Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku
Aldrin 7 25,93%
Kakusia 0 0%
Berenika_26 4 14,81%
agaaga89 2 7,41%
Ramona_85 0 0%
eweden 0 0%
Prowansja88 0 0%
Pradip 0 0%
Sola1 2 7,41%
pater86 6 22,22%
TroppoSensibile 0 0%
sylvuniaa84 0 0%
kamilla123 0 0%
beat@ 0 0%
NecroKitty 0 0%
Anteria 0 0%
Kucyk_Truskawkowy 1 3,70%
malin30 3 11,11%
alingles 0 0%
Monica80 0 0%
poziomkka 0 0%
Mala_Czarno_Biala 0 0%
Majkela12 1 3,70%
zaaaabcia 0 0%
Sylwia__88 1 3,70%
Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-20, 11:32   #991
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Hej, ja tak na szybko. Ważna informacja dla tych, które chodzą do gina na NFZ - tu podane są wszystkie badania, które przysługują nam na "fundusz', czyli nic nie płacimy, a lekarz musi nam wystawić skierowanie: http://www.ciazowy.pl/artykul,bezpla...fz,2689,1.html
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:40   #992
agaaga89
Zakorzenienie

Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Hej, ja tak na szybko. Ważna informacja dla tych, które chodzą do gina na NFZ - tu podane są wszystkie badania, które przysługują nam na "fundusz', czyli nic nie płacimy, a lekarz musi nam wystawić skierowanie: http://www.ciazowy.pl/artykul,bezpla...fz,2689,1.html
Warto wiedzieć, bo naprawdę mnóstwo kasy można oszczędzić ja dzisiaj mam kolejne 20 zł w kieszeni, bo obciążenie glukozą wzięłam na nfz

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:48   #993
poziomkka
Zadomowienie

Hej dziewczyny
Jaka pyszna pomidorowa mi wyszła wczoraj to sobie nie wyobrażacie Zauważyłam, że jak gotuję w ciąży to te potrawy mają o wiele lepszy smak W sumie nigdy nie były złe, ale nie aż tak idealne Ale skromna jestem

Rybka ja też tak mam ze swoim brzuchem, to chyba są jakieś wzdęcia, chociaż wzdęta się nie czuję, ale na wieczór ma wielki bęben, jak w 5 mies, a rano płaska jak deska...

ANTERIA za wizytę i czekamy na sprawozdanie

zophiee Cieszę się, że wszystko dobrze i maleństwo zdrowe Jeśli chodzi o ph moczu to może kapusta kiszona pomoże??

Do wszystkich dziewczyn mających problem z trądzikiem: http://portal.abczdrowie.pl/problemy-z-cera-w-ciazy tutaj podają kilka domowych sposobów na walkę z tym szatanem Mi pomogła woda z cytryną, jak już gdzieś wcześniej pisałam
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:52   #994
pater86
Zadomowienie

Question Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Cześć dziewczyny ja jestem w 11 tygodniu, dalej nie mam karty ciąży bo u lekarza byłam raz w 7 tygodniu, zlecił badania i jak nic złego się nie będzie działo kazał przyjść za 4 tygodnie... Ale ja przyjdę dopiero po 5 bo wcześniej nie dam radę iść do niego bo mam wyjazd z pracy a lekarz przyjmuje tylko w piątki i w soboty...
Teraz się przeraziłam jak Wy już po 3 wizyty macie, może iść do innego wcześniej? Nie będzie za późno na te genetyczne badanie pod koniec 12 tygodnia?
pater86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 11:58   #995
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny ja jestem w 11 tygodniu, dalej nie mam karty ciąży bo u lekarza byłam raz w 7 tygodniu, zlecił badania i jak nic złego się nie będzie działo kazał przyjść za 4 tygodnie... Ale ja przyjdę dopiero po 5 bo wcześniej nie dam radę iść do niego bo mam wyjazd z pracy a lekarz przyjmuje tylko w piątki i w soboty...
Teraz się przeraziłam jak Wy już po 3 wizyty macie, może iść do innego wcześniej? Nie będzie za późno na te genetyczne badanie pod koniec 12 tygodnia?
Nie martw się, któraś z dziewczyn nawet kiedyś pisała, że lepiej na badania prenatalne wybrać się później niż wcześniej bo po prostu łatwiej się mierzy malucha Badania prenatalne powinno robić się między 11tc a 13t6d więc spokojnie się łapiesz ja prenatalne na nfz mam umówione w 12t6d i lekarz sam powiedział, że tak będzie lepiej.

Stary 2013-11-20, 12:00   #996
zophiee
Zakorzenienie

Cytat:
Genetyczne można z powodzeniem wykonywać do 13,6tc
ja jestem w połowie 13 - dziś robiłam to badanie, i lekarka powiedziała, że lepiej robić bliżej 13 niż na samym początku 11- więcej można uwidocznić po prostu
Jeżeli jest wszystko dobrze, to lekarze zazwyczaj zapraszają kobiety co miesiąc. Ja miałam już 5 wizyt ale to przez te plamienia a jak wszystko jest ok, to nie ma sensu wcześniej.
Z resztą ja ostatnią wizytę miałam 2,5 tygodnia temu a kolejna dopiero pod koniec przyszłego tygodnia...
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 12:00   #997
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Co do zapomogi socjalnej w Austrii to jest ona bardzo duża, przede wszystkim mama pracująca dostaje odpowiednik macierzyńskiego polskiego, podobno 100% pensji co miesiąc, do tego rodzinne, nie wiem dokładnie ile ale około 100 E miesięcznie plus kasa na dziecko i tutaj można sobie wybrać opcję, my pewnie się zdecydujemy na wypłatę 1000 E miesięcznie przez 12 miesięcy, ale jest jeszcze kilka innych opcji, także jest na prawdę dobrze, a im więcej się dzieci ma tym więcej się też pieniędzy dostaje

Pater86 Nie przejmuj się nic, ja mam wizyty dużo częściej ze względu na moją wadę macicy, i mam wizyty co 2 tyg chyba żadna z dziewczyn tutaj nie ma ich tak często jak ja, swoją drogą ciekawe czy zrobi mi dzisiaj usg, boję się że takie usg co dwa tyg non stop nie zaszkodzi dziecku...
Stary 2013-11-20, 12:03   #998
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:

spokojnie wizyty masz dobre i wystarczającą ale w Polsce trzeba mieć kartę ciązy do 10 tygodnia aby dostać becikowe, to jedyny minus
Stary 2013-11-20, 12:07   #999
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Co do zapomogi socjalnej w Austrii to jest ona bardzo duża, przede wszystkim mama pracująca dostaje odpowiednik macierzyńskiego polskiego, podobno 100% pensji co miesiąc, do tego rodzinne, nie wiem dokładnie ile ale około 100 E miesięcznie plus kasa na dziecko i tutaj można sobie wybrać opcję, my pewnie się zdecydujemy na wypłatę 1000 E miesięcznie przez 12 miesięcy, ale jest jeszcze kilka innych opcji, także jest na prawdę dobrze, a im więcej się dzieci ma tym więcej się też pieniędzy dostaje

Pater86 Nie przejmuj się nic, ja mam wizyty dużo częściej ze względu na moją wadę macicy, i mam wizyty co 2 tyg chyba żadna z dziewczyn tutaj nie ma ich tak często jak ja, swoją drogą ciekawe czy zrobi mi dzisiaj usg, boję się że takie usg co dwa tyg non stop nie zaszkodzi dziecku...
Więc i więcej kobiet decyduje się na ciążę, kraj dba o demografię. Bo aż serce się kroi jak się słyszy w Polsce głos kobiet, które nie chcą dziecka bo boją się stracić pracę albo po prostu im się nie opłaca... Super tam u Was, naprawdę nic tylko wychowywać gromadkę maluchów , sytuacja sama zachęca

Ja po następnej wizycie 4.12 chyba nie będę chciała usg do połówkowego a wizyty tylko na przedłużenie zwolnienia albo wypisanie badań, skoro prenatalne wychodzą dobrze to niech dzidzia rośnie spokojnie

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
spokojnie wizyty masz dobre i wystarczającą ale w Polsce trzeba mieć kartę ciązy do 10 tygodnia aby dostać becikowe, to jedyny minus
No tak... Mnie też kartę ciąży zakładał dopiero na wizycie w 11 tc, ale po prostu wpisał od poprzedniej wizyty w 8 tc ale u nas w mieście i tak to nie wystarczy bo musi być zaświadczenie od gina, że prowadził ciążę od 10 tc

Stary 2013-11-20, 12:08   #1000
Rybka12321
Raczkowanie

Aldrin no ja też powoli zaczynam mieć myśli o nie prgapieniu tego momentu na smarowanie, żebym potem nie pluła sobie w brodę. Mnie powstrzymuje jeszcze fakt, że ja dość mocno nie lubię zapachów tych wszystkich smarowideł. Nawet mydła używam białego jelenia, a teraz w ciąży to już w ogóle nawet to mydło mi trochę przeszkadza.

Poziomka ja to już zapomniałam, jak moja kuchnia wygląda odkąd jestem w ciąży nic nie ugotowałam, bo każda próba wejścia do kuchni albo otwarcia lodówki kończy się w toalecie Mój mąż musiał przygotowywać wszystkie posiłki, no a teraz mama. Dziewczyny ta wrażliwość na zapachy kiedyś mija prawda?

Co do cery, to ja nigdy nie miałam problemów, dopóki nie przekroczyłam 30 Wtedy miałam straszny trądzik, z rok walczyłam z takim bardzo dużym wysypem, potem miałam trochę miej, a w ciąży wrócił

Ja mam wizytę za tydzień, to będzie 11 tydzień, lekarz mi nic nie mówił o badaniu genetycznym, czy to oznacza, że potem w 12 tyg znów będę szła? Edit: już doczytałam.

Edytowane przez Rybka12321
Czas edycji: 2013-11-20 o 12:09
Rybka12321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 12:13   #1001
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Minie i wrażliwość na zapachy i mdłości. A do tego czasu trzeba się jakoś przemęczyć.

Mi ostatnio wróciły mdłości ale jedynie wieczorami. Lepiej tak bo jak bym miała mieć je 24 na dobę jak wcześniej to bym oszalała chyba

A co do tych badań genetycznych to u mnie ginka nawet nic nie wspominała o tym. Może to nie każdy ma robic

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 12:13   #1002
Rybka12321
Raczkowanie

Cytat:

Ja też mam wizyty co 2 tyg ostatnio nawe miałam po tygodniu, bo były wyniku posiewów. I za każdym razem usg, mam nadzieję, że to nie szkodzi
Stary 2013-11-20, 12:14   #1003
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Więc i więcej kobiet decyduje się na ciążę, kraj dba o demografię. Bo aż serce się kroi jak się słyszy w Polsce głos kobiet, które nie chcą dziecka bo boją się stracić pracę albo po prostu im się nie opłaca... Super tam u Was, naprawdę nic tylko wychowywać gromadkę maluchów , sytuacja sama zachęca

Ja po następnej wizycie 4.12 chyba nie będę chciała usg do połówkowego a wizyty tylko na przedłużenie zwolnienia albo wypisanie badań, skoro prenatalne wychodzą dobrze to niech dzidzia rośnie spokojnie

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

No tak... Mnie też kartę ciąży zakładał dopiero na wizycie w 11 tc, ale po prostu wpisał od poprzedniej wizyty w 8 tc ale u nas w mieście i tak to nie wystarczy bo musi być zaświadczenie od gina, że prowadził ciążę od 10 tc

ja nawet nie wiem co u nas dokładnie jest potrzebne, tylko na necie wyczytałam o tym 10 tygodniu, pewnie u nas też jakieś zaświadczenia będą potrzebne

Tak mówicie o tych genetycznych a ja nie byłam i chyba nie pójdę, może w 20 tyg, się zdecyduje
Stary 2013-11-20, 12:18   #1004
agaaga89
Zakorzenienie

Rybka jeżeli tylko jest taka potrzeba, to lekarz nie oszczędza badań usg on dobrze wie co zaszkodzi maluszkowi a co nie i napewno gdyby to miało szkodliwy wpływ to nie badałby Cię każdorazowo, nie martw się

Aldrin może jednak jeszcze to usg genetyczne zrobisz? Dużo ważnych pomiarów lekarz ocenia, a potem możesz dać sobie spokój do połówkowego

Nie martwcie się dziewczyny, mnie te mdłości i zmęczenie przeszły dosłownie z dnia na dzień... Jednego dnia nie mogłam wstać cały dzień z łóżka, a w drugim dostałam taki zastrzyk energii, że góry mogłam przenosić i tak już zostało Zaraz wszystkie przejdziemy ten próg

Stary 2013-11-20, 12:26   #1005
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:

Powiem Ci że Austriaczki wcale nie rodzą więcej dzieci, austriacka rodzina to zazwyczaj model 2+1 no góra 2, tutaj najwięcej na pomocy socjalnej korzystają obcokrajowcy a szczególnie Turcy oni dostają jeszcze więcej kasy bo mają status uchodźców i nie mogą wrócić do swojego kraju, a tutaj to już jest plaga, Tureckie rodziny mają po 10 dzieci i rodzice w sumie nie muszą pracować, bo państwo ich utrzymuje, myślę że nie potrwa to już długo bo powoli Austriacy zaczynają się buntować.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Potruje wam jeszcze, ale ja tak się okropnie teraz czuję, w głowie mi się kręci i głowa mnie boli, do tego mdłości... a boje się położyć bo zaraz znowu zacznie mnie boleć noga obawiam się anemii może to nic groźnego ale u nas w rodzinie to dziedziczne. Moja siostra jest też teraz w ciąży ale ona rodzi w marcu i ona miała tak okropne wyniki krwi że podejrzewali u niej nawet białaczkę, ale na szczęście teraz już lepiej jest, boję się że i mnie to czeka...
Stary 2013-11-20, 12:28   #1006
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Rybka jeżeli tylko jest taka potrzeba, to lekarz nie oszczędza badań usg on dobrze wie co zaszkodzi maluszkowi a co nie i napewno gdyby to miało szkodliwy wpływ to nie badałby Cię każdorazowo, nie martw się

Aldrin może jednak jeszcze to usg genetyczne zrobisz? Dużo ważnych pomiarów lekarz ocenia, a potem możesz dać sobie spokój do połówkowego

Nie martwcie się dziewczyny, mnie te mdłości i zmęczenie przeszły dosłownie z dnia na dzień... Jednego dnia nie mogłam wstać cały dzień z łóżka, a w drugim dostałam taki zastrzyk energii, że góry mogłam przenosić i tak już zostało Zaraz wszystkie przejdziemy ten próg

ja już jestem w 13 tygodniu wiec troche za późno chyba, bo pewnie na takie badania trzeba czekać, po drugie nie interesowałam się tym gdzie to zrobić a po trzecie lekarz bardziej polecał te w 20 tygodniu, no i nie wiem co robić
Stary 2013-11-20, 12:43   #1007
poziomkka
Zadomowienie

Rybka mnie też potrafi odrzucić w trakcie gotowania i odechciewa mi się wszystkiego No i najgorsze jest to, że czasem mam zachcianki na jakieś danie, które muszę ugotować sama, bo nikt za mnie tego nie zrobi :/ ale już się wyszkoliłam, że jak zaczyna mi śmierdzieć, to wychodzę z kuchni, piję wodę, jem paluszki i wracam
ANTERIA faktycznie zapomogi w Austrii są bardzo korzystne dla rodzin wielodzietnych, ale zastanawia mnie fakt komu oni tak na prawdę robią dobrze, skoro model rodziny austriackiej to nadal 2+1, czyli dla rdzennych obywateli ta zapomoga jest właściwie zbędna, a najbardziej korzystają z niej Ci, którzy chcą w ten sposób uniknąć pracy, bo w sumie po co im pracować, jak zarabiają rodząc dzieci...
Stary 2013-11-20, 12:44   #1008
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci że Austriaczki wcale nie rodzą więcej dzieci, austriacka rodzina to zazwyczaj model 2+1 no góra 2, tutaj najwięcej na pomocy socjalnej korzystają obcokrajowcy a szczególnie Turcy oni dostają jeszcze więcej kasy bo mają status uchodźców i nie mogą wrócić do swojego kraju, a tutaj to już jest plaga, Tureckie rodziny mają po 10 dzieci i rodzice w sumie nie muszą pracować, bo państwo ich utrzymuje, myślę że nie potrwa to już długo bo powoli Austriacy zaczynają się buntować.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Potruje wam jeszcze, ale ja tak się okropnie teraz czuję, w głowie mi się kręci i głowa mnie boli, do tego mdłości... a boje się położyć bo zaraz znowu zacznie mnie boleć noga obawiam się anemii może to nic groźnego ale u nas w rodzinie to dziedziczne. Moja siostra jest też teraz w ciąży ale ona rodzi w marcu i ona miała tak okropne wyniki krwi że podejrzewali u niej nawet białaczkę, ale na szczęście teraz już lepiej jest, boję się że i mnie to czeka...
O kurczę, to wydawałoby się inaczej a tu taka sytuacja współczuję utarczek, czyli tak chwaliłam, a okazało się, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma po prostu
A jaka wyszła Ci morfologia? Nie martw się na zapas, może Tobie uda się przejść zdrowiej tą ciążę

Cytat:
ja już jestem w 13 tygodniu wiec troche za późno chyba, bo pewnie na takie badania trzeba czekać, po drugie nie interesowałam się tym gdzie to zrobić a po trzecie lekarz bardziej polecał te w 20 tygodniu, no i nie wiem co robić
Właściwie dopiero zaczęłaś 13 tydzień, a badania można robić do 13t6d czyli do końcówki 14 tygodnia A kiedy masz nast. wizytę? Skoro lekarz Ci nie sugerował to może wystarczy mu usg z wizyty i te pomiary

Stary 2013-11-20, 12:45   #1009
TroppoSensibile
Raczkowanie

Dziewczyny, widzę, że chyba wszystkie z Was robią te badania prenatalne? Czy musi być konkretny powód żeby na to pierwsze usg pójść na NFZ? Mam wizytę w poniedziałek i jestem ciekawa co powie, bo właśnie ma mi dać skierowanie na kolejne usg ( swoją drogą "uwielbiam" te przychodnie rejonowe bez sprzętu...).

Jeśli chodzi o balsamy to używam tą rossmanową emulsję dla mam i jestem bardzo zadowolona... na wieczór mam wielki brzdęc więc tym bardziej się martwię o rozstępy (szczególnie, że i ja, i mama jesteśmy bardzo szczupłe, a jej brzuch po ciążach wygląda jak zasuszona śliwka).

Łączę się w bólu z trądzikowymi problemami - moja buzia wygląda gorzej niż podczas dojrzewania... ale za to nie mam mdłości i jem wszystko na co mam ochotę szczególnie kiwi, mandarynki, naleśniki z serem... I zrobiłam się też pazerna na cukierki (jak nigdy)
TroppoSensibile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 12:45   #1010
Lolja
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Cytat:
Ja na pierwszej wyzycie byłam w 7tc i karty mi nie założył, teraz jestem w 9tci nadal karty nie mam. Będe musiała poczekać do 11.12 na wyzyte czyli karte ciezy bede miała założona w 12 tc.
Ale sam pan doktor powiedział, że do becikowego wystarczy to , ze wyzyte bedzie miał juz tą zapisana.

.

Krzyś:
http://www.suwaczki.com/tickers/dxgi3ew1dblq93ps.png

Nasze Maleństwo:
http://www.suwaczki.com/tickers/orefskjolqcz6tby.png
Lolja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 12:46   #1011
poziomkka
Zadomowienie

btw. marzę o tym dniami i nocami, żeby nareszcie być w II trymestrze Każda mówi, że dostaje się wtedy takiego mega powera, gdzie przy moim obecnym zmęczeniu największym powerem jest ugotowanie obiadu, zrobienie prania i zmycie garów jednego dnia Po takim "powerze" zasypiam w 2 min
Stary 2013-11-20, 12:48   #1012
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:
O kurczę, to wydawałoby się inaczej a tu taka sytuacja współczuję utarczek, czyli tak chwaliłam, a okazało się, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma po prostu
A jaka wyszła Ci morfologia? Nie martw się na zapas, może Tobie uda się przejść zdrowiej tą ciążę

Dopiero dzisiaj poznam wyniki badań, to się wszystko okaże, i mam stresa, bo pewnie będę musiała sama iść do lekarza, ja mówię troszkę po niemiecku ale jeszcze dużo mi brakuje i liczyłam że Tż-t ze mną pójdzie, ale pewnie nie wyrwie się z roboty to mnie strasznie wkurza w jego robocie, jak on jest potrzebny szefowi to zawsze jest i nie ma zmiłuj, ale jak jemu coś potrzeba to nagle nie ma szans żeby się z roboty zerwał, bo jest pilnie potrzebny...
Stary 2013-11-20, 12:50   #1013
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:

Właściwie dopiero zaczęłaś 13 tydzień, a badania można robić do 13t6d czyli do końcówki 14 tygodnia A kiedy masz nast. wizytę? Skoro lekarz Ci nie sugerował to może wystarczy mu usg z wizyty i te pomiary
Mój lekarz nawet nie był zadowolony jak go zapytałam o badania genetyczne, bo stwierdził, że przecież i tak tego nie usunę to po co pieniądze tracić ale jak bardzo chce to w 20 tygodniu mam zrobić.
Kolejną wizytę mam dopiero 20 grudnia, no chyba, że zacznie się coś dziać złego to od razu do niego dzwonić i albo on przyjedzie do mnie albo do szpitala mnie wyśle

Cytat:
Napisane przez Lolja Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Ja na pierwszej wyzycie byłam w 7tc i karty mi nie założył, teraz jestem w 9tci nadal karty nie mam. Będe musiała poczekać do 11.12 na wyzyte czyli karte ciezy bede miała założona w 12 tc.
Ale sam pan doktor powiedział, że do becikowego wystarczy to , ze wyzyte bedzie miał juz tą zapisana.
To widocznie zaświadczenie wystarczy, które później lekarz Ci wystawi
Stary 2013-11-20, 12:53   #1014
pater86
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny wydaje mi się, że wynajduje sobie powody do zmartwień i panikowania... Jak nic nie boli i nic niepokojącego się nie dzieję to trzeba się cieszyć
Trzymam kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty!
pater86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 12:57   #1015
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość
btw. marzę o tym dniami i nocami, żeby nareszcie być w II trymestrze Każda mówi, że dostaje się wtedy takiego mega powera, gdzie przy moim obecnym zmęczeniu największym powerem jest ugotowanie obiadu, zrobienie prania i zmycie garów jednego dnia Po takim "powerze" zasypiam w 2 min
Z każdym dniem bliżej, pamiętaj! Już jest tak bliziutko każdy dzień tego chronicznego zmęczenia i niemocy może okazać się tym ostatnim, serio. Ja jutro zaczynam 13 tc, a co za tym idzie ostatni tydzień I trymestru

Cytat:
Dopiero dzisiaj poznam wyniki badań, to się wszystko okaże, i mam stresa, bo pewnie będę musiała sama iść do lekarza, ja mówię troszkę po niemiecku ale jeszcze dużo mi brakuje i liczyłam że Tż-t ze mną pójdzie, ale pewnie nie wyrwie się z roboty to mnie strasznie wkurza w jego robocie, jak on jest potrzebny szefowi to zawsze jest i nie ma zmiłuj, ale jak jemu coś potrzeba to nagle nie ma szans żeby się z roboty zerwał, bo jest pilnie potrzebny...
Ojeju, podwójnie stresująca sytuacja współczuję, ale myślę, że jeśli masz ludzkiego lekarza to pomoże Ci i nie będzie używał zbyt wyszukanego słownictwa.. A mąż po pracy przytuli, wycałuje Ciebie i brzuszek i już nie będziecie się złościć !

Stary 2013-11-20, 12:58   #1016
Rybka12321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość
I ja czekam na TEN dzień Ja z początku jak miałam "tylko" mdłości, to byłam w stanie tylko iść do pracy i ledwo przetrwać, teraz jak od tygodnia leżę w łóżku to przyznaję, że trochę opadłam z sił i w zasadzie wyzwaniem jestvdla mnie stanie pod prysznicem. Ale będzie dobrze, jeszcze trochę.

A właśnie już wcześniej chciałam napisać, że podczytując Was podziwiam dziewczyny, które mają mdłości, zle się czują, a mają już dzieci i się nimi zajmują. Wiem, że jak już są dzieci, to pewne rzeczy są po prostu inaczej, ale i tak podziwiam

Cytat:
Skąd ja to znam

Acha i już trzy razy chciałam odpisać bazile i ciągle zapominam poproszę o dopisanie do listy Rybka12321 32 lata OM 8 września TP 15 czerwca. Dziękuję
Stary 2013-11-20, 13:02   #1017
agaaga89
Zakorzenienie

Pater martwisz się o Was, to normalne Do panikowania Ci jeszcze baaaardzo daleko, uwierz, to jest po prostu zdrowa troska o maleństwo

Aldrin wow, trochę ten Twój lekarz wysunął z tym usuwaniem równie dobrze prenatalne może Ci zrobić u siebie w gabinecie (o ile ma sprzęt usg), a w razie jakichś nieprawidłowości odesłać Cię na dodatkowe badania. Może wystarczył mu obraz maleństwa do tej pory i nie dopatrzył się niczego co by źle rokowało...

Stary 2013-11-20, 13:02   #1018
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Mój lekarz nawet nie był zadowolony jak go zapytałam o badania genetyczne, bo stwierdził, że przecież i tak tego nie usunę to po co pieniądze tracić ale jak bardzo chce to w 20 tygodniu mam zrobić.
Ja bym takiego lekarza od razu zmieniła. Mamy prawo do badania USG tzw. "genetycznego" i jest ono refunowane. A prywatny ginekolog robi je zawsze.
Cytat:
I badanie prenatalne
Badanie USG pomiędzy 11-13+6 tygodniem ciąży jest refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Celem badania ultrasonograficznego pomiędzy 11-13+6 tygodniem ciąży (tzw. „USG genetycznego”, I badania prenatalnego) jest ocena ryzyka wystąpienia u dziecka zaburzeń genetycznych (czyli aberracji chromosomalnych, trisomii), między innymi zespołu Downa, zespołu Edwarda, zespołu Patau’a i innych. Badanie może być wykonane, jeżeli długość dziecka wynosi pomiędzy 45 – 84mm a wiek ciążowy pomiędzy 11-13+6 tygodniem ciąży. Badanie to jest wykonywane głowicą przezbrzuszną (w przypadku znacznej otyłości – przezpochwową) i obejmuje ocenę:
  • przezierności karkowej (NT – Nuchal Translucency)
  • kości nosowej (NB – Nasal Bone)
  • przepływu w przewodzie żylnym (DV – Ductus Venosos)
  • przepływu przez zastawkę trójdzielną (TR – Tricuspid Regurgitation)
  • kąta twarzowego (FA – Facial Angle)
W razie nieprawidłowego wyniku badania ultrasonograficznego, oferujemy wykonanie testu podwójnego (test PAPP-A), który w połączeniu z badaniem USG może wykryć do 95% wad genetycznych u płodu.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-20, 13:07   #1019
agaaga89
Zakorzenienie

Aldrin mieszkasz w Polsce, tak?

Stary 2013-11-20, 13:09   #1020
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Pater martwisz się o Was, to normalne Do panikowania Ci jeszcze baaaardzo daleko, uwierz, to jest po prostu zdrowa troska o maleństwo

Aldrin wow, trochę ten Twój lekarz wysunął z tym usuwaniem równie dobrze prenatalne może Ci zrobić u siebie w gabinecie (o ile ma sprzęt usg), a w razie jakichś nieprawidłowości odesłać Cię na dodatkowe badania. Może wystarczył mu obraz maleństwa do tej pory i nie dopatrzył się niczego co by źle rokowało...
Twierdzi, że jest wszystko ok i z maluch rośnie jak na drożdżach, ale o żadnej przezierności mi nie mówił

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ja bym takiego lekarza od razu zmieniła. Mamy prawo do badania USG tzw. "genetycznego" i jest ono refunowane. A prywatny ginekolog robi je zawsze.
ja chodzę prywatnie ale powiem ci że pierwsze słyszę aby USG genetyczne było refundowane, tak wszędzie pisze, że refundowane po 35 roku życia albo jak istnieją jakieś wskazania do tego badania to wtedy się go refunduje ale tak bez powodu też?
Czyli co myślisz, że jak chodzę prywatnie to mimo, że lekarz nie jest specjalistą w tej dziedzinie to te genetyczne mi wykona?
Co do zmiany lekarza to raczej odpada u nas w rejonie to 2 z najlepszych lekarzy, u tego 1 w rankingu byłam ale to istny koszmar dla mnie, skasuje 150 zł a nawet usg nie zrobi

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Aldrin mieszkasz w Polsce, tak?

tak kochana w Polsce na śląsku

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości