|
|
#4801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
Cytat:
. Mam wrażenie, że chwilami niedosłyszy, ciagle kaszle, ale lubię ją.Własnie w borderline wystepuja urojenia, w schizoidalnych, schizoafektywnych, w paranoidalnej osobowowsci - sporo tego. Ale, czy w nerwicy?
Edytowane przez monimyszek Czas edycji: 2013-11-21 o 13:07 |
|
|
|
|
#4802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba faktycznie powinnaś się zastanowić nad zmianą
|
|
|
|
|
#4803 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do podkreślonego... Ty chyba za to nie widzisz świata poza swoimi poradnikami psychologicznymi
|
||
|
|
|
#4804 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To teraz wytłumacz mi jedno... w jaki sposób ma mnie cudownie uleczyć książka a nie lekarz, bo naprawdę nie rozumiem? Cytat:
Cytat:
Ja mam ślepo ufać autorom jakiś artykułów czy poradników, a nie własnemu lekarzowi? Ty chyba naprawdę nie wiesz co to zaburzenia psychiczne i jakie mogą być ich skutki, jak bardzo utrudniają człowiekowi życie. Czy naprawdę myślisz, że gdyby to było nasze wyolbrzymianie bądź zwykłe widzimisię, to łykałybyśmy te wszystkie tabletki, które niejednokrotnie wiążą się z paskudnymi skutkami ubocznymi, które utrudniają nam normalne życie? O co Ci chodzi? O To, że jesteśmy lekomankami czy co? Cytat:
Cytat:
|
|
#4805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W laboratorium, gdzie się czasem kłuję ( ), jest wielki baner, że oferują bezpłatną diagnostykę on-line wyników badań krwi
|
|
|
|
|
#4806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczymy. A jak się czujesz wogóle Asiuk?
|
|
#4807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciągnie mnie do %, czyli tutaj bez zmian. Ale jakiś postęp widzę. Mam mieć za niedługo robione powtórne MMPI, zobaczymy, co z niego wyjdzie. |
|
|
|
|
#4808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z ta wściekłością to i mi makabrycznie doskwiera właśnie to...To jest straszne. Ostatnio zrobiłam mega awanturę w sobotę, byłam tak nakręcona przez tydzień, że znowu schudłam mimo dużych ilości jedzenia...Brak słow do mnie.
|
|
#4809 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do moich rad, to szkoda, że nawet to różowe myślenie nie pomoże Szkoda, bo widzę, że Wam na prawdę nic nie jest w stanie pomóc, współczucie. Ktoś powiedział, że jak człowiekowi się nie chce pracować, to wymyśla choroby..
Żona Tatromaniaczka ^^^ Pasjonatka fotografii i przyrody Kocham zwierzęta a ludzi tylko lubię Edytowane przez ancooora Czas edycji: 2013-11-21 o 18:05 |
|
|
|
|
#4810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4812 |
|
Naczelna Nastolatka
|
tak dla jasności, ja nie biorę leków od września, więc nie można mi zarzucić, że wierzę tylko w leki
. Ale te bzdury na resorach, które pisze ancoora, są bardzo szkodliwe. Zaburzenia psychiczne i choroby diagnozuje LEKARZ PSYCHIATRA i przepisuje leki, które pomagają zwalczyć objawy oraz wrócić do normalnego życia. leki są też potrzebne żeby pacjent mógł uczestniczyć w psychoterapii, która jest niezbędnym elementem leczenia.
|
#4814 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Asiuk, nie bierzesz już czy wcale nie brałaś?
|
#4816 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4817 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co tu więcej ripostować? Chyba napisałyście wszystko. Dziewczyna jest mocno niestabilna i w sumie nie wiem bardziej, czy przyszła się pomądrzyć, że coś tam przeczytała, czy ma problem ze sobą, którego nie akceptuje i poprawia sobie humor dowalając innym, np. pisząc o ich rzekomej lekomanii. Cytat:
|
||
|
|
|
#4818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4819 |
|
Zakorzenienie
|
No nie?
Nie mówiąc już o tym, że człowiek się leczy PO TO , żeby móc DALEJ zapitalać w tym życiu na pełnych obrotach i żeby nic go nie wstrzymywało (w życiu osobistym i zawodowym). Ale luz, internetowy frustrat zawsze wie najlepiej
|
#4820 |
|
Zakorzenienie
|
a najgorsze jest to, że ona się nie leczy...
|
#4821 |
|
Naczelna Nastolatka
|
przecież jej nic nie jest, a wszelkie objawy potrafi pokonać siłą woli. Więc po co jej leczenie?
|
#4822 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tam, przesadzacie. Tylko 3 dni tak miała.
|
#4823 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja bym chciała mieć taką moc, wtedy te kilka lat męczarni mogłabym zamienić w kilka dni niedogodności siłą mojego umysłu
|
#4824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4825 |
|
Naczelna Nastolatka
|
![]() dzięki za przypomnienie
|
#4826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tylko lekkie zdenerwowanie!
|
|
#4827 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Dziewczyny, mogę się dołączyć?
Co prawda nie do konca o psychiatrii, ale o psychologu. Bardzo długo się wybieralam i w końcu poszłam, jestem po trzeciej wizycie i zaczynam widzieć, że to ma jakiś sens. Babeczka przez 3 wizyty słuchała, jak ja płakałam i się żaliłam na życie, a teraz zaczyna mi tłumaczyć, skąd mogą się brać moje uczucia, proponuje terapię, trening itd. Najważniejsze, że nie ocenia, nie mówi "weź się za siebie", tylko tłumaczy, skąd co się bierze i jak z tym walczyć. Mam nadzieję, że ta terapia pomoże mi w kilku sprawach, bo jak teraz się zastanowię nad sobą i moją psychiką, to sama nie wiem, jak żyłam do tej pory )
|
|
|
|
#4828 |
|
Konto usunięte
|
cześć dziewczyny,
pisze bo jestem właśnie po pierwszej wizycie u psychiatry. skierowała mnie tam pani terapeutka, żeby zbadać sprawę wahań nastrojów i napięć. I opinia lekarza niestety jest niejednoznaczna powiedziała, że trudny przypadek bo nie spełniam wystarczającej ilości kryteriów klasycznego Chadu ale też trochę za dużo tego jak na zwykłe kwestie temperamentu/osobowości. Główny "problem" polega na tym, że moje fazy są zbyt krótkie, żeby moc zdiagnozować depresję ( trwają zwykle ok godziny, dwóch a czasem nawet mniej), dużo jest stanów mieszanych. Manii jako takiej nie ma, może hipomania ale pani tez nie jest pewna bo tak jak przy dołkach- trwa to bardzo krótko. po namyśle powiedziała jednak, że skłania się ku zaburzeniom afektywnym z ultra szybką zmianą faz ale, że póki co to wstępne rozpoznanie a nie ostateczna diagnoza. Zapisała mi lek Depakine i zaleciła branie jednej tabletki dziennie a do tego robienie wykresów nastroju. Podobno to może pomóc w ostatecznej diagnozie. Czy któraś z was miała może podobną sytuacje, kiedy były problemy z diagnozą? Albo jakieś doświadczenia z tym lekiem? przeczytane ulotki nie nastroiło mnie optymistycznie... Przyznam, że trochę się boję brania leku zwłaszcza przy takiej niepewnej diagnozie ale z drugiej strony nie mam chyba innego wyjścia. dodatkowo chodzę na terapie (metoda poznawczo-behawioralna) od 2 miesięcy.
Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-11-22 o 18:58 |
|
|
|
#4829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego co się orientuję to w tej chwili mamy tutaj 3 użytkowniczki z diagnozą zaburzeń afektywnych. Chyba każda z nas ma jednak postawioną diagnozę, że to ChAD, choć u Juli_Juli te fazy również są bardzo krótkie. I tutaj sobie zrobię kryptoreklamę. A mianowicie możesz zajrzeć na nasz wątek tutaj:https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=558087&page=5 Kilka osób na wątku miało do czynienia z Depakine. Ja brałam ją kilka miesięcy, po czym zmieniono mi ją na Convulex, który jest niemalże tym samym lekiem i jego brałam już znacznie dłużej. Maksymalna dawka kwasy walproinowego, którą przyjmowałam to 1000mg dziennie. Niestety u mnie okazał się nieskuteczny ( a psychiatra nie chciała już bardziej zwiększać dawki ) i od 2 tygodni biorę zupełnie inny lek. Nie nastawiaj się tak bardzo na to, co wyczytałaś w ulotce. Przyjmując każdy lek, jesteś narażona na skutki uboczna. W pierwszych tygodniach przyjmowania leku możesz czuć się gorzej, ale niekoniecznie. Tym bardziej, że przyjmujesz małą dawkę. Depakine to stabilizator, więc jeżeli masz wahania nastroju, to jest to odpowiedni lek, bez względu czy Twoje zaburzenie nazwano czy nie.
ANTOŚ 28.10.2012 Edytowane przez Dearlie Czas edycji: 2013-11-22 o 19:17 |
|
|
|
|
#4830 |
|
Zadomowienie
|
esfiro- Witaj
Gratulacje dla Ciebie, że poszłaś do psychologa, to już jest duży krok. Super że od razu trafiłaś na osobę, z którą dobrze się dogadujesz, otwierasz się przed nią, to bardzo ważne. Jeśli chcesz możesz śmiało pisać jakie masz problemy, itp. ![]() maconha89- również witam Ja również mam bardzo szybką zmianę faz jak u Ciebie, a mam zdiagnozowane Chad. Moja najdłuższa faza to była hipomania lub mania trwająca tydzień, a wystąpiła po antydepresancie, więc nie wiem czy się liczy "Normalnie" to jestem stabilna (po lekach), ale ostatnio najdłuższe depresyjne fazy trwały po kilka godzin, to i tak rekord bo przeważnie krócej. Hipomanie mam jeszcze krótsze.Również prowadziłam "dzienniczek nastrojów" i bardzo pomógł. Zarówno lekarz, jak i ja mogłyśmy ocenić mój stan zdrowia i w ogóle dowiedzieć się więcej o tym jak wygląda u mnie ta choroba. Co do Depakine to co prawda na początku mogą wystąpić pewne skutki uboczne (pewnie lekarz już Ci mówił), ale powinny przejść po max. ok. 2 tygodniach. Niektóre zostają na dłużej, ale zależy u kogo. Często po prostu nie ma się ich wcale. Tego konkretnego stabilizatora nie brałam zbyt długo, więc nie powiem niestety jak na mnie działał, ale może Ci pomóc. Jeśli rzeczywiście to jest Chad to jak najbardziej dobrze by było gdybyś się leczyła lekami. Co do terapii to dobry pomysł, tak trzymaj Moja już trwa trochę czasu i jak najbardziej jestem za.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 11 (0 użytkowników i 11 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.

. Mam wrażenie, że chwilami niedosłyszy, ciagle kaszle, ale lubię ją.
? Wmawiam sobie do tego łba, że najważniejsze to mieć ZDROWIE, ZDROWĄ RODZINĘ, KAWAŁEK CHLEBA I DACH NAD GŁOWĄ, ale wiadomo, że bez pracy nie ma życia.. I tak się moje koło błędne toczy, ale nie wiem jak długo. Także poważnie realizowałam pójście do psychologa lub do psychiatry, ale jakoś odkładam to jak większość rzeczy w moim śmiesznym życiu
Poczytajcie trochę fachowych poradników, bardzo pomagają zrozumieć co nieco.
Chyba w schizofrenii ..
), jest wielki baner, że oferują bezpłatną diagnostykę on-line wyników badań krwi