|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
czyli Endżi
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Marta, duży respekt, że nie uginasz się pod anty-dopingiem mamy
![]() Marta, Kaśka, a powiedzcie mi jak u Was z jedzeniem. Jecie dziennie po te 2 tysiące kalorii? Mignęły mi kiedyś przykładowe jadłospisy (nie mówię, że koniecznie Wasze, nie pamiętam już) i ja wiem, że na bank na tym bym nie wykarmiła siebie i dziecka. Ogólnie to podziwiam, że ktoś się najada (i zapewne ma po tym śliczną figurę) dwoma kanapeczkami na śniadanie, zupą na obiad i jakimś warzywkiem na kolację, ale fizycznie niewykonalne jest, żeby organizm tak tym zagospodarował żeby odżywił matkę i naprodukował jeszcze mleka. Ja często nie mam apetytu, mogłabym nie jeść, marzy mi się też boska figura, szczuplejsza niż przed ciążą, ale jem bardzo solidnie - i nawet specjalnie nie bawię się w eliminowanie produktów. Nie tyję, nie chudnę a mleko raczej bardzo kaloryczne i rzadko jestem zmuszona wyciągnąć butlę.
|
#4892 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wogóle moje dzieci dzisiaj mnie przespały. |
|
|
|
|
#4893 | |
|
Zakorzenienie
|
Kaska dobrze wiedziec
ja myslalam ze z 2 A jaka pijesz? Ja kupilam teraz ta z rossmana bo tansza i po tamtej z herbapolu mnie dziasla bolaly Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
Tylko ja dalej za malo pije... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4894 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
nie załamuj się i dalej karm piersią, dobre i trochę Twojego pokarmu Mnie też wczoraj bolała głowa. Wzięłam 2 apapy, a i tak położyłam się z bólem
|
|
#4895 |
|
BAN stały
|
T. mnie oczywiście wkurzyła wczoraj. Twierdzi, że mały płacze bo go przegrzewamy, bo jest mu za gorąco (mamy 21-22 stopnie w domu).Ale jak sie dowedziała, że się rozkopuje w nocy i czesto śpi nieprzykryty to zaczeła gadać jak tak można i że powinnam wstawać w nocy przykrywać i że powinien spać w śpiworku który ona tam kiedyś kipiła.Powiedziałam, że on nie lubi śpiworka, wkurza się jak w nim jest i ryczy.A ona na to że "on nie wie co on lubi a co nie".
A poza tym skoro go przegrzewamy i jest mu za gorąco to po ki chu*** mu jeszcze śpiworek??!!! |
|
|
|
#4896 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciekawostka - na koprze włoskim do zaparzania z apteki jest napisane, żeby nie podawac dzieciom poniżej 4 lat oraz żeby raczej kobiety w ciązy i karmiące nie piły...
|
|
#4897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj tez sie rozkopuje jak mu za goraco to po co na sile go przykrywac Chyba by sie rozryczal Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4898 | |||
|
Zakorzenienie
|
ja po każdym użyciu praktycznie
najpierw myję, a później siup do sterylizatora (mam taki do mikrofalówki)Cytat:
i jeszcze jeden inny kolor, ale go nie mogę wyszukać ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
ś: nakryta kromka z serem żółtym (czyli 2 kromki)+ 2 kawałki ciasta z jabłkami ![]() o: rosół o2: ziemniaki z kotletem i buraczki na ciepło k: 2 kromki chleba+ na oko 3-4 łyżki sałatki jarzynowej i kilka ciastek do herbaty dzisiaj póki co: ś: 3 kromki chleba+ 3-4 łyżki sałatki jarzynowej o: mamy rosół i pierogi ruskie bo teściowa przyniosła dzisiaj ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- a! i miałam pytać, ja kupiłam w pl śpiworek, ale bez rękawów i coś nie jestem przekonana bo te co mam z usa są super, bo dziecko całe zakryte a tutaj jednak rączki gołe (tylko pajacyk okrywa) a przecież my dorośli jak śpimy to mimo 22-23 stopni się po szyję zakrywamy-przynajmniej ja bo małż odkryty
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2013-11-18 o 12:28 |
|||
|
|
|
#4899 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Od dłuższego czasu udaje mi się karmić tylko moim mlekiem, laktacja - odpukać - się rozkręciła. Myślę, że to po tym, jak tż mną potrząsnął psychicznie, żebym nie brała do siebie wszystkich tekstów lekarek i położnych, które swego czasu prosiłam o rady. Piję za to dość sporo - melisa, herbaty owocowe, inka, woda, soki. Czasem karmi, ale to bardziej dla smaku, bo je lubię. Nie stosuję diety eliminacyjnej - po prostu jem racjonalnie, chyba większość "zakazanych" produktów jakoś mi się sama z diety wyeliminowała (choć np. w weekend jedliśmy pizzę - ale coś mi smak zanikł ostatnio na włoskie żarcie, które wcześniej ubóstwiałam). Wiadomo, na pewno nie wolno się odchudzać. W Języku niemowląt napisane nawet, że trzeba mieć 5 kg nadwagi A Ty przecież nie masz powodów do kompleksów, bo śliczna z Ciebie dziewczyna
08.09.2013 Adaś Edytowane przez Snow_White1 Czas edycji: 2013-11-18 o 12:49 |
|
|
|
|
#4900 |
|
Zakorzenienie
|
raz dziennie, reszta gorącą woda z kranu
![]() u nas rytuał kąpiel, jedzenie, odbicie i jeśli widzę, że to Mai pora snu(jest jeszcze za malutka, wg mnie i nie zawsze to stała pora) odkłądam do łóżeczka, czytam bajkę, w tym czasie zdarza się, że trzeba pogłaskać, jak większa awantura to na chwilę na ręce itp ![]() w ciągu dnia, chwilę na rękach, żeby się trochę poprzytulać, jak ma lekki odlot to odkładamy nie dla mnie metoda 3 5 7
|
|
|
|
#4901 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Zdycham
Co można brać na przeziębienie? Jak się leczyć? ![]() Do tego cycka boli przez ten zastój, choć jest lepiej niż wczoraj.
|
#4902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie muszę sobie kupić większy rozmiar ![]() Trochę się martwie bo Filip ostatnio robił kupke w tamtym tygodniu w środę rano. Już ponad 5 dni. Jak puszcza bąki to płacze a jak śpi to się budzi.
|
|
|
|
|
#4903 |
|
Zakorzenienie
|
jak widzę, że nie chce spać, na przyład po kąpieli to nie usypiam na siłę bo to nic ie da
przy następnej butli zazwyczaj odlatuje
|
|
|
|
#4904 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja i tak wiecej;/ kurde mam takie ssanie ze szok![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
ta nadwaga - chyba sobie tym wytlumacze czemu dalej jestem gruba ![]()
|
|
#4905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale, może to tylko takie chwilowe? U mnie jest tak, że jak przepełnie pierś (tak, że już boli) to nagle dostaje gorączki. I też mam takie objawy jak na grypę, wszystko mnie boli itp. I to tak trwa jeden, dwa dni i później wszystko jest ok. I wiem, że to przez piersi. Chyba. że Ciebie faktycznie bierze choróbsko. Oby nie. Zdrówka Ci życzę Zmotywujcie mnie do nauki. W niedziele mam egzamin. Jejku jak mi się nie chce uczyć
|
|
|
|
|
#4906 |
|
Zakorzenienie
|
jestem mistrzynia wkrecania sobie
Maciej sie bardzo malo usmiecha do mnie okolo raz dziennie, czasem.odwzajemnia usmiech ale generalnie nie obserwuje twarzy itp. wiecjuz sobie wymyslilam zespl aspergera albo autyzm nie mniej jednak juz mlody powinien spolecznie byc lepiej.rozwiniety a nie jest i.mniw to martwi Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4907 | |||
|
Zakorzenienie
|
my już po spacerze, byłyśmy na kontroli u pediatry z katarkiem umówiłam się na dziś do gina, bo chciałam krążek a wnosząc wózek dostałam @ ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i odkąd nie KP to nie biorę żadnych witamin
|
|
#4908 |
|
Zakorzenienie
|
kaska ja mam 2 spioworki i obydwa bez rekawkow
wazne moim zdaniem by w girki bylo cieplo, chociaz sa dzieci co lubia miec nozki odkryte, w tym moj dlatego spiworek poszedl w odstawke ![]() a ile mniej wiecej wasze dzieci spia w dzien? bo moj badzo malo, no od kilku dni brzdąc ma problem z zasypianiem i nie wiem juz co zrobic a jak usnie to tak niespokojnie ze i tak chwilka i sie budzi
|
#4909 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakie puzzle piankowe polecacie?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2013-11-18 o 13:28 |
|
|
|
|
#4911 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() choć to prawda, idea rodzicielstwa bliskości jest mi bardzo... bliska a dowiedziałam się o niej z wizażu i baaaardzo mi podpasowała Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() kochana, każde dziecko rozwija się swoim tempem, być może np fizycznie Maciek jest bardziej do przodu, a potem rozwój społeczny ruszy Cytat:
![]() ale piękna pogoda byłyśmy na spacerze 1,5h, teraz Hania dosypia przy oknie ![]() Strasza poszła dziś do żłobka, normalnie z jednym dzieckiem w domu to jak na wakacjach |
||||||||||
|
|
|
#4912 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To teraz może dam mu wodę. |
|
|
|
|
#4914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przy kp jem.duuzo pomidorow, orzechy, jablka, banany, kaki, gruszki nie jem.nabialu i tyle. czy ty albo.ktos z twojej bliskiej rodziny ma.alergie pokarnowe.? bo.jesli nie to mozesz probowac te alergenne produkty powoli i jak.sie nic nie dzieje zostawic je w diecie na zawsze ja powiem.ci ze dokarmialam mm dopoki jadlam.jak ty az zaczelo mi byc juz wszystko jedno zaczelam sie odzywiac normalnie.oprocz nabialu i mam.pokarmu jak dla dwojki dzieci i zapomnialam.co.to mm mam saszetke w domu na wselki wypadek ale marne szanse zebym w najblizszym czasie jej uzyla Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#4915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4916 |
|
Zakorzenienie
|
natala na diagnoze za.wczesnie
ale faktem.jest ze rodzice dzici z autyzmem wsponinaja ze ich.pociecy wlasnie tak.sie we wczesnym.okresie.rozwijal y z drugiej strony masz racje.bo jak.patrze na.opisy to Maciej fizycznie jest jak 4miesieczny dzieciaczek od paru tygodbi potrafi sie.obracac, wspierac na lokciach itp. nie wiem, moze nie nadaje sie na prezesa a bedzie swietnym sportowcem Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4917 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Maja też z raz dziennie się uśmiechnie, niby ma 2,5 miesiąca jednak liczę wiek korygowany Cytat:
![]() właśnie zdjęłam wózek z balkonu, spała tam 1,5h, śpi dalej śpioch po nas
|
|||
|
|
|
#4918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pociesza mnie tez fakt ze chlopcy wolniej sie rozwijaja od dziewczynek w zakresie umiejetnosci spolecznych pozniejszy usmiech, pozniejsza mowa itp. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#4919 |
|
Zakorzenienie
|
nie jest tak, że uśmiechy pojawiają się pod koniec 2 miesiąca?
|
|
|
|
#4920 |
|
Zakorzenienie
|
maciek na 2 miesiace dokladbie dzis 9tygodni
generalnie dziecko zaczynajac drugi miesiac powinno sie usmiechac i reagowac na najblizsze mu osoby, wodzic za nimi wzrokiem, zwracac uwage ze wchodza do pokoju i patrzrc na nie. powinno sie potrafic chwile zajac samo jakas zabawka a konczac dwa miesiace napewno juz to powinno umiec Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.

wlasnie karmimy sie.drugi raz i jedziemy na ten.kurs masazu
nie załamuj się i dalej karm piersią, dobre i trochę Twojego pokarmu

najpierw myję, a później siup do sterylizatora (mam taki do mikrofalówki)

[/RIGHT]

:pro si: