|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek siódmy już nam leci, nie budzimy naszych dzieci :) Mamy IX-X 2012
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Na słodko: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.co...z-jabkami.html |
|||||
|
|
|
#452 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny Oliwce od wczoraj ropieje oczko
![]() Wczoraj myślałam że sobie paluszek wsadziła czy coś bo miała czerwone i troszkę zaropiałe,a dziś rano wstała oko zapuchnięte czerwone otwiera tylko pół i ropieje nie wiem co robić narazie przemywam solą fizjologiczną.Mam w domu Atecortin ale nie wiem czy takim maluszkom można ![]() Jeszcze mam Proxacin i Cornergel ale to dla doroslych raczej. |
|
|
|
#453 |
|
Zakorzenienie
|
Ula dla takich maluszków to Chibroxin albo Floxal do oczka 4 x dziennie 1 kropla i coś przeciwalergicznego.
Lewek wyrazy współczucia
|
#454 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
Matkooooo jak ja nienawidzę sobót...nie wiem o co chodzi ale moje dziecko zawsze w sobotę ma problem ze wszystkim! Z jedzeniem, ze spaniem...dzisiaj to nawet ma problem z chodzeniem Ja w sumie jakbym się dłużej nie zastanowiła to nie wiedziałabym, że dziś sobota a mała zawsze gdzieś wyczuje no i niech mi któraś powie o co tu chodzi ![]() Cytat:
ale też chyba bym się stresowała ![]() Cytat:
zapisałam sobie ![]() Cytat:
Lewek przykro mi z powodu babci za to że Cię wkurza
|
|||
|
|
|
#455 | |
|
Wtajemniczenie
|
ale się w☠☠☠☠iłam
![]() mąż pojechał odebrać lalę, którą zamawialiśmy przez allegro bo dostaliśmy maila, że jest do odbioru i się okazało, że nie ma tego koloru, który wybraliśmy... są wszystkie, tylko nie ta to po jaką cholerę dają znać, że zamówienie gotowe. zrobił zadymę i mają nam przysłać do domu na swój koszt. co za barany posprzątałam, obiad się pichci, można świętować. dziś sos wieprzowy z warzywami, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty ![]() nie dałyście przepisu na kapuśniak to surówkę się zje ![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
i bardzo proszę o przepis na makaron, który dzisiaj przyrządzasz
|
|
|
|
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#457 |
|
Wtajemniczenie
|
szynkę, łopatkę, schab (zależy co mam) kroję w plastry i lekko rozbijam. wrzucam do miseczki, zalewam odrobiną oliwy, dodaję sól, pieprz i sporo majeranku. odstawiam na chwilę do lodówki.
w międzyczasie obieram warzywa. marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubych oczkach, por lub cebulę dosyć drobno siekam. następnie mięso wyciągam z lodówki i każdy plaster obtaczam w mące i krótko obsmażam z każdej strony. mięso wrzucam do garnka, dodaję warzywa i przyprawy tj. liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach , zalewam wodą i gotuję do miękkości, często mieszam bo łatwo przywiera. pod koniec gotowania doprawiam do smaku a gdy sos jest za rzadki zagęszczam mąką
Edytowane przez aga_ton Czas edycji: 2013-11-16 o 15:33 |
|
|
|
#458 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#459 |
|
Wtajemniczenie
|
męża jeszcze nie ma więc wzięłam się i ja za planowanie
![]() i tak jutro barszczyk z klopsami poniedziałek- coś z piersi kurczaka ale nie wiem jeszcze co, później pomyślę ![]() wtorek- rosół środa-pomidorowa z ryżem czwartek-udka pieczone, ziemniaki plus surówka z czerwonej kapusty piątek-rybka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej sobota- kopytka z serem "leniwe" plus ciasto, może cycki murzynki zrobię ambitny plan
|
|
|
|
#460 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#461 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() proponuję te kotleciki co pisałam ostatnio, tyle że ich wychodzi dużo więc na dwa dni będzie Moje się właśnie smażą
|
||
|
|
|
#462 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- właśnie oglądam "Mroczne cienie" z J. Deppem. fajny film
|
|
|
|
|
#463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#464 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wymieniliście buciki? Cytat:
Cytat:
aha...dzięki Ula daj znać jak przyjdzie chomik i go przetestujecie ![]() Cytat:
Cytat:
Nie martw się na zapas Cytat:
![]() Gratuluję wygranej ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamusie
Maggie, poszłabym prywatnie do innego gin, opis Twojej wizyty mnie zbulwersował ... nie miałabym spokoju .. Co do spania dzieciaczków, Dusia od zawsze śpi w swoim łóżeczku i z tym nam dobrze, rano przychodzi do nas jak wstanie i to nam się podoba... Co do oddawania, Dusia wypróbowała to na mnie i powiem, że teraz nie robi nikomu na złość, nie bije, nie szczypie, nie gryzie więc przekaz był jasny i zrozumiały i wcale nie zadziałało to tak, że skoro mama tak zrobiła to tak robić będę, wręcz przeciwnie wie że nie wolno ... Mam nadzieje, że tak już zostanie My pozwalamy Dusi na dużą samodzielność np ubieranie bucików takich po domu, są na rzepy, chcę jej ubrać, Dusia mówi - sama, dobrze sadzam ją między swoimi nogami i ona stara się założyć - efekt uzyskujemy wspólnie ale jest dumna że "sama" ... myślę, że każdy z nas wie co dla swojego dziecka jest najlepsze ... Co do kapuśniaczka .. wrzucę jutro na portal to podlinkuje nasze tygodniowe menu (od poniedziałku bo jutro na proszonym obiedzie jesteśmy) Poniedziałek - Zupa ogórkowa z konserwowych ogórków Wtorek - zapiekanka makaronowa Środa - Rosół z lanymi kluseczkami czwartek - pomidorowa z pulpecikami piątek - jajko sadzone z ziemniakami i sałatką z pomidorów Sobota - siekane kotleciki drobiowe z kluseczkami i buraczkami tartymi Niedziela - na obiadku u rodziców
|
#466 |
|
Zakorzenienie
|
My właśnie wypindrzeni wychodzimy na impreze-parapetówkę. Babcia usypia Henia!
Edytowane przez gda Czas edycji: 2013-11-16 o 19:48 |
|
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
U nas sama zupa nie przejdzie dlatego częściej robię drugie dania bo po zupie za chwilę jestem głodna.
Na poniedziałek mam zaplanowaną zupę jarzynową a na drugie zrobię naleśniki. ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Angel odezwij się co u Was?
|
|
#468 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny kiedyś polecałyście jakiś preparat do mycia twarzy z Babydream - który to?
![]() Gda miłej imprezy
|
#469 |
|
Zakorzenienie
|
Konczi Dusia juz mowi?? To moje dziecko w takim razie jest mniej inteligentne.
Gda udanej zabawy Jak zwykle sie wcinam ni z tego ni z owego :p |
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde nie wyszło usypianie, musiałam ja uśpić...
|
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Boziu co za dzień... Jestem ledwie żywa.
Wyobraźcie sobie, że uśpiłam Miśka o 11.30, TŻ obrażony na mnie położył się z nim, spali sobie aż do mojego wyjścia na pogrzeb o 13. Wróciłam - uwaga- o 16.... a oni nadal spali!!!!!!! Rozumiecie? Moje dziecko spało dziś w dzień 4,5 godziny!! Nie mam pojęcia co się stało, aż się wystraszyłam jak weszłam do domu, drzwi otwarte, a tu ciemno.. a oni śpią. O dziwo zasnął na noc tylko z godzinnym poślizgiem.. Dziękuję Dziewczynki za wyrazy współczucia.. Smutny dzień, choć moja Babcia miała 90 lat i była ostatnio w kiepskiej formie, ale to takie dziwne, że już jej nie ma i nie będzie.. Idę chyba spać. Dobranoc. |
|
|
|
#472 | |
|
potworkowa
|
Cytat:
![]() wow, to Miś zaszalał ze spaniem ![]() ja sobie zrobiłam rozpiskę wszystkich posilków na cały tydzień trzeba będzie jechac do Auchan na zakupy kurczę, Oliwka uwielbia się kąpać, a u rodziców w łazience kąpiel trwa 5 minut w histerii... nie wiem, czy łazienki się boi, czy wanny, czy co
|
|
|
|
|
#473 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o taki: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...145_1_6524.jpg A Ty nie usypiasz Henia przy piersi? ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Asiu Dusia mówi kilka słów - mama, tata, baba, dziadzia, daj, nie, tak , siama, baja, myju myju, i oczywiście nie wiem i nie da, nie ma - te ostatnie lubi najbardziej ... ma też swoje określenia np aaa aaa aa czyli spać, niuniu czyli smoczek chociaż myślę że chce powiedzieć nupel ale nie potrafi ... za to z przeżegnaniem mamy przeprawę robi na odwrót znak krzyża ale myślę, że ma jeszcze na to czas ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- kolejny dowód że mama niezastąpiona - ja to lubię bawcie się dobrze Lewek tulam
|
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gda bawcie się dobrze
|
|
|
|
|
#476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze jak jesteśmy u Babci robię jej znak krzyża, jak jesteśmy w Kościółku też, nie uważam tego za coś złego ... wybacz Monia dla mnie to bardzo naturalne
|
|
#477 |
|
Zakorzenienie
|
Za naturalne uważam robienie znaku krzyża, ale już uczenie rocznego dziecka tego - nie za bardzo. Rozumiem jakby wiedziała po co to, dlaczego, co oznacza, a tak uczysz ją czegoś dla niej nie zrozumiałego. Znak krzyża to coś więcej niż "odwiedziny" u bliskiej osoby, która odeszła. Znak krzyża ma swoje znaczenie, jest symbolem. Jak dla mnie to duża przesada. Moja Paulinka sama się tym zainteresowała, usiadłyśmy, pogadałyśmy i wiem, że idea tego czynu do niej dotarła, wie dlaczego to robi. A ma 6 lat. Także wybacz ale dla mnie uczenie rocznego dziecka znaku krzyża to wielkie przegięcie.
|
|
|
|
#478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz że Cię to razi gdyby biła, przeklinała to pewnie też by mnie to raziło ... gdybym ją tego uczyła jednak ze znakiem krzyża nie zgodzę się tu z Tobą że jest przegięciem
|
|
#479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pewnie to że podchodząc do ołtarza klękam i Dusia też klęka - tego jej nie uczyłam tez jest przegięciem ..no widzisz każda z nas jest inna .. ot - to wszystko Ale o wierze i wartościach się nie dyskutuje więc mojego podejścia nikt nie zmieni ... nawet jak bardzo go neguje
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:03.

Prawda że fajnie? I mniej jedzenia się marnuje, bo np jak wiem że w poniedziałek będę używać dajmy na to kukurydzy z puszki i potrzebne mi będzie tylko pół to staram się najdalej na piątek zaplanować coś do czego zużyję resztę 

za to że Cię wkurza