|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wesela, pierścionki, zaręczyny - wszystkie o tym wciąż mówimy PM2016 Cz.3
|
|
|
|
#602 | ||
|
PeEma
|
Cytat:
nikt nikogo nie zmusza! Może oni źle rozumieją zasady ![]() Cytat:
wiec wykluczają za każdą pierdołę, tylko muszą Cie przyłapać, musza mieć dowodyWysłane z mojego Note II
|
|
|
#603 | ||||
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem rozdarta jeśli chodzi o wiarę. Jestem gdzieś po środku. Był czas kiedy żyłam naprawdę w zgodzie ze wszystkimi przykazaniami Kościoła. Oazy, wyjazdy, ewangelizacja. Prawie z kościoła nie wychodziłam
Potem mi przeszło. Potem zaczęłam się spotykać z Tż i on pomału znowu wprowadza mnie w życie kościelne. Tzn. razem chodzimy na mszę w niedzielę i każde święta. On się modli rano i wieczorem, ja różnie. Zachęca mnie, żebym się z nim modliła, ale mówię mu, że nie jestem na to gotowa. Nie seksimy się, ale bardzo grzeczni też nie jesteśmy. Więc różnie to bywa. Do spowiedzi chodzę raz na jakiś czas. Obowiązkowo przed świętami. I tak to u nas wygląda. Więc tacy najgorsi nie jesteśmy, ale do najlepszych daleka droga. Ja sama nie wiem czego chcę, on też jest chyba zdezorientowany trochę, bo z jednej strony wierzy bardzo, a z drugiej strony jestem ja i fizyczność ![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Tak w ogóle to byłam w szoku jak go poznałam tak lepiej, że po prostu przed snem klęka się i modli. Szok totalny. Znam go od 7 czy 8 lat, a nigdy bym nie powiedziała, że ma takie zasady/poglądy i że jest taki wierzący. Nie widać tego po nim
|
#605 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uciekam, bo robota nie zająć ale kasa już tak
Dobranoc |
|
|
|
#606 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#607 | ||
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
A co do tego,że "nie wolno wybierać" jeszcze,to nie chodzi o wybieranie czyjekolwiek tylko postawę kościoła. Gdyby się odrobinę unowocześnił (bo Kościół zawsze ale to zawsze podlegał "modzie", jeżeli trzeba było być dziewicą,bo nikt Cię inaczej nie wziąłza żonę- to to promował,bo miał wpływ) - to nie byłoby tyle kwasów i ataków.To nie jest tak,że trzeba do wszystkiego bezkrytycznie podchodzić. Mierżą mnie osoby,które mówią,że nie wolno powiedzieć NIC złego. Kościół nie idzie w dobrym kierunku,jest zacofany i nie przystaje do realiów co powoduje jego stopniowy upadek. I to niestety jest fakt. Mam nadzieję,że Franciszek odrobinę unowocześni KK a jest na dobrej drodze i z sympatią go obserwuję. Cytat:
Ja wierzę w Boga,a zachowanie KK mi nie pasuje.Więc jestem wierząca,ale dogmatów nie przyjmuję
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie zupełnie nie. Moja mama się modli owszem, ale sama. Nigdy razem. Pamiętam tylko, że jak byłam mała to modliłam się z babcią
|
|
#609 | |
|
PeEma
|
Cytat:
Mnie najbardziej denerwuje to jak ktoś prawi mi morały, ze jestem niewierzaca, a sam do kościoła nie chodzi, nie modli się itp. Czysta hipokryzja jakby wszyscy wierzący byli tacy jak Ty to KK miałby cudownych wyznawców prawdziwych. Wysłane z mojego Note II
|
|
|
#610 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Czyli ty bierzesz ślub cywilny,tak? Aaaa już tak w ogóle, w ogóle na marginesie - Kościół to wspólnota ludzi grzesznych, świętych za życia tam raczej nie uświadczysz. ![]() A co do krytyki wielu rzeczy w KK to ja popieram dyskusję, sama dyskutuję i często coś krytykuję, z czymś się nie zgadzam. Nie można być bezkrytycznym. Wiara bez pytań jest martwa. Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2013-11-17 o 22:50 |
|
|
|
|
#611 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się nie podoba to, co się dzieje w Watykanie i wśród księży. Tam to dopiero hipokryzja. I dlatego czuję się rozdarta. Bo dlaczego ja mam przestrzegać zasad skoro Ci, którzy stoją najbliżej Boga ich nie przestrzegają. Dlaczego księża choć powinni nie żyją w ubóstwie tylko mają większe domy i lepsze samochody niż normalny, przeciętny człowiek. Dlaczego wszystkie machlojki i przekręty są "zamknięte" w Watykanie i tak bardzo pilnują, żeby informacje nie wyciekły? Skoro nie mają nic na sumieniu to niech ujawnią te wszystkie papiery i później niech nam mówią jak mamy żyć. Dlaczego sakramenty są płatne skoro papież Franciszek nawoływał ostatnio do tego, żeby były bezpłatne. Dlaczego mydlą nam oczy, żeby wyszło tylko na ich korzyść (przypadek tej orgii na Dominikanie). Trochę za dużo tych informacji o księżach pedofilach i innych. Przeraża mnie to, że Ci, którzy powinni dawać przykład często tego przykładu nie dają, a wymagają od innych, a i jeszcze opierdzielić Cię potrafią.
To mnie właśnie boli i boleć będzie.
|
#613 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a biorę ślub kościelny ![]() ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201604261006 Czas edycji: 2013-11-17 o 22:55 |
||
|
|
|
#614 |
|
Dostojna peema.
|
czekaj, nie rozumiem
![]() Uważasz, że ktoś komu zdarzyło się współżyć przed ślubem nie jest katolikiem, współżyłaś przed ślubem i bierzesz ślub kościelny? Kurcze, to takie zaprzeczanie samemu sobie. :P Żeby nie było: ja nie rozumiem w ogóle dlaczego ktoś, kto uległ pokusie ma nie być katolikiem. Dla mnie nawet jeżeli ktoś mieszka ze sobą przed ślubem i otwarcie mówi o tym, że współżyje to JEST katolikiem bo to nie ja go mam z tego kościoła przecież wykluczać, nie mi to oceniać. A jakim jest takim jest Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2013-11-17 o 22:55 |
|
|
|
#615 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale to moje zdanie
|
|
|
|
|
#616 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#617 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Cytat:
tez sie z tego ciesze ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- a w ogóle to zostałam słomiana "wdowa" Mój Tż pojechał do pracy prawie 100km ode mnie
|
||
|
|
|
#618 |
|
Dostojna peema.
|
|
|
|
|
#619 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Tż właśnie ode mnie pojechał. ![]() Ale urodziny super Dostałam fajne prezenty, widzieliśmy się z moją przyjaciółką, upiekliśmy pyszną szarlotkę i w ogóle
|
#620 |
|
Dostojna peema.
|
|
|
|
|
#622 |
|
Dostojna peema.
|
No ja już lecę
Dobranoc |
|
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
Od mamy dostałam torebkę z H&M tylko w wersji czarnej oraz bransoletkę z Apartu taką na czarnym rzemyku ze srebrnym znakiem nieskończoności.
http://www.hm.com/pl/product/18474?a...rticle=18474-A Od tż dostałam bransoletkę od Ani Kruk (taką jak na zdjęciu tylko moja jest w kolorach różowych) i książkę. http://aniakruk.pl/product-pol-2469-BRANSOLETKA.html A od przyjaciółki znów bransoletkę (tak dostałam 3 bransoletki ) i to na dodatek taką samą! jak od mamy tylko w wersji białej ze złotym ;p I już nie z Apartu tylko z jakiegoś zwykłego sklepu ![]() Do tego skarpetki z Oysho, balsam do ust z Maybelline i olejek do końcówek z Mariona ![]() http://www.oysho.com/webapp/wcs/stor...typeCategory=0 Z tymi bransoletkami to śmiesznie wyszło, ale bardzo lubię wiec się cieszę ![]() ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- dobranoc
|
#624 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale się rozpisałyście!
![]() PW ![]() Widzę, że był poruszany temat Kościoła i mieszkania ze sobą przed ślubem. Na temat Kościoła w 100% zgadzam się z wypowiedzią Karollki: Cytat:
![]() Teraz bardzo chciałabym zamieszkać z TŻ, ale niestety nie ma ku temu sposobności. Dlatego też tak bardzo nie spieszy mi się ze ślubem, ale też znowu jeśli mielibyśmy czekać aż skończę studia, zamieszkać razem i dopiero po jakimś czasie coś zacząć planować, to odbyłoby się to w okolicach 2020 roku w wieku prawie 30 lat a TŻ ponad 30 po ok 11-12 latach związku Fioleciasto, nie zauważyłam Twojej wiadomości - świetne skarpetki!!! Edytowane przez Alancia Czas edycji: 2013-11-18 o 00:34 |
|
|
|
|
#625 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka widze ze znow byly tematy kosciolowe ja juz tu kiedys pisalam co mysle po co sie powtarzac
w 2020 bede miala 30 lat tz 33 12 lat ze soba hahaha wtedy to juz dwoje dzieci chce miec no nic zaraz do pracy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#626 | |
|
PeEma
|
Cytat:
i wtedy też już chciałabym mieć dziecko, moje pierwsze i ostatnie ciekawe jak to będzie faktycznie wyglądało Wysłane z mojego Note II
|
|
|
#627 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
z góry przepraszam za tyle cytatów ![]() Cytat:
i planują kościelny teraz... i siostra tego chłopaka z zazdrości bierze 3 miesiące po nich ślub. Nie mówię już o tym że dziadkowie są wpatrzeni we wnuczkę a ona prawie siwieje z zazdrości o nich i ich małżeństwo i bobaska – paranoja ![]() Cytat:
Cytat:
Niestety jestem młotem a kowadłem bo z jednej strony rozumiem Lilly i ta drugą stronę Cytat:
aczkolwiek nie jestem tolerancyjna w innych dziedzinach, wstyd się przyznać ale tak jest. Cytat:
Panicznie boję się przestrzeni i tego że zemdleję.. i zazwyczaj kończy się próbą wezwania karetki śmiali się że na ślubie będę miała kroplówkę i tlen w razie czegoś ![]() TŻ nie chce chodzić do kościoła. Wynika to z tego, że pracuje przez 7 dni w tygodniu i jest zmęczony. Ustaliliśmy że jak będzie wiadomość o potomku to znajdziemy czas co tydzień żeby chodzić razem, nawet w czasie ciąży – sam mnie nie puści, poza tym moja panika włącza się na samą myśl że mam iść do kościoła ![]() Cytat:
![]() "Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna." Paulo Coelho Edytowane przez stokrotenka18 Czas edycji: 2013-11-18 o 07:41 |
||||||
|
|
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w 2020 będę miała 29 lat i będę z tż 12 lat
![]() Co do mieszkania przed ślubem to bardzo, bardzo bym chciała tylko na razie nie mamy możliwości.
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

) to chyba ludzie, którzy najbardziej łamią zasady swojej "religii". Nie prawda, że wykluczają. Naprawdę trzeba coś przeskrobać, żeby zostać wykluczonym. Tak samo nie mogą pić alkoholu, a nieraz urywa im się film.
tata mojej koleżanki uważa,że jego córka powinna nie mieć nigdy faceta,tylko dać się jakiemuś zapłodnić,wtedy on by wziął dziecko i je wychowywał.

śmiali się że na ślubie będę miała kroplówkę i tlen w razie czegoś