|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.7
Cytat:
|
|
|
|
|
#3002 |
|
Rozeznanie
|
My z mężem jesteśmy 2 miesiące po ślubie. Zaręczyliśmy się 2 lata temu i jak zaczęliśmy rozmawiać o wyborze daty to stwierdziliśmy, że damy sobie te 2 lata na uzbieranie kasy na ślub żeby nie obciążać rodziców, a po drugie żeby ślub i "wesele" było takie jak my chcemy, a nie rodzice. Moi teściowie powiedzieli wprost: jeśli oni płacą to oni wybierają wszystko i my nie mamy prawa powiedzieć nie. Więc podziękowaliśmy za pomoc, bo sobie poradziliśmy. Kredytu nie zaciągaliśmy, spokojnie sobie żyliśmy (ale my z natury jesteśmy oszczędni więc było nam łatwiej) a rodzice byli w sumie z nas dumni, że potrafiliśmy o siebie zadbać.
Kupiliśmy mieszkanie razem z garażem (bo musieliśmy) a samochodu nie mamy. Co miesiąc płacimy za niego czynsz więc żeby choć trochę się moim rodzicom odwdzięczyć za całą pomoc, którą oni nam okazali, to moi rodzice trzymają samochód u nas (bo tak to trzymał pod blokiem bez nadzoru). Jak mój tata czasem mi przywiezie świeże warzywa z bazaru to innym razem ja albo go obiadem poczęstuje albo po prostu pomogę im w zakupach czy coś. Zresztą ja się kieruje taką drobną dewizą w życiu: skoro jestem na tyle dojrzała żeby zakładać rodzinę, to znaczy że jestem w stanie wziąć odpowiedzialność nie tylko za siebie, ale też za inne mi bliskie osoby. Jeżeli mówię, że się sama utrzymuje tzn. że nie biorę na siebie zobowiązań, których nie jestem w stanie wykonać, a tym bardziej nie obciążam nimi innych. I tyle. |
|
|
|
#3003 |
|
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że sporo osób dojeżdża z Łodzi do pracy w Warszawie, bo podobno właśnie tam jest bardzo źle (a rzekomo Łódź to Polska A)...
|
|
|
|
#3004 |
|
Zakorzenienie
|
Co do ślubów 2 bliskie koleżanki moje biorą ślub w wakacje , jedna mieszka z chłopakiem tylko on zarabia ,druga z rodzicami oboje studiują ona nie pracuje on od czasu do czasu zastanawiam się skąd kasę na ślub biorą? Rodzice
|
|
|
|
#3005 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moi pomogli rodzeństwu bez mówienia jak ma być. Nie rozumiem co stara babe lub chłopa może obchodzić jaką sukienkę kupi panna młoda albo jakie menu będzie |
|
|
|
|
#3006 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#3007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po ślubie to rożnie bywa z tą pomocą jednak samo wesele mało kiedy pokrywają sami państwo młodzi. No chyba, że się im jakoś super powodzi, ale to rzadkość. Nie ma co popadać w przesadę. Mi pomagają rodzice, Basi mąż, Kasia sobie sama radzi. Różnie bywa.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-11-11 o 21:18 |
|
|
|
|
#3008 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I tak się nasłuchaliśmy czemu taki a nie inny alkohol, a czemu coś tam. Najlepsze było jak moja teściowa była nie zadowolona bo miało być wino wytrawne (ze względu na dobór do mięs) a ona lubi pół wytrawne i to białe a nie czerwone. Więc przed weselem powiedzieliśmy, że to jest pół wytrawne (było i białe i czerwone, ale oba wytrawne). Pytamy na weselu czy smakuje, ona że tak, bardzo dobre, w sam raz dla niej, a mąż do niej wtedy "to dobrze że ci smakuje - bo to wytrawne" :p nicRu - dla mnie to wydaje się normalne, ale wiem, że inni się dziwią czemu mam problem z braniem kasy od rodziców
Edytowane przez BandytkaD Czas edycji: 2013-11-11 o 21:22 |
|
|
|
|
#3009 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W Łodzi nie ma nic, ruiny starych fabryk, które o mało się nie rozwalą i rozwalone miasto przez niekończące się budowy dróg i dworca. Sensownej pracy brak. Chociaż przed chwilą widziałam ogłoszenie na pokojową na pół etatu - umowa zlecenie (ze znajomością angielskiego oczywiście ). Nic tylko korzystać.
|
|
|
|
|
#3010 |
|
Zadomowienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;43669232]No błagam Cię.
---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Jesteś rok młodsza ode mnie (jeśli 88 to prawda) a brzmi to jakbyś miała 15 lat. Bez urazy...[/QUOTE] Nie czuję urazy, w ogóle ciężko mnie obrazić na forum Mieszkam w mieście, w którym studiowałam, mam duży pokój na osobnym piętrze, nie wyprowadzałam się więc. Pracę straciłam niecałe 2,5 miesiąca temu - dopóki pracowałam dokładałam się rodzicom. Ale że pracę straciłam, to ustalenie jest takie, że dopóki nie znajdę nowej, to się nie dokładam. Z resztą akurat sytuacja finansowa mojej rodziny jest dobra i nie ma ciśnienia na szczęście. Nie mam męża, tylko chłopaka, w dodatku znamy się dopiero rok i do ślubów i innych takich nam daleko. Pewnie gdybym była mężatką, to już dawno bym się wyprowadziła, bo sama zarabiałam praktycznie przez całe studia, a byłaby ta druga pensja. Wolałam mieszkać w domu i dokładać się do rachunków, niż ciężką kasę wkładać w wynajem - tyle.
|
|
#3011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W jakich miastach warto szukać pracy? Ciekawa jestem, ja aktualnie pracuję w Krakowie, ale jest ciężko jak się porówna zarobki do kosztów życia i zastanawiam się nad szukaniem nowej pracy nie tylko w Krk, ale też w innych miastach. Myślę przede wszystkim nad Śląskiem (ogólnie) oraz nad Wrocławiem.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2013-11-11 o 21:24 |
|
|
|
|
#3012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3013 |
|
Konto usunięte
|
Wrocław rozwija się chyba najszybciej ze wszystkich miast w Polsce. Śląsk...no nie wiem, niby moi znajomi stamtąd wszyscy mają niezłe prace, a znowu tutaj mnóstwo jest dziewczyn ze Śląska i obraz nie jest już taki kolorowy. W Poznaniu podobno też średnio - bezrobocie niskie, ale płace małe, a praca głównie w telemarketingu. Warszawa to wiadomo - ale tu się naprawdę trzeba rozpychać za dobrą pracą.
|
|
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super. Normalnie chce się żyć. ![]() Z mojej rodzinnej miejscowości większość osób wyjechała głównie zagranicę. W każdym domu ktoś był zmuszony do wyjazdu i szukania szczęścia gdzie indziej. Przykre to wszystko.
|
|
|
#3015 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie kiedyś było podobno lepiej. Mnie martwi, że Kraków się nie rozwija, nic się tutaj nie dzieje, zarobki przeciętne. Żal mi będzie opuszczać to miasto, ale nie wiem, czy znajdę tu w miarę fajną pracę. Wrocław mi się podoba, ale nikogo tam nie znam. Obawiam się też , że znów nie będę zapraszana na rozmowy jak napiszę w Cv, że pracuję w Krakowie. Myślicie, że łatwiej się przenieś z większego miasta do innego dużego miasta niż z małego miasteczka do większej aglomeracji? To drugie już przerabiałam i było ciężko, więc jak pomyśle o powtórce to mam dość.
|
|
|
#3017 |
|
Rozeznanie
|
Przykre.
Przed chwilą znalazłam ogłoszenie, zapowiada się ciekawie - pracownik biurowy w znanej mi małej firmie, blisko domu, czytam czytam... a tu oni chcą biegle niemiecki i angielski i orzeczenie o niepełnosprawności
|
|
|
|
#3018 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
często na rozmowach spotykam znajomych i potem się okazuje, że żadne z nas pracy nie dostało
|
||
|
|
|
#3019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie.
|
|
|
#3020 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3021 |
|
maszyna, nie człowiek
|
pepsikolakokakola, zgadzam się po części z Tobą, ale po części - bo nikomu nie mogę zabronić czegoś tylko dlatego, że z mojego punktu widzenia jest dziwne, nielogiczne albo wręcz głupie. Medal ma jednak dwie strony - nikt nie może mi zabronić mówić o moich poglądach na takie sprawy, bo nikogo imiennie nie osądzam. Mówię nie o konkretnych ludziach (nikogo nie nazywam imiennie, zresztą chodzi zawsze o samo nakreślenie tła) a o poglądach i sytuacjach, które potem i tak każdy może sobie rozważyć wedle własnego sumienia (albo i nie). To, że komuś mój pogląd nie pasuje nie znaczy, że nie mam prawa powiedzieć, że ja w danej sytuacji postąpiłabym inaczej i uargumentować tego. W końcu mówię o moich poglądach na życie, nie Zuzi, Zbysia czy Jadzi, jesteśmy na forum internetowym a fora służą temu by dyskutować, wymieniać się radami i opiniami
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2013-11-11 o 21:50 |
|
|
|
#3022 |
|
Rozeznanie
|
siedzenie na garnuszku rodzicow z powodu braku pracy, ale szukaniu jej intensywnie, a siedzenie i zerowanie typu "nie po to studiowalam/em zeby pracowac w sklepie" to zupelnie dwa rozne tematy.
|
|
|
|
#3023 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3024 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chociaż na pewno łatwiej z dużego do dużego miasta przestawić się mentalnie - na szybki tryb życia, konkurencję, wyścig szczurów. [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;43671312] a weź, mi było głupio jak skończyłam LO. choć mam koleżankę, która kasę ciągnie do dziś - lat 26 To ona jeszcze nie znalazła? Przepraszam, po prostu mówisz o niej już któryś raz w ciągu roku, więc nie mogłam się powstrzymać
|
|
|
|
|
#3025 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3026 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czy ja cie w czyms skrytykowalam? nie neguje twojego pogladu, bo mi on nadzwyczajniej wisi napisalam tylko, ze kazdy powinien robic jak uwaza bo to jego wybor i zycie.
|
|
|
|
|
#3027 | ||
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
|
|
#3028 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Często jeżdżę z Łodzi do Lublina przez Warszawę więc widziałam ;p blueblue jesteś z Łodzi? Ja od roku mieszkam w aglomeracji łódzkiej Z przypadku się tam znalazłam, pierwszą pracę dostałam po półrocznych poszukiwaniach,
|
|
#3030 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

). Nic tylko korzystać.

często na rozmowach spotykam znajomych i potem się okazuje, że żadne z nas pracy nie dostało