Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-15, 19:51   #361
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Ktoś kogo kochałam porzucił mnie w chwili kiedy najbardziej go potrzebowałam. Zrobił to bez wahania i przez telefon. Próbował zrzucić na mnie winę, że jestem nieznośna i kłótliwa w ciąży i powinnam się zmienić... Zanim to powiedział, nie miałam od niego żadnych wieści, nie odbierał nie oddzwaniał. Byłam podłamana niepewnością.
W tej chwili jakoś mam to tak gdzieś, że dziwię się i zastanawiam czy czasem nie jestem w szoku pourazowym nie mniej jednak czuję się cały czas ok, niepokój i niewiadoma minęły.
Gdyby to się stało jeszcze 2 lata temu rok, zapłakałabym się na śmierć... Wariowała, załamała. Teraz może czasem zrobi mi się przykro, ale to uczucie jakby to wszystko było za mgłą, lub jakby to był film... Się rozpisałam
Wiesz myślę ze twój były będzie kiedyś żałował że nie był przy tobie w ciąży, nie czuł pierwszych kopniaków i przepychania.... myślę że to kiedyś będzie dla niego największa kara
Stary 2013-11-15, 19:53   #362
Cicici
Rozeznanie

Co sadzicie o masazu miejsc intymnych? Planuje ktoras? Ja juz zakupilam olejek i z racji tego ze dzisiaj zaczynam 34 tydz tz bedzie masowal
Mam ten olejek https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...do-porodu.html
Cicici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:55   #363
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
To dobrze, że bandażują w takim razie. Hmm, no to chyba nie ma nic co mnie przeraża w cc Może trochę bólu tej rany... Skoro morfinę tylko dobę podają. Bobo się karmi na leżąco?
To zależy od kobiety. Podobno kilka pierwszych godzin się leży na wznak a potem trochę podnoszą. Pionizują w kolejnej dobie. Więc jeśli dasz radę to możesz karmić już taka lekko zgięta. A jeśli nie to na leżąco.
Oczywiście jeśli pojawi się pokarm, bo podobno bywa różnie.
Stary 2013-11-15, 19:55   #364
BieniekI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
dlatego jak już decydować się na kasę z pierwszeństwem, to się trzeba pchać do przodu samej, pytając każdego po kolei czy jest w ciąży, albo ich zignorować i iść do kasjera

uważam, że sklepy zarabiają na nas (jednak robimy inne zakupy niż nieciążówki) przyciągając nas trochę tymi kasami, więc nam się należy

a ostatnio mi pani w lidlu powiedziała, że powinnam się przepychać do każdej kasy (w sensie że mam prawo) u nich... ale aż taki hardkor nie jestem

oby jednak nie w tym miesiącu
Mnie też w ciąży zazwyczaj nie zauważano w kolejkach...choć teoretycznie miałam prawo się pchać... jednak było to dla mnie zbyt stresujące, więc wolałam stać, póki nie miałam zagrożonej ciąży
BieniekI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:56   #365
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
To dobrze, że bandażują w takim razie. Hmm, no to chyba nie ma nic co mnie przeraża w cc Może trochę bólu tej rany... Skoro morfinę tylko dobę podają. Bobo się karmi na leżąco?

Synuś zaczyna swoje wieczorne wariacje brzuchowe

Le La pochwalę się, że sama siebie zaskoczyłam. Ktoś kogo kochałam porzucił mnie w chwili kiedy najbardziej go potrzebowałam. Zrobił to bez wahania i przez telefon. Próbował zrzucić na mnie winę, że jestem nieznośna i kłótliwa w ciąży i powinnam się zmienić... Zanim to powiedział, nie miałam od niego żadnych wieści, nie odbierał nie oddzwaniał. Byłam podłamana niepewnością.
W tej chwili jakoś mam to tak gdzieś, że dziwię się i zastanawiam czy czasem nie jestem w szoku pourazowym nie mniej jednak czuję się cały czas ok, niepokój i niewiadoma minęły.
Gdyby to się stało jeszcze 2 lata temu rok, zapłakałabym się na śmierć... Wariowała, załamała. Teraz może czasem zrobi mi się przykro, ale to uczucie jakby to wszystko było za mgłą, lub jakby to był film... Się rozpisałam
Troche? Błagam! Boli mega! A morfina to ściema przy długim podawaniu działa ale mie przy tak krótkotrwałym. Podają jeszcze czopki i one sa najlepsze! Bo maja min. Ibuprofen. Ja potem brałam poprostu ibuprom.
Tak naprawdę z tymi porodami to jest tak: każdy boli ale przy cc najpierw jest szczęście potem bol a przy sn najpierw jest bol potem szczęście.
Mi nóg nie bandazowali dostawałam poprostu raz na dobę clexane na rozrzedzenia krwi.
Bedzie gucio

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:58   #366
patrycjja
Zadomowienie

kurcze, właśnie wrócił szczęśliwy mąż- dostał od swojej siostry grę na konsolę. mało mi się ten prezent podoba, tym bardziej, że w poprzednią wersję gry gra niemal non stop (z przerwami na siedzenie w internecie i oglądanie jakiś durnych seriali komediowych i kabaretów). więc teraz wcale nie będzie lepiej.
najgorsze, że mam wrażenie, że prezent dobrany tak specjalnie- ostatnio nawet w jakiejś rozmowie wspomniałam, że nie mam już męża, bo prawie każdą wolną chwilę spędza na graniu. a tu bach- taka zabawka na święta, miesiąc przed nimi na dodatek.
nie cierpię kiedy gra, bo nawet jak chce mu coś pokazać to olewa totalnie

i jak tu go chwalić jak co chwilę mi czymś podpada

dobra pochwalę- właśnie dostałam całą siatę mandarynek ale to chyba po to, żeby mnie czymś zająć

Edytowane przez patrycjja
Czas edycji: 2013-11-15 o 20:04
patrycjja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:59   #367
ejani
Zadomowienie

Cytat:
pochwalę się, że sama siebie zaskoczyłam.
wydaje mi się, że ciąża oprócz burzy hormonów i pozostałych "przyjemności" daje też jednak twarde i rzeczowe spojrzenie na pewne sprawy. kiedyś już słyszałam, że bycie mamą zmienia człowieka, więc widocznie wystarczy już dziecko w łonie.

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Z tym leżeniem też słabo ostatnio bo mnie wszystko boli jak leże, biodra, plecy i nogi drętwieją. Juz rano mówiłam mężowi ze od dzis spie na stojąco
No i Aluśka mi szkoda. Co chwila prosi żeby piłke z nim pokulac, albo znalesc jakąś zabawke, pobawić sie autkami, generalnie marzy mu sie zabawa z mamą a mama marudzi
jak mama wyląduje w szpitalu, to też nie będzie się bawiła, więc niestety musisz troszkę odpuścić, zwłaszcza jak tato jest dostępny.

a co do leżenia, to jak nie możesz, to usiądź sobie wygodnie albo zrób cokolwiek, żeby odpocząć. albo spróbuj znaleźć pozycję, która ujdzie... mi czasem pomaga półsiedząca i z nogami do góry, czasem na jednym krześle, czasem na sofie... tu nie ma kompromisów, bo to chodzi o Twoją macicę!
Stary 2013-11-15, 20:00   #368
Le La
Zadomowienie

Cytat:

Synuś zaczyna swoje wieczorne wariacje brzuchowe

Le La pochwalę się, że sama siebie zaskoczyłam. Ktoś kogo kochałam porzucił mnie w chwili kiedy najbardziej go potrzebowałam. Zrobił to bez wahania i przez telefon. Próbował zrzucić na mnie winę, że jestem nieznośna i kłótliwa w ciąży i powinnam się zmienić... Zanim to powiedział, nie miałam od niego żadnych wieści, nie odbierał nie oddzwaniał. Byłam podłamana niepewnością.
Tym bardziej jest nieodpowiedzialnym debilem, jesli wine za wszystko chcial zrzucic na Ciebie. Bardzo dobrze, ze tak do tego podchodzisz. Bedzie Wam lepiej bez niego A on, zobaczysz , jeszcze bedzie zalowal, tego jak teraz postepuje.
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:00   #369
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

Tylko kurcze z dwu i pół latkami to ciężko,ja się kładę odpoczywam jak śpią,bo takto chcą ze mną leżeć- boję się żeby na mnie nie skończyły,a prędkie są. A niestety moje trzeba mieć na oku cały czas raz by czegoś nie zmalowały a dwa,żeby się nie biły. Także też jak Gosia głównie na siedząco.
Stary 2013-11-15, 20:01   #370
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
To zależy od kobiety. Podobno kilka pierwszych godzin się leży na wznak a potem trochę podnoszą. Pionizują w kolejnej dobie. Więc jeśli dasz radę to możesz karmić już taka lekko zgięta. A jeśli nie to na leżąco.
Oczywiście jeśli pojawi się pokarm, bo podobno bywa różnie.
Tak 8 godzin powinno sie leżeć płasko zeby niebyło nieprzyjemnych kłopotów po zzo.
A pokarm pojawia sie w kolejnej dobie. Jak mózg zakuma ze juz po ciazy

Stary 2013-11-15, 20:04   #371
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
No to się dzis doigrałam.

Odpoczywaj Lidka!
No niestety troche ograniczone teraz jestesmy.
Mnie tez to strasznie zlosci i frustruje,na szczescie ciaza nie trwa wiecznie...

Cytat:
Jestem mistrzynią długich porodów więc pewnie jakbym dzis zaczęła to bym urodziła 19-stego
Ile czasu rodzilas?
Bo ja (liczac od pierwszych skurczow) z Wiki 7 godzin,z Erykiem 5,5 godziny.

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Tylko kurcze z dwu i pół latkami to ciężko,ja się kładę odpoczywam jak śpią,bo takto chcą ze mną leżeć- boję się żeby na mnie nie skończyły,a prędkie są. A niestety moje trzeba mieć na oku cały czas raz by czegoś nie zmalowały a dwa,żeby się nie biły. Także też jak Gosia głównie na siedząco.
Potwierdzam,ze to nie wykonalne,zeby sobie polezec w ciagu dnia.
Eryk jak widzi,ze sie klade to chce skakac mi po brzuchu i drze sie,ze "ahaha" czyli mama ma byc koniem i koniec. Wiec juz nawet nie probuje.

Edytowane przez gosia261282
Czas edycji: 2013-11-15 o 20:06
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:09   #372
forester
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Ja znów ciut spuszczam z tonu, bo korelacja czasu spędzonego na wizażu z wynikami w pracy jest niesamowita.
też to zauważyłam i niestety forum musiało pójść lekko w odstawkę

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
my się chyba na Jonhsons baby zdecydujemy bo nivea ma kosmetyki od pierwszego miesiąca życia a nie od pierwszego dnia ... ale to jeszcze zobaczymy.
znajoma pediatra na temat johnsona powiedziała mi tak- jeśli uczula Ciebie (mnie uczula i wysusza skórę), Twoje dziecko zapewne też uczuli

iwantyou99 gratuluje świetnych Dominikowych wyników no i podziwiam Twoje podejście.

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
Ile wasze dzieci ważyły w 28 tyg wg usg? W poniedziałek się wybieram do lekarza,i tak się zastanawiam.
29+3 dni- 1,5 kg

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Nawilzac
Ja mam jakaś masakrę na ustach za to, mam tak sperzchniete jak nigdy w zyciu
ja tez zauważyłam, że w ciąży usta mi schną masakrycznie. Smaruje czym się da i efekt jest dupny. Zastanawiałam się nawet nad jakimś pilingiem do ust.

Cytat:
Nogi bandażują, żeby nie porobiły się zatory w żyłach. Chodzi o problemy z krążeniem po takich operacjach.
Jeśli chodzi o karmienie to podobno pierwsze karmienie mam dopiero po pierwszej dobie (zerowej - tak się chyba mówi o dobie cięcia). I wtedy już morfiny nie podają.
U mnie na SR położna też mówiła, morfinie, głodówce (potem kleiku) no i o bandażowaniu nóg.

ejani najważniejsze, że masz ten dzień za sobą, teraz już trzeba się oswoić z ta myślą.

Demonyianioly bardzo Ci współczuje sytuacji z ojcem dziecka, ale wierzę, że poradzisz sobie sama doskonale i będziecie z Mikusiem bardzo szczęśliwi.

Ja tak masakrycznie zaczynam się bać nie tyle co samej cc, ale tego co będzie parę dni po. No nic, będzie trzeba przeżyć...
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:12   #373
perfuzja
Zakorzenienie

Lidka musisz zwolnić koniecznie. Oby przeszły te skurcze

ejani ja tez słyszałam od położnych, ze witaminy mocno utrudniają przyjście dziecka na swiat (bo rodzi sie duzo większe niz powinno albo np. ma zbyt mało elastyczne kości czaszki). Ja biorę tylko zelazo (plus oczywiscie kwas foliowy na poczatku).
Stary 2013-11-15, 20:12   #374
selena85
Wtajemniczenie

-> http://www.cartoonland.de/archiv/der...g-auf-dem-eis/ "Pierwszy spacer po lodzie" <filmik>
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:16   #375
demonyianioly
Rozeznanie

Cytat:
wydaje mi się, że ciąża oprócz burzy hormonów i pozostałych "przyjemności" daje też jednak twarde i rzeczowe spojrzenie na pewne sprawy. kiedyś już słyszałam, że bycie mamą zmienia człowieka, więc widocznie wystarczy już dziecko w łonie.
Zdaje się, że tak właśnie jest. Choć nie twierdzę, że nie zdażają się huśtawki nastrojów (nie związane z żadnymi sytuacjami życiowymi). Bywamy pewnie, tzn mogę tylko za siebie mówić, bywam wkurzającą babą w ciąży :P
Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Troche? Błagam! Boli mega! A morfina to ściema przy długim podawaniu działa ale mie przy tak krótkotrwałym. Podają jeszcze czopki i one sa najlepsze! Bo maja min. Ibuprofen.
Właśnie na mnie działała ta morfina, chyba. Wyrywałam wszystkie ósemki naraz w narkozie, operowali mnie przez 2 godziny. I tyle czasu minęło od mojego powstania z łóżka. Jak mnie narkotyk strzelił to nie mogłam usiedzieć. Ponoć zabieg był poważny, gdyż korzenie miałam bardzo głęboko w żuchwie i dużo trzeba było wyciąć... Dostałam raz ten zastrzyk w mięśnia i potem już nic, wróciłam do domu i też nie zażywałam. Miałam stopę szytą na żywca i też jakoś źle nie było. Więc założyłam, że będzie coś tam boleć, ale nie że bardzo
Cytat:
To zależy od kobiety. Podobno kilka pierwszych godzin się leży na wznak a potem trochę podnoszą. Pionizują w kolejnej dobie.
To właśnie nie wiem jak z tą pionizacją, tzn właśnie po mojej zębowej operacji też kazali leżeć. A ja byłam tak naćpana, że właściwie nie wiem czemu zaczęłam wtedy łazić po korytarzu, był już późny wieczór. Nikt nie pilnował. Wózek z kroplówką w dłoń i maszerowałam. Teraz oczywiście nie mam zamiaru wstawać i kursować, a jeśli mnie najdzie ochota to mam nadzieję, że ktoś lub ból mnie powstrzyma.
Właśnie raz byłam u znajomej, która w pierwszej dobie tak oparta już była i karmiła bobo
Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Tym bardziej jest nieodpowiedzialnym debilem, jesli wine za wszystko chcial zrzucic na Ciebie. Bardzo dobrze, ze tak do tego podchodzisz. Bedzie Wam lepiej bez niego A on, zobaczysz , jeszcze bedzie zalowal, tego jak teraz postepuje.
Jestem pewna, że pożałuje. Odnoszę wrażenie, że mężczyźni nie posiadają zdolności szerokiego patrzenia na świat. Tylko to co na daną chwilę się dzieje lub nierealizowalne wesołe plany. Pewnie zdażają się inni, jednak nie trafiłam na takie egzemplarze do tej pory.

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Wiesz myślę ze twój były będzie kiedyś żałował że nie był przy tobie w ciąży, nie czuł pierwszych kopniaków i przepychania.... myślę że to kiedyś będzie dla niego największa kara
Sam się ukarał, dowie się o tym kiedyś. Takie doświadczenie, jak bardzo można nie znać kogoś z kim się jest, żyje i kogo się kocha.
demonyianioly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:17   #376
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Tak 8 godzin powinno sie leżeć płasko zeby niebyło nieprzyjemnych kłopotów po zzo.
A pokarm pojawia sie w kolejnej dobie. Jak mózg zakuma ze juz po ciazy
Oby mój zakumał szybko hehe
Co do morfiny to nam powiedzieli, że jak tylko poczujemy, że ból się zbliża to wołać - dostaniemy tyle kroplówek ile będzie trzeba. Tylko nie czekać do momentu aż ból się zrobi silny. No i morfina tylko na początku rzeczywiście potem ketonal, ibuprofen czy co tam innego.

Edytowane przez mezaga
Czas edycji: 2013-11-15 o 20:19
mezaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:21   #377
souris5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
znajoma pediatra na temat johnsona powiedziała mi tak- jeśli uczula Ciebie (mnie uczula i wysusza skórę), Twoje dziecko zapewne też uczuli

ja tez zauważyłam, że w ciąży usta mi schną masakrycznie. Smaruje czym się da i efekt jest dupny. Zastanawiałam się nawet nad jakimś pilingiem do ust.
Dobrze wiedzieć na temat johnsona bo ja też mam na tą firmę alergię i teraz domyślam się, że muszę się jej wystrzegać.
Na usta polecam nakładanie zwykłego miodu na kilka minut (nie zlizywać od razu) to niby działa jak piling.

A mi ciągle mój tata wypomina, że muszę się położyć w ciągu dnia i że pewnie od tego że leżę czasem to mi tak tętno skacze. Mówi, że moja mama jak była w ciążach swoich to ani na chwile się nie położyła (poza pierwszą ciążą gdzie miała rozwarcie i połowę ciąży musiała leżeć) a tak to cały dzień zajmowała się dziećmi sprzątała i obiady robiła i w ogóle nigdy nie odpoczywała a ja jestem leń.
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:23   #378
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
też to zauważyłam i niestety forum musiało pójść lekko w odstawkę

iwantyou99 gratuluje świetnych Dominikowych wyników no i podziwiam Twoje podejście.

29+3 dni- 1,5 kg

U mnie na SR położna też mówiła, morfinie, głodówce (potem kleiku) no i o bandażowaniu nóg.

ejani najważniejsze, że masz ten dzień za sobą, teraz już trzeba się oswoić z ta myślą.

Demonyianioly bardzo Ci współczuje sytuacji z ojcem dziecka, ale wierzę, że poradzisz sobie sama doskonale i będziecie z Mikusiem bardzo szczęśliwi.

Ja tak masakrycznie zaczynam się bać nie tyle co samej cc, ale tego co będzie parę dni po. No nic, będzie trzeba przeżyć...
Jak będziesz miała malucha obok to naprawdę wszystko sie ułoży. Ja myslalam ze umieram ale jak była opcja pójścia do Dominika to pół szpitala przeleciałam łącznie z wejściem po schodach wiec naprawdę śmiem twierdzić ze te okruszki dają wielka sile.
Dzisiaj wieczorem na oddziale była super atmosfera - ciocie położne śpiewały a dzieciaki były mega spokojne. Nawet Domik po jednym baczku odpuścił sobie robienie kupki chyba stwierdził ze za fajna imprezka go ominie.

Dziękuje Wam dziewczyny za miłe słowa.
Jestem taka bo jakby wszystko juz jest dla mnie bardziej realne. Zdaje sobie sprawę ze dla Was to abstrakcja i niech tak zostanie, ale każda z Was zachowałaby sie tak samo. Czasem chce mi sie płakać ale wtedy wychodzę bo wiem ze Domik to wyczuwa a on potrzebuje uśmiechniętej i spokojnej mamy.

Stary 2013-11-15, 20:23   #379
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cicici Pokaż wiadomość
Co sadzicie o masazu miejsc intymnych? Planuje ktoras? Ja juz zakupilam olejek i z racji tego ze dzisiaj zaczynam 34 tydz tz bedzie masowal
ja jednak po ostatniej dyskusji tu postanowiłam je za przeproszeniem zignorować. będę piła herbatę z liści malin (dobrze, że przypomniałyście, trzeba zamówić już chyba), słyszałam o oleju z wiesiołka, siemieniu lnianym i nasiadówkach z siana, ale o tym to jeszcze pomyślę

od dziewczyn z któregoś poprzedniego wątku podkradłam taki link:
http://www.netmama.pl/magazyn/porod/...ymi-sposobami/

i na tej stronie są różne metody, można sobie poczytac. jednak nawet nasiadowka bardziej do mnie przemawia niż grzebanie tam, a jako zadanie dla meża wydaje mi się mało romantyczne. może i jestem dzikus, ale nic na to nie poradzę

Cytat:
Tak naprawdę z tymi porodami to jest tak: każdy boli ale przy cc najpierw jest szczęście potem bol a przy sn najpierw jest bol potem szczęście.

Bedzie gucio
a o co chodzi?

z tym porodem to dobrze napisane

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
kurcze, właśnie wrócił szczęśliwy mąż- dostał od swojej siostry grę na konsolę. (...)
dobra pochwalę- właśnie dostałam całą siatę mandarynek ale to chyba po to, żeby mnie czymś zająć
czyżby szwagierka nie przepadała za Tobą? może jest zła, że zabrałaś jej braciszka?

a mąż sprytny z tymi mandarynkami

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Bo ja (liczac od pierwszych skurczow) z Wiki 7 godzin,z Erykiem 5,5 godziny.
ech, marzenie...
ale podobno ja też się rodziłam tylko jakieś 4 godziny, więc może nie będzie najgorzej? jakoś powiem Wam, wracając do wcześniejszej dyskusji,że nie boję się przesadnie porodu (zobaczymy czy będę tak mówiła po odrobieniu tych zajęć na SR )...
jakoś to będzie, najważniejsze, żeby choć na początku był ze mną mąż. trochę przeraża mnie wywoływanie, ale położna mówila, że skurcze wywołuje też podrażnianie sutków, a w to mam zamiar zaangażować męża (myśle że nie będzie miał nic przeciw ) a podobno wystarczy je podszczypywać albo "przekręcać" a to można i samemu, i wtedy pojawia się naturalna oksotycoza (czy jak to zwał), ale znów czemu pozbawiac mężczyznę zabawy?
Stary 2013-11-15, 20:28   #380
Nemezis23
Rozeznanie

Cytat:
Ciekawe po co on chce przyjeżdżać w okolicach terminu porodu?
Przez tyle czasu się nie odzywa, nie interesuje co z Tobą, a niby zależy mu na dziecku?
Masz kogoś kto będzie mógł Ci pomóc przy Małym i mieszka blisko Ciebie?

Cytat:
Z tym leżeniem też słabo ostatnio bo mnie wszystko boli jak leże, biodra, plecy i nogi drętwieją. Juz rano mówiłam mężowi ze od dzis spie na stojąco
No i Aluśka mi szkoda. Co chwila prosi żeby piłke z nim pokulac, albo znalesc jakąś zabawke, pobawić sie autkami, generalnie marzy mu sie zabawa z mamą a mama marudzi
Trudno, w takiej sytuacji tatuś musi godnie zastąpić mamusię i zająć Alusia zabawą...

Cytat:
Napisane przez souris5 Pokaż wiadomość
A mi ciągle mój tata wypomina, że muszę się położyć w ciągu dnia i że pewnie od tego że leżę czasem to mi tak tętno skacze. Mówi, że moja mama jak była w ciążach swoich to ani na chwile się nie położyła (poza pierwszą ciążą gdzie miała rozwarcie i połowę ciąży musiała leżeć) a tak to cały dzień zajmowała się dziećmi sprzątała i obiady robiła i w ogóle nigdy nie odpoczywała a ja jestem leń.
Nie przejmuj się takim gadaniem mamy. Każda ciąża jest inna i czasem przechodzi się ją tak jak Twoja mama, a czasem człowiek musi ciągle odpoczywać.
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:30   #381
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Oby mój zakumał szybko hehe
Co do morfiny to nam powiedzieli, że jak tylko poczujemy, że ból się zbliża to wołać - dostaniemy tyle kroplówek ile będzie trzeba. Tylko nie czekać do momentu aż ból się zrobi silny. No i morfina tylko na początku rzeczywiście potem ketonal, ibuprofen czy co tam innego.
Tak to prawda nienalezy dopuszczać do silnego bólu bo potem ciezko cokolwiek zrobic. Ja dostawałam morfinę 2 razy. Do 8 h po cesarce. Do tego te czopki i paracetamol dożylnie.
Każdy reaguje inaczej.
Ja po morfinę miałam odlot tzn na 5-7 minut nie było ze mną kontaktu ( maz mi mówił) a potem było bez zmian tzn bolało wiec nie brałam wiecej bo bezsensu. Tak jak pisałam dla mnie te czopki to była bajka ( zawsze ibuprofen był dla mnie najlepszy) coś czuje ze jakbym wzięła ze dwa to nawet bym potanczyla
Aaa i ponieważ miałam drgawki po zzo to dostałam jakiegoś niby uspokajacza. Tyle po tym gadalam ze co chwile zapomniałam ze mam głowy niepodnosic. Na szczęście było ok.

Stary 2013-11-15, 20:31   #382
souris5
Raczkowanie

Cytat:
Zdaje się, że tak właśnie jest. Choć nie twierdzę, że nie zdażają się huśtawki nastrojów (nie związane z żadnymi sytuacjami życiowymi). Bywamy pewnie, tzn mogę tylko za siebie mówić, bywam wkurzającą babą w ciąży :P

Właśnie na mnie działała ta morfina, chyba. Wyrywałam wszystkie ósemki naraz w narkozie, operowali mnie przez 2 godziny. I tyle czasu minęło od mojego powstania z łóżka. Jak mnie narkotyk strzelił to nie mogłam usiedzieć. Ponoć zabieg był poważny, gdyż korzenie miałam bardzo głęboko w żuchwie i dużo trzeba było wyciąć... Dostałam raz ten zastrzyk w mięśnia i potem już nic, wróciłam do domu i też nie zażywałam. Miałam stopę szytą na żywca i też jakoś źle nie było. Więc założyłam, że będzie coś tam boleć, ale nie że bardzo

To właśnie nie wiem jak z tą pionizacją, tzn właśnie po mojej zębowej operacji też kazali leżeć. A ja byłam tak naćpana, że właściwie nie wiem czemu zaczęłam wtedy łazić po korytarzu, był już późny wieczór. Nikt nie pilnował. Wózek z kroplówką w dłoń i maszerowałam. Teraz oczywiście nie mam zamiaru wstawać i kursować, a jeśli mnie najdzie ochota to mam nadzieję, że ktoś lub ból mnie powstrzyma.
Właśnie raz byłam u znajomej, która w pierwszej dobie tak oparta już była i karmiła bobo

Jestem pewna, że pożałuje. Odnoszę wrażenie, że mężczyźni nie posiadają zdolności szerokiego patrzenia na świat. Tylko to co na daną chwilę się dzieje lub nierealizowalne wesołe plany. Pewnie zdażają się inni, jednak nie trafiłam na takie egzemplarze do tej pory.

Sam się ukarał, dowie się o tym kiedyś. Takie doświadczenie, jak bardzo można nie znać kogoś z kim się jest, żyje i kogo się kocha.

Tak sobie wyobraziłam jak spacerujesz z tą kroplówką po nocy po szpitalu, jak jakaś scena z horroru
To też jest kwestia organizmu co na kogo działa jaki środek przeciwbólowy, na mnie np. nie działa tramal a przecież to silny lek, za to ketonal działa świetnie.
Wygląda na to że ten Twój ex nie potrafił zaakceptować ciąży skoro chodziło mu o to że jesteś nieznośna właśnie podczas. Wcale się nie zdziwię jeśli jak już urodzisz, hormony wrócą do normy nagle poczuje że jesteś taka wspaniała jak kiedyś
souris5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:33   #383
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Tak to prawda nienalezy dopuszczać do silnego bólu bo potem ciezko cokolwiek zrobic. Ja dostawałam morfinę 2 razy. Do 8 h po cesarce. Do tego te czopki i paracetamol dożylnie.
Każdy reaguje inaczej.
Ja po morfinę miałam odlot tzn na 5-7 minut nie było ze mną kontaktu ( maz mi mówił) a potem było bez zmian tzn bolało wiec nie brałam wiecej bo bezsensu. Tak jak pisałam dla mnie te czopki to była bajka ( zawsze ibuprofen był dla mnie najlepszy) coś czuje ze jakbym wzięła ze dwa to nawet bym potanczyla
Aaa i ponieważ miałam drgawki po zzo to dostałam jakiegoś niby uspokajacza. Tyle po tym gadalam ze co chwile zapomniałam ze mam głowy niepodnosic. Na szczęście było ok.

U nas zzo dają tylko do naturalnego. Do cesarki dają podpajęczynówkowe. Podobno lepiej się po nim dochodzi do siebie niż po zzo.
Stary 2013-11-15, 20:34   #384
ejani
Zadomowienie

Gosia, Lidka - tak sobie o Was pomyślałam na widok tego zdjęcia)

https://www.facebook.com/photo.php?f...&type=1&ref=nf
Stary 2013-11-15, 20:36   #385
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
ja jednak po ostatniej dyskusji tu postanowiłam je za przeproszeniem zignorować. będę piła herbatę z liści malin (dobrze, że przypomniałyście, trzeba zamówić już chyba), słyszałam o oleju z wiesiołka, siemieniu lnianym i nasiadówkach z siana, ale o tym to jeszcze pomyślę

od dziewczyn z któregoś poprzedniego wątku podkradłam taki link:
http://www.netmama.pl/magazyn/porod/...ymi-sposobami/

i na tej stronie są różne metody, można sobie poczytac. jednak nawet nasiadowka bardziej do mnie przemawia niż grzebanie tam, a jako zadanie dla meża wydaje mi się mało romantyczne. może i jestem dzikus, ale nic na to nie poradzę

a o co chodzi?

z tym porodem to dobrze napisane

czyżby szwagierka nie przepadała za Tobą? może jest zła, że zabrałaś jej braciszka?

a mąż sprytny z tymi mandarynkami

ech, marzenie...
ale podobno ja też się rodziłam tylko jakieś 4 godziny, więc może nie będzie najgorzej? jakoś powiem Wam, wracając do wcześniejszej dyskusji,że nie boję się przesadnie porodu (zobaczymy czy będę tak mówiła po odrobieniu tych zajęć na SR )...
jakoś to będzie, najważniejsze, żeby choć na początku był ze mną mąż. trochę przeraża mnie wywoływanie, ale położna mówila, że skurcze wywołuje też podrażnianie sutków, a w to mam zamiar zaangażować męża (myśle że nie będzie miał nic przeciw ) a podobno wystarczy je podszczypywać albo "przekręcać" a to można i samemu, i wtedy pojawia się naturalna oksotycoza (czy jak to zwał), ale znów czemu pozbawiac mężczyznę zabawy?
U mnie "gucio" to oznacza mniej wiecej tyle co ok, dobrze.
Bedzie gucio= bedzie dobrze, bedzie ok

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Cytat:
U nas zzo dają tylko do naturalnego. Do cesarki dają podpajęczynówkowe. Podobno lepiej się po nim dochodzi do siebie niż po zzo.
Hmmm a jaka jest różnica bo ja nie wiem?

Stary 2013-11-15, 20:36   #386
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Patrząc na statystyki to umieralnośc noworodków była większa za czasów naszych rodzicow...bo przecież ciąża to nie choroba
Statystyki umieralności w latach 50-60 są przerażające (strona 10) http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/...cznej_2011.pdf

Edytowane przez lolita25
Czas edycji: 2013-11-15 o 20:53
lolita25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:44   #387
demonyianioly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Ciekawe po co on chce przyjeżdżać w okolicach terminu porodu?
Przez tyle czasu się nie odzywa, nie interesuje co z Tobą, a niby zależy mu na dziecku?
Masz kogoś kto będzie mógł Ci pomóc przy Małym i mieszka blisko Ciebie?
Mój były partner twierdzi, że chce dziecko i chce je zobaczyć jak się urodzi. Nie chce tylko mnie. Prawda jednak taka, że od miesiąca nie zapytał jak badania, jak Mikuś więc raczej dzidzią też się nie interesuje.
Mam możliwość zamieszkania chwilowego z babcią, ma duży wolny pokój i jest chętna na prawnuka i mnie W innym wypadku pod koniec grudnia będę musiała wynająć mieszkanie i zostanę sama. Teraz mieszkam z rodzicami. Mieliśmy wynająć coś z narzeczonym, no ale nie wyszło.

Cytat:
Tak sobie wyobraziłam jak spacerujesz z tą kroplówką po nocy po szpitalu, jak jakaś scena z horroru
To też jest kwestia organizmu co na kogo działa jaki środek przeciwbólowy, na mnie np. nie działa tramal a przecież to silny lek, za to ketonal działa świetnie.
Wygląda na to że ten Twój ex nie potrafił zaakceptować ciąży skoro chodziło mu o to że jesteś nieznośna właśnie podczas. Wcale się nie zdziwię jeśli jak już urodzisz, hormony wrócą do normy nagle poczuje że jesteś taka wspaniała jak kiedyś
jak sobie to przypominam, jak taka otępiała i z zakrwawionymi ustami kursowałam po oddziale to rzeczywiście scena grozy. Oby na mnie wszystkie przeciw-bóle podziałały z piorunującą siłą!
On bardzo cieszył się ciążą i dzieckiem, w ciągu miesiąca zaczęło mu coś odbijać. Po tym mnie zostawił. Jego uczucia już nie są i nie będą wtedy moją sprawą. Sam sobie bata ukręcił na siebie. Kłótnie się zdarzają, zwłaszcza jak żyje się na odległość tak jak my żyliśmy teraz. Nie tłumaczy to jednak takie delikwenta z jego szokującego zachowania...
demonyianioly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:45   #388
ejani
Zadomowienie

Cytat:
U mnie "gucio" to oznacza mniej wiecej tyle co ok, dobrze.
Bedzie gucio= bedzie dobrze, bedzie ok
uff, bo czasem słyzałam "gucio" jako synonim czego innego na "gie" i się zmartwilam, że coś ię kroi nie tak...

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Patrząc na statystyki to umieralnośc noworodków była większa za czasów naszych rodzicow...bo przecież ciąża to nie choroba
Statystyki umieralności w latach 50-60 są przerażające http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/...cznej_2011.pdf
o rrany, jaka różnica! zapisałam sobie to do zakładek, jak mi znów kto mądry zacznie udzielać rad!
Stary 2013-11-15, 20:45   #389
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

jasne.. a kiedyś to kobiety w polu rodziły, snopkiem dupę podcierały i dalej szły kosić
Nie przejmuj się takim gadaniem bo to nerwów szkoda. Powiedz tacie, że tylko pogratulować mu tak twardej żony ale Ty jesteś z tych miękkich i trudno i że ma szczęście, że nie musiał pomagać i nic robić bo to przecież takie ciężkie....
Stary 2013-11-15, 20:49   #390
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Jak te 9 takie "w modzie" to ja bym chciała 9.12 dostać wypis

Szach 9.01 mogę rodzić
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości