|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2131 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 717
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
dzisiejsze U:
I. jaglanka z owsianymi na mleku sojowym, do srodka: pomarancza, kiwi, gruszka, siemie, slonecznik, orzechy laskowe i wloskie, popping z amarantusa.. na bogato. II. brukselka z peczakiem, soczewica zielona, pomidorami, cebula, papryka, kapusta kiszon, czarnymi oliwkami + jajko III. gruszka IV. to samo co II ale w wersji z zielona oliwka i brokulem, napoj sojowy bialkowy w przerwach jakies pestki i orzeszki |
|
|
|
#2132 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Nareszcie trafi³y siê mi jad³ospisy z dwóch dni pod rz±d, które nadaj± siê do publikacji
. Uprzejmie proszê o komentarze U z wczoraj. I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z kaw± zbo¿ow±: z pomarañcz±, serkiem homo, migda³ami, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym II Domowa ma³a babeczka czekoladowa z wiórkami kokosowymi; czerwony grejpfrut III Makrela wêdzona; kiszony ogórek IV Kawa³ek karkówki wieprzowej sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z bia³ej rzodkwi, cebuli czerwonej i szczypiorku polana oliw± z oliwek V 3 kromki ziarnistego razowca z serkiem typu w³oskiego, camembertem z chili i serem z niebiesk± ple¶ni±; pomidor i gar¶æ mixu sa³at U z dzi¶. I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: truskawkami, chipsami bananowymi, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy II Bu³ka z pestkami dyni z wêdzonymi szprotkami, mas³em, rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym i sosem salsa; jab³ko III Makaron razowy z kawa³kami piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto i szpinakiem IV Jajecznica z 2 jaj z szynk± na oliwie z oliwek; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem cebulowym, rzodkiewkami, pomidorem i gar¶ci± mixu sa³at BTW, dzisiaj by³am na kontroli u mojej ginekolog - jaka¿ by³a szczê¶liwa, ¿e mam w koñcu naturalny okres, i to jeszcze regularny! Dziewczyny, naprawdê WARTO walczyæ!!! Czujê siê jak super-samica ![]() Cytat:
![]() Bardzo, baaaardzo ³adny jad³ospis! Nie mam siê czego przyczepiæ! A ta borówka z jab³kami, mmm
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-11-21 o 21:26 |
|
|
|
|
#2133 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
![]() No i ja bym zjad³a trzy takie babeczki :P Ale ja jestem ¿ar³okiem ![]() A tak serio to bardzo mi siê podoba ![]() Moje dzisiejsze R: 1. Kawowe placki owsiane z kokosow± ricott± 2. Miska zupy-kremu z gruszki i pietruszki (wiem, tu zabrak³o bia³ka - w zupie by³o tylko trochê mleka - ale po pierwsze jad³am na stoj±co jednocze¶nie ubieraj±c dzieci na spacer, a po drugie i tak siê najad³am na d³u¿ej ni¿ potrzebowa³am, a we wszystkich innych posi³kach wyj±tkowo mia³am lepsze ni¿ mleko i jogurt ) + marchewki z wywaru3. Trzy kanapki domowego pszennego chleba z mas³em i czekoladow± past± fasolow± (kakao, miód, fasola, banan, awokado) 4. "Risotto" z pêczaku z porem, grzybami (pieczarkami i suszonymi zbieranymi mieszanymi), kurczakiem, czosnkiem, tymiankiem i duuu¿± ilo¶ci± zielonej pietruszki (na swoj± porcjê rzuci³am ca³y pêczek, bo nikt inny nie chcia³ :P) Tiffany na boczki z obci±¿eniem, Ripped in 30 lev 1 5. Kawa³ek pieczonego indyka zawiniêtego w li¶cie kapusty pekiñskiej, jab³ko.
|
|
#2134 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
Poporcjowa³am sobie ró¿ne owoce podczas sezonu i zamrozi³am .Babeczek dosta³am sztuk trzy od przyjació³ki i podzieli³am siê nimi z rodzicami, wiêc si³± rzeczy zjad³am jedn± .Dziêkujê ![]() U Ciebie jak zwykle rewelacja! I to ¶niadanie...
|
|
#2135 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Abigal;43825919]po pierwsze poza jajkiem nie ma tu warto¶ciowego bia³ka, analizuj±c krok po kroku
1. dodaj do owsianki jajko 2.wêdlinê zast±p miêsem które sama upieczesz 3. zamiast kanapki na szybko, jako uzupe³nienie obiadu ¶wietnie sprawdzi³by siê omlet z dodatkami/grilowane miêso z dodatkami 4. otrêby proponujê wyeliminowaæ z diety (nie maj± witamin i warto¶ci od¿ywczych, upo¶ledzaj± przyswajanie witamin), po treningu jogurt siê nie nadaje tutaj miêso/ryba + kasza/ry¿/ziemniaki + warzywa 5. w sumie jedyny w miarê warto¶ciowy posi³ek ponadto brak w twoim jad³ospisie zdrowego t³uszczu (mas³o, olej kokosowy, i ¼róde³ omega 3 jak awokado, ryby, orzechy w³oskie)...[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Dziêki, na pewno sie zastosujê
|
#2136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepis na pastê fasolow± znalaz³am kiedy¶ na jakim¶ blogu i robiê baaardzo czêsto, bo jestem uzale¿niona od czekolady kocham j±, jedno z moich najwiêkszych odkryæ odk±d zaczê³am zdrowo je¶æ.
|
|
#2137 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
Zerknie kto¶?
![]() U. Parê s³ów wyja¶nieñ (bo g³ównie Poa mi to wypomina³a - nie powiem, ¿e s³usznie) - planujê przej¶æ na mas³o, kiedy skoñczê opakowanie Delmy. Nie wiem tylko, które jest najlepsze, je¶li chodzi o zawarto¶æ t³uszczu? U mnie w domu nigdy siê go nie u¿ywa³o... Warzywa pojawiaj± siê zawsze, nawet je¶li nie w hurtowej ilo¶ci. Chodzi g³ównie o to, ¿e wcze¶niej mia³am tendencjê do zapychania siê nimi (ED), a teraz staram siê to ograniczaæ z tej prostej przyczyny, ¿e i tak nie potrafiê ju¿ tak oszukaæ g³odu. ![]() Wyliczam w miarê dok³adnie, o ile tylko pamiêtam I jajecznica z dwóch jaj, kilku pomidorków, ma³ego ogórka kiszonego, kawa³ka pomarañczowej papryki, garstki rukoli z bazyli±; 2 du¿e kromki chleba graham z ³y¿eczk± delmy, sa³at±, plastrem gotowanego kurczaka i plastrem szynki w czosnku; kilka grzybków ze s³oika; zielona herbata II ma³e jab³uszko; ok. 200g kefiru brzoskwiniowego 1.5% III kanapka: 2 du¿e kromki graham, ³y¿eczka Delmy, 1/2 du¿ego plastra sera ¿ó³tego z zio³ami (taka po³ówka serio zakrywa ca³± kromkê), 2 plastrami pomidora, kie³kami broku³u, sa³at± IV zupa ogórkowa (ma³y kubek); 3 ³y¿ki buraczków; makaron ze szpinakiem Kompletnie nie umiem odmierzaæ porcji obiadowych... V kisiel o smaku truskawki z pomarañcz± i melis±; mandarynka; herbatnik bez cukru VI 2 du¿e kromki graham z past± rybn± domowej roboty (na ca³o¶æ posz³o ok. 100g twarogu, puszka ³ososia w sosie w³asnym, 2 ³y¿eczki otrêbów, 2 ³y¿ki mleka i sporo rukoli; wziê³am po³owê z tego); sa³atka z pomidora, gar¶ci kie³ków, ³y¿eczki pestek s³onecznika i sosu sojowego; 2 ma³e grzybki ze s³oika; melisa Znowu zapomnia³am sprawdziæ firmê ryby.
|
|
|
|
#2138 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
|
Cytat:
Bo jestem zainteresowana.
|
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
Miksujesz puszkê fasoli, dwie ³y¿ki miodu, dwie czubate ³y¿ki kakao, banana i awokado (ew. 2 banany) i gotowe
mo¿na dorzuciæ jeszcze orzechy. Ja lubiê jak najpierw postoi w lodówce
|
#2140 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 269
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2141 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2142 | ||
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Erena Dziêki za link (przydatne info) i wskazówki. Warzyw nie liczê do bilansu kalorycznego. Postaram siê poprawiæ te bia³ka, mam pier¶ zamro¿on± my¶la³am w³a¶nie ¿eby upiec taki pasztet na chleb. Wiêc na razie skoñczê t± wêdlinê i wezmê siê za to co pisa³am. ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
P³atki kukurydziane- jem bardzo rzadko bo na co dzieñ mam owsiankê ![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- b³onnik który jad³am na ¶n, to takie jak by p³atki, pa³ki |
||
|
|
|
#2143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tata by wtedy uzna³ ¿e chce znowu sie odchudzaæ...Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A fasola to jaka ma byæ konkretnie?
|
|
#2145 |
|
Zakorzenienie
|
Pyszne, te¿ robilem kilka razy :tak:
Polecam jeszcze czekoladowe ciasto fasolowe i raw budyñ z banana awokado i kakao :p Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2146 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie rewelacja. Fasola jaka chcesz, zwykle dajê bia³±, ale z czerwonej te¿ robi³am.
Dudi, ja robi³am fasolowe kokosowe (bo kokos to moje drugie uzale¿nienie ).
|
#2147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poproszê przepis i na ciasto w takim razie.
|
|
#2148 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
A ja potrzebujê przepisu na farsz do nale¶ników z pieczarkami i szpinakiem
Jesli kto¶ ju¿ robi³ takie nalesniory ;D
|
#2149 |
|
Zakorzenienie
|
Przepis by³ z neta, nie mam :p
|
#2150 |
|
Zakorzenienie
|
Psotka wiesz co dobre
![]() Dzisiejsza R: 1. Kasza jaglana na mleku 1,5% z wkrêconym ¿ó³tkiem ( za Wasz± rad±), ze ¶liwkamí, mandarynkami. mango i mas³em z nerkowców 2. 4 kromki ¿ytniego razowca z piersi± kurczaka z pary, szpinakiem, pomidorem i mozarell± + sa³atka z papryki, broku³a, pora i czerwonej fasoli z kapk± oliwy 3. W±tróbki drobiowe z karmelizowan± gruszk± + kasza gryczana z ogórkiem kiszonym i burakami + surówka z kap kisz, marchewki, jab³ka i cebuli 4. Krucha babeczka z kremem i owocami :p + kawa + jogurt naturalny + jab³ko 5. Omlet z szynk±, cebul±, brukselk± i pomidorkami koktajlowymi + sa³atka z roszponki, quinoa i sezamu /bez rozpisywania bo nie cierpiê pisaæ na tych nowych tel, laptop znowu siad³/ Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2151 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 203
|
Dzisiejsze U , proszê o ocenê
![]() I¶n.: szkl. soku pomarañczowego, kanapka przek³adana graham z mas³em, sa³at± mas³ow±, wêdlin± drob.,plastrem sera, pomidorem i ogórkiem , jab³ko.II ¶n. ta sama kanapka co na I ![]() Obiad: udko i nó¿ka z kurczaka marynowane w ³y¿ce oleju, czosnku,papryce,soli i pieprzu ugotowane na parze, broku³ z wody z sosem ¶mietanowo czosnkowym. Kolacja: jajecznica z 2 jaj na ma¶le, kromka razowca z mas³em ![]() od paru dni codziennie cwicze skalpel Chodakowskiej i jak?
|
|
#2152 |
|
Raczkowanie
|
Moje P, proszê o ocenê
![]() ♡ I sn. wiêcej ni¿ pó³ du¿ego jogurtu nat. + ok 40g musli tropikalne + kilka orzechow w³oskich, kromka chleba domowego pszennego z ziarnami, ok lyzka kremu sliwkowego, pol sredniego jablka. ♡ II sn. dwie kromki chleba domowego, maslo, ca³e jajko, pomidor, papryka z zalewy octowo-olejowej, sa³ata. ♡ banan, 2 mandarynki, 2 du¿e kostki czekolady 70%, soczek owocowy. ♡ ³y¿ka mas³a orzechowego, gar¶æ suszonej ¿urawiny. ♡ O: porcja ziemniaków, ³oso¶ na parze, cebula, broku³y i fasolka szparagowa. ♡ nieca³y nutridrink (pierwszy raz pi³am) ♡ K: kromka domowego chleba z mas³em orzechowym (pó³ z plastrem sera ¿ó³tego, pomidorem i sa³at±, drugie pó³ z kremem ¶liwkowym), kubek kakao na mleku 2% (³y¿eczka kakao z wiatrakiem, ³y¿eczka miodu). Ten nutridrink mnie zmuli³ i nie mia³am zbytniej ochoty na kolacje. 2 szklanki wody z cytryn± i ³y¿eczk± miodu, rano szklanka wody, w szkole woda 0,33 l. |
|
|
|
#2153 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 646
|
R
Zdecydowanie mój tryb ¿ycia mi nie pozwala na jedzenie co 3 godziny, st±d 3 posi³ki. I owsianka (40g mix p³atków owsianych, ry¿owych, jêczmiênnych, 200g serka wiejskiego, 20g miodu, banan 120g, 20g rodzynek) II 60g makaronu pe³noziarnistego, warzywa greckie na patelniê 200g, jedno ca³e jajko, jedno bia³ko ugotowane w miêdzyczasie 2 du¿e kostki gorzkiej czekolady 85% Lindta III du¿a grahamka, jedna po³ówka posmarowana twaro¿kiem z plastrami polêdwicy, jajkiem, pomidorem, oliwkami zielonymi, plastrem ananasa (wiem, mix smakowy )
|
|
#2154 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 336
|
Staram siê ale mi nie wychodzi
P: ¦niadanie :grahamka z past± z tuñczyka, jab³ko II ¦niadanie :sk³adana kromki graham z serkiem bia³ym i pomidorem Obiad: 1/2 woreczka ry¿u z truskawkami i jab³kiem i z j.naturalnym Podwieczorek :200g wie¶niaka light z borówkami Kolacja :2x razowca z serkiem i pomidorem |
|
|
|
#2155 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
Nie wiem czy wychodzisz z ED czy nie, ale jad³ospis jest ³adny chocia¿ moim zdaniem kanapki powinny byc tre¶ciwsze....---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
|
|
#2156 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2157 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 646
|
Cytat:
To w jakiej postaci bia³ko dodaæ? I t³uszcze? (orzechy w³oskie, oliwa z oliwek itp.?)
|
|
|
#2158 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Bia³ko? Miêso, ryby, jaja (ca³e). Nabia³ te¿, ale niech nie bêdzie podstawowym ¼ród³em bia³ka. T³uszcze tak jak mówisz - oliwa, oliwki, orzechy wszelkie, ziarna, pestki, awokado itp. Niech bêd± w ka¿dym posi³ku. T³uszczami i bia³kiem podbij kaloryczno¶æ, bo na razie jest chyba za ma³o (wysz³o mi jakie¶ 1300 kcal). Wêglowodanów na pewno nie jest za du¿o, ale w tym momencie dominuj± w diecie. Warzyw, zw³aszcza zielonych, pomidorów, papryki itp. nie ograniczaj, tylko jedz do syto¶ci.
Czy da³aby¶ radê zast±piæ wêdlinê w kanapkach samodzielnie przygotowanym miêsem? Mo¿esz je gotowaæ, sma¿yæ, piec. |
|
|
|
#2159 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
P
sniadanie -3 kromki zytniego -ser bia³y z mas³em i ¶mietana i ³yzka miodu -roszponka, mas³o/ 2 plastry szynki/ ogórek konserw. - ser lazur turkusowy 4 plastry jajecznica z cebul± z 4 jaj wiejskich 2 sniadanie - 2 kostki czekolady - podwójna kanapaka z serem kozim/szynk± /ogórkiem -jab³ko Obiad -0,5 l barszczu gestego ukrainskiego z ¶mietana -piernik z lukrem ( domowy ciastko) - 2 lyzki miodu xd Podwieczorek makaron z cukrem i serem mia³ym pe³not³ustym (200 g makaronu suchego, suzo cukru sypie z pojemnika, 300 g sera) Kolacja -2 kormki chleba mieszanego ser lazur( 4 plastry) pasta z jajka , jogurtu, musztardy , szczypiorku i puszki tuñczyka jakies 3 ³yzki )-jajecznica z 2 jaj -jab³ko -2 ³yzeczki miodu po : kubek mleka 5 pierniczków z lukrem kawa³ek czekolady o 21:40 mnie podkusi³o hah |
|
|
|
#2160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ju¿ pomijam ocenê jako¶ciow± bo praktycznie nie na czego oceniaæ, ale najbardziej uderza mnie po co wybierasz serek light skoro docelowo masz przytyæ? Co on ma Ci daæ? Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.

. Uprzejmie proszê o komentarze

Nie mam siê czego przyczepiæ! A ta borówka z jab³kami, mmm
I to ¶niadanie...