Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-19, 00:36   #2791
ten mis
Raczkowanie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Niestety widzisz tylko to, co chcesz widzieć. Od początku jest rozgraniczenie na rodziny, które znalazły się w trudnej sytuacji nie z własnej winy (starość, wypadek, niepełnosprawność) i te, które z premedytacją brną w coraz gorsze położenie. Zaprzeczysz, że są rodziny takie i takie?
Jestem pewna, że są rodziny, które naprawdę potrzebują pomocy.
Czy te, które z własnej winy pogarszają swoją sytuację? Na świecie... owszem! W akcji z paczkę? Nie wiem, bo ich nie znam.
Chcesz mi teraz powiedzieć, że każdy wklejony tu przykład opisu rodziny, której pomoc się nie należy został zweryfikowany przez osobę go wklejającą i może ona zaświadczyć, że tą rodzinę zna i wie, że jej pomoc się nie należy?
ten mis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:36   #2792
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ten mis Pokaż wiadomość
To miło A ile z wypowiadających się tu osób już sobie znalazło taką staruszkę do pomocy?
A ta Szlachetna Paczka to punkt kulminacyjny calego Twojego roku? Bardzo to przezywasz. Tak jak Ty teraz, to ja sie nawet na wyprzedazach nie ekscytuje. Takie emocje Ci towarzysza, ze az pozostaje zazdroscic porywow serca.
Moze caly rok trzeba pomagac? Ja pomagam caly rok. Owszem, swoje dzialania z pewnych wzgledow intensyfikuje na swieta, ale nie zaniedbuje pomocy innym przez pozostaly czas w roku. Tobie tez to polecam. Wtedy ta Szlachetna Paczka takie emocje przestanie budzic .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:36   #2793
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania. Niezależnie od tego, czy ufundowało komputer, pralkę, płyn do naczyń, czy po prostu przeczytało o akcji. Wspomagając kogoś nie zmieniłam generalnego poglądu na całą sprawę.
ah, już to przerabiałyśmy:
nie masz prawa krytykować polskiej władzy, skoro nie jesteś politykiem,
nie masz prawa krytykować organizacji SzP, skoro sama nie jesteś paczką.

ten miś jak widać nie czyta nas zbyt dokładnie, smuteczek.
Stary 2013-11-19, 00:36   #2794
201607231707
Konto usunięte

Ale jeśli ktoś uważa, że akcja zorganizowana beznadziejnie, to po co ma w niej uczestniczyć?
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:37   #2795
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
Nie "weszły", tylko Wy, wolontariusze, te rodziny przepuściliście. My w tym roku praktycznie co drugą rodzinę musiałyśmy odrzucić.
to zazdroszczę, bo ja miałam iść na ilość nie na jakość. Miało być jak najwięcej rodzin bo osoba nade mną miała ambicje dostać się do krajówki i chciała się wykazać
I to była jedna z pierwszych rzeczy, która mi się bardzo nie podobała.
inga_iga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:41   #2796
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez inga_iga Pokaż wiadomość
to zazdroszczę, bo ja miałam iść na ilość nie na jakość. Miało być jak najwięcej rodzin bo osoba nade mną miała ambicje dostać się do krajówki i chciała się wykazać
I to była jedna z pierwszych rzeczy, która mi się bardzo nie podobała.
Czyli miałam szczęście trafić na odpowiedniego lidera, który nie kazał nam wciskać rodzin na siłę. A wyniki przyszły same, bo mamy najbardziej aktywny rejon w mieście

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:43   #2797
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem pewna, że są rodziny, które naprawdę potrzebują pomocy.
Czy te, które z własnej winy pogarszają swoją sytuację? Na świecie... owszem! W akcji z paczkę? Nie wiem, bo ich nie znam.
Chcesz mi teraz powiedzieć, że każdy wklejony tu przykład opisu rodziny, której pomoc się nie należy został zweryfikowany przez osobę go wklejającą i może ona zaświadczyć, że tą rodzinę zna i wie, że jej pomoc się nie należy?
Z wielu przykładów to aż bije i naprawdę trzeba chyba urodzić się wczoraj, żeby tego nie widzieć.
a34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:46   #2798
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
Czyli miałam szczęście trafić na odpowiedniego lidera, który nie kazał nam wciskać rodzin na siłę. A wyniki przyszły same, bo mamy najbardziej aktywny rejon w mieście
Lider też ma kogoś nad sobą,prawda?. A co rejonu, to nie ma co porównywać. Bo to tak mniej więcej jak porównywać bezrobocie w Warszawie do Białegostoku. Każde miejsce ma swoją specyfikę.
Stary 2013-11-19, 00:55   #2799
ten mis
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43780593]A ta Szlachetna Paczka to punkt kulminacyjny calego Twojego roku? Bardzo to przezywasz. Tak jak Ty teraz, to ja sie nawet na wyprzedazach nie ekscytuje. Takie emocje Ci towarzysza, ze az pozostaje zazdroscic porywow serca.
Moze caly rok trzeba pomagac? Ja pomagam caly rok. Owszem, swoje dzialania z pewnych wzgledow intensyfikuje na swieta, ale nie zaniedbuje pomocy innym przez pozostaly czas w roku. Tobie tez to polecam. Wtedy ta Szlachetna Paczka takie emocje przestanie budzic .[/QUOTE]

Zapewniam, że pomagam przez cały rok na dwóch frontach. Nie wiem skąd wniosek, że tak nie jest. Pomagam na przykład dzieciom w Afryce... tam z kolei wszyscy krzyczą, że po co pomagać w Afryce, skoro jest tyle głodnych dzieci w Polsce. Pomagam też usamodzielniać się młodzieży z domów dziecka. Tam z kolei słyszę, że państwo i tak za dużo dla tych dzieci robi.
W SzP biorę udział pierwszy raz i nie jest to moim zdaniem ani główna forma pomocy, ani najlepsza, ani dla mnie kluczowa. Przeżywam mówisz... Tak przeżywam. Zazwyczaj przeżywam wszystko w co się angażuję. To zazwyczaj jest gwarancją sukcesu

---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ----------

Cytat:
Z wielu przykładów to aż bije i naprawdę trzeba chyba urodzić się wczoraj, żeby tego nie widzieć.
To nie kwestia naiwności, tylko kwestia tego, czego szukamy. Ja staram się szukać tego co dobre, a dla złych rzeczy znajdować usprawiedliwienie.
Stary 2013-11-19, 00:56   #2800
Konto usunięte

Cytat:
Zapewniam, że pomagam przez cały rok na dwóch frontach. Nie wiem skąd wniosek, że tak nie jest. Pomagam na przykład dzieciom w Afryce... tam z kolei wszyscy krzyczą, że po co pomagać w Afryce, skoro jest tyle głodnych dzieci w Polsce. Pomagam też usamodzielniać się młodzieży z domów dziecka. Tam z kolei słyszę, że państwo i tak za dużo dla tych dzieci robi.
W SzP biorę udział pierwszy raz i nie jest to moim zdaniem ani główna forma pomocy, ani najlepsza, ani dla mnie kluczowa. Przeżywam mówisz... Tak przeżywam. Zazwyczaj przeżywam wszystko w co się angażuję. To zazwyczaj jest gwarancją sukcesu
Raczej gwarancja zawalu badz zwiekszonej ilosci zmarszczek mimicznych. Siedzisz na forum babskim forum i furczysz naokolo jakie tu zolzy siedza. Agresja do sukcesu nie zaprowadzi. Strofowanie innych rowniez.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 00:56   #2801
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Zazwyczaj przeżywam wszystko w co się angażuję. To zazwyczaj jest gwarancją sukcesu
gwarancją sukcesu jest również włączenie zdrowego rozsądku, polecam.
i widzisz jakie my jesteśmy przewidywalne, skoro opisujemy dokładnie te same zachowania, które przedstawiła wolontariuszka inga_inga - rodzinki uczestniczące w każdej okazji, byle wydoić jak najwięcej od różnych instytucji. Przeczytaj uważniej temat to zauważysz, że nikt nie krytykuje osób naprawdę potrzebujących i nikt nie neguje akcji samej w sobie. Jeszcze musisz się sporo nauczyć, przebywaj tu dłużej, a posiądziesz tajemną wiedzę o brutalnym świecie zaoszczędzi Ci to rozczarowań, bo jak to sławny Polak powiedział: Naród wspaniały, tylko ludzie k.y

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-11-19 o 00:58
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 01:00   #2802
a34
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ----------

To nie kwestia naiwności, tylko kwestia tego, czego szukamy. Ja staram się szukać tego co dobre, a dla złych rzeczy znajdować usprawiedliwienie.
A ja się staram pomóc komuś, kto sam nie jest w stanie tego zrobić, w odróżnieniu od tych, którzy nie chcą.

---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:59 ----------

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
gwarancją sukcesu jest również włączenie zdrowego rozsądku, polecam.
i widzisz jakie my jesteśmy przewidywalne, skoro opisujemy dokładnie te same zachowania, które przedstawiła wolontariuszka inga_inga - rodzinki uczestniczące w każdej okazji, byle wydoić jak najwięcej od różnych instytucji. Przeczytaj uważniej temat to zauważysz, że nikt nie krytykuje osób naprawdę potrzebujących i nikt nie neguje akcji samej w sobie. Jeszcze musisz się sporo nauczyć, przebywaj tu dłużej, a posiądziesz tajemną wiedzę o brutalnym świecie zaoszczędzi Ci to rozczarowań, bo jak to sławny Polak powiedział: Naród wspaniały, tylko ludzie k.y
Jak grochem o ścianę...
Stary 2013-11-19, 01:17   #2803
ten mis
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43780650]Raczej gwarancja zawalu badz zwiekszonej ilosci zmarszczek mimicznych. .[/QUOTE]

Ale ja się wcale nie denerwuję, więc ani jedno ani drugie mi nie grozi

---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Cytat:
A ja się staram pomóc komuś, kto sam nie jest w stanie tego zrobić, w odróżnieniu od tych, którzy nie chcą.
Bardzo słusznie. Ja też. Ale w takim razie na czym polega problem?

Stary 2013-11-19, 01:23   #2804
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja się wcale nie denerwuję, więc ani jedno ani drugie mi nie grozi

---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Bardzo słusznie. Ja też. Ale w takim razie na czym polega problem?

M.in. na tym, że chcesz autorytatywnie decydować, kto może wyrazić swoje zdanie.
Stary 2013-11-19, 01:35   #2805
skazana_na_bluesa
.

to co się dzieje na fb kojarzy mi się ze sceną epoki lodowcowej, gdzie ptactwo się przekrzykuje "daj! daj! daj!".

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 01:36   #2806
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
M.in. na tym, że chcesz autorytatywnie decydować, kto może wyrazić swoje zdanie.
Mylisz się, uważam, że każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Ja zaś mam prawo się z tym zdaniem nie zgodzić.
Stary 2013-11-19, 02:58   #2807
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Nie to tylko alergia na takie zachowania, które mam misję tępić, jak akurat mam wolny wieczór. Poza tym takie kółka wzajemnej adoracji jak tutaj zawsze ciekawie reagują, jak się im coś zarzuci. Takie hobby ale w słusznej sprawie.
I tak sobie mów.

Cytat:
do tego bym się nie czepiała. Antykoncepcja nie jest tania. Poza tym dochodzą jeszcze kwestie religijne,niektórzy nawet kalendarzy uważają za grzech
Ależ jest. Są pigułki antykoncepcyjne, które po refundacji kosztują 5-10 zł.
Co do kwestii religijnych to się nie wypowiadam bo... Bo nie. W zasadzie lubię forum, po co mi ban.

Cytat:
na wywiad idzie dwóch wolontariuszy. Ja byłam tą bardziej sceptyczną, drugi W. był za. To po pierwsze, drugi powód jest bardziej prozaiczny, z góry były wytyczne ile ma być rodzin, a że nie było innych..
Jasny szlag, czyli w przyszłym roku prawdopodobne jest, że będę się użerać z jakąś miękkotyłką?

Cytat:
Tak przeżywam. Zazwyczaj przeżywam wszystko w co się angażuję. To zazwyczaj jest gwarancją sukcesu
Nie, kiti. To jest gwarancja wypalenia.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 06:28   #2808
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
to co się dzieje na fb kojarzy mi się ze sceną epoki lodowcowej, gdzie ptactwo się przekrzykuje "daj! daj! daj!".
Świetny opis.

BTW z antykoncepcji to najlepsza tu by była wkładka. Zakłada się raz na kilka lat, kosztuje w przeliczeniu na miesiąc grosze a działa. Tabletki to trzeba jednak zjadzać a to może dla niektórych być zbyt skomplikowane.

Jak dla kogoś kalendarzyk jest grzechem to niech $#@%^@#^%#. Sorry ale to nas od zwierząt różni że potrafimy (?) nad swoimi popędami panować i mamy zdolność myślenia.

BWT 2. nie kalendarzyk ale metody termiczno objawowe są ok, nie jest to super antykoncepcja ale dobrze stosowana zaowocuje 2-3 dzieci a nie 5+.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 09:39   #2809
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Lider też ma kogoś nad sobą,prawda?. A co rejonu, to nie ma co porównywać. Bo to tak mniej więcej jak porównywać bezrobocie w Warszawie do Białegostoku. Każde miejsce ma swoją specyfikę.
Szkoda, że wielu idzie na ilość, nie jakość. A co do rejonu, to nie wiem jak to wyglądało u Ciebie, u nas adresy są rozrzucone dosłownie po całym mieście, więc wolontariusze z dwóch różnych rejonów mają często adresy na tej samej ulicy.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 10:16   #2810
ten mis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość

Nie, kiti. To jest gwarancja wypalenia.
Z własnego doświadczenia mówisz?... bo mnie moje zaangażowanie wychodzi na dobre , sukcesy cieszą i ogólnie mam bardzo dobre samopoczucie.
Stary 2013-11-19, 10:46   #2811
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
wiesz... sęk w tym, że sporo takich osób pracuje na czarno i nawet nie mieliby kiedy odbębnić takich godzin
Po to właśnie by one były, żeby zweryfikować kto tak na prawdę jest potrzebujący ...

Cytat:
Świetne hobby, krytykowanie życia innych lub faktu, że jeszcze inni chcą im pomóc. I oczywiście, że masz prawo o tym myśleć i rozmawiać, a nawet afiszować się tym jaka jesteś pusta.
Jak murzyński bęben. Przejrzałaś mnie.
Nawet mi się nie chce nacisnąć przycisku "zgłoś".

Cytat:
Zgadzam się w 100%. Ale dostrzegam jeszcze jeden problem: że Ci co najgłośniej krzyczą, żeby nie dawać ryby, nie dają ani ryby ani wędki.
Wystarczająco daję, z moich podatków. Chyba ma prawo mi się nie podobać to, że utrzymuję roszczeniowych nierobów/dzieciorobów?
Stary 2013-11-19, 10:55   #2812
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Z własnego doświadczenia mówisz?... bo mnie moje zaangażowanie wychodzi na dobre , sukcesy cieszą i ogólnie mam bardzo dobre samopoczucie.
Nie, przeczytałam w mondrej ksionszce. I raz pani przy wędlinach mi mówiła.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 11:50   #2813
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Po to właśnie by one były, żeby zweryfikować kto tak na prawdę jest potrzebujący ...

Tylko że wielu z tych ludzi ma prace dorywcze i zarobki mają koło 500 zł miesięcznie. Zresztą takie prace też się wpisuje w dochód w papierach do OPS-u.

Ciężko by było zrobić system wydolny i szczelny, niestety.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 12:04   #2814
inga_iga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Świetny opis.

BTW z antykoncepcji to najlepsza tu by była wkładka. Zakłada się raz na kilka lat, kosztuje w przeliczeniu na miesiąc grosze a działa. Tabletki to trzeba jednak zjadzać a to może dla niektórych być zbyt skomplikowane.

Jak dla kogoś kalendarzyk jest grzechem to niech $#@%^@#^%#. Sorry ale to nas od zwierząt różni że potrafimy (?) nad swoimi popędami panować i mamy zdolność myślenia.

BWT 2. nie kalendarzyk ale metody termiczno objawowe są ok, nie jest to super antykoncepcja ale dobrze stosowana zaowocuje 2-3 dzieci a nie 5+.
Nie możecie tak na to patrzeć, po pierwsze dla ciebie 500zł na wkładkę to nie dużo, zgadzam się jesli policzyć ile w tym samym czasie kosztowałby pigułki. Tyle,że dla wielu rodzin 500zł to kwota na cały m-c. Po drugie najczęściej sa to rodziny niewykształcone, gdzie świadomość antykoncepcji jest nikła. A nasze państwo nie kwapi się żeby uświadamiać ludzi.
Stary 2013-11-19, 12:25   #2815
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Nie możecie tak na to patrzeć, po pierwsze dla ciebie 500zł na wkładkę to nie dużo, zgadzam się jesli policzyć ile w tym samym czasie kosztowałby pigułki. Tyle,że dla wielu rodzin 500zł to kwota na cały m-c. Po drugie najczęściej sa to rodziny niewykształcone, gdzie świadomość antykoncepcji jest nikła. A nasze państwo nie kwapi się żeby uświadamiać ludzi.
Umiesz czytać czy tylko udajesz? Napisalam to nieduza kwota w przeliczeniu na miesiac.
A z reszta KAZDA antykoncepcja kwst tansza niz kolejne dziecko.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 12:28   #2816
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
500 zł na wkładkę, ok, może to jest sporo, ale ile kosztuje wychowanie dzieci, które urodzą się jeśli kobieta nie stosuje żadnej antykoncepcji?
Świadomość antykoncepcji jest nikła, ale od czego są lekarze? Nawet w necie można poczytać o metodach, ale jak ktoś ma to gdzieś, bo wychodzi z założenia, że państwo da, to wykształcenie czy jego brak nic do tego nie ma. Można być niewykształconym człowiekiem a przy tym odpowiedzialnym.
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Dobrze, że w pracy jest palarnia
Bekon.
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 12:36   #2817
Konto usunięte

Cytat:
Dla mnie to takie usprawiedliwianie. "Nie ma pracy, bo nie jest inteligentny". "Robi dzieci, bo nie wie jak ich nie robic".
Mozna zapytac lekarza. Moze przeczytac w internecie. Trzeba tylko chciec.
Stary 2013-11-19, 12:45   #2818
_vixen_
Zakorzenienie

Mnie się wydaje, że my i tak nie jesteśmy w stanie pojąc sposobu rozumowania (czy raczej funkcjonowania) 30letniej kobiety, która żyje w biedzie i już nastukała 6 dzieci. To jest inny świat, inna racjonalność, inne wzorce przekazywane z pokolenia na pokolenie, brak jakiejkolwiek refleksji, życie z dnia na dzień. To jest nie do pojęcia dla normalnego człowieka, więc jakoś cięzko oceniać ich z naszego punktu widzenia w sumie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 12:57   #2819
Flashdance
Zadomowienie

Cytat:
To może zamiast SZP dla takich rodzin przydałoby się zorganizować szkolenie, aby niewykształceni ludzie dowiedzieli się skąd się biorą dzieci i co zrobić aby nie było następnego jak się ma już 10 i nie ma się za co ich utrzymać? A może do SZP przydałoby się wkładać środki antykoncepcyjne i ulotki na ten temat? A może przydałby się poszukać kogoś kto założy wkładkę za darmo lub zasponsoruje taki zabieg?

Teraz usłyszę że SZP się tym nie zajmuje, bo zajmuje się tylko dostarczaniem szlachetnych paczek i szlachetnych wolontariuszy nie interesuje czy ta pomoc ma sens i czy w niektórych przypadkach zamiast szlachetnej paczki inna pomoc byłaby dużo lepsza. Wystarczy rozdać paczki na święta i udawać że innych problemów brak, można wtedy spokojnie się podniecać tym że się pomogło. A czy taka pomoc w tym konkretnym przypadku to rzeczywiście pomoc to już nikogo nie obchodzi. A jeśli ktoś się zastanawia nad sensem takiej pomocy i proponuje inną to jest bez serca.

Edytowane przez Flashdance
Czas edycji: 2013-11-19 o 13:01
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-19, 13:23   #2820
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
To może zamiast SZP dla takich rodzin przydałoby się zorganizować szkolenie, aby niewykształceni ludzie dowiedzieli się skąd się biorą dzieci i co zrobić aby nie było następnego jak się ma już 10 i nie ma się za co ich utrzymać? A może do SZP przydałoby się wkładać środki antykoncepcyjne i ulotki na ten temat? A może przydałby się poszukać kogoś kto założy wkładkę za darmo lub zasponsoruje taki zabieg?
.
Pomysłodawcą tej akcji jest ksiądz katolicki, więc zapomnij

Moim zdaniem również główną i najważniejszą pomocą dla wielu z tych rodzin jest pomoc w zaprzestaniu hurtowej produkcji kolejnych potomków do wyżywienia. Niepojęte, że taki ogrom ludzi żyjących w ubóstwie, na granicy nędzy, nie otrzymuje podstawowej informacji, że jedyną drogą do polepszenia losu jest przestać się rozmnażać...

Pisanie, że 12 osobowa rodzina mieszkająca w jednej klitce z grzybem pod sufitem i bez łazienki jest szczęśliwa i uśmiechnięta to zamykanie oczu na prawdziwe potrzeby tej rodziny i świadczy o kompletnym niezrozumieniu istoty problemu takich rodzin.

Oczywiście, że kurtka czy buty są na zimę niezbędne i trzeba te dzieci ubrać. Ale co z tego, jeśli co rok przybywa do ubrania i nakarmienia kolejny człowiek?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości