|
|
#571 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3
Cytat:
bo moj w tej chwili 18letni syn, rocznik 95, wychowywany byl tylko na pampkach ![]() A jaka jest różnica między tymi tetrami a Eco? I co trzeba JESZCZE do wielorazowek mieć, żeby stanowiło całość? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#572 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#573 |
|
Zadomowienie
|
Ja jeszcze myślę o tym, ze gdyby faktycznie istniało jakieś co najmniej podejrzenie zagrożenia, to zwyczajnie sprzedaż pampkow byłaby zakazana
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#574 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiadomo natomiast że powodują odparzone tyłki (kiedyś problem był dużo mniejszy, zadek trzeba było smarować sporadycznie, a przy pampkach smaruje się cały czas?). Jeśli mówiąc Eco masz na myśli ekologiczne jednorazówki, o one zwykle mają znacznie mniej poliakrylanu sodu w składzie, ale są drogie jak diabli, więc to chyba najdroższa możliwa opcja pieluchowania No i to są jednorazówki, w dupkę tak czy siak ciepło bo one nie oddychają.A do wielorazówek to najtaniej jest zacząć od składanych pieluszek i otulaczy, a jeśli się spodoba, wgłębiać się w temat. Wiesz, jeśli masz jakiś pociąg do idei, zawsze możesz po prostu kupić jeden otulacz, kilka wkładów i zobaczyć jak Ci się to podoba. Wtedy inwestycja nie będzie duża, a jeśli masz czas i ochotę, spróbować warto. Oprócz tego trzeba mieć szczelnie zamykane wiadro i proszek odkażający. I to wszystko. Ja za dużo jeszcze nie wiem w tym temacie, bo się zwyczajnie naczytałam, ale jak chcesz go zgłębić, to polecam forum chusty.info, tam jest masa dziewczyn co po kilkoro dzieciaków pieluchowały na wielo. To są dopiero alfy i omegi ![]()
|
|
#575 | ||||
|
Rozeznanie
|
Witam serdecznie po długiej nieobecności
Nadal nie znamy płci naszego malucha, może uda się na grudniowej wizycie.Cytat:
Cytat:
Cytat:
i każdy kupuje tylko jeden prezent.Cytat:
U mnie też póki co przybyło niedużo, bo trochę ponad 2 kg, oby tak dalej.Dzisiaj szykujemy imieninową imprezę Męża. Już od piątku szykuję ciasto- królewca, pierwszy raz piekłam, no i nie do końca wyszło, ale zjeść się da ![]() Mąż zrobił specjalnie dla mnie galaretki drobiowe, które uwielbiam. Ogólnie rzecz biorąc mam dziś wolne od kuchni, bo przejmuje ją solenizant
|
|
#576 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Udanej imprezki
|
|
|
|
|
#577 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chcę knuć żadnych teorii spiskowych, nie zrozumcie mnie źle. Tylko że za pampersami stoi wielki biznes i wielkie pieniądze. Ja tam nie ufam w to, że one są nieszkodliwe, bo nie ma wiarygodnych wieloletnich badań na ten temat, i jeszcze długo nie będzie. Pampki dobrze się sprzedają i wielu ludzi zarabia wiele forsy na nich. Więc nikomu nie opłaca się tego badać. Matkom jest wygodnie, bo jednorazówki są wygodne w użytkowaniu, firmom jest wygodnie, bo zarabiają. Jeśli ma się czas, ochotę i cierpi się na brak zaufania do wielich korporacji, tak jak ja, można chociaż spróbować wielorazówek. Już pomijając, ile forsy się na tym oszczędza ![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
![]() Mój się chował przy próbach zobaczenia wszystkiego oprócz ptaszka, jak nadeszła pora na stwierdzenie płci to pokazał z dumą
|
|
#578 |
|
Rozeznanie
|
Teraz to mi dalyscie do myslenia z tymi pieluchami
a czy mówiąc, że pampersy moga byc szkodliwe macie na mysli ta firme pampers czy ogolnie wszystkie jednorazowe?U nas na swieta tez jest losowanie i kazdy kupuje tylko jeden prezent, no i dzieciom kupuje sie wszystkim bez losowania zastosowalismy to fopiero w zeszlym roku pierwszy raz ale super nam sie sprawdziło wiec juz tak będziemy robic ![]() Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app
|
#579 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Ale oczywiscie nie neguje, kazdy zrobi jak uwaza Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2013-11-10 o 13:08 |
|
|
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
Mountain Buggy Urban Jungle
mountain-buggy-urban-jungle-liegebuggy-dreirad-alu-leicht-luftraeder-chilli-rot-babywanne-a_4.jpg inne po prostu mi sie nie podobaja ![]() poza tym mam podobna spacerowke i najbardziej sprawdza sie na moich terenach gdyby nie to, ze po okolo siedmiu miesiacach bede musiala wrocic do pracy, to rowniez stosowalabym wielorazowe, a tak poprzestane na pieluszkach jednorazowych, ale tych ekologicznych. pampersy nie sluzyly mi przy Antosiu, a w innych tylek mu sie nie odparzal i nie stosowalismy caly czas kremow co do kaszek slodzonych, to fakt, ze nie sa najzdrowsze i zawieraja duzo cukru, stosowalam glownie bezcukrowe, chociaz czasami zdarzalo mi sie, ze i takie z cukrem tez.
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
Ide zjesc obiad, a pozniej do pracy
do zobaczenia pozniej badz jutro
|
#582 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#583 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#584 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, jak dla mnie trochę naciągana teoria z tymi "trujacymi" pampersami. Zależy, jak bardzo pilnujesz zmieniania pieluszki. Mój syn NIGDY nie miał odparzonej pupy. Poza tym za niemowlaka często leżał na przenośnym przewijaku i wietrzył pupę, a gdy już chodził po domu, tez zdejmowałam mu pieluchę. Przestał chodzić w pampersie w trakcie dnia gdy miał rok z kawałkiem. Duzo zależy od samodyscypliny rodzica, no i współpracy dziecka oczywiście.
Nie zaprzeczam, bo sie nie znam, byc może wielorazowe są zdrowsze i szczerze podziwiam mamy, którym chce się w to bawić, ale ja akurat mam pozytywne doświadczenie z pampersami i jestem po prostu wygodna
|
|
|
|
#585 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja wychowana na jednorazowkach i odparzonej pupy tez nie miala Odpieluchowalam ja jak miala niecale 2 latka, a w nocy 2,5 . Nie uwazam, zeby to bylo jakos pozno, raczej normalnie Rowniez podziwiam mamy, ktore uzywaja wielorazowek, ja jestem zdecydowanie za leniwa i wygodna
|
|
|
#586 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie nastawiam się na to ale myślę że dwa latka to na prawdę wiek kiedy można się zaprzeć. Znam wielu rodziców którzy z własnej wygody odkładają to na wakacje, na ferie, na wolne i potem dzieciak ma 5 lat i w nocy śpi z pieluchą jak niemowlak ![]() Europa Centralna to wielki kompleks zbudowany na największym przecięciu dróg w Europie Centralnej właśnie czyli w Gliwicach Sośnicy (A4, A1 itd) dokładnie na końcu ulicy Pszczyńska. W tym kompleksie (który jest dość beznadziejny) jest np Smyk Megastore, osobiście bardzo lubię bo jest duży wybór. Nastęny tak wielki sklep z rzeczami dla dzieci jest w Silesii w Katowicach. Wokół Gliwic przychodzi mi do głowy tylko Bociek bo preferuję sieciówki jeśli chodzi o ubranka, a w tamtych dwóch zaopatrzę się w całą resztę. Wózek na prawdę najlepiej w Boćku to jest na tyłach Teatru Nowego w Zabrzu, oni mają inne ceny na stronie a przy wizycie osobistej dają upusty indywidualne i różnego rodzaju rabaty uzależnione też od wielkości zakupów. My kupiliśmy Mutsy Igo który kosztował 2850zł a dostaliśmy za 2550 i gratisy od producenta jak śpiworek na zimę, parasolka jakiś uchyt na kubek o wartości 400zł (i tak planowałam te dwie pierwsze rzeczy kupić). Polecam. Smyk też ma strasznie dużo wózków. Cytat:
![]() A moje dziecię właśnie odwrotnie, kopało i wszyscy mieli zabawę bo przykładali rękę a Piotrek kopał ![]() Cytat:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...ns_ikea/18692/ Cytat:
Edytowane przez side85 Czas edycji: 2013-11-10 o 14:50 |
||||
|
|
|
#587 |
|
Moderator
|
Co do poscieli to ja intensywnie zastanawiam sie nad zakupem calego zestawu na allegro - sprzedaja takie mega zestawy tj. lozeczka z cala wyprawka do niego za ok 500zl...
|
|
|
|
#588 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A mi po prostu będzie brakowało tego żeńskiego towarzystwa, tego strojenia właśnie, tych babskich pogaduszek. Wiecie, że nawet zaczęłam się zastanawiać nad trzecim podejściem za jakieś 2-3 lata No i żeby tym razem zaplanować sobie czas zapłodnienia, czyli przed owulacją, bo wtedy się robi dziewczynki Szkoda, że te dwie ciąże to takie nieplanowane tobym o tym celowaniu pomyślała wcześniej.
|
||
|
|
|
#589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym jak dobrze kojarzę to właśnie w owulację i to z kropelki pewnie
|
|
#590 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak będe w Ikei na pewno zobaczę Cytat:
|
||
|
|
|
#591 |
|
Zadomowienie
|
a co do pieluch- mam ambitny plan sadzać Młodą na nocnik już koło 7-8 m-ca, początkowo to będzie dla niej zupełnie nieświadomie i jak jakieś siuśki wpadną to raczej fartem
Jednak chce ją jak najwczesniej zacząć oswajać i przyzwyczajać. Mnie mama też tak sadzała i jak miałam rok może ciut więcej to już robiłam na nocnik. Mam cichą nadzieję, że nasza Hania też będzie taka zdolna- po mamusi![]() Moja chrześnica jakoś poźno była sadzana na nocnik- grubo ponad 1,5 roku miała i bardzo się opierała, wręcz się buntowała Na wielorazowe pieluchy raczej się nie zdecyduje- leń przeze mnie przemawia.
|
#592 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ta wyprawka, którą Wam wysyłałam na maila była od koleżanki. Ja z zakładki "pieluchy" nie korzystam wcale Kupię pewnie kilka wielorazowych, zobacze jak to działa i czy mi się chcę, ale nie daje sobie rąk obciąć, że przetrwam Cytat:
u nas dział mama też na końcu i też jakoś mega dużo miejsca tam nie ma. Ale u nas tylko jeden H&M więc wyboru nie mam ![]() Cytat:
Chyba kupię ten katarek dla dziecka i będe sobie juz teraz próbowała na sobie jak działa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie za drogo, a wzory takie jakie mi sie podobają - delikatne. Witaj Mamy już trzeciego Mikołaja na wątku ![]()
|
|
#593 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W Polsce podobno niemożliwe jest znaleźć żłobek, gdzie by chcieli stosować wielorazówki W sumie się nie dziwię, przecież z punktu widzenia sanepidu to przechowywanie zasikanych pieluch przy takiej ilości dzieci jest bombą biologiczną ![]() Cytat:
![]() Czytałam ostatnio na kafeterii jakaś matka chwaliła się że jej dziecko (10 miesięcy) cały dzień chodzi w dwuch pieluchach, i jej na miesiąc schodzi niedużo ponad paczka pieluch Cytat:
|
|
#594 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nawet chyba u dorosłych mężczyzn przegrzanie prowadzi "tylko" do czasowej niepłodności, która z czasem mija? Czy nie? Cytat:
Cytat:
Fajny, ale ta cena ![]() Ja kupię jakąś używkę na tablicy Cytat:
![]() Cytat:
A myślisz, że takie sadzanie coś przyspieszy? Ja słyszałam, że jeżeli dziecko załatwi się w majty, czy jeszcze w pampersy to, żeby je oduczyć to trzeba myć w zimnej wodzie Chodzi o to, że dziecku jest wygodnie do pampersa, a dodatkowo lubi być potem myte tą cieplutką wodą (mowa o starszych dzieciach, bo małe wiadomo- chusteczkami), a jak będzie myte zimną to zacznie się pilnować. Ale nie wiem na ile skuteczna jest ta metoda
|
||||||
|
|
|
#595 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo to piękne imię jest. Nie tak popularne jak Piotruś czy Jaś (które też bardzo mi się podobają) ale też nie z kosmosu
|
#596 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z tą zimną wodą jako metodą na przyspieszenie odpieluchowania to moim zdaniem brzmi sensownie. Wydaje mi się że to zasadza się na takim samym motywie jak wielorazówki Dzieci w wielo szybciej się odpieluchowują, bo jak się zsikają to czują że im mokro i zimno, co jest bardzo nieprzyjemne. Jak po każdym zsikaniu się myjesz dziecko zimną wodą, to też mu nieprzyjemnie. Więc w końcu zacznie kojarzyć sikanie w pampka z nieprzyjemnością. Bo w samym pampersie wszystko się wsiąka do pewnego czasu i dziecko nie czuje wilgoci, dlatego część dzieci pampersowych dłużej jest pieluchowana.
|
|
#598 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#599 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was bardzo serdecznie
nie wiem czy mogę już tu pisać, bo nie widzę siebie jeszcze na liście Podczytuję Was od kilku tygodni i chciałam strasznie do Was dołączyć Jestem Sylwia, to moja pierwsza ciąża, 22t2d, wymarzony chłopaczek nam się urodzi Czy Wy też robicie zdjęcia brzuszków co kilka tygodni? fajna sprawa. Zaczęłam od 16 tygodnia bo wcześniej nie było za bardzo czemu robić fotek Co do pościeli - kate1623 ja mam na oku kilka propozycji z allegro. Może Ci się coś spodoba. Cena też chyba nie jest jakaś porażająca ![]() http://allegro.pl/ala-i-as-posciel-z...667309029.html są przesłodkie dodatkowo również planuję dokupić taki 14 el. komplet pościeli razem z moskitierą, rożkiem i całą resztą...Strasznie mnie cieszą te wybory ubranek, akcesorii, mebelków... Jeszcze nic nie kupujemy bo czekamy aż będzie można ubiegać się o becikowe. A wtedy hulaj dusza
|
|
|
|
#600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.

Przy wielorazówkach odparzenia są baaardzo rzadkie podobno
bo moj w tej chwili 18letni syn, rocznik 95, wychowywany byl tylko na pampkach 
ja z nią rozmawiałam i powiedziałam że może ale że ja mam na 10 i że się i tak nie wyrobią bo musieli by przejechać 100 km do krk ale nie myślałam, że ona tak na serio
a tż miał do mnie trochę pretensje że siostra pójdzie (i ja go po części rozumiem, bo to bardzo intymna chwila między nami i dzidziusiem) a teraz to oborę zrobimy... 

i wygodna 
tak z ciekawosci pytam