Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek
 
Narzêdzia
Stary 2013-11-25, 23:36   #2221
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Ja siê bardzo najadam na te 2,5h i nie wyobra¿am sobie ¿e móg³bym zje¶æ co¶ wiêcej bo bym pêk³. A ¿e po tym czasie znowu mam apetyt to chyba zdrowo, trudno by³oby naje¶æ siê na d³u¿ej. Ja w swojej ¿ytniance mam co gry¼æ bo po pierwsze u¿ywam p³atków pe³noziarnistych które siê tak nie rozpadaj±, a po drugie owoce kroje do¶æ grubo bo dok³adniej mi siê nie chce :p

A co my o kinematografii holenderskiej piszemy czy o przygotowywaniu posi³ków które wchodz± w sk³ad naszych jad³ospisów? Ja tu OT nie widzê :p

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Moj jedyny problem z owsianka polega na tym ze nawet jesli bezposrwdnio po zjedzeniu jej jestem najedzona i wzglednie syta i powiedzmy trzyma mnie to przez kolejne 3h to po godzinie odczuwam mega oslabienie, spadek cukru? Doslownie sie zataczam i nie mam kompletnie na nic sily, spada mi cisnienie i musse ratowac sie mocnym espresso. Nie wiem z czego to wynika i wolne nie wiedziec co byloby gdybym np w ogole nie zjadla tej owsianki..

Myslalam ze moze ma to zwiazek z jej wysokim ig ale racsej nie daje tam owoców czy bakalii o takim wskazniku i nawet nie goyuje tych platkow dlugo.

Takze nie wiem.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 00:12   #2222
natul
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 204
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Hej dziewczyny a Wy jak podajecie ilo¶æ ³y¿ek p³atków do owsianki to macie na my¶li ³y¿ki do herbaty czy sto³owe (do zupy)??
oczywi¶cie ¿e sto³owe, tych do herbaty u¿ywam tylko do..herbaty nie wyobra¿am sobie czegokolwiek odmierzaæ ma³ymi
__________________


105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 00:22   #2223
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

No to mnie uspokoi³y¶cie, bo przygotowywa³em sobie p³atki na jutro i tak siê zastanawia³em czy czasami nie ¿rê ich za du¿o

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 10:37   #2224
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Az zwazylam przez Was moja dzisiejsza porcje platkow Na sucho jakies 60g wyszlo. Ja moje owsianki miksuje w blenderze (tak mi bardziej smakuja), wiec z racji polplynnej formy nie zapycha, a trzyma mniej wiecej do momentu, kiedy przypominam sobie, ze wypadaloby cos zjesc - czyli jakies 3 godziny po sniadaniu najczesciej.

Dezett, badalas poziom cukru we krwi?
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 11:09   #2225
agaczini
Zadomowienie
 
Avatar agaczini
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

cze moje jad³ospisy R z wczoraj i na dzisiaj

WCZORAJ

7.30 - kawa z mlekiem, omlet z 2 jajek z ³y¿k± konfitury z brzoskwiñ

11.30 - bu³ka grahamka, kilka rzodkiewek, pó³ puszki tuñczyka wsw, szklanka soku z je¿yn 100%

15.30 - gar¶æ migda³ów, jab³ko

18.30 - hamburger z szynki wieprzowej (mój t¿ ma wieczne problemy ze znalezieniem wo³owiny bidulek heheh ju¿ j± ma a okazuje siê ¿e toszynka wp ;p ) z bu³k± muesli i warzywami, kostka czekolady gorzkiej 70%

wiem ¿e powinnam co¶ zje¶æ jeszcze ale wcze¶nie zasne³am i jakos nie mia³am apetytu (mdli³o mnie)

DZISIAJ

7.30 - kawa z mlekiem, bu³ka muesli ze schabem i z tuñczykiem, mas³o, 1/4 avocado, chrzan

11.30 - filet z piersi kurczaka z serem i pieczarkami, kasza gryczana, surówka, sok z je¿yn 100%

15.30 - gar¶æ orzechów nerkowca, jab³ko

18.00 - rosó³ z piersi kurczaka, z wkrojon± gotowan± piersi±, marchewk±, selerem, pietruszk± i akaronem pe³noziarnistym, natk± i koperkiem

19.30 - trening si³owy - brzuch, barki, górne plecy

21.00 - rosó³ z z piersi kurczaka, z wkrojon± gotowan± piersi±, marchewk±, selerem, pietruszk± i makaronem pe³noziarnistym, natk± i koperkiem
__________________
dieta reducyjna i zdrowe od¿ywianie
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 12:26   #2226
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U.

6.40 ¦niadanie: Owsianka (50g platkow, po ³y¿ce stolowej: suszonych jagód goji, orzechów laskowych - 10 sztuk duzych; ³y¿eczka: pestek slonecznika) na 200ml mleka 2% i plaster gruby twarogu pó³t³ustego. ; zielona herbata

11.40. II ¦niadanie: 2 kromki chleba pszenno¿ytniego posmarowane serkiem Bieluch, 2 plastry wedliny sojowej o smaku drobiowym, kawalki papryki czerwonej, zielonej, sa³ata. ; czarna herbata i mandarynka

15.30. Obiad: 150g piersi z indyka pieczonej w majeranku, polana sosem wlasnym; polowa woreczka ryzu br±zowego, broku³y, pomidor - calosc polana lyzeczka oliwy z oliwek i posypana ³yzka pestek dyni.

18. Podwieczorek/przek±ska?: kawa, garsæ migda³ów jogurt naturalny, jablko.

20. 30 Kolacja: 2 duze kromki razowca na zakwasie posmarowane avokado z 2 jajkami na twardo, salata rzodkiewkami i pietruszka.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Az zwazylam przez Was moja dzisiejsza porcje platkow Na sucho jakies 60g wyszlo. Ja moje owsianki miksuje w blenderze (tak mi bardziej smakuja), wiec z racji polplynnej formy nie zapycha, a trzyma mniej wiecej do momentu, kiedy przypominam sobie, ze wypadaloby cos zjesc - czyli jakies 3 godziny po sniadaniu najczesciej.

Dezett, badalas poziom cukru we krwi?
cukier mierzony rano mialam w normie (ale blizej dolnej granicy), badania robilam ost w czerwcu, ale pamietam ze "od zawsze" tak mam a teraz przy mojej wadze to sie po prostu poglebilo tzn daje o sobie mocniej znac. Moze po prostu jestem slabsza.

Juz sprawdzilam, ze np nie slabne tak jesli zjem sniadanie od razu po wstaniu np 30 min max a jak przeciagne to do godziny czy 1,5 to zawsze niewazne co i ile zjem- slabne po godzinie. No i chyba te przerwy miedzy posilkami mam jakies kiepskie....
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-11-26 o 12:27
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 12:40   #2227
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
U.

6.40 ¦niadanie: Owsianka (50g platkow, po ³y¿ce stolowej: suszonych jagód goji, orzechów laskowych - 10 sztuk duzych; ³y¿eczka: pestek slonecznika) na 200ml mleka 2% i plaster gruby twarogu pó³t³ustego. ; zielona herbata

11.40. II ¦niadanie: 2 kromki chleba pszenno¿ytniego posmarowane serkiem Bieluch, 2 plastry wedliny sojowej o smaku drobiowym, kawalki papryki czerwonej, zielonej, sa³ata. ; czarna herbata i mandarynka

15.30. Obiad: 150g piersi z indyka pieczonej w majeranku, polana sosem wlasnym; polowa woreczka ryzu br±zowego, broku³y, pomidor - calosc polana lyzeczka oliwy z oliwek i posypana ³yzka pestek dyni.

18. Podwieczorek/przek±ska?: kawa, garsæ migda³ów jogurt naturalny, jablko.

20. 30 Kolacja: 2 duze kromki razowca na zakwasie posmarowane avokado z 2 jajkami na twardo, salata rzodkiewkami i pietruszka.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------


cukier mierzony rano mialam w normie (ale blizej dolnej granicy), badania robilam ost w czerwcu, ale pamietam ze "od zawsze" tak mam a teraz przy mojej wadze to sie po prostu poglebilo tzn daje o sobie mocniej znac. Moze po prostu jestem slabsza.

Juz sprawdzilam, ze np nie slabne tak jesli zjem sniadanie od razu po wstaniu np 30 min max a jak przeciagne to do godziny czy 1,5 to zawsze niewazne co i ile zjem- slabne po godzinie. No i chyba te przerwy miedzy posilkami mam jakies kiepskie....

No to sama sobie odpowiedzialas przynajmniej na czesc pytan Przy paru godzinach na czczo po wstaniu i 5 h przerwy miedzy posilkami kazdy by padl. Oprocz tego co jesz (podoba mi sie kompozycja, ale uwazam, ze na Twoje potrzeby to za malo) miej przy sobie zawsze tabliczke gorzkiej czekolady. Niezastapiona na takie "spadki" (kakao pobudza lepiej niz kawa, a cukier sama wiesz).

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-11-26 o 12:42
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 13:00   #2228
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Z góry przepraszam za OT.

Dbry pomys³ z t± gorzk± czekolad±, (fajne s± takie ma³e tabliczki np Lindt po 4 kostki wieksze) - bo w³a¶nie ostatnio wypilam w takim "stanie" potrójne espresso z nadziej±, ¿e sobie pomogê a w rezulatacie my¶la³am, ¿e zejdê... Jeszcze dobrze dziala chyba owoc?

wstaje przed 6, sniadanie zawsze zjadam o 6.30/max 7 drugie mam mo¿liwosc dopiero o 11.30 niestety (zajêcia) a pozniej ju¿ po 3h robie sie glodna, a kolacja wypada tak o 20.30-21 (chodze spac o 00:00). Wiec jak to rozlozyc?

cieszê siê, ¿e chociaz kompozycja posi³ków jest okej a co do wielko¶ci no eh. Tu zawsze mam problem :/ Czy prawd± jest co uskuteczni³a mi kiedys "pewna" Diet. ze II sniadanie nie moze byc wieksze kalorycznie od I?

A swoja droga... zachcianki na kwasne, slone i ostre to zapewne oznaka niedoboru?
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-11-26 o 13:02
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 13:30   #2229
Abigal
Raczkowanie
 
Avatar Abigal
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
U.

6.40 ¦niadanie: Owsianka (50g platkow, po ³y¿ce stolowej: suszonych jagód goji, orzechów laskowych - 10 sztuk duzych; ³y¿eczka: pestek slonecznika) na 200ml mleka 2% i plaster gruby twarogu pó³t³ustego. ; zielona herbatadoda³abym jakie¶ jab³ko/gruszkê/banana

11.40. II ¦niadanie: 2 kromki chleba pszenno¿ytniego posmarowane serkiem Bieluch, 2 plastry wedliny sojowej o smaku drobiowym, kawalki papryki czerwonej, zielonej, sa³ata. ; czarna herbata i mandarynkao matko, tê wêdlinê sojow± sobie daruj to po prostu syf, na kanapki jedz jakie¶ domowe pasty rybne/jajeczne/jajka/pieczone miêso/ser/twaróg itp.

15.30. Obiad: 150g piersi z indyka pieczonej w majeranku, polana sosem wlasnym; polowa woreczka ryzu br±zowego, broku³y, pomidor - calosc polana lyzeczka oliwy z oliwek i posypana ³yzka pestek dyni.a czemu nie mo¿esz zrobiæ czego¶ z wo³owiny/wieprzowiny no uda chocia¿ tylko ci±gle pier¶ i dorsz...

18. Podwieczorek/przek±ska?: kawa, garsæ migda³ów jogurt naturalny, jablko.

20. 30 Kolacja: 2 duze kromki razowca na zakwasie posmarowane avokado z 2 jajkami na twardo, salata rzodkiewkami i pietruszka.ile tego awokado? rozumiem ¿e przynajmniej po³owa

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------


cukier mierzony rano mialam w normie (ale blizej dolnej granicy), badania robilam ost w czerwcu, ale pamietam ze "od zawsze" tak mam a teraz przy mojej wadze to sie po prostu poglebilo tzn daje o sobie mocniej znac. Moze po prostu jestem slabsza.

Juz sprawdzilam, ze np nie slabne tak jesli zjem sniadanie od razu po wstaniu np 30 min max a jak przeciagne to do godziny czy 1,5 to zawsze niewazne co i ile zjem- slabne po godzinie. No i chyba te przerwy miedzy posilkami mam jakies kiepskie....
j.w. tê wêdlinê sojow± na prawdê sobie daruj tak jak tofu, mleko sojowe, pasztet sojowy, sojê, jogurt sojowy, parówki sojowe i Bóg wie co jeszcze z tej soi wymy¶lono, ponadto nie jedz tak ja³owo ci±gle tylko pier¶ z kury/indyka czy dorsz nie przejad³o Ci siê?

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Z góry przepraszam za OT.

Dbry pomys³ z t± gorzk± czekolad±, (fajne s± takie ma³e tabliczki np Lindt po 4 kostki wieksze) - bo w³a¶nie ostatnio wypilam w takim "stanie" potrójne espresso z nadziej±, ¿e sobie pomogê a w rezulatacie my¶la³am, ¿e zejdê... Jeszcze dobrze dziala chyba owoc?tak bo ma du¿o cukru prostego

wstaje przed 6, sniadanie zawsze zjadam o 6.30/max 7 drugie mam mo¿liwosc dopiero o 11.30 niestety (zajêcia) a pozniej ju¿ po 3h robie sie glodna, a kolacja wypada tak o 20.30-21 (chodze spac o 00:00). Wiec jak to rozlozyc?a przek±siæ co¶ pomiêdzy ¶niadanie i ii ¶niadaniem? no nie wierzê, ¿e od 8-11:30 masz zajêcia BEZ PRZERWY

cieszê siê, ¿e chociaz kompozycja posi³ków jest okej a co do wielko¶ci no eh. Tu zawsze mam problem :/ Czy prawd± jest co uskuteczni³a mi kiedys "pewna" Diet. ze II sniadanie nie moze byc wieksze kalorycznie od I? wiesz one nie musz± byæ mega objêto¶ciowo, po prostu przestañ je¶æ tak ja³owo i nisot³uszczowo

A swoja droga... zachcianki na kwasne, slone i ostre to zapewne oznaka niedoboru?
tak to oznaka niedoborów, zaburzeniach w narz±dach, masz na pewno niedoczynn± ¶ledzionê, w±trobê, nerki i ogólne wych³odzenie organizmu...

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
cze moje jad³ospisy R z wczoraj i na dzisiaj

WCZORAJ

7.30 - kawa z mlekiem, omlet z 2 jajek z ³y¿k± konfitury z brzoskwiñdoda³a bym jaki¶ ¶wie¿y owoc/warzywo

11.30 - bu³ka grahamka, kilka rzodkiewek, pó³ puszki tuñczyka wsw, szklanka soku z je¿yn 100%

15.30 - gar¶æ migda³ów, jab³ko

18.30 - hamburger z szynki wieprzowej (mój t¿ ma wieczne problemy ze znalezieniem wo³owiny bidulek heheh ju¿ j± ma a okazuje siê ¿e toszynka wp ;p ) z bu³k± muesli i warzywami, kostka czekolady gorzkiej 70%

wiem ¿e powinnam co¶ zje¶æ jeszcze ale wcze¶nie zasne³am i jakos nie mia³am apetytu (mdli³o mnie)

DZISIAJ

7.30 - kawa z mlekiem, bu³ka muesli ze schabem i z tuñczykiem, mas³o, 1/4 avocado, chrzan

11.30 - filet z piersi kurczaka z serem i pieczarkami, kasza gryczana, surówka, sok z je¿yn 100%

15.30 - gar¶æ orzechów nerkowca, jab³ko

18.00 - rosó³ z piersi kurczaka, z wkrojon± gotowan± piersi±, marchewk±, selerem, pietruszk± i akaronem pe³noziarnistym, natk± i koperkiem

19.30 - trening si³owy - brzuch, barki, górne plecy

21.00 - rosó³ z z piersi kurczaka, z wkrojon± gotowan± piersi±, marchewk±, selerem, pietruszk± i makaronem pe³noziarnistym, natk± i koperkiem
no widaæ poprawê szczególnie przy posi³kach oko³otreningowych Jednak trochê za du¿o przetworzonych owoców jak na R (d¿em, sok btw. po co pijesz ten sok z je¿yn?), jeszcze jest tuñczyk z puszki do¶æ czêsto i ma³e urozmaicenie w wêglowodanach (bu³ka, makaron -> sama pszenica), przyda³y by siê ziemniaki, bataty, kasze... i mo¿e jeszcze jakie¶ inne gatunki miês i ryb, podroby, po prostu trochê wiêcej urozmaicaj
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 13:45   #2230
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
j.w. tê wêdlinê sojow± na prawdê sobie daruj tak jak tofu, mleko sojowe, pasztet sojowy, sojê, jogurt sojowy, parówki sojowe i Bóg wie co jeszcze z tej soi wymy¶lono, ponadto nie jedz tak ja³owo ci±gle tylko pier¶ z kury/indyka czy dorsz nie przejad³o Ci siê

Naprawdê ta wêdlina z Polsoja to taki syf? Sprawdza³am sk³ad, czytalam na forach i podpytywa³am wegetarian.. I niestety zasmakowa³a mi bardzo, tak samo jak tofu i mleko sojowe ale czytalam te¿ co¶ o tym, ze nadmiar soji powoduje zaburzenia hormonalne itd..
Zdecydowalam siê na t± soje/tofu bo zauwazylam, ze mam tendencje do jedzenia zbyt duzej ilosci (?) nabialu: rano owsianka na mleku, pozniej jogurt, pozniej serek wiejski/twaróg/serek kanapkowy no nie da sie tego ominaæ.

Ale oczywiscie masz racje, chociaz jak patrze na sklad wedliny z indyka (filet wedzony i bez wedzania jakis filetspecjal czy kurczaka to tez jest napakowany E itd, a niestety nie mam jak piec sama no i w koncu opatrzy mi sie to mieso :/ )

Tak, czesto jem filet z piersi indyka, lub z kurczaka, 1x w tygodniu staram sie jesc mieso wolowe, bo znowu wieprzowina niezdrowa.. (?) a ryby fakt. Jem czesto dego dorsza 4x w tygodniu i 1x pstraga czy lososia musze jesc wiecej tlustych ryb.
No i 1x w tygodniu przynajmniej jem puszkowanego tunczyka to tez nie wiem czy dobrze..



tak to oznaka niedoborów, zaburzeniach w narz±dach, masz na pewno niedoczynn± ¶ledzionê, w±trobê, nerki i ogólne wych³odzenie organizmu...

o chryste! ale...(wiem, glupio to zabrzmi) nic mnie nie boli. Ale te zachcianki sa wkurzajace bardzo :/

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------


Jesli smaruje chleb to maslem (³yzeczka od herbaty 5g na dwie kromki) lub tyle samo oliwy, a awokoado.... no albo 3 lyzeczki jesli jest juz takie miekkie albo kroje w plastry mniej niz polowe.

Jeszcze mam problem z tym obkladem kanapek bo tak na obiad jem np mieso to do kanapakek na II sn tez dac wedline a na kolacje ser? to strassznie duzo nasyconych tluszczy na raz dlatego tak kombinuje z ta soja....

Jutro bedzie cos tlustszego na obiad z miesa bo wypada mi jedzenie na miescie :/ wiec zapewne zamowie makaronz miesem wolowym lub lososia..

Najbardzej wkurzajace jest jak starasz sie jesc odpowiedniio zdrowo a pozniej wychodzi ci taka MASAKRA jak dzisiaj


jeszcze PROSZÊ powiedzcie mi:

a) ILE MAM DAWAC ORZECHOW DO OWSIANKI to moj najwiekszy problem dzisiaj zjadlam 10 sztuk laskowych (takie wieksze sa troche z Bakallandu) tyle zmiescilo mi sie na lyzce stolowej. albo jem tyle orzechow wloskich (w czesciach zmiarzdzonych na mniejsze czesci, ) ile zmiesci sie na tej lyzce.

b) i czy do owisanki np dosypac pestek/innych bakalii? nasypalam czubata lyzke goji i sie zaslodzilam dlatego juz nie dalam zadnego owoca :/

c) jesli juz jem to jalowe mieso z indyka/kurczaka/dorsza to czy to mieso polewac oliwa ( i ile jej)
jak juz mam na talaerzu potrawe zeby oliwa nie tracila wlasciwosci? PLUS jesli jem do obiadu salatke to tez tam dawac zawsze oliwe i ile?

d) co najlepiej na podwieczorek: ost ciagle jem: migdaly (lyzka stolowa), jogurt nat 150g i jablko..
jutro was zaskocze jadlospisem po prostu ta moja Diet mi namieszala ale juz mam dosyc tego jalowego jedzenia! BASTA!
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-11-26 o 13:51
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 14:13   #2231
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Po pierwsze, bez cienia zlosliwosci. Sugeruje przeniesc sie na KZ - tam po pierwsze bedzie wiecej cierpliwosci do Ciebie, po drugie mniej osob pisze i latwiej te Twoje jadlospisy wychwycic.

Zapomnij te madrosci dietetyczki i zdaj sie na intuicje. Orzechow na czuja, oliwy na czuja (po prostu lej prosto z butelki a nie odmierzaj). Zamiast polewac mieso oliwa na talerzu, usmaz je na jakims tluszczu nasyconym (kokosowy albo smalec) - ja daje tyle, zeby patelnia nie byla sucha, ale ty mozesz spokojnie dac troche wiecej.
Do owsianki sypiesz czego dusza zapragnie - owoce, bakalie, mielone siemie lniane, orzechy, przyprawy (cynamon ), wiorki kokosowe, miod... W ilosci takiej, zeby bylo na gesto.

A na podwieczorek zaszalej

Czekam na nastepny jadlospis, bo takie teoretyzowanie na sucho nie wydaje mi sie zbyt zdrowe.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 14:14   #2232
Poa alpina
Zadomowienie
 
Avatar Poa alpina
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez MelaniaJune Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ dziewczyny!

Proszê o pomoc w ocenie jad³ospisu, ju¿ siê gubiê w tych wszystkich ogólnodostêpnych "zaleceniach"
I 5 ³y¿ek p³atków owsianych na wodzie i mleku, pó³ na pó³ + kawa z mlekiem
II du¿e jab³ko
III dwie kromki chleba wieloziarnistego, szynka, ser, pomidor
IV trzy gar¶cie makaronu rurki + przyprawiony, przygotowany szpinak, kawa z mlekiem
V dwa jajka, pomidor, kromka chleba

do tego litr/1,5 wody + herbata zielona

Powiedzcie mi czy to za du¿o/za ma³o? Mo¿e czego¶ brakuje?
Mam 19 lat, 160 cm, nie chcê chudn±æ ani tyæ
Witaj!

Owsiankê mo¿esz zrobiæ na samym mleku, nie rozcieñczaj go wod±. ¯eby wzbogaciæ ¶niadanie w bia³ko mo¿esz dodaæ do owsianki jajko albo jaki¶ serek. Do tego przydadz± siê dowolne owoce, orzechy, przyprawy... I masz ma³ym kosztem i wysi³kiem naprawdê wykwintne i syc±ce danie, po którym a¿ chce siê ruszyæ do dzia³ania .

Jab³ko to przek±ska, a nie posi³ek.

Sprawd¼ sk³ad chleba i szynki

W obiedzie zabrak³o bia³ka. Ponadto makaron koniecznie polej oliw± z oliwek lub olejem lnianym. Nieistotne jest, jakiego kszta³tu jesz makaron - wa¿ne, z jakiej m±ki zosta³ zrobiony

My¶lê, ¿e dla wielu dziewczyn to by³aby redukcja. Bardzo czyste menu, bez ¶mieci - ale mimo wszystko braknie tu warto¶ci od¿ywczych. Takie "czyste" jedzenie jest naprawdê ma³o kaloryczne, mo¿na go zje¶æ o wiele wiêcej!

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Jesli smaruje chleb to maslem (³yzeczka od herbaty 5g na dwie kromki) lub tyle samo oliwy, a awokoado.... no albo 3 lyzeczki jesli jest juz takie miekkie albo kroje w plastry mniej niz polowe.

Jeszcze mam problem z tym obkladem kanapek bo tak na obiad jem np mieso to do kanapakek na II sn tez dac wedline a na kolacje ser? to strassznie duzo nasyconych tluszczy na raz dlatego tak kombinuje z ta soja....

Jutro bedzie cos tlustszego na obiad z miesa bo wypada mi jedzenie na miescie :/ wiec zapewne zamowie makaronz miesem wolowym lub lososia..

Najbardzej wkurzajace jest jak starasz sie jesc odpowiedniio zdrowo a pozniej wychodzi ci taka MASAKRA jak dzisiaj


jeszcze PROSZÊ powiedzcie mi:

a) ILE MAM DAWAC ORZECHOW DO OWSIANKI to moj najwiekszy problem dzisiaj zjadlam 10 sztuk laskowych (takie wieksze sa troche z Bakallandu) tyle zmiescilo mi sie na lyzce stolowej. albo jem tyle orzechow wloskich (w czesciach zmiarzdzonych na mniejsze czesci, ) ile zmiesci sie na tej lyzce.

b) i czy do owisanki np dosypac pestek/innych bakalii? nasypalam czubata lyzke goji i sie zaslodzilam dlatego juz nie dalam zadnego owoca :/

c) jesli juz jem to jalowe mieso z indyka/kurczaka/dorsza to czy to mieso polewac oliwa ( i ile jej)
jak juz mam na talaerzu potrawe zeby oliwa nie tracila wlasciwosci? PLUS jesli jem do obiadu salatke to tez tam dawac zawsze oliwe i ile?

d) co najlepiej na podwieczorek: ost ciagle jem: migdaly (lyzka stolowa), jogurt nat 150g i jablko..
jutro was zaskocze jadlospisem po prostu ta moja Diet mi namieszala ale juz mam dosyc tego jalowego jedzenia! BASTA!
Oj Kochana... Rzeczywi¶cie dietetyczka nie¼le Ci namiesza³a. Nadal jeste¶ os³abiona i niedo¿ywiona - mo¿esz je¶æ WSZYSTKO. Powtórzê siê - je¶li masz w±tpliwo¶ci, czy co¶ dodawaæ czy nie - dodaj to . W±tpliwo¶æ, który produkt wybraæ - wybierz oba . Tobie siê to przyda!

Gdzie naczyta³a¶ siê bzdur, ¿e wieprzowina jest niezdrowa? Dlaczego mia³aby taka byæ?

Orzechy syp gar¶ciami, oliwê lej wprost z butelki... Do¶æ odmierzania sobie!

Podwieczorek? Dla Ciebie najlepsze by³yby jakie¶ wypasione domowe ciasta, desery lodowe, hulaj dusza! S³owem - wszystko, na co przyjdzie Ci ochota. Wywal z siebie te schematy, one Ciê niszcz±!
__________________
od 10.7.2005 - T¯
od 3.03.2014 praca
od 11.07.2014 MGR IN¯



Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 14:16   #2233
cukierkowa1
Raczkowanie
 
Avatar cukierkowa1
 
Zarejestrowany: 2013-10
Wiadomo¶ci: 97
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
S³uchaj, s± postêpy Jest czysto, s± warzywa (nie wa¿ fasolki szparagowej - j± siê liczy jak zielone warzywo, czyli siê nie liczy do bilansu kcal ), s± BWT w ka¿dym posi³ku. Trochê schematycznie, ale jakbym mia³a w lodówce domowej roboty pasztet, to te¿ bym siê nim zajada³a.

Jak robisz ketchup z cukinii?

dziêki wielkie nie wa¿ê i nie liczê ¿adnych warzyw w bilans kaloryczny. Podajê tu na "oko" mniej wiêcej ile jem, dla osób, które chc± oceniæ mój jad³ospis mniej wiêcej ¿eby wiedzia³y ile siê znajduje na talerzu.
a ketchup to od mamy bo ona robi takie wynalazki jest fank± zdrowego od¿ywiania (tarta,duszona cukinia dla kolorytu i smaku przecier pomidorowy, przyprawy)
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 14:27   #2234
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Jak tak to ok - sama po prostu dla okreslenia objetosci czegos bez wazenia uzywam raczej okreslen "garsc", "szklanka" itp., wiec myslalam, ze wazylas

A ten ketchup z cukinii musze wyprobowac - w mojej wersji pewnie bedzie wypalal dzuire w podniebieniu
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 14:30   #2235
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Po pierwsze, bez cienia zlosliwosci. Sugeruje przeniesc sie na KZ - tam po pierwsze bedzie wiecej cierpliwosci do Ciebie, po drugie mniej osob pisze i latwiej te Twoje jadlospisy wychwycic.

Zapomnij te madrosci dietetyczki i zdaj sie na intuicje. Orzechow na czuja, oliwy na czuja (po prostu lej prosto z butelki a nie odmierzaj). Zamiast polewac mieso oliwa na talerzu, usmaz je na jakims tluszczu nasyconym (kokosowy albo smalec) - ja daje tyle, zeby patelnia nie byla sucha, ale ty mozesz spokojnie dac troche wiecej.
Do owsianki sypiesz czego dusza zapragnie - owoce, bakalie, mielone siemie lniane, orzechy, przyprawy (cynamon ), wiorki kokosowe, miod... W ilosci takiej, zeby bylo na gesto.

A na podwieczorek zaszalej

Czekam na nastepny jadlospis, bo takie teoretyzowanie na sucho nie wydaje mi sie zbyt zdrowe.

Dziêkuje Przeniosê siê w takim razie na w±tek jadlospisowy na KZ a na ten mam nadzieje, ¿e uda mi sie powróciæ z wzorowym P !

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Witaj!

Oj Kochana... Rzeczywi¶cie dietetyczka nie¼le Ci namiesza³a. Nadal jeste¶ os³abiona i niedo¿ywiona - mo¿esz je¶æ WSZYSTKO. Powtórzê siê - je¶li masz w±tpliwo¶ci, czy co¶ dodawaæ czy nie - dodaj to . W±tpliwo¶æ, który produkt wybraæ - wybierz oba . Tobie siê to przyda!

Gdzie naczyta³a¶ siê bzdur, ¿e wieprzowina jest niezdrowa? Dlaczego mia³aby taka byæ?

Orzechy syp gar¶ciami, oliwê lej wprost z butelki... Do¶æ odmierzania sobie!

Podwieczorek? Dla Ciebie najlepsze by³yby jakie¶ wypasione domowe ciasta, desery lodowe, hulaj dusza! S³owem - wszystko, na co przyjdzie Ci ochota. Wywal z siebie te schematy, one Ciê niszcz±!
Gdzie naczyta³am siê? Dietetyczka Ale mo¿e nie bêdê s³awiæ dalej tych teorii... ( A swoja drog±, wieprzowinê lubiê ( lubi³am ) np polêdwiczki wieprzowe w sosie podgrzybkowym )

Pytam o te proporcje orzechów/oliwy bo chce sobie wyrobic poprawne nawyki i nie przesadzaæ teraz w drug± stronê, no ale o tym na KZ
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-11-26 o 14:37
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 14:32   #2236
agaczini
Zadomowienie
 
Avatar agaczini
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ

no widaæ poprawê szczególnie przy posi³kach oko³otreningowych Jednak trochê za du¿o przetworzonych owoców jak na R (d¿em, sok btw. po co pijesz ten sok z je¿yn?), jeszcze jest tuñczyk z puszki do¶æ czêsto i ma³e urozmaicenie w wêglowodanach (bu³ka, makaron -> sama pszenica), przyda³y by siê ziemniaki, bataty, kasze... i mo¿e jeszcze jakie¶ inne gatunki miês i ryb, podroby, po prostu trochê wiêcej urozmaicaj
dzieki, postaram siê urozmaicaæ, czêsto jem to samo pod rz±d bo po prostu zostaje, tak jak ten tuñczyk )) kasze jadam, ryby inne równie¿ ale masz racjê ostatnio siê zafiksowa³am na bu³kach heheheh
sok to jest taki prawdziwy sok bez zadnego dodatkowego cukru, kwasny, z samych owoców, do¶c drogi i dobrej jako¶ci. pijê go bo nie lubiê bananów, a pomarañcze i jab³ka to dla mnie za ma³o. a nie chcê je¶æ jakich¶ szajsowych pêdzonych owoców niesezonowych z teraz
__________________
dieta reducyjna i zdrowe od¿ywianie

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-11-26 o 14:35
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 18:16   #2237
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Jesli smaruje chleb to maslem (³yzeczka od herbaty 5g na dwie kromki) lub tyle samo oliwy, a awokoado.... no albo 3 lyzeczki jesli jest juz takie miekkie albo kroje w plastry mniej niz polowe.

Jeszcze mam problem z tym obkladem kanapek bo tak na obiad jem np mieso to do kanapakek na II sn tez dac wedline a na kolacje ser? to strassznie duzo nasyconych tluszczy na raz dlatego tak kombinuje z ta soja....

Jutro bedzie cos tlustszego na obiad z miesa bo wypada mi jedzenie na miescie :/ wiec zapewne zamowie makaronz miesem wolowym lub lososia..

Najbardzej wkurzajace jest jak starasz sie jesc odpowiedniio zdrowo a pozniej wychodzi ci taka MASAKRA jak dzisiaj


jeszcze PROSZÊ powiedzcie mi:

a) ILE MAM DAWAC ORZECHOW DO OWSIANKI to moj najwiekszy problem dzisiaj zjadlam 10 sztuk laskowych (takie wieksze sa troche z Bakallandu) tyle zmiescilo mi sie na lyzce stolowej. albo jem tyle orzechow wloskich (w czesciach zmiarzdzonych na mniejsze czesci, ) ile zmiesci sie na tej lyzce.

b) i czy do owisanki np dosypac pestek/innych bakalii? nasypalam czubata lyzke goji i sie zaslodzilam dlatego juz nie dalam zadnego owoca :/

c) jesli juz jem to jalowe mieso z indyka/kurczaka/dorsza to czy to mieso polewac oliwa ( i ile jej)
jak juz mam na talaerzu potrawe zeby oliwa nie tracila wlasciwosci? PLUS jesli jem do obiadu salatke to tez tam dawac zawsze oliwe i ile?

d) co najlepiej na podwieczorek: ost ciagle jem: migdaly (lyzka stolowa), jogurt nat 150g i jablko..
jutro was zaskocze jadlospisem po prostu ta moja Diet mi namieszala ale juz mam dosyc tego jalowego jedzenia! BASTA!
Naprawdê nie wiedzê sensu opowiadania po raz setny na te same pytania.
My powiemy swoje a Ty i tak wiesz lepiej, ¿e orzechów wiêcej nie zmie¶cisz bo Ciê brzuch po nich boli, ¿e miêso i kasza nie ja³owe bo przecie¿ oliw± skropione..., ¿e na podwieczorek boisz siê zje¶æ ciasto bo... przecie¿ to takie puste kalorie, itd, itp

Dobra powiem Ci ostatni raz, chocia¿ niewygodnie mi z tel pisaæ.

Nie pytaj nas ile masz dawaæ orzechów daj tyle ile zjesz, nie ma sensu liczyæ ka¿dego orzecha. A jak Ci nie wchodz± to wypróbuj mas³o orzechowe lub dosyp sobie sezamu, chia, siemienia, pestek dyni, s³onecznika lub jakichkolwiek innych nasion.

Napewno dobrze je¿eli dasz do owsianki sporo ¶wie¿ych owoców nie mo¿esz ograniczaæ siê tylko do suszonych goji.

A nie mo¿esz czasem zje¶æ miêsa w sosie? Kotleta jakiego¶ albo klopsa? Nie mo¿esz zje¶æ czego¶ innego ni¿ zestaw sztuka miêsa + kasza/ry¿+warzywa? Nale¶niki, pierogi, placki, makaron jaki¶... Masz tak nudne obiady jak najgorszy koszmar redukcji.

Na podwieczorek jedz to na co masz poprostu ochotê, masz luz korzystaj z tego! Jab³ko i jogurt to nie jest podwieczorek. To nie jest nawet pe³na przek±ska dla Ciebie.
Je¿eli lubisz jedz ciasta/desery, je¿eli nie to jedz drugi obiad, pizzê sobie zamów, nale¶niki jakie¶ usma¿...

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 18:45   #2238
MelaniaJune
Raczkowanie
 
Avatar MelaniaJune
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomo¶ci: 40
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

[QUOTE]
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Witaj!

Owsiankê mo¿esz zrobiæ na samym mleku, nie rozcieñczaj go wod±. ¯eby wzbogaciæ ¶niadanie w bia³ko mo¿esz dodaæ do owsianki jajko albo jaki¶ serek. Do tego przydadz± siê dowolne owoce, orzechy, przyprawy... I masz ma³ym kosztem i wysi³kiem naprawdê wykwintne i syc±ce danie, po którym a¿ chce siê ruszyæ do dzia³ania .

Jab³ko to przek±ska, a nie posi³ek.

Sprawd¼ sk³ad chleba i szynki

W obiedzie zabrak³o bia³ka. Ponadto makaron koniecznie polej oliw± z oliwek lub olejem lnianym. Nieistotne jest, jakiego kszta³tu jesz makaron - wa¿ne, z jakiej m±ki zosta³ zrobiony

My¶lê, ¿e dla wielu dziewczyn to by³aby redukcja. Bardzo czyste menu, bez ¶mieci - ale mimo wszystko braknie tu warto¶ci od¿ywczych. Takie "czyste" jedzenie jest naprawdê ma³o kaloryczne, mo¿na go zje¶æ o wiele wiêcej!
Poa alpina, dziêki za odpowied¼!
Co do chleba: m±ka ¿ytnia 56,6% (w tym razowa 37,6%), woda, ziarno s³onecznika 5,8%, syrop glukozowy(z pszenicy), siemiê lniane 3,5%, p³atki owsiane 1,9%, sól, s³ód ¿ytni ciemny, s³ód pszenny.
Jedna kromka: 98kcal, t³uszcz 2g, KTN 0,2g, cukry 1,1g, sól 0,5g.
Wydaje mi siê, ¿e nie taki z³y, mo¿e niepotrzebny ten syrop..
Makaron zrobiony z pszenicy durum.
Sk³adu szynki nie znam, bo kupowa³am "na wagê".

Czyli uwa¿asz, ¿e jem w miarê dobrze, ale za ma³o?

Edytowane przez MelaniaJune
Czas edycji: 2013-11-26 o 18:47
MelaniaJune jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 18:46   #2239
Psotka87
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Gdañsk
Wiadomo¶ci: 3 325
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Moje dzisiejsze R, nie jestem zbyt zadowolona, wiêc wstawiam, to mnie mobilizuje na przysz³o¶æ :p

1. Budyniowa owsianka z bananem i wiórkami kokosowymi
2. Pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem nat., makiem i daktylami, dwie mandarynki
3. Trzy kromki chleba ¿ytniego z past± z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (pierwszy raz zrobi³am, strasznie mi zasmakowa³a, tylko nastêpnym razem trochê zmieniê proporcje), papryka czerwona (prawie ca³a, synek pod¿ar³ mi dwa czy trzy paseczki :P)
Gor±ca czekolada (szklanka mleka pó³ na pó³ ze ¶mietank± 10%, bo musia³am zu¿yæ, gigantyczna ³ycha kakao, ³y¿eczka miodu)
4. Makaron razowy z pesto bazyliowym i dwoma jajkami (na szybko, porcja na oko bo z synkiem z jednej michy), pó³ pomidora (drugie pó³ ju¿ siê nie nadawa³o)
Podjedzone: garstka groszków czekoladowych, dwie du¿e gar¶cie orzechów w³oskich
Boczki z Tiffany, Ripped in 30 lev 1
5. Kurczak "indyjski" (przepis z lidlowej gazetki, w sosie pomidorowym z imbirem, czosnkiem, cebul± i ju¿ nie pamiêtam czym tam jeszcze ) + pewnie jab³ko albo gruszka

I teraz pytanie: ostatnio ci±gle bym ¿ar³a orzechy. Kiedy¶ ci±gnê³o mnie strasznie do s³odkiego, a od paru dni bez przerwy mam ochotê na orzechy. A t³uszczów naprawdê sobie nie ¿a³ujê, sypiê orzechy/wiórki/kakao w ogromnych ilo¶ciach , i ci±gle mi ma³o. Czy to mo¿e byæ efekt du¿ego wysi³ku umys³owego? Od paru dni zaczê³am znów pracowaæ, a moja praca wymaga bardzo du¿o my¶lenia. Bo jak nie to to ju¿ nie wiem sk±d to
__________________
07.2013-07.2014: 93kg --> 74kg/180cm

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 19:19   #2240
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dzisiejsze R, nie jestem zbyt zadowolona, wiêc wstawiam, to mnie mobilizuje na przysz³o¶æ :p

1. Budyniowa owsianka z bananem i wiórkami kokosowymi
2. Pó³ kostki twaro¿ku z jogurtem nat., makiem i daktylami, dwie mandarynki
3. Trzy kromki chleba ¿ytniego z past± z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (pierwszy raz zrobi³am, strasznie mi zasmakowa³a, tylko nastêpnym razem trochê zmieniê proporcje), papryka czerwona (prawie ca³a, synek pod¿ar³ mi dwa czy trzy paseczki :P)
Gor±ca czekolada (szklanka mleka pó³ na pó³ ze ¶mietank± 10%, bo musia³am zu¿yæ, gigantyczna ³ycha kakao, ³y¿eczka miodu)
4. Makaron razowy z pesto bazyliowym i dwoma jajkami (na szybko, porcja na oko bo z synkiem z jednej michy), pó³ pomidora (drugie pó³ ju¿ siê nie nadawa³o)
Podjedzone: garstka groszków czekoladowych, dwie du¿e gar¶cie orzechów w³oskich
Boczki z Tiffany, Ripped in 30 lev 1
5. Kurczak "indyjski" (przepis z lidlowej gazetki, w sosie pomidorowym z imbirem, czosnkiem, cebul± i ju¿ nie pamiêtam czym tam jeszcze ) + pewnie jab³ko albo gruszka

I teraz pytanie: ostatnio ci±gle bym ¿ar³a orzechy. Kiedy¶ ci±gnê³o mnie strasznie do s³odkiego, a od paru dni bez przerwy mam ochotê na orzechy. A t³uszczów naprawdê sobie nie ¿a³ujê, sypiê orzechy/wiórki/kakao w ogromnych ilo¶ciach , i ci±gle mi ma³o. Czy to mo¿e byæ efekt du¿ego wysi³ku umys³owego? Od paru dni zaczê³am znów pracowaæ, a moja praca wymaga bardzo du¿o my¶lenia. Bo jak nie to to ju¿ nie wiem sk±d to
Przecie¿ to jest fajny na luzie jad³ospis. Czepnê³abym siê tylko niewielkiej ilo¶ci warzyw (ale to te¿ to, ¿e ja ciecierzycê liczê jak ¼ród³o wêgli, a nie jak warzywo).
Co do ci±got to orzechów - pijesz du¿o kawy? Bo pierwsze co mi siê nasuwa to to, ¿e Twój organizm domaga siê magnezu. To by te¿ t³umaczy³o fazê na czekoladê (chyba ) Spróbuj dodaæ kakao np. do owsianki.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 19:24   #2241
Shariana
Rozeznanie
 
Avatar Shariana
 
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Wieliczka
Wiadomo¶ci: 563
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U, zalatane, wycieczkowe.

I 2 kanapki (po kromce chleba wieloziarnistego, plastrze ¿ó³tego sera [2 ró¿ne, kupi³am miks, a przyznajê, ¿e nie znam siê na nich w ogóle], mas³o, kie³ki broku³u, marynowane pieczarki), mini sa³atka (kilka pomidorków, duuu¿o czarnych oliwek (ot, mam now± mi³o¶æ ), ³y¿eczka oliwy z oliwek, bazylia), 2 parówki sojowe wêdzone (nie jadam sojowych produktów za czêsto, ale fakt, ¿e mam do nich ogromn± s³abo¶æ), herbata owocowa
w miêdzyczasie: ¶rednie jab³ko
II bu³ka (ma³a grahamka z mas³em, plastrem szynki rodzinnej [wieprzowej], kie³kami, sa³at±, pomidorem)
III dorsz grillowany z sosem paprykowym, 2-3 grillowane ziemniaki, trochê warzyw gotowanych na parze, surówka z kapusty, giga kubek ¶wie¿ego soku z kiwi (jedzone na mie¶cie)
IV kisiel o smaku truskawki i granatu (chyba), 2 ³y¿eczki suszonej ¿urawiny z wi¶ni±, pó³ sporej mandarynki
V (bêdzie) chyba jajecznica + 2 kromki i melisa...
Ok, by³a. Jajecznica z 2 jaj m sma¿ona na ma¶le, z broku³em, kie³kami broku³, ogórkiem kiszonym, fasolk± szparagow± zielon± i curry, 2 kromki chleba (ka¿da z twaro¿kiem czosnkowym, szynk± z kurczaka, pomidorem, pieczarkami, kukurydz±). I melisa.

Edytowane przez Shariana
Czas edycji: 2013-11-26 o 21:56
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 19:48   #2242
Psotka87
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Gdañsk
Wiadomo¶ci: 3 325
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Przecie¿ to jest fajny na luzie jad³ospis. Czepnê³abym siê tylko niewielkiej ilo¶ci warzyw (ale to te¿ to, ¿e ja ciecierzycê liczê jak ¼ród³o wêgli, a nie jak warzywo).
Co do ci±got to orzechów - pijesz du¿o kawy? Bo pierwsze co mi siê nasuwa to to, ¿e Twój organizm domaga siê magnezu. To by te¿ t³umaczy³o fazê na czekoladê (chyba ) Spróbuj dodaæ kakao np. do owsianki.
Chyba trochê za bardzo na luzie, jednek chcia³abym powoli chudn±æ
Ja te¿ ciecierzycy nie liczê jako warzywa, dlatego jeszcze ca³± paprykê zjad³am ale wiem, warzyw mog³oby byæ wiêcej. Kawy pijê dwie dziennie (czarne, ka¿da z jednej czubatej ³y¿eczki), ale to od niepamiêtnych czasów, a te orzechy to dos³pwnie od kilku dni. Plus jem ca³y czas wapñ z magnezem. To te dwie kawy mog± siaæ takie spustoszenie? Mogê spróbowaæ ograniczyæ do jednej... a kakao czêsto dorzucam do owsianki. Ale ko³o po³udnia znów mam smaka chocia¿ ostatnio w³a¶nie bardziej orzechy, ta czekolada na gor±co to bardziej chcia³am wypiæ co¶ dobrego
__________________
07.2013-07.2014: 93kg --> 74kg/180cm

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 20:34   #2243
Poa alpina
Zadomowienie
 
Avatar Poa alpina
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkuje Przeniosê siê w takim razie na w±tek jadlospisowy na KZ a na ten mam nadzieje, ¿e uda mi sie powróciæ z wzorowym P !



Gdzie naczyta³am siê? Dietetyczka Ale mo¿e nie bêdê s³awiæ dalej tych teorii... ( A swoja drog±, wieprzowinê lubiê ( lubi³am ) np polêdwiczki wieprzowe w sosie podgrzybkowym )

Pytam o te proporcje orzechów/oliwy bo chce sobie wyrobic poprawne nawyki i nie przesadzaæ teraz w drug± stronê, no ale o tym na KZ
Polêdwiczki s± przepyszne, to fakt! I do tego naprawdê zdrowe, wiêc nie masz siê czego obawiaæ!

Ty nie musisz siê baæ orzechów czy oliwy dodawanych do posi³ków. To s± akurat takie produkty, które tylko Ci pomog± i wzbogac± poszczególne dania - w napadow± stronê z nimi w ten sposób raczej nie przesadzisz

Cytat:
Napisane przez MelaniaJune Poka¿ wiadomo¶æ

Poa alpina, dziêki za odpowied¼!
Co do chleba: m±ka ¿ytnia 56,6% (w tym razowa 37,6%), woda, ziarno s³onecznika 5,8%, syrop glukozowy(z pszenicy), siemiê lniane 3,5%, p³atki owsiane 1,9%, sól, s³ód ¿ytni ciemny, s³ód pszenny.
Jedna kromka: 98kcal, t³uszcz 2g, KTN 0,2g, cukry 1,1g, sól 0,5g.
Wydaje mi siê, ¿e nie taki z³y, mo¿e niepotrzebny ten syrop..
Makaron zrobiony z pszenicy durum.
Sk³adu szynki nie znam, bo kupowa³am "na wagê".

Czyli uwa¿asz, ¿e jem w miarê dobrze, ale za ma³o?
Chleb oprócz syropu glukozowego niepotrzebnie zosta³ podbarwiony s³odami.

Makaron super, polecam tak¿e pe³noziarnisty z pszenicy durum, b±d¼ te¿ ¿ytni razowy.

Kupuj±c na wagê masz pe³ne prawo do zapytania ekspedientki i sk³ad produktu - szynka mo¿e wygl±daæ piêknie, a mieæ w sobie mnóstwo polepszaczy i wype³niaczy. Oczywi¶cie wszystko jest dla ludzi i nawet parê plasterków najgorszej mortadeli Ci od czasu do czasu nie zaszkodzi - ale warto robiæ ¶wiadome zakupy spo¿ywcze .

Tak, pozwól sobie na wiêcej. Oczywi¶cie w granicach zdrowego rozs±dku - tak, aby¶ nie chodzi³a g³odna. Ten w±tek to kopalnia inspiracji dotycz±cych ró¿norodnego, zdrowego ¿arcia, a wiêc zapraszam do lektury i udzielania siê


A teraz moje jedzonko

U z wczoraj

I Sezamowa kajzerka z: jajem na twardo, mas³em, rzodkiewk± i sa³at±; kromka jasnego chleba pszenno-¿ytniego z ¿o³tym serem, papryk± i sa³at±
II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: granatem, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
Pump it Up! The Ultimate Dance Workout (pierwszy raz od kilku tygodni jakiekolwiek zestaw æwiczeñ...)
III Kawa³ek karkówki wieprzowej sma¿onej bez t³uszczu; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; mix sa³at z marchwi±, czerwon± cebul±, zio³ami i oliw± z oliwek
IV 4 mniejsze kromki chleba graham z: serkiem pomidorowo-oliwkowym, serem brie, metk± wieprzow±, kie³bas± wieprzowo-wo³ow±; pomidor, ogórek kiszony, sa³ata

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa


U z dzi¶

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: truskawkami, bananem, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Jab³ko; sezamowa kajzerka przekrojona na 3 czê¶ci:
1. z serem brie, pomidorem i sa³at±
2. z kie³bas± wieprzowo-wo³ow±, ogórkiem kiszonym i sa³at±
3. z metk± wieprzow±, ogórkiem kiszonym i sa³at±
III Makaron razowy z kawa³kami piersi indyka sma¿onymi bez t³uszczu, czerwonym pesto, groszkiem i oliwkami nadziewanymi kaparami
IV Puszka szprotek w sosie pomidorowym 300g; 3 piêtki chleba graham

Do picia:
woda ¼ródlana, 2x czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa
__________________
od 10.7.2005 - T¯
od 3.03.2014 praca
od 11.07.2014 MGR IN¯




Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-26 o 20:36
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-26, 21:00   #2244
MelaniaJune
Raczkowanie
 
Avatar MelaniaJune
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomo¶ci: 40
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Wiecie, ¿e ostatnio jako¶ nie mogê je¶æ miêsa. Ogólnie zawsze(je¶li ju¿) jad³am najwiêcej piersi z kurczaka, miêso mielone, ewentualnie polêdwiczki i nawet zasmakowa³am w wynalazku mojej mamy - biodrówce!
Jak by³am w niedzielê w domu i by³a pier¶ to jako¶ tak nie mog³am.. :/
Szynka owszem, ale 'odzwyczai³am' siê od miêsa... mo¿e zostanê wege
Odk±d jestem na studiach na obiad zwykle jem makaron ze szpinakiem, albo broku³ami, ewentualnie pierogi z serem/szpinakiem, albo kasze wszelkiego rodzaju z sosem pieczarkowym. A! i Czasem zrobiê zupê pomidorow±, ale te¿ tylko na warzywach, hm..

Edytowane przez MelaniaJune
Czas edycji: 2013-11-26 o 21:52
MelaniaJune jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-27, 05:08   #2245
SybilVane
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 86
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U/P*
*nadal nie jestem przekonana do pomys³u tycia, ale siostra mnie przekonuje, ¿e powinnam, bo niedowaga = brak @,osteoporoza, bezsenno¶æ, zimno, zmêczenie i ogólne nieszczê¶cie

I (7.30): grahamka, 100g pomidorków cherry
II(11.00): kawa z mlekiem, 2 kruche ciasteczka
III(15.00): jab³ko, budyñ s³odka chwila
IV(16.00): kawa z mlekiem
V(17.00): wafelek ciniminis (wiem, ¿e nie powinno siê je¶æ tyle s³odyczy, ale nie by³o warunków na nic innego)
VI(19.00): jogurt bez cukru owocowy 450g
My¶licie, ¿e jest 1500kcal? Kompletnie nie mam g³owy do liczenia kalorii
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-27, 08:28   #2246
anulaaaa88
Przyczajenie
 
Avatar anulaaaa88
 
Zarejestrowany: 2013-11
Lokalizacja: Niemcy
Wiadomo¶ci: 9
Red face Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Czesc dziewczyny,

Na forum jestem nowa. Przegladalam wasze jadlospisy i wczesniej pisane watki odnosnie jedzenia. Moge sie przylaczyc?

Na poczatku napisze kilka slow o sobie, zebyscie cokolwiek wiedzialy Nie fajnie jest po prostu wpieprzyc sie w temat ni z tad nie z owad i nie napisac chociaz kilku slow o sobie

Jestem Ania. Cwicze juz ponad pol roku. W tym mialam moze 2 razy 2 tygodniowe przerwy (urlop). Efekty nie sa zniewalajace i nie mam pojecia dlaczego bo zaczelam zdrowo jesc. Jem regularnie i uwazam co jem. Cwicze Chodakowska, Jillian, mel B, robilam juz instanity i Focus(nie do konca). I nic, zero... tlusz sie nie spala. Doszlo do pewnej granicy i koniec.

R

8:00 Owsianka
(3-4 lyzki platkow owsianych gorskich, 1/2 banana, 1/2 jablka, migdaly 15 szt. i pol szklanki mleka 1,5%)

Tutaj zazwyczaj trenuje (po sniadaniu )

11.30- 12.00 1/2 serka wiejskiego z bananem

14:00 Obiad

Zazwyczaj rybka/ kurak, ryz/ kasza/ kasza jaglana (ok 30-40 g) + obowiazkowo warzywa

17:00 kalarepa z kilka lyzkami jogurtu+ jakies orzechy (max 15 g)+ czasem 1/2 jablk

20:00 Kolacja

I tutaj mam problem bo nie wiem czy jadac tylko bialkowa czy moga byc wegle.

-Salatka z tunczyka z warzywami i serkiem wiejskim.
- kromka razowca z warzywami + czasem jajo

Bardzo prosze o ocene

Z gory dziekuje
Anka
anulaaaa88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-27, 09:18   #2247
agaczini
Zadomowienie
 
Avatar agaczini
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Abigail - czekam na Twoje ustosunkowanie siê do mojej wypowiedzi czemu pijê sok z je¿yn/granatu ))

dzisiejszy jad³ospis R

7.30 - kawa z mlekiem, 2 kromeczki chleba ¿ytniego z 1/4 avocado, 2 plastrami sera ¿ó³tego i piersi± kurczaka

11.30 - ryba wêdzona (jeszcze niewiem co bêdzie w sklepie- ³oso¶ albo makrela) + bu³ka grahamka i kilka rzodkiewek, szklanka soku z je¿yn 100%

15.00 - pomarañcza, gar¶æ orzechów nerkowca

18.00 - makaron pe³noziarnisty, pó³ piersi kurczaka gotowanej + rosó³ i marchew z roso³u, pietruszka, seler, natka

19.00 - godzina zajêæ zorganizowanych na brzuch + NOGI PO¦LADKI GÓRNE PLECY (przysiady ze sztang±, wykroki z hantlami, martwy ci±g z hantlami)

21.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego + 2 jajka sadzone z 1/4 mieszanki warzyw mrozonych (broku³, marchew, kukurydza, fasola, seler)
__________________
dieta reducyjna i zdrowe od¿ywianie
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:27   #2248
Poa alpina
Zadomowienie
 
Avatar Poa alpina
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez MelaniaJune Poka¿ wiadomo¶æ
Wiecie, ¿e ostatnio jako¶ nie mogê je¶æ miêsa. Ogólnie zawsze(je¶li ju¿) jad³am najwiêcej piersi z kurczaka, miêso mielone, ewentualnie polêdwiczki i nawet zasmakowa³am w wynalazku mojej mamy - biodrówce!
Jak by³am w niedzielê w domu i by³a pier¶ to jako¶ tak nie mog³am.. :/
Szynka owszem, ale 'odzwyczai³am' siê od miêsa... mo¿e zostanê wege
Odk±d jestem na studiach na obiad zwykle jem makaron ze szpinakiem, albo broku³ami, ewentualnie pierogi z serem/szpinakiem, albo kasze wszelkiego rodzaju z sosem pieczarkowym. A! i Czasem zrobiê zupê pomidorow±, ale te¿ tylko na warzywach, hm..
Skoro masz problem z miêsem, postaw na jaja i ryby. To kolejne ¼ród³a bardzo warto¶ciowego bia³ka - a to podstawa w komponowaniu posi³ków.

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
U/P*
*nadal nie jestem przekonana do pomys³u tycia, ale siostra mnie przekonuje, ¿e powinnam, bo niedowaga = brak @,osteoporoza, bezsenno¶æ, zimno, zmêczenie i ogólne nieszczê¶cie

I (7.30): grahamka, 100g pomidorków cherry
II(11.00): kawa z mlekiem, 2 kruche ciasteczka
III(15.00): jab³ko, budyñ s³odka chwila
IV(16.00): kawa z mlekiem
V(17.00): wafelek ciniminis (wiem, ¿e nie powinno siê je¶æ tyle s³odyczy, ale nie by³o warunków na nic innego)
VI(19.00): jogurt bez cukru owocowy 450g
My¶licie, ¿e jest 1500kcal? Kompletnie nie mam g³owy do liczenia kalorii
A dlaczego nie jeste¶ przekonana do pomys³u tycia? Bo ko¶ci s± seksi? Ciekawe dla kogo? Chyba dla nekrofila...

Nie, to nie jest 1500 kcal. Znowu same wêglowodany. Oczekujesz poklasku?

Cytat:
Napisane przez anulaaaa88 Poka¿ wiadomo¶æ
Czesc dziewczyny,

Na forum jestem nowa. Przegladalam wasze jadlospisy i wczesniej pisane watki odnosnie jedzenia. Moge sie przylaczyc?

Na poczatku napisze kilka slow o sobie, zebyscie cokolwiek wiedzialy Nie fajnie jest po prostu wpieprzyc sie w temat ni z tad nie z owad i nie napisac chociaz kilku slow o sobie

Jestem Ania. Cwicze juz ponad pol roku. W tym mialam moze 2 razy 2 tygodniowe przerwy (urlop). Efekty nie sa zniewalajace i nie mam pojecia dlaczego bo zaczelam zdrowo jesc. Jem regularnie i uwazam co jem. Cwicze Chodakowska, Jillian, mel B, robilam juz instanity i Focus(nie do konca). I nic, zero... tlusz sie nie spala. Doszlo do pewnej granicy i koniec.

R

8:00 Owsianka
(3-4 lyzki platkow owsianych gorskich, 1/2 banana, 1/2 jablka, migdaly 15 szt. i pol szklanki mleka 1,5%)

Tutaj zazwyczaj trenuje (po sniadaniu )

11.30- 12.00 1/2 serka wiejskiego z bananem

14:00 Obiad

Zazwyczaj rybka/ kurak, ryz/ kasza/ kasza jaglana (ok 30-40 g) + obowiazkowo warzywa

17:00 kalarepa z kilka lyzkami jogurtu+ jakies orzechy (max 15 g)+ czasem 1/2 jablk

20:00 Kolacja

I tutaj mam problem bo nie wiem czy jadac tylko bialkowa czy moga byc wegle.

-Salatka z tunczyka z warzywami i serkiem wiejskim.
- kromka razowca z warzywami + czasem jajo

Bardzo prosze o ocene

Z gory dziekuje
Anka
Hej! Napisz jeszcze proszê - ile chcesz schudn±æ, co osi±gn±æ poprzez redukcjê? To tak¿e jest istotne. Wiemy tylko, ¿e chcesz spaliæ t³uszcz, ale to nie jest jednoznaczny cel

Drugie ¶niadanie po æwiczeniach powinno byæ zdecydowanie bardziej obfite - na pewno ca³y serek plus do tego koniecznie jakie¶ wêgle z³o¿one - jeste¶ w pierwszej po³owie dnia, a wtedy one s± najbardziej potrzebne. Taka jedna kromka chleba do kolacji to nie przestêpstwo, choæ oczywi¶cie wszelkie sa³atki te¿ bêd± ok. Super, ¿e pamiêtasz o bia³ku i orzechach, ale warzywa warto polaæ jeszcze oliw± w oliwek lub olejem lnianym. To tak na pocz±tek No i nie dziel tych owoców na po³ówki...

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
Abigail - czekam na Twoje ustosunkowanie siê do mojej wypowiedzi czemu pijê sok z je¿yn/granatu ))

dzisiejszy jad³ospis R

7.30 - kawa z mlekiem, 2 kromeczki chleba ¿ytniego z 1/4 avocado, 2 plastrami sera ¿ó³tego i piersi± kurczaka

11.30 - ryba wêdzona (jeszcze niewiem co bêdzie w sklepie- ³oso¶ albo makrela) + bu³ka grahamka i kilka rzodkiewek, szklanka soku z je¿yn 100%

15.00 - pomarañcza, gar¶æ orzechów nerkowca

18.00 - makaron pe³noziarnisty, pó³ piersi kurczaka gotowanej + rosó³ i marchew z roso³u, pietruszka, seler, natka

19.00 - godzina zajêæ zorganizowanych na brzuch + NOGI PO¦LADKI GÓRNE PLECY (przysiady ze sztang±, wykroki z hantlami, martwy ci±g z hantlami)

21.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego + 2 jajka sadzone z 1/4 mieszanki warzyw mrozonych (broku³, marchew, kukurydza, fasola, seler)
Huh, ale czy¶ciutkie menu, normalnie sterylne. Ca³kiem spoko, choæ mi by by³o ¼le bez ¶niadania na ciep³o. No i pier¶ z kurczaka by³a by fajna ca³a.
__________________
od 10.7.2005 - T¯
od 3.03.2014 praca
od 11.07.2014 MGR IN¯



Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:51   #2249
agaczini
Zadomowienie
 
Avatar agaczini
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Huh, ale czy¶ciutkie menu, normalnie sterylne. Ca³kiem spoko, choæ mi by by³o ¼le bez ¶niadania na ciep³o. No i pier¶ z kurczaka by³a by fajna ca³a.

hehe no rzeczywiscie ;D to z braku czasu na zakupy ró¿nych pyszno¶ci ;p si³ka mnie wci±gnê³a bez reszty <3 a rybka- by³ morszczuk wêdzony- smaczny jest, nie jad³am jeszcze wêdzonego. no i dobry do pracy bo tak nie smrodzi i nie brzudzi jak makrela ) pier¶ sprobujê zje¶æ ca³±, choæ uwierz mi - do niejadków nie nale¿ê a wczoraj ledwo zjadlam ca³± z zup± i wk³adk± warzyw a by³am g³odna
__________________
dieta reducyjna i zdrowe od¿ywianie
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-27, 13:17   #2250
Abigal
Raczkowanie
 
Avatar Abigal
 
Zarejestrowany: 2009-05
Wiadomo¶ci: 441
GG do Abigal
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
Abigail - czekam na Twoje ustosunkowanie siê do mojej wypowiedzi czemu pijê sok z je¿yn/granatu ))wiesz moim zdaniem nawet sok 100%, ekologiczny nie bêdzie mia³ tych warto¶ci co ¶wie¿y owoc, po pierwsze nie ma w nim ju¿ b³onnika wiêc fruktoza nie jest niczym "spowalniana" - nie wiem czy rozumiesz, g³ównie chodzi o jej przyswajanie - po drugie taki soczek stoi sobie na pó³ce nie wiadomo ile jest poddawany ró¿nym oddzia³ywaniom typu ¶wiat³o, transport, nie wiesz jakie warunki przechowoywywania a nie chroni go ju¿ ¿adna "skórka", wiêc jego jako¶æ od¿ywcza jest w±tpliwa i po trzecie dlaczego uwa¿asz, ¿e jab³ka i pomarañcze to za ma³o? s± jeszcze gruszki, granaty, mango, kaki i wiele innych, to nie jest pora na owoce jagodowe, proponujê sezonowo uzupe³niaæ witaminy przede wszystkim poprzez zbilansowan± dietê, a nie takie soczki

dzisiejszy jad³ospis R

7.30 - kawa z mlekiem, 2 kromeczki chleba ¿ytniego z 1/4 avocado, 2 plastrami sera ¿ó³tego i piersi± kurczaka+ warzywa, mam nadziejê ¿e tego miêsa sporo i mo¿e wiêcej awokado?

11.30 - ryba wêdzona (jeszcze niewiem co bêdzie w sklepie- ³oso¶ albo makrela) + bu³ka grahamka i kilka rzodkiewek, szklanka soku z je¿yn 100% na proszê na prawdê ten sok nie jest Ci potrzebny, proponujê kiszonki np. domowe ogórki, albo kapusta z dobrego ¼ród³a...

15.00 - pomarañcza, gar¶æ orzechów nerkowcaok, choæ widzê ¿e masz d³ug± przerwê do nastêpnego posi³ku, ale je¶li Ci wystarcza to ok

18.00 - makaron pe³noziarnisty, pó³ piersi kurczaka gotowanej + rosó³ i marchew z roso³u, pietruszka, seler, natkaok rozumiem resztki z wczoraj

19.00 - godzina zajêæ zorganizowanych na brzuch + NOGI PO¦LADKI GÓRNE PLECY (przysiady ze sztang±, wykroki z hantlami, martwy ci±g z hantlami)

21.30 - 2 kromki chleba ¿ytniego + 2 jajka sadzone z 1/4 mieszanki warzyw mrozonych (broku³, marchew, kukurydza, fasola, seler)no wiesz ok ale znowu chleb a mo¿e jajka sadzone + ziemniaki (s± super po treningu!) + sa³atka z warzyw najlepiej nie mro¿onych, jest jeszcze szpinak, jarmu¿, brukselka, kapusta, marchew na prawdê jest du¿y wybór
co do soku siê ju¿ ustosunkowa³am, brakuje mi bardzo w twoim jedzeniu sezonowych warzyw (starasz nadrabiaæ tym nieszczêsnym sokiem, zupe³nie niepotrzebnie), jesz du¿o do¶æ przetworzonej ¿ywno¶æ dalej, choæ na prawdê jest coraz lepiej, przede wszystkim widaæ ¿e siê starasz , urozmaiæ bardziej ¼ród³a makrosk³adników (polecam wo³owinê, cielêcinê, indyka, wiepszowine a nie ci±gle kurczaka, ponadto makrele, ¶ledzie (najlepiej ¶wie¿e), dorsza ba³tyckiego, ³ososia te¿ ale trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e w Polsce dostanie dzikiego ³ososia to wyczyn, a te hodowlane maj± du¿o niekorzystniejszy stosunek omega 3 : omega 6

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Jesli smaruje chleb to maslem (³yzeczka od herbaty 5g na dwie kromki) lub tyle samo oliwy, a awokoado.... no albo 3 lyzeczki jesli jest juz takie miekkie albo kroje w plastry mniej niz polowe. nie wierze mierzysz mas³o ³y¿eczk±? nawet bym na to nie wpad³a

Jeszcze mam problem z tym obkladem kanapek bo tak na obiad jem np mieso to do kanapakek na II sn tez dac wedline a na kolacje ser? to strassznie duzo nasyconych tluszczy na raz dlatego tak kombinuje z ta soja....a jaki problem? jak na obiad miêso to na drugie ¶niadanie te¿ MIÊSO nie wêdlina tylko miêso i Ty siê nie t³umacz, ¿e nie mo¿esz upiec (w³a¶ciwie niby dlaczego?), bo mo¿esz po prostu upiec 28wiêcej na obiad i resztê wykorzystaæ na chleb
Jutro bedzie cos tlustszego na obiad z miesa bo wypada mi jedzenie na miescie :/ wiec zapewne zamowie makaronz miesem wolowym lub lososia..

Najbardzej wkurzajace jest jak starasz sie jesc odpowiedniio zdrowo a pozniej wychodzi ci taka MASAKRA jak dzisiaj


jeszcze PROSZÊ powiedzcie mi:

a) ILE MAM DAWAC ORZECHOW DO OWSIANKI to moj najwiekszy problem dzisiaj zjadlam 10 sztuk laskowych (takie wieksze sa troche z Bakallandu) tyle zmiescilo mi sie na lyzce stolowej. albo jem tyle orzechow wloskich (w czesciach zmiarzdzonych na mniejsze czesci, ) ile zmiesci sie na tej lyzce.hmmm

b) i czy do owisanki np dosypac pestek/innych bakalii? nasypalam czubata lyzke goji i sie zaslodzilam dlatego juz nie dalam zadnego owoca :/
serio goji s± raczej kwa¶ne
c) jesli juz jem to jalowe mieso z indyka/kurczaka/dorsza to czy to mieso polewac oliwa ( i ile jej)nie wiem du¿o bo inaczej to jest niesmaczny wiór
jak juz mam na talaerzu potrawe zeby oliwa nie tracila wlasciwosci? PLUS jesli jem do obiadu salatke to tez tam dawac zawsze oliwe i ile?tak musisz, do smaku

d) co najlepiej na podwieczorek: ost ciagle jem: migdaly (lyzka stolowa), jogurt nat 150g i jablko..no to mega wypas....
jutro was zaskocze jadlospisem po prostu ta moja Diet mi namieszala ale juz mam dosyc tego jalowego jedzenia! BASTA! taaaa ju¿ to widzê
Jak czytam Twoje wypowiedzi to mi rêce opadaj±....
Abigal jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.