|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Gosia jestem mama , muszę byc dzielna
A tak serio to to naprawdę samo przychodzi. Choć teraz Wam mogę powiedziec ze bardzo sie bałam tego instynktu. Powiem Wam tez ze kiedy pierwszy raz zobaczyłam Dominika jeszcze na sali operacyjnej to nic nie poczułam... Chyba za bardzo sie bałam... Dopiero kiedy przyszedł moj maz i jakgdyby nigdy nic powiedział " ej zobacz zrobiłem zdjęcie jego stopek ma szparę miedzy dużym paluszkiem a następnym taka jak Ty"... Dobrze ze jesteście , ze mogę tu czasem coś napisać. Dziękuje Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zdecydowałam się na własna położną ostatecznie. Ta ktora chciałam nie przypadła mi do gustu, poza tym przy terminie okoloswiatecznym umowa praktycznie nie obowiązuje (polozne "dzielą" się pacjentkami, z którymi małpką podpisana umowę, jedna pracuje w wigilię, druga w pierwszy dzien swiat itp.)
|
|
#4083 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4085 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4086 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pare dni temu wwozili mamę na porodowke ktora krzyczała " w dupie mam naturę dawać znieczulenie". Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4087 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U mnie te o porodzie też prowadziła "szefowa" czyli Magda Kukulska i mam wrażenie, że je trochę odbębniała (a może ona po prostu nie za bardzo potrafi prowadzić zajęcia/szkolenia ).Fajnie, że mieliście zajęcia z doulą. Chciałabym, żeby u nas też takie były. A jaki klimat masz w SR pozostałych kobiet/par? Wszyscy są w miarę zorientowani w temacie DN i tych wszystkich "eko" spraw czy tak nie do końca? Bo u mnie jest sporo "drętwiaków". |
|||
|
|
|
#4088 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4089 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Była jeszcze sytuacja z tego dnia kiedy ja rodziłam. Maz mi opowiadał ze czeka aż mnie zaszyją wychodzi z sali porodowej maz i mówi bardzo spokojnie , ze strachem do położnej " wie pani czy mozna by podać coś żonie bo ja troche boli" na co żona krzyczy z sali " mnie nie boli mnie napier****" Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4090 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zaczynam dygac... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4091 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mam obawy, że nie wszystko dobrze wyczuję Poza tym różnie bywa, nie każda kobieta ma takie same objawy ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4092 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny,
Uffff u nas malowanie skonczone,posprzatane ( w koncu) i lozeczko juz poskladane stoi w pokoju Aleksa, juuuupiiiii. Jak zrobie jutro zdjecia, to sie pochwale ![]() Jestem tak padnieta tym sprzataniem, ze nie mam sily na nic. Jutro caly dzien blogie lenistwo ![]() Wspolczuje Wam tych diet cukrzycowych i mierzen, ale juz niedlugo Milego wieczorku
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2013-11-10 o 19:35 |
|
|
|
#4093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ale mój jak sobie zgniecie paznokcia drzwiami lekko to krzyczy, że mdleje bo mu palec odpada, przy bólach porodowych pewnie by krzyczał, że umiera |
|
|
|
|
#4094 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4095 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4096 |
|
Zakorzenienie
|
Milka prawie wszystkie pary chcą rodzic w DN, czesc w Zofii na zwykłym oddziale, jedna para w domu. Większość jest bardzo sympatyczna, ale 2 czy 3 są całkowicie swirniete.
Na pierwszych zajęciach Beata wlasnie kazała nam sobie wizualizowac porod (w sensie powiedzieć pierwsze skojarzenie, ktore przyszło nam przez myśl). I oni oczywiscie wszyscy "widzieli" siebie/żonę, rodzaca w kucki, w pełnym kontakcie ze swoim ciałem i w ogole cud miód. I mało mnie nie zjedli wzrokiem jak powiedziałam, ze moim pierwszym skojarzeniem była kupa
|
#4097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle byliśmy u teściów dziś i po drodze w Leroy i Auchan (wyszedł nam czosnek) i zrobiłam "chamka" przy kasie z pierwszeństwem (mieliśmy 3 rzeczy w koszyku a w kasie dla ciężarnych dwóch facetów z pełnymi wózkami, jakieś 2 kobietki razem i jedna, która wyglądała na ciążę)- panów przeprosiłam słowami "przepraszam, mam tu pierwszeństwo" (jeden się ponoć coś burzył, to wzruszyłam ramionami, że "taka kasa" pokazując na baner), panie spytałam, czy są w ciąży (patrząc ostentacyjnie na ich płaskie brzuchy, ale w sumie nigdy nie wiadomo), bo ja tak i je minęłam i stanęłam cała czerwona za tą z brzuszkiem. A ona nas przepuściła, (a ja mało taktownie, ale pani też jest ) słowami "ja już po", to jej podziękowałam i jeszcze potem na odchodne. Tamte dwie coś tam gadały między sobą, ale dzieciak dawał czadu , że aż się prawie zwijałam w pół, więc zignorowałam je.
|
|
#4098 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tamtym swirusom sorry, ale nie wierzę Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4099 |
|
Wtajemniczenie
|
Jejku jak oglądam niektóre filmiki z pierwszych chwil życia noworodków to czasami aż mi się gorąco robi na widok tego jak niektóre pielęgniarki/położne obchodzą się z takim świeżo narodzonym maluszkiem. Szarpią, machają, wkładają rurki to tu to tam głęboko, biedne dziecie płacze, zimno mu, nie wie gdzie jest i co się z nim dzieje, słyszy jakieś obce głosy i czuje obce dłonie i nieznajome zapachy.... Dla mnie to jakiś terror
![]() np. http://www.youtube.com/watch?v=CHAH89rqVQY
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-11-10 o 19:50 |
|
|
|
#4100 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4101 | |||||
|
Rozeznanie
|
witam się po odbiorze, jeszcze nawet nie rozpakowałam
![]() taka jestem wkurzona ehhh szkoda pisać. ![]() jeszcze mnie dodatkowo ludzie z tablicy wkurzyli ![]() Wyobraźcie sobie, że wystawiłam wczoraj i przedwczoraj dwa stare dywany za 20zł, tylko po to żeby się ich pozbyć z zagracone piwnicy. Zaznaczyłam, że odbiór TYLKO osobisty. I co? Od wczoraj dostaję telefony i maile, czy nie da rady wysłać KURIEREM np na drugi koniec Polski i żebym się zorientowała ile to kosztuje ludzie są naprawdę po.....Jeden dywan ma 260x400 i jest tak ciężki, że wysyłka nawet się nie opłaca a drugi 230x150. Pomijam kwestię, że są zwyczajnie w złym stanie, zrobiłam zdjęcia i na nich widać, odpisuję też, ale co niektórzy to ja nie wiem chyba z księżyca się urwali i nie wiem co sobie wyobrażają ![]() Cytat:
co do pampersów to widziałam dzisiaj w superpharm 72 sztuki białych premium za 36zł (promocja z okazji rocznicy galerii) i nie kupiłam przez męża ![]() : rolleyes: taka promocja na pewno się długo nie powtórzy.Cytat:
nie ma to jak na swoim![]() Cytat:
![]() Cytat:
przyjmują dopiero przy maksymalnym..Cytat:
poza tym bałabym się oddać w ręce kogoś bez wykształcenia medycznego i doświadczenia jakie mają położne. co do trudnych tematów hmm dobrze że nie jestem sama z odczuciami
|
|||||
|
|
|
#4102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4104 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Więc nie będę się bawić w żadne telefony, zajadę i zacznę siać panikę że umieram, wtedy na pewno nie spróbują mnie wykopać ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Też mam ambitny plan nie przyćpać siebie i dziecka, ale życie pokaże jak będzie naprawdę Teoretycznie w planie mam piłkę i kąpiele, a co wyjdzie to się zobaczy ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj poszłam z TŻem na spacer po górach. Ale się zmachałam. Standardowo machnęłabym taki bez mrugnięcia okiem, a dzisiaj czułam się jak emerytka
|
|
#4105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() iwantyou99 - dobre te teksty zasłyszane na porodówce
|
|
|
|
|
#4106 | |
|
Gang Iren
|
Ja tez
Cytat:
Pierwszy porod mialam taki ksiazkowy jesli chodzi o skurcze i w ogole. Wiedzialam od razu,ze to to. A przy Eryku bylo dziwnie. Bardzo dlugo mialam nieregularne skurcze. Tyle,ze bole straszne mnie meczyly. I jak zadzwonilam do szpitala to polozna powiedziala,ze to jeszcze nie porod,ale ja nalegalam,ze bardzo boli i chce,zeby sprawdzila. No i gdy bylam po 20 minutach w szpitalu od czasu jak dzwonilam to mialam juz 5 cm rozwarcia i po 4 godzinach Eryk sie urodzil (byloby to nawet szybciej tyle,ze troche problemow mial,zeby wyjsc).
|
|
#4107 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
świetne skojarzenie!Ja w sobotę właśnie poruszyłam temat kupy Niestety zostałam szybko zbyta i "posądzona" o to, że będę się wstydzić robić kupę - odpowiedziałam, że ja nie mam z tym problemu, zwłaszcza podczas porodu to będzie mi wszystko jedno kto będzie to widział - chciałam wiedzieć jak to wygląda od strony technicznej - kto łapie czy jest to ogólnie przyjęte itd. Położna mówiła, że nie robi się lewatywy i że dobrze się najeść w domu przed przyjazdem do szpitala, dlatego chciałam zgłębić temat ![]() Druga sprawa, którą poruszyłam to nacięcie krocza i pęknięcia do odbytu (TZ się tłumaczył, że oglądamy za dużo horrorów ) - ale też nurtowały mnie pewne kwestie, dzięki temu przynajmniej położna przedstawiła nam IV stopnie pęknięcia i opisała moment kiedy występuje potrzeba nacięcia krocza.Fajnie, mieliście coś na kształt warsztatów. Myślę sobie, że powinnam była pójść do tej SR co Ty (do DN). Cytat:
![]() Cytat:
Jednak po ostatnich zajęciach w SR zmieniłam zdanie. Ta doula, którą spotkałam była świetna. Być może te położne ze Św. Zofii, które spotkałam nie wzbudziły mojego pełnego zaufania, być może nasłuchałam się od koleżanek, że niestety ten system nie funkcjonuje tak, jak jest opisany. Myślę, że Doula to taka trenerka. Ma pomóc kobiecie otworzyć się, zniwelować trochę strach. Te położne z którymi miałam styczność były takie zbyt medyczne/rutynowe, mimo, że wyglądały bardzo hipisiarsko
Edytowane przez milka-pilka Czas edycji: 2013-11-10 o 20:25 |
|||
|
|
|
#4108 | |
|
Rozeznanie
|
dżizas dzwonił przed chwilą znowu ten typ czy dzwoniłam już do kuriera spytać o cenę wysyłki
![]() taaaaaa jasne w niedzielę wieczorem kurierzy pracują Cytat:
![]() dobrze, że znalazłaś kogoś, przy kim będziesz czuła się bezpiecznie, rozluźniona. Faktycznie w sumie taki trening z doulą może pomóc. A personel szpitalny wiadomo ma rutynowe podejście, ale trochę nie dziwię się im.. Aprop douli, czytałam że najlepiej sprawdzić wcześniej czy wpuszczą ją na porodówkę, bo niektóre patrzą krzywo - podejrzewam, że boją się konkurencji i patrzenia na ręce. np szpital w którym ja planuję rozwiązanie zgadza się na obecność (mają nawet na stronce) a szpital obok też zdeklarowany, że zgadzają się, ale w praktyce nie wpuszczają (czytałam opinie dziewczyn) Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-11-10 o 20:40 |
|
|
|
|
#4109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() hmm z tego co mi mówił znajomy kurier, który jest hmm coś w rodzaju podwykonawcy, to rzadko który zgadza się na takie pojedyncze paczki, bo im się zwyczajnie nie opłaca.. stałe zlecenia i kontrakty z konkretnymi sporzedawcami to co innego |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.

Chyba każe się mężowi nauczyć sprawdzać rozwarcie 

ludzie są naprawdę po.....
nie ma to jak na swoim
Przede mną jeszcze 3 ukucia