Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-14, 13:39   #4861
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
T
no niezła jesteś
ale zaraz....mąż w wannie i nie ma co robić

jak inaczej zastosowałaś rogala????
Haha no przy obecnym moim stanie nie bardzo jest co z mężem robić. Wanna może i długa ale niezbyt szeroka więc jakiekolwiek ruchy są niebezpieczne. + normalnie łapią mnie skurcze w stopach w najmniej spodziewanym momencie

A rogala po prostu położyłam sobie pod szyją i się nim owinęłam w taki sposób że część obejmowałam z przodu (jak męża hihi - tylko oczy dorysować ) a część położyłam za plecami. No i jakimś cudem to pomogło. Poprzednio różne akrobacje nie pomagały i kręgosłup bolał, a to zadziałało. CUD.

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Bardzo ładna torebka
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:39   #4862
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
A takich nie smazonych, tylko na parze tez Wam nie wolno????
Teoretycznie nie wolno nam mięsa wieprzowego. My możemy tylko kurczaki i indora...
no ewentualnie jakieś jasne chude mięcho np. chudy schab (ale nie smażony).
W wsumie Akkma o dziwo po tych zabronionych produktach ma cukier w porządku więc może i te kotleciki jej nie "przecukrzą"
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:41   #4863
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Teoretycznie nie wolno nam mięsa wieprzowego. My możemy tylko kurczaki i indora...
no ewentualnie jakieś jasne chude mięcho np. chudy schab (ale nie smażony).
W wsumie Akkma o dziwo po tych zabronionych produktach ma cukier w porządku więc może i te kotleciki jej nie "przecukrzą"
No to może mielone ze schabu, albo z mieszanego mięsa i na parze?
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:43   #4864
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Jeny laski jak ja wam wspolczuje! Tyle wyrzeczen!
Dzięki kochana, że nas rozumiesz i za współczucie.
Ogólnie mamy przechlapane.... człowiek głodny, ma zachcianki i nic nie może... a tu się jeszcze kłuć 4 x dziennie.....

Ile można wcinać drób i warzywka.... ech
No ale cóż poradzić....nie mamy wyjścia....

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
u mnie podobnie rano ostroznie z pieczywem.... uwaga teraz zjadłam naleśniki z pieczrkami w naszej wersji słodkie mamy dam znać
naleśniki oooooooo już zapomnialam co to takiego
Oczywiscie zjadlas nalesniki zrobione z zakazanej nam mąki pszennej? ?
To czekam na Twój wynik <ciekawe ile wyjdzie>

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
No to może mielone ze schabu, albo z mieszanego mięsa i na parze?
Mogą być mielone z mięsa drobiowego
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:44   #4865
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
Mam jakiś dobry humor dzisiaj leżę sobie jem ciastka brzuch mi faluje skacze i nie wiadomo co moja mała tam robi /
No jak to co robi? Wcina to co Ty
Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
kurde dziewczyny narobiłam sobie smaka na urlop... sprawdzałam stronkę z norweskiego biura podróży z którego zawsze korzystamy i aż żal d...ę moją ściska. 15 grudnia jest wycieczka na Lanzarote w Hiszpanii za równowartość 500zł za osobę w cenie hotel, przelot, śniadanka i dojazdy z lotniska do hotelu. Boże jak ja bym pojechała a mąż pewnie będzie miał wolne wtedy akurat, problem w tym że to będzie ok 35 tygodnia ciąży więc nie ma szans nawet najmniejszych na wylot, glupia nie jestem żeby na końcówce na wyspy kanaryjskie uciekać... zachciało mi się sprawdzania last minute... pocieszam się tym że jak mała będzie miała już z pół roku to planujemy gdzieś z nią jechać może Madera albo Malta tak we wrześniu żeby upały już nie dokuczały no i na końcówkę sezonu jakoś zawsze lepiej.
ja też jak głupia oglądam lasty I zachciewa się Bóg wie czego. Nie chciałabyś rodzić na wyspach kanaryjnych??
Na wakacje we wrześniu powiadasz? Ja się własnie zastanawiam czy warto z +- półrocznym dzieciem gdzieś w świat. Zawsze to lepiej niż z 5 latkiem Ale tysiąc myśli niekoniecznie dobrych się kotłuje
Stary 2013-11-14, 13:46   #4866
Le La
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny a ja mam pytanko zupełnie nie ciążowe. Pierwszy raz w wigilie i święta będziemy z mężem tylko w dwójkę (małej nie liczę;p) i strasznie chciałabym żeby te święta były dla nas magiczne, ciepłe, żebym wspominała je po latach. I tu pytanie co zaserwowałybyście na wigilię, jakie placki albo ciasteczka. Chcę żeby moje mieszkanie pachniało świętami Macie jakieś propozycje? Na pewno zrobię barszcz z uszkami i planuję krokiety na kolację wigilijną. Ale oprócz jakichś dwóch potraw chciałabym coś tak typowo świątecznego obojetnie czy to danie czy placek. Jakieś aromatyczne i pyszne pomysły chodzą Wam po głowie?
Jeszcze Ci tak szybko napisze co jest zawsze u mnie na wigilii i już naprawdę spadam
Może coś wybierzesz: (oczywiście wszystko domowe, nie kupowane)

- barszczyk czerwony z uszkami
- pierogi z kapusta i gzrybami
- ryba po grecku (dorsz)
- karp smażony
- karp w galarecie
- groch z kapustą
- śledzie w oleju
- śledzie w śmietanie i czosnku
- sałatka jarzynowa
- kompot z suszonych sliwek
- ciasto piernik lub 3bit

i chyba tyle
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:46   #4867
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
ja lubię regionalne dania na słodko, dlatego w tym roku będzie i kutia i śląskie makówki i hit ostatnich Świąt - moczka - śląska zupo-breja piernikowa :ślina: już się nakręciłam i już ją bym zjadła

my robimy zawsze kilka rodzai ciastek : pierniczki dekorowane, piernik krojony - moczony w polewie kakaowej, ciastka przez maszynkę, Luizy, francuskie, z kleiku ryżowego, bezowe i co roku coś nowego Wszystkie ciastka po upieczeniu i ostygnięciu przekładamy do woreczków, zakręcamy i w pudełko kartonowe. Gdy mieszkaliśmy w bloku to dawaliśmy na balkon - i mimo mrozów nic im się nie działo. Po przyniesieniu do mieszkania - po 15-20 min były już idealne do jedzenia
Jeszcze pod koniec stycznia czasem coś zostało i nic kompletnie im sie nie działo.
Fajnie, dobrze wiedzieć Myślałam, że zbyt niska temperatura nie może być. W takim razie chyba trzeba będzie się zabrać. Nigdy nie robiłam takiego piernika, ale może coś z tego będzie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43712355]
Nie mam takich problemów Widocznie akurat tam moja skóra nie jest delikatna :P[/QUOTE]

To zazdroszczę, bo to strasznie denerwujące i nieestetycznie wyglądające

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
ZAMÓWIŁAM WÓZEK.
W promocji był, 3w1 z 1279 na 1215 :P zawsze coś i dostawa gratis. Taki:
http://www.sklep-smile.pl/bexa-b4x-roxy-fotelik.html

ale w kolorze 204 - czarno - śliwkowym, to wszystko przez te pierniki
Bardzo ładny A miałaś okazję go pomacać? Jeśli tak, to jak wrażenia, bom go ciekawa

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeśli chodzi o depilację to mi swędzenia i podrażnienia minęły jak kupiłam lepsza maszynkę do golenia.

Okazuje się, ze ma to bardzo duże znaczenie. Wcześniej mi się wydawało, ze maszynka to maszynka i nie ma znaczenia. Teraz używam venus i rzeczywiście nie swędzi mnie skóra.

Wcześniej testowałam wilkinsony i bic dla kobiet. Venusy sa droższe ale naprawdę nie podrazniaja.

Drugi sposób o którym czytałam to posmarowane się męskim balsamem po goleniu. Też pomaga (oj jak darlam skórę z nóg na 2 dzień jak włosy odrastaly).
Ale jednak największa zmiana po lepszej maszynce była
Próbowałam różnych maszynek Oczywiście jednorazowe to w ogóle odpadają. Używałam z 3,4,5 ostrzami i nie ma reguły. Najmniejsze podrażnienia (ale i tak są) mam jak przed depilacją wydezynfekuję sprzęt i użyję oliwki. Na drugi dzień, góra za 2 dni zaczyna się swędzenie, czerwone krosty i tak się bujam jakiś tydzień dopóki nie odrosną ...no masakra

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Ładny
Jejuuuu marzy mi się zasiąść z jakimś kalorycznym ciachem (takim tiramisu np.) i dobrą kawą
Słodyczki żegnajcie!
Wy przez cukrzycę nie jecie, a ja prawie w ogóle nie jem takich smakołyków, bo tyłek rośnie w zastraszającym tempie i aż mi słabo jak to obserwuję

Cytat:

a wy tak już o świętach a ja tak średnio lubię święta... lubie ten cały klimat z choinkami ozdobami itp...
Ja bardzo lubię, ale od kilku lat nie jest tak fajnie. Zazwyczaj na święta moi rodzice nie mieli możliwości przyjechać (praca do ostatniej chwili i ponad 1200km odległości) i my do nich też nie (oczywiście praca do ostatniej chwili). A z rodzina męża wiadomo, że dla mnie nie to samo W tym roku chyba sami będziemy w wigilię, tzn. ja, mąż i brzuch No, ale w przyszłym roku zaczynamy tworzyć świąteczną atmosferę i tradycje dla naszej wspólnej, małej rodzinki i tego się trzymam. Chciałabym, aby nasza córcia kiedyś ciepło wspominała te rodzinne chwile

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Mój TŻ na przykłąd nie wyobraża sobie święt bez odsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, jego babcia zawsze tak robiła, i dla niego to jest podstawowy element świąt. Może spróbuj wyczaić swojego TŻa ulubione żarcie świąteczne?
Oj, ja też kocham pierożki z kapustą i grzybami

Właśnie przyszła pierwsza paczka
http://www.gluck.pl/pl/posciel-druko...p3-9764.p.html
http://www.gluck.pl/pl/rozek-kangaro...ri-9888.p.html
http://www.gluck.pl/pl/poduszka-kold...cel-418.p.html
i dostałam do zakupów czerwono-białego pajacyka Cieszę się z tej przesyłki jak młody Józio
W sumie pościel będzie na później i pewnie póki co będziemy korzystać z rożka i ochraniaczy, ale i tak się cieszę Na początek mam też kupiony śpiworek (z sh za całe 10zł jeszcze niewyprany) i chyba nawet przypadkiem kolorystycznie wpasował się w pościel

...o nie wczytały się zdjęcia, jeszcze raz próbuję
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0012.jpg (28,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0013.jpg (33,8 KB, 25 załadowań)

Edytowane przez cherubinka
Czas edycji: 2013-11-14 o 14:00
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:48   #4868
katarzyniak
Rozeznanie

Witam

Od wczoraj buszuje po internecie i oglądam różnosci dla dzieci
I zajrzalam tez na strone apteki gemini i naprawde są tam atrakcyjne ceny, ...no i duzy wybór wszystkiego, nawet znalazlam tam fluid którego dlugo szukałam...no i w super cenie ahhh super ze mam was i dzielicie sie takimi wiadomosciami gdzie co kupic i w ogole

Mam parę pytań technicznych ;p :
1. Jakich kosmetykow dla dziecka będziecie uzywac? Ja ogólnie zastanawiam sie nad emolientami, najpierw myslalam o oilatum a pozniej o ziaji tez z parafiną płyn do mycia. I w sumie jestem skłonna ku temu, bo u nas woda jest nienajlepsza i boje sie ze bedzie mocno wysuszac. Z drugiej strony czytałam ze parafina stosowana bez potrzeby zatyka pory i skóra sie tez przyzwyczaja... A poza tym nie wiem jak pielegnowac dziecko: bo np uzywam do kąpieli plynu ziaji co natluszcza, a pozniej smarujemy czyms dziecko? Czy jak nie ma potrzeby to nie? A co do pupy? Chce linomag ale nie wiem czy po kazdej zmianie pieluszki trzeba smarowac linomagiem? No i mozna stosowac np ziaji płyn do mycia, a potem jak cos oliwka z hippa ???czy lepiej nie mieszać dwóch firm?

2. Pod czym powinno spać dziecko w łóżeczku? Wiem, ze nie mozna uzywac kołdry,ani poduszki przy niemowlaku.. czyli co zostaje - rożek?/śpiworek?/kocyk? A z czego taki kocyk musi być? Akryl czy gruba mikrofibra to za grube?

3. Jak często zmienia się pieluchy ?...po czym rozpoznać ż to już czas? Wiadomo ze kupkę zawsze się rozpozna ale sikanie już nie...

4. Jak jest w przypadku położnej środowiskowej? Tzn czytam ze położna po porodzie przyjezdza do domu zeby zobaczyc co dzieje sie z dzieckiem... Ale czy matka sama musi "załatwić" sobie taką położną, czy raczej położna przyjezdza z automatu ze szpitala w którym się rodziło? Ja będę rodzić 70 km od domu więc troche mnie to zastanawia. W ogóle taki przyjazd położnej to jest obligatoryjne?

Przepraszam z góry za głupie pytania, ale chce sobie wszystko w głowie pukładać moze co nieco mi sie rozjaśni w mózgowym żelku
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:50   #4869
sadlaczyca
Raczkowanie

Historia mojej koleżanki z sali: jej matka miała kotke. I tak się złożyło, że rodziły (matka i matki kotka) w ten sam dzień o tej samej godzinie. To bylo czwartego a kotka urodziła 4 kociaki. Przypadek? Nie sądzę ))

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-14, 13:53   #4870
nattalli
Rozeznanie

Cytat:

a wy tak już o świętach a ja tak średnio lubię święta... lubie ten cały klimat z choinkami ozdobami itp... ale u mnie to nigdy jakoś rodzinnie nie było i może dlatego jakoś tak mi są one obojętne...
teraz to z mężem na kolacje wigilijną jeździmy do jego rodziców i w sumie tyle jeżeli chodzi o świętowanie, bo ja można powiedzieć że rodziny nie mam (mam brata ale on ma swoje życie i rzadko się widujemy. a mama w DPSie więc widuje ją jeszcze rzadziej) i zostaje mi tylko rodzina męża...
tylko że my oboje jesteśmy nie wierzący więc dla nas boże narodzenie to bardziej tradycyjna wspólna kolacja niż jakieś duchowe przeżycie...
ja wyjątkowo w tym roku ze świąt się cieszę ale właśnie dlatego że będziemy sami, będę mogła wszystko po swojemu zrobić a do religijnych też nie należę więc święta są dla mnie raczej symbolem pięknie ubranego domu, zapachów nic związanego z kościołem do mnie nie przemawia. Chociaż nie przeczę że o ile do kościoła wpadam kilka razy w roku przy weselach, pogrzebach i ślubach tak zawsze na pasterkę co roku śmigam bo lubię jakoś ten klimat ;p w tym roku odpuszczam sobie bo ja o 22 padam;p co do świąt jeszcze to pomimo moich osobistych rozterek "wierzę lub nie wierzę" to chciałabym zapoczatkowac jakąś tam tradycję dla małej żeby wspominała na starość święta jako czas spędzony z rodziną w cieple, radości, miłości. Chciałabym jej dać to czego ja nie miałam. tzn u mnie w domu na wigilię była zawsze pelna chata dziadków, wujków kuzynów. nie raz przy wigilijnym stole bylo po 20 osób, a nigdy mniej niż 15...wszyscy mówią że fajnie tak rodzinnie itd. Tylko że każdy widzi sceny rodem z filmów amerykańskich gdzie rodzina siada do stołu i jest super. A u mnie to było przygotowan mase, przeganianie dzieci, nerwówka bo trzeba się pokazać z jak najlepszej strony. Krzyczenie na nas żeby głowy nie zawracać... Dlatego swoim dzieciom chce dac coś więcej, zobaczymy jak wyjdzie w praniu

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:56   #4871
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Historia mojej koleżanki z sali: jej matka miała kotke. I tak się złożyło, że rodziły (matka i matki kotka) w ten sam dzień o tej samej godzinie. To bylo czwartego a kotka urodziła 4 kociaki. Przypadek? Nie sądzę ))

Yyyyy ale że co???
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 14:00   #4872
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Widzę, że większość z nas ma problemy z myciem włosów nie mogąc się schylić/pochylić.
Zaraz dojdzie problem z nakładaniem butów - bo nogi ani to podnieść ani nic...
Przy tym problem z umyciem łydek (ja już go mam, podczas depilowania nóg również)

itd

itp

ja się depiluje w przezabawny sposób ;p mam taką plastikowa miednicę, siadam na niej pod prysznicem i JADĘ;p jest mi tak najwygodniej bo wanny nie posiadam

A tak w ogóle zamówiłam dziś specjalne kartki świąteczne do wysłania dla rodziny z naszym zdjęciami To będzie część mojej tradycji świątecznej przejętej od Norwegów mężowi nic nie mówiłam będzie niespodzianka;p Kartek jest w sumie 10 bo więcej wysyłac nie będę. Ma niebieskie tło, po lewej stronie jest świecąca choinka a po prawej stronie nasze wspólne zdjęcie w miniaturce a obok miniaturka usg z Biancą I pisze wesołych świąt. Jak mi przyślą to zeskanuję i Wam pokażę bo śliczna jest mogłam wybierać szablony i dopasowywać zdjęcia a sukcesem wielkim jest że odnalazłam się na norweskiej stronie a z norweskim to u mnie trochę lepiej jak z chińskim;p

26.05.2013 II kreseczki

Stary 2013-11-14, 14:09   #4873
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
kefii ja będę zamawiać z all łóżeczko z całym wyposażeniem od razu ale jeszcze nie wiem dokładnie jakie
Ja takie zamówiłam za tydzień będzie to się pochwale
Jutro odbieramy wózek bo straszyli 3 tyg a tu dwa dni i jest.
A to moje łupy dziś z SH.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20131114_140540.jpg (104,8 KB, 31 załadowań)
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 14:11   #4874
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość

ja też jak głupia oglądam lasty I zachciewa się Bóg wie czego. Nie chciałabyś rodzić na wyspach kanaryjnych??
Na wakacje we wrześniu powiadasz? Ja się własnie zastanawiam czy warto z +- półrocznym dzieciem gdzieś w świat. Zawsze to lepiej niż z 5 latkiem Ale tysiąc myśli niekoniecznie dobrych się kotłuje
Lasty ja też oglądam... chociaż my wolimy jeździć na własną rękę więc przeglądam promocje lotnicze - zawsze z mężem w grudniu lecieliśmy gdzieś daleko, z plecakami, i zwiedzaliśmy. Ja myślę o przyszłych wakacjach gdzieś w Europie (Chorwacja, Hiszpania), a w grudniu to na pewno gdzieś się wyprawimy, i na razie myślę o Wietnamie. Trochę się też martwię i boję ale czytałam już sporo o podróżowaniu z maluchem, jest też wiele blogów temu poświęconych i myślę że warto.

Poza tym po tym co widziałam w Tajlandii i Kambodży rok temu to myślę że się da - w Tajlandii w pociągu widzieliśmy rodzinę francuską z 4 dzieci (!), podróżującą z plecakami, przy czym najmłodsze na oko nie miało roku, a najstarsze jakieś 6 lat.
W Kambodży z kolei w Angkor Wat u tatusia na plecaku na takim fajnym siedzisku ok 2-3 latek, a mam przewijała maleństwo w tym czasie Też Francuzi.

Czyli się da - i z półrocznym, i z rocznym, i z pięciolatkiem - oczywiście trzeba się inaczej przygotować, wykupić lepsze ubezpieczenie itp., ale podróżowanie całą rodziną - bezcenne.

Jak ja kocham podróże I samoloty też I mam nadzieję że nasza córka się tym zarazi

Cytat:

O proszę, ale się zgrały

Cytat:
A tak w ogóle zamówiłam dziś specjalne kartki świąteczne do wysłania dla rodziny z naszym zdjęciami To będzie część mojej tradycji świątecznej przejętej od Norwegów mężowi nic nie mówiłam będzie niespodzianka;p Kartek jest w sumie 10 bo więcej wysyłac nie będę. Ma niebieskie tło, po lewej stronie jest świecąca choinka a po prawej stronie nasze wspólne zdjęcie w miniaturce a obok miniaturka usg z Biancą I pisze wesołych świąt. Jak mi przyślą to zeskanuję i Wam pokażę bo śliczna jest mogłam wybierać szablony i dopasowywać zdjęcia a sukcesem wielkim jest że odnalazłam się na norweskiej stronie a z norweskim to u mnie trochę lepiej jak z chińskim;p
Bardzo fajny pomysł z tymi kartkami Są dzięki temu "Wasze", na pewno rodzina się ucieszy
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 14:13   #4875
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:

I jaka łatwa do zapamiętania nazwa wózka Byleby nie była sugerująca humor maluszka po przejażdżce
Mam nadzieję, że humor będzie dziecko miało adekwatny do nazwy sklepu, w którym wózek zamawiałam, a nie do nazwy producenta wózka

a co do tego, czy macałam - niestety nie, ale pomacam jak mi go kurier wniesie pod drzwi i zdam relację. Jak nie spełni oczekiwań, zawsze można odesłać.

Póki co nie spełniły oczekiwań wózki o 300 zł droższe w pobliskim sklepie stacjonarnym, w każdym było jakieś "ale", a w cenie bexy nie znalazłam żadnego, (prócz promocyjnych z jakimś defektem w stylu zarysowanie, krzywe kółko itp) więc warto mi było zaryzykować. Opinie wózeczek ma dobre, w rankingu wózków jest na 18 msc na chyba 500, wyprzedza sporo konkurentów z wyższych półek cenowych.

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 14:15   #4876
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Wydaje mi się że z takim maluchem 6-miesięcznym najwygodniej właśnie:
-jeśli będzie na piersi, to nie m,a problemu z butelkami, podgrzewaniem, szukaniem knajp z menu dla dzieci itp
-wiele miejsc np hotele, zabytki za takie małe dzieci wogóle nie każe nic płacić
-jest jeszcze na tyle małe i lekkie, że w miarę wygodnie można je nosić w nosidle/chuście
-możesz iść zwiedzać muzeum, pałac czy coś w tym stylu, i nie będziesz słyszeć "mamo, nudzi mi się"

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
(...)
Właśnie przyszła pierwsza paczka
http://www.gluck.pl/pl/posciel-druko...p3-9764.p.html
http://www.gluck.pl/pl/rozek-kangaro...ri-9888.p.html
http://www.gluck.pl/pl/poduszka-kold...cel-418.p.html
i dostałam do zakupów czerwono-białego pajacyka Cieszę się z tej przesyłki jak młody Józio
W sumie pościel będzie na później i pewnie póki co będziemy korzystać z rożka i ochraniaczy, ale i tak się cieszę Na początek mam też kupiony śpiworek (z sh za całe 10zł jeszcze niewyprany) i chyba nawet przypadkiem kolorystycznie wpasował się w pościel

...o nie wczytały się zdjęcia, jeszcze raz próbuję
Piękna ta kolorystyka w serduszka Takie proste i eleganckie. Dowód na to, ze da się dla dziewczynki bez różu i tandety
Stary 2013-11-14, 14:15   #4877
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Jeszcze Ci tak szybko napisze co jest zawsze u mnie na wigilii i już naprawdę spadam
Naprawdę spadam to jest to, co ja robię od godziny. 3bita można zrobić bez pieczenia. Zawsze mniej czasu zajmie Śledzie w śmietanie

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
To zazdroszczę, bo to strasznie denerwujące i nieestetycznie wyglądające W sumie pościel będzie na później i pewnie póki co będziemy korzystać z rożka i ochraniaczy, ale i tak się cieszę
Własnie, nie każda kosmetyczka w 7 miesiącu chce sie podjąć wosku w tych miejscach :/ Ja z rożka korzystałam dosyć często. WYgoda była.
Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Mam parę pytań technicznych
Nie przepraszaj, pytaj. Po to tu jesteśmy.
1. Do kąpieli używałam z rossmana płynu z oliwką. Takiego ich. Później wlewałam kilka kropli oliwki bambino do wody. także tej najzwyklejszej. Żadne nowości mi niestety nie pomagały. Wodę chlorowaną mam dosyć Wlewałam do wody, ponieważ szłam na łatwiznę. jak już z miesiąc miał moje dziecię to bawiliśmy się taka oliwką w masaże. Aby tylko natłuścić. Do pupy stosowałam linomag oraz sudocrem. Nie pamiętam, ale chyba przy kazdej zmianie pieluszki odrobinę.
2. Na poczatku, około m-ca na bank, używałam rożka. Zawinięty w niego dzidź spał. Później, bo to maj był, zrobiło się ciepło i maluch darł się jak był przykryty. Do dziś jest zimnolubny. Do dziś nie śpi na poduszcze. WOli płaskie powierzchnie. Ma 4,5
3. A kiedy zmieniać? Poczujesz Poza tym jak zmienisz za późno to pupka czerwona
4. U nas położna przyjeżdżała raz w tygodniu, do skończonego pół roku. Dużo Sama od siebie. Teraz podobno muszę sobie załatwić położną, sama umawiać.
Cytat:
Stary 2013-11-14, 14:17   #4878
nattalli
Rozeznanie

Cytat:

Z obcych krajów wystarczy mi świadomość że rodzę w Norwegii to i tak dla mnie hardcor ;p
Co do wyjazdów z takim maluchem to ja uważam tak;
-samolot to i tak nasz częsty środek transportu jak do PL lecimy więc mała będzie przyzwyczajona (mam nadzieję przynajmniej bo serce się kraja jak niektóre dzieciątka płaczą)
-im wcześniej małą nauczymy podróżować tym lepiej dla nas no i dla niej, co prawda nie bedzie pamiętać wycieczek ale zdjęcia pozostają a dla mnie zdjęcia to skarb narodowy.
-Myślimy nad wrześniem na wypad bo np w Grecji temperatury nie są już tak wysokie średnio 25 stopni no maks 30 ale to głęboko na lądzie a my na pewno na jakąś wyspę się skusimy bo jednak mamy slabość do wysp
-oczywiście dużo będziemy musieli dostosować do małej ale to nie problem, liczę że +- półtoraroczne dziecko jest już w miarę spokojne, przynajmniej kolki będą za nami
-no nie bedziemy tez mogli kupić wycieczki miesiąc czy dwa wcześniej bo mala może się przeziębić itd
Ale wydaje mi się że jak z głowa wszystko zaplanujemy plus mała będzie z tych grzeczniejszych dzieci to damy sobie radę. Chociaz mam znajomych którzy mają 3,5 letnią córkę sami jeżdżą po świecie raz na 2-3 miesiące w inne miejsce (mają kasy jak lodu) a corki nie wezmą tylko zostawiają u dziadków bo się boją o małą o choroby jakieś itd. No ale w biurze podróży na pewno doradzą gdzie bezpiecznie jechać. Ja to widziałam już niemowlaki podróżujące na Teneryfę z rodzicami (to dla mnie już akurat przesada była) I kieruję się jedną bardzo wazną rzecza gdy ktoś mi mówi że np w Grecji sa upały. Tak są ale porównując upały jakie ostatnio występują w Polsce w górach skąd pochodzę a upał na jakiejś wyspie gdzie mam 5 minut spacerkiem do morza i wiatr i jest końcówka sezonu to jest niebo a ziemia. hotele klimatyzowane, zawsze można zostać na największy upał w środku albo zorganizowac sobie zwiedzanie np w jakimś ciekawym a ocienionym miejscu. Możliwości jest wiele Póki mam środki chciałabym pokazać małej cały świat bo sama dopiero zaczęłam go odkrywać

26.05.2013 II kreseczki

Stary 2013-11-14, 14:20   #4879
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43713656] I mam nadzieję że nasza córka się tym zarazi [/QUOTE]
Jak od małego pokażecie jej to wszystko to zarazi. A na bank przyzwyczai
Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Piękna ta kolorystyka w serduszka Takie proste i eleganckie. Dowód na to, ze da się dla dziewczynki bez różu i tandety
Dokładnie! A w większości słodkopierdzacy róż własnie. I ubranka, i zabawki...

Tak dużo piszecie, że nie nadązam czytać
Stary 2013-11-14, 14:22   #4880
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Wszystko robisz tak jak na kotlety mielone i wkładasz surowe do parowaru na ok 40 min. i gotowe
Dzięki

Cytat:
Akkma!: : ja Ci dam kotlety mielone cukrzyczko Ty moja po fachu! - toć nam nie wolno!
hehe no kurdę wszędzie pilnują! :P Chciałam zrobić mielone ale z mięska z indyczka także czekam na rozgrzeszenie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
u mnie podobnie rano ostroznie z pieczywem.... uwaga teraz zjadłam naleśniki z pieczrkami w naszej wersji słodkie mamy dam znać
ooo daj znać jaki wynik Choć jak znam tą cholerną sprawiedliwość to będziesz miała niżej niż po suchej sałacie z pomidorem

Ja pierdziele jutro ma uczelni mam zajęcia w terenie ;/ 4 godziny łażenia w tym zimnie ;/
Mam nadzieję, że wykładowca jest przeszkolony w odbieraniu porodów
Stary 2013-11-14, 14:27   #4881
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam

Od wczoraj buszuje po internecie i oglądam różnosci dla dzieci
I zajrzalam tez na strone apteki gemini i naprawde są tam atrakcyjne ceny, ...no i duzy wybór wszystkiego, nawet znalazlam tam fluid którego dlugo szukałam...no i w super cenie ahhh super ze mam was i dzielicie sie takimi wiadomosciami gdzie co kupic i w ogole

1. Jakich kosmetykow dla dziecka będziecie uzywac? Ja ogólnie zastanawiam sie nad emolientami, najpierw myslalam o oilatum a pozniej o ziaji tez z parafiną płyn do mycia. I w sumie jestem skłonna ku temu, bo u nas woda jest nienajlepsza i boje sie ze bedzie mocno wysuszac. Z drugiej strony czytałam ze parafina stosowana bez potrzeby zatyka pory i skóra sie tez przyzwyczaja... A poza tym nie wiem jak pielegnowac dziecko: bo np uzywam do kąpieli plynu ziaji co natluszcza, a pozniej smarujemy czyms dziecko? Czy jak nie ma potrzeby to nie? A co do pupy? Chce linomag ale nie wiem czy po kazdej zmianie pieluszki trzeba smarowac linomagiem? No i mozna stosowac np ziaji płyn do mycia, a potem jak cos oliwka z hippa ???czy lepiej nie mieszać dwóch firm?

2. Pod czym powinno spać dziecko w łóżeczku? Wiem, ze nie mozna uzywac kołdry,ani poduszki przy niemowlaku.. czyli co zostaje - rożek?/śpiworek?/kocyk? A z czego taki kocyk musi być? Akryl czy gruba mikrofibra to za grube?

3. Jak często zmienia się pieluchy ?...po czym rozpoznać ż to już czas? Wiadomo ze kupkę zawsze się rozpozna ale sikanie już nie...

4. Jak jest w przypadku położnej środowiskowej? Tzn czytam ze położna po porodzie przyjezdza do domu zeby zobaczyc co dzieje sie z dzieckiem... Ale czy matka sama musi "załatwić" sobie taką położną, czy raczej położna przyjezdza z automatu ze szpitala w którym się rodziło? Ja będę rodzić 70 km od domu więc troche mnie to zastanawia. W ogóle taki przyjazd położnej to jest obligatoryjne?

Przepraszam z góry za głupie pytania, ale chce sobie wszystko w głowie pukładać moze co nieco mi sie rozjaśni w mózgowym żelku
Podpinam się do pytania numer 3, tak z czystej ciekawości. Skąd wiedzieć czy pampek zasikany, jeśli nie waży dwie tony? Wiem że da się go lekko odchylić na tyłku i zajrzeć, ale przecież jak siuśki się wchłoną, to nie widać ich ani nie czuć zapaszku?
A co do 2, to moja położna mówiła żeby niczym nie smarować, dopóki nie ma takiej potrzeby. Czyli żeby używać delikatnego płynu do kąpieli, i tyle. A po kąpieli zacząć smarować dopiero jak wystąpi jakiś problem, bo wtedy zwykła oliwka może pomóc, a jak przyzwyczaisz skórę że smarujesz, to się rozleniwi i jak już jakiś problem wystąpi, to może być trudno mu zaradzić.
Stary 2013-11-14, 14:27   #4882
senira666
Zakorzenienie

Cytat:

ad. 1
nam na SR mówili że jak dajesz płyn do kąpieli taki tłusty to że potem już się dziecka nie smaruje...i żeby nie mieszać firm bo ciężko potem dojść co uczula.
co do pupy to nie pomogę bo nie wiem sama...
Ad.2
my mamy normalnie kołderkę dla dziecia, nie będziemy na razie tylko poduszki dawać bo płasko wiem że musi być.
ale pytałam znajome mamy i w kołderce można tylko trzeba zawijać kołderkę pod materacyk żeby dziecko nie "wjechało" pod kołderkę.
AD.3
na SR mówili że pieluchę zmienia się co 3h max, ale też po karmieniu no i po kupie
Ad.4
położna przychodzi z przychodni do której zgłaszasz dziecko. zapewne już masz złożoną deklaracje o położną (przy wyborze ginekologa najczęściej podsuwają papierki do podpisu i nie mówią nawet że to o położną chodzi) a w szpitalu w którym rodzisz wypełnia się papiery do jakiej przychodni będzie należeć dziecko i oni sami już wysyłają papiery lub dają papiery tacie i tata je zanosi do przychodni. potem położna dzwoni i umawia się na spotkanie.
Stary 2013-11-14, 14:32   #4883
lidkaa82
Zadomowienie

Wyszedł mi za☠☠☠.sty sos do shagetti. aaaa co trzeba sie chwalic małymi sukcesami, a nie tylko narzekać
Stary 2013-11-14, 14:35   #4884
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cieszę się razem z Tobą
Stary 2013-11-14, 14:38   #4885
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
Cieszę się razem z Tobą
Hmmm a może to niedobrze że takie dobre wyszło bo miało być na dwa dni a tak to będzie trudno je do jutra zachować
Stary 2013-11-14, 14:39   #4886
magnusia
Zakorzenienie

Rany ale mam wariacki dzien w robocie... dla wszystkich potrzebujących poczytałam jednym okiem ale nie mam jak odpisać
Stary 2013-11-14, 14:39   #4887
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki kochana, że nas rozumiesz i za współczucie.
Ogólnie mamy przechlapane.... człowiek głodny, ma zachcianki i nic nie może... a tu się jeszcze kłuć 4 x dziennie.....

Ile można wcinać drób i warzywka.... ech
No ale cóż poradzić....nie mamy wyjścia....

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

naleśniki oooooooo już zapomnialam co to takiego
Oczywiscie zjadlas nalesniki zrobione z zakazanej nam mąki pszennej? ?
To czekam na Twój wynik <ciekawe ile wyjdzie>

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Mogą być mielone z mięsa drobiowego
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Dzięki

hehe no kurdę wszędzie pilnują! :P Chciałam zrobić mielone ale z mięska z indyczka także czekam na rozgrzeszenie

ooo daj znać jaki wynik Choć jak znam tą cholerną sprawiedliwość to będziesz miała niżej niż po suchej sałacie z pomidorem

Ja pierdziele jutro ma uczelni mam zajęcia w terenie ;/ 4 godziny łażenia w tym zimnie ;/
Mam nadzieję, że wykładowca jest przeszkolony w odbieraniu porodów
109!!! hahaha pfff mąka pszenna coś ty!! mąka żytnia, mleko sojowe i 1 jajko. nie ośmieliłabym się na pszenną patrzeć! :P Pieczarki smażone na łyżeczce masła z pietruszka. Wyszły 4 małe nalesniki dodałam trochę jogurtu greckiego jako sosiku. i nawet trochę sera żółtego Były smaczne;]
Stary 2013-11-14, 14:41   #4888
Lusso
Raczkowanie

katarzyniak do mnie położna już teraz przychodzi od 21 tygodnia jestem pod jej opieką dzwoni co tydzień pyta co i jak na razie była tylko raz ale we wtorek będzie drugi , mi się bardzo fajna trafiła i ma sprzęt do słuchania serduszka dziecka jak dzwoniła to powiedziałam aby go nie zapomniała
Ja chodzę do przychodni ginekologicznej szpitalnej i tam wszystkie są objęte opieką położnej po narodzinach też fajnie bo jak coś się dzieję to ona zawsze odbiera telefon i daję radę

Poszłam do kuchni szykować obiad i zamiast obiadu zrobiłam porządek w całej kuchni każda szafeczka aż muszę doładować cukry ciasteczkiem
Lusso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 14:51   #4889
Caillouu
Raczkowanie

Dziewczyny, dzień dobry
Czytam Was od samego początku, nawet w maju po zobaczeniu II kreseczek parę postów napisałam, ale jakoś nie potrafiłam wbić się w Waszą grupę...

Do odezwania się skłoniła mnie jedna rzecz - problem z depilacją. Dlaczego żadna z Was nie stosuje kremów do depilacji?
Ja nie wyobrażam sobie innej metody A i mój lekarz nie widzi przeciwwskazań.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę.

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 14:56   #4890
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Wyszedł mi za☠☠☠.sty sos do shagetti. aaaa co trzeba sie chwalic małymi sukcesami, a nie tylko narzekać

ja dziś na obiad kotlecik z piersi z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem w piekarniku plus ziemniaczki na cebulce podsmażane i kapusta kiszona pycha

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dzień dobry
Czytam Was od samego początku, nawet w maju po zobaczeniu II kreseczek parę postów napisałam, ale jakoś nie potrafiłam wbić się w Waszą grupę...

Do odezwania się skłoniła mnie jedna rzecz - problem z depilacją. Dlaczego żadna z Was nie stosuje kremów do depilacji?
Ja nie wyobrażam sobie innej metody A i mój lekarz nie widzi przeciwwskazań.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę.
na mnie nie działa, mam mocne czarne włosy, kremy nawet 10% włosów nie usuwają. No chyba że nie trafiłam na odpowiedni specyfik

26.05.2013 II kreseczki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości