|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 2,56% |
Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
6 | 15,38% |
Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
3 | 7,69% |
Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
19 | 48,72% |
Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
5 | 12,82% |
Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
1 | 2,56% |
Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
4 | 10,26% |
Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
tak czytam.wasze dyskusje i pierwszy raz we mnie taka zlosc wzbiera
najbardziej irytuje mnie tekst: jak bedziesz duzy to zobaczysz czyli jak nam dzieci dorosna to zmienimy zdanie wybaczcie ale nie problemem jest bunt i krzyki bo to okres kiedy jest to normalne tylko przelomy rozwojowe jak slynny bunt sa po to zeby dziecko zrobilo krok w przod czyli nauczylo sie czegos nowego jezeli rodzice uznaja ze bunt jest czyms.normalnym i uzbroja sie w cierpliwosc ale nadal bede trzymac ostre granice wtedy taki bunt bedzie rozwojowy, dziecko nauczy sie czegos nowego, zdobedzie wiecej zaufania do rodzicow natomiast jezeli rodzice bunt uwazaja za cos co trzeba przeczekac i samo zniknie to lepia czlowieka ktory robi spoleczny regres i tak tak wiem jestem.psycholgiem z wiedza ksiazkowa i przekonam sie ze jest inaczej jak bede miala wieksze dziecko i cala wiedza zbierana stertami badan runie w gruzach bo zycie zweryfikuje ze sobie nie dam rady Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
#4712 |
Zakorzenienie
|
dyskusja tak samo bez sensu jak o karmieniu piersia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4713 |
Zakorzenienie
|
hejo
![]() szukam łóżeczka turystycznego dwupoziomowego , polecacie jakieś ?
#4714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dla mnie to najlatwiej wytlumaczyc swoje porazki wychowawcze stwierdzeniem ze zobaczycie jak wasze dziecko bedzie wieksze owszem zobaczymy czy metody ktorymi chcemy wychowac sa skuteczne ale jak nie beda to zamierzam znalezc inne ktore pomoga mi wychowac dziecko Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4715 | |
Zakorzenienie
|
Ale nikt nie mówi, żeby nie reagować na zachowanie.
Piszmy tylko, że często reagowanie g... daje. Eda np. pluje. Chodzi za to do kąta, ma zakaz bajek, bo się źle zachowuje, nie bawimy się z nim. Tłumaczymy, prosimy i nic. Pluje dalej. Oczywiście my dalej reagujemy, ale on pluje dalej. I co mam zrobić? Nic nie działa, on i tak pluje. A bić go za to nie będę... No i pytanie, jestem złym rodzicem czy moje dziecko ma taką fazę i to nie moja wina? Przecież ja go pluć nie uczyłam, zwracam mu uwagę, karzę za to. ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4716 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
graco jest ekstra Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
czy ja mowie ze dziecko co sie rzuca po podlodze jest zle? nie jest zle, zli sa rodzice jesli niereaguja wlasnie o to chodzi w tej dyskusji ze piszecie ze zobaczymy, tlumaczycie zachowanie tego dziecka a na tyle na ile poznalam ciebie i bajke mysle ze zadna z was nie dopuscilaby do sytuacji ktora opisana angel sytuacja moglaby nastapic ale wierze ze staralybyscie sie zapobiec katastrofie w czyims mieszkaniu dajacjasny sygnal dziecku ze to zachowanie jest niepozadane a nie wlozylam tych slow w twoje usta tylko odnioslam ze twoj komentarz byl do poprzednich wypowiedzi usprawiedliwiajacych takie zachowanie bo jak napisalam wyzej jestem.pewna ze sama takiego.podejscia nie masz i ja nie mowie tez ze zakladam ze wszystko bedzie latwe i piekne i maciej bedzie rozowym.kluskiem.posluszn ym rodzicom wiem ze da mi popalic jak kazde dziecko ale zamierzam tak jak ty pwtarzac jak katarynka ze nie wolno i modlic sie o cierpliwosc Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja niestety nie wierzę, że moje dziecko zmieniło się w potwora. I niestety ostatnio dostał całe dwa klapsy i nawet tż , ktory jest cierpliwy dał klapsa. W pampa, więc to bardziej ostrzeżenie niż ból, ale jednak... Ja już nie wiem co robić. Sytuacja z teraz. Podchodzi do śpiącego na kanapie małego i go buja na wszystkie strony. Pierw tłumaczenie, podchodzi drugi- mimo zakazu.Mówię, że nie wolno a on swoje. I tak 10 razy aż człowiek traci cierpliwość. Robi to z pełną premedytacją i uparcie wraca do małego mimo naszej reakcji. Już sił nie mam a uwierzcie mi do 2 lat był mało problemowy. Może dużo to przez to że się skumulowało z braciszkiem, ale mimo wszystko ... Muszę poczytać jakieś mądre książki jak umiejętnie karać takiego ktośka bo już wysiadam. ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Mój z kolei tupie. Mówię, że nie wolno, ale przecież go nie zwiąże. Mi to nie przeszkadza, ale sąsiadom owszem... I nic nie działa bo już przerabiamy to od 2 miesięcy. Nie zwiąże go przecież... A co do rzucania się na podłogę to ja już w końcu nie wiem czy lepiej reagować czy olać... I to nie działa i to. Dodatkowo teraz przy takim rzucie na podłogę specjalnie wali głową w podłogę. Lekko, ale jednak. Nie czaję tego. ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4718 |
Zakorzenienie
|
co do tego wychowania to ktoras z dziewczyn napisala ze mozna sobie planowac jak sie dziecko wychowa ale roznie z tym bywa niestety
![]() to tak samo jak ja wmawialam sobie ze moje dziecko nie bedzie z nami spac w lozku ale przez te kolki tak ją rozpiescilismy ze od 3ch dni caly czas spi z nami a w ciagu dnia zasypia kolo nas na kanapie w salonie i jak tylko zostanie odlozona do kolyski to jest straszny wrzask ![]() ![]() ![]()
#4719 |
Wtajemniczenie
|
Heh...przedwczorajszy mocz pobrany na posiew wyszedł dobrze, dzisiejszy mocz i badanie ogólne nie bardzo, crp podwyższone, w krwi też współczynniki lekko wyższe... Mamy włączony inny antybiotyk i czekamy na posiew moczu z dzisiejszego pobrania... Jak narazie tfu tfu gorączki nie ma, dużo śpi i jest spokojny, wcześniej często był bardzo duży płacz... Czuję się tak jakby mi ktoś skrzydła podciął...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4720 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a cop do metod - szkoda tylko ze w sumie bardzo pozno wychodza bledy wychowawcze, czasami dopierow w wieku doroslym i naprawde trzeba wieeeeele siely (bo mozna) by je naprawic ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4721 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4722 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Wypraszam sobie. Ja nie uważam, że poległam w wychowaniu Zuzi. Cytat:
![]() Takie dziecko może nie umie zasypiać samo, może jest z tych co potrzebuje bliskości mamy ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4723 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4725 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() no nie ![]() ![]()
![]() |
#4726 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Probowalam,ale sie nie zainteresowal.Teraz musze wyprac bo kot sie tam wyspal |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4727 |
Zakorzenienie
|
Ale co tu się oburzać. Prawda jest taka, że do póki nie doświadczymy to nie będziemy wiedziały. Do póki czegoś nie zjesz- nie wiesz jak smakuje. Więc dyskusja o dziecku dwuletnim czy starszym - a już szczególnie mądrości i przekonanie że "u mnie to będzie inaczej" jest średnio na miejscu, kiedy ma się małe dziecko i dopiero wkracza w świat macierzyństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4728 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Zazdroszcze, ja to kino chyba za 10 lat zobacze Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2013-11-17 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4729 |
Zakorzenienie
|
Poraz setny gdy wyszedl na jakas tam impreze obiecywal ze nie wroci pijany, nie ze trzezwy ale ze bedzie normalny po powrocie. Oczywiscie poraz setny wrocil nawalony. On jest pewny ze ja go nie zostawie bo dziecko. Ale wlasnie odkad Maly sie urodzil ja jestem bardziej sklonna go zostawic niz wczesniej. Wole dziecku wytlumaczyc dlaczego nie ma taty niz czemu znow wrocil pijany. Ostatnio mi tak odwalil jak Maly mial 2 tygodnie, myslalam ze to byl ostatni raz ale jak zwykle znow sie mylilam. Po nowym roku chce wrocic do Polski z dzieckiem, ale wiem ze to nie bedzie takie proste...
![]() A najlepsze jest to ze jego matka mu teraz kaca leczy ![]()
#4730 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszyscy twiwrdzimy ze to wina rodzicow Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4732 |
Zakorzenienie
|
helol... tak Was czytam i uważam że niestety niegrzeczne/ psotliwe dzieci to winna rodziców..
mam kolezanke ktora 4 letniemu synowi jak chciał pic dała litrowego tymbarka.. w kartonie, oglądał bajke i pił z kartonu oczywiście wiśniowy tymbark wylądował na łóżku i podlodze .. czemu ja się wcale nie dziwie.. ona krzyk on placz.. pytam czemu nie nalała mu do kubeczka/ szklanki? bo co chwila trzeba dolewac i on lubi z kartonu...- litrowego.. rozumiem ze słomką małego... ale litrowego? i chciałam powiedzieć że poznałam Edzika Matal i uważam że jest grzeczny i się słucha mimo że nam uciekał ![]() czy stosujecie zasade że na noc jest do spania pajac a na dzień body, bluza + spodnie? mama mi tak zasugerowała zeby robic jako kolejny bodziec że dziecko odróżnia dzień od nocy?? mimo że filip niema z tym problemów.. inwersja - niezgodze się z Tobą że dziecko zdrowe nie płacze bez powodu.. np moja siostra wyła non stop wieczorami miała typowe kolki... 30 lat temu niebyło tylu wymysłów co teraz i nie była chora ... niema żadnej alergi i nic podobnego.. poprostu musiała to przejsc.. myśle że kazdy by chciał żeby jego dziecko niepłakało wogóle ale uwazam że mało prawdopodobne ( ja akurat podobno taka byłam spałam i jadłam na zmianę) oczywiście u Ciebie i u matal to inny przypadek.. mój Flip np wczoraj krzyczał ze zmeczenia nie chcial jesc przysnał na 15 minut a się cieszył pozniej i niewiem o co kaman ale mimo raczek krzyczał z 10 minut ostro a 20 minut później się cieszył..
![]() |
#4733 | |
Zakorzenienie
|
Wlasnie to samo pomyslalam. Wiec ja milnke
Bo jak sie chce to sie mozna do wszytkiego doczepic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Karolson Ja tak robie z ubrankani ale szczerze mowiac nie z tych powodow co zasugerowala twoja mama. Jakos tak wyszlo ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4734 |
Zakorzenienie
|
karolson ja myślę, że część "niegrzeczności" da się wyeliminować (zwracać uwagę, unikać przykładowego dawania dziecku litrowego soku), ale części niestety się nie da
![]() ![]() My mamy pajace na noc, na dzień body+spodenki+skarpetki, a jak chłodniej, to jeszcze bluzka. W sumie nie myślałam, nad tym, po prostu traktuję pajaca jak pidżamę i zakładam na noc. Ale moja córka i tak uważa, że noc zaczyna się po 24, więc ![]() Za to dziś spałyśmy do 11... I nie potrafię jej przestawić, po prostu jak chcę ją kłaść o 21, to jest ryk i przed 23 spania nie ma ![]()
![]() |
#4735 |
Zakorzenienie
|
http://www.smyk.com/cool-club-czapka...a-dla-dzieci-p czy taka czapa jest wystarczajaco ciepła? pasowała by mi do kombinezonu z łapkami z 5-10-15 który dziś wyjełam żeby ocenić czy już jest dobry i stwierdziłam ze to był dobry zakup bo jest piękny
![]() http://www.smyk.com/cool-club-rekawi...a-dla-dzieci-p a takie rękawiczki sa potrzebne?? widziałam jeszcze taki golf do kompletu.. ![]()
![]() |
#4736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każda z nas i tak wychowa dziecko po swojemu i tak. ![]() Ja tam nie zapewniam, że u mnie będzie inaczej, ale jeśli np. moje dziecko śpi teraz u mnie w łóżku, to znaczy, że ma moje przyzwolenie i jestem świadoma konsekwencji.
![]() |
#4737 | |
Zakorzenienie
|
Bajka dzięki za odp, te łóżeczko rozważałam do kupienia,a teraz już wiem że warto
![]() teraz tylko wzór trzeba wybrać ![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
czapa ok, my się ta podoba żeby weselej było http://www.smyk.com/cool-club-czapka...a-dla-dzieci-p jeśli chodzi o rękawiczki uważam że są niepotrzebne bo są w komplecie z kombinezonem
![]() |
#4738 | |
dryfuję słowami
|
Cytat:
![]() ja byłam z kolei takim dzieckiem, który wg otoczenia 'wylo bez powodu' do momentu aż jak mialam 8 mcy przestałam jesc w ogóle, ze musiano mnie trzymac na sile i wciskac jedzenie-tez twierdzono,ze mi sie 'w glowie poprzestawialo' w koncu musialo dojsc do tego, ze jak mialam 3 lata, dostalam 42 stopnie gorączki, straciłam przytomnosc i nie mozna bylo mnie ocucić okazało sie, ze mialam wade wrodzoną-refluks cewki moczowej i od lat cierpiałam na nieleczone zapalenia pęcherza - stąd płacze, a potem niejedzenie po prostu dorosli uznali, ze 'wyje bez powodu', a lekarz nie zlecił odpowiednich badań,które by stwierdziły bakterie w moczu ![]() niestety placz jedyną mową dziecka i nie uważam, że taki maluch moze plakac 'bez powodu'. czasem z nerwów, czasem z bólu, czasem ze zmeczenia, z glodu, z tego powodu, ze ma mokro, potrzebuje uwagi,przytulenia... ale nie zamierzam sie kłócic jak jest. kazdy ma swoje zdanie i juz ![]() ![]()
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2013-11-17 o 16:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4739 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Asiek- ![]() ewcia- śliczne fotki ![]() Angel- super są te bodziaki ![]() Wszystkiego Najlepszego dla wszystkich naszych wątkowych Wcześniaczków z okazji ich dnia ![]() Ja się nie odzywam na temat wychowywania- póki co nie mam nic do powiedzenia. U nas wczoraj znów była kolka...a dzisiaj takie pogodne dziecko...
![]() |
#4740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:00.