Psychiatra- cz 3 - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-21, 09:32   #4771
monimyszek
Zakorzenienie

Dot.: Psychiatra- cz 3

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Wiesz, ze mną jest tak, że jestem odbierana jako samowystarczalna, pewna siebie baba, która nie oczekuje od nikogo pomocy - tak mi mówi nawet terapeutka, która mimo kilkumiesięcznej terapii i wiedzy szerszej, niż przeciętny rozmówca, nadal tak mnie odbiera
A to wszystko to zupełnie nieświadome przykrywanie swoich lęków i niepewności.
Oj nie, to ja tak nie wypadam - mam nadzieję. Potrafię i chcę prosić o pomoc, jęsli tego potrzebuję.
Stary 2013-11-21, 10:14   #4772
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać
Widzisz, Dearlie, 9/10 osób tak ma, nie musimy się leczyć
Ja wiem, że to jest śmieszne, ale to działa na odwrócenie uwagi od swojego problemu. To sztuczne myślenie, nieco naciągane ponoć pomaga przebywać z ludźmi. Każdy ma własny sposób na to. Akurat coś w ten deseń przeczytałam w poradniku psychologicznym i nieco "ściągłam" ze słów p. Ewy Woydyłło.

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać
Widzisz, Dearlie, 9/10 osób tak ma, nie musimy się leczyć
Gdzie napisałam, że NIE MASZ SIĘ LECZYĆ? Kobieto

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
ancoora ma bardzo ciekawe teorie i przekonania na temat chorób i zaburzeń psychicznych, same nie wiecie jaka moc w was drzemie do cudownego samowyleczenia
ancooOra jak już Polecam trochę poczytać książek psychologicznych a nie tylko łykać psychotropy i latać do lekarza.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Wybacz, ale nie sądzę, aby 9/10 osób mijanych przeze mnie na ulicy ludzi miało takie samo zaburzenie jak ja. Niestety moja choroba to nie "humorki" i dlatego podjęłam leczenie. Ja rozumiem pozytywne nastawienie, ale podejście, które mi proponujesz jest dla mnie nie do przyjęcia. Może dlatego, że ja niestety jestem zagrożeniem dla drugiego człowieka, jestem zagrożeniem dla siebie. Z takich powodów rozpoczęłam leczenie, w które chcę wierzyć, bo jest dla mnie koniecznością i to zapewne do końca życia. Choć czasami mam gorsze dni jak dziś, gdy widzę, że przyjmowane przeze mnie leki jeszcze nie działają.
Żałuję, że napisałam to pod Twoim postem Akurat czytałam w tym dniu poradnik i tak mi się nasunęło.. Z resztą nie ważne.
Pasjonatka fotografii i przyrody
Kocham zwierzęta a ludzi tylko lub
ancooora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 10:59   #4773
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Nie wiem czy kogokolwiek to interesuje, ale wpadłam z nowiną, że wróciłam do żywych. Od soboty czuję się zdecydowanie lepiej, zawroty wreszcie ustąpiły. Może czasami nogi mi się pokręcą i wpadnę na ścianę lub jakiś mebel, troszkę gadam głupoty ( mam problem z doborem słów oraz formułowaniem zdań, czasami mylę słowa), ale jest zdecydowanie lepiej, jeżeli chodzi o fizyczną stronę. Psychicznie na razie jest dobrze, ale Tegretol biorę dopiero tydzień, więc na cud nie liczę.

W razie hipomanii lub manii mam włączyć promazynę 3 razy dziennie. Fankopsychiatrii czy wiesz coś więcej na temat tego leku, niż mogę rozszyfrować z ulotki? Chodzi mi o czyjekolwiek doświadczenia, informacje na tzw. chłopski rozum? Czy to bardzo uspakajający lek? Może poza wyciszeniem spowodować, że nie będę w stanie normalnie funkcjonować? Do tej pory brałam go sporadycznie, jedną tabletkę raz na jakiś czas i to zazwyczaj popołudniami, więc tak duża dawka mnie przeraża. Czy to taka trochę Hydroxyzyna, jeżeli chodzi o działanie?
Dearlie, pisz o poprawach, nawet chwilowych i niewielkich (choć akurat ustąpienie zawrotów to nie jest "niewielka" poprawa!), ja bardzo chętnie o tym czytam

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Oligiste Pokaż wiadomość
Czytałam już te opinie, ale wiadomo chciałabym jeszcze zasięgnąć opinii ludzi z którymi mogę się skontaktować tu na forum
Polecam z całego serca Ewę Wojtynę, najlepszy psychiatra z jakim miałam do czynienia, ogromna wiedza, siła spokoju, empatyczna, kontaktowa, rzeczowa, zawsze chętnie tłumaczy mechanizmy działania leków, cierpliwa. Nie mogę do niej chodzić (powiązania zawodowe i inne) i bardzo żałuję.
Jest jeszcze Lubońska-Dobrzańska, ma chyba z 70 lat albo więcej, ale zbiera bardzo szczegółowy wywiad (1-2godziny), jest dostępna, empatyczna ale także rzeczowa (nieco mniej od Wojtyny).
Summertime Sadness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 11:03   #4774
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Summertime Sadness Pokaż wiadomość

Polecam z całego serca Ewę Wojtynę, najlepszy psychiatra z jakim miałam do czynienia, ogromna wiedza, siła spokoju, empatyczna, kontaktowa, rzeczowa, zawsze chętnie tłumaczy mechanizmy działania leków, cierpliwa. Nie mogę do niej chodzić (powiązania zawodowe i inne) i bardzo żałuję.
Jest jeszcze Lubońska-Dobrzańska, ma chyba z 70 lat albo więcej, ale zbiera bardzo szczegółowy wywiad (1-2godziny), jest dostępna, empatyczna ale także rzeczowa (nieco mniej od Wojtyny).
Też słyszałam dużo dobrego o niej, ale czy ta lekarka przyjmuje na Śląsku?
Ja chodziłam wcześniej do Agaty Bromowicz - ziewała, jak jej coś opowiadałam. Trochę mało rzeczowa.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 11:08   #4775
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ancooora Pokaż wiadomość
Kochana moja, pamiętaj, że to TYLKO Twoja psychika, która ma swoje humorki Mów sobie, że Twoje myśli, Twoje manie czy lęki nie są niebezpieczne dla Ciebie i dla świata, to tylko normalny stan umysłu, który broni się.. Wspaniałe są książki p. Ewy Woydyłło, która tak normalnie pisze o tych sprawach, że aż dziw, że w sekundę inaczej zaczęłam spostrzegać świat. Weź myśl, że takie manie jak Ty masz, ma każdy, że to taka odskocznie od codzienności, bo w sumie to tak jest.. Mijasz 10 ludzi na ulicy a okazuje się, że 9 ma takie same skłonności jak Ty i tak samo jak Ty boi się To pomaga, tak uważam
Ancooora, Ty tak na poważnie?? Czy Ty wiesz jakie mogą być skutki nieleczonej manii/depresji/innych??
Dobry nastrój, mnóstwo energii czy chandra różnią się od jednostek chorobowych/zaburzeń!!

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Cytat:
Też słyszałam dużo dobrego o niej, ale czy ta lekarka przyjmuje na Śląsku?
Ja chodziłam wcześniej do Agaty Bromowicz - ziewała, jak jej coś opowiadałam. Trochę mało rzeczowa.
O Bromowicz nic nie wiem. Wojtyna: nie wiem gdzie teraz przyjmuje, ale jest ze śląska (Ruda S.), moim zdaniem warto stanąć na uszach aby się z nią umówić
Stary 2013-11-21, 11:11   #4776
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Ancooora, Ty tak na poważnie?? Czy Ty wiesz jakie mogą być skutki nieleczonej manii/depresji/innych??
Dobry nastrój, mnóstwo energii czy chandra różnią się od jednostek chorobowych/zaburzeń!!

Nie jestem psychiatrą, więc nic nie biorę na poważnie Poczytajcie trochę fachowych poradników, bardzo pomagają zrozumieć co nieco.

W najnowszej POLITYCE jest świetny artykuł o chorych psychicznie. Polecam. Nie zacytuję dokładnie tego co tam napisali.. Kiedyś wiele ludzi miało wahania nastroju, dziś jest to depresja. Dzieci lata temu były tylko bardzo energiczne, dziś to ADHD.. Te nazewnictwo samo w sobie niezdrowo działa na człowieka a co dopiero mowa o objawach. Raz jakaś osoba tutaj napisała, że podała swoje objawy to większość dziewczyn miała takie same! Czyli co? Ta większość ma depresję? POCZYTAJCIE.

Aaaa i żeby było jasne! Ja nie piszę tego wszystkiego do konkretnej osoby tutaj, pisze ogólnie. Wiem co to za choroba, gdyż u mnie w domu ma ją 3 osoby..
Stary 2013-11-21, 11:17   #4777
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz, ze mną jest tak, że jestem odbierana jako samowystarczalna, pewna siebie baba, która nie oczekuje od nikogo pomocy - tak mi mówi nawet terapeutka, która mimo kilkumiesięcznej terapii i wiedzy szerszej, niż przeciętny rozmówca, nadal tak mnie odbiera
Czuję się, jakbyś pisała to o mnie Ludzie, którzy nie wiedzą, że choruję uważają mnie za babę z jajami, absolutnie samowystarczalnego robokopa którego nic nie jest w stanie złamać. Zauważane są tylko moje problemy z wagą (miałam kilka naprawdę dużych wahnieć na plus i minus). Dla mnie to jest tragiczne, że nie potrafię być sobą w kontakcie z innymi, że wkładam tą maskę cyborga :-(

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Nie jestem psychiatrą, więc nic nie biorę na poważnie Poczytajcie trochę fachowych poradników, bardzo pomagają zrozumieć co nieco.

W najnowszej POLITYCE jest świetny artykuł o chorych psychicznie. Polecam. Nie zacytuję dokładnie tego co tam napisali.. Kiedyś wiele ludzi miało wahania nastroju, dziś jest to depresja. Dzieci lata temu były tylko bardzo energiczne, dziś to ADHD.. Te nazewnictwo samo w sobie niezdrowo działa na człowieka a co dopiero mowa o objawach. Raz jakaś osoba tutaj napisała, że podała swoje objawy to większość dziewczyn miała takie same! Czyli co? Ta większość ma depresję? POCZYTAJCIE.

Aaaa i żeby było jasne! Ja nie piszę tego wszystkiego do konkretnej osoby tutaj, pisze ogólnie. Wiem co to za choroba, gdyż u mnie w domu ma ją 3 osoby..
Jeśli dla Ciebie wyrocznią w sprawach zdrowia psychicznego jest POLITYKA + fachowe poradniki to ja nie mam więcej pytań

Co do nazewnictwa i nazwania chorób/zaburzeń. Problem jest ciut bardziej skomplikowany, warto wziąć pod uwagę choćby to, że nazwanie choroby/zaburzenia z jednej strony może spowodować uruchomienie mechanizmu samosprawdzającej się przepowiedni, ale z drugiej często uwalnia od dodatkowego cierpienia. Bo w końcu, wiem co mi jest, rto ma nazwę, staje się nazwane - oswojone. Wiadomo, jak z tym postępować. Nie muszę się już tułać po świecie w poszukiwaniu odpowiedzi, dlaczego różnię się od innych.
Stary 2013-11-21, 11:24   #4778
ancooora
Wtajemniczenie

Nie mam potrzeby iść do specjalisty, bo nie uważam siebie za osobę chorą psychicznie. Jak widać niektóre osoby tutaj poza lekami nie widzą życia, bardzo im współczuję i życzę powodzenia. Lubię czytać Politykę, bo to gazeta na poziomie Czy to wyrocznie? Nie, ale lubię poczytać sobie czasami o różnych rzeczach, uwierz - to nie odmóżdża
Stary 2013-11-21, 11:25   #4779
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:

Polecam trochę poczytać książek psychologicznych a nie tylko łykać psychotropy i latać do lekarza.

Żałuję, że napisałam to pod Twoim postem Akurat czytałam w tym dniu poradnik i tak mi się nasunęło.. Z resztą nie ważne.
Jakie książki psychologiczne czytałaś ostatnio i możesz polecić? Od razu mogę napisać, że ja jestem w trakcie Przywiązania Bowlbiego, ciężko mi się to czyta i jednocześnie łatwo. Poprzednio czytałam Człowiek w poszukiwaniu sensu Victora Frankla. Jakiś czas temu Odwagę tworzenia Rollo Maya.
Stary 2013-11-21, 11:33   #4780
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do nazewnictwa i nazwania chorób/zaburzeń. Problem jest ciut bardziej skomplikowany, warto wziąć pod uwagę choćby to, że nazwanie choroby/zaburzenia z jednej strony może spowodować uruchomienie mechanizmu samosprawdzającej się przepowiedni, ale z drugiej często uwalnia od dodatkowego cierpienia. Bo w końcu, wiem co mi jest, rto ma nazwę, staje się nazwane - oswojone. Wiadomo, jak z tym postępować. Nie muszę się już tułać po świecie w poszukiwaniu odpowiedzi, dlaczego różnię się od innych.
Depresję jest bardzo ciężko odróżnić od załamania/lęku/itp. Objawy są takie same. Więc nazywanie swojego stanu depresją, bo np. trzeba iść do pracy chyba nie jest trafne

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Jakie książki psychologiczne czytałaś ostatnio i możesz polecić? Od razu mogę napisać, że ja jestem w trakcie Przywiązania Bowlbiego, ciężko mi się to czyta i jednocześnie łatwo. Poprzednio czytałam Człowiek w poszukiwaniu sensu Victora Frankla. Jakiś czas temu Odwagę tworzenia Rollo Maya.

Ojjj wiele. Bardzo polubiłam książki p. Ewy Woydyłło, która za każdym razem trafia do mnie w 100%. Potrafię inaczej spojrzeć na problem, zrozumieć go, siebie, np. BUTY SZCZĘŚCIA, W ZGODZIE ZE SOBĄ, oraz Chris Butler "Kim jesteś".
Stary 2013-11-21, 11:43   #4781
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:
Depresję jest bardzo ciężko odróżnić od załamania/lęku/itp. Objawy są takie same. Więc nazywanie swojego stanu depresją, bo np. trzeba iść do pracy chyba nie jest trafne
Masz na myśli objawy przedmiotowe czy podmiotowe? Komu jest ciężko odróżnić, Tobie, lekarzynie z bożej łaski czy specjaliście? Moim zdaniem jest różnica w objawach zaburzeń lękowych czy depresji, co znajduje swój wyraz w klasyfikacjach dsm-iv (tak, tak, wiem że jest już 5-ka, ale nie czytałam jeszcze ) czy icd-10.

Trzeba brać też pod uwagę, że ludzie wielokrotnie używają słów nie do końca poprawnie, w potocznym rozumieniu "depresja" to jednak cos innego niż na przykład ICD-10: F32.2

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Cytat:
Ojjj wiele. Bardzo polubiłam książki p. Ewy Woydyłło, która za każdym razem trafia do mnie w 100%. Potrafię inaczej spojrzeć na problem, zrozumieć go, siebie, np. BUTY SZCZĘŚCIA, W ZGODZIE ZE SOBĄ, oraz Chris Butler "Kim jesteś".
O, fajnie, a z półki "psychologia" coś poza poradnikami czytujesz?

Edytowane przez Summertime Sadness
Czas edycji: 2013-11-21 o 11:41
Stary 2013-11-21, 11:44   #4782
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Tytuły mi nic nie mówią, ale ten ostatni mnie zaintrygował
Z pół roku temu czytałam książkę, polecam, bo na prawdę pokazuje jak łatwo można poradzić sobie z własnym ja i to polubić

Edytowane przez ancooora
Czas edycji: 2013-11-21 o 11:47
Stary 2013-11-21, 11:48   #4783
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:
Cienka, bardzo mnie poruszyła, dotyka istoty człowieczeństwa (tak to bywa z egzystencjalistami) i w pewnym sensie spraw ostatecznych, czytałam ją któryś raz, za każdym razem dostrzegam nowe treści w niej. Dla fanów psychologii egzystencjalnej, moim zdaniem.
Stary 2013-11-21, 11:50   #4784
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Masz na myśli objawy przedmiotowe czy podmiotowe? Komu jest ciężko odróżnić, Tobie, lekarzynie z bożej łaski czy specjaliście? Moim zdaniem jest różnica w objawach zaburzeń lękowych czy depresji, co znajduje swój wyraz w klasyfikacjach dsm-iv (tak, tak, wiem że jest już 5-ka, ale nie czytałam jeszcze ) czy icd-10.

Trzeba brać też pod uwagę, że ludzie wielokrotnie używają słów nie do końca poprawnie, w potocznym rozumieniu "depresja" to jednak cos innego niż na przykład ICD-10: F32.2
Nie, nie mnie na pewno. Czytałam o depresji i tam się wypowiadał psychiatra, zdziwiłam się, że tak uważa, ale ja jako szarak nie mam prawa go oceniać.. Nie będę się wypowiadała na ten temat, bo ja tylko się tym interesuje, dużo czytam i tyle. Problem mnie nie dotyczy (na razie), więc tak głośno myślę.
Stary 2013-11-21, 11:54   #4785
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:
Z pół roku temu czytałam książkę, polecam, bo na prawdę pokazuje jak łatwo można poradzić sobie z własnym ja i to polubić
Te proste sposoby (książka ma tytuł "5 prostych sposobów radzenia sobie z lękiem) zaczerpnięte są z jakiej koncepcji psychologicznej?

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
Czytałam o depresji i tam się wypowiadał psychiatra, zdziwiłam się, że tak uważa, ale ja jako szarak nie mam prawa go oceniać.. Nie będę się wypowiadała na ten temat, bo ja tylko się tym interesuje, dużo czytam i tyle. Problem mnie nie dotyczy (na razie), więc tak głośno myślę.
To nie oceniaj psychiatry (człowieka), ale oceń to, co czytałaś (treść). Każdy, nawet szarak/zaburzony/chory/psychotyczny/dziecko... ma prawo ocenić merytorykę, na krytyce m.in. się zasadza postęp w nauce.
Stary 2013-11-21, 12:04   #4786
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Te proste sposoby (książka ma tytuł "5 prostych sposobów radzenia sobie z lękiem) zaczerpnięte są z jakiej koncepcji psychologicznej?
Nie tylko, w necie przeczytałam blog o relaksacji i walce z lękiem i po swojemu sobie to na swój rozumek przytoczyłam, tyle Dawno to było, ale jakoś to zapamiętałam, że takie proste rzeczy..
Stary 2013-11-21, 12:07   #4787
monimyszek
Zakorzenienie

Dziewczyny, ja mam pytanie do kogoś kto się zna, ale tak serio.
Moja psychiatra, ja chyba naprawdę powinnam ją zmienić, twierdzi, że w nerwicy czasami występują urojenia. Jest to możliwe? Wiecie coś o tym? Nigdzie się z tym nie spotkałąm, ale hmm, może Wy coś o tym słyszałyście?
Moja lekarka nie ma wogóle opinii niestety...

Edytowane przez monimyszek
Czas edycji: 2013-11-21 o 12:09
monimyszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 12:12   #4788
Summertime Sadness
Raczkowanie

Monimyszko, jaką masz efkę? Możesz na pw napisać, jeśli tu nie chcesz. W depresji na przykład, mogą się zdarzyć urojenia (dokładniej "objawy psychotyczne") ale to nie takie częste.
Stary 2013-11-21, 12:14   #4789
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monimyszek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja mam pytanie do kogoś kto się zna, ale tak serio.
Moja psychiatra, ja chyba naprawdę powinnam ją zmienić, twierdzi, że w nerwicy czasami występują urojenia. Jest to możliwe? Wiecie coś o tym? Nigdzie się z tym nie spotkałąm, ale hmm, może Wy coś o tym słyszałyście?
Moja lekarka nie ma wogóle opinii niestety...

Może warto napisać do jakiegoś psychiatry online ? Tam można dostać rzetelną odpowiedź, jeżeli na daną chwilę nie ma się do kogo z tym zwrócić. Nie znam się na tym, ale nigdy nie wyczytałam, że w nerwicy są takie objawy Chyba w schizofrenii ..

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Uważasz, że twoja psychiatra jest niekompetentna? Moja sis zmieniała x razy i w końcu znalazła aż w Krakowie i bardzo sobie ją chwali, wizyta 100zł.
Stary 2013-11-21, 12:18   #4790
Summertime Sadness
Raczkowanie

[QUOTE=ancooora;43817371]Może warto napisać do jakiegoś psychiatry online ? Tam można dostać rzetelną odpowiedź, jeżeli na daną chwilę nie ma się do kogo z tym zwrócić. Nie znam się na tym, ale nigdy nie wyczytałam, że w nerwicy są takie objawy Chyba w schizofrenii ..

QUOTE]

Nie tylko w schizofrenii. Na przykład mogą występować także w depresji. W zaburzeniach schizoafektywnych. W stanach organicznych. W psychozach poalkoholowych, ponarkotykowych. I pewnie jeszcze w innych także. Monimyszek, Ciebie powyższe NIE DOTYCZY Napisałam o tym, bo moim zdaniem, wiedzy nigdy dość ;-)
Stary 2013-11-21, 12:23   #4791
ancooora
Wtajemniczenie

[QUOTE=Summertime Sadness;43817481/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez ancooora;43817371 QUOTE
Może warto napisać do jakiegoś psychiatry online ? Tam można dostać rzetelną odpowiedź, jeżeli na daną chwilę nie ma się do kogo z tym zwrócić. Nie znam się na tym, ale nigdy nie wyczytałam, że w nerwicy są takie objawy Chyba w schizofrenii ..

QUOTE]

Nie tylko w schizofrenii. Na przykład mogą występować także w depresji. W zaburzeniach schizoafektywnych. W stanach organicznych. W psychozach poalkoholowych, ponarkotykowych. I pewnie jeszcze w innych także. Monimyszek, Ciebie powyższe NIE DOTYCZY Napisałam o tym, bo moim zdaniem, wiedzy nigdy dość ;-)
No to przynajmniej uspokoiłaś dziewczynę

Edytowane przez ancooora
Czas edycji: 2013-11-21 o 12:24
Stary 2013-11-21, 12:24   #4792
monimyszek
Zakorzenienie

Ja to wiem dziewczyny, że niby w nerwicy urojeń brak, ale...w nerwicy natręctw? To już nie jest takie pewne.
A to, że w schizofreni i iinnych " schizo" są urojenia czy też w depresji to ja wiem. Jeśli chodzi o depresje, to w zwykłej urojeń także nie ma, musi byc to deprecha z objawami psychotycznymi. Mnie chodzi TYLKO o nerwicę. Faneczko - Kochaneczko, sypniesz wiedzą?
Moja diagnoza to Z. O i zaburzenia lekowo - depresyjne. Oraz ogromna nerwica.

Czas edycji: 2013-11-21 o 12:26
Stary 2013-11-21, 12:26   #4793
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:

No to przynajmniej uspokoiłaś dziewczynę
Tak, tak, wszystko będzie dobrze, trzeba tylko pozytywnie myśleć, patrzeć w przyszłość z optymizmem i nie zważać na swój stan psychiczny i swoje odczucia

Edytowane przez Summertime Sadness
Czas edycji: 2013-11-21 o 12:37 Powód: cytowanie sie posypalo i to poprawilam
Stary 2013-11-21, 12:31   #4794
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Uważasz, że twoja psychiatra jest niekompetentna? Moja sis zmieniała x razy i w końcu znalazła aż w Krakowie i bardzo sobie ją chwali, wizyta 100zł.

Jak się nie znasz to się po prostu nie wypowiadaj...To, że w schziofrenii są miezy innymi urojenia to wszyscy wiedzą, naprawdę zauważyłam, że masz wiedzę maksymalnie elementarną, a zabierasz głos w pewnych kwestiach...
Kolejny bzdet o psychiatrze online...Psychiatra to lekarz i musi pacjenta zobaczyc, a nie udzielac porad online...Taki, który to robi, to musi byc pożal się Boże znachor jakiś...[COLOR="Silver"]
Stary 2013-11-21, 12:31   #4795
ancooora
Wtajemniczenie

[QUOTE=Summertime Sadness;43817661]
Cytat:

Tak, tak, wszystko będzie dobrze, trzeba tylko pozytywnie myśleć, patrzeć w przyszłość z optymizmem i nie zważać na swój stan psychiczny i swoje odczucia

Kurczę jakby to było takie proste Wiem po sobie, że wmówienie sobie czegoś to masakra i katusze, nie wspominając o czymś gorszym
Stary 2013-11-21, 12:34   #4796
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:
Ja to wiem dziewczyny, że niby w nerwicy urojeń brak, ale...w nerwicy natręctw? To już nie jest takie pewne.
A to, że w schizofreni i iinnych " schizo" są urojenia czy też w depresji to ja wiem. Jeśli chodzi o depresje, to w zwykłej urojeń także nie ma, musi byc to deprecha z objawami psychotycznymi. Mnie chodzi TYLKO o nerwicę. Faneczko - Kochaneczko, sypniesz wiedzą?
Moni, w zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych są myśli (+ czynności) i one mogą nie do końca być zgodne z tym, co rzeczywiste. Oklepany przykład z tym, że chory uważa, że musi po raz 55 umyc ręce "bo na nich są groźne bakterie". A urojenia to zaburzenie treści myśli, tyle, że odporne na argumentację. U Ciebie nie ma odporności na argumentację
W przypadku halucynacji jest kategoria pseudohalucynacji ale nie pamiętam aby była kategoria "pseudourojeń" choć pewnie by była użyteczna (?) (coś na zasadzie "pomyślałam to i tamto, ale wiem, że to tylko myśl, bo nie jest to zgodne z rzeczywistością"). Większości ludzi się czasem coś tam zdaje.
Stary 2013-11-21, 12:36   #4797
monimyszek
Zakorzenienie

[QUOTE=ancooora;43817763]
Cytat:

Kurczę jakby to było takie proste Wiem po sobie, że wmówienie sobie czegoś to masakra i katusze, nie wspominając o czymś gorszym
Ty naprawdę masz problem, jeśli wierzysz w to co piszesz. Depresja to często zmiany biochemiczne w mózgu i myślenie różowe tyle tu pomoże co i woda z cytryną. Weź się obudź.

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Moni, w zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych są myśli (+ czynności) i one mogą nie do końca być zgodne z tym, co rzeczywiste. Oklepany przykład z tym, że chory uważa, że musi po raz 55 umyc ręce "bo na nich są groźne bakterie". A urojenia to zaburzenie treści myśli, tyle, że odporne na argumentację. U Ciebie nie ma odporności na argumentację
W przypadku halucynacji jest kategoria pseudohalucynacji ale nie pamiętam aby była kategoria "pseudourojeń" choć pewnie by była użyteczna (?) (coś na zasadzie "pomyślałam to i tamto, ale wiem, że to tylko myśl, bo nie jest to zgodne z rzeczywistością"). Większości ludzi się czasem coś tam zdaje.
Skąd wiesz, że ja mówię o sobie?
Chodzi mi o info na ten temat po prostu.

Czas edycji: 2013-11-21 o 12:38
Stary 2013-11-21, 12:40   #4798
Summertime Sadness
Raczkowanie

Cytat:

Oj, przepraszam, jakos tak z góry założyłam Nie gniewaj się Nawet jeśli nie dt Ciebie, to moje niefachowe rozważania pozostają bez zmian i chętnie poczytam Fankę w tym temacie
Stary 2013-11-21, 12:43   #4799
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, przepraszam, jakos tak z góry założyłam Nie gniewaj się Nawet jeśli nie dt Ciebie, to moje niefachowe rozważania pozostają bez zmian i chętnie poczytam Fankę w tym temacie
Daj spokój, nie ma za co przepraszać. Moja lekarka - właśnie tak twierdzi, że w nerwicy czasami mogą wystapic urojenia....No wiec tak sie zastanawiam nad tym.
Stary 2013-11-21, 12:54   #4800
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
W niektórych Z.O. (masz na myśli zaburzenia osobowości?) występują urojenia, np. w borderline.

Cytat:

Jeśli mówisz, że Twoja psychiatra tak Ci powiedziała (na wizycie, jak mniemam) i z tego powodu zastanawiasz się, czy jej nie zmienić, to sugerujesz, że dotyczy to Ciebie, może poniekąd, ale chyba nie omawiasz z nią innych przypadków?

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości