|
|
#4771 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
Cytat:
|
|
#4772 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Cytat:
? Kobieto ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
Polecam trochę poczytać książek psychologicznych a nie tylko łykać psychotropy i latać do lekarza.---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
|
|
|
#4773 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
Jest jeszcze Lubońska-Dobrzańska, ma chyba z 70 lat albo więcej, ale zbiera bardzo szczegółowy wywiad (1-2godziny), jest dostępna, empatyczna ale także rzeczowa (nieco mniej od Wojtyny). |
||
|
|
|
#4774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chodziłam wcześniej do Agaty Bromowicz - ziewała, jak jej coś opowiadałam. Trochę mało rzeczowa. |
|
|
|
|
#4775 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobry nastrój, mnóstwo energii czy chandra różnią się od jednostek chorobowych/zaburzeń ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4776 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie jestem psychiatrą, więc nic nie biorę na poważnie Poczytajcie trochę fachowych poradników, bardzo pomagają zrozumieć co nieco. W najnowszej POLITYCE jest świetny artykuł o chorych psychicznie. Polecam. Nie zacytuję dokładnie tego co tam napisali.. Kiedyś wiele ludzi miało wahania nastroju, dziś jest to depresja. Dzieci lata temu były tylko bardzo energiczne, dziś to ADHD.. Te nazewnictwo samo w sobie niezdrowo działa na człowieka a co dopiero mowa o objawach. Raz jakaś osoba tutaj napisała, że podała swoje objawy to większość dziewczyn miała takie same! Czyli co? Ta większość ma depresję? POCZYTAJCIE. Aaaa i żeby było jasne! Ja nie piszę tego wszystkiego do konkretnej osoby tutaj, pisze ogólnie. Wiem co to za choroba, gdyż u mnie w domu ma ją 3 osoby..
|
|
|
#4777 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie, którzy nie wiedzą, że choruję uważają mnie za babę z jajami, absolutnie samowystarczalnego robokopa którego nic nie jest w stanie złamać. Zauważane są tylko moje problemy z wagą (miałam kilka naprawdę dużych wahnieć na plus i minus). Dla mnie to jest tragiczne, że nie potrafię być sobą w kontakcie z innymi, że wkładam tą maskę cyborga :-(---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
Co do nazewnictwa i nazwania chorób/zaburzeń. Problem jest ciut bardziej skomplikowany, warto wziąć pod uwagę choćby to, że nazwanie choroby/zaburzenia z jednej strony może spowodować uruchomienie mechanizmu samosprawdzającej się przepowiedni, ale z drugiej często uwalnia od dodatkowego cierpienia. Bo w końcu, wiem co mi jest, rto ma nazwę, staje się nazwane - oswojone. Wiadomo, jak z tym postępować. Nie muszę się już tułać po świecie w poszukiwaniu odpowiedzi, dlaczego różnię się od innych. |
||
|
|
|
#4778 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mam potrzeby iść do specjalisty, bo nie uważam siebie za osobę chorą psychicznie. Jak widać niektóre osoby tutaj poza lekami nie widzą życia, bardzo im współczuję i życzę powodzenia. Lubię czytać Politykę, bo to gazeta na poziomie
Czy to wyrocznie? Nie, ale lubię poczytać sobie czasami o różnych rzeczach, uwierz - to nie odmóżdża
|
|
#4779 |
|
Raczkowanie
|
Jakie książki psychologiczne czytałaś ostatnio i możesz polecić? Od razu mogę napisać, że ja jestem w trakcie Przywiązania Bowlbiego, ciężko mi się to czyta i jednocześnie łatwo. Poprzednio czytałam Człowiek w poszukiwaniu sensu Victora Frankla. Jakiś czas temu Odwagę tworzenia Rollo Maya.
|
|
|
|
#4780 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
Ojjj wiele. Bardzo polubiłam książki p. Ewy Woydyłło, która za każdym razem trafia do mnie w 100%. Potrafię inaczej spojrzeć na problem, zrozumieć go, siebie, np. BUTY SZCZĘŚCIA, W ZGODZIE ZE SOBĄ, oraz Chris Butler "Kim jesteś".
|
|
|
#4781 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) czy icd-10. Trzeba brać też pod uwagę, że ludzie wielokrotnie używają słów nie do końca poprawnie, w potocznym rozumieniu "depresja" to jednak cos innego niż na przykład ICD-10: F32.2 ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- O, fajnie, a z półki "psychologia" coś poza poradnikami czytujesz? Edytowane przez Summertime Sadness Czas edycji: 2013-11-21 o 11:41 |
|
|
|
|
#4782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z pół roku temu czytałam TĘ książkę, polecam, bo na prawdę pokazuje jak łatwo można poradzić sobie z własnym ja i to polubić
Żona Tatromaniaczka ^^^ Pasjonatka fotografii i przyrody Kocham zwierzęta a ludzi tylko lubię Edytowane przez ancooora Czas edycji: 2013-11-21 o 11:47 |
|
|
|
|
#4783 |
|
Raczkowanie
|
Cienka, bardzo mnie poruszyła, dotyka istoty człowieczeństwa (tak to bywa z egzystencjalistami) i w pewnym sensie spraw ostatecznych, czytałam ją któryś raz, za każdym razem dostrzegam nowe treści w niej. Dla fanów psychologii egzystencjalnej, moim zdaniem.
|
|
|
|
#4784 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4785 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4786 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dawno to było, ale jakoś to zapamiętałam, że takie proste rzeczy..
|
|
|
#4787 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja mam pytanie do kogoś kto się zna, ale tak serio.
Moja psychiatra, ja chyba naprawdę powinnam ją zmienić, twierdzi, że w nerwicy czasami występują urojenia. Jest to możliwe? Wiecie coś o tym? Nigdzie się z tym nie spotkałąm, ale hmm, może Wy coś o tym słyszałyście? Moja lekarka nie ma wogóle opinii niestety...
Edytowane przez monimyszek Czas edycji: 2013-11-21 o 12:09 |
|
|
|
#4788 |
|
Raczkowanie
|
Monimyszko, jaką masz efkę? Możesz na pw napisać, jeśli tu nie chcesz. W depresji na przykład, mogą się zdarzyć urojenia (dokładniej "objawy psychotyczne") ale to nie takie częste.
|
|
|
|
#4789 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może warto napisać do jakiegoś psychiatry online ? Tam można dostać rzetelną odpowiedź, jeżeli na daną chwilę nie ma się do kogo z tym zwrócić. Nie znam się na tym, ale nigdy nie wyczytałam, że w nerwicy są takie objawy Chyba w schizofrenii ..---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Uważasz, że twoja psychiatra jest niekompetentna? Moja sis zmieniała x razy i w końcu znalazła aż w Krakowie i bardzo sobie ją chwali, wizyta 100zł.
|
|
|
#4790 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=ancooora;43817371]Może warto napisać do jakiegoś psychiatry online ? Tam można dostać rzetelną odpowiedź, jeżeli na daną chwilę nie ma się do kogo z tym zwrócić. Nie znam się na tym, ale nigdy nie wyczytałam, że w nerwicy są takie objawy
Chyba w schizofrenii ..QUOTE] Nie tylko w schizofrenii. Na przykład mogą występować także w depresji. W zaburzeniach schizoafektywnych. W stanach organicznych. W psychozach poalkoholowych, ponarkotykowych. I pewnie jeszcze w innych także. Monimyszek, Ciebie powyższe NIE DOTYCZY |
|
|
|
#4791 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Summertime Sadness;43817481/QUOTE]
Cytat:
Żona Tatromaniaczka ^^^ Pasjonatka fotografii i przyrody Kocham zwierzęta a ludzi tylko lubię Edytowane przez ancooora Czas edycji: 2013-11-21 o 12:24 |
|
|
|
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to wiem dziewczyny, że niby w nerwicy urojeń brak, ale...w nerwicy natręctw? To już nie jest takie pewne.
A to, że w schizofreni i iinnych " schizo" są urojenia czy też w depresji to ja wiem. Jeśli chodzi o depresje, to w zwykłej urojeń także nie ma, musi byc to deprecha z objawami psychotycznymi. Mnie chodzi TYLKO o nerwicę. Faneczko - Kochaneczko, sypniesz wiedzą? Moja diagnoza to Z. O i zaburzenia lekowo - depresyjne. Oraz ogromna nerwica.
Edytowane przez monimyszek Czas edycji: 2013-11-21 o 12:26 |
|
|
|
#4793 |
|
Raczkowanie
|
Tak, tak, wszystko będzie dobrze, trzeba tylko pozytywnie myśleć, patrzeć w przyszłość z optymizmem i nie zważać na swój stan psychiczny i swoje odczucia
Edytowane przez Summertime Sadness Czas edycji: 2013-11-21 o 12:37 Powód: cytowanie sie posypalo i to poprawilam |
|
|
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się nie znasz to się po prostu nie wypowiadaj...To, że w schziofrenii są miezy innymi urojenia to wszyscy wiedzą, naprawdę zauważyłam, że masz wiedzę maksymalnie elementarną, a zabierasz głos w pewnych kwestiach... Kolejny bzdet o psychiatrze online...Psychiatra to lekarz i musi pacjenta zobaczyc, a nie udzielac porad online...Taki, który to robi, to musi byc pożal się Boże znachor jakiś...[COLOR="Silver"]
|
|
#4795 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Summertime Sadness;43817661]
Cytat:
Kurczę jakby to było takie proste Wiem po sobie, że wmówienie sobie czegoś to masakra i katusze, nie wspominając o czymś gorszym
|
|
|
#4796 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W przypadku halucynacji jest kategoria pseudohalucynacji ale nie pamiętam aby była kategoria "pseudourojeń" choć pewnie by była użyteczna (?) (coś na zasadzie "pomyślałam to i tamto, ale wiem, że to tylko myśl, bo nie jest to zgodne z rzeczywistością"). Większości ludzi się czasem coś tam zdaje. |
|
|
|
|
#4797 | ||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ancooora;43817763]
Cytat:
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
Chodzi mi o info na ten temat po prostu.
Edytowane przez monimyszek Czas edycji: 2013-11-21 o 12:38 |
||
|
|
|
#4798 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4799 |
|
Zakorzenienie
|
Daj spokój, nie ma za co przepraszać. Moja lekarka - właśnie tak twierdzi, że w nerwicy czasami mogą wystapic urojenia....No wiec tak sie zastanawiam nad tym.
|
#4800 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.

? Kobieto
do cudownego samowyleczenia
Polecam trochę poczytać książek psychologicznych a nie tylko łykać psychotropy i latać do lekarza.
Ludzie, którzy nie wiedzą, że choruję uważają mnie za babę z jajami, absolutnie samowystarczalnego robokopa którego nic nie jest w stanie złamać. Zauważane są tylko moje problemy z wagą (miałam kilka naprawdę dużych wahnieć na plus i minus). Dla mnie to jest tragiczne, że nie potrafię być sobą w kontakcie z innymi, że wkładam tą maskę cyborga :-(

) czy icd-10. 
Wiem po sobie, że wmówienie sobie czegoś to masakra i katusze, nie wspominając o czymś gorszym