Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-14, 14:57   #4891
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6

Kupiłam sobie, mam nadzieję że już ostatnie leginsy ciążowe, zwykłe czarne, do wszystkiego się nadają
Ciągle mi się marzy jeszcze spódniczka ciążowa ale musiałabym przymierzyć może na święta sobie kupię, a z drugiej strony jest sens jak mam tyle sukienek kupować na ok. 2 miesiące ciążową spódniczkę?
Mam nadzieję że po porodzie szybko mi zejdzie brzuch i szybko schudnę i będę mogła nosić moje ukochane ubrania w które się teraz nie mieszczę
Stary 2013-11-14, 14:58   #4892
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Może nie danie, ale... zapach
Pomarańcze nabite goździkami dla mnie cudowny, zawsze kojarzy się ze świętami
Oo tak i karp...bez tego dla mnie nie ma świąt
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:05   #4893
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Caillouu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dzień dobry
Czytam Was od samego początku, nawet w maju po zobaczeniu II kreseczek parę postów napisałam, ale jakoś nie potrafiłam wbić się w Waszą grupę...

Do odezwania się skłoniła mnie jedna rzecz - problem z depilacją. Dlaczego żadna z Was nie stosuje kremów do depilacji?
Ja nie wyobrażam sobie innej metody A i mój lekarz nie widzi przeciwwskazań.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę.
Dzień dobry Ja kiedyś próbowałam ale kremy to nie dla mnie Nie działają dobrze, nie są dokładne, nie mam do nich cierpliwości.

Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania

Tak się cieszę!! Mam nadzieję że nie będzie wielu zastrzeżeń i będziemy mogli zacząć wszystko robić. Cel jest taki aby do końca roku się wprowadzić więc ambitnie.

Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:09   #4894
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Mam parę pytań technicznych ;p :
1. Jakich kosmetykow dla dziecka będziecie uzywac?

2. Pod czym powinno spać dziecko w łóżeczku?

3. Jak często zmienia się pieluchy ?...po czym rozpoznać ż to już czas? Wiadomo ze kupkę zawsze się rozpozna ale sikanie już nie...

1. Tez jestem za tym,zeby nie stosowac emolientow bez potrzeby. Eryk mial sucha skore po urodzeniu i przez miesiac uzywalam emolient (wlewalam plyn do wanienki),niczym nie smarowalam ciala. Do pupy uzywalam bepanthen,na poczatku przy kazdej zmianie pieluchy,pozniej juz rzadziej,zeby skora sie nie przyzwyczajala.

2. Eryka zawijalam w kocyk,tak jak w rozek (bo rozek mi za sztywny) i rozne grubosci mam kocykow,zalezy jaka masz temperature w domu,musisz wyczaic czy uzywac cos grubszego,cienszego.

3. Jak bedziesz karmic to przy karmieniu zmienisz tez pieluche, nie ma mozliwosci,zeby miedzy karmieniami pozostala sucha. Jak wypije to i wysiusia.

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że z takim maluchem 6-miesięcznym najwygodniej właśnie:
-jeśli będzie na piersi, to nie m,a problemu z butelkami, podgrzewaniem, szukaniem knajp z menu dla dzieci itp
-wiele miejsc np hotele, zabytki za takie małe dzieci wogóle nie każe nic płacić
-jest jeszcze na tyle małe i lekkie, że w miarę wygodnie można je nosić w nosidle/chuście
-możesz iść zwiedzać muzeum, pałac czy coś w tym stylu, i nie będziesz słyszeć "mamo, nudzi mi się"

Ja lubilam wszedzie chodzic z maluszkami kilkumiesiecznymi.
Wlasnie najwygodniej. A z takim moim Eryczkiem poltorarocznym to juz jest problemowe
Stary 2013-11-14, 15:10   #4895
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
dziewczyny a ja mam pytanko zupełnie nie ciążowe. Pierwszy raz w wigilie i święta będziemy z mężem tylko w dwójkę (małej nie liczę;p) i strasznie chciałabym żeby te święta były dla nas magiczne, ciepłe, żebym wspominała je po latach. I tu pytanie co zaserwowałybyście na wigilię, jakie placki albo ciasteczka. Chcę żeby moje mieszkanie pachniało świętami Macie jakieś propozycje? Na pewno zrobię barszcz z uszkami i planuję krokiety na kolację wigilijną. Ale oprócz jakichś dwóch potraw chciałabym coś tak typowo świątecznego obojetnie czy to danie czy placek. Jakieś aromatyczne i pyszne pomysły chodzą Wam po głowie?
To tak samo jak u nas Też pierwsze święta we dwójkę w naszym domu Ja w święta będę w 39tc, więc szaleństw nie planuję, dużo rzeczy mam zamiar przygotować wcześniej i pomrozić, a planuję: na wigilię barszcz z uszkami, paszteciki z grzybami, zupę rybną i karpia dla TŻta. A na święta jakaś rybka, kapusta z grzybami, sałatka jarzynowa, dla siebie jakiś wege pasztet a TŻ sobie pewnie upiecze jakieś mięcho. Z aromatycznych rzeczy na bank ciasto marchewkowe przyprawione jak piernik (pięknie pachnie!). W domu też zawsze wieszam pomarańcze nabite goździkami i obowiązkowo żywa choinka

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeśli chodzi o depilację to mi swędzenia i podrażnienia minęły jak kupiłam lepsza maszynkę do golenia.

Okazuje się, ze ma to bardzo duże znaczenie. Wcześniej mi się wydawało, ze maszynka to maszynka i nie ma znaczenia. Teraz używam venus i rzeczywiście nie swędzi mnie skóra.

Wcześniej testowałam wilkinsony i bic dla kobiet. Venusy sa droższe ale naprawdę nie podrazniaja.
Potwierdzam! Mi też podrażnienia zniknęły, kiedy przerzuciłam się na Venus (taka pomarańczowa). I polecam do golenia oliwkę zamiast żelu/pianki, maszynka pięknie sunie i nic nie podrażnia

Edytowane przez krolowa_nilu
Czas edycji: 2013-11-14 o 15:14
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:12   #4896
gosia261282
Gang Iren

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]
Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania
[/QUOTE]

Super
Gratuluje
Stary 2013-11-14, 15:14   #4897
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
109!!! hahaha pfff mąka pszenna coś ty!! mąka żytnia, mleko sojowe i 1 jajko. nie ośmieliłabym się na pszenną patrzeć! :P Pieczarki smażone na łyżeczce masła z pietruszka. Wyszły 4 małe nalesniki dodałam trochę jogurtu greckiego jako sosiku. i nawet trochę sera żółtego Były smaczne;]
Upichcę sobie takiego rarytaska jutro

Dziewczyny zima nadchodzi! Zapłaciłam za 2 pomidory 6 zł
Stary 2013-11-14, 15:19   #4898
senira666
Zakorzenienie

Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA
[/QUOTE]
super
Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
mnie zima przeraża bo już teraz chodzę w zimowej kurtce bo moja skórka się nie dopina ... a z zimową też niedługo będą problemy ... a miałam nadzieję że przechodzę w niej całą zimę ...
Stary 2013-11-14, 15:20   #4899
isia4891
Zadomowienie

Justien gratulacje mieszkania.

Kurde to można tego kremu do depilacji , ja też zawsze tam go stosowalam . Maszynka tylko nogi, ręce i pachy jechalam .
Cholera chyba syn mi się zaklinowal mało się rusza dziś, za to wlazl między żebra a pierś i mnie uciska ..

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-11-14 o 15:22
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:21   #4900
Lusso
Raczkowanie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]Dzień dobry Ja kiedyś próbowałam ale kremy to nie dla mnie Nie działają dobrze, nie są dokładne, nie mam do nich cierpliwości.

Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA
[/QUOTE]

Zazdroszczę , my na nasze mieszkanko jeszcze sobie poczekamy.
Mam nadzieję że w 2014 coś kupimy na razie będę cieszyć się z wynajętego
Lusso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:29   #4901
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość

Własnie, nie każda kosmetyczka w 7 miesiącu chce sie podjąć wosku w tych miejscach :/ Ja z rożka korzystałam dosyć często. WYgoda była.
Może ja jakaś dzikuska, ale wstydzę się iść do kosmetyczki na wosk

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
a co do tego, czy macałam - niestety nie, ale pomacam jak mi go kurier wniesie pod drzwi i zdam relację. Jak nie spełni oczekiwań, zawsze można odesłać.
To czekam na relacje jak już kurier dotrze ...cena zachęcająca

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Historia mojej koleżanki z sali: jej matka miała kotke. I tak się złożyło, że rodziły (matka i matki kotka) w ten sam dzień o tej samej godzinie. To bylo czwartego a kotka urodziła 4 kociaki. Przypadek? Nie sądzę ))
O litości To rzeczywiście masz towarzycho

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Ja takie zamówiłam za tydzień będzie to się pochwale
Jutro odbieramy wózek bo straszyli 3 tyg a tu dwa dni i jest.
A to moje łupy dziś z SH.
Świetne łupy

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Piękna ta kolorystyka w serduszka Takie proste i eleganckie. Dowód na to, ze da się dla dziewczynki bez różu i tandety
No właśnie nie chciałam różu A ta mi wpadła w oko. Podobały mi się jeszcze w takim stylu http://www.gluck.pl/pl/posciel-z-baw...p3-9027.p.html ...ale cena już podwójna I tak trzeba będzie jeszcze z czasem wziąć coś na zmianę, to podumam

Cytat:
109!!! hahaha pfff mąka pszenna coś ty!! mąka żytnia, mleko sojowe i 1 jajko. nie ośmieliłabym się na pszenną patrzeć! :P Pieczarki smażone na łyżeczce masła z pietruszka. Wyszły 4 małe nalesniki dodałam trochę jogurtu greckiego jako sosiku. i nawet trochę sera żółtego Były smaczne;]
Brzmi nieźle i jaki wynik

Cytat:
Do odezwania się skłoniła mnie jedna rzecz - problem z depilacją. Dlaczego żadna z Was nie stosuje kremów do depilacji?
Witaj Próbowałam kremów ze 100 lat temu, ale średnio byłam zadowolona. Chyba jeszcze zrobię teraz jedno podejście, może akurat A możesz jakiś skuteczny Twoim zdaniem polecić?

Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania [/QUOTE]

Ale ekstra Za sprawną przeprowadzkę
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:33   #4902
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:

1. Emolienty są fajne, ale dla dzieciaczków z problemami skórnymi. Jeżeli przyzwyczaisz zdrową skórę niemowlaka do emolientu później nie poradzi sobie ona ze zwykłymi kosmetykami. Można też używać emolientu profilaktycznie, w okresach gdy skóra jest trochę bardziej sucha np. raz w tygodniu. Po emoliencie niczym już nie smarujesz (ani oliwką, ani balsamem, tylko osuszasz). Odchodzi się od używania oliwek, zatykają pory, przydają się ew. do masażu niemowlaczka. Firmy można mieszać, ale jak masz pewność, że żadna z nich nie uczula, bo jak coś uczuli to nie będziesz wiedziała co

2. Tego nie wiem dokładnie, ja mam śpiworek z Ikei, kocyki z mikrofibry i bawełniane, jeden rożek. Myślę, że trzeba zobaczyć, co będzie ci odpowiadać.

3. Zawsze od razu po każdej kupie i jak są tylko siki to +/- co 3h, tuż po karmieniu (tak mówi moja położna, że podczas karmienia niemowlęta zawsze dużo walą w pieluchę, bo zwlaniają miejsce w brzuszku na nowy pokarm), no i tuż przed i po spaniu

4. Każda kobieta musi wypełnić deklarację o wyborze lekarza rodzinnego (to akurat i facet musi ) i położnej. Jak się zapisywałaś do przychodni na pewno taką deklarację podpisywałaś (pewnie nawet nie pamiętasz). Jak wychodzisz ze szpitala pytają się ciebie do jakiej przychodni należysz i szpital wysyła tam informację, że zostałaś wypisana z noworodkiem. Przychodnia ma obowiązek wysłać do ciebie położną środowiskową. Takich wizyt powinno być co najmniej 4, ale zdarza się, że położna przychodzi raz, są one obowiązkowe, bo ta położna ponosi odpowiedzialność za stan twojego dziecka przez pierwsze dni po porodzie. Sprawdza warunki bytowe, to w jakim stanie jest dziecko, czy przybiera na wadze, zagląda też w twoje krocze lub sprawdza ranę po CC. No i jest skarbnicą wiedzy, powinna odpowiedzieć na twoje wszystkie pytania i rozwiać wątpliwości zw. z opieką nad noworodkiem.
Aha! Położną środowiskową można zmienić bezpłatnie chyba 2 razy w roku. Jeśli znasz jakąś fajną położną i chcesz, by to ona odwiedzała cię po porodzie musisz podpisać z nią deklarację (wtedy ta poprzednia automatycznie wygasa). Wychodząc ze szpitala podajesz wtedy bezpośredni numer do tej położnej i szpital ma obowiązek ją poinformować o wypisie.

Edytowane przez krolowa_nilu
Czas edycji: 2013-11-14 o 15:37
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:36   #4903
Caillouu
Raczkowanie

Cherubinko: używam Bielendy Vanity, aktualnie Czerwony Kasztan. Są dostepne w Rossmanie za kilka zł (do 10 max).
Ja jestem bardzo zadowolona, aczkolwiek któraś z Was zwróciła uwagę na typ/rodzaj owłosienia. Jestem jasną blondynką, włosy niegrube i raczej słabe (tu mowa o tym na głowie), także również w okolicach bikini nie mogę chwalić się mocnymi włosami, chociaż...hm.... nie mam porównania, aż tak dokładnie żadnej z koleżanek się nie przyglądałam

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:38   #4904
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Dlaczego żadna z Was nie stosuje kremów do depilacji? Ja nie wyobrażam sobie innej metody A i mój lekarz nie widzi przeciwwskazań.
Bo moich czarnych kłaków żaden krem do depilacji nie wyharata
Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
mnie zima przeraża bo już teraz chodzę w zimowej kurtce bo moja skórka się nie dopina ... a z zimową też niedługo będą problemy ... a miałam nadzieję że przechodzę w niej całą zimę ...
tak, ja tez ledwo co się dopinam...
Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
Może ja jakaś dzikuska, ale wstydzę się iść do kosmetyczki na wosk
A do gina też się wstydzisz? Jak się nie ma, co sie lubi to się lubi, co sie ma Chodzę, bo muszę. Choć nie ukrywam, że pierwsze razy były wstydliwe. Zwłaszcza jak dociekliwa, bardzo skrupulatna, kosmetyczka niemalże mi głowę wsadzała w wiadomo co. By zobaczyć czy wszystkie kłaczki wyszły
Stary 2013-11-14, 15:43   #4905
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
4. Każda kobieta musi wypełnić deklarację o wyborze lekarza rodzinnego (to akurat i facet musi ) i położnej. Jak się zapisywałaś do przychodni na pewno taką deklarację podpisywałaś (pewnie nawet nie pamiętasz). Jak wychodzisz ze szpitala pytają się ciebie do jakiej przychodni należysz i szpital wysyła tam informację, że zostałaś wypisana z noworodkiem. Przychodnia ma obowiązek wysłać do ciebie położną środowiskową. Takich wizyt powinno być co najmniej 4, ale zdarza się, że położna przychodzi raz, są one obowiązkowe, bo ta położna ponosi odpowiedzialność za stan twojego dziecka przez pierwsze dni po porodzie. Sprawdza warunki bytowe, to w jakim stanie jest dziecko, czy przybiera na wadze, zagląda też w twoje krocze lub sprawdza ranę po CC. No i jest skarbnicą wiedzy, powinna odpowiedzieć na twoje wszystkie pytania i rozwiać wątpliwości zw. z opieką nad noworodkiem.
Aha! Położną środowiskową można zmienić bezpłatnie chyba 2 razy w roku. Jeśli znasz jakąś fajną położną i chcesz, by to ona odwiedzała cię po porodzie musisz podpisać z nią deklarację (wtedy ta poprzednia automatycznie wygasa). Wychodząc ze szpitala podajesz wtedy bezpośredni numer do tej położnej i szpital ma obowiązek ją poinformować o wypisie.
Co do pogrubionego - można się nie zgodzić Mówisz po prostu, ze jesteś pod opieką ginekologa, więc takie zaglądanie nie jest Ci potrzebne Z resztą ogólnie na całą wizytę położnej środowiskowej można się nie zgodzić, także dziewczyny jak nie macie ochoty przyjmować nikogo w domu to nikt nie ma prawa od Was tego wymagać

Ja w swojej deklaracji o wyborze internisty w rubryczce o położnej zostawiłam puste miejsce Ciekawe czy coś z tym zrobią.

Edytowane przez Akkma
Czas edycji: 2013-11-14 o 15:45
Akkma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:46   #4906
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
Zazdroszczę , my na nasze mieszkanko jeszcze sobie poczekamy.
Mam nadzieję że w 2014 coś kupimy na razie będę cieszyć się z wynajętego
Ja to doskonale rozumiem. My teraz wynajmujemy. Mieszkanie kupiliśmy w styczniu i naprawdę już nie mogę się doczekać. Już bardzo, bardzo blisko ale bardzo bym chciała zacząć szykować pokój dla małej

Cytat:
Co do pogrubionego - można się nie zgodzić Z resztą ogólnie na całą wizytę położnej środowiskowej można się nie zgodzić, także dziewczyny jak nie macie ochoty przyjmować nikogo w domu to nikt nie ma prawa od Was tego wymagać

Ja w swojej deklaracji o wyborze internisty w rubryczce o położnej zostawiłam puste miejsce Ciekawe czy coś z tym zrobią.
O Dżizas ja nawet nie pamiętam gdzie się zapisywałam do internisty nawet nie wiem czy ta przychodnia istnieje jeszcze, albo czy lekarz przyjmuje. Serio, od 18 roku życia byłam u internisty może raz, odkąd pracuję korzystam z usług prywatnych. Co w takim wypadku?
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:51   #4907
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
Cherubinko: używam Bielendy Vanity, aktualnie Czerwony Kasztan. Są dostepne w Rossmanie za kilka zł (do 10 max).
Ja jestem bardzo zadowolona, aczkolwiek któraś z Was zwróciła uwagę na typ/rodzaj owłosienia. Jestem jasną blondynką, włosy niegrube i raczej słabe (tu mowa o tym na głowie), także również w okolicach bikini nie mogę chwalić się mocnymi włosami, chociaż...hm.... nie mam porównania, aż tak dokładnie żadnej z koleżanek się nie przyglądałam
Nie no jasne, spróbować zawsze można, dzięki

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
A do gina też się wstydzisz? Jak się nie ma, co sie lubi to się lubi, co sie ma Chodzę, bo muszę. Choć nie ukrywam, że pierwsze razy były wstydliwe. Zwłaszcza jak dociekliwa, bardzo skrupulatna, kosmetyczka niemalże mi głowę wsadzała w wiadomo co. By zobaczyć czy wszystkie kłaczki wyszły
Nie jest to moje ulubione zajęcie , ale tu nie mam wyjścia, muszę i już ...no i trwa chwilę. A u kosmetyczki już dłuższa ta wizyta. Na pewno początki najgorsze
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:52   #4908
Akkma
Zadomowienie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43715176]Ja to doskonale rozumiem. My teraz wynajmujemy. Mieszkanie kupiliśmy w styczniu i naprawdę już nie mogę się doczekać. Już bardzo, bardzo blisko ale bardzo bym chciała zacząć szykować pokój dla małej

O Dżizas ja nawet nie pamiętam gdzie się zapisywałam do internisty nawet nie wiem czy ta przychodnia istnieje jeszcze, albo czy lekarz przyjmuje. Serio, od 18 roku życia byłam u internisty może raz, odkąd pracuję korzystam z usług prywatnych. Co w takim wypadku?[/QUOTE]
Jeżeli chcesz być zapisana to idź do najbliższej przychodni i zapisz się do internisty (taką deklaracje możesz składać bodajże 2 razy w roku - nie musisz podawać, gdzie byłaś zapisana wcześniej ).
Ja swoją złożyłam dopiero jak zaszłam w ciążę i musiałam iść z pęcherzem do internisty. Wcześniej zapisana byłam do pediatry i cały czas do niego chodziłam :P Jednak w ciąży już głupio mi było siedzieć w kolejce z samymi dzieciakami
Stary 2013-11-14, 15:57   #4909
senira666
Zakorzenienie

Jednak robię makaron z mielonym papryką i sosem. Tylko żeby nie było nudno robię kolorowy makaron halloweenowy w kształcie pająków nietoperzy i czaszek

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-14, 16:03   #4910
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Ile??

Polska drogi kraj.

Ja za 8 sztuk zaplacilam 1 funt.
Stary 2013-11-14, 16:08   #4911
ejani
Zadomowienie

hej dziewczyny, witam się znowu po drzemce i po kolejnej porcji załatwiania spraw i wszystko mamy już gotowe, poza kasą (przepraszam, że ciągle o niej wspominam, ale wychodzi na to, że to my fundujemy babci pogrzeb za pieniądze od teściów przeznaczone na budowę, a ciotka ma nam swoją "część" oddać. a że już kiedyś moją mamę pozbawiła w podobny sposób dużo większej sumy, to jakby było mało smutku i tym podobnych jeszcze się o to martwię),ale to jutro.
dziś jeszcze muszę umyć włosy (bo myję tak jak większość z Was-nachylona nad wanną, ale potem boli brzuch, więc wole to dziś zrobić) i umyć samochód.

najgorsze, że mąż może nie zdążyć na pogrzeb, bo ma jakieś testy w pracy i żadnej możliwości wzięcia wolnego a wcześniejsze wyjście tylko "jak się uda". czyli bierze samochód, a jak im coś nie wyjdzie, to ani męża do wsparcia, ani samochodu. a boję się, bo ostatnio średnio mszę zniosłam, a tu będzie cała rodzina i jeszcze bardziej mi głupio "odstawiać sztuki" niż przy obcych.

teraz też, zamiast coś pomóc mamie sprzątać (bo a nuż ktoś potem przyjedzie), to ja leżę, bo coś słabo i brzuch twardy...

gratuluję nowych zakupów (do mnie przyszły rzeczy z tej apteki, więc mam kupę wielkich podpasek i podkładów) i na razie to wszystko (plus te witaminy itp na teraz)

mały coś dzisiaj leniwy był, ale już jak ja odpoczęłam, to się ożywił. i stwierdzam że wolę nawet te bolesne kopniaczki od ich braku

co tam jeszcze było? gratuluję mieszkania, trzymam kciuki za wyniki (w tym te słodkie wkłucia) i szybkie wyjście dziewczyn szpitalnych (dziś mi się śniło, że Emma napisała, że już wyszła )
Stary 2013-11-14, 16:11   #4912
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
Ja dziś spałam jak susel i wstałam tylko raz rano do toalety i pózniej spałam do 11 nareszcie udało mi sie odesłać ostatnie noce.

Ja dziś mam to trzecie ważne usg wiec poproszę o kciuki

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Najwazniejsze,ze wszystko dobrze
Ladnie maluszek juz wazy
A co twojej wagi,te 3 kg to wcale nie tak zle. A moze cos wiecej zjadlas przed wazeniem,albo mialas ciezsze ubranie...
Wiem ,że nie ma tragedii, dlatego też rozmawiałam z nią na spokojnie.Jednak patrząc na fakt ,że i tak mam nadwagę , dobrze by było abym nie przytyła zbyt wiele, no i fakt, to moje żywienie mogłabym zmienić, bo nieraz zostawia wiele do życzenia .

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość

piernikowe tematy mocno podrażniają moje zmysły, a że nie mam piernika pod ręką to wyłożyłam na talerz kilka ciasteczek korzennych i powideł śliwkowych i maczam sobie ciacha w powidłach i udaje, że jest fanie i że mam pycha piernika

ZAMÓWIŁAM WÓZEK.
W promocji był, 3w1 z 1279 na 1215 :P zawsze coś i dostawa gratis. Taki:
http://www.sklep-smile.pl/bexa-b4x-roxy-fotelik.html

ale w kolorze 204 - czarno - śliwkowym, to wszystko przez te pierniki
Jakoś trzeba sobie radzić hehe. a wózek śliczny , jak dojdzie daj znać jaki jest namacalnie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Akkma!: : ja Ci dam kotlety mielone cukrzyczko Ty moja po fachu! - toć nam nie wolno!
Bardzo wam współczuję ,że aż tak musicie się pilnować.

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
Właśnie przyszła pierwsza paczka
http://www.gluck.pl/pl/posciel-druko...p3-9764.p.html
http://www.gluck.pl/pl/rozek-kangaro...ri-9888.p.html
http://www.gluck.pl/pl/poduszka-kold...cel-418.p.html
i dostałam do zakupów czerwono-białego pajacyka Cieszę się z tej przesyłki jak młody Józio
W sumie pościel będzie na później i pewnie póki co będziemy korzystać z rożka i ochraniaczy, ale i tak się cieszę Na początek mam też kupiony śpiworek (z sh za całe 10zł jeszcze niewyprany) i chyba nawet przypadkiem kolorystycznie wpasował się w pościel

...o nie wczytały się zdjęcia, jeszcze raz próbuję
Bardzo ładne, a te serducha ojjjj

Cytat:
Historia mojej koleżanki z sali: jej matka miała kotke. I tak się złożyło, że rodziły (matka i matki kotka) w ten sam dzień o tej samej godzinie. To bylo czwartego a kotka urodziła 4 kociaki. Przypadek? Nie sądzę ))

Cytat:
Ja takie zamówiłam za tydzień będzie to się pochwale
Jutro odbieramy wózek bo straszyli 3 tyg a tu dwa dni i jest.
A to moje łupy dziś z SH.
Bardzo ładne

Tak się cieszę!! Mam nadzieję że nie będzie wielu zastrzeżeń i będziemy mogli zacząć wszystko robić. Cel jest taki aby do końca roku się wprowadzić więc ambitnie.

Jestem MEGA SZCZĘŚLIWA
[/QUOTE]

Nic tylko pogratulować. Super ,że już się udało.Teraz szybko wykończyć i robicie parapetówkę.

A ja miałam ochotę na kasze jęczmienna z sosem z pieczarek zjadłam 1/4 woreczka i trochę sosu i tak mnie zgaga zaczęła palić ,że reszta poszła do kosza. Ehhh, i się odechciało.

A i ogólnie mój dzieć leży głowa w dół i mam nadzieję,że nie odważy się zmienić pozycji. Bo inaczej odbędzie się poważna rozmowa matki z synem
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 16:15   #4913
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam

Od wczoraj buszuje po internecie i oglądam różnosci dla dzieci
I zajrzalam tez na strone apteki gemini i naprawde są tam atrakcyjne ceny, ...no i duzy wybór wszystkiego, nawet znalazlam tam fluid którego dlugo szukałam...no i w super cenie ahhh super ze mam was i dzielicie sie takimi wiadomosciami gdzie co kupic i w ogole

1. Jakich kosmetykow dla dziecka będziecie uzywac? Ja ogólnie zastanawiam sie nad emolientami, najpierw myslalam o oilatum a pozniej o ziaji tez z parafiną płyn do mycia. I w sumie jestem skłonna ku temu, bo u nas woda jest nienajlepsza i boje sie ze bedzie mocno wysuszac. Z drugiej strony czytałam ze parafina stosowana bez potrzeby zatyka pory i skóra sie tez przyzwyczaja... A poza tym nie wiem jak pielegnowac dziecko: bo np uzywam do kąpieli plynu ziaji co natluszcza, a pozniej smarujemy czyms dziecko? Czy jak nie ma potrzeby to nie? A co do pupy? Chce linomag ale nie wiem czy po kazdej zmianie pieluszki trzeba smarowac linomagiem? No i mozna stosowac np ziaji płyn do mycia, a potem jak cos oliwka z hippa ???czy lepiej nie mieszać dwóch firm?

2. Pod czym powinno spać dziecko w łóżeczku? Wiem, ze nie mozna uzywac kołdry,ani poduszki przy niemowlaku.. czyli co zostaje - rożek?/śpiworek?/kocyk? A z czego taki kocyk musi być? Akryl czy gruba mikrofibra to za grube?

3. Jak często zmienia się pieluchy ?...po czym rozpoznać ż to już czas? Wiadomo ze kupkę zawsze się rozpozna ale sikanie już nie...

4. Jak jest w przypadku położnej środowiskowej? Tzn czytam ze położna po porodzie przyjezdza do domu zeby zobaczyc co dzieje sie z dzieckiem... Ale czy matka sama musi "załatwić" sobie taką położną, czy raczej położna przyjezdza z automatu ze szpitala w którym się rodziło? Ja będę rodzić 70 km od domu więc troche mnie to zastanawia. W ogóle taki przyjazd położnej to jest obligatoryjne?

Przepraszam z góry za głupie pytania, ale chce sobie wszystko w głowie pukładać moze co nieco mi sie rozjaśni w mózgowym żelku
1. Była dzisiaj u mnie połozna środowiskowa i mówiła, że przy kąpieli niemowlęcia odchodzi się od mydełek i że stosuje się oliwkę i mleczko. Mówiła, że sama woda wysusza skórę i że mydełko też, dlatego do wody wlewa się kapkę oliwki lub płynuemulsji nawilżającego/ej dla dzieci. Jeżeli dziecko ma suchą skórę czy problemy skórne to stosuje się dermokosmetyki (np. kosmetyki allerco). Mówiła o Oilatum Soft i Emolium. przyniosła mi darmowe próbki z NIVEA Baby - Aksamitne mleczko nawilżające i łgodny szampon i płyn do kąpieli.
Po kąpieli dziecko dokładnie osuszyc ręczniczkiem, we wszystkich fałdkach też. No i smarujemy dupsko kremem przeciw odparzenion, może być SUDOCREM. Można nasmarować bużkę kremem pielęgnacyjnym/nawilżającym/na zimę = jeśli wychodzimy na spacer. A! I przy tym kremie ochronnym przed spacerem pamiętać należy też o małżowinie usznej (ponoć często o niej mamy zapominają).

2. Ja się dowiedziałam i czytałam, że dziecko powinno spać w łóżeczku na materacyku, bez żadnej poduszki, żadnej kołderki tylko śpiworek albo rożek. A jeżeli chodzi o kocyk to ja kupiłam bawełniany i jeszcze ażurowy - ponoć hit bo posiada dziurki, dzieki którym dziecku nie jest ani za gorąco pod nim ani za zimno.

3, Będziesz sprawdzać pieluchy co jakiś czas i będzie widać czy jest nasiusiane czy nakupkane Dodatkowo dzieci często płaczą jak już czują ładunek w "majtach" Tak więc będzie sygnał A jak nie będzie, to będzie się samemu kontrolowało stan podwozia

4. Co do położnej środowiskowej to ja wybrałam sie po 20 tc już do Zespółu Położnych Środowiskowo-Rodzinnych w moim mieście i się zapisałam, wszystko za darmo. Przychodzi teraz do mnie raz w tygodniu i opowiada mi o wszystkim co i jak, tak samo jakbym chodzila do szkoly rodzenia, No i po porowdzie tez bedzie przychodzic raz w tygodniu lub jak bede chciala to nawet dwa razy.

Później wkleje Wam zdjęcia broszurek o kapieli, przewijaniu i masażu niemowlaczków, bo też dostałam dzisiaj od swojej połoznej.

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:

Ale czad
Kotka wyczuła wszystko, to ten instynkt, zwierzaki są niesamowite

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:
ja się depiluje w przezabawny sposób ;p mam taką plastikowa miednicę, siadam na niej pod prysznicem i JADĘ;p jest mi tak najwygodniej bo wanny nie posiadam

A tak w ogóle zamówiłam dziś specjalne kartki świąteczne do wysłania dla rodziny z naszym zdjęciami To będzie część mojej tradycji świątecznej przejętej od Norwegów mężowi nic nie mówiłam będzie niespodzianka;p Kartek jest w sumie 10 bo więcej wysyłac nie będę. Ma niebieskie tło, po lewej stronie jest świecąca choinka a po prawej stronie nasze wspólne zdjęcie w miniaturce a obok miniaturka usg z Biancą I pisze wesołych świąt. Jak mi przyślą to zeskanuję i Wam pokażę bo śliczna jest mogłam wybierać szablony i dopasowywać zdjęcia a sukcesem wielkim jest że odnalazłam się na norweskiej stronie a z norweskim to u mnie trochę lepiej jak z chińskim;p

Oooooo super pomysł! Oryginalnie!

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:
Ach więc to takie "oszukane naleśniki" Extra
A w smaku dużo się różniły od tych tradycyjnych ?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 16:23   #4914
gosia261282
Gang Iren

Miałam się pochwalić moją córą.
Byłam dziś w szkole na rozmowie z nauczycielką (tutaj są takie indywidualne spotkania) i bardzo Wiki chwaliła. Mówi,że z angielskim radzi sobie świetnie i z czytaniem i z pisaniem. Powiedziała,że jest na wyższym poziomie niż część angielskich dzieci ,a ona uczy się dopiero 3 lata. I z matematyki powiedziała,że jest w pierwszej trójce najlepszych. Poza tym chwaliła,że jest bardzo sprawna fizycznie. A ja z radości aż się poryczałam. Ach ta ciąża
Stary 2013-11-14, 16:31   #4915
milka-pilka
Zakorzenienie

zaraz nadrobię, teraz tak na szybko:

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
To ja się pochwalę dostawką do lozka zrobioną przez mojego męża Oczywsicie brakuje jeszcze materacyka.
Wspaniała! Ale fajnie, masz bardzo zdolnego męża

Cytat:
Byłam dziś w szkole na rozmowie z nauczycielką (tutaj są takie indywidualne spotkania) i bardzo Wiki chwaliła. Mówi,że z angielskim radzi sobie świetnie i z czytaniem i z pisaniem. Powiedziała,że jest na wyższym poziomie niż część angielskich dzieci ,a ona uczy się dopiero 3 lata. I z matematyki powiedziała,że jest w pierwszej trójce najlepszych. Poza tym chwaliła,że jest bardzo sprawna fizycznie. A ja z radości aż się poryczałam. Ach ta ciąża
Świetne wieści. Ja też się wzruszyłam i łezka mi poleciała Mam wśród znajomych wielu emigrantów i takie historie mnie wzruszają i napawają dumą Zwłaszcza, że Wiki uczy się dopiero w UK 3 lata.
Wspaniała dziewczynka! Wiele w życiu osiągnie
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 16:32   #4916
souris5
Raczkowanie

Cytat:

A tak w ogóle zamówiłam dziś specjalne kartki świąteczne do wysłania dla rodziny z naszym zdjęciami To będzie część mojej tradycji świątecznej przejętej od Norwegów mężowi nic nie mówiłam będzie niespodzianka;p Kartek jest w sumie 10 bo więcej wysyłac nie będę. Ma niebieskie tło, po lewej stronie jest świecąca choinka a po prawej stronie nasze wspólne zdjęcie w miniaturce a obok miniaturka usg z Biancą I pisze wesołych świąt. Jak mi przyślą to zeskanuję i Wam pokażę bo śliczna jest mogłam wybierać szablony i dopasowywać zdjęcia a sukcesem wielkim jest że odnalazłam się na norweskiej stronie a z norweskim to u mnie trochę lepiej jak z chińskim;p
Pomysł świetny, zawsze takie coś innego Ja też powinnam się zabrać za naukę norweskiego, skoro mam teraz więcej czasu wolnego, ale jakoś ciągle nie mam weny. Radzisz sobie z samym angielskim? My w przyszłym roku tam się przeprowadzamy.

Justien gratulacje mieszkania domyślam się jaka to radość

a ja polecam do depilacji coś takiego http://www.philips.pl/c/usuwanie-wlo...hp6371_00/prd/ u mnie sprawdza się super, używam od lat, mój trymer ma jeszcze wymienne końcówki- mini depilator i golarka i nakładka na sam trymer ale kupowałam już dość dawno w argosie w uk i nie mogę swojego modelu znaleźć w żadnym polskim sklepie. Można na oślep, albo do lusterka nie trzeba używać żadnych pianek oliwek, niczego i nie ma podrażnień!!!
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-14, 16:39   #4917
ejani
Zadomowienie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43715176]
O Dżizas ja nawet nie pamiętam gdzie się zapisywałam do internisty nawet nie wiem czy ta przychodnia istnieje jeszcze, albo czy lekarz przyjmuje. Serio, od 18 roku życia byłam u internisty może raz, odkąd pracuję korzystam z usług prywatnych. Co w takim wypadku?[/QUOTE]

mam podobną sytuację (tylko wiem, gdzie byłam zapisana, ale to prawie 10 lat temu) i dowiadywałam się na okoliczność ciąży i powiedzieli mi, że jak nie mam zamiaru tu przychodzić, to nie muszę mieć wybranego lekarza (a położna u gina to wręcz "jak pani prowadzi tam, to niech tam prowadzi), dopiero jak się będę zapisywać, to sobie wybiorę (deklaracje podpisuje się co roku, więc te stare są nieaktualne). a chciałam być dobra i się zapisać, żeby mnie mieli w aktach, ale na siłę pchać się nie będę

natomiast co do położnej po porodzie, to zgłaszamy się po urodzeniu dziecka i wtedy przyjdzie.

Cytat:
klask i: brawo, też bym pękała z dumy!
Stary 2013-11-14, 16:43   #4918
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, dzień dobry
Czytam Was od samego początku, nawet w maju po zobaczeniu II kreseczek parę postów napisałam, ale jakoś nie potrafiłam wbić się w Waszą grupę...

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę.
Jakoś nigdy do mnie nie przemawiała. Jak silna musi być chemia, która rozpuszcza włosy? Chyba całkiem srogo silna. Nie czułabym się komfortowo, taki rozpuszczalnik do włosów kładąc na skórę. Szczególnie na skórę okolic wadżajny. Spróbowałam raz na nogach i nie usunęło wszystkich włosów, czekanie mnie denerwowało, niewygodnie mi było... Nie dla mnie, ja wolę maszynki.

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43714483]Dziewczyny super wiadomości!! Właśnie dzwonił do mnie mąż i 25 listopada mamy odbiór mieszkania [/QUOTE] Gratulacje!

Cytat:
Ile??

Polska drogi kraj.

Ja za 8 sztuk zaplacilam 1 funt.
Ja aż sprawdziłam na pomidorach, które wczoraj kupiłam. 99c, tacka sześć sztuk takich niedużych.
Ja tam jestem za biedna na życie w Polsce

gosia261282 córka zdolniacha
Stary 2013-11-14, 16:47   #4919
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
No widzisz jakie masz super dzieciaki!
Stary 2013-11-14, 16:50   #4920
Konto usunięte

Cytat:
Super
Gratuluje
Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
super
Cytat:
Justien gratulacje mieszkania.
Cytat:
Napisane przez souris5 Pokaż wiadomość
Justien gratulacje mieszkania domyślam się jaka to radość
Dzięki dziewczyny!! Normalnie jak to usłyszałam to piszczałam jak małe dziecko Ach ta ciąża

Cytat:
Jeżeli chcesz być zapisana to idź do najbliższej przychodni i zapisz się do internisty (taką deklaracje możesz składać bodajże 2 razy w roku - nie musisz podawać, gdzie byłaś zapisana wcześniej ).
Ja swoją złożyłam dopiero jak zaszłam w ciążę i musiałam iść z pęcherzem do internisty. Wcześniej zapisana byłam do pediatry i cały czas do niego chodziłam :P Jednak w ciąży już głupio mi było siedzieć w kolejce z samymi dzieciakami
Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
Nic tylko pogratulować. Super ,że już się udało.Teraz szybko wykończyć i robicie parapetówkę.
A i ogólnie mój dzieć leży głowa w dół i mam nadzieję,że nie odważy się zmienić pozycji. Bo inaczej odbędzie się poważna rozmowa matki z synem
Dzięki! Parapetówa na pewno będzie, dla mnie z Bavarią oczywiście Gratuluję dobrego położenia dziecia

Cytat:
Super!! Masz zdolną córkę. To musi być fantastyczna radość - jeden z wielu plusów bycia mamą

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
mam podobną sytuację (tylko wiem, gdzie byłam zapisana, ale to prawie 10 lat temu) i dowiadywałam się na okoliczność ciąży i powiedzieli mi, że jak nie mam zamiaru tu przychodzić, to nie muszę mieć wybranego lekarza (a położna u gina to wręcz "jak pani prowadzi tam, to niech tam prowadzi), dopiero jak się będę zapisywać, to sobie wybiorę (deklaracje podpisuje się co roku, więc te stare są nieaktualne). a chciałam być dobra i się zapisać, żeby mnie mieli w aktach, ale na siłę pchać się nie będę

natomiast co do położnej po porodzie, to zgłaszamy się po urodzeniu dziecka i wtedy przyjdzie.
Dzięki. Postaram się to w grudniu/styczniu ogarnąć. Muszę najpierw znaleźć gdzieś przychodnię koło siebie. Małą i tak dopiszemy do ubezpieczenia z pracy tak aby mogła korzystać z Enel Medu razem z nami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości