do świąt BN - dziś 3 dzień bez

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
oświeci mnie któraś, o co chodzi z tą piosenką DonatanCleo (???) My Słowianie? małż przyniósł z pracy że wszyscy tego słuchają i w ogóle pół miliona wyświetleń w 1 dzień, wszyscy u mnie udostępniają na fejsie, chodzi o te UU w teledysku?
pierwsze słyszę
Cytat:
I mam pytanie... Ciągle zapominam się zapytać. Myjecie dzieciom ząbki pastą??? Jakiś czas temu kupiłam elmex od pierwszego ząbka i szczoteczkę... No i tak się długo zastanawiałam jak mam jej później buźkę wypłukać??? Robię tak, że szczotkuję jej te ząbki ( siedzi z otwrtą buźką i grzecznie czeka aż skończę ) i poprostu co chwilę biorę szczoteczkę pod wodę i znowu szczotkuje, robię tak dopóki nie widać pasty.... Macie jakieś inne sposoby???

A teraz ogłaszam zawody... Kto nas przebije?? Wyszły nam cztery zęby na raz!! Ktoś da więcej???
Łał!! u nas wyszły "tylko" dwa na raz

A co do mycia ząbków to właśnie też nie wiem. Kupiłam już Darii pastę elmex i szczoteczkę a nie wiem jak się za to zabrać
Więc podłączam się pod pytanie

Cytat:
Napisane przez elllmi Pokaż wiadomość
nawet mi nie mów o zdjeciach, bo u nas puste ramki na ścianie wiszą od paru miesięcy taki motywator to miał być dla mnie
Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Jejuś mi też by pasowało zdjęcia wywołać , ale ich tyyyyyyyyyyyyyyyyyyyle jest
Ja też parę miechów zabierałam się za wywołanie zdjęć. Dziś sprawdziłam czy w rossie jest jakaś promocja i akurat do 15 go listopada jest pormo 27 gr za zdj. Za prawie 200 zdj zapłacę 49 zł.
A normalnie by wyszło prawie 100zl.

Cytat:
Napisane przez magnoliss Pokaż wiadomość
Witam

Mam prośbę do mamuś których dzieci wspinają się przy meblach, co zrobić zeby dziecko podczas schodzenia na ziemię nie leciało jak "kłoda"? uczyłyście w jakiś sposób? przy moich bliźniakach to jest coś strasznego, ciągle biegam od jednego do drugiego żeby sobie krzywdy nie zrobiły, a przecież nie mogę być w dwóch miejscach jednocześnie

ja na razie nie znalazłam sposobu
Szkoda że się częściej nie odzywasz, chociaż jak pomyślę ile masz roboty z bliźniakami to nie dziwę się
Stary 2013-11-07, 18:10   #2118
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:

dzwonila sis z pomyslem na prezent urodzinowo-gwiazdkowy dla malego (Bosz, JUZ????!!!!! Jak to zlecialo )
fajnie, bo w sumie zabawek pewnie dostanie i tak z pierdyliard a on tymi zabawkami pobawi sie 5 minut i finito
ale super pomysł

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Mała, nie chwaliłaś się blogiem
Stary 2013-11-07, 18:27   #2119
LadyWhisper
Zakorzenienie

Pstryniu, mega pomysl

Co z ta sauna??? Mozna kp???

Silver, nie powiem co przeczytalam zamiast promo

Golabki dochadza w piekarniku

Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e

Stary 2013-11-07, 18:30   #2120
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde Oskar marudny,śpiący ale uspać sie nie da
A jak usypiasz?? Zasypia sam w łóżeczku w dzień??

Dziewczyny jak Wasze dzieci zasypiają w dzień?? Same??Czy np musicie je nosić?

Cytat:
Ja tak samooooo!! Kocham te święta!
Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
i jeszcze w tym roku to będą pierwsze święta naszych Maleństw

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość

Silver, nie powiem co przeczytalam zamiast promo

gołąbki

Co do sauny, ja myślę że można

Edytowane przez s i l v e r
Czas edycji: 2013-11-07 o 18:43
s i l v e r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 18:53   #2121
onaella
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

to on już tak sobie radzi? Łał!A jest 3 dni młodszy od Darii!
Nie, no sam to jeszcze nie. Ale trzymając się mebli chodzi. Wystarczy że jest coś czego można się złapać to idzie.

Cytat:

)
Tylko lulany w wózku.

14.08.2010
baby
Stary 2013-11-07, 18:55   #2122
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
ale super prezent

Cytat:
Ja też parę miechów zabierałam się za wywołanie zdjęć. Dziś sprawdziłam czy w rossie jest jakaś promocja i akurat do 15 go listopada jest pormo 27 gr za zdj. Za prawie 200 zdj zapłacę 49 zł.
A normalnie by wyszło prawie 100zl.
ja zawsze na emikfoto wywołuję i już mi tyle promocji przeszło koło nosa coś się zebrać nie mogę

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 18:57   #2123
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
ale super prezent

ja zawsze na emikfoto wywołuję i już mi tyle promocji przeszło koło nosa coś się zebrać nie mogę
Właśnie dziś też szukałam na empikfoto ale nie było nic ciekawego akurat. Jest promo ale 35 gr za zdj...
Stary 2013-11-07, 19:00   #2124
elllmi
Zakorzenienie

nie mam kasy na prezenty świąteczne za bardzo tzn. dla dzieciaczków i moich najbliższych mam, ale zawsze jak szliśmy do TŻ, to dawaliśmy jego rodzicom i rodzeństwu jakieś drobiazgi (choć oni sami sobie nic nie dają); no a teraz nie mam kasy, żeby jeszzce im preznty kupować, a TŻ oczywiście twierdzi, że nic nie damy i będzie spoko; a mi jakoś głupio tak...kiedyś jak kasy nie mieliśmy za bardzo, to każdemu daliśmy butelkę z winem własnej roboty, ładnie ozdobioną i teraz tak sobie myślę, że kupię różnych cukierków i porobię jakieś fajne małe paczuszki (co by ich tam za dużo nie weszło) i może styknie nie lubię iść do kogoś z pustymi rękami

Cytat:
u mnie na rękach wtulony w pieluszkę, ale nie muszę ani lulać za bardzo, ano chodzić z nim; tylko trzeba wyczuć odpowiedni moment, bo inaczej cyrk odstawia

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 19:05   #2125
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam kasy na prezenty świąteczne za bardzo tzn. dla dzieciaczków i moich najbliższych mam, ale zawsze jak szliśmy do TŻ, to dawaliśmy jego rodzicom i rodzeństwu jakieś drobiazgi (choć oni sami sobie nic nie dają); no a teraz nie mam kasy, żeby jeszzce im preznty kupować, a TŻ oczywiście twierdzi, że nic nie damy i będzie spoko; a mi jakoś głupio tak...kiedyś jak kasy nie mieliśmy za bardzo, to każdemu daliśmy butelkę z winem własnej roboty, ładnie ozdobioną i teraz tak sobie myślę, że kupię różnych cukierków i porobię jakieś fajne małe paczuszki (co by ich tam za dużo nie weszło) i może styknie nie lubię iść do kogoś z pustymi rękami

u mnie na rękach wtulony w pieluszkę, ale nie muszę ani lulać za bardzo, ano chodzić z nim; tylko trzeba wyczuć odpowiedni moment, bo inaczej cyrk odstawia
Co do prezentów, my w tym roku tez nie będziemy mieć kasy Postanowiliśmy że zrobimy prezenty tylko dzieciom (mój chrześniak, chrześniak męża i Daria). A dorośli nie dostaną bo skąd niby mam kase wytrzasnąć?

A co do usypiania....Daria w dzień nie potrafi sama zasnąć w łóżeczku Wieczorami i w nocy nie ma problemu...odłożona do łóżeczka sama zasypia. A w dzień tylko na rękach noszona
Stary 2013-11-07, 19:08   #2126
onaella
Zakorzenienie

A ja dalej trwam w swoim postanowieniu i Wiktorek ma zdjęcie z każdego dnia swojego życia
Większość oczywiście wywołuje bo w zyciu na jedno z danego dnia bym się nie zdecydowała. Także możecie sobie wyobrazić ile mamy już wywołanych. A kolejne ponad 500 czekają na wywołanie

14.08.2010
baby
Stary 2013-11-07, 19:23   #2127
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:

Ja tak samooooo!! Kocham te święta!

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

gołąbki

Co do sauny, ja myślę że można
Usypiam zawsze tak samo,na rękach.Lulam,tule,gibie się z nim przód,tył,boki. Czasem trzeba chodzic i lulać. Nigdy w dzień nie usnął mi sam w łożeczku,na noc zdarzyło się kilka razy pod rząd ale już mu się odwidziało
Męczące to strasznie bo już lekki nie jest
Czasem nawet jest tak że nie da usiąść,trzeba z nim chodzić i koniec. Inaczej oka nie zamknie i płacze. Ciężki kaliber mi trafił

Jak czytam o tej metodzie z książki to tak sobie myślę że nie u wszystkich się sprawdza... Mówię o naszym przykładzie Oskar ma dwie drzemki. Jedna ok 10 druga ok 12-13. I na tym koniec. I Blogerka pisała że przesunęła godziny spania Borysa (na takie które my stosujemy już od dawna) i jej pada sam ze zmęczenia a mój widać że zmęczony ale bez pomocy nie uśnie.

Evel-no mam,mam bloga(gi). Chwale się
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 19:29   #2128
Kija80
Zadomowienie

Dziś w nocy obudziłam się po czwartej bo czułam że mi się coś ciężko oddycha. Otworzyłam oczy totalnie nieprzytomna, nie mogłam zaskoczyć co jest grane bo o tej porze to ja nie bardzo funkcjonuję. Okazało się że młoda się przebudziła i wylazła na mnie, tzn. właściwie nie wylazła tylko wsparła się o mnie górną połową ciała, klęczała obok mnie na łóżku tak jakby przewieszona przeze mnie , jechała równo ruchami dżejkobowymi i cieszyła mordkę No myślałam że padnę. Akurat dwa dni wcześniej zaskoczyła jednocześnie jak klęczeć, jak robić ruchy dżejkoba i jak stać z podparciem, widocznie jej się w nocy przypomniało bo ona nigdy się nie budzi w nocy. Skuczy o cyca ale z zamkniętymi oczami. Na szczęście szybko się dała spacyfikować. Strasznie mnie to zaskoczyło bo nie jestem przyzwyczajona do tego że na mnie wyłazi (dotąd karnie leżała obok ) , a już zwłaszcza w nocy...
Kija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 19:34   #2129
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Usypiam zawsze tak samo,na rękach.Lulam,tule,gibie się z nim przód,tył,boki. Czasem trzeba chodzic i lulać. Nigdy w dzień nie usnął mi sam w łożeczku,na noc zdarzyło się kilka razy pod rząd ale już mu się odwidziało
Męczące to strasznie bo już lekki nie jest
Czasem nawet jest tak że nie da usiąść,trzeba z nim chodzić i koniec. Inaczej oka nie zamknie i płacze. Ciężki kaliber mi trafił
No u nas tak samo. I masz rację, jest to coraz bardziej męczące bo dzieci są coraz cięższe Czasem Daria da mi usiąść i tak też zasypia. Ale na rączkach...
Stary 2013-11-07, 19:38   #2130
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, ze ten sluz jest wartosciowy!
Zrozumialam, ze chcesz je dosypywac do juz gotowej jaglanki

Twoj blender mieli ziarenka? Moj niestety ich nie lapie :/

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
nawijko kauflanda nie lubię, bo zawsze przy wejściu stoi kilku panów nawalonych w cztery d...py, a jak nie da się im kasy to np podchodzą pod koła samochodu...
a czy przypełza do Ciebie i do zabawek dalej oddalonych?Czy musi mieć coś interesującego w pobliżu?
Ach, rozumiem, mafia

Jak ma powiedzmy metr czy dwa to przypelznie, jak dalej to nawet nie probuje.
Zabawki go od dawna srednio interesuja, dzis np szalal wsrod folderow reklamowych od deweloperow

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości