|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2221 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
Myslalam ze moze ma to zwiazek z jej wysokim ig ale racsej nie daje tam owoców czy bakalii o takim wskazniku i nawet nie goyuje tych platkow dlugo. Takze nie wiem. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2222 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
Cytat:
nie wyobra¿am sobie czegokolwiek odmierzaæ ma³ymi
|
|
#2223 |
|
Zakorzenienie
|
No to mnie uspokoi³y¶cie, bo przygotowywa³em sobie p³atki na jutro i tak siê zastanawia³em czy czasami nie ¿rê ich za du¿o
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2224 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Az zwazylam przez Was moja dzisiejsza porcje platkow
Na sucho jakies 60g wyszlo. Ja moje owsianki miksuje w blenderze (tak mi bardziej smakuja), wiec z racji polplynnej formy nie zapycha, a trzyma mniej wiecej do momentu, kiedy przypominam sobie, ze wypadaloby cos zjesc - czyli jakies 3 godziny po sniadaniu najczesciej.Dezett, badalas poziom cukru we krwi? |
|
|
|
#2225 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
cze
moje jad³ospisy R z wczoraj i na dzisiajWCZORAJ 7.30 - kawa z mlekiem, omlet z 2 jajek z ³y¿k± konfitury z brzoskwiñ 11.30 - bu³ka grahamka, kilka rzodkiewek, pó³ puszki tuñczyka wsw, szklanka soku z je¿yn 100% 15.30 - gar¶æ migda³ów, jab³ko 18.30 - hamburger z szynki wieprzowej (mój t¿ ma wieczne problemy ze znalezieniem wo³owiny bidulek heheh ju¿ j± ma a okazuje siê ¿e toszynka wp ;p ) z bu³k± muesli i warzywami, kostka czekolady gorzkiej 70% wiem ¿e powinnam co¶ zje¶æ jeszcze ale wcze¶nie zasne³am i jakos nie mia³am apetytu (mdli³o mnie) DZISIAJ 7.30 - kawa z mlekiem, bu³ka muesli ze schabem i z tuñczykiem, mas³o, 1/4 avocado, chrzan 11.30 - filet z piersi kurczaka z serem i pieczarkami, kasza gryczana, surówka, sok z je¿yn 100% 15.30 - gar¶æ orzechów nerkowca, jab³ko 18.00 - rosó³ z piersi kurczaka, z wkrojon± gotowan± piersi±, marchewk±, selerem, pietruszk± i akaronem pe³noziarnistym, natk± i koperkiem 19.30 - trening si³owy - brzuch, barki, górne plecy 21.00 - rosó³ z z piersi kurczaka, z wkrojon± gotowan± piersi±, marchewk±, selerem, pietruszk± i makaronem pe³noziarnistym, natk± i koperkiem
|
|
#2226 | |
|
Zadomowienie
|
U.
6.40 ¦niadanie: Owsianka (50g platkow, po ³y¿ce stolowej: suszonych jagód goji, orzechów laskowych - 10 sztuk duzych; ³y¿eczka: pestek slonecznika) na 200ml mleka 2% i plaster gruby twarogu pó³t³ustego. ; zielona herbata 11.40. II ¦niadanie: 2 kromki chleba pszenno¿ytniego posmarowane serkiem Bieluch, 2 plastry wedliny sojowej o smaku drobiowym, kawalki papryki czerwonej, zielonej, sa³ata. ; czarna herbata i mandarynka 15.30. Obiad: 150g piersi z indyka pieczonej w majeranku, polana sosem wlasnym; polowa woreczka ryzu br±zowego, broku³y, pomidor - calosc polana lyzeczka oliwy z oliwek i posypana ³yzka pestek dyni. 18. Podwieczorek/przek±ska?: kawa, garsæ migda³ów jogurt naturalny, jablko. 20. 30 Kolacja: 2 duze kromki razowca na zakwasie posmarowane avokado z 2 jajkami na twardo, salata rzodkiewkami i pietruszka. ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
Juz sprawdzilam, ze np nie slabne tak jesli zjem sniadanie od razu po wstaniu np 30 min max a jak przeciagne to do godziny czy 1,5 to zawsze niewazne co i ile zjem- slabne po godzinie. No i chyba te przerwy miedzy posilkami mam jakies kiepskie....
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-26 o 12:27 |
|
|
|
|
#2227 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No to sama sobie odpowiedzialas przynajmniej na czesc pytan Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-11-26 o 12:42 |
|
|
|
|
#2228 |
|
Zadomowienie
|
Z góry przepraszam za OT.
Dbry pomys³ z t± gorzk± czekolad±, (fajne s± takie ma³e tabliczki np Lindt po 4 kostki wieksze) - bo w³a¶nie ostatnio wypilam w takim "stanie" potrójne espresso z nadziej±, ¿e sobie pomogê a w rezulatacie my¶la³am, ¿e zejdê... Jeszcze dobrze dziala chyba owoc? wstaje przed 6, sniadanie zawsze zjadam o 6.30/max 7 drugie mam mo¿liwosc dopiero o 11.30 niestety (zajêcia) a pozniej ju¿ po 3h robie sie glodna, a kolacja wypada tak o 20.30-21 (chodze spac o 00:00). Wiec jak to rozlozyc? cieszê siê, ¿e chociaz kompozycja posi³ków jest okej a co do wielko¶ci no eh. Tu zawsze mam problem :/ Czy prawd± jest co uskuteczni³a mi kiedys "pewna" Diet. ze II sniadanie nie moze byc wieksze kalorycznie od I? A swoja droga... zachcianki na kwasne, slone i ostre to zapewne oznaka niedoboru?
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-26 o 13:02 |
|
|
|
#2229 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
Jednak trochê za du¿o przetworzonych owoców jak na R (d¿em, sok btw. po co pijesz ten sok z je¿yn?), jeszcze jest tuñczyk z puszki do¶æ czêsto i ma³e urozmaicenie w wêglowodanach (bu³ka, makaron -> sama pszenica), przyda³y by siê ziemniaki, bataty, kasze... i mo¿e jeszcze jakie¶ inne gatunki miês i ryb, podroby, po prostu trochê wiêcej urozmaicaj
|
|||
|
|
|
#2230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli smaruje chleb to maslem (³yzeczka od herbaty 5g na dwie kromki) lub tyle samo oliwy, a awokoado.... no albo 3 lyzeczki jesli jest juz takie miekkie albo kroje w plastry mniej niz polowe. Jeszcze mam problem z tym obkladem kanapek bo tak na obiad jem np mieso to do kanapakek na II sn tez dac wedline a na kolacje ser? to strassznie duzo nasyconych tluszczy na raz dlatego tak kombinuje z ta soja....Jutro bedzie cos tlustszego na obiad z miesa bo wypada mi jedzenie na miescie :/ wiec zapewne zamowie makaronz miesem wolowym lub lososia.. ![]() Najbardzej wkurzajace jest jak starasz sie jesc odpowiedniio zdrowo a pozniej wychodzi ci taka MASAKRA jak dzisiaj jeszcze PROSZÊ powiedzcie mi: a) ILE MAM DAWAC ORZECHOW DO OWSIANKI to moj najwiekszy problem dzisiaj zjadlam 10 sztuk laskowych (takie wieksze sa troche z Bakallandu) tyle zmiescilo mi sie na lyzce stolowej. albo jem tyle orzechow wloskich (w czesciach zmiarzdzonych na mniejsze czesci, ) ile zmiesci sie na tej lyzce.b) i czy do owisanki np dosypac pestek/innych bakalii? nasypalam czubata lyzke goji i sie zaslodzilam dlatego juz nie dalam zadnego owoca :/ c) jesli juz jem to jalowe mieso z indyka/kurczaka/dorsza to czy to mieso polewac oliwa ( i ile jej) jak juz mam na talaerzu potrawe zeby oliwa nie tracila wlasciwosci? PLUS jesli jem do obiadu salatke to tez tam dawac zawsze oliwe i ile? d) co najlepiej na podwieczorek: ost ciagle jem: migdaly (lyzka stolowa), jogurt nat 150g i jablko.. jutro was zaskocze jadlospisem po prostu ta moja Diet mi namieszala ale juz mam dosyc tego jalowego jedzenia! BASTA!
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-26 o 13:51 |
|
|
|
|
#2231 |
|
Zadomowienie
|
Po pierwsze, bez cienia zlosliwosci. Sugeruje przeniesc sie na KZ - tam po pierwsze bedzie wiecej cierpliwosci do Ciebie, po drugie mniej osob pisze i latwiej te Twoje jadlospisy wychwycic.
Zapomnij te madrosci dietetyczki i zdaj sie na intuicje. Orzechow na czuja, oliwy na czuja (po prostu lej prosto z butelki a nie odmierzaj). Zamiast polewac mieso oliwa na talerzu, usmaz je na jakims tluszczu nasyconym (kokosowy albo smalec) - ja daje tyle, zeby patelnia nie byla sucha, ale ty mozesz spokojnie dac troche wiecej. Do owsianki sypiesz czego dusza zapragnie - owoce, bakalie, mielone siemie lniane, orzechy, przyprawy (cynamon A na podwieczorek zaszalej ![]() Czekam na nastepny jadlospis, bo takie teoretyzowanie na sucho nie wydaje mi sie zbyt zdrowe. |
|
|
|
#2232 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
Owsiankê mo¿esz zrobiæ na samym mleku, nie rozcieñczaj go wod±. ¯eby wzbogaciæ ¶niadanie w bia³ko mo¿esz dodaæ do owsianki jajko albo jaki¶ serek. Do tego przydadz± siê dowolne owoce, orzechy, przyprawy... I masz ma³ym kosztem i wysi³kiem naprawdê wykwintne i syc±ce danie, po którym a¿ chce siê ruszyæ do dzia³ania .Jab³ko to przek±ska, a nie posi³ek. Sprawd¼ sk³ad chleba i szynki ![]() W obiedzie zabrak³o bia³ka. Ponadto makaron koniecznie polej oliw± z oliwek lub olejem lnianym. Nieistotne jest, jakiego kszta³tu jesz makaron - wa¿ne, z jakiej m±ki zosta³ zrobiony ![]() My¶lê, ¿e dla wielu dziewczyn to by³aby redukcja. Bardzo czyste menu, bez ¶mieci - ale mimo wszystko braknie tu warto¶ci od¿ywczych. Takie "czyste" jedzenie jest naprawdê ma³o kaloryczne, mo¿na go zje¶æ o wiele wiêcej! Cytat:
. W±tpliwo¶æ, który produkt wybraæ - wybierz oba . Tobie siê to przyda!Gdzie naczyta³a¶ siê bzdur, ¿e wieprzowina jest niezdrowa? Dlaczego mia³aby taka byæ? Orzechy syp gar¶ciami, oliwê lej wprost z butelki... Do¶æ odmierzania sobie! Podwieczorek? Dla Ciebie najlepsze by³yby jakie¶ wypasione domowe ciasta, desery lodowe, hulaj dusza! S³owem - wszystko, na co przyjdzie Ci ochota. Wywal z siebie te schematy, one Ciê niszcz±!
|
|
#2233 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
Cytat:
nie wa¿ê i nie liczê ¿adnych warzyw w bilans kaloryczny. Podajê tu na "oko" mniej wiêcej ile jem, dla osób, które chc± oceniæ mój jad³ospis mniej wiêcej ¿eby wiedzia³y ile siê znajduje na talerzu.a ketchup to od mamy bo ona robi takie wynalazki jest fank± zdrowego od¿ywiania (tarta,duszona cukinia dla kolorytu i smaku przecier pomidorowy, przyprawy)
|
|
|
|
|
#2234 |
|
Zadomowienie
|
Jak tak to ok - sama po prostu dla okreslenia objetosci czegos bez wazenia uzywam raczej okreslen "garsc", "szklanka" itp., wiec myslalam, ze wazylas
![]() A ten ketchup z cukinii musze wyprobowac - w mojej wersji pewnie bedzie wypalal dzuire w podniebieniu
|
|
|
|
#2235 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziêkuje ![]() Cytat:
) np polêdwiczki wieprzowe w sosie podgrzybkowym Pytam o te proporcje orzechów/oliwy bo chce sobie wyrobic poprawne nawyki i nie przesadzaæ teraz w drug± stronê, no ale o tym na KZ
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2013-11-26 o 14:37 |
||
|
|
|
#2236 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)) kasze jadam, ryby inne równie¿ ale masz racjê ostatnio siê zafiksowa³am na bu³kach heheheh sok to jest taki prawdziwy sok bez zadnego dodatkowego cukru, kwasny, z samych owoców, do¶c drogi i dobrej jako¶ci. pijê go bo nie lubiê bananów, a pomarañcze i jab³ka to dla mnie za ma³o. a nie chcê je¶æ jakich¶ szajsowych pêdzonych owoców niesezonowych z teraz
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-11-26 o 14:35 |
|
|
|
|
#2237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My powiemy swoje a Ty i tak wiesz lepiej, ¿e orzechów wiêcej nie zmie¶cisz bo Ciê brzuch po nich boli, ¿e miêso i kasza nie ja³owe bo przecie¿ oliw± skropione..., ¿e na podwieczorek boisz siê zje¶æ ciasto bo... przecie¿ to takie puste kalorie, itd, itp Dobra powiem Ci ostatni raz, chocia¿ niewygodnie mi z tel pisaæ. Nie pytaj nas ile masz dawaæ orzechów daj tyle ile zjesz, nie ma sensu liczyæ ka¿dego orzecha. A jak Ci nie wchodz± to wypróbuj mas³o orzechowe lub dosyp sobie sezamu, chia, siemienia, pestek dyni, s³onecznika lub jakichkolwiek innych nasion. Napewno dobrze je¿eli dasz do owsianki sporo ¶wie¿ych owoców nie mo¿esz ograniczaæ siê tylko do suszonych goji. A nie mo¿esz czasem zje¶æ miêsa w sosie? Kotleta jakiego¶ albo klopsa? Nie mo¿esz zje¶æ czego¶ innego ni¿ zestaw sztuka miêsa + kasza/ry¿+warzywa? Nale¶niki, pierogi, placki, makaron jaki¶... Masz tak nudne obiady jak najgorszy koszmar redukcji. Na podwieczorek jedz to na co masz poprostu ochotê, masz luz korzystaj z tego! Jab³ko i jogurt to nie jest podwieczorek. To nie jest nawet pe³na przek±ska dla Ciebie. Je¿eli lubisz jedz ciasta/desery, je¿eli nie to jedz drugi obiad, pizzê sobie zamów, nale¶niki jakie¶ usma¿... Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2238 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
[QUOTE]
Cytat:
Co do chleba: m±ka ¿ytnia 56,6% (w tym razowa 37,6%), woda, ziarno s³onecznika 5,8%, syrop glukozowy(z pszenicy), siemiê lniane 3,5%, p³atki owsiane 1,9%, sól, s³ód ¿ytni ciemny, s³ód pszenny. Jedna kromka: 98kcal, t³uszcz 2g, KTN 0,2g, cukry 1,1g, sól 0,5g. Wydaje mi siê, ¿e nie taki z³y, mo¿e niepotrzebny ten syrop.. Makaron zrobiony z pszenicy durum. Sk³adu szynki nie znam, bo kupowa³am "na wagê". Czyli uwa¿asz, ¿e jem w miarê dobrze, ale za ma³o? Edytowane przez MelaniaJune Czas edycji: 2013-11-26 o 18:47 |
|
|
|
|
#2239 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Moje dzisiejsze R, nie jestem zbyt zadowolona, wiêc wstawiam, to mnie mobilizuje na przysz³o¶æ :p
1. Budyniowa owsianka z bananem i wiórkami kokosowymi 2. Pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem nat., makiem i daktylami, dwie mandarynki 3. Trzy kromki chleba ¿ytniego z past± z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (pierwszy raz zrobi³am, strasznie mi zasmakowa³a, tylko nastêpnym razem trochê zmieniê proporcje), papryka czerwona (prawie ca³a, synek pod¿ar³ mi dwa czy trzy paseczki :P) Gor±ca czekolada (szklanka mleka pó³ na pó³ ze ¶mietank± 10%, bo musia³am zu¿yæ, gigantyczna ³ycha kakao, ³y¿eczka miodu) 4. Makaron razowy z pesto bazyliowym i dwoma jajkami (na szybko, porcja na oko bo z synkiem z jednej michy), pó³ pomidora (drugie pó³ ju¿ siê nie nadawa³o) Podjedzone: garstka groszków czekoladowych, dwie du¿e gar¶cie orzechów w³oskich Boczki z Tiffany, Ripped in 30 lev 1 5. Kurczak "indyjski" (przepis z lidlowej gazetki, w sosie pomidorowym z imbirem, czosnkiem, cebul± i ju¿ nie pamiêtam czym tam jeszcze ) + pewnie jab³ko albo gruszkaI teraz pytanie: ostatnio ci±gle bym ¿ar³a orzechy. Kiedy¶ ci±gnê³o mnie strasznie do s³odkiego, a od paru dni bez przerwy mam ochotê na orzechy. A t³uszczów naprawdê sobie nie ¿a³ujê, sypiê orzechy/wiórki/kakao w ogromnych ilo¶ciach , i ci±gle mi ma³o. Czy to mo¿e byæ efekt du¿ego wysi³ku umys³owego? Od paru dni zaczê³am znów pracowaæ, a moja praca wymaga bardzo du¿o my¶lenia. Bo jak nie to to ju¿ nie wiem sk±d to
|
#2240 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do ci±got to orzechów - pijesz du¿o kawy? Bo pierwsze co mi siê nasuwa to to, ¿e Twój organizm domaga siê magnezu. To by te¿ t³umaczy³o fazê na czekoladê (chyba ) Spróbuj dodaæ kakao np. do owsianki.
|
|
|
|
|
#2241 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
U, zalatane, wycieczkowe.
I 2 kanapki (po kromce chleba wieloziarnistego, plastrze ¿ó³tego sera [2 ró¿ne, kupi³am miks, a przyznajê, ¿e nie znam siê na nich w ogóle], mas³o, kie³ki broku³u, marynowane pieczarki), mini sa³atka (kilka pomidorków, duuu¿o czarnych oliwek (ot, mam now± mi³o¶æ ), ³y¿eczka oliwy z oliwek, bazylia), 2 parówki sojowe wêdzone (nie jadam sojowych produktów za czêsto, ale fakt, ¿e mam do nich ogromn± s³abo¶æ), herbata owocowaw miêdzyczasie: ¶rednie jab³ko II bu³ka (ma³a grahamka z mas³em, plastrem szynki rodzinnej [wieprzowej], kie³kami, sa³at±, pomidorem) III dorsz grillowany z sosem paprykowym, 2-3 grillowane ziemniaki, trochê warzyw gotowanych na parze, surówka z kapusty, giga kubek ¶wie¿ego soku z kiwi (jedzone na mie¶cie) IV kisiel o smaku truskawki i granatu (chyba), 2 ³y¿eczki suszonej ¿urawiny z wi¶ni±, pó³ sporej mandarynki V (bêdzie) chyba jajecznica + 2 kromki i melisa... Ok, by³a. Jajecznica z 2 jaj m sma¿ona na ma¶le, z broku³em, kie³kami broku³, ogórkiem kiszonym, fasolk± szparagow± zielon± i curry, 2 kromki chleba (ka¿da z twaro¿kiem czosnkowym, szynk± z kurczaka, pomidorem, pieczarkami, kukurydz±). I melisa.
Edytowane przez Shariana Czas edycji: 2013-11-26 o 21:56 |
|
|
|
#2242 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
Ja te¿ ciecierzycy nie liczê jako warzywa, dlatego jeszcze ca³± paprykê zjad³am ale wiem, warzyw mog³oby byæ wiêcej. Kawy pijê dwie dziennie (czarne, ka¿da z jednej czubatej ³y¿eczki), ale to od niepamiêtnych czasów, a te orzechy to dos³pwnie od kilku dni. Plus jem ca³y czas wapñ z magnezem. To te dwie kawy mog± siaæ takie spustoszenie? Mogê spróbowaæ ograniczyæ do jednej... a kakao czêsto dorzucam do owsianki. Ale ko³o po³udnia znów mam smaka chocia¿ ostatnio w³a¶nie bardziej orzechy, ta czekolada na gor±co to bardziej chcia³am wypiæ co¶ dobrego
|
|
#2243 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ty nie musisz siê baæ orzechów czy oliwy dodawanych do posi³ków. To s± akurat takie produkty, które tylko Ci pomog± i wzbogac± poszczególne dania - w napadow± stronê z nimi w ten sposób raczej nie przesadzisz ![]() Cytat:
Makaron super .Kupuj±c na wagê masz pe³ne prawo do zapytania ekspedientki i sk³ad produktu - szynka mo¿e wygl±daæ piêknie, a mieæ w sobie mnóstwo polepszaczy i wype³niaczy. Oczywi¶cie wszystko jest dla ludzi i nawet parê plasterków najgorszej mortadeli Ci od czasu do czasu nie zaszkodzi - ale warto robiæ ¶wiadome zakupy spo¿ywcze .Tak, pozwól sobie na wiêcej. Oczywi¶cie w granicach zdrowego rozs±dku - tak, aby¶ nie chodzi³a g³odna. Ten w±tek to kopalnia inspiracji dotycz±cych ró¿norodnego, zdrowego ¿arcia, a wiêc zapraszam do lektury i udzielania siê ![]() A teraz moje jedzonko ![]() U z wczoraj I Sezamowa kajzerka z: jajem na twardo, mas³em, rzodkiewk± i sa³at±; kromka jasnego chleba pszenno-¿ytniego z ¿o³tym serem, papryk± i sa³at± II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: granatem, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy Pump it Up! The Ultimate Dance Workout (pierwszy raz od kilku tygodni jakiekolwiek zestaw æwiczeñ...) III Kawa³ek karkówki wieprzowej sma¿onej bez t³uszczu; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; mix sa³at z marchwi±, czerwon± cebul±, zio³ami i oliw± z oliwek IV 4 mniejsze kromki chleba graham z: serkiem pomidorowo-oliwkowym, serem brie, metk± wieprzow±, kie³bas± wieprzowo-wo³ow±; pomidor, ogórek kiszony, sa³ata Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa U z dzi¶ I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: truskawkami, bananem, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy II Jab³ko; sezamowa kajzerka przekrojona na 3 czê¶ci: 1. z serem brie, pomidorem i sa³at± 2. z kie³bas± wieprzowo-wo³ow±, ogórkiem kiszonym i sa³at± 3. z metk± wieprzow±, ogórkiem kiszonym i sa³at± III Makaron razowy z kawa³kami piersi indyka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto, groszkiem i oliwkami nadziewanymi kaparami IV Puszka szprotek w sosie pomidorowym 300g; 3 piêtki chleba graham Do picia: woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-11-26 o 20:36 |
||
|
|
|
#2244 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Wiecie, ¿e ostatnio jako¶ nie mogê je¶æ miêsa. Ogólnie zawsze(je¶li ju¿) jad³am najwiêcej piersi z kurczaka, miêso mielone, ewentualnie polêdwiczki i nawet zasmakowa³am w wynalazku mojej mamy - biodrówce!
Jak by³am w niedzielê w domu i by³a pier¶ to jako¶ tak nie mog³am.. :/ Szynka owszem, ale 'odzwyczai³am' siê od miêsa... mo¿e zostanê wege ![]() Odk±d jestem na studiach na obiad zwykle jem makaron ze szpinakiem, albo broku³ami, ewentualnie pierogi z serem/szpinakiem, albo kasze wszelkiego rodzaju z sosem pieczarkowym. A! i Czasem zrobiê zupê pomidorow±, ale te¿ tylko na warzywach, hm.. Edytowane przez MelaniaJune Czas edycji: 2013-11-26 o 21:52 |
|
|
|
#2245 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
U/P*
*nadal nie jestem przekonana do pomys³u tycia, ale siostra mnie przekonuje, ¿e powinnam, bo niedowaga = brak @,osteoporoza, bezsenno¶æ, zimno, zmêczenie i ogólne nieszczê¶cie I (7.30): grahamka, 100g pomidorków cherry II(11.00): kawa z mlekiem, 2 kruche ciasteczka III(15.00): jab³ko, budyñ s³odka chwila IV(16.00): kawa z mlekiem V(17.00): wafelek ciniminis (wiem, ¿e nie powinno siê je¶æ tyle s³odyczy, ale nie by³o warunków na nic innego) VI(19.00): jogurt bez cukru owocowy 450g My¶licie, ¿e jest 1500kcal? Kompletnie nie mam g³owy do liczenia kalorii
|
|
|
|
#2246 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Czesc dziewczyny,
Na forum jestem nowa. Przegladalam wasze jadlospisy i wczesniej pisane watki odnosnie jedzenia. Moge sie przylaczyc? Na poczatku napisze kilka slow o sobie, zebyscie cokolwiek wiedzialy Nie fajnie jest po prostu wpieprzyc sie w temat ni z tad nie z owad i nie napisac chociaz kilku slow o sobie Jestem Ania. Cwicze juz ponad pol roku. W tym mialam moze 2 razy 2 tygodniowe przerwy (urlop). Efekty nie sa zniewalajace i nie mam pojecia dlaczego bo zaczelam zdrowo jesc. Jem regularnie i uwazam co jem. Cwicze Chodakowska, Jillian, mel B, robilam juz instanity i Focus(nie do konca). I nic, zero... tlusz sie nie spala. Doszlo do pewnej granicy i koniec. R 8:00 Owsianka (3-4 lyzki platkow owsianych gorskich, 1/2 banana, 1/2 jablka, migdaly 15 szt. i pol szklanki mleka 1,5%) Tutaj zazwyczaj trenuje (po sniadaniu ) 11.30- 12.00 1/2 serka wiejskiego z bananem 14:00 Obiad Zazwyczaj rybka/ kurak, ryz/ kasza/ kasza jaglana (ok 30-40 g) + obowiazkowo warzywa 17:00 kalarepa z kilka lyzkami jogurtu+ jakies orzechy (max 15 g)+ czasem 1/2 jablk 20:00 Kolacja I tutaj mam problem bo nie wiem czy jadac tylko bialkowa czy moga byc wegle. -Salatka z tunczyka z warzywami i serkiem wiejskim. - kromka razowca z warzywami + czasem jajo Bardzo prosze o ocene Z gory dziekuje Anka |
|
|
|
#2247 |
|
Zadomowienie
|
Abigail - czekam na Twoje ustosunkowanie siê do mojej wypowiedzi czemu pijê sok z je¿yn/granatu
))dzisiejszy jad³ospis R 7.30 - kawa z mlekiem, 2 kromeczki chleba ¿ytniego z 1/4 avocado, 2 plastrami sera ¿ó³tego i piersi± kurczaka 11.30 - ryba wêdzona (jeszcze niewiem co bêdzie w sklepie- ³oso¶ albo makrela) + bu³ka grahamka i kilka rzodkiewek, szklanka soku z je¿yn 100% 15.00 - pomarañcza, gar¶æ orzechów nerkowca 18.00 - makaron pe³noziarnisty, pó³ piersi kurczaka gotowanej + rosó³ i marchew z roso³u, pietruszka, seler, natka 19.00 - godzina zajêæ zorganizowanych na brzuch + NOGI PO¦LADKI GÓRNE PLECY (przysiady ze sztang±, wykroki z hantlami, martwy ci±g z hantlami) 21.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego + 2 jajka sadzone z 1/4 mieszanki warzyw mrozonych (broku³, marchew, kukurydza, fasola, seler)
|
|
#2248 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie, to nie jest 1500 kcal. Znowu same wêglowodany. Oczekujesz poklasku? Cytat:
![]() Drugie ¶niadanie po æwiczeniach powinno byæ zdecydowanie bardziej obfite - na pewno ca³y serek plus do tego koniecznie jakie¶ wêgle z³o¿one - jeste¶ w pierwszej po³owie dnia, a wtedy one s± najbardziej potrzebne. Taka jedna kromka chleba do kolacji to nie przestêpstwo, choæ oczywi¶cie wszelkie sa³atki te¿ bêd± ok. Super, ¿e pamiêtasz o bia³ku i orzechach, ale warzywa warto polaæ jeszcze oliw± w oliwek lub olejem lnianym. To tak na pocz±tek No i nie dziel tych owoców na po³ówki... ![]() Cytat:
. Ca³kiem spoko, choæ mi by by³o ¼le bez ¶niadania na ciep³o. No i pier¶ z kurczaka by³a by fajna ca³a.
|
|
#2249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe no rzeczywiscie ;D to z braku czasu na zakupy ró¿nych pyszno¶ci ;p si³ka mnie wci±gnê³a bez reszty <3 a rybka- by³ morszczuk wêdzony- smaczny jest, nie jad³am jeszcze wêdzonego. no i dobry do pracy bo tak nie smrodzi i nie brzudzi jak makrela ) pier¶ sprobujê zje¶æ ca³±, choæ uwierz mi - do niejadków nie nale¿ê a wczoraj ledwo zjadlam ca³± z zup± i wk³adk± warzyw a by³am g³odna
|
|
|
#2250 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, urozmaiæ bardziej ¼ród³a makrosk³adników (polecam wo³owinê, cielêcinê, indyka, wiepszowine a nie ci±gle kurczaka, ponadto makrele, ¶ledzie (najlepiej ¶wie¿e), dorsza ba³tyckiego, ³ososia te¿ ale trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e w Polsce dostanie dzikiego ³ososia to wyczyn, a te hodowlane maj± du¿o niekorzystniejszy stosunek omega 3 : omega 6---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.

nie wyobra¿am sobie czegokolwiek odmierzaæ ma³ymi
105 --> 102,4
--> 75 kg 
moje jad³ospisy R z wczoraj i na dzisiaj

Jednak trochê za du¿o przetworzonych owoców jak na R (d¿em, sok btw. po co pijesz ten sok z je¿yn?), jeszcze jest tuñczyk z puszki do¶æ czêsto i ma³e urozmaicenie w wêglowodanach (bu³ka, makaron -> sama pszenica), przyda³y by siê ziemniaki, bataty, kasze... i mo¿e jeszcze jakie¶ inne gatunki miês i ryb, podroby, po prostu trochê wiêcej urozmaicaj
ale czytalam te¿ co¶ o tym, ze nadmiar soji powoduje zaburzenia hormonalne itd..