Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.7 - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-07, 19:57   #2761
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.7

W faktach mówili że bezrobocie spadło i ciągle spada

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 19:58   #2762
_nouvelle_
Rozeznanie

Dziewczyny, jeśli padnie pytanie ( a nie niegocjowalna propozycja ) o zarobki, to orientujecie się ile się zarabia w instytucjach kulturalnych , np. muzea, domy kultury itp. ?
Stary 2013-11-07, 20:00   #2763
pulinaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dagusia18 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny! Piszę, by podzielić się z Wami wrażeniami z nowego miejsca pracy. Od 3 dni pracuję w salonie meblowym (nie sieciówka). Jest to nowo otwarty lokal, jeszcze nie urządzony.
Jak na razie dostałam swoje biurko, które jest właściwie stolikiem, dobrałam do niego jedną z puf z salonu, bo fotele biurowe są rozłożone na piętrze i nie mam zamiaru ich na dół tachać. Pierwszego dnia dostałam także służbowy laptop i komórkę. Umowy jeszcze nie mam podpisanej, bo moja zakręcona przełożona zapomniała zabrać moich kserówek z salonu.
Na chwilę obecną nie mam żadnych klientów, bo jeszcze nie zdążyli wywiesić reklamy, także nikt nie wie, że mieści się tutaj salon meblowy.
Najgorsze jest to, że w pomieszczeniu, które firma wynajmuje mnie ma w ogóle ogrzewania. Na salonie temperatura obecnie wynosi około 8-10 stopni Celcjusza. Dzisiaj na przykład cieplej jest na dworze niż w środku. Siedzę przez 8 godzin i trzęsę się z zimna, ale nikogo to w sumie nie obchodzi.
Salon tak na prawdę mam prowadzić samodzielnie, sama muszę dbać o wystrój wnętrza, sama mam kupować materiały biurowe (gdzie godziny otwarcia sklepów papierniczych pokrywają się z godzinami otwarcia salonu - w mojej miejscowości wszystkie tego rodzaju sklepy są otwarte od 10 do 18). Sama muszę "naganiać" klientów (jak to określiła moja przełożona, która w sumie jest księgową i pracuje w innej miejscowości...). Panuje wszechobecny chaos i ziąb i w tym wszystkim jestem ja zakatarzona i przemarznięta.
Wczoraj miałam małe ścięcie z już wcześniej wspomnianą przełożoną-księgową. Kobieta kazała mi wziąć z domu żelazko i prasować w salonie firanki, które kupiła. Na dodatek przywiozła z domu połamaną deskę do prasowania i stwierdziła, że mam te firanki jeszcze powiesić. Na mój lekki sprzeciw zaczęła się na mnie telefonicznie wydzierać, powiedziałam jej, że nie mam swojego żelazka, na co ona mówi, że jej to nie interesuje, bo to ma być zrobione i tyle, przecież za coś tą najniższą krajową dostaję... Mówię Wam normalnie parodia co się tutaj dzieje. Nie wiem co mam dalej robić, najchętniej to rzuciłabym to w cholerę, ale z drugiej strony mam umowę o pracę i będę wykonywać całkiem fajne i dobrze wyglądające w CV obowiązki (jak interes w końcu ruszy).
Nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, jak Wy dziewczyny się na to zapatrujecie?
Bardziej martwiłabym się brakiem umowy, niż jakimiś dodatkowymi zadaniami. Poza tym wiadomo, że gdy otwiera się nowy sklep jest trochę rzeczy do zrobienia takich "niestandardowych". W mojej poprzedniej pracy pewne rzeczy robiłam nawet z własnej inicjatywy, żeby poprawić jakość funkcjonowania i wygląd mojego salonu zwłaszcza, że tak jak Ty byłam za niego odpowiedzialna. Także głowa do góry: to są początki, a początki zawsze są ciężkie. Dasz radę! Przede wszystkim dopominaj się o umowę!
PS. Ja brałam do pracy farelkę, bo miałyśmy masakrę zimą. Może masz w domu albo możesz od kogoś pożyczyć?
Stary 2013-11-07, 20:00   #2764
_nouvelle_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
Och, ach, pewnie o 0.01 %
Stary 2013-11-07, 20:07   #2765
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _nouvelle_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jeśli padnie pytanie ( a nie niegocjowalna propozycja ) o zarobki, to orientujecie się ile się zarabia w instytucjach kulturalnych , np. muzea, domy kultury itp. ?
jak bylam ostatnio w dk, to zarobki byly zalezne od stazu pracy. powyzej 5 lat dawali mi 1800 zl bruto plus premie w wysokosci ilus tam %, lacznie jakos ok 1800 - 1900 zl netto

Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Czas edycji: 2013-11-07 o 20:09
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 20:07   #2766
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
No ja nie pomoge, orientuje sie tylko w stawkach w handlu

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 20:09   #2767
pulinaj
Rozeznanie

Cytat:
Och, ach, pewnie o 0.01 %
Ja 16 listopada pojadę się zarejestrować, więc znowu wzrośnie
Stary 2013-11-07, 20:09   #2768
NaturalWomen
Rozeznanie

Cytat:
Wiarygodność tej stacji też spadła i ciągle spada, bo takie bzdury jak tam podają to ze świecą szukać.

Cytat:
Trudno mi podać jakąś konkretną kwotę, ale wydaje mi się, że panuje powszechna opinia, że w instytucjach kultury to kokosów się nie zarabia. Jak miałam takie pytania na rozmowach to zawsze podawałam kwoty "w widełkach", np. od 1200zł- 1500zł i zaznaczałam, że jestem elastyczna w tej kwestii. Raz podałam konkretną kwotę i z miejsca usłyszałam, że to za dużo dla tej firmy.
Stary 2013-11-07, 20:14   #2769
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Zadzwonili do mnie z tej pracy i.... jutro trzeci etap rozmowy !

Kurczę, cieszę się, bo zostałyśmy we dwie do wyboru, szanse 50/50.
ALE, jednak odpaść, na ostatniej prostej, ten stres powoduje u mnie palpitację serca.
Mam mieć dzień próbny, ma potrwać 4-5 h i mają przedstawić formę zatrudnienia, czyli umowa i płaca.

Boże, ale się denerwuję, umrę ze stresu jutro...

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
Napisane przez pulinaj Pokaż wiadomość
Kurcze no! Nie wysłałam ani jednego CV dzisiaj. Wczoraj też nie. W takim tempie to raczej nie znajdę pracy do trzydziestki
Mam wrażenie, że jest zdecydowanie mniej ogłoszeń niż pół roku temu...
do kiedy pracujesz?

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
Witajcie dziewczyny! Piszę, by podzielić się z Wami wrażeniami z nowego miejsca pracy. Od 3 dni pracuję w salonie meblowym (nie sieciówka). Jest to nowo otwarty lokal, jeszcze nie urządzony.
Jak na razie dostałam swoje biurko, które jest właściwie stolikiem, dobrałam do niego jedną z puf z salonu, bo fotele biurowe są rozłożone na piętrze i nie mam zamiaru ich na dół tachać. Pierwszego dnia dostałam także służbowy laptop i komórkę. Umowy jeszcze nie mam podpisanej, bo moja zakręcona przełożona zapomniała zabrać moich kserówek z salonu.
Na chwilę obecną nie mam żadnych klientów, bo jeszcze nie zdążyli wywiesić reklamy, także nikt nie wie, że mieści się tutaj salon meblowy.
Najgorsze jest to, że w pomieszczeniu, które firma wynajmuje mnie ma w ogóle ogrzewania. Na salonie temperatura obecnie wynosi około 8-10 stopni Celcjusza. Dzisiaj na przykład cieplej jest na dworze niż w środku. Siedzę przez 8 godzin i trzęsę się z zimna, ale nikogo to w sumie nie obchodzi.
Salon tak na prawdę mam prowadzić samodzielnie, sama muszę dbać o wystrój wnętrza, sama mam kupować materiały biurowe (gdzie godziny otwarcia sklepów papierniczych pokrywają się z godzinami otwarcia salonu - w mojej miejscowości wszystkie tego rodzaju sklepy są otwarte od 10 do 18). Sama muszę "naganiać" klientów (jak to określiła moja przełożona, która w sumie jest księgową i pracuje w innej miejscowości...). Panuje wszechobecny chaos i ziąb i w tym wszystkim jestem ja zakatarzona i przemarznięta.
Wczoraj miałam małe ścięcie z już wcześniej wspomnianą przełożoną-księgową. Kobieta kazała mi wziąć z domu żelazko i prasować w salonie firanki, które kupiła. Na dodatek przywiozła z domu połamaną deskę do prasowania i stwierdziła, że mam te firanki jeszcze powiesić. Na mój lekki sprzeciw zaczęła się na mnie telefonicznie wydzierać, powiedziałam jej, że nie mam swojego żelazka, na co ona mówi, że jej to nie interesuje, bo to ma być zrobione i tyle, przecież za coś tą najniższą krajową dostaję... Mówię Wam normalnie parodia co się tutaj dzieje. Nie wiem co mam dalej robić, najchętniej to rzuciłabym to w cholerę, ale z drugiej strony mam umowę o pracę i będę wykonywać całkiem fajne i dobrze wyglądające w CV obowiązki (jak interes w końcu ruszy).
Nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, jak Wy dziewczyny się na to zapatrujecie?
ja bym juz im podziekowala
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 20:15   #2770
pulinaj
Rozeznanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;43615406]

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

do kiedy pracujesz?[/QUOTE]
Szukałam pracy do czerwca, w czerwcu podpisałam umowę, a faktycznie pracowałam od sierpnia.
Stary 2013-11-07, 20:19   #2771
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez meida Pokaż wiadomość
Pracowałam w jednej sieciówce i jak ktoś przynosił cv to dawał nam (zwykłym pracownicom) i zawsze trafiało do kierowniczki . Nawet jeśli nikt nie był potrzebny w danym czasie (stała ekipa, bardzo rzadko ktoś rezygnował) to trafiało do segregatora i było przeglądane w razie czego (byłam zdziwiona, bo zawsze myslalam ze lecą od razu do kosza).
Ja akurat dostałam tę pracę wysyłając cv na e-mail.
u mnie zawsze kierunek kosz

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Hej dziewczyny, dołącze do Was, jeśli pozwolicie
Od dziś zaczynam szukać pracy... niedługo koncze studia i chce w końcu zacząć zdobywac jakies doświadczenie, to już ostatni dzwonek... Nie to, ze nigdy nie pracowałam - w wakacje zazwyczaj miewałam zajęcie, ale nie sa to pozycje w cv którymi się można chwalić nie wiadomo jak (glownie markety...).
Mimo wszystko wpisuje to do cv, żeby rekruterzy nie mieli mnie za lenia, choć wiem ze sa szkoły, które mowią o tym, by nie wpisywać prac nie związanych ze stanowiskiem na jakie się aplikuje. W takim wypadku nie miałabym wiele do wpisania.
Przegladajac oferty widzę również ze na wiele miejsc dyskwalifikuje mnie niestety brak znajomości jezyka. Niby się uczylam dwóch, nawet chodziłam dodatkowo na kurs z jednego, ale nie jestem w stanie się komunikować w zadnym z nich.

Dzis wyslalam 3 cv... na tyle tylko mój profil odpowiada ogłoszeniom...a mieszkam w dużym miescie wojewódzkim...
witaj!! jezyk to nie problem, da sie nadrobic

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Cytat:
Szukałam pracy do czerwca, w czerwcu podpisałam umowę, a faktycznie pracowałam od sierpnia.
do kiedy do konca listopada?

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Cytat:
Napisane przez sideritis Pokaż wiadomość

Też mam coraz więcej roboty, ostatnio to właściwie mam czas tylko na studia i pracę..
Dodatkowo dochodzą jeszcze u mnie problemy ze zdrowiem, które zaprzątają mi głowę.
a wez, ja nei wiem gdzie rece wlozyc i nie mam kiedy jesc. widze ze zjechalam z wagi :/
Stary 2013-11-07, 20:23   #2772
pulinaj
Rozeznanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;43615520]

[/COLOR]
do kiedy do konca listopada?

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

a wez, ja nei wiem gdzie rece wlozyc i nie mam kiedy jesc. widze ze zjechalam z wagi :/[/QUOTE]

Umowe dostałam na 3 miesiące, czyli do 15 listopada.
Stary 2013-11-07, 20:23   #2773
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Tusia - wiesz chyba na Twoim miejscu skupiłabym się maksymalnie na rozkręceniu firmy, robiła wszystko aby mieć mnóstwo zleceń.
Niestety nie da grać się na dwa fronty, coś zawsze zawali się.
Jeśli nie czujesz, że to to - jaki sens? Tym bardziej, że sama piszesz, że nie masz czasu na sprawy poza pracą ? Co to za życie?
zlecen = zero
wszystkie oferty na imprezy = nieaktualne, klienci sie rozmyslili, wybrali inne atrakcje....
mielismy pracowac z jedna firma = dupa
nie mam sily, nie mam :/ nie mam czym inwestowac w te firme... srednio sie czuje w nowej pracy ale jednak wpada mi dwa tysie co miesiac. tzn jeszcze nie wpadlo, ale moze wytrzymam do wyplaty
moze cos z karnawalem sie ruszy, sama nie wiem:/
Stary 2013-11-07, 20:23   #2774
NaturalWomen
Rozeznanie

Cytat:
Jak dopiero otwarte to na pewno jest jeszcze dużo do zrobienia, tylko szkoda, że ty masz to robić
Upominaj się o tą umowę przy każdej okazji, wiele firm opóźnia podpisanie umowy to dość częsta praktyka wśród przedsiębiorców.
Sama, ale mam nadzieję, że nie za własne pieniądze
Co rozumiesz prze naganianie klientów? Masz ich łapać na ulicy i wciągać do salonu?
Stary 2013-11-07, 20:26   #2775
Konto usunięte

Cytat:
Ja 16 listopada pojadę się zarejestrować, więc znowu wzrośnie
moja kolezanka sie dzis wypisala hyhyhy to spadlo

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Umowe dostałam na 3 miesiące, czyli do 15 listopada.
kurcze, szkoda no... tak na same swieta

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

ja mam jutro ciezki dzien. ide spac
Stary 2013-11-07, 20:29   #2776
_nouvelle_
Rozeznanie

Cytat:
Ale super! dasz rade zmieciesz laskę z powierzchni ziemi! :-D
Oby, oby !

Cytat:
Napisane przez tusiamar
jak bylam ostatnio w dk, to zarobki byly zalezne od stazu pracy. powyzej 5 lat dawali mi 1800 zl bruto plus premie w wysokosci ilus tam %, lacznie jakos ok 1800 - 1900 zl netto
Cytat:
Napisane przez NaturalWomen
Trudno mi podać jakąś konkretną kwotę, ale wydaje mi się, że panuje powszechna opinia, że w instytucjach kultury to kokosów się nie zarabia. Jak miałam takie pytania na rozmowach to zawsze podawałam kwoty "w widełkach", np. od 1200zł- 1500zł i zaznaczałam, że jestem elastyczna w tej kwestii. Raz podałam konkretną kwotę i z miejsca usłyszałam, że to za dużo dla tej firmy.
Hmm...właśnie przeglądam raport dziennika u mnie w mieście, z konkretnymi stanowiskami w konkretnych miejscach i to wyglada słabo, chyba mogę liczyć na 1500 zł max.

A właśnie, poruszyłyście temat u. zlecenie. Jeśli zaznaczę, że chcę mieć opłacane chorobowe, to płaci pracodawca, tak? To głupie, ale do tej pory byłam studentem i to mnie nie dotyczyło.
Stary 2013-11-07, 20:30   #2777
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
Tak, trzeba (i warto) zaznaczyć, żeby odprowadzali ub.chorobowe.
Tylko trzeba pamiętać, że w tym przypadku karencja wynosi 90 dni, więc jeżeli praca ma trwać np. tylko 2 miesiące to bez sensu tracić kasę bo i tak nic z tego nie będzie
(Jest kilka przypadków, kiedy nie ma karencji, np. kiedy ktoś kończy szkołę i w określonym czasie podejmie pracę na umowę zlecenie, itp.)

W przypadku umowy o dzieło nie ma żadnych składek ZUS (= nie ma ubezpieczenia chorobowego ani zdrowotnego, nic).
Dziękuję ślicznie Czyli nie opłaca się w moim przypadku, bo przez listopad jestem na umowie zleceniu na pół etatu a od grudnia normalnie umowa o pracę, pełny etat.
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 20:31   #2778
lazada
Zadomowienie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;43615346]jak bylam ostatnio w dk, to zarobki byly zalezne od stazu pracy. powyzej 5 lat dawali mi 1800 zl bruto plus premie w wysokosci ilus tam %, lacznie jakos ok 1800 - 1900 zl netto[/QUOTE]

po 5 latach takie stawki..
Stary 2013-11-07, 20:33   #2779
NaturalWomen
Rozeznanie

Cytat:
Hej dziewczyny, dołącze do Was, jeśli pozwolicie
Przegladajac oferty widzę również ze na wiele miejsc dyskwalifikuje mnie niestety brak znajomości jezyka. Niby się uczylam dwóch, nawet chodziłam dodatkowo na kurs z jednego, ale nie jestem w stanie się komunikować w zadnym z nich.

Dzis wyslalam 3 cv... na tyle tylko mój profil odpowiada ogłoszeniom...a mieszkam w dużym miescie wojewódzkim...
Odnoszę wrażenie, że język jest wpisywany w wymagania na zasadzie- każdy wpisuję to wpiszę i ja". Jak szukałam i nadal szukam pracy na pracownika biurowego/ asystentka nigdy nikt nie sprawdził znajomości moich języków (mam wpisane dwa). Oczywiście nie wiem, na jakie stanowiska aplikujesz, ale jest masa ogłoszeń gdzie znajomość języków w ogóle nie jest potrzebna. Też jestem z miasta wojewódzkiego.
Stary 2013-11-07, 20:39   #2780
kasia1608
Zakorzenienie

Cytat:
Oglądałam i moja myśl: co oni pier.
kasia1608 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 20:48   #2781
kathy8998
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NaturalWomen Pokaż wiadomość
Odnoszę wrażenie, że język jest wpisywany w wymagania na zasadzie- każdy wpisuję to wpiszę i ja". Jak szukałam i nadal szukam pracy na pracownika biurowego/ asystentka nigdy nikt nie sprawdził znajomości moich języków (mam wpisane dwa). Oczywiście nie wiem, na jakie stanowiska aplikujesz, ale jest masa ogłoszeń gdzie znajomość języków w ogóle nie jest potrzebna. Też jestem z miasta wojewódzkiego.
No właśnie ja się zastanawiam, na ile faktycznie potrzebne są te języki w pracy biurowej, i czy pracodawcy nie wpisują tego w wymaganiach na wyrost. Bo ok, co innego, jak jest konkretnie napisane, że biegły angielski, bo np. klienci zagraniczni, ale czasami wydaje się, że ten angielski się do niczego nie przyda. Ja się ze wstydem przyznam, że mój angielski to moja pięta achillesowa, przez co boję się aplikować do agencji PR, i na stanowiska asystentek, żeby siary sobie nie robić
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 20:54   #2782
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kathy8998 Pokaż wiadomość
No właśnie ja się zastanawiam, na ile faktycznie potrzebne są te języki w pracy biurowej, i czy pracodawcy nie wpisują tego w wymaganiach na wyrost. Bo ok, co innego, jak jest konkretnie napisane, że biegły angielski, bo np. klienci zagraniczni, ale czasami wydaje się, że ten angielski się do niczego nie przyda. Ja się ze wstydem przyznam, że mój angielski to moja pięta achillesowa, przez co boję się aplikować do agencji PR, i na stanowiska asystentek, żeby siary sobie nie robić
Trochę na pewno jest na wyrost..ale w wielu przypadkach chodzi o to, że jak zadzwoni obcokrajowiec raz na miesiąc to żeby ten pracownik nie rzucił telefonem ze stresu ja akurat angielski znam bardzo dobrze, ale też mi się śmiać chce jak przy rekrutacji do obecnej pracy pytali o certyfikaty językowe.. na 99% żaden obcokrajowiec na budowę nie zajrzy, no chyba, że student erasmusowy spytać o drogę
Jak jest napisane w ogłoszeniu, że język biegły to sprawa jest jasna, ale jak jest napisane, że komunikatywny to ciężko wyczuć czy ktoś sobie to wpisał dla picu czy faktycznie będą to sprawdzać. Kilka razy miałam fragment rozmowy w obcym języku więc trzeba się z tym liczyć
Stary 2013-11-07, 20:56   #2783
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
W Wydarzeniach też
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:02   #2784
kathy8998
Rozeznanie

Tak w ogóle to poroznosiłam dziś CV po sklepach i tragedia. Tylko w 1 miejscu była oferta na cały etat, reszta pół etatu, dla studentów. Złożyłam też CV do SuperPharm i Hebe ;/ Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Plan jest taki, żeby teraz złapać byle co, a od nowego roku jak będzie kasa na staże, iść na staż do instytucji kultury lub działu promocji.
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:04   #2785
paula_26
Raczkowanie

GG do paula_26

Cześć dziewczyny własnie znalazłam ten watek i zaczynam się cieszyć ,że wreszcie z kimś się pogada o poszukiwaniu pracy.

Jestem nowa w mieście mieszkam od roku w Poznaniu , jestem mamą 2 dzieci i od września zaczęłam szukać pracy przez 2 mc cisza nikt nie zadzwonił (przerwa 4,5 roku w zawodzie) no ale cóż trzeba próbować znalazłam w UP ogłoszenie do pracy biurowej i powiem wam ,że idę na drugą rozmowę już bo maja kilka dziewczyn i nie mogą się zdecydować.W moim przypadku sklepy odpadają bo niestety muszę się dziewczynami zająć i odebrać z przedszkola.
Co do CV to właśnie od mc zaczęłam wysyłać w pdf i ktoś w końcu zaczął dzwonić.
Będę starć się tu zaglądać częściej bo jakoś mi raźniej z wami
paula_26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:42   #2786
Wicked_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Oby, oby !

Hmm...właśnie przeglądam raport dziennika u mnie w mieście, z konkretnymi stanowiskami w konkretnych miejscach i to wyglada słabo, chyba mogę liczyć na 1500 zł max.

A właśnie, poruszyłyście temat u. zlecenie. Jeśli zaznaczę, że chcę mieć opłacane chorobowe, to płaci pracodawca, tak? To głupie, ale do tej pory byłam studentem i to mnie nie dotyczyło.
Płaci pracodawca-odprowadza z Twojej pensji
Wicked_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:47   #2787
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Płaci ten, kto wykonuje zlecenie. Nie jestem dobra w tłumaczeniu tego tematu
Jeżeli pracodawca proponuje Ci stawkę "na rękę", np. mówi, że dostaniesz 8 zł na rękę za godzinę, to teoretycznie nic więcej Cię nie interesuje. Po prostu mówisz, że chcesz być zgłoszona do ub. chorobowego. (Później na rachunku będzie wyszczególnione, jaka kwota została odprowadzona na poszczególne składki).

Ale jeżeli będzie podana stawka brutto, to przy zgłoszeniu do chorobowego dostaniesz na rękę mniej, niż gdybyś nie była zgłoszona.
Przykładowe obliczenie, korzystając z internetowego kalkulatora:
umowa zlecenie, 900 brutto, wszystkie składki (razem z chorobową) - dostajesz na rękę: 654,72
Taka sama sytuacja, bez chorobowego: 673,78.

Edytowane przez slonecznikow_a
Czas edycji: 2013-11-07 o 21:48
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 21:50   #2788
201701191353
Konto usunięte

Cytat:
Kurcze no! Nie wysłałam ani jednego CV dzisiaj. Wczoraj też nie. W takim tempie to raczej nie znajdę pracy do trzydziestki
Mam wrażenie, że jest zdecydowanie mniej ogłoszeń niż pół roku temu...

Oglądałam przed chwilą "Kolację z szefem" na Polsat Cafe.
Nie wiem czy któraś z Was miała okazję to oglądać? Ja pierwszy raz.
Trzy osoby starają się o pracę i zapraszają potencjalnego szefa na kolację do siebie do domu. W czasie tej kolacji przeprowadzana jest taka niby rozmowa kwalifikacyjna. Szef wybiera dwie osoby i wykonują one jakieś zadanie, po którym zostaje jedna i jest zatrudniana. Dzisiaj laski starały się pracę jako recepcjonistka w klinice dentystycznej...
Dobrze, że w realnym życiu nie wygląda to w ten sposób
Zgadzam się, sama to zauważyłam.

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Cytat:
Zadzwonili do mnie z tej pracy i.... jutro trzeci etap rozmowy !

Kurczę, cieszę się, bo zostałyśmy we dwie do wyboru, szanse 50/50.
ALE, jednak odpaść, na ostatniej prostej, ten stres powoduje u mnie palpitację serca.
Mam mieć dzień próbny, ma potrwać 4-5 h i mają przedstawić formę zatrudnienia, czyli umowa i płaca.

Boże, ale się denerwuję, umrę ze stresu jutro...
3mam kciuki! Weź meliskę
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:18   #2789
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Ja tam też nie wiem gdzie ten spadek bezrobocia. No ale może jest. Chociaż jeden facet mówił, że to tylko takie wrażenie, bo np. przez pogodę przedłużyły się niektóre prace sezonowe.

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Ileż razy dziennie można przeglądać ogłoszenia...

Dostałam potwierdzenie z dwóch miejsc, że przeczytali moje , no i co z tego?

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

W przyszłym roku emigruję do Rosji, a co tam

http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news...ow,nId,1053740

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Do jakiegoś burdelu chyba

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-07, 22:21   #2790
meida
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez NaturalWomen Pokaż wiadomość
Przybij piątkę, szukam w podobnym kierunku I na razie aplikuję właśnie tam, gdzie znajomość nie jest wyszczególniona w ogłoszeniu. Mimo to mam wpisane jako poziom podstawowy - żeby nie było, że totalna ciemnota, a przecież jak będą chcieli kogos do komunikacji z obcokrajowcami to moje cv i tak nie będzie brane pod uwagę :P
meida jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości