|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Z tego co ja wiem, pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia umowy, więc nie będziesz już miała urlopu macierzyńskiego, ale za to nadal przysługuje Ci zasiłek macierzyński który dostaje się zawsze z ZUSu a nie od pracodawcy.
|
|
|
|
#3752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też uwielbiam sushi i robię sobie sama z "bezpiecznych" składników- jakaś wędzona rybka np makrela, mango, ogórek itp nie wsadzam tylko surowej ryby.Polecam spróbować zrobić samemu
|
|
|
#3753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3754 |
|
Zakorzenienie
|
i co ? udało się?
|
|
#3755 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kup zestaw i zrób w domu! Fajna zabawa. ![]() A najlepszy ryż to nie taki specjalny do sushi, tylko najtańszy jaki się uda znaleźć, klei się nieziemsko
|
|
|
#3756 |
|
Rozeznanie
|
souris5 a ile wynosi ten zasiłek? jakieś grosze? wiem, że pracodawca nie ma obowiązku przedłużać, jednak zawsze jest możliwość, że to zrobi
|
#3757 |
|
Raczkowanie
|
Ja według najnowszego USG mam termin na 31.12
) Więc zobaczymy, jak się uda ![]() Co do pracy, to mój lekarz mocno się uśmiał, jak mu powiedziałam, że planowałam do połowy grudnia chodzić normalnie do pracy Teraz pracuję w domu (szyjkowe sprawy) ale muszę leżeć i generalnie sama czuję, że to nie jest już to samo, co jeszcze miesiąc temu, a trochę szkoda, bo dzięki pracy tylko nie zwariowałam od ciągłego martwienia się o ciążę
|
|
|
|
#3758 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jadłam sushi będąc już w ciąży. Test wyszedł negatywny, ale poszłam do laboratorium zrobić sobie betę, naczekałam się bardzo długo, po czym w gabinecie powiedzieli mi, że wynik będzie za 2 dni. Uznałam więc, że na pewno nie jestem w ciąży, skoro zwykły test wyszedł negatywny, więc popołudniu zjadłam wielką porcję sushi później miałam ogromne wyrzuty sumienia...Oczywiście w naszym zadupiu nie ma żadnej knajpy z sushi i jemy tylko jak jesteśmy we Wrocławiu ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Też jestem zdania, że lepiej coś robić. Chociaż średnio sobie wyobrażam masowanie krocza 3 razy dziennie ![]() Cytat:
Edytowane przez Nemezis23 Czas edycji: 2013-11-08 o 17:49 |
|||||
|
|
|
#3759 |
|
Rozeznanie
|
Nemezis, czyli kwotę taką jak macierzyński? Pocieszyłaś mnie, jeśli tak jest!
Jak czytam o sushi to mi podchodzi zupa dzisiejsza do gardła pracowałam w restauracji sushi w trakcie studiów, od wąchania całymi dniami nawet najlepszych połączeń chyba spaczył mi się smak i serce do tego. Za ta tęsknię za tatarem
|
#3760 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3761 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja własnie wrocilam ze spaceru po mojej "dietetcznej babeczce" [118] i kurczę 30min machałam nogami żeby ją `spalić` ale za wiele to nie dało - wynik: 100. Załapałam schizkę. Akkma daj znać co jesz na śniadanie zazwyczaj i kolację. I czy o stałych porach jadasz - bo mi to nie wychodzi w ogóle. Jem o różnych godzinach codziennie. I czy odmierzasz sobie dania, że tyle tego a tyle tamtego możesz zjeść. Bo słyszałam, że niektórzy to nawet sobie wagi kupują i odmierzają wagowo porcje dań... Na lodówce powiesiłam sobie tą listę i lukam: http://projektbobas.blogspot.com/p/c...a-ciazowa.html
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-11-08 o 18:00 |
|
|
|
|
#3762 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43628431]
Zbieram się powoli bo idziemy dzisiaj na pierwsze zajęcia szkoły rodzenia. 2,5 godziny, mam nadzieję że będzie ciekawie [/QUOTE]Ja dzisiaj ide sama no ale co zrobić jak TZ chory... Cytat:
średnia z ostatnich 12 miesięcy. Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3763 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
No to szybko poszło u mnie jakoś po dwóch tygodniach od podjęcia starań, bo tyle czekaliśmy na dni płodne. Jest już 18, nie dostałam wyników na maila, a to znaczy, że będą dopiero we wtorek |
||
|
|
|
#3764 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie czytam o becikowym na 2014:
http://samorzad.infor.pl/sektor/zada...FYZa3god8BgAzA
|
#3765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) z mlekiem sojowym. Cukier mierzę dopiero od obiadu więc dopiero po paru dniach będę mogła napisać co wychodzi mi na dobre, a co nie Wagę mam, ale dań nie odmierzam ![]() Ciągle nie mogę zrozumieć o co chodzi z tymi Wymiennikami Węglowodanowymi
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-11-08 o 18:10 |
|
|
|
|
#3766 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pochwalę się że byłam dziś w sh i udało mi się nawet nie spojrzeć na ubranka dziecięce (mój maż mnie pilnował) a za to sobie kupiłam 2 pary spodni ciążowych i 3 tuniki za 30 zł. |
|
|
|
|
#3767 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wpadam tylko na chwilę po usg. Na 100 % będzie parka
![]() Znaczy się wygraliśmy w totka Ale się cieszymy oboje. Teraz niech się tylko zdrowo urodzą. Że złych wieści to mam dwucentymetrowy kamień na woreczku i pewnie po porodzie będzie mnie czekać operacja. Teraz jesteśmy w Sączu. Zaraz będziemy odbierać bolid dla maluchów.
|
|
#3768 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I też nie mam pojęcia o co chodzi z tymi wymiennikami :/ ani nie wiem jak to się liczy itd. Unikam tylko tego co zabronione i komponuje do szamania to co można nam spożywać. Czasami się pokusze o kostkę gorzkiej czekolady 85% - ale to dlatego, że ja jestem ogólnie uzależniona od słodyczy i cięzko mi teraz bez nich <płaczę> najgorzej, że co weekend jezdziliśmy sobie z mężem na obiadki do teściów. Było tak faaajnie. A teraz robią np. kaczkę na obiad - no to nie mogę tego zjeść, albo inne niewskazane dania i... obiadki przejdą nam koło nosa Ogólnie czuję się jak na torturach z tą "dietą cukrzycową" i ciągle chodzę głodna.
|
|
#3769 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3770 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, zamiast tego będę siedziała cały weekend sama, bo tż w sob i niedz pracuje po 16 godz ![]() Nie wytrzymałam do 19 i zjadłam już kolację - kromka żytniego z twarożkiem ze szczypiorkiem, plastrem szynki, sałatą i ogórkiem Czułam się nienajedzona więc dopchnęłam jeszcze twarożkiem zawiniętym w plaster szynki i salaty - z tym, że już bez chleba Najgorsze będą święta. Jak tu przeżyć bez pierogów? uszek? itp
|
|
|
#3772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomyliłam wcześniej twój nick :p przepraszam, ja się tak nie katuje, jem wiele rzeczy i wiele mnie zaskakuje. Na początku była masakra co chwilę coś, spisuje tylko rzeczy które mi cukier podniosą, więcej się raczej nie tykam albo modyfikuję.Kaczkę jadłam - było super ![]() Słodycze, ja jem np. racuchy na maślance i przekładam je kostką czekolady (wtedy się rozpuści) i do tego surowe jabłko z cynamonem (takie drugie śniadanie dla mnie) i cukier do ok 110 (a tu sporo cukru jednak całe jabłko i czekolada... jest mąka żytnia) . Więc jest ok ma być max 120 i tego się trzymam. Ja np. jadłam ostatnio bigos i fasolkę po bretońsku po obu cukier był ok 90... co teoretycznie jest tłuste, ale jednak ok. Chyba na każdego działa co innego. Kiedyś robiłam pizzę, na mące żytniej i bardzo cienkim cieście, taką wege, nawet trochę majonezu dałam (miałam ciągoty na fastfooda) i co...90 a się najadłam. Może nie trzeba się tak katować?
|
|
#3773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdradzisz imiona?
|
|
#3775 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
żadna operacja nie jest przyjemna, więc współczuje. ale jest dobry aspekt- nie będziesz o tym myślała, bo w głowie będą tylko maluchy ![]() w ogóle dzień dobry, a raczej dobry wieczór. ja po kolejnej nie przespanej nocy ale jestem z siebie dumna, bo poczyniłam kolejne małe zakupy : trochę mojej torby do szpitala (zostaną mi tylko podkłady na łóżko, ale czekam na spotkanie ze znajomą położną ze szpitala w którym chce rodzić, żeby mnie uświadomiła co jeszcze będzie potrzebne), dla małej pielęgnacyjne (szczotki, obcinaczki, nożyczki i inne taki ). Skusiłam się na firmę Canpol, mam nadzieje, że się nie zawiodę Zastanawiam się jeszcze, bo dziś w biedronce widziałam, kołderkę i poduszkę w zestawie za 40zł chyba. Antyalergiczne. I właśnie nie wiem czy się nie skuszę, przyznam, że cena kusi ![]() a oprócz tego zaszłam na chwilę do ciuchlandu, żeby zobaczyć czy są jakieś ciążowe bluzki, bo na tyłek mam co włożyć i zatrzymałam się przy ubrankach niemowlęcych. Odeszłam dopiero jak mąż mnie zawołał. Ja oczywiście w końcu dla siebie nic nie wypatrzyłam, ba nawet nie spojrzałam, ale Amelka ma dwie pary bodów z długim rękawkiem z mothercare (szukałam specjalnie z długim, bo tych krótkich to zatrzęsienie), pajacyk disneya, jakieś większe body F&F z napisem I <3 daddy (w zasadzie dla tego napisu wzięłam ) i oczywiście mój towar deficytowy - półśpiochy
Edytowane przez patrycjja Czas edycji: 2013-11-08 o 19:16 |
|
|
|
|
#3779 |
|
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że skoro cukry wychodzą Ci takie niskie to jest ok
Ja mam zamiar ściśle się trzymać diety przez parę dni i później zobaczę co mi służy, a co nie i wtedy będę dorzucać inne produkty
|
|
#3780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super- gratuluję, lepiej nie mogło się ułożyć współczuję kamienia - na szczęście usuną i śladu nie będzie, dobrze że wykryli Macie już pewne imiona?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.

i robię sobie sama z "bezpiecznych" składników- jakaś wędzona rybka np makrela, mango, ogórek itp nie wsadzam tylko surowej ryby.
16.06.2012
ja wyszłam z założenia, że jeśli mogę i daję radę ani nie ma przeciwwskazań lekarskich to będę pracować.

później miałam ogromne wyrzuty sumienia...

Czułam się nienajedzona więc dopchnęłam jeszcze twarożkiem zawiniętym w plaster szynki i salaty - z tym, że już bez chleba
przepraszam, ja się tak nie katuje, jem wiele rzeczy i wiele mnie zaskakuje. Na początku była masakra co chwilę coś, spisuje tylko rzeczy które mi cukier podniosą, więcej się raczej nie tykam albo modyfikuję.
a się najadłam.