|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek siódmy już nam leci, nie budzimy naszych dzieci :) Mamy IX-X 2012
Cytat:
Dla mnie po prostu uczenie dziecka czegoś czego nie rozumie nie ma sensu. Tak z innej strony, Dusia musi być super ułożonym dzieckiem, bo ja nie wyobrażam sobie puścić moje szatana samego, bo za rękę nie uznaje chodzenia, jak i mała Paulinka, a Dusia idzie sama, klęka. matko to anioł nie dziecko. |
|
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uśmiech wtedy ma na na pół twarzy
|
|
#483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Babcia potrafi uśpić, ale w wózku. A tata potrafi bujając na rękach. ![]() Wróciliśmy, były 4 pobudki. Babcia bujała za każdym razem po 10-15 minut. No i spał dalej
|
|
|
|
|
#484 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Myślicie że jak pojadę z Oliwią z tym oczkiem na IP to nas nie odeślą? Dziś jak wstała miała takie zapuchnięte że nie mogła otworzyć i ropieje mocniej
|
|||
|
|
|
#485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
z kiszonych tylko z domieszki Myślę, że nie odprawią Was, ja bym jechała ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Dzień dobry za oknem mleko ...
|
|
#486 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A makaron robię tak: Kupuję ćwiartkę kurczaka wędzonego w Biedronce (są jeszcze filety, ale nie są takie dobre bo zbyt suche), obieram, podsmażam to pokrojone mięso i do tego pieczarki i cebulę, wczoraj miałam dużo pieczarek, a później zalewam śmietaną 30%. Do tego gotuję makaron spaghetti. Cytat:
Ja nie widzę w tym nic złego, że ją tego uczysz, dziecko jeszcze długo nie będzie rozumiało czego to znak i nie widzę powodu aby czekać z tym. Maja zawsze jak jesteśmy koło naszego kościoła to macha Bozi, ale na pewno nie udałoby mi się ją teraz nauczyć żegnać.
|
|
#487 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Konczi a możesz na zapiekankę makaronową wrzucić przepis? Ja uwielbiam zapiekanki. I któraś tu o tarcie pisała, też bym o przepis poprosiła. Ja od dwóch dni śpię w drugim pokoju, bo z Kropem jestem w trakcie wojny. Dziecko z nim jest w pokoju, więc ja wyspana za wszystkie czasy Tylko on jakiś dziwnie wymęczony
|
|||
|
|
|
#488 |
|
Zadomowienie
|
Ja cały zeszły tydzień po prostu nie słyszałam w nocy jak Maja wstawała i mój małż mówi do mnie w piątek tak, jak szliśmy do samochodu "ale ta nasza Maja szybko rośnie nie? Jeszcze kilka dni temu budziła się dwa razy w nocy, a teraz przesypiasz chyba całą noc, co?" :P
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Ula, zapomniałam wczoraj napisać o tym oczku, może Oliwka ma to co Michaś? on tez miał ropiejące mocno spuchnięte, jeszcze miał pryszczyki wkoło. Lekarz stwierdził, że to bakteria i dostaliśmy antybiotyk i kropelki. Ja bym pojechała gdzieś..
Cześć Dziewczynki. Michaśkowi pojawiły się nowe ząbki, tzn jeden chyba i to piątka! Wyszła trójka, czwórka chyba w natarciu i dziś patrzę a tam bieli się piąteczka Idzie kilka i wszystkie po jednej stronie paszczy Szkoda ze nie można sobie na spokojnie zajrzeć i obejrzeć..
|
|
|
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i brokułem
100-150 g makaronu penne 1 pierś z kurczaka (duża) pomidory suszone około 10 sztuk cebula biała brokuł jajko 1 - 2 szt sól ziołowa pieprz kolorowy żółty ser olej rzepakowy (świetnie pasuje kukurydza ale mój mąż ją wybiera więc nie dodaję) Mięso myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, pomidorki suszone kroimy w mniejsze kawałki, brokuł dzielimy na różyczki. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie odcedzam, przepłukuje zimna wodą - często dodaję łyżkę oleju do gotowania by się nie sklejał Brokuł obgotowuję bądź robię na parze. Na patelni podsmażam kurczaka z cebulą, doprawiam, dodaję pomidorki i mieszam. Następnie do naczynia przekładam makaron, kurczaka podpieczonego z pomidorkami, brokuł. Jajko roztrzepuję z solą ziołową i zalewam zapiekankę, ścieram na wierzch żółty ser i całość zapiekam Taka prosta i samczna Jeszcze jedna zapiekanka z kurczaka może komus podpasuje http://www.kulinarnyswiatkoncziiszpi...-dwa-sery.html
[*] .. dzieli nas już tylko czas ... Edytowane przez Konczita Czas edycji: 2013-11-17 o 10:03 |
|
|
|
#491 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
![]() obudziłam się o 5, przyzwyczajenie robi swoje ![]() ale byłam już na zakupach, mam już obiad gotowy a ciasto właśnie się piecze ![]() wcześniej to dałabym sobie rękę uciąć, że jak Lena spędzi pierwszą nockę poza domem to będę spała przynajmniej do 12. a teraz to mi szkoda dnia na spanie. wczoraj jednak nie pojechaliśmy po Lenę, chociaż już raz byłam gotowa po nią jechać ale Marcin mnie powstrzymał. tak mi dziwnie było bez niej. dziadkowie na bieżąco smsami relacjonowali jak idzie usypianie Leny ![]() na szczęście zasnęła spokojnie, sama na łóżku. żadnego bujania, lulania, nic. dzielna dziewczynka, jestem z niej bardzo dumna Cytat:
dzięki za przypomnienie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
jak oczko Oliwki? pewnie antybiotyk będzie potrzebny. Cytat:
![]() obiecałaś
|
||||
|
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brawo dla lenki !!!wstawie, obiecuję... tylko na strone musze wklepać to foty będą też tak jak z fasolką
|
|
#493 | |||
|
Wtajemniczenie
|
u mnie w biedronce jogurty nestle (gruszka lub malina)po niecałe 7 zł a 2 duże deserki hippa (banany i jabłka z biszkoptami) po 8. chyba taniej, czy wydaje mi się
![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
![]() uparłam się na ten kapuśniak, nie jadłam go kilka lat ![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
tym sposobem mam menu nie na tydzień a przynajmniej na trzy ![]() Cytat:
Lenka też mówi kilka słów, przede wszystkim MAMA (sto razy na dzień ), baba, dziadzia, wowo (wujek), pa (gdy chce spać), baja (bajka) i kilka innych. a ostatnio jej ulubione to KRET i KOT a jak jak wyraźnie je wymawia na dodatek rozróżnia lalki, ta która ma włosy to LALA, a ta bez włosów to DZIDZI Edytowane przez aga_ton Czas edycji: 2013-11-17 o 11:01 |
|||
|
|
|
#494 |
|
Zakorzenienie
|
ok, natchnęłyście mnie z tym jadłospisem na cały tydzień, więc mam i swój:
pn. placki ziemniaczane z sosem po węgiersku wt. żeberka z ziemniaczkami i jakąś surówką śr. makaron z kurczakiem i szpinakiem czw. kotlety z piersi może z ryżem dla odmiany pt. rybka smażona sb. może jakieś pierogi kupcze.. |
|
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo tak będą w przyszłym tyg
|
|
#496 | |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, czy któraś z Was zaszczepiła dziecko Priorixem?
pytam bo już niejednokrotnie pisałyście, że Priorix macie zamówiony a jak przyjdzie do szczepienia to się okazuje że albo go nie ma albo data przydatności się kończy... ja też niby miałam mieć ale okazuje się, że jednak nie... udało się choć jednej z Was zdobyć priorix ![]() ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
a ja znowu nie wiem co to jest ![]() muszę chyba książkę kucharską kupić bo tak sobie myślę, że moje obiady takie jakieś monotonne
|
|
|
|
|
#497 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dla dzielnej Lenki.Cytat:
Dużo Lenka mówi Cytat:
Pyszności.A zakupy robicie na cały tydzień i na bieżąco kupujecie tylko to co trzeba na przykład mięso, czy co dziennie chodzicie na zakupy? |
||||
|
|
|
#498 |
|
Wtajemniczenie
|
odnośnie planowania to ja muszę zacząć myśleć o świętach, bo prawdopodobnie również i w tym roku Wigilia u mnie, na ponad 20 osób
![]() i jeszcze zaprosiłam gości z Częstochowy więc święta w domu się zapowiadają
|
|
|
|
#499 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my jestesmy umowieni 26 do medicover i podobno jest. dzien wczesnij zadzwonie jeszcze. |
|
|
|
|
#500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzień Dobry Zuzia przeziębiona,mąż chory ehh...
|
|
#501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() niczego tyle nie wyrzucam jak żywności i jest mi z tego powodu bardzo wstyd dlatego muszę coś z tym zrobić. może planowanie z kartką coś pomoże.
|
|
|
|
|
#502 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyobraziłam sobie to gotowanie na tyle osóbCytat:
A raz w tygodniu robię większe zakupy. Aga ton dla Lenki---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
|
|
#503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to daj znać czy faktycznie udało się malutką zaszczepić ![]() u nas miała być, ale jednak nie doszła i nie wiadomo kiedy będzie ![]() z drugiej strony zastanawiam się czemu szczepień brakuje, wycofują je? a jeśli tak to z jakiego powodu, mają jakieś zastrzeżenia co do nich ![]() a najgorsze, że nikt nie potrafi powiedzieć o co chodzi. |
|
|
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
Lewek podaj przepis na sos węgierski.
|
#505 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Heej
Mała znowu olewa drzemkę wczoraj zasnęła o 14 i wstała po 16 i nie mogła wieczorem zasnąć dzisiaj pewnie będzie to samo ![]() Cytat:
dzielna babcia i dzielny Henio ![]() Cytat:
Cytat:
idzie jak burza ![]() Cytat:
dla Lenki Cytat:
ja placki po węgiersku zawsze na mieście jem bo zrobić sosu nie umiem ![]() Coś czuję, że wzbogaci się moje menu przez Was ![]() A Ula Ty wrzucałaś kiedyś przepis na karkówkę z sosem musztardowym? Czy mi się pomyliło? Jeżeli tak to mogę prosić jeszcze raz? |
|||||
|
|
|
#506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PRZEPIS NA TARTĘ Z KURCZAKIEM kruche ciasto: - 195 gram mąki pszennej - 115 gram masła (ostatecznie może być margaryna, ale przekonałam się że z masłem jest smaczniejsze) - 1 duże żółtko - 2 łyżki zimnej wody - ewentualnie ulubione zioła Z podanych składników szybko zagniesć ciasto (ja to robię w takim dużym kubku z blendera z dużymi ostrzami i potem tylko szybko zgniatam w kulkę). Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać kaszą manną, wylepić ciastem (wylepiam po kawałku, nie znoszę wałkowania). Wstawić do schłodzenia do lodówki na ok pół godziny, albo do zamrażarki - wtedy może być krócej. Ponakłuwać widelcem i podpiec ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. NADZIENIE: 1 pierś z kurczaka cebula kulka mozarelli 1 duży jogurt grecki 2 jajka kilka suszonych pomidorów sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć i podsmażyć na patelni, wielbiciele ostrości mogą dodać chili. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jogurt i jajka mieszamy (miksujemy), dodajemy drobniutko pokrojoną mozarellę, pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy wg uznania. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy kurczaka z cebulą i zalewamy masą jogurtowo-jajeczną. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. Jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. |
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo to masz pole do popisu ja Ci powiem masz kogoś do pomocy ? Co do zakupów robimy jedne duże np w sobotę i dokupuje co potrzeba drobnego .. plus pieczywo
|
|
#508 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() później podzielę się z mamą wszystkim, co zrobię. tak też było w zeszłym roku ![]() myślę, że uczciwa transakcja
|
|
|
|
|
#509 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#510 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie wiem ile dokładnie wydajemy na żywność na miesiąc, ale w 1000 zł się nie mieścimy i to w dodatku na 2 osoby ![]() nie liczę tu dni, kiedy jemy "na mieście". nie liczę także słoiczków i mleka dla Leny bo na to idzie ok 500 zł ani karmy dla psa i królika swego czasu mieliśmy z Marcinem taką świnkę skarbonkę i co nam zostawało np z zakupów to do niej wrzucaliśmy ale nie mniej niż 2zł by tam samych żółtych miedziaków nie było. przez rok udało nam się nazbierać na wakacje nad morzem to była super motywacja, trzeba znowu spróbować
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.

tez jest przegięciem ..

dlatego muszę coś z tym zrobić. może planowanie z kartką coś pomoże.
wyobraziłam sobie to gotowanie na tyle osób