Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-17, 14:36   #2491
201604191001
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Chyba znalazłam tę wolontariuszkę na fb Teraz tylko pokonać barierę "inne" w skrzynce fejsbukowej i będzie ok
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:37   #2492
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Poczekaj do końca akcji. Co roku na koniec zostaje kilka rodzin wielodzietnych.
Co roku też w tych wielodzietnych pojawiają się nowe dzieci
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:38   #2493
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Ich dzieci będą pracować na twoją emeryturę!:rol leyes:

Prędzej moje będą pracować na zasiłki dla nich
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:39   #2494
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
titina, wybrałaś już biedną ósemkę dzieci, którym włożysz w paczki czekolady?
kalini, ty zamierzasz uczestniczyć w s.p.?
Nie ponieważ nie zgadzam się z wieloma aspektami tej akcji. To co mnie mierzi w tym wątku to właśnie szukanie haków na każdą rodzinę. Bo nie zawsze ludzie biedni są na własne życzenia, a nawet Ci biedni z lenistwa nie powinni zdychać z głodu, a ich dzieciom i tak należy wszystko zapewnić (i to na tyle, aby nie musiały prosić o buty na zimę przez SP).
Jeśli miałabym zrobić paczkę to też osobie starszej. Po pierwsze boję się, że są mało medialne. Po drugie takie paczki w ich przypadkach się sprawdzają, nie trzeba stosować innych form pomocy np. w znalezieniu pracy jaka powinna być stosowana w większości tych rodzin.

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2013-11-17 o 14:41
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:40   #2495
201607111040
Konto usunięte

Jak widzę taką rodzinę wielodzietną co pracą rąk nie skalała to mi aż ciśnienie skacze. Znam rodzinę która ma 2 małych dzieci i kredyt na dom, rodzice całe życie uczciwie pracowali, ale niestety 4 miesiące temu zginął ojciec a mama została bez pracy. Myślicie że ktoś się nimi zainteresował? Kobieta nawet poszła do burmistrza błagać o pracę (nie o zasiłek!!!) ale oczywiście nie mogli jej pomóc
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:45   #2496
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Jak widzę taką rodzinę wielodzietną co pracą rąk nie skalała to mi aż ciśnienie skacze. Znam rodzinę która ma 2 małych dzieci i kredyt na dom, rodzice całe życie uczciwie pracowali, ale niestety 4 miesiące temu zginął ojciec a mama została bez pracy. Myślicie że ktoś się nimi zainteresował? Kobieta nawet poszła do burmistrza błagać o pracę (nie o zasiłek!!!) ale oczywiście nie mogli jej pomóc
No właśnie, bo dużo jest takich rodzin przeciętnych, które całe życie pracowały, a jak zdarzy się u nich tragedia to nie ma im kto pomóc. A tutaj? Nic tylko w wieku 20 lat (wiedzę, że to taka średnia w opisywanych rodzinkach) machnąć sobie dzieciaka (zapewne nie mając domu ani wykształcenia, pracy) i tak co 2-3 lata kolejnego (jak nie co rok). Najlepiej jak się niepełnosprawne trafi, ale co tam jedziemy dalej. Wszystkie dzieci nasze są, nie?
Stary 2013-11-17, 14:45   #2497
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Nie ponieważ nie zgadzam się z wieloma aspektami tej akcji. To co mnie mierzi w tym wątku to właśnie szukanie haków na każdą rodzinę. Bo nie zawsze ludzie biedni są na własne życzenia, a nawet Ci biedni z lenistwa nie powinni zdychać z głodu, a ich dzieciom i tak należy wszystko zapewnić (i to na tyle, aby nie musiały prosić o buty na zimę przez SP).
Jeśli miałabym zrobić paczkę to też osobie starszej. Po pierwsze boję się, że są mało medialne. Po drugie takie paczki w ich przypadkach się sprawdzają, nie trzeba stosować innych form pomocy np. w znalezieniu pracy jaka powinna być stosowana w większości tych rodzin.
no dobra, ale nie powiesz mi, że rodzina ledwo wiążąca koniec z końcem nie wpędza się w błędne koło na własne życzenie, gdy praktycznie co roku/ co dwa lata pojawiają się nowe pociechy? jak to jest, że ludzie wykształceni, żyjący na średnim (ale nie niskim) poziomie z trudem decydują się na dziecko (a max mają dwójkę), bo wiedzą jakie są obecne realia i że może być ciężko, a rodziny ubogie mają po kilka/kilkanaście dzieci i nie zamierzają przestać? jednorazowa wpadka - zdarza się, ale nie wierzę, że można wpaść x10 i więcej (przy odpowiedniej antykoncepcji, to chyba słowo klucz w tego typu przypadkach).

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-11-17 o 14:47
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:47   #2498
awia
Zakorzenienie

A mnie do tego wszytskiego przeraża ilość zasiłków które te wszystkie rodziny dostaja.
W sensie nie biedne, ale dziecioroby.
Mają po 3000 zasiłków od państwa, czyli kazdy z nas się na nich zrzuca, na ich dzieci i choroby alkoholowe, i strasznie mnie to wkurza.
Nie dość, że dostają miesiecznie wiecej niz przecientny czlowiek ZARABIA tyrajac caly miesiac, to jeszcze łapska wyciagają po paczki na swieta bo im sie nalezy.

Ja mam lewicowe poglądy i to dość mocne, ale uważam, ze nie powinni dostać złamanego grosza.
Zeby zwykli obywatele zrzucali się na nierobów...
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:47   #2499
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
no dobra, ale nie powiesz mi, że rodzina ledwo wiążąca koniec z końcem nie wpędza się w błędne koło na własne życzenie, gdy praktycznie co roku/ co dwa lata pojawiają się nowe pociechy? jak to jest, że ludzie wykształceni, żyjący na średnim (ale nie niskim) poziomie z trudem decydują się na dziecko (a max mają dwójkę), bo wiedzą jakie są obecne realia i że może być ciężko, a rodziny ubogie mają po kilka/kilkanaście dzieci i nie zamierzają przestać? jednorazowa wpadka - zdarza się, ale nie wierzę, że można wpaść x10 i więcej (przy odpowiedniej antykoncepcji, to chyba słowo klucz w tego typu przypadkach).
wiesz jurność
Stary 2013-11-17, 14:49   #2500
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Czyli moja koleżanka jednak dobrze cię podsumowała. A myślałam, że się myliła, kurcze, ja to naiwna jestem.
Stary 2013-11-17, 14:50   #2501
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Agnieszka (38 l.) i Pan Zbigniew (36 l.) wychowują trójkę synów: Darka (12 l.), Kacpra (8 l.) i Kubę (5 l.).
Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest brak stałej pracy dla obojga małżonków. Pan Artur przyjmuje każdą zaoferowaną mu pracę, a pani Agnieszka zajmuje się wychowywanie dzieci, choć nie ukrywa, że chętnie poszła by do pracy, która nie kolidowała by z obowiązkami wiążącymi się z wychowywaniem małych dzieci.
Pięcioosobowa rodzina mieszka w domu bez podłączonej bieżącej wody (czerpią ją ze studni obok domu). Zasiłki na dzieci (398 zł) oraz dla bezrobotnych (500 zł) są głównym źródłem utrzymania rodziny. Praca dorywcza (na roli) pana Artura zasila budżet domowy o ok. 400 zł miesięcznie. Łączne dochody rodziny w przeliczeniu na jedną osobę to kwota 210 zł, pozwalająca jedynie na zaspokojenie podstawowych potrzeb.
Rodzina potrzebuje przede wszystkim żywności, środków chemicznych oraz artykułów szkolnych dla chłopców.
eee

11 dzieci
Cytat:
Pani Aleksandra (41 l.) samotnie wychowuje jedenaścioro dzieci: Łukasza (20 l.), Mateusz (19 l.), Tomka (17 l.), Darka (15 l.), Angelikę (14 l.), Zuzię (13 l.), Magdę (12 l.), Piotrka (11 l.), Monikę (10 l.), Marcina (7 l.) i Dorotę (3 l.).
Po rozstaniu z mężem, który nadużywał alkoholu i zachowywał się agresywnie, pani Aleksandra sama wychowuje dzieci i troszczy się o utrzymanie tej licznej gromadki. W obecnym czasie pani Aleksandra nie może podjąć pracy zawodowej, ponieważ opiekuje się najmłodszymi dziećmi, a prowadzenie domu przy takiej liczbie członków jest bardzo pracochłonne i jej to uniemożliwia. Dwójka najstarszych pełnoletnich chłopców poszukuje obecnie pracy, jednak mają z tym ogromne trudności z powodu braku wykształcenia. W czasie wakacyjnym podejmują się każdej dorywczej pracy, jaka wpadnie im w ręce, często są to prace związane z budownictwem i rolnictwem.
Dwunastoosobowa rodzina mieszka w bardzo małym 3-pokojowym mieszkaniu. Na dochód rodziny składają się zasiłki (2468 zł) i alimenty (450 zł). Po opłaceniu rachunków dochód na osobę wynosi zaledwie 203 zł. Na życie niewiele zostaje.
Wśród największych potrzeb pani Aleksandra wymieniła żywność i środki czystości. Rodzina byłaby również bardzo wdzięczna za piętrowe łóżko dla dzieci, żeby miały na czym spać, gdyż obecnie śpią po kilkoro osób na jednym, a piętrowe z racji na oszczędność metrażu.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Edytowane przez Lady in Blue
Czas edycji: 2013-11-17 o 15:26
Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 14:51   #2502
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Żeby czasem do tej pracy nie poszli...
Stary 2013-11-17, 14:53   #2503
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
To czysta głupota. Wynika z braku edukacji, wpływu Kościoła, nieodpowiedzialności. Uważam, że służby społeczne powinny np. po 3 dziecku proponować bezpłatne założenie spirali np. pod groźbą jakiś sankcji. Choć w tym kraju to nie przejdzie. Jednak dziećmi z tych rodzin ktoś się musi zająć, albo pomagać im instytucjonalnie, albo odbierać dzieci. Myślę, że lepsze i tańsze są jednak te zasiłki, niż domy dziecka. Oczywiście pod warunkiem, że w rodzinie nie występuje przemoc i alkohol.
Stary 2013-11-17, 14:56   #2504
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
To czysta głupota. Wynika z braku edukacji, wpływu Kościoła, nieodpowiedzialności. Uważam, że służby społeczne powinny np. po 3 dziecku proponować bezpłatne założenie spirali np. pod groźbą jakiś sankcji. Choć w tym kraju to nie przejdzie. Jednak dziećmi z tych rodzin ktoś się musi zająć, albo pomagać im instytucjonalnie, albo odbierać dzieci. Myślę, że lepsze i tańsze są jednak te zasiłki, niż domy dziecka. Oczywiście pod warunkiem, że w rodzinie nie występuje przemoc i alkohol.
Ubeubuebuebue jak możesz tak pisać, hańba, serca nie masz, co dzieci winne, one chcą się narodzić, oni chcą mieć dzieci to powinni je mieć, im więcej tym więcej miłości, najważniejsze, że się kochają, jak możesz oceniać nffbjbbjb!!!
Stary 2013-11-17, 14:57   #2505
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Żeby czasem do tej pracy nie poszli...
Jeśli dają komuś ofertę pracy, ten jej nie bierze, grozi mu np. proces o zaniedbywanie dzieci. Obecnie w Polsce jest inaczej, ale myślę, że to załatwiłoby sprawę w wielu przypadkach.
I tak odnosząc się do moje wyższej wypowiedzi, jednak za uporczywe unikanie pracy przez rodzina dzieci się także powinno odbierać.
Stary 2013-11-17, 15:00   #2506
201607111040
Konto usunięte

To nie wina edukacji ani Kościoła. Znam bardzo wiele wierzących osób które mają 2 dzieci, bo tylko na tyle je stać. W UK jest edukacja seksualna, ale chyba właśnie tam jest najwięcej nastoletnich matek. Po co iść do pracy jak można się zabawić, zrobić dzidzie i państwo na wszystko da!
Stary 2013-11-17, 15:08   #2507
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli dają komuś ofertę pracy, ten jej nie bierze, grozi mu np. proces o zaniedbywanie dzieci. Obecnie w Polsce jest inaczej, ale myślę, że to załatwiłoby sprawę w wielu przypadkach.
I tak odnosząc się do moje wyższej wypowiedzi, jednak za uporczywe unikanie pracy przez rodzina dzieci się także powinno odbierać.
I co z nimi robić? W takich rodzinach często jest bieda i dziecioróbstwo, ale jeśli nie ma alkoholu, to dom dziecka jest gorszym wyjściem.
Najtańsze pigułki antykoncepcyjne to koszt bodaj 5 zł. Ale społeczeństwa nie zmienimy organizując takie radosne paczuszki. Pamiętam, jak w podstawówce koleżanka z wielodzietnej rodziny zapytała mnie, co przyniósł mi Mikołaj. Moi starzy pracowali, ale kasy było niewiele, więc przyniósł mi paczkę z pracy ojca - jakiś sok, czekoladę, pomarańcze itp. Ta dziewczyna zaczęła mi wymieniać paczki, któe dostała - od mopsu, caritasu, srasu, zrzutka ze szkoły itp. Wyszło chyba z 5 paczek na każde dziecko. Czekolady, ciastka, kredki, bajery. Do dzisiaj pamiętam, jak dziwnie się poczułam.
Stary 2013-11-17, 15:08   #2508
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Czy chętni na wolontariuszy przechodzą jakąś selekcję, czy biorą wszystkich jak leci? Przechodzą jakieś szkolenie w jaki sposób wybierać rodziny?
Są szkolenia, ale zdrowego rozsądku nikt się na szkoleniu nie nauczy

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Mnie dziwi, że zaciekłe obrończynie rodzin 2+8 żyjących z zasiłków nie pojmują, że jest całkiem sporo rodzin pozornie normalnych, np 2+2, gdzie oboje rodzice pracują ale zarabiają niewiele, spłacają jeszcze kredyt hipoteczny itp i takie dzieci też marzą o lalkach monster, laptopie czy konsoli ale nikt ich nigdzie nie zgłosi, bo przecież są "normalni".
Wy na prawdę wierzycie, że wszystkie rodziny, gdzie nie ma 8 dzieci i bezrobotnych rodziców mają te wszystkie lalki, sprzęty itp?
Ja śmiem nawet twierdzić, że pod pewnymi względami mają nawet gorzej, bo dajmy na to 2 pensje po 1500zł , do tego z 800 kredytu, drugie tyle rachunków i kosztów stałych i też wychodzi po 400zł na głowę albo i mniej. Ale nikt się nad nimi nie pochyli, nikt nie powie "o jakie biedne dzieci", żadna opieka nic im nie da, bo się nie należy, za duże zarobki. A nieroby nie raz mają dużo większe "dochody", do tego wszelkie caritasy, szlachetne paczki, dobrzy sąsiedzi i kończy się tak, że to te "normalne" dzieci zazdroszczą tym niby biednym.
Takie "normalne" rodziny też są, ale jest ich dużo mniej niż rodzin z niepełnosprawnymi (zarówno dziećmi, jak i osobami dorosłymi) albo samotnych rodziców (ale o tym, jakie to niektóre matki są "samotne" już wcześniej pisałam...).

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 15:12   #2509
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Pan Grzegorz (50 l.) obecnie mieszka sam.
Jego sytuacja uległa pogorszeniu, kiedy to od roku jego matka, z którą wzajemnie się sobą opiekowali, została umieszczona w zakładzie opiekuńczo-leczniczym, ponieważ jest sparaliżowana. Ponadto Pan Grzegorz nie mówi, gdyż usunięto mu krtań z powodu raka krtani.
Pan zajmuje dwupokojowe mieszkanie z kuchnią i łazienką. Utrzymuje się z renty (380 zł), a także z otrzymywanego zasiłku z MOPSu( 149 zł) oraz dopłat do mieszkania( 40 zł) i do żywności (100 zł). Dużym wydatkiem są koszty utrzymania mieszkania i zakupu lekarstw. Po ich odliczeniu Panu Grzegorzowi zostaje tylko 59 zł miesięcznie.
Wśród najważniejszych potrzeb Pan Grzegorz wymienia żywność, ubrania oraz środki czystości.

Szczególne upominki: Pan Grzegorz ucieszy się z każdego podarowanego upominku.
Panu trza by podpowiedziec, że może mówic, bo są laryngofony. W 100% albo niemal 100 refundowane. Lekarze średnio o tym mówią. Eee, lepiej ryz wysłac.

Edytowane przez CATUS
Czas edycji: 2013-11-17 o 15:18
CATUS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 15:24   #2510
grubella
BAN stały

skrót opisu :"Pani Urszula 42l. samotnie wychowuje syna Krzysztofa 17l.
Mieszkają u ojca p.Uli -Jana 72l.
p. Ula jest po amputacji prawej nogi, choruje na cukrzycę.
Jej ojciec Jan po operacji krtani nie mówi.
Syn Krzysztof ma łuszczycę i bielactwo.
Dochody rodziny-renta rodzinna po zmarłym ojcu dla Krzysztofa 650zł, emerytura Jana 1100zł, zasiłki 260zł. Na osobę pozostaje po opłaceniu rachunków 247 zł.
Rodzina ma zaległości w opłatach za czynsz a także do zapłacenia fakturę za leczenie szpitalne w wysokości 4800zł."
grubella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 15:29   #2511
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
skrót opisu :"Pani Urszula 42l. samotnie wychowuje syna Krzysztofa 17l.
Mieszkają u ojca p.Uli -Jana 72l.
p. Ula jest po amputacji prawej nogi, choruje na cukrzycę.
Jej ojciec Jan po operacji krtani nie mówi.
Syn Krzysztof ma łuszczycę i bielactwo.
Dochody rodziny-renta rodzinna po zmarłym ojcu dla Krzysztofa 650zł, emerytura Jana 1100zł, zasiłki 260zł. Na osobę pozostaje po opłaceniu rachunków 247 zł.
Rodzina ma zaległości w opłatach za czynsz a także do zapłacenia fakturę za leczenie szpitalne w wysokości 4800zł."
moj tata ma wyciętą krtań, bo jarał szlugi jak opętany. mówi, ma laryngofon. ma tez rentę, nie emeryturę. dużą, bo pracował całe zycie.
Stary 2013-11-17, 15:35   #2512
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
I co z nimi robić? W takich rodzinach często jest bieda i dziecioróbstwo, ale jeśli nie ma alkoholu, to dom dziecka jest gorszym wyjściem.
Najtańsze pigułki antykoncepcyjne to koszt bodaj 5 zł. Ale społeczeństwa nie zmienimy organizując takie radosne paczuszki. Pamiętam, jak w podstawówce koleżanka z wielodzietnej rodziny zapytała mnie, co przyniósł mi Mikołaj. Moi starzy pracowali, ale kasy było niewiele, więc przyniósł mi paczkę z pracy ojca - jakiś sok, czekoladę, pomarańcze itp. Ta dziewczyna zaczęła mi wymieniać paczki, któe dostała - od mopsu, caritasu, srasu, zrzutka ze szkoły itp. Wyszło chyba z 5 paczek na każde dziecko. Czekolady, ciastka, kredki, bajery. Do dzisiaj pamiętam, jak dziwnie się poczułam.
W obecnym systemie masowe domy dziecka to wylęgarnie patologii, nie wszystkie, ale mnóstwo. Powinno się mocno wspierać powstawanie tych rodzinnych oraz powstawanie rodzin zastępczych. Przebudowa tego systemu powinna być jednym z najważniejszych celów ludzi, którzy zajmują się pomocą społeczną.
I poza tym myślę, że jeśli rodzić po raz kolejny odrzuca pracę, choć wie, że mogą mu odebrać dzieci, za nic nie zasługuje na bycie rodzicem, jest takim sam jak Ci alkoholicy i przemocowcy.
Jak już mówiłam te paczki nic nie dają, ale także nie szkodą, nikt nie postanowi, że będzie biedny bo dwa razy w roku dostanie paczki. To bardzo głęboki problem i takie akcje nie mają na niego wpływu. Tym bardziej, że zazwyczaj w tych paczkach cudów nie ma, pakowałam paczki dla Caritasu w gimnazjum i liceum, tam (przynajmniej w mojej parafii) były całkiem podstawowe produkty.

Cytat:
an Grzegorz (50 l.) obecnie mieszka sam.
Jego sytuacja uległa pogorszeniu, kiedy to od roku jego matka, z którą wzajemnie się sobą opiekowali, została umieszczona w zakładzie opiekuńczo-leczniczym, ponieważ jest sparaliżowana. Ponadto Pan Grzegorz nie mówi, gdyż usunięto mu krtań z powodu raka krtani.
Pan zajmuje dwupokojowe mieszkanie z kuchnią i łazienką. Utrzymuje się z renty (380 zł), a także z otrzymywanego zasiłku z MOPSu( 149 zł) oraz dopłat do mieszkania( 40 zł) i do żywności (100 zł). Dużym wydatkiem są koszty utrzymania mieszkania i zakupu lekarstw. Po ich odliczeniu Panu Grzegorzowi zostaje tylko 59 zł miesięcznie.
Wśród najważniejszych potrzeb Pan Grzegorz wymienia żywność, ubrania oraz środki czystości.

Szczególne upominki: Pan Grzegorz ucieszy się z każdego podarowanego upominku.

Panu trza by podpowiedziec, że może mówic, bo są laryngofony. W 100% albo niemal 100 refundowane. Lekarze średnio o tym mówią. Eee, lepiej ryz wysłac.
Już pomijam kwestię, że kwota renty jest śmieszna, nawet jeśli ktoś nie ma odpowiedniego stażu pracy powinien dostawać kwotę która zaspokaja minimum socjalne.
I tu jest coś co jest złe w SP. Wolontariusze powinni być lepiej przeszkoleni i szukać tym osobom innych rozwiązań ich problemów, niż tylko paczka. Tu np. o tym laryngofonie, taka pomoc będzie na pewno bardziej wartościowa, niż paczka raz w roku. Choć oczywiście taka paczka osobie w takiej sytuacji też choć doraźnie by pomogła.
Stary 2013-11-17, 15:40   #2513
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez CATUS Pokaż wiadomość
moj tata ma wyciętą krtań, bo jarał szlugi jak opętany. mówi, ma laryngofon. ma tez rentę, nie emeryturę. dużą, bo pracował całe zycie.

Ten Jan ma wiek emerytalny /72 l./ więc przysługuje mu emerytura.
i nie wiadomo w jakim wieku miał tę operację, jaką pracę wykonywał, mógł też pracować całe życie.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 15:41   #2514
PaulaCooper
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z osobami, które piszą, że w obliczu takich tekstów:

Pani Joanna po rozstaniu z poprzednim mężem alkoholikiem, związała się z Panem Rafałem. Obecnie sytuacja rodziny jest trudna ponieważ jest on jedyną osobą pracującą na pełny etat. Partnerzy są bardzo szczęśliwi czego owocem jest Zosia oraz 4 miesiąc ciąży Pani Joanny, która obecnie przebywa na bezpłatnym urlopie wychowawczym zajmując się najmłodszą córką. Do pracy będzie mogła wrócić po wychowaniu najmłodszych dzieci.

Grunt to być bardzo szczęśliwym i zbierać tego owoce

zgłoszenia starszych samotnych osób wyglądają naprawdę bardzo poruszająco.
Pffff... jak ona nie pracuje tylko on to co sie dziwic a kolejne w drodze. latwo miec dzieci, ciezej je utrzymac

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
PaulaCooper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 15:42   #2515
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ubeubuebuebue jak możesz tak pisać, hańba, serca nie masz, co dzieci winne, one chcą się narodzić, oni chcą mieć dzieci to powinni je mieć, im więcej tym więcej miłości, najważniejsze, że się kochają, jak możesz oceniać nffbjbbjb!!!
Spirala to śmierć beubuebuebuebubeu i niewygodnie się w tym uprawia seks i wyrywa macice a dzieci rodzą się ze spiralą w głowie, każdy może mieć tyle dzieci ile chce a to jego prywatna sprawa bueeuw$@#($!(@_!#
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 15:42   #2516
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
[/B]
Ten Jan ma wiek emerytalny /72 l./ więc przysługuje mu emerytura.
i nie wiadomo w jakim wieku miał tę operację, jaką pracę wykonywał, mógł też pracować całe życie.
mój tata pracował jakieś 45 lat, tak na oko.
ale nie o to chodzi. chodzi o to, że często informacja o tym co można zrobić, mimo przeszkód, może dać więcej, niż czekoladki, ryż, czy plejstejszyn.
Stary 2013-11-17, 15:44   #2517
201604181004
Konto usunięte

Boże ja nie mam plejstejszyn ani maty do tańczenia na mojej twarzy nie zagości uśmiech. A tak się starałam!
Stary 2013-11-17, 15:46   #2518
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Boże ja nie mam plejstejszyn ani maty do tańczenia na mojej twarzy nie zagości uśmiech. A tak się starałam!
ej ja nie lubię słodyczy a mam czekolade z niemiec w lodówce. chcesz?
tylko uwaga: przekonaj mnie że ci sie nalezy

Edytowane przez CATUS
Czas edycji: 2013-11-17 o 15:47
Stary 2013-11-17, 15:51   #2519
kawa_zmlekiem
damn good coffee

20zł na życie:

Cytat:
Pani Amelia (67 l.) żyje samotnie.
Trzy lata temu zmarła jej ciężko chora mama, którą pani Amelia się opiekowała. Obecnie sytuacja jest trudna, gdyż nie ma do kogo zwrócić się o pomoc. Kobieta jest osobą bardzo schorowaną (serce, zatorowość płucna, cukrzyca, niewydolność krążenia, wrzody żołądka, choroby reumatyczne). Mimo wielu chorób jest w stanie samodzielnie funkcjonować.
Pani Amelia żyje bardzo skromnie. Posiada zadłużenie w spółdzielni mieszkaniowej i obawia się, że zostanie z tego powodu eksmitowana. Nie ma możliwości całkowitej spłaty rat zadłużenia, gdyż jedynym źródłem utrzymania jest emerytura (840 zł). Po opłaceniu rachunków (670 zł) i kosztów zakupu niezbędnych leków (150 zł), na jedzenie i inne wydatki pozostaje jej 20 zł. Żeby poradzić sobie z kłopotami finansowymi, pani Amelia poszukiwała pracy, lecz jej wiek i stan zdrowia uniemożliwiają jej podjęcie zatrudnienia.
Wśród najważniejszych potrzeb znajdują się leki, gdyż pani Amelii nie stać na ich zakupienie. Potrzebne są także ciepłe zimowe buty oraz środki czystości.
W swoim dość dużym mieście znalazłam tylko 3(!) prośby o paczkę dla osoby starszej. Niestety, zostały przytłoczone przez setki ogłoszeń samotnych matek dziesięciorga dzieci i rodziców którzy nie są w stanie pracować, bo muszą opiekować się swoją nieuleczalnie chorą na alergię córką.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-17, 15:52   #2520
201604181004
Konto usunięte

Catus, należy mi się. Moja mama ma dyskopatię a tata jest po zawale, ja sama cierpię na rożne schorzenia, 6 lat temu wycięli mi wyrostek robaczkowy a w przyszłym roku umówiona jestem na kolejną operacje. Jestem śmiertelnie chora, lekarze prognozują że umrę w wieku 90 lat ze starości. No po prostu musisz mi dać jeśli chcesz by moje serduszko się uradowało a na anielskiej buźce zagościł uśmiech przy wigilijnym stole.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości