Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-21, 21:22   #2131
yazmat
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 717
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

dzisiejsze U:
I. jaglanka z owsianymi na mleku sojowym, do srodka: pomarancza, kiwi, gruszka, siemie, slonecznik, orzechy laskowe i wloskie, popping z amarantusa.. na bogato.
II. brukselka z peczakiem, soczewica zielona, pomidorami, cebula, papryka, kapusta kiszon, czarnymi oliwkami + jajko
III. gruszka
IV. to samo co II ale w wersji z zielona oliwka i brokulem, napoj sojowy bialkowy
w przerwach jakies pestki i orzeszki
yazmat jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-21, 21:25   #2132
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Nareszcie trafi³y siê mi jad³ospisy z dwóch dni pod rz±d, które nadaj± siê do publikacji . Uprzejmie proszê o komentarze

U z wczoraj.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z kaw± zbo¿ow±: z pomarañcz±, serkiem homo, migda³ami, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
II Domowa ma³a babeczka czekoladowa z wiórkami kokosowymi; czerwony grejpfrut
III Makrela wêdzona; kiszony ogórek
IV Kawa³ek karkówki wieprzowej sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z bia³ej rzodkwi, cebuli czerwonej i szczypiorku polana oliw± z oliwek
V 3 kromki ziarnistego razowca z serkiem typu w³oskiego, camembertem z chili i serem z niebiesk± ple¶ni±; pomidor i gar¶æ mixu sa³at

U z dzi¶.

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: truskawkami, chipsami bananowymi, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Bu³ka z pestkami dyni z wêdzonymi szprotkami, mas³em, rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym i sosem salsa; jab³ko
III Makaron razowy z kawa³kami piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto i szpinakiem
IV Jajecznica z 2 jaj z szynk± na oliwie z oliwek; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem cebulowym, rzodkiewkami, pomidorem i gar¶ci± mixu sa³at

BTW, dzisiaj by³am na kontroli u mojej ginekolog - jaka¿ by³a szczê¶liwa, ¿e mam w koñcu naturalny okres, i to jeszcze regularny! USG przepiêkne i w ogóle... Dziewczyny, naprawdê WARTO walczyæ!!! Czujê siê jak super-samica !!!

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
Poa_alpina, dziêki ; ); nie, nie robi³am jeszcze badañ hormonalnych, zbieram siê do wybrania przychodni z listy uczelnianej i zapisania siê do gina; no zbieram siê, ale zawsze CO¦.
edit: przyjecha³y papierówki i domowe d¿emy

U
¦ I du¿a micha owsianki z kasz± jêczmienn±, cynamonem, 1/2 banana, wiórkami kokosowymi z dodatkiem ubitego bia³ka :P o rany jaka mega z tym bia³kiem! na mleku 3,2%

¦ II serek granulowany 200g + wkrojona dymka, 2 kanapki z ¿ytniego z mas³em i pomidorem, Inka

O kasza jêczmienna odgrzewana na cebulce sma¿onej na oliwie z oliwek, pieczeñ rzymska z piersi indyczej i p³atków owsianych, kapusta kiszona, kefir 200g

P kisiel wi¶niowy z 1/2 opakowania s³odzony 2 ³y¿kami borówki czerwonej z jab³kami ze s³oiczka , kostka 85%

K 1/2 makreli, 2 kanapki z mas³em i warzywkami

mi³ego dnia
Ze zdrowiem nie ma ¿artu, ka¿da kobieta powinna regularnie chodziæ do ginekologa, tak wiêc MARSZ!

Bardzo, baaaardzo ³adny jad³ospis! Nie mam siê czego przyczepiæ! A ta borówka z jab³kami, mmm .

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-21 o 21:26
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-21, 21:38   #2133
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Nareszcie trafi³y siê mi jad³ospisy z dwóch dni pod rz±d, które nadaj± siê do publikacji . Uprzejmie proszê o komentarze

U z wczoraj.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z kaw± zbo¿ow±: z pomarañcz±, serkiem homo, migda³ami, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
II Domowa ma³a babeczka czekoladowa z wiórkami kokosowymi; czerwony grejpfrut
III Makrela wêdzona; kiszony ogórek
IV Kawa³ek karkówki wieprzowej sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z bia³ej rzodkwi, cebuli czerwonej i szczypiorku polana oliw± z oliwek
V 3 kromki ziarnistego razowca z serkiem typu w³oskiego, camembertem z chili i serem z niebiesk± ple¶ni±; pomidor i gar¶æ mixu sa³at

U z dzi¶.

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: truskawkami, chipsami bananowymi, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Bu³ka z pestkami dyni z wêdzonymi szprotkami, mas³em, rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym i sosem salsa; jab³ko
III Makaron razowy z kawa³kami piersi kurczaka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto i szpinakiem
IV Jajecznica z 2 jaj z szynk± na oliwie z oliwek; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem cebulowym, rzodkiewkami, pomidorem i gar¶ci± mixu sa³at

BTW, dzisiaj by³am na kontroli u mojej ginekolog - jaka¿ by³a szczê¶liwa, ¿e mam w koñcu naturalny okres, i to jeszcze regularny! USG przepiêkne i w ogóle... Dziewczyny, naprawdê WARTO walczyæ!!! Czujê siê jak super-samica !!!

Ze zdrowiem nie ma ¿artu, ka¿da kobieta powinna regularnie chodziæ do ginekologa, tak wiêc MARSZ!

Bardzo, baaaardzo ³adny jad³ospis! Nie mam siê czego przyczepiæ! A ta borówka z jab³kami, mmm .
Z truskawkami?
No i ja bym zjad³a trzy takie babeczki :P Ale ja jestem ¿ar³okiem
A tak serio to bardzo mi siê podoba

Moje dzisiejsze R:
1. Kawowe placki owsiane z kokosow± ricott±
2. Miska zupy-kremu z gruszki i pietruszki (wiem, tu zabrak³o bia³ka - w zupie by³o tylko trochê mleka - ale po pierwsze jad³am na stoj±co jednocze¶nie ubieraj±c dzieci na spacer, a po drugie i tak siê najad³am na d³u¿ej ni¿ potrzebowa³am, a we wszystkich innych posi³kach wyj±tkowo mia³am lepsze ni¿ mleko i jogurt ) + marchewki z wywaru
3. Trzy kanapki domowego pszennego chleba z mas³em i czekoladow± past± fasolow± (kakao, miód, fasola, banan, awokado)
4. "Risotto" z pêczaku z porem, grzybami (pieczarkami i suszonymi zbieranymi mieszanymi), kurczakiem, czosnkiem, tymiankiem i duuu¿± ilo¶ci± zielonej pietruszki (na swoj± porcjê rzuci³am ca³y pêczek, bo nikt inny nie chcia³ :P)
Tiffany na boczki z obci±¿eniem, Ripped in 30 lev 1
5. Kawa³ek pieczonego indyka zawiniêtego w li¶cie kapusty pekiñskiej, jab³ko.

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-21, 21:52   #2134
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Z truskawkami?
No i ja bym zjad³a trzy takie babeczki :P Ale ja jestem ¿ar³okiem
A tak serio to bardzo mi siê podoba

Moje dzisiejsze R:
1. Kawowe placki owsiane z kokosow± ricott±
2. Miska zupy-kremu z gruszki i pietruszki (wiem, tu zabrak³o bia³ka - w zupie by³o tylko trochê mleka - ale po pierwsze jad³am na stoj±co jednocze¶nie ubieraj±c dzieci na spacer, a po drugie i tak siê najad³am na d³u¿ej ni¿ potrzebowa³am, a we wszystkich innych posi³kach wyj±tkowo mia³am lepsze ni¿ mleko i jogurt ) + marchewki z wywaru
3. Trzy kanapki domowego pszennego chleba z mas³em i czekoladow± past± fasolow± (kakao, miód, fasola, banan, awokado)
4. "Risotto" z pêczaku z porem, grzybami (pieczarkami i suszonymi zbieranymi mieszanymi), kurczakiem, czosnkiem, tymiankiem i duuu¿± ilo¶ci± zielonej pietruszki (na swoj± porcjê rzuci³am ca³y pêczek, bo nikt inny nie chcia³ :P)
Tiffany na boczki z obci±¿eniem, Ripped in 30 lev 1
5. Kawa³ek pieczonego indyka zawiniêtego w li¶cie kapusty pekiñskiej, jab³ko.
Tak, z truskawkami! Poporcjowa³am sobie ró¿ne owoce podczas sezonu i zamrozi³am .

Babeczek dosta³am sztuk trzy od przyjació³ki i podzieli³am siê nimi z rodzicami, wiêc si³± rzeczy zjad³am jedn± .

Dziêkujê

U Ciebie jak zwykle rewelacja! Czekoladowa pasta fasolowa - wow!!! I to ¶niadanie...

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-21, 21:58   #2135
MalaaaPola
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 188
GG do MalaaaPola

[QUOTE=Abigal;43825919]po pierwsze poza jajkiem nie ma tu warto¶ciowego bia³ka, analizuj±c krok po kroku
1. dodaj do owsianki jajko
2.wêdlinê zast±p miêsem które sama upieczesz
3. zamiast kanapki na szybko, jako uzupe³nienie obiadu ¶wietnie sprawdzi³by siê omlet z dodatkami/grilowane miêso z dodatkami
4. otrêby proponujê wyeliminowaæ z diety (nie maj± witamin i warto¶ci od¿ywczych, upo¶ledzaj± przyswajanie witamin), po treningu jogurt siê nie nadaje tutaj miêso/ryba + kasza/ry¿/ziemniaki + warzywa
5. w sumie jedyny w miarê warto¶ciowy posi³ek
ponadto brak w twoim jad³ospisie zdrowego t³uszczu (mas³o, olej kokosowy, i ¼róde³ omega 3 jak awokado, ryby, orzechy w³oskie)...[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Dziêki, na pewno sie zastosujê
Stary 2013-11-21, 22:09   #2136
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Tak, z truskawkami! Poporcjowa³am sobie ró¿ne owoce podczas sezonu i zamrozi³am .

Babeczek dosta³am sztuk trzy od przyjació³ki i podzieli³am siê nimi z rodzicami, wiêc si³± rzeczy zjad³am jedn± .

Dziêkujê

U Ciebie jak zwykle rewelacja! Czekoladowa pasta fasolowa - wow!!! I to ¶niadanie...
Dziêki
Przepis na pastê fasolow± znalaz³am kiedy¶ na jakim¶ blogu i robiê baaardzo czêsto, bo jestem uzale¿niona od czekolady kocham j±, jedno z moich najwiêkszych odkryæ odk±d zaczê³am zdrowo je¶æ.

Stary 2013-11-21, 23:18   #2137
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 563

Zerknie kto¶?
U.
Parê s³ów wyja¶nieñ (bo g³ównie Poa mi to wypomina³a - nie powiem, ¿e s³usznie) - planujê przej¶æ na mas³o, kiedy skoñczê opakowanie Delmy. Nie wiem tylko, które jest najlepsze, je¶li chodzi o zawarto¶æ t³uszczu? U mnie w domu nigdy siê go nie u¿ywa³o...
Warzywa pojawiaj± siê zawsze, nawet je¶li nie w hurtowej ilo¶ci. Chodzi g³ównie o to, ¿e wcze¶niej mia³am tendencjê do zapychania siê nimi (ED), a teraz staram siê to ograniczaæ z tej prostej przyczyny, ¿e i tak nie potrafiê ju¿ tak oszukaæ g³odu.
Wyliczam w miarê dok³adnie, o ile tylko pamiêtam

I jajecznica z dwóch jaj, kilku pomidorków, ma³ego ogórka kiszonego, kawa³ka pomarañczowej papryki, garstki rukoli z bazyli±; 2 du¿e kromki chleba graham z ³y¿eczk± delmy, sa³at±, plastrem gotowanego kurczaka i plastrem szynki w czosnku; kilka grzybków ze s³oika; zielona herbata
II ma³e jab³uszko; ok. 200g kefiru brzoskwiniowego 1.5%
III kanapka: 2 du¿e kromki graham, ³y¿eczka Delmy, 1/2 du¿ego plastra sera ¿ó³tego z zio³ami (taka po³ówka serio zakrywa ca³± kromkê), 2 plastrami pomidora, kie³kami broku³u, sa³at±
IV zupa ogórkowa (ma³y kubek); 3 ³y¿ki buraczków; makaron ze szpinakiem
Kompletnie nie umiem odmierzaæ porcji obiadowych...
V kisiel o smaku truskawki z pomarañcz± i melis±; mandarynka; herbatnik bez cukru
VI 2 du¿e kromki graham z past± rybn± domowej roboty (na ca³o¶æ posz³o ok. 100g twarogu, puszka ³ososia w sosie w³asnym, 2 ³y¿eczki otrêbów, 2 ³y¿ki mleka i sporo rukoli; wziê³am po³owê z tego); sa³atka z pomidora, gar¶ci kie³ków, ³y¿eczki pestek s³onecznika i sosu sojowego; 2 ma³e grzybki ze s³oika; melisa

Znowu zapomnia³am sprawdziæ firmê ryby.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-21, 23:25   #2138
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

Cytat:
Dziêki
Przepis na pastê fasolow± znalaz³am kiedy¶ na jakim¶ blogu i robiê baaardzo czêsto, bo jestem uzale¿niona od czekolady kocham j±, jedno z moich najwiêkszych odkryæ odk±d zaczê³am zdrowo je¶æ.
Daj przepis. Bo jestem zainteresowana.
Stary 2013-11-22, 00:47   #2139
Psotka87
Zakorzenienie

Miksujesz puszkê fasoli, dwie ³y¿ki miodu, dwie czubate ³y¿ki kakao, banana i awokado (ew. 2 banany) i gotowe mo¿na dorzuciæ jeszcze orzechy. Ja lubiê jak najpierw postoi w lodówce

Stary 2013-11-22, 06:40   #2140
MauraPL
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 269

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ

[/COLOR]j.w. po pierwsze nie wyliczaj tak dok³adnie sztuki li¶cia sata³y.pomidora itp., po drugie te parówki zast±p czym¶ trochê bardziej warto¶ciowym, po trzecie urozmaicaj dietê (dodat wiêcej miêsa, ryb, ró¿nych zbó¿, ro¶liny str±czkowe, t³uszcz, mas³o! Jeste¶ na P, wiêc rozumiem masz przytyæ i siê odbudowaæ, wiêc proponujê WARTO¦CIOWE jedzenie do syta i nie koniecznie wyliczane co do sztuki na prawdê...
Parówek nie jad³am ruski rok tak¿e troche sie na nie rzucilam :P Miêso i t³uszcz bêd± na pewno bo obiady robi± rodzice i muszê to je¶æ (szkoda ze najczê¶ciej jest to margaryna lub rzadziej olej s³onecznikowy a nie oliwa z oliwek :banghead: ). Do reszty siê zastosujê, dziêkujê za ocenê

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-22, 13:28   #2141
Abigal
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez MauraPL Poka¿ wiadomo¶æ
Parówek nie jad³am ruski rok tak¿e troche sie na nie rzucilam :P Miêso i t³uszcz bêd± na pewno bo obiady robi± rodzice i muszê to je¶æ (szkoda ze najczê¶ciej jest to margaryna lub rzadziej olej s³onecznikowy a nie oliwa z oliwek :banghead: ). Do reszty siê zastosujê, dziêkujê za ocenê

Co do t³uszczu to nie polecam ani margaryny (utwardzone t³uszcze ro¶linne = t³uszcze trans = t³uszcze bardzo szkodliwe dla organizmu) ani oleju s³onecznikowego (bardzo niekorzystny stosunek omega 6 do omega 3), w³±cz do diety mas³o, oliwê z oliwek (ale tê jedz na zimno), awokado, orzechy... a co do obróbki termicznej najlepszy jest smalec lub olej kokosowy, tak wiêc przekonaj rodziców do rezygnacji z margaryny i oleju s³onecznikowego, to dwa najgorsze z mo¿liwych t³uszcze...
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 13:40   #2142
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

Cytat:
Napisane przez Reavela Poka¿ wiadomo¶æ

i mam pytanie...
w sierpniu straci³am 2 kg jedz±c jakie¶ 1500-600 kcal, ale potem nie mia³am czasu na posi³ki (i ochoty) i od wrze¶nia moje jedzenie wygl±da³o mniej wiêcej tak: 5 dni w tygodniu 1000-1200 kcal (nie liczy³am dok³adnie), szósty dzieñ kilka tys kcal, sobota znów jakie¶ 1000 kcal, niedziela znów kilka tys i tydzieñ za tygodniem mniej wiêcej tak samo.
Teraz postanowi³am liczyæ kcal, ¿eby mieæ nad tym wiêksz± kontrolê i od kilku dni jem po 1600-1700 kcal. I czytam, czytam. I ju¿ sama nie wiem co robiæ. Obliczy³am swoje zapotrzebowanie kcal i wysz³o mi 2478 kcal. ¯eby traciæ 1.5 kg-2 miesiêcznie mam je¶æ 1978 kcal. I ok, ale mam rozwalony metabolizm, bo jem 1600 i waga stoi w miejscu (jak jad³am te 1000 kcal to tez sta³a, bo siê wa¿y³am) i teraz nie wiem, czy mam stopniowo zwiêkszaæ kaloryczno¶æ do 2500 i jaki¶ czas tak je¶æ, a potem delikatnie obcinaæ, czy doj¶æ do 2000 i czekaæ, czekaæ....
sytuacja podobna do mojej bo te¿ mam rozwalony metabolizm.. ale niestety nie umiem Ci pomóc :/

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Erena Dziêki za link (przydatne info) i wskazówki.
Warzyw nie liczê do bilansu kalorycznego. Postaram siê poprawiæ te bia³ka, mam pier¶ zamro¿on± my¶la³am w³a¶nie ¿eby upiec taki pasztet na chleb. Wiêc na razie skoñczê t± wêdlinê i wezmê siê za to co pisa³am.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ
p³atki kukurydziane radzê zamieniæ na owsiane lub kaszê, kukurydziane s± ma³o warto¶ciowe - du¿o w nich cukru i innych zbêdno¶ci, s± bardziej przetworzone; kaszê lub owsiane mo¿na pos³odziæ miodem (ale prawdziwym, nie supermarketowymi wynalazkami) - jest bardzo zdrowy.

generalnie do obiadu zaleca siê inne ¼ród³a wêglowodanów (ry¿ br±zowy, kasze, pe³noziarnisty makaron), ale tu nie panikowa³abym, ziemniaki te¿ s± warto¶ciowe

gratka to jogurt owocowy, dobrze kojarzê? sam cukier, ju¿ lepiej zje¶æ kawa³ek dobrej jako¶ciowo gorzkiej czekolady.

uwa¿aj z ilo¶ci± tego b³onnika, nadmiar te¿ jest niekorzystny, mo¿e powodowaæ zaparcia, wzdêcia.

aha, jeszcze jedna rzecz rzuci³a mi siê w oczy, podjadanie. jeste¶ g³odna, czy to z nudów/przyzwyczajenia? je¶li to pierwsze, to zwiêksz porcje
Te przek±ski traktujê jak ma³y posi³ek poniewa¿ ¶niadanie mam o 9, pó¼niej ta przek±ska o 11 nastêpnie obiad o 13.
P³atki kukurydziane- jem bardzo rzadko bo na co dzieñ mam owsiankê

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

b³onnik który jad³am na ¶n, to takie jak by p³atki, pa³ki
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 15:37   #2143
MauraPL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
Co do t³uszczu to nie polecam ani margaryny (utwardzone t³uszcze ro¶linne = t³uszcze trans = t³uszcze bardzo szkodliwe dla organizmu) ani oleju s³onecznikowego (bardzo niekorzystny stosunek omega 6 do omega 3), w³±cz do diety mas³o, oliwê z oliwek (ale tê jedz na zimno), awokado, orzechy... a co do obróbki termicznej najlepszy jest smalec lub olej kokosowy, tak wiêc przekonaj rodziców do rezygnacji z margaryny i oleju s³onecznikowego, to dwa najgorsze z mo¿liwych t³uszcze...
Mamê bym mo¿e przekona³a ale taty nie ma szans :/ wiem ¿e to jest z³e ale nie mam na to wp³ywu tata by wtedy uzna³ ¿e chce znowu sie odchudzaæ...

Stary 2013-11-22, 15:45   #2144
syklamen
Zakorzenienie

Cytat:
Miksujesz puszkê fasoli, dwie ³y¿ki miodu, dwie czubate ³y¿ki kakao, banana i awokado (ew. 2 banany) i gotowe mo¿na dorzuciæ jeszcze orzechy. Ja lubiê jak najpierw postoi w lodówce
I to serio takie dobre jest?
A fasola to jaka ma byæ konkretnie?
Stary 2013-11-22, 16:15   #2145
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy

Pyszne, te¿ robilem kilka razy :tak:
Polecam jeszcze czekoladowe ciasto fasolowe i raw budyñ z banana awokado i kakao :p

DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 16:59   #2146
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
I to serio takie dobre jest?
A fasola to jaka ma byæ konkretnie?
Dla mnie rewelacja. Fasola jaka chcesz, zwykle dajê bia³±, ale z czerwonej te¿ robi³am.

Dudi, ja robi³am fasolowe kokosowe (bo kokos to moje drugie uzale¿nienie ).

Stary 2013-11-22, 17:39   #2147
syklamen
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie rewelacja. Fasola jaka chcesz, zwykle dajê bia³±, ale z czerwonej te¿ robi³am.

Dudi, ja robi³am fasolowe kokosowe (bo kokos to moje drugie uzale¿nienie ).
Te¿ uwielbiam kokos

Poproszê przepis i na ciasto w takim razie.
Stary 2013-11-22, 17:57   #2148
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 432

A ja potrzebujê przepisu na farsz do nale¶ników z pieczarkami i szpinakiem Jesli kto¶ ju¿ robi³ takie nalesniory ;D

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 18:04   #2149
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ uwielbiam kokos

Poproszê przepis i na ciasto w takim razie.
Przepis by³ z neta, nie mam :p

Stary 2013-11-22, 18:13   #2150
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Psotka wiesz co dobre

Dzisiejsza R:

1. Kasza jaglana na mleku 1,5% z wkrêconym ¿ó³tkiem ( za Wasz± rad±), ze ¶liwkamí, mandarynkami. mango i mas³em z nerkowców

2. 4 kromki ¿ytniego razowca z piersi± kurczaka z pary, szpinakiem, pomidorem i mozarell±
+ sa³atka z papryki, broku³a, pora i czerwonej fasoli z kapk± oliwy

3. W±tróbki drobiowe z karmelizowan± gruszk±
+ kasza gryczana z ogórkiem kiszonym i burakami
+ surówka z kap kisz, marchewki, jab³ka i cebuli

4. Krucha babeczka z kremem i owocami :p
+ kawa
+ jogurt naturalny
+ jab³ko

5. Omlet z szynk±, cebul±, brukselk± i pomidorkami koktajlowymi
+ sa³atka z roszponki, quinoa i sezamu

/bez rozpisywania bo nie cierpiê pisaæ na tych nowych tel, laptop znowu siad³/

Stary 2013-11-22, 18:39   #2151
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 203

Dzisiejsze U , proszê o ocenê

I¶n.: szkl. soku pomarañczowego, kanapka przek³adana graham z mas³em, sa³at± mas³ow±, wêdlin± drob.,plastrem sera, pomidorem i ogórkiem , jab³ko.
II ¶n. ta sama kanapka co na I
Obiad: udko i nó¿ka z kurczaka marynowane w ³y¿ce oleju, czosnku,papryce,soli i pieprzu ugotowane na parze, broku³ z wody z sosem ¶mietanowo czosnkowym.
Kolacja: jajecznica z 2 jaj na ma¶le, kromka razowca z mas³em

od paru dni codziennie cwicze skalpel Chodakowskiej i jak?

Wiolapoprostu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 19:47   #2152
MauraPL
Raczkowanie

Moje P, proszê o ocenê

♡ I sn. wiêcej ni¿ pó³ du¿ego jogurtu nat. + ok 40g musli tropikalne + kilka orzechow w³oskich, kromka chleba domowego pszennego z ziarnami, ok lyzka kremu sliwkowego, pol sredniego jablka.

♡ II sn. dwie kromki chleba domowego, maslo, ca³e jajko, pomidor, papryka z zalewy octowo-olejowej, sa³ata.

♡ banan, 2 mandarynki, 2 du¿e kostki czekolady 70%, soczek owocowy.

♡ ³y¿ka mas³a orzechowego, gar¶æ suszonej ¿urawiny.

♡ O: porcja ziemniaków, ³oso¶ na parze, cebula, broku³y i fasolka szparagowa.

♡ nieca³y nutridrink (pierwszy raz pi³am)

♡ K: kromka domowego chleba z mas³em orzechowym (pó³ z plastrem sera ¿ó³tego, pomidorem i sa³at±, drugie pó³ z kremem ¶liwkowym), kubek kakao na mleku 2% (³y¿eczka kakao z wiatrakiem, ³y¿eczka miodu).
Ten nutridrink mnie zmuli³ i nie mia³am zbytniej ochoty na kolacje.

2 szklanki wody z cytryn± i ³y¿eczk± miodu, rano szklanka wody, w szkole woda 0,33 l.
MauraPL jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 20:45   #2153
Aishinette
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 646

R

Zdecydowanie mój tryb ¿ycia mi nie pozwala na jedzenie co 3 godziny, st±d 3 posi³ki.

I

owsianka (40g mix p³atków owsianych, ry¿owych, jêczmiênnych, 200g serka wiejskiego, 20g miodu, banan 120g, 20g rodzynek)

II

60g makaronu pe³noziarnistego, warzywa greckie na patelniê 200g, jedno ca³e jajko, jedno bia³ko ugotowane

w miêdzyczasie
2 du¿e kostki gorzkiej czekolady 85% Lindta

III

du¿a grahamka, jedna po³ówka posmarowana twaro¿kiem z plastrami polêdwicy, jajkiem, pomidorem, oliwkami zielonymi, plastrem ananasa (wiem, mix smakowy )
Stary 2013-11-22, 20:53   #2154
antenn087
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 336

Staram siê ale mi nie wychodzi
P:
¦niadanie :grahamka z past± z tuñczyka, jab³ko
II ¦niadanie :sk³adana kromki graham z serkiem bia³ym i pomidorem
Obiad: 1/2 woreczka ry¿u z truskawkami i jab³kiem i z j.naturalnym
Podwieczorek :200g wie¶niaka light z borówkami
Kolacja :2x razowca z serkiem i pomidorem
antenn087 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 21:08   #2155
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 432

Cytat:
Napisane przez MauraPL Poka¿ wiadomo¶æ
Moje P, proszê o ocenê

♡ I sn. wiêcej ni¿ pó³ du¿ego jogurtu nat. + ok 40g musli tropikalne + kilka orzechow w³oskich, kromka chleba domowego pszennego z ziarnami, ok lyzka kremu sliwkowego, pol sredniego jablka.

♡ II sn. dwie kromki chleba domowego, maslo, ca³e jajko, pomidor, papryka z zalewy octowo-olejowej, sa³ata. doda³abym na kanapki wêdlinê lub ¿ó³ty ser

♡ banan, 2 mandarynki, 2 du¿e kostki czekolady 70%, soczek owocowy.

♡ ³y¿ka mas³a orzechowego, gar¶æ suszonej ¿urawiny.

♡ O: porcja ziemniaków, ³oso¶ na parze, cebula, broku³y i fasolka szparagowa.

♡ nieca³y nutridrink (pierwszy raz pi³am)

♡ K: kromka domowego chleba z mas³em orzechowym (pó³ z plastrem sera ¿ó³tego, pomidorem i sa³at±, drugie pó³ z kremem ¶liwkowym), kubek kakao na mleku 2% (³y¿eczka kakao z wiatrakiem, ³y¿eczka miodu).
Ten nutridrink mnie zmuli³ i nie mia³am zbytniej ochoty na kolacje.

2 szklanki wody z cytryn± i ³y¿eczk± miodu, rano szklanka wody, w szkole woda 0,33 l.
skoro nutridrinki Ciê zamulaj± to ich nie pij. Zamiast tego na podwieczorek sku¶ siê na domowe ciasto, dro¿d¿ówkê, budyñ, nale¶niki czy co¶ co lubisz by¶ potem mog³a zje¶æ odpowiedni± kolacjê Nie wiem czy wychodzisz z ED czy nie, ale jad³ospis jest ³adny chocia¿ moim zdaniem kanapki powinny byc tre¶ciwsze....

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Napisane przez antenn087 Poka¿ wiadomo¶æ
P:
Skoro Ci nie wychodzi czemu nie poprosisz o pomoc i nie zg³osisz siê na leczenie?

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 21:11   #2156
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 111

Cytat:
Napisane przez Aishinette Poka¿ wiadomo¶æ
R

Zdecydowanie mój tryb ¿ycia mi nie pozwala na jedzenie co 3 godziny, st±d 3 posi³ki.

I

owsianka (40g mix p³atków owsianych, ry¿owych, jêczmiênnych, 200g serka wiejskiego, 20g miodu, banan 120g, 20g rodzynek)

II

60g makaronu pe³noziarnistego, warzywa greckie na patelniê 200g, jedno ca³e jajko, jedno bia³ko ugotowane

w miêdzyczasie
2 du¿e kostki gorzkiej czekolady 85% Lindta

III

du¿a grahamka, jedna po³ówka posmarowana twaro¿kiem z plastrami polêdwicy, jajkiem, pomidorem, oliwkami zielonymi, plastrem ananasa (wiem, mix smakowy )
3 posi³ki to nie zbrodnia. Problemem jest brak t³uszczy (chyba ¿e ich nie wypisujesz po prostu), niewielka ilo¶æ warzyw i warto¶ciowego bia³ka - 2,5 jajka, trochê polêdwicy (kupna czy sobie robiona?) i serek wiejski to za ma³o.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 21:18   #2157
Aishinette
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 646

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
3 posi³ki to nie zbrodnia. Problemem jest brak t³uszczy (chyba ¿e ich nie wypisujesz po prostu), niewielka ilo¶æ warzyw i warto¶ciowego bia³ka - 2,5 jajka, trochê polêdwicy (kupna czy sobie robiona?) i serek wiejski to za ma³o.
Kupna, niestety.
To w jakiej postaci bia³ko dodaæ? I t³uszcze? (orzechy w³oskie, oliwa z oliwek itp.?)
Stary 2013-11-22, 21:35   #2158
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 111

Bia³ko? Miêso, ryby, jaja (ca³e). Nabia³ te¿, ale niech nie bêdzie podstawowym ¼ród³em bia³ka. T³uszcze tak jak mówisz - oliwa, oliwki, orzechy wszelkie, ziarna, pestki, awokado itp. Niech bêd± w ka¿dym posi³ku. T³uszczami i bia³kiem podbij kaloryczno¶æ, bo na razie jest chyba za ma³o (wysz³o mi jakie¶ 1300 kcal). Wêglowodanów na pewno nie jest za du¿o, ale w tym momencie dominuj± w diecie. Warzyw, zw³aszcza zielonych, pomidorów, papryki itp. nie ograniczaj, tylko jedz do syto¶ci.

Czy da³aby¶ radê zast±piæ wêdlinê w kanapkach samodzielnie przygotowanym miêsem? Mo¿esz je gotowaæ, sma¿yæ, piec.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 22:07   #2159
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

P

sniadanie
-3 kromki zytniego
-ser bia³y z mas³em i ¶mietana i ³yzka miodu
-roszponka, mas³o/ 2 plastry szynki/ ogórek konserw.
- ser lazur turkusowy 4 plastry

jajecznica z cebul± z 4 jaj wiejskich

2 sniadanie
- 2 kostki czekolady
- podwójna kanapaka z serem kozim/szynk± /ogórkiem
-jab³ko

Obiad
-0,5 l barszczu gestego ukrainskiego z ¶mietana
-piernik z lukrem ( domowy ciastko)
- 2 lyzki miodu xd

Podwieczorek
makaron z cukrem i serem mia³ym pe³not³ustym
(200 g makaronu suchego, suzo cukru sypie z pojemnika, 300 g sera)

Kolacja
-2 kormki chleba mieszanego
ser lazur( 4 plastry)
pasta z jajka , jogurtu, musztardy , szczypiorku i puszki tuñczyka jakies 3 ³yzki )
-jajecznica z 2 jaj
-jab³ko
-2 ³yzeczki miodu

po :
kubek mleka
5 pierniczków z lukrem
kawa³ek czekolady

o 21:40 mnie podkusi³o hah
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-22, 22:23   #2160
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez antenn087 Poka¿ wiadomo¶æ
P:
Niestety masz racjê, nawet na redukcji ciê¿ko by³o na tym wytrzymaæ. W ¿adnym wypadku nie jest to P
Ju¿ pomijam ocenê jako¶ciow± bo praktycznie nie na czego oceniaæ, ale najbardziej uderza mnie po co wybierasz serek light skoro docelowo masz przytyæ? Co on ma Ci daæ?

Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.