|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Cytat:
A rogala po prostu położyłam sobie pod szyją i się nim owinęłam w taki sposób że część obejmowałam z przodu (jak męża hihi - tylko oczy dorysować ) a część położyłam za plecami. No i jakimś cudem to pomogło. Poprzednio różne akrobacje nie pomagały i kręgosłup bolał, a to zadziałało. CUD.Cytat:
|
||
|
|
|
#4862 |
|
Wtajemniczenie
|
Teoretycznie nie wolno nam mięsa wieprzowego. My możemy tylko kurczaki i indora...
no ewentualnie jakieś jasne chude mięcho np. chudy schab (ale nie smażony). W wsumie Akkma o dziwo po tych zabronionych produktach ma cukier w porządku więc może i te kotleciki jej nie "przecukrzą"
|
#4863 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4864 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki kochana, że nas rozumiesz i za współczucie.
Ogólnie mamy przechlapane.... człowiek głodny, ma zachcianki i nic nie może... a tu się jeszcze kłuć 4 x dziennie..... Ile można wcinać drób i warzywka.... ech No ale cóż poradzić....nie mamy wyjścia.... ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
Oczywiscie zjadlas nalesniki zrobione z zakazanej nam mąki pszennej? ?To czekam na Twój wynik <ciekawe ile wyjdzie> ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Mogą być mielone z mięsa drobiowego
|
|
#4865 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na wakacje we wrześniu powiadasz? Ja się własnie zastanawiam czy warto z +- półrocznym dzieciem gdzieś w świat. Zawsze to lepiej niż z 5 latkiem Ale tysiąc myśli niekoniecznie dobrych się kotłuje
|
|
|
#4866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Może coś wybierzesz: (oczywiście wszystko domowe, nie kupowane) - barszczyk czerwony z uszkami - pierogi z kapusta i gzrybami - ryba po grecku (dorsz) - karp smażony - karp w galarecie - groch z kapustą - śledzie w oleju - śledzie w śmietanie i czosnku - sałatka jarzynowa - kompot z suszonych sliwek - ciasto piernik lub 3bit i chyba tyle
|
|
|
|
|
#4867 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślałam, że zbyt niska temperatura nie może być. W takim razie chyba trzeba będzie się zabrać. Nigdy nie robiłam takiego piernika, ale może coś z tego będzie ![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43712355] Nie mam takich problemów To zazdroszczę, bo to strasznie denerwujące i nieestetycznie wyglądające ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
W tym roku chyba sami będziemy w wigilię, tzn. ja, mąż i brzuch No, ale w przyszłym roku zaczynamy tworzyć świąteczną atmosferę i tradycje dla naszej wspólnej, małej rodzinki i tego się trzymam. Chciałabym, aby nasza córcia kiedyś ciepło wspominała te rodzinne chwile ![]() Cytat:
![]() Właśnie przyszła pierwsza paczka http://www.gluck.pl/pl/posciel-druko...p3-9764.p.html http://www.gluck.pl/pl/rozek-kangaro...ri-9888.p.html http://www.gluck.pl/pl/poduszka-kold...cel-418.p.html i dostałam do zakupów czerwono-białego pajacyka ![]() W sumie pościel będzie na później i pewnie póki co będziemy korzystać z rożka i ochraniaczy, ale i tak się cieszę Na początek mam też kupiony śpiworek (z sh za całe 10zł jeszcze niewyprany) i chyba nawet przypadkiem kolorystycznie wpasował się w pościel ![]() ...o nie wczytały się zdjęcia, jeszcze raz próbuję
laparo, PCO 52 cykl starań ... cud Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. JP II Edytowane przez cherubinka Czas edycji: 2013-11-14 o 14:00 |
||||||
|
|
|
#4868 |
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() Od wczoraj buszuje po internecie i oglądam różnosci dla dzieci I zajrzalam tez na strone apteki gemini i naprawde są tam atrakcyjne ceny, ...no i duzy wybór wszystkiego, nawet znalazlam tam fluid którego dlugo szukałam...no i w super cenie ahhh super ze mam was i dzielicie sie takimi wiadomosciami gdzie co kupic i w ogole ![]() Mam parę pytań technicznych ;p : 1. Jakich kosmetykow dla dziecka będziecie uzywac? Ja ogólnie zastanawiam sie nad emolientami, najpierw myslalam o oilatum a pozniej o ziaji tez z parafiną płyn do mycia. I w sumie jestem skłonna ku temu, bo u nas woda jest nienajlepsza i boje sie ze bedzie mocno wysuszac. Z drugiej strony czytałam ze parafina stosowana bez potrzeby zatyka pory i skóra sie tez przyzwyczaja... A poza tym nie wiem jak pielegnowac dziecko: bo np uzywam do kąpieli plynu ziaji co natluszcza, a pozniej smarujemy czyms dziecko? Czy jak nie ma potrzeby to nie? A co do pupy? Chce linomag ale nie wiem czy po kazdej zmianie pieluszki trzeba smarowac linomagiem? No i mozna stosowac np ziaji płyn do mycia, a potem jak cos oliwka z hippa ???czy lepiej nie mieszać dwóch firm? 2. Pod czym powinno spać dziecko w łóżeczku? Wiem, ze nie mozna uzywac kołdry,ani poduszki przy niemowlaku.. czyli co zostaje - rożek?/śpiworek?/kocyk? A z czego taki kocyk musi być? Akryl czy gruba mikrofibra to za grube? 3. Jak często zmienia się pieluchy ? ...po czym rozpoznać ż to już czas? Wiadomo ze kupkę zawsze się rozpozna ale sikanie już nie... 4. Jak jest w przypadku położnej środowiskowej? Tzn czytam ze położna po porodzie przyjezdza do domu zeby zobaczyc co dzieje sie z dzieckiem... Ale czy matka sama musi "załatwić" sobie taką położną, czy raczej położna przyjezdza z automatu ze szpitala w którym się rodziło? Ja będę rodzić 70 km od domu więc troche mnie to zastanawia. W ogóle taki przyjazd położnej to jest obligatoryjne? Przepraszam z góry za głupie pytania, ale chce sobie wszystko w głowie pukładać moze co nieco mi sie rozjaśni w mózgowym żelku
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#4869 |
|
Raczkowanie
|
Historia mojej koleżanki z sali: jej matka miała kotke. I tak się złożyło, że rodziły (matka i matki kotka) w ten sam dzień o tej samej godzinie. To bylo czwartego a kotka urodziła 4 kociaki. Przypadek? Nie sądzę
))Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4870 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a do religijnych też nie należę więc święta są dla mnie raczej symbolem pięknie ubranego domu, zapachów nic związanego z kościołem do mnie nie przemawia. Chociaż nie przeczę że o ile do kościoła wpadam kilka razy w roku przy weselach, pogrzebach i ślubach tak zawsze na pasterkę co roku śmigam bo lubię jakoś ten klimat ;p w tym roku odpuszczam sobie bo ja o 22 padam;p co do świąt jeszcze to pomimo moich osobistych rozterek "wierzę lub nie wierzę" to chciałabym zapoczatkowac jakąś tam tradycję dla małej żeby wspominała na starość święta jako czas spędzony z rodziną w cieple, radości, miłości. Chciałabym jej dać to czego ja nie miałam. tzn u mnie w domu na wigilię była zawsze pelna chata dziadków, wujków kuzynów. nie raz przy wigilijnym stole bylo po 20 osób, a nigdy mniej niż 15...wszyscy mówią że fajnie tak rodzinnie itd. Tylko że każdy widzi sceny rodem z filmów amerykańskich gdzie rodzina siada do stołu i jest super. A u mnie to było przygotowan mase, przeganianie dzieci, nerwówka bo trzeba się pokazać z jak najlepszej strony. Krzyczenie na nas żeby głowy nie zawracać... Dlatego swoim dzieciom chce dac coś więcej, zobaczymy jak wyjdzie w praniu
|
|
#4871 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4872 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja się depiluje w przezabawny sposób ;p mam taką plastikowa miednicę, siadam na niej pod prysznicem i JADĘ;p jest mi tak najwygodniej bo wanny nie posiadam ![]() A tak w ogóle zamówiłam dziś specjalne kartki świąteczne do wysłania dla rodziny z naszym zdjęciami To będzie część mojej tradycji świątecznej przejętej od Norwegów mężowi nic nie mówiłam będzie niespodzianka;p Kartek jest w sumie 10 bo więcej wysyłac nie będę. Ma niebieskie tło, po lewej stronie jest świecąca choinka a po prawej stronie nasze wspólne zdjęcie w miniaturce a obok miniaturka usg z Biancą I pisze wesołych świąt. Jak mi przyślą to zeskanuję i Wam pokażę bo śliczna jest mogłam wybierać szablony i dopasowywać zdjęcia a sukcesem wielkim jest że odnalazłam się na norweskiej stronie a z norweskim to u mnie trochę lepiej jak z chińskim;p
|
|
#4873 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jutro odbieramy wózek bo straszyli 3 tyg a tu dwa dni i jest. A to moje łupy dziś z SH. |
|
|
|
|
#4874 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym po tym co widziałam w Tajlandii i Kambodży rok temu to myślę że się da - w Tajlandii w pociągu widzieliśmy rodzinę francuską z 4 dzieci (!), podróżującą z plecakami, przy czym najmłodsze na oko nie miało roku, a najstarsze jakieś 6 lat. W Kambodży z kolei w Angkor Wat u tatusia na plecaku na takim fajnym siedzisku ok 2-3 latek, a mam przewijała maleństwo w tym czasie Też Francuzi. Czyli się da - i z półrocznym, i z rocznym, i z pięciolatkiem - oczywiście trzeba się inaczej przygotować, wykupić lepsze ubezpieczenie itp., ale podróżowanie całą rodziną - bezcenne. Jak ja kocham podróże ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4875 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do tego, czy macałam - niestety nie, ale pomacam jak mi go kurier wniesie pod drzwi i zdam relację. Jak nie spełni oczekiwań, zawsze można odesłać. Póki co nie spełniły oczekiwań wózki o 300 zł droższe w pobliskim sklepie stacjonarnym, w każdym było jakieś "ale", a w cenie bexy nie znalazłam żadnego, (prócz promocyjnych z jakimś defektem w stylu zarysowanie, krzywe kółko itp) więc warto mi było zaryzykować. Opinie wózeczek ma dobre, w rankingu wózków jest na 18 msc na chyba 500, wyprzedza sporo konkurentów z wyższych półek cenowych.
|
|
#4876 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-jeśli będzie na piersi, to nie m,a problemu z butelkami, podgrzewaniem, szukaniem knajp z menu dla dzieci itp -wiele miejsc np hotele, zabytki za takie małe dzieci wogóle nie każe nic płacić -jest jeszcze na tyle małe i lekkie, że w miarę wygodnie można je nosić w nosidle/chuście -możesz iść zwiedzać muzeum, pałac czy coś w tym stylu, i nie będziesz słyszeć "mamo, nudzi mi się" ![]() Cytat:
Takie proste i eleganckie. Dowód na to, ze da się dla dziewczynki bez różu i tandety ![]()
|
|
#4877 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Śledzie w śmietanie ![]() Cytat:
Nie przepraszaj, pytaj. Po to tu jesteśmy. 1. Do kąpieli używałam z rossmana płynu z oliwką. Takiego ich. Później wlewałam kilka kropli oliwki bambino do wody. także tej najzwyklejszej. Żadne nowości mi niestety nie pomagały. Wodę chlorowaną mam dosyć 2. Na poczatku, około m-ca na bank, używałam rożka. Zawinięty w niego dzidź spał. Później, bo to maj był, zrobiło się ciepło i maluch darł się jak był przykryty. Do dziś jest zimnolubny. Do dziś nie śpi na poduszcze. WOli płaskie powierzchnie. Ma 4,5 ![]() 3. A kiedy zmieniać? Poczujesz Poza tym jak zmienisz za późno to pupka czerwona ![]() 4. U nas położna przyjeżdżała raz w tygodniu, do skończonego pół roku. Dużo Sama od siebie. Teraz podobno muszę sobie załatwić położną, sama umawiać. Cytat:
|
|
|
#4878 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do wyjazdów z takim maluchem to ja uważam tak; -samolot to i tak nasz częsty środek transportu jak do PL lecimy więc mała będzie przyzwyczajona (mam nadzieję przynajmniej bo serce się kraja jak niektóre dzieciątka płaczą) -im wcześniej małą nauczymy podróżować tym lepiej dla nas no i dla niej, co prawda nie bedzie pamiętać wycieczek ale zdjęcia pozostają a dla mnie zdjęcia to skarb narodowy. -Myślimy nad wrześniem na wypad bo np w Grecji temperatury nie są już tak wysokie średnio 25 stopni no maks 30 ale to głęboko na lądzie a my na pewno na jakąś wyspę się skusimy bo jednak mamy slabość do wysp -oczywiście dużo będziemy musieli dostosować do małej ale to nie problem, liczę że +- półtoraroczne dziecko jest już w miarę spokojne, przynajmniej kolki będą za nami -no nie bedziemy tez mogli kupić wycieczki miesiąc czy dwa wcześniej bo mala może się przeziębić itd Ale wydaje mi się że jak z głowa wszystko zaplanujemy plus mała będzie z tych grzeczniejszych dzieci to damy sobie radę. Chociaz mam znajomych którzy mają 3,5 letnią córkę sami jeżdżą po świecie raz na 2-3 miesiące w inne miejsce (mają kasy jak lodu) a corki nie wezmą tylko zostawiają u dziadków bo się boją o małą o choroby jakieś itd. No ale w biurze podróży na pewno doradzą gdzie bezpiecznie jechać. Ja to widziałam już niemowlaki podróżujące na Teneryfę z rodzicami (to dla mnie już akurat przesada była) I kieruję się jedną bardzo wazną rzecza gdy ktoś mi mówi że np w Grecji sa upały. Tak są ale porównując upały jakie ostatnio występują w Polsce w górach skąd pochodzę a upał na jakiejś wyspie gdzie mam 5 minut spacerkiem do morza i wiatr i jest końcówka sezonu to jest niebo a ziemia. hotele klimatyzowane, zawsze można zostać na największy upał w środku albo zorganizowac sobie zwiedzanie np w jakimś ciekawym a ocienionym miejscu. Możliwości jest wiele Póki mam środki chciałabym pokazać małej cały świat bo sama dopiero zaczęłam go odkrywać
|
|
#4879 | |
|
Zadomowienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43713656] I mam nadzieję że nasza córka się tym zarazi
[/QUOTE]Jak od małego pokażecie jej to wszystko to zarazi. A na bank przyzwyczai ![]() Cytat:
Tak dużo piszecie, że nie nadązam czytać
|
|
|
#4880 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Choć jak znam tą cholerną sprawiedliwość to będziesz miała niżej niż po suchej sałacie z pomidorem Ja pierdziele jutro ma uczelni mam zajęcia w terenie ;/ 4 godziny łażenia w tym zimnie ;/ Mam nadzieję, że wykładowca jest przeszkolony w odbieraniu porodów
|
|
|
#4881 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem że da się go lekko odchylić na tyłku i zajrzeć, ale przecież jak siuśki się wchłoną, to nie widać ich ani nie czuć zapaszku?A co do 2, to moja położna mówiła żeby niczym nie smarować, dopóki nie ma takiej potrzeby. Czyli żeby używać delikatnego płynu do kąpieli, i tyle. A po kąpieli zacząć smarować dopiero jak wystąpi jakiś problem, bo wtedy zwykła oliwka może pomóc, a jak przyzwyczaisz skórę że smarujesz, to się rozleniwi i jak już jakiś problem wystąpi, to może być trudno mu zaradzić.
|
|
#4882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam na SR mówili że jak dajesz płyn do kąpieli taki tłusty to że potem już się dziecka nie smaruje...i żeby nie mieszać firm bo ciężko potem dojść co uczula. co do pupy to nie pomogę bo nie wiem sama... Ad.2 my mamy normalnie kołderkę dla dziecia, nie będziemy na razie tylko poduszki dawać bo płasko wiem że musi być. ale pytałam znajome mamy i w kołderce można tylko trzeba zawijać kołderkę pod materacyk żeby dziecko nie "wjechało" pod kołderkę. AD.3 na SR mówili że pieluchę zmienia się co 3h max, ale też po karmieniu no i po kupie ![]() Ad.4 położna przychodzi z przychodni do której zgłaszasz dziecko. zapewne już masz złożoną deklaracje o położną (przy wyborze ginekologa najczęściej podsuwają papierki do podpisu i nie mówią nawet że to o położną chodzi) a w szpitalu w którym rodzisz wypełnia się papiery do jakiej przychodni będzie należeć dziecko i oni sami już wysyłają papiery lub dają papiery tacie i tata je zanosi do przychodni. potem położna dzwoni i umawia się na spotkanie.
|
|
|
#4883 |
|
Zadomowienie
|
Wyszedł mi za☠☠☠.sty sos do shagetti. aaaa co trzeba sie chwalic małymi sukcesami, a nie tylko narzekać
|
|
|
|
#4884 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się razem z Tobą
|
|
#4885 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4886 |
|
Zakorzenienie
|
Rany ale mam wariacki dzien w robocie...
dla wszystkich potrzebujących poczytałam jednym okiem ale nie mam jak odpisać
|
|
#4887 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() pfff mąka pszenna coś ty!! mąka żytnia, mleko sojowe i 1 jajko. nie ośmieliłabym się na pszenną patrzeć! :P Pieczarki smażone na łyżeczce masła z pietruszka. Wyszły 4 małe nalesniki dodałam trochę jogurtu greckiego jako sosiku. i nawet trochę sera żółtego Były smaczne;]
|
|
#4888 |
|
Raczkowanie
|
katarzyniak do mnie położna już teraz przychodzi od 21 tygodnia jestem pod jej opieką dzwoni co tydzień pyta co i jak na razie była tylko raz ale we wtorek będzie drugi , mi się bardzo fajna trafiła i ma sprzęt do słuchania serduszka dziecka jak dzwoniła to powiedziałam aby go nie zapomniała
![]() Ja chodzę do przychodni ginekologicznej szpitalnej i tam wszystkie są objęte opieką położnej po narodzinach też fajnie bo jak coś się dzieję to ona zawsze odbiera telefon i daję radę ![]() Poszłam do kuchni szykować obiad i zamiast obiadu zrobiłam porządek w całej kuchni każda szafeczka aż muszę doładować cukry ciasteczkiem
|
|
|
|
#4889 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dzień dobry
![]() Czytam Was od samego początku, nawet w maju po zobaczeniu II kreseczek parę postów napisałam, ale jakoś nie potrafiłam wbić się w Waszą grupę... ![]() Do odezwania się skłoniła mnie jedna rzecz - problem z depilacją. Dlaczego żadna z Was nie stosuje kremów do depilacji? Ja nie wyobrażam sobie innej metody A i mój lekarz nie widzi przeciwwskazań. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę.
|
|
#4890 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja dziś na obiad kotlecik z piersi z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem w piekarniku plus ziemniaczki na cebulce podsmażane i kapusta kiszona pycha---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.

Ale tysiąc myśli niekoniecznie dobrych się kotłuje

28.02.2011:ksiadz :

dla wszystkich potrzebujących poczytałam jednym okiem ale nie mam jak odpisać