Już niewiele nam zostało, by welonem rzucać śmiało! PM 2014, cz. 21 - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-11, 13:12   #1471
say-hello
Zakorzenienie

Dot.: Już niewiele nam zostało, by welonem rzucać śmiało! PM 2014, cz. 21

ja z kolei pałaszuję ciasta na weselach dlatego u nas tort i ciasta będą musiały być dograne na najwyższym poziomie z kolei praktycznie mogłyby nie istnieć dla mnie ryby w galaretach, pieczenie, wiejskie stoły, sałatki z majonezami itp itp na weselach zazwyczaj jem tylko pierwszy obiad i później tylko ciacha
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:21   #1472
czekooczekolada
Zakorzenienie

wioliix - my mamy dwie sale koło siebie, ktore są własnością jednego kateringu, więc stosunkowo blisko od siebie, ale jednak osobno - mamy jedynie "wspólny" parking. i mam nadzieję, że nie będę się natykać na tamtą PM

Cytat:
Napisane przez wioliix Pokaż wiadomość
to tyle dobrze

A moj się śmieje że może se foty z drugimi młodymi porobimy;p albo jak go wkurzę to sie na góre przeniesie siedzieć
moja koleżanka ze studiów ma wesele w ten sam dzień co ja, i ugadałyśmy się, że jak będzie jechać na plener to wstąpi i zrobimy sobie fotkę wspólną

Cytat:
Napisane przez monika56575859 Pokaż wiadomość
coś tam widziałam ale nie próbowałam

ale przypomniałaś mi o tym żeby się pochwalić że

MAMY WÓDKĘ !!

kupiliśmy teraz w piątek Pana Tadeusza , udało nam się kupić go za 19,99zł jesteśmy bardzo zadowoleni z tego faktu hehe

fajna cena się trafiła ! my kupiliśmy ponad rok temu Pana Tadeusza i płaciliśmy 20,20 zł

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość

ja siedzę i jem nie przegapię żadnego dania
ogółem zgadzam się z Tobą, nie ma co przesadzać z ilością Tż i teściowa upierają się by było dużo ciasta na każdym stole, a ja z mamą jesteśmy za słodkim stołem, bo i tak będzie tego za dużo. Mam nadzieję, że uda mi się postawić na swoim.
rozśmieszyłaś mnie
ale kiedyś też miałam podobnie, żadne danie mnie nie ominęło teraz chyba skurczył mi się żołądek, bo jem TYLKO obiad i zadnego gorącego dania więcej ( ewentualnie pije barszczyk)

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
ja z kolei pałaszuję ciasta na weselach dlatego u nas tort i ciasta będą musiały być dograne na najwyższym poziomie z kolei praktycznie mogłyby nie istnieć dla mnie ryby w galaretach, pieczenie, wiejskie stoły, sałatki z majonezami itp itp na weselach zazwyczaj jem tylko pierwszy obiad i później tylko ciacha
ja na całe wesele nie zjem żadnego ciastka dopiero na poprawinach

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-11-11, 13:22   #1473
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość

Oczywiście, że jesz, bo jedzenie po to jest ! Nie neguję, że nie je się wcale, ale chyba mało kto jest 'przejeść' wszystko co zostanie podane na stół. Obiad dwudaniowy, kawa, ciacho, lody, tort, 10 zakąsek, potem kilka kolacji, w międzyczasie dzik czy inny zwierz... Mało który żołądek jest w stanie tyle przerobić

A jak czytam do 6 kolacjach, 5 porcjach mięsa i litrze wódki na głowę to zastanawiam się czy z moją percepcją jest coś nie tak czy ludzie po prostu wpadają w swego rodzaju pułapkę Zwyczajnie sami siebie nakręcają

Oczywiście nikogo nie chcę urazić, wyrażam tylko i wyłącznie swoje zdanie
dobrze prawisz, dlatego u nas nie będzie 5 porcji mięsa na osobę, każdy dostanie swój talerz z drugim daniem, wódki też z umiarem, lodów nie bedzie, no ciacho i tort to wiadomo, dzika i wiejskiego stołu też nie :P
ale wiem że niektórzy szaleją w tej kwestii, wiadomo, kto co lubi
moja babcia napewno będzie niepocieszona, bo ona żyje jedzeniem..
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:31   #1474
say-hello
Zakorzenienie

moja koleżanka na swoim weselu nieźle szalała z jedzeniem i wódką... oni zapłacili prawie 100 tys za całe wesele... strasznie dużo kasy wydali na menu, alkohole i kwiaty. musiało być na bogato :P
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:32   #1475
asiulek8
Wtajemniczenie

U nas też każdy dostaje swoją porcję na talerzu. I tak wydaje mi się, że jest nawet wygodniej bo później nikt nie będzie miał pretensji, że nie doszło do niego na półmisku to na co miał ochotę...

Cytat:
moja koleżanka na swoim weselu nieźle szalała z jedzeniem i wódką... oni zapłacili prawie 100 tys za całe wesele... strasznie dużo kasy wydali na menu, alkohole i kwiaty. musiało być na bogato :P
O matko...

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016

Edytowane przez asiulek8
Czas edycji: 2013-11-11 o 13:34
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:43   #1476
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość

Oczywiście, że jesz, bo jedzenie po to jest ! Nie neguję, że nie je się wcale, ale chyba mało kto jest 'przejeść' wszystko co zostanie podane na stół. Obiad dwudaniowy, kawa, ciacho, lody, tort, 10 zakąsek, potem kilka kolacji, w międzyczasie dzik czy inny zwierz... Mało który żołądek jest w stanie tyle przerobić

A jak czytam do 6 kolacjach, 5 porcjach mięsa i litrze wódki na głowę to zastanawiam się czy z moją percepcją jest coś nie tak czy ludzie po prostu wpadają w swego rodzaju pułapkę Zwyczajnie sami siebie nakręcają

Oczywiście nikogo nie chcę urazić, wyrażam tylko i wyłącznie swoje zdanie
Zazwyczaj wciągam główne danie, wszystkie kolacje, tort i deser. Z przekąsek pewnie bym coś skubnęła, a dzika spróbowałabym od tż'a Uwielbiam jeść i próbować nowe potrawy Także dla mnie ta ilość jest odpowiednia. A czego nie dam rady spróbować na weselu to wciągam na poprawinach (poza wszelakimi mięsami w galarecie). Zaczynam podejrzewać, że jest ze mną coś nie tak
aaa chyba że mięso jest źle wypieczone, glutowate lub ma inne defekty to odpuszczam i zapycham się ciastem lub sałatkami.
Czym smaczniejsze jedzenie tym więcej zjem

Edytowane przez Kate Noir
Czas edycji: 2013-11-11 o 13:45
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:44   #1477
monika56575859
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość

fajna cena się trafiła ! my kupiliśmy ponad rok temu Pana Tadeusza i płaciliśmy 20,20 zł

ja na całe wesele nie zjem żadnego ciastka dopiero na poprawinach
noo też byliśmy w szoku że tak nam się udało wynegocjować teraz tylko musimy sobie uznać jakie chcemy wina itp

a ja znowu praktycznie w ogóle nie jekm ciast na weselu bo jestem tak wybredna że mi nic nie smakuje (ani rodzynki, ani owoce w cieście,galaretka - dosłownie nic)... moj TŻ się martwi co ja będe wymyślać jak przyjdzie do ustalania menu na nasze wesele... :P

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
dobrze prawisz, dlatego u nas nie będzie 5 porcji mięsa na osobę, każdy dostanie swój talerz z drugim daniem, wódki też z umiarem, lodów nie bedzie, no ciacho i tort to wiadomo, dzika i wiejskiego stołu też nie :P
ale wiem że niektórzy szaleją w tej kwestii, wiadomo, kto co lubi
moja babcia napewno będzie niepocieszona, bo ona żyje jedzeniem..
Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
U nas też każdy dostaje swoją porcję na talerzu. I tak wydaje mi się, że jest nawet wygodniej bo później nikt nie będzie miał pretensji, że nie doszło do niego na półmisku to na co miał ochotę...

nie obraźcie się ale ja bym nie chciała dostać swojej porcji na talerzu na weselu... jakoś tak wolałabym sobie powybierać to co lubię, a nie że ktoś mi narzuca z góry co mam jeść może jestem dziwna , ale mnie by to jakoś tak zniechęciło do dalszej konsumpcji..
proszę się nie obrażać że tak napisałam.. mam nadzieję że wszyscy rozumieją i szanują to, że każdy ma swoje zdanie

ZARĘCZYNY 19.05.2013 [najpiękniejsza na świecie pobudka o 4:30 rano] <3

ŚLUB 16.08.2014
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140816020820.html

ŁUKASZEK ;*
wiem, że to na Ciebie czekałam całe życie !
monika56575859 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:53   #1478
alloffkowa
Zakorzenienie

Say- u mnie znajoma wydała ok 60 tysięcy na wesele. i zwróciło sie jej to... nie wiem jak Ona to zrobiła:P
monika56575859 no wiadomo każdy ma swoje zdanie i od tego jest forum żeby dyskutować
Oliwka 21.07.2016
Stary 2013-11-11, 14:04   #1479
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
nie obraźcie się ale ja bym nie chciała dostać swojej porcji na talerzu na weselu... jakoś tak wolałabym sobie powybierać to co lubię, a nie że ktoś mi narzuca z góry co mam jeść może jestem dziwna , ale mnie by to jakoś tak zniechęciło do dalszej konsumpcji..
proszę się nie obrażać że tak napisałam.. mam nadzieję że wszyscy rozumieją i szanują to, że każdy ma swoje zdanie
Trochę Cię rozumiem bo będę miała parę osób, które tak jak ty nie lubią wielu rzeczy. Na ostatnich weselach na których byłam, goście dostawali wydzieloną porcję, jednak zastanawiam się czy u mnie lepiej nie sprawdziły by się półmiski z mięsem i każdy mógłby wybrać to co lubi.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:04   #1480
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
a ja znowu praktycznie w ogóle nie jekm ciast na weselu bo jestem tak wybredna że mi nic nie smakuje (ani rodzynki, ani owoce w cieście,galaretka - dosłownie nic)... moj TŻ się martwi co ja będe wymyślać jak przyjdzie do ustalania menu na nasze wesele... :P

słyszałam, że na swoim weselu się nie je prawie nic, więc menu ustalane jest raczej pod gości niż pod siebie
ja ciast też nie lubię - pieczonych. jem jedynie ziemniaczki, lub takie małe kruche ciasteczka

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-11-11, 14:07   #1481
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
ponieważ najczęściej jest kilka rodzai mięsa na weselu to też wolę sobie wybrać to na co mam ochotę niż dostać nałożone na talerzu konkretnie.

Pytanie do dziewczyn co podają na talerzach jedzenie - macie jeden rodzaj mięsa czy każdemu gościowi i taki i taki czy jak to robicie? bo u mnie na obiad będzie mięso duszone i pieczone i jakieś jeszcze i każdy może sobie wybrać.. a dawać każdemu po 3 kawałki jest bez sensu bo mało kto tyle zje i potem pójdzie to do kosza bo nikt z talerzy wymajtanego nie będzie zostawiał jedzenia żeby potem młodym dać co zostało

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-11-11 o 14:08
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:17   #1482
monika56575859
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Trochę Cię rozumiem bo będę miała parę osób, które tak jak ty nie lubią wielu rzeczy. Na ostatnich weselach na których byłam, goście dostawali wydzieloną porcję, jednak zastanawiam się czy u mnie lepiej nie sprawdziły by się półmiski z mięsem i każdy mógłby wybrać to co lubi.
Ja na pewno będę mieć takie półmiski i niech każdy sobie ładuje na talerz co chce i ile chce jakoś tak nie wyobrażam sobie żebym miała dostać gotową porcję.. ale każdy ma swoje zdanie, swój gust i każdy robi wesele po swojemu tak jak sobie wymarzył

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
słyszałam, że na swoim weselu się nie je prawie nic, więc menu ustalane jest raczej pod gości niż pod siebie
ja ciast też nie lubię - pieczonych. jem jedynie ziemniaczki, lub takie małe kruche ciasteczka
no też tak słyszałam, ale fajnie by było jednak coś przekąsić hehe bo ja jak nie zjem to potem mdleje , a takiego cyrku to bym nie chciała na własnym weselu i w ogóle wódka + brak jedzenia = szybki zgon

ŚLUB 16.08.2014

ŁUKASZEK ;*
Stary 2013-11-11, 14:20   #1483
mimi_77
Zakorzenienie

Wiem, że 280 butelek to dużo dlatego po rozmowach długich liczba zmniejszyła się do 200. On woli żeby zostało bo chce chyba jeszcze rozdawać na odchodne czy coś, nie wiem..

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie... Po prostu ciągle cię kłocimy. Kiedys było to rzadzsze a teraż praktycznie codziennie. Wczoraj poszło o robote TŻ - wkur... się jak zobaczyłam panny na jego granej imprezie z prawie gołymi dup..mi i wyobraziłam sobie jak co sobote kiedy on pracuje przed nim takie paradują... I o milion innych spraw się kłocimy, głownie o jego robote . Oboje jestesmy porywczy i wiem , że ja czasami przesadzam bo bez sensu jestem zazdrosna ale mu ufam - inaczej powiedziałabym mu albo ja albo zespoł. Ale zawsze obrocił to w żart , rozśmieszył mnie przez co ja zrozumiałam swoją głupotę i było dobrze. A teraz on już chyba ma dosyć tych klotni, powiedział, że zamyka interes skoro mamy sie klocic, a zalezy mu bardziej na mnie. Wiem, ze to jego głowny zarobek i robi to co lubi, bo muzyka to jesgo milosc. I nie pozwole żeby to sie stało.. Ale teraz te klotnie to codzienność. I błędno koło..Też mamy problemy z jego rodziną co doprowadza co niesnasek między nami. Nie wiem co robić....

Antosia 12.05.2015

mimi_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:23   #1484
Lg_ago
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Dzięki za super link !
Najbardziej odpowiadają mi lata 60 i 70. Chyab ciut za późno się urodziłam

Cytat:
O ja cie pierdziucham !!
Nie wiem ile kasy bym musiała mieć zbędnej by tyle wydać na wesele.

Lg_ago jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:26   #1485
gornek
Zakorzenienie

U nas tez beda miesa na polmiskach, kazdy wezmie to na co ma ochote i tyle, jedynie co bedzie kazdemu dawane na talerzu to rosol, ew. flaki czy tam barszczyk :p jak rozmawiałam z Panią to u nas sa 3 sztuki miesa na osobe i mowila, ze zawsze i tak tego zostaje duzo, a z racji tego, ze u nas nie bedzie poprawin to reszte jedzenia nam da, wiec mozliwe, ze nastepnego dnia u dziadkow w ogrodzie zrobimy mala impreze i to co zostalo sie zje. Ja akurat na weselach jem, wiec i na swoim jesc bede, jedynie wiem to, ze wódki nie tkne bo na sam jej zapach mi jest niedobrze

Mimi moim zdaniem, jezeli mu ufasz to nie powinnas sie czepiac tego co on robi, postaw sie na jego miejscu, masz prace gdzie przychodza pachnacy faceci wyzelowiani, usmiechaja sie, flirtuja itp, ale Ty wykonujesz swoja prace, nie zwracasz na nich uwagi, bo masz kogos kogo kochasz i inni Cie nie interesuja. Tak samo ma on, wykonuje swoja prace, nie napisze przeciez w umowie, ze na imprezy maja przychodzic dziewczyny w golfach i spodnicach do kostek, jak to nie zagra. Powinnas na spokojnie z nim pogadac, powiedziec ze czujesz sie zazdrosna ale zrozum go

Edytowane przez gornek
Czas edycji: 2013-11-11 o 14:33
gornek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:28   #1486
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lg_ago Pokaż wiadomość
Dzięki za super link !
Najbardziej odpowiadają mi lata 60 i 70. Chyab ciut za późno się urodziłam

O ja cie pierdziucham !!
Nie wiem ile kasy bym musiała mieć zbędnej by tyle wydać na wesele.
Lg_ago zawsze możesz mieć ślub stylizowany

Stary 2013-11-11, 14:28   #1487
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
ponieważ najczęściej jest kilka rodzai mięsa na weselu to też wolę sobie wybrać to na co mam ochotę niż dostać nałożone na talerzu konkretnie.

Pytanie do dziewczyn co podają na talerzach jedzenie - macie jeden rodzaj mięsa czy każdemu gościowi i taki i taki czy jak to robicie? bo u mnie na obiad będzie mięso duszone i pieczone i jakieś jeszcze i każdy może sobie wybrać.. a dawać każdemu po 3 kawałki jest bez sensu bo mało kto tyle zje i potem pójdzie to do kosza bo nikt z talerzy wymajtanego nie będzie zostawiał jedzenia żeby potem młodym dać co zostało
U nas będą dwa rodzaje drugiego dania będą roznoszone.

Ja np. nie mam dobrych "wspomnień" z półmiskowym jedzeniem. Bo zanim do mnie doszło nie miałam kompletnie w czym wybrać, czyli jedna rzecz zostawała, a potem ciężko się doprosić od obslugi o kolejne porcje

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:51   #1488
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wioliix Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanko bo dowiedziałam się że na mojej sali razem z nami jeszcze jedna para ma wesele i nie wiem jak to będzie ( mają drugą sale pietro wyżej).
Byliscie kiedyś na takim weselu?
U nas będzie inne wesele, a może nawet i dwa. Początkowo się martwiłam, zapewniano nas że każda sala ma wszystko oddzielne, nawet kuchnię i obsługę. Ale zrobiłam rozeznanie wśród znajomych którzy byli w tej restauracji na weselu, mówili że było w tym czasie inne wesele i rzeczywiście nic nie słychać, goście się nie mieszają, jednym słowem w niczym to nie przeszkadza.

Cytat:
Napisane przez Lg_ago Pokaż wiadomość
Nie byłam.
Ale obawiam się, jakby i u mnie tak się zdarzyło (mam nadzieję, że tak nie będzie).
Po pierwsze uważam, że tak ustalać się nie powinni - wiadomo jak na weselu jest, wypije się itp. A goście z jednego i drugiego wesela będą się mieszać, choćby i na dworze. A jak jest się podpitym to wiadomo jak łatwo o jakąś zaczepkę, choćby i z błahego powodu.
Stykają się ze sobą różni ludzi, o różnych charakterach. Może coś nieciekawego wyniknąć.

Jestem zła jak właściwie tak organizują, ja wiem, że chcą zarobić. Ale z tego mogą być kłopoty.
U nas nic się mieszać nie będzie. Każda sala ma swój taras, swoje wejście, parking jest przedzielony płotem na pół i zaraz po tym jak goście wjadą to jest on zamykany, więc nie ma opcji że goście się wymieszają. Chyba, że opłyną tarasy bo tarasy są na wodzie albo będą się na maksa wychylać przez barierki żeby zajrzeć na drugi taras.
Wygląda to tak, jakby obok siebie były dwa osobne lokale.

Edytowane przez justynkie
Czas edycji: 2013-11-11 o 14:53
justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:52   #1489
mimi_77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość

Mimi moim zdaniem, jezeli mu ufasz to nie powinnas sie czepiac tego co on robi, postaw sie na jego miejscu, masz prace gdzie przychodza pachnacy faceci wyzelowiani, usmiechaja sie, flirtuja itp, ale Ty wykonujesz swoja prace, nie zwracasz na nich uwagi, bo masz kogos kogo kochasz i inni Cie nie interesuja. Tak samo ma on, wykonuje swoja prace, nie napisze przeciez w umowie, ze na imprezy maja przychodzic dziewczyny w golfach i spodnicach do kostek, jak to nie zagra. Powinnas na spokojnie z nim pogadac, powiedziec ze czujesz sie zazdrosna ale zrozum go
Wiem, wiem. Najgorsze jest, że ja to wiem ale czasem jest silniejsze ode mnie. Wczoraj jak jedną zobaczyłam to miałam ochote podejsc i dac jej w twarz.... Może dlatego, że dwa razy mielismy trudną sytuację z takimi dwoma dziewczynami, ktore sobie cos umysliły i doszły do wniosku, ze nas rodzielą... I najgorsze jest , że nie młode dziewczyny do muzyków się podchlebiają ale pijane mężatki po 30stce...

Antosia 12.05.2015

mimi_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 15:01   #1490
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Mamy jedną porcję, dla każdego to samo. Jak ktoś nie lubi to nie zje i pójdzie do gorącego bufetu. Nie jestem w stanie dogodzić wszystkim. Może trafi sie wegetarianin, albo osoba która jada tylko ryby, a tu będzie samo mięcho...
Nie jestem zwolennikiem półmisków bo ludzie się wtedy rzucaja na mięso, część osób wybiera, przebiera, rozwala. Na jednym z wesel były po 2 porcje na osobę a parę osób wzięło sobie na talerz 3. Skutek był taki, że moja mama jadła same ziemniaki z surówką bo nie starczyło dla niej mięsa, a na przeciwko kobieta miała i schabowego, i mielonego, i kurczaka...

Stary 2013-11-11, 15:01   #1491
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
U nas będą dwa rodzaje drugiego dania będą roznoszone.

Ja np. nie mam dobrych "wspomnień" z półmiskowym jedzeniem. Bo zanim do mnie doszło nie miałam kompletnie w czym wybrać, czyli jedna rzecz zostawała, a potem ciężko się doprosić od obslugi o kolejne porcje
No właśnie u mnie w restauracji nie ma tego problemu. Półmiski są roznoszone tak że każdy wybiera na co ma ochotę i nie że coś zostało i musi. Uważam że to najlepsze rozwiązanie. Potem to mięso z półmisków spokojnie może być przechowane i zabrane przez młodych i dojedzone następnego czy kolejnego dnia. Ja przykładowo i podejrzewam że wiele pań nie zje 2 dużych porcji mięsa więc to co na talerzu to pójdzie do kosza bo nie wiadomo czy ktoś w tym grzebał, macał, dotykał czy nie. A to już duże marnotrawstwo jedzenia jest. Poza tym bezsensowne tracenie pieniędzy.

Stary 2013-11-11, 15:05   #1492
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Mamy jedną porcję, dla każdego to samo. Jak ktoś nie lubi to nie zje i pójdzie do gorącego bufetu. Nie jestem w stanie dogodzić wszystkim. Może trafi sie wegetarianin, albo osoba która jada tylko ryby, a tu będzie samo mięcho...
Nie jestem zwolennikiem półmisków bo ludzie się wtedy rzucaja na mięso, część osób wybiera, przebiera, rozwala. Na jednym z wesel były po 2 porcje na osobę a parę osób wzięło sobie na talerz 3. Skutek był taki, że moja mama jadła same ziemniaki z surówką bo nie starczyło dla niej mięsa, a na przeciwko kobieta miała i schabowego, i mielonego, i kurczaka...
popieram. Dodatkowo wyglada to o wiele bardziej elegancko.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 15:08   #1493
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Opisana przez ciebie sytuacja to dla mnie abstrakcja w takiej sytuacji to na prawdę półmiski są złym rozwiązaniem. Ale do głowy by mi nie przyszło ładować sobie na talerz na początku 3 kawały mięsa i potem pewnie połowa zostanie do kosza jeszcze.... a drugiemu nie zostanie nic... W sumie zawsze byłam na weselu gdzie jedzenie było na półmiskach i nie byłam świadkiem czegoś takiego. Zawsze ludzie zachowali się z kulturą. Po pierwsze przy stole gdzie byłam dla każdego starczyło mięsa i to po kilka różnych rodzai do wyboru było. A jak ktoś miał ochotę na więcej do brał jak zjadł już jedną porcję a nie że z góry cały talerz naładowany.. no i ludzie też nie grzebali po wszystkim co jest na półmisku tylko brali jedną porcję.. nawet nie pomyślałam że coś takiego może być...

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-11-11 o 15:11
Stary 2013-11-11, 15:20   #1494
monika56575859
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mimi_77 Pokaż wiadomość
Wiem, wiem. Najgorsze jest, że ja to wiem ale czasem jest silniejsze ode mnie. Wczoraj jak jedną zobaczyłam to miałam ochote podejsc i dac jej w twarz.... Może dlatego, że dwa razy mielismy trudną sytuację z takimi dwoma dziewczynami, ktore sobie cos umysliły i doszły do wniosku, ze nas rodzielą... I najgorsze jest , że nie młode dziewczyny do muzyków się podchlebiają ale pijane mężatki po 30stce...

biedna mimo wszystko musisz przyjąć to na spokojnie i spokojnie z nim porozmawiać, kłótnie niczego nie dają.. Powiem ci tyle (to nie to samo zdaję sobie z tego sprawę) Mój TŻ jest kierowcą zawodowym jeździ sobie po świecie swoim ukochanym TIRem , i byłam z nim kilkadziesiąt razy w trasie i widziałam jak zachowują się te Panie w biurach i na firmach do których jeździ jak zobaczą takiego młodego 22- letniego kierowcę.. też byłam zła, ale nigdy , przenigdy nie pozwoliłabym aby zrezygnował z tej pracy dla mnie ! Ponieważ wiem ze to kocha, pomimo tego że widujemy sie tylko w weekendy bo zjeżdża tylko co tydzień , to wiem że robi to co kocha i mu ufam bezgranicznie zreszta gdy mu wspominam że tam w trasie tyle fajnych lasek po drodze i to różnych narodowości więc każda na swój sposób piękna to on sam mi mówi "tak są ładne i fajne dziewczyny, ale co z tego jak w domu czeka na mnie ta najpiękniejsza i tylko moja" zawsze wtedy mi się robi cieplutko na serduszku i wiem że mówi prawdę i wieżę w to że Twój Cię kocha najbardziej na świecie i myśli tak samo "co z tego że kręcą się tu jakieś laski które mają prawie gołe tyłki, najważniejsze że w domu czeka na mnie moja najpiekniejsza i ukochana kobieta" Nam się czasem wydaje ze faceci tak patrza po innych (owszem tacy się zdarzaja niestety) ale wiekszosc jesli naprawde kocha swoja Panią i wiąże z nią jakąś współną przyszłość to widzi tylko ją porozmawiajcie spokojnie a na pewno wszystko się wyjaśni i nie pleć głupot że ślub się nie odbędzie !

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Cytat:
Opisana przez ciebie sytuacja to dla mnie abstrakcja w takiej sytuacji to na prawdę półmiski są złym rozwiązaniem. Ale do głowy by mi nie przyszło ładować sobie na talerz na początku 3 kawały mięsa i potem pewnie połowa zostanie do kosza jeszcze.... a drugiemu nie zostanie nic... W sumie zawsze byłam na weselu gdzie jedzenie było na półmiskach i nie byłam świadkiem czegoś takiego. Zawsze ludzie zachowali się z kulturą. Po pierwsze przy stole gdzie byłam dla każdego starczyło mięsa i to po kilka różnych rodzai do wyboru było. A jak ktoś miał ochotę na więcej do brał jak zjadł już jedną porcję a nie że z góry cały talerz naładowany.. no i ludzie też nie grzebali po wszystkim co jest na półmisku tylko brali jedną porcję.. nawet nie pomyślałam że coś takiego może być...

tez nigdy nie slyszalam o takiej sytuacji a na kazdym weselu na ktorym bylam byly półmiski ... hmm, to wszystko chyba zalezy od towarzystwa ale takie niekulturalne zachowanie to dla mnie szok, nigdy nie spotkałam się zeby ktoś ładował od razu więcej porcji mięsa na talerz... dziwne to troche..
z drugiej strony nie wyobrazam sobie dawać gotowych porcji bo moja siostra np. jest wegetarianką i dostałaby gotową porcję z mięsem i co by miała jeść ? no ale każdy robi po swojemu

ŚLUB 16.08.2014

ŁUKASZEK ;*
Stary 2013-11-11, 15:23   #1495
alloffkowa
Zakorzenienie

ja nie miałam abstrakcyjnych sytuacji z półmiskami, ale za to miałam tak że upatrzyłam coś sobie na półmisku, a zanim półmisek do mnie dotarł do nie było nic co mnie interesowało... no i sytuacje że czeka się pół godziny aż każdy sobie nałoży żeby było wszystko na talerzu
Oliwka 21.07.2016
Stary 2013-11-11, 15:27   #1496
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Opisana przez ciebie sytuacja to dla mnie abstrakcja w takiej sytuacji to na prawdę półmiski są złym rozwiązaniem.
Wszystko zależy od lokalu i od gości. Miałam kiedyś "koleżanki" które po weselach zawsze komentowały jedzenie - ile, jakie, czy dobre, czy dużo.
Dla mnie nie jest to rzecz najważniejsza.
A co do tamtego wesela, myslę że obsługa nie była uczciwa i w rzeczywistości nie było tyle porcji ile być powinno. Ale mając półmisko nikt nie jest w stanie tego policzyć bo musiałby być ktoś kto kontroluje ile porcji każdy nakłada.

Stary 2013-11-11, 15:43   #1497
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko zależy od lokalu i od gości. Miałam kiedyś "koleżanki" które po weselach zawsze komentowały jedzenie - ile, jakie, czy dobre, czy dużo.
Dla mnie nie jest to rzecz najważniejsza.
A co do tamtego wesela, myslę że obsługa nie była uczciwa i w rzeczywistości nie było tyle porcji ile być powinno. Ale mając półmisko nikt nie jest w stanie tego policzyć bo musiałby być ktoś kto kontroluje ile porcji każdy nakłada.
Całkiem możliwe Eh szkoda że tacy ludzie w ogóle chodzą na wesela i nie wstydzą się czegoś takiego. Ktoś ich zaprasza z dobrej woli i sympatii a oni zachowują się jakby casting urządzali czyje wesele lepsze. Każde jest w końcu inne każda para jest inna nie można tego w takich kategoriach pojmować.

Stary 2013-11-11, 16:18   #1498
Opiumalfa
Zakorzenienie

Jezeli ktoś mnie zaprasza na wesele to traktuje to w jakis sposob jako wyroznienie. Wiem ile kosztuje organizacja i jezeli ktos placi za mnie i za moja polowe takie pieniadze to ja sie czuje w obowiazku dobrze bawic. A to czy bedzie polmisek czy talerz, czy ciepla wodka itp to naprawde mi ryba. W koncu mozna pic cos innego. Jak idziesz do cioci na imieniny to ciocia nie serwuje kazdemu innego obiadu tylko jest to samo. Wiec trzeba to przyjac z godnoscia i uszanowac. Jezeli ktos nie rozumie tego, ze jezeli ja go zapraszam na wesele to i tak robie co moge, a ze skory nie wyskocze, ze by kazdemu dogodzic, to bardoz mi przykro, ze nie moze docenic tego , ze jego/jej obecnosc jest dla mnie wazna w tym dniu. A jak komus nie pasuje obiad, wodka, czy dekoracja, to przeciez nikt nie kaze na wesele przyjezdzac.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 16:30   #1499
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
z drugiej strony nie wyobrazam sobie dawać gotowych porcji bo moja siostra np. jest wegetarianką i dostałaby gotową porcję z mięsem i co by miała jeść ? no ale każdy robi po swojemu
Na półmiskach i tak w 95% wesel jest mięso w różnej postaci. Nigdy się nie spotkałam, żeby na pierwsze danie była ryba czy w ogóle jakieś danie wegetariańskie. Wegetarianizm jest tak rzadki, że równie dobrze któryś z gości może być bezglutenowcem czy mieć na coś uczulenie...

Podzielam zdanie Opiumalfy, nigdy nie jesteśmy w stanie nikomu dogodzić. Kulturalny człowiek nawet jeśli jest wegetarianinem to powinien zrozumieć, że to on jest wyjątkiem od całości, zjeść grzecznie ziemniaki z surówką i nie robic afery o brak pasztetu sojowego na stole.
Mi się nigdy nie zdarzyło rzucac głośno negatywnych komentarzy w trakcie wesela, ani wyjść w połowie imprezy demonstrując swoje niezadowolenie. Nawet na najgorszych weselach bawiłam się do 3-4 rano, a na koniec powiedziałam że była super impreza. Negatywy później wymienialiśmy w domu z bliskimi i to też nie zlośliwie, ale wyrażaliśmy swoje zdanie.

Stary 2013-11-11, 16:42   #1500
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Na półmiskach i tak w 95% wesel jest mięso w różnej postaci. Nigdy się nie spotkałam, żeby na pierwsze danie była ryba czy w ogóle jakieś danie wegetariańskie. Wegetarianizm jest tak rzadki, że równie dobrze któryś z gości może być bezglutenowcem czy mieć na coś uczulenie...

Podzielam zdanie Opiumalfy, nigdy nie jesteśmy w stanie nikomu dogodzić. Kulturalny człowiek nawet jeśli jest wegetarianinem to powinien zrozumieć, że to on jest wyjątkiem od całości, zjeść grzecznie ziemniaki z surówką i nie robic afery o brak pasztetu sojowego na stole.
Mi się nigdy nie zdarzyło rzucac głośno negatywnych komentarzy w trakcie wesela, ani wyjść w połowie imprezy demonstrując swoje niezadowolenie. Nawet na najgorszych weselach bawiłam się do 3-4 rano, a na koniec powiedziałam że była super impreza. Negatywy później wymienialiśmy w domu z bliskimi i to też nie zlośliwie, ale wyrażaliśmy swoje zdanie.
Ja też się z wami zgadzam. Z tym że to że ktoś jest wegetarianinem często się wie i w dzisiejszych czasach nie ma problemu żeby przygotować obiad wegetariański/wegański dla takich osób i one wtedy dostają osobno na talerzu przygotowany posiłek. Z tym się spotkałam i uważam że to miłe jak się pomyśli o takich osobach i zadba o posiłek dla nich także. Ale osoby takie też nie powinny oczekiwać całego menu z możliwością wyboru z kilkunastu dań dla nich. Podobnie uważam że warto się zorientować czy ktoś nie musi właśnie mieć specjalnej diety np że nie może z powodów zdrowotnych jeść mięsa smażonego czy glutenu itp. I sama mam zamiar to zrobić. A krytykowanie wesela w trakcie jego trwania i wytykanie błędów, manifestacja niezadowolenia jest na prawdę poniżej krytyki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości