Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-10, 12:00   #571
cayenneOna
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Najpierw wyznaczyli mi termin na walentynki. Potem po USG przesunęli na 21.02. A na kolejnym USG lekarz powiedział że wg niego to powinno być 26.02. Od tej pory używam terminu uniwersalnego "koniec lutego"

To moje pierwsze dziecko, synuś imieniem Mikołaj, obecnie 25t2d

Nie ma jeszcze na ten temat konkretnych statystyk. Weźcie pod uwagę że np w Polsce pampersy są w powszechnym użytku od lat 90-tych, i to raczej nie wczesnych, bo wtedy wcale nie były tanie. Ja jestem rocznik 90 i byłam wychowana na tetrze, mój młodszy brat rocznik 91 też tetra. Konkretne dane będą, kiedy pokolenie drugiej połowy lat 90 będzie chciało się planowanie rozmnażać, czyli za jakieś 10 lat Natomiast, mojego TŻa mama była przez całe życie położną i to czego ja się nasłuchałam o pampersach to zmroziło mi krew w żyłach. A bezpłodność bierze się z przegrzewania jąder - jądra są na zewnątrz ciała bo produkcja plemników wymaga niższej temperatury niż ta w jamie brzusznej. Pampersy utrzymują jądra w mniej więcej podobnej temparaturze jak ta, która panuje wewnątrz ciała, czyli - za wysokiej. Dzieci na pampersach mogą być dwa, dwa i pół roku. Nie sądzę żeby bezpłodność powodowana pampersami była tylko urban legend, ale też nie jestem w stanie stwierdzić, jak bardzo groźne jest to zjawisko. Będzie wiadomo za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Tak jak z elektronicznymi papierosami

Może niektóre dziewczyny czują się lepiej w mniejszym gronie? Przecież niektóre tematy nasuwają jak dzikie, dziewczyny przez całą ciążę nasuwają po kilkanaście wątków

Też zawsze chciałam Jasia, w wyszło jak wyszło

Ja mam plan zacząć od prefoldów i otulaczy, bo kieszonki drogie, a kieszonki dokupować stopniowo. A ten argument o szybszym odpieluchowaniu to kolejny który mnie przekonał do całej idei.

Nie przeraża mnie w sumie praca przy wielorazówkach, bo my planujemy że ja z dzieckiem przez 3 lata zostanę w domu, więc pranie pieluch pasuje do naszej idei slow life Ale to nie dla każdego jest opcja, dziewczynom które planują wrócić do pracy po pół roku czy roku pewnie byłoby bardzo trudno pieluchować wielorazówkami.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

A co do pampków. Zamieszczam link do opisu tej substancji, z której są zrobione te kuleczki w pampkach które wiążą wilgoć i zmieniają się w żel. Jak człowiek czyta to skóra cierpnie, i po przeczytaniu ciężko się dziwić że dzieci wiecznie mają tyłki poodparzane. To gówno jest normalnie trujące Przy wielorazówkach odparzenia są baaardzo rzadkie podobno
http://www.poch.com.pl/wysw/utworz_p...?nr_karty=2449
To max bo moj w tej chwili 18letni syn, rocznik 95, wychowywany byl tylko na pampkach

A jaka jest różnica między tymi tetrami a Eco? I co trzeba JESZCZE do wielorazowek mieć, żeby stanowiło całość?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 12:12   #572
teQiba
Moderator

Cytat:
Nie ma jeszcze na ten temat konkretnych statystyk. Weźcie pod uwagę że np w Polsce pampersy są w powszechnym użytku od lat 90-tych, i to raczej nie wczesnych, bo wtedy wcale nie były tanie. Ja jestem rocznik 90 i byłam wychowana na tetrze, mój młodszy brat rocznik 91 też tetra. Konkretne dane będą, kiedy pokolenie drugiej połowy lat 90 będzie chciało się planowanie rozmnażać, czyli za jakieś 10 lat Natomiast, mojego TŻa mama była przez całe życie położną i to czego ja się nasłuchałam o pampersach to zmroziło mi krew w żyłach. A bezpłodność bierze się z przegrzewania jąder - jądra są na zewnątrz ciała bo produkcja plemników wymaga niższej temperatury niż ta w jamie brzusznej. Pampersy utrzymują jądra w mniej więcej podobnej temparaturze jak ta, która panuje wewnątrz ciała, czyli - za wysokiej. Dzieci na pampersach mogą być dwa, dwa i pół roku. Nie sądzę żeby bezpłodność powodowana pampersami była tylko urban legend, ale też nie jestem w stanie stwierdzić, jak bardzo groźne jest to zjawisko. Będzie wiadomo za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Tak jak z elektronicznymi papierosami
Jakieś naciągane mi się to wszystko wydaje - gdyby tak było, to chłopcy w ogóle nie powinni mieć nic zakładane na jąderka. Przecież tetra też trzyma ciepło. Ale to moja subiektywna opinia
Stary 2013-11-10, 12:14   #573
cayenneOna
Zadomowienie

Ja jeszcze myślę o tym, ze gdyby faktycznie istniało jakieś co najmniej podejrzenie zagrożenia, to zwyczajnie sprzedaż pampkow byłaby zakazana

Stary 2013-11-10, 12:17   #574
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
To max bo moj w tej chwili 18letni syn, rocznik 95, wychowywany byl tylko na pampkach

A jaka jest różnica między tymi tetrami a Eco? I co trzeba JESZCZE do wielorazowek mieć, żeby stanowiło całość? .
Wydaje mi się że tak naprawdę nie wiadomo, jak bardzo pampki szkodzą.
Wiadomo natomiast że powodują odparzone tyłki (kiedyś problem był dużo mniejszy, zadek trzeba było smarować sporadycznie, a przy pampkach smaruje się cały czas?). Jeśli mówiąc Eco masz na myśli ekologiczne jednorazówki, o one zwykle mają znacznie mniej poliakrylanu sodu w składzie, ale są drogie jak diabli, więc to chyba najdroższa możliwa opcja pieluchowania No i to są jednorazówki, w dupkę tak czy siak ciepło bo one nie oddychają.
A do wielorazówek to najtaniej jest zacząć od składanych pieluszek i otulaczy, a jeśli się spodoba, wgłębiać się w temat. Wiesz, jeśli masz jakiś pociąg do idei, zawsze możesz po prostu kupić jeden otulacz, kilka wkładów i zobaczyć jak Ci się to podoba. Wtedy inwestycja nie będzie duża, a jeśli masz czas i ochotę, spróbować warto. Oprócz tego trzeba mieć szczelnie zamykane wiadro i proszek odkażający. I to wszystko.
Ja za dużo jeszcze nie wiem w tym temacie, bo się zwyczajnie naczytałam, ale jak chcesz go zgłębić, to polecam forum chusty.info, tam jest masa dziewczyn co po kilkoro dzieciaków pieluchowały na wielo. To są dopiero alfy i omegi
Stary 2013-11-10, 12:19   #575
izabla
Rozeznanie

Witam serdecznie po długiej nieobecności Nadal nie znamy płci naszego malucha, może uda się na grudniowej wizycie.

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Dziewczynki,
Mam pytanie. Jakbyście mogły wyrazić opinie swoje to byłoby super. PROSZĘ. Kupuje sobie mieszkanko i łazienka będzie w nim malutka. Zastanawiam się czy jakbyśmy zamontowali prysznic z wysokim brodzikiem to dla malca byłoby ok? Czy jednak wanna jest niezbędna? Oczywiście na początku to wanienka ze stelażem to spoko, ale potem?
Szczerze powiedziawszy, przy remoncie łazienki kierowałabym się komfortem użytkowania, a nie dopasowywaniem się do malucha, wiadomo, że to jest inwestycja długoterminowa. U rodziców mamy taki głęboki brodzik, był to głupi wybór, dużo wygodniej i bezpieczniej moim zdaniem korzystać z płytkiego; łatwiej wchodzić i wychodzić.

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
właśnie się dowiedziałam, że moja rodzina (szczeg mama) chcą przyjechać na usg ja z nią rozmawiałam i powiedziałam że może ale że ja mam na 10 i że się i tak nie wyrobią bo musieli by przejechać 100 km do krk ale nie myślałam, że ona tak na serio już i tak wyjątkowo się zgodziłam żeby siostra była (bo jest na miejscu) a jeszcze jak ona chce jak to będzie wyglądać jak się cała rodzina zwali do gabinetu a tż miał do mnie trochę pretensje że siostra pójdzie (i ja go po części rozumiem, bo to bardzo intymna chwila między nami i dzidziusiem) a teraz to oborę zrobimy...
głupio mi teraz strasznie
powiedzcie co mam robić???
Ja osobiście nie chcę takiego dużego towarzystwa przy usg, wystarczy mąż.

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
I slusznie.
My powinnismy cos kupic 15 osobom, bo z tyloma sie bedziemy widzieli podczas Wigilii - mnazac to przez dajmy na to 3-4 dychy to juz jest astronomiczna kwota, a prawda jest taka ze dla jednej osoby i tak nic szalowego sie za te kwote nie kupi...
Tez musimy cos pomyslec zeby sie wymigac w tym roku od tylu prezentow...
U nas w rodzinie od dłuższego czasu robimy losowanie jak w szkole i każdy kupuje tylko jeden prezent.

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
Wrzucam Wam mój brzuszek- to 24 tydzień, a przybyło mi na całe szczęście dopiero 3 kg. Tz nawet oświetlenie i tło zrobił, żeby fajnie wyszło. Planujemy tak co miesiąc obfotografowywać brzuszek- będzie potem dobra podstawa do prezentu dla dziadków razem ze zdjęciami Emilki.
Super zdjęcie, pełen profesjonalizm U mnie też póki co przybyło niedużo, bo trochę ponad 2 kg, oby tak dalej.

Dzisiaj szykujemy imieninową imprezę Męża. Już od piątku szykuję ciasto- królewca, pierwszy raz piekłam, no i nie do końca wyszło, ale zjeść się da
Mąż zrobił specjalnie dla mnie galaretki drobiowe, które uwielbiam. Ogólnie rzecz biorąc mam dziś wolne od kuchni, bo przejmuje ją solenizant
Stary 2013-11-10, 12:23   #576
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez izabla Pokaż wiadomość
U nas w rodzinie od dłuższego czasu robimy losowanie jak w szkole i każdy kupuje tylko jeden prezent.
Rewelacyjny pomysł
Udanej imprezki
Stary 2013-11-10, 12:30   #577
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jeszcze myślę o tym, ze gdyby faktycznie istniało jakieś co najmniej podejrzenie zagrożenia, to zwyczajnie sprzedaż pampkow byłaby zakazana

Idąc tą logiką, sprzedaż dosładzanych kaszek dla niemowląt powinna byc zakazana, bo przyczyniają się do otyłości wśród niemowląt. A wszystkie kaszki instant są dosładzane. Chodziki dla niemowląt szkodzą na kręgosłup, więc powinny być zakazane. I papierosy powinny być zakazane bo powodują raka. A kokaina też kiedyś była legalna, jako znieczulenie.

Nie chcę knuć żadnych teorii spiskowych, nie zrozumcie mnie źle. Tylko że za pampersami stoi wielki biznes i wielkie pieniądze. Ja tam nie ufam w to, że one są nieszkodliwe, bo nie ma wiarygodnych wieloletnich badań na ten temat, i jeszcze długo nie będzie. Pampki dobrze się sprzedają i wielu ludzi zarabia wiele forsy na nich. Więc nikomu nie opłaca się tego badać. Matkom jest wygodnie, bo jednorazówki są wygodne w użytkowaniu, firmom jest wygodnie, bo zarabiają.
Jeśli ma się czas, ochotę i cierpi się na brak zaufania do wielich korporacji, tak jak ja, można chociaż spróbować wielorazówek. Już pomijając, ile forsy się na tym oszczędza

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Napisane przez izabla Pokaż wiadomość
Witam serdecznie po długiej nieobecności Nadal nie znamy płci naszego malucha, może uda się na grudniowej wizycie.

Super zdjęcie, pełen profesjonalizm U mnie też póki co przybyło niedużo, bo trochę ponad 2 kg, oby tak dalej.
Pocieszacie mnie, ja też mało utyłam i się martwiłam że za mało
Mój się chował przy próbach zobaczenia wszystkiego oprócz ptaszka, jak nadeszła pora na stwierdzenie płci to pokazał z dumą
Stary 2013-11-10, 12:55   #578
filupka
Rozeznanie

Teraz to mi dalyscie do myslenia z tymi pieluchami a czy mówiąc, że pampersy moga byc szkodliwe macie na mysli ta firme pampers czy ogolnie wszystkie jednorazowe?

U nas na swieta tez jest losowanie i kazdy kupuje tylko jeden prezent, no i dzieciom kupuje sie wszystkim bez losowania zastosowalismy to fopiero w zeszlym roku pierwszy raz ale super nam sie sprawdziło wiec juz tak będziemy robic

Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 12:59   #579
teQiba
Moderator

Cytat:
Idąc tą logiką, sprzedaż dosładzanych kaszek dla niemowląt powinna byc zakazana, bo przyczyniają się do otyłości wśród niemowląt. A wszystkie kaszki instant są dosładzane. Chodziki dla niemowląt szkodzą na kręgosłup, więc powinny być zakazane. I papierosy powinny być zakazane bo powodują raka. A kokaina też kiedyś była legalna, jako znieczulenie.
Mnie to nie przekonuje - idac dalej tym tokiem rozumowania, najzdrowiej byloby sie cofnac do sredniowiecza
Ale oczywiscie nie neguje, kazdy zrobi jak uwaza

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2013-11-10 o 13:08
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 13:31   #580
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki masz wymarzony?
Mountain Buggy Urban Jungle
mountain-buggy-urban-jungle-liegebuggy-dreirad-alu-leicht-luftraeder-chilli-rot-babywanne-a_4.jpg
inne po prostu mi sie nie podobaja
poza tym mam podobna spacerowke i najbardziej sprawdza sie na moich terenach

gdyby nie to, ze po okolo siedmiu miesiacach bede musiala wrocic do pracy, to rowniez stosowalabym wielorazowe, a tak poprzestane na pieluszkach jednorazowych, ale tych ekologicznych.
pampersy nie sluzyly mi przy Antosiu, a w innych tylek mu sie nie odparzal i nie stosowalismy caly czas kremow

co do kaszek slodzonych, to fakt, ze nie sa najzdrowsze i zawieraja duzo cukru, stosowalam glownie bezcukrowe, chociaz czasami zdarzalo mi sie, ze i takie z cukrem tez.
Stary 2013-11-10, 13:32   #581
mariolasl
Zakorzenienie

Ide zjesc obiad, a pozniej do pracy
do zobaczenia pozniej badz jutro
Stary 2013-11-10, 13:36   #582
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość

gdyby nie to, ze po okolo siedmiu miesiacach bede musiala wrocic do pracy, to rowniez stosowalabym wielorazowe, a tak poprzestane na pieluszkach jednorazowych, ale tych ekologicznych.
A co wtedy z dzieciem? Żłobek?

Stary 2013-11-10, 13:44   #583
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Mountain Buggy Urban Jungle
Załącznik 5474943
inne po prostu mi sie nie podobaja
poza tym mam podobna spacerowke i najbardziej sprawdza sie na moich terenach

pampersy nie sluzyly mi przy Antosiu, a w innych tylek mu sie nie odparzal i nie stosowalismy caly czas kremow

co do kaszek slodzonych, to fakt, ze nie sa najzdrowsze i zawieraja duzo cukru, stosowalam glownie bezcukrowe, chociaz czasami zdarzalo mi sie, ze i takie z cukrem tez.
Fajny wózek ale u mnie na stromym podjeździe w klatce raczej by się nie sprawdził

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 13:44   #584
bebe97
Wtajemniczenie

Wiecie co, jak dla mnie trochę naciągana teoria z tymi "trujacymi" pampersami. Zależy, jak bardzo pilnujesz zmieniania pieluszki. Mój syn NIGDY nie miał odparzonej pupy. Poza tym za niemowlaka często leżał na przenośnym przewijaku i wietrzył pupę, a gdy już chodził po domu, tez zdejmowałam mu pieluchę. Przestał chodzić w pampersie w trakcie dnia gdy miał rok z kawałkiem. Duzo zależy od samodyscypliny rodzica, no i współpracy dziecka oczywiście.
Nie zaprzeczam, bo sie nie znam, byc może wielorazowe są zdrowsze i szczerze podziwiam mamy, którym chce się w to bawić, ale ja akurat mam pozytywne doświadczenie z pampersami i jestem po prostu wygodna
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 14:21   #585
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Wiecie co, jak dla mnie trochę naciągana teoria z tymi "trujacymi" pampersami. Zależy, jak bardzo pilnujesz zmieniania pieluszki. Mój syn NIGDY nie miał odparzonej pupy. Poza tym za niemowlaka często leżał na przenośnym przewijaku i wietrzył pupę, a gdy już chodził po domu, tez zdejmowałam mu pieluchę. Przestał chodzić w pampersie w trakcie dnia gdy miał rok z kawałkiem. Duzo zależy od samodyscypliny rodzica, no i współpracy dziecka oczywiście.
Nie zaprzeczam, bo sie nie znam, byc może wielorazowe są zdrowsze i szczerze podziwiam mamy, którym chce się w to bawić, ale ja akurat mam pozytywne doświadczenie z pampersami i jestem po prostu wygodna
mam takie samo zdanie Dla mnie ta teoria troche przesadna, zreszta co w dzisiejszych czasach nie jest szkodliwe Moja wychowana na jednorazowkach i odparzonej pupy tez nie miala Odpieluchowalam ja jak miala niecale 2 latka, a w nocy 2,5 . Nie uwazam, zeby to bylo jakos pozno, raczej normalnie Rowniez podziwiam mamy, ktore uzywaja wielorazowek, ja jestem zdecydowanie za leniwa i wygodna

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 14:48   #586
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
a najwczesniej tzn kiedy tak z ciekawosci pytam

Ta Europa Centralana to chyba jakas nowosc ?? gdzie to jest dokladnie ??

zaraz zaczne sobie te wszystkie sklepy zapisywac na kartce a wozkowe szczegolnie, bo w grudniu zamierzamy kupic w pl znasz moze jeszcze jekies

dzien dobry u nas leje a jest niedziela otwartych sklepow
Co do odpieluchowania wszystko zależy od dziecka, ale mnie mama odpieluchowała po ponad roku, miałam półtorej jak wołałam. Byłam ideałem Nie nastawiam się na to ale myślę że dwa latka to na prawdę wiek kiedy można się zaprzeć. Znam wielu rodziców którzy z własnej wygody odkładają to na wakacje, na ferie, na wolne i potem dzieciak ma 5 lat i w nocy śpi z pieluchą jak niemowlak
Europa Centralna to wielki kompleks zbudowany na największym przecięciu dróg w Europie Centralnej właśnie czyli w Gliwicach Sośnicy (A4, A1 itd) dokładnie na końcu ulicy Pszczyńska. W tym kompleksie (który jest dość beznadziejny) jest np Smyk Megastore, osobiście bardzo lubię bo jest duży wybór. Nastęny tak wielki sklep z rzeczami dla dzieci jest w Silesii w Katowicach. Wokół Gliwic przychodzi mi do głowy tylko Bociek bo preferuję sieciówki jeśli chodzi o ubranka, a w tamtych dwóch zaopatrzę się w całą resztę. Wózek na prawdę najlepiej w Boćku to jest na tyłach Teatru Nowego w Zabrzu, oni mają inne ceny na stronie a przy wizycie osobistej dają upusty indywidualne i różnego rodzaju rabaty uzależnione też od wielkości zakupów. My kupiliśmy Mutsy Igo który kosztował 2850zł a dostaliśmy za 2550 i gratisy od producenta jak śpiworek na zimę, parasolka jakiś uchyt na kubek o wartości 400zł (i tak planowałam te dwie pierwsze rzeczy kupić). Polecam. Smyk też ma strasznie dużo wózków.

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość

Ja będę miała ściąganą gondolę z wózka (i bujaną) więc w tym będę trzymała malucha w razie jakbym chciała iść do kuchni na dłużej czy coś.
Na pewno nie zamierzam trzymać w krzywych nosidełkach
Chociaż widzę, że te kosze za 100 można kupić, a że wózek będę miała za darmo, to może pomyślę

To dzidzia od kołysania musiała słodko spać w brzuszku
dBujana gondolka...fajnie

A moje dziecię właśnie odwrotnie, kopało i wszyscy mieli zabawę bo przykładali rękę a Piotrek kopał Dziecko wie co dobre, Sinatra mu się podoba

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Remont salonu w końcu ruszył już nie mogę się doczekać dekorowania duperelami

Dziewczyny zakup pościeli dla dzieciaczków na allegro to jakaś masakra jak któraś będzie miała jakieś ładne i opłacalne aukcje to poproszę linki
Ja dziś jednak jadę do Ikei popatrzeć bo pościele mają po 40zł przepiękne 100% bawełny tylko oczywiście te ich 5cm inne rozmiary ale jeśli się nastawię na ich produkty to wtedy kupię ich kołderkę i po porstu pojadę już po tej lini, więc na prawdę się zastanawiam. Mam ich pościele w sypialni i są świetnej jakości, na dodatek są śliczne więc po co szukać dalej. Niby nie są tak wypaśne jak niektóre w interbecie ale wolę prostotę więc polecam sie przyjrzeć tym:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...ns_ikea/18692/

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
mam takie samo zdanie Dla mnie ta teoria troche przesadna, zreszta co w dzisiejszych czasach nie jest szkodliwe Moja wychowana na jednorazowkach i odparzonej pupy tez nie miala Odpieluchowalam ja jak miala niecale 2 latka, a w nocy 2,5 . Nie uwazam, zeby to bylo jakos pozno, raczej normalnie Rowniez podziwiam mamy, ktore uzywaja wielorazowek, ja jestem zdecydowanie za leniwa i wygodna
Zgadzam się. Wiem że producenci nam wmawiają to samo np z tabletkami antykoncepcyjnymi które co kolejne 20 lat po badaniach okazują się szkodliwe i wprowadza się tabletki nowszej generacji ale jedno pokolenie już nam dorosło pieluchowe i nie słyszałam o zbiorowych bezpłodnościach.

Edytowane przez side85
Czas edycji: 2013-11-10 o 14:50
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 15:13   #587
teQiba
Moderator

Co do poscieli to ja intensywnie zastanawiam sie nad zakupem calego zestawu na allegro - sprzedaja takie mega zestawy tj. lozeczka z cala wyprawka do niego za ok 500zl...
Stary 2013-11-10, 16:22   #588
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:

Lewek przy takiej różnicy wieku dwóch chłopcow będzie miało świetny kontakt a jak nie będziesz miała córki, to możesz liczyc np. na wnuczki
Albo na synowe

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość

Gratuluję i wiem co czujesz. Z jednej strony marzyłam o dziewczynce, bo jakoś łatwiej mi przełknąć to bo nigdy nie miałam styczności z żadnym malutkim chłopczykiem i nie wiem jak to jest z tymi małymi siusiaczkami i chłopców nie można ubierać na różówo i kupować im błyszczyków Wiem to brzmi śmiesznie, ale kiedyś opiekowałam się małą dziewczynką i strasznie się z nią zżyłam i jakaś taka we mnie dojrzewała potrzeba posiadania małej księżniczki. Jednak serce matki tak samo będzie kochać czy to chłopczyka czy to dziewczynkę i staram się nastawić na mały męski świat. Najważniejsze żeby było zdrowe, a miłości nie zabraknie
Dokładnie, zdrowie najważniejsze. Dla Miśka pewnie będzie raźniej jak będzie drugi chłopak. TŻ też się cieszy z dwóch synów A mi po prostu będzie brakowało tego żeńskiego towarzystwa, tego strojenia właśnie, tych babskich pogaduszek. Wiecie, że nawet zaczęłam się zastanawiać nad trzecim podejściem za jakieś 2-3 lata Szaleństwo, ale koleżanka mi zaproponowała żebym jej potowarzyszyła bo ma właśnie takie plany No i żeby tym razem zaplanować sobie czas zapłodnienia, czyli przed owulacją, bo wtedy się robi dziewczynki Szkoda, że te dwie ciąże to takie nieplanowane tobym o tym celowaniu pomyślała wcześniej.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 16:33   #589
frogutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
No i żeby tym razem zaplanować sobie czas zapłodnienia, czyli przed owulacją, bo wtedy się robi dziewczynki Szkoda, że te dwie ciąże to takie nieplanowane tobym o tym celowaniu pomyślała wcześniej.
u nas nieplanowane- albo raczej planowane za rok i będzie Hania poza tym jak dobrze kojarzę to właśnie w owulację i to z kropelki pewnie widać nasza Hania miała już duże parcie żeby być
Stary 2013-11-10, 16:34   #590
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
My kupiliśmy Mutsy Igo który kosztował 2850zł a dostaliśmy za 2550 i gratisy od producenta jak śpiworek na zimę, parasolka jakiś uchyt na kubek o wartości 400zł (i tak planowałam te dwie pierwsze rzeczy kupić). Polecam. Smyk też ma strasznie dużo wózków.
Mam ich pościele w sypialni i są świetnej jakości, na dodatek są śliczne więc po co szukać dalej. Niby nie są tak wypaśne jak niektóre w interbecie ale wolę prostotę więc polecam sie przyjrzeć tym:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...ns_ikea/18692/
Mutsy jest mega śliczny ale finanse nam na niego nie pozwoliły

Jak będe w Ikei na pewno zobaczę

Cytat:
Co do poscieli to ja intensywnie zastanawiam sie nad zakupem calego zestawu na allegro - sprzedaja takie mega zestawy tj. lozeczka z cala wyprawka do niego za ok 500zl...
Ja chcę cały zestaw pościeli bo potrzebuje baldachim i przybornik, a chcę mieć do kompletu. No i znaleźć ładny i tani zestaw to nie lada sztuka

Maja

Czytam
Stary 2013-11-10, 16:41   #591
frogutka
Zadomowienie

a co do pieluch- mam ambitny plan sadzać Młodą na nocnik już koło 7-8 m-ca, początkowo to będzie dla niej zupełnie nieświadomie i jak jakieś siuśki wpadną to raczej fartem Jednak chce ją jak najwczesniej zacząć oswajać i przyzwyczajać. Mnie mama też tak sadzała i jak miałam rok może ciut więcej to już robiłam na nocnik. Mam cichą nadzieję, że nasza Hania też będzie taka zdolna- po mamusi
Moja chrześnica jakoś poźno była sadzana na nocnik- grubo ponad 1,5 roku miała i bardzo się opierała, wręcz się buntowała Chce uniknąć takich problemów.
Na wielorazowe pieluchy raczej się nie zdecyduje- leń przeze mnie przemawia.
Stary 2013-11-10, 16:55   #592
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
cayenne niesamowity ten wasz wątek, co te dzieciaczki się tak pchają na świat? a tak na poważnie to lekko mnie zestresowała ta informacja i tak jak część z Was postanowiłam się zabrać za kompletowanie wyprawki przejrzałam dokładnie Twoją listę elunka i powiem szczerze kobieto wielki szacun, że zamierzasz używać pieluch wielorazowych, mnie by się nie chciało w to "bawić". Ale na prawdę podziwiam
Oj, nie, nie nie ta wyprawka, którą Wam wysyłałam na maila była od koleżanki. Ja z zakładki "pieluchy" nie korzystam wcale
Kupię pewnie kilka wielorazowych, zobacze jak to działa i czy mi się chcę, ale nie daje sobie rąk obciąć, że przetrwam

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
? Dział dla ciężarówek wciśnięty w najdalszy kat sklepu, a wieszaki tak ciasno rozstawione, ze z dużym brzuchem przejść się nie da. Masakra.
Chyba w większości H&M tak jest u nas dział mama też na końcu i też jakoś mega dużo miejsca tam nie ma. Ale u nas tylko jeden H&M więc wyboru nie mam

Cytat:
Napisane przez amelka2006 Pokaż wiadomość
Witam Was niedzielnie. Jak Wam się spało? Ja całą noc sniłam o wózkach
A ja sie obudziłam o 4 nad ranem bo mi się nos zatkał i nie mogłam usnąć
Chyba kupię ten katarek dla dziecka i będe sobie juz teraz próbowała na sobie jak działa
Cytat:

A ja się wam pochwalę, że wczoraj wybrałam sie na domową imprezę ze znajomymi z pracy i o 22 gdy wszyscy już tańczyli poczułam w krwi twista i z dziecięciem tańczyliśmy twista i la bambę. Jeszcze trochę sił mamusia ma
No i super! Nam też należy, a co!

Cytat:

Wiecie co pojawił się kolejny wątek mamuś lipcowych już wątki jednomiesięczne też są za długie Będą pół- miesięczne
Zaraz je pewnie mod połączy. Pewnie jakaś nowa wizażanka założyła

Cytat:
Dziewczyny zakup pościeli dla dzieciaczków na allegro to jakaś masakra jak któraś będzie miała jakieś ładne i opłacalne aukcje to poproszę linki
Nie wiem czy Ci się spodoba, ale ja będę tutaj zamawiała http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=12789069
Nie za drogo, a wzory takie jakie mi sie podobają - delikatne.

Cytat:

To moje pierwsze dziecko, synuś imieniem Mikołaj, obecnie 25t2d
Witaj bardzo ładne imię
Mamy już trzeciego Mikołaja na wątku

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 17:06   #593
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
Teraz to mi dalyscie do myslenia z tymi pieluchami a czy mówiąc, że pampersy moga byc szkodliwe macie na mysli ta firme pampers czy ogolnie wszystkie jednorazowe?
Szkodliwa jest substancja z której się robi te kulki w pieluchach co wilgoć wchłaniają. No i sam fakt grzania pupy, ale obie te rzeczy występują chyba we wszystkich jednorazówkach

Cytat:
A co wtedy z dzieciem? Żłobek?
W Polsce podobno niemożliwe jest znaleźć żłobek, gdzie by chcieli stosować wielorazówki W sumie się nie dziwię, przecież z punktu widzenia sanepidu to przechowywanie zasikanych pieluch przy takiej ilości dzieci jest bombą biologiczną

Cytat:
Świetnie to ogarnęłaś. A jak często go przewijałaś tak mniej więcej? Tak z ciekawości pytam
Czytałam ostatnio na kafeterii jakaś matka chwaliła się że jej dziecko (10 miesięcy) cały dzień chodzi w dwuch pieluchach, i jej na miesiąc schodzi niedużo ponad paczka pieluch

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
a co do pieluch- mam ambitny plan sadzać Młodą na nocnik już koło 7-8 m-ca, początkowo to będzie dla niej zupełnie nieświadomie i jak jakieś siuśki wpadną to raczej fartem Jednak chce ją jak najwczesniej zacząć oswajać i przyzwyczajać. Mnie mama też tak sadzała i jak miałam rok może ciut więcej to już robiłam na nocnik. Mam cichą nadzieję, że nasza Hania też będzie taka zdolna- po mamusi
Moja chrześnica jakoś poźno była sadzana na nocnik- grubo ponad 1,5 roku miała i bardzo się opierała, wręcz się buntowała Chce uniknąć takich problemów.
Fajny motyw z tym wczesnym sadzaniem na nocnik. Mi się wogóle marzyła długo idea wysadzania dziecka od maleńkości, ale wydaje mi się to czarną magią, więc na to raczej się nie zdecyduję. Swoją drogą wcześniej wogóle o tym nie pomyślałam, żeby tak sadzać na nocniku odkąd pewnie siedzi. Dobra inspiracja
Stary 2013-11-10, 17:09   #594
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez uparta8210 Pokaż wiadomość
ja znalazłam na innym wątku taką informację :

Rozmiar ubranek na 1 rok życia:

56 0-2 miesiące
62 2-4 miesiące
68 4-6 miesięcy
74 6-9 miesięcy
80 9-12 miesięcy
86 12-18 miesięcy
92 18-24 miesiące

możemy to odnieść do miesięcy i będzie troszkę lżej z zakupami co i jakie ciuszki na kiedy. O ile dzidzia nie urodzi się większa lub nieco mniejsza
A podobno nie opłaca się kupować rozmiaru 56, bo dziecko może być większe?

Cytat:
No lekkie przerażenie zaczęło mnie powoli zdejmować, jak dziewczyny zaczęły tak powoli rozpakowywać, ja liczę na conajmniej jeszcze 13 tygodni w dwupaku

Ja planuję wielorazówki Nie czuję się dzielna, raczej nie chcę żeby mój synuś strzelał ślepakami - jednorazówki powodują przegrzanie jądek iw konsekwencji bezpłodność
No tak, ale przecież plemniki są produkowane na bieżąco i do czasu, aż dziecko będzie się chciało rozmnażać to minie sporo czasu. Do tej pory chyba już będą świeże plemniki?

Nawet chyba u dorosłych mężczyzn przegrzanie prowadzi "tylko" do czasowej niepłodności, która z czasem mija? Czy nie?

Cytat:
Wiecie co pojawił się kolejny wątek mamuś lipcowych już wątki jednomiesięczne też są za długie Będą pół- miesięczne
Szaleją

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
A dziękuję dziękuję
Na dziś mamy w planach wielkie porządki - przemeblowanie i porządki w szafie to może obfocę ciąg dalszy ciuszków i pokażę

Co do kosza mojżesza to też chciałam go kupić. Ale w końcu zdecyduję się chyba na leżaczek tiny love 3w1. On się rozkłada do pozycji typowej gondolki.
O taki: https://www.google.pl/search?q=tiny+...h=616#imgdii=_

Fajny, ale ta cena
Ja kupię jakąś używkę na tablicy

Cytat:
Remont salonu w końcu ruszył już nie mogę się doczekać dekorowania duperelami
Trzymam kciuki, żeby się szybko skończył

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość

A myślisz, że takie sadzanie coś przyspieszy? Ja słyszałam, że jeżeli dziecko załatwi się w majty, czy jeszcze w pampersy to, żeby je oduczyć to trzeba myć w zimnej wodzie
Chodzi o to, że dziecku jest wygodnie do pampersa, a dodatkowo lubi być potem myte tą cieplutką wodą (mowa o starszych dzieciach, bo małe wiadomo- chusteczkami), a jak będzie myte zimną to zacznie się pilnować.
Ale nie wiem na ile skuteczna jest ta metoda
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 17:12   #595
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Witaj bardzo ładne imię
Mamy już trzeciego Mikołaja na wątku
Bo to piękne imię jest. Nie tak popularne jak Piotruś czy Jaś (które też bardzo mi się podobają) ale też nie z kosmosu
Stary 2013-11-10, 17:16   #596
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość

Nie wiem czy Ci się spodoba, ale ja będę tutaj zamawiała http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=12789069
Nie za drogo, a wzory takie jakie mi sie podobają - delikatne.
Mam już dodane do zakładek aukcje na tą pościel

Maja

Czytam
Stary 2013-11-10, 17:23   #597
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
No tak, ale przecież plemniki są produkowane na bieżąco i do czasu, aż dziecko będzie się chciało rozmnażać to minie sporo czasu. Do tej pory chyba już będą świeże plemniki?
Nawet chyba u dorosłych mężczyzn przegrzanie prowadzi "tylko" do czasowej niepłodności, która z czasem mija? Czy nie?
(...)
A myślisz, że takie sadzanie coś przyspieszy? Ja słyszałam, że jeżeli dziecko załatwi się w majty, czy jeszcze w pampersy to, żeby je oduczyć to trzeba myć w zimnej wodzie
Chodzi o to, że dziecku jest wygodnie do pampersa, a dodatkowo lubi być potem myte tą cieplutką wodą (mowa o starszych dzieciach, bo małe wiadomo- chusteczkami), a jak będzie myte zimną to zacznie się pilnować.
Właśnie o to chodzi, że jeśli dorosły facet przez jakiś czas przegrzewa jądra, to płodność słabnie na jakiś czas. Nie ma wiarygodnych badań na temat, jak wpływa na na niedojrzałe jeszcze jąderka nieustanne przegrzewanie ich przez dwa lata
Z tą zimną wodą jako metodą na przyspieszenie odpieluchowania to moim zdaniem brzmi sensownie. Wydaje mi się że to zasadza się na takim samym motywie jak wielorazówki Dzieci w wielo szybciej się odpieluchowują, bo jak się zsikają to czują że im mokro i zimno, co jest bardzo nieprzyjemne. Jak po każdym zsikaniu się myjesz dziecko zimną wodą, to też mu nieprzyjemnie. Więc w końcu zacznie kojarzyć sikanie w pampka z nieprzyjemnością. Bo w samym pampersie wszystko się wsiąka do pewnego czasu i dziecko nie czuje wilgoci, dlatego część dzieci pampersowych dłużej jest pieluchowana.
Stary 2013-11-10, 17:29   #598
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Albo na synowe

Dokładnie, zdrowie najważniejsze. Dla Miśka pewnie będzie raźniej jak będzie drugi chłopak. TŻ też się cieszy z dwóch synów A mi po prostu będzie brakowało tego żeńskiego towarzystwa, tego strojenia właśnie, tych babskich pogaduszek. Wiecie, że nawet zaczęłam się zastanawiać nad trzecim podejściem za jakieś 2-3 lata Szaleństwo, ale koleżanka mi zaproponowała żebym jej potowarzyszyła bo ma właśnie takie plany No i żeby tym razem zaplanować sobie czas zapłodnienia, czyli przed owulacją, bo wtedy się robi dziewczynki Szkoda, że te dwie ciąże to takie nieplanowane tobym o tym celowaniu pomyślała wcześniej.
Eeee tam, ja chciałam dziewuche, robiona przed owulacja...i nie wyszło...

Stary 2013-11-10, 17:32   #599
_Saskia_
Przyczajenie

Witam Was bardzo serdecznie nie wiem czy mogę już tu pisać, bo nie widzę siebie jeszcze na liście Podczytuję Was od kilku tygodni i chciałam strasznie do Was dołączyć Jestem Sylwia, to moja pierwsza ciąża, 22t2d, wymarzony chłopaczek nam się urodzi mam nadzieję, że się tu a Was zaaklimatyzuję o ile wyrazicie na to zgodę

Czy Wy też robicie zdjęcia brzuszków co kilka tygodni? fajna sprawa. Zaczęłam od 16 tygodnia bo wcześniej nie było za bardzo czemu robić fotek

Co do pościeli - kate1623 ja mam na oku kilka propozycji z allegro. Może Ci się coś spodoba. Cena też chyba nie jest jakaś porażająca

http://allegro.pl/ala-i-as-posciel-z...667309029.html

są przesłodkie dodatkowo również planuję dokupić taki 14 el. komplet pościeli razem z moskitierą, rożkiem i całą resztą...Strasznie mnie cieszą te wybory ubranek, akcesorii, mebelków... Jeszcze nic nie kupujemy bo czekamy aż będzie można ubiegać się o becikowe. A wtedy hulaj dusza
_Saskia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 17:32   #600
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość

Jakby mnie ktoś mył tyłek w zimnej wodzie też bym wolała tego unikać

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości